aewi wrote:Connaisseur Karlin wrote:
aewi,ne mozes rad cijelog univerziteta usmjeriiti ka prioritetu ukidanja sat i po radnog vremena ,jer je univerzitet drzavni,a kod privtnih islamskih univerziteta je moguce

piupiu wrote:aewi wrote:Ne znam zasto si odmah po automatizmu pomislila da je zivot u pitanju.
Nedavno iskustvo.
Sto se tice Zahirovicevog zahtjeva, ja mislim da je sasvim opravdan. I nemam problema s time, podrzavam. Narocito zbog licemjerstva i cudnog tumacenja sekularizma i demokratije, koja nema problem s krscanskim... Ali zato sa svime drugim ima, cak i u drzavi gdje je ogroman broj muslimana i gdje je taj zahtjev htjeli ne htjeli sasvim opravdan.
Nema to veze sa licemjerjem. Ima veze sa zaustavljanjem čitavog jednog sistema
svakog petka zbog vjerske obaveze odredjenog broja ljudi samo jedne vjere. Obrazovni sistem je ideološki aparat - a ovo je promjena načina života čitavog kolektiva. Tebi je vjera broj jedan - meni sekularna država i sistem, i tu se ne možemo nikako naći.
Usput, neki dan Bakir odvede Milorada na Ustavni sud, navodno zbog krsne slave entiteta. Kaže - diskriminira protiv manjina ... a ovamo mu pulen zavodi 'nema škole kad je džuma' po zadatku. E, to ti je licemjerje.

Ama u tim drzavnim univerzitetima je prioritet da su sabati i nedjelje kad je misa neradni radi malog broja ljudi pa su neradni. Citav taj vas "sistem" koji je samo jadna kopija evropskih, pociva na uvazavanju krscanskih prioriteta...
Citav jedan sistem se zaustavi nedjeljom, znate li koju stetu to pravi konkretno mojoj firmi?
Evo ja vcrs radim, a moze se desiti da me vrate s posla bas zato sto je nedjelja nvcr i sto ovi neki nisu ispunili svoje obaveze jer je nedjelja!
Da ne spominjem te neke nacionalne kvote i o nepravdi istih koja nas izjede.
Ja vise ne mogu da shvatim zasto toliki problem imate s dzumom, vjerskom obavezom velikog broja ljudi u ovoj drzavi. Da je bilo sta drugom, npr vjerska obaveza jevreja to bi se sav svijet sjatio da rjesava to i govori o ugrozenosti manjine. A ovdje vecina ne moze da dobije svoja prava. I svijet ne staje u sat vremena, niti bilo kakav sistem.
Kakvih krscanskih prioriteta

Subota i nedelja su odavno radni dani

Sirom hriscanskog svijeta mozes otvoriti vrata univerziteta subotm i nedeljom

Pa mnogi moji rpijatlejih durgi relgija ne mogu otici u svoje Svete Kuce sbotama i nedeljama , zato ne znam,zasto se stalno provlaci prica da je problem dzuma,jer je muslimanska.

Cijeli svijet je u vecini drzava postavio rad i obrazovanje na prvo mejsto,a ako vjernici traze prioritete,tad se prioriteti moraju realziirati i sortirati od strane osobe koaj trazi posebene beneficije,kao i kompanije ili skole koja moze uraditi kompromis,ali ne moze nijenda strana potupno biti iskljuciva i insisitirati na svojim priostietima. U SAD praviatni faktleti,pisala sam ojde privje dva dana,imaju prvo da postave svoja relgijska pravila ,ai drzavni faktulteti imaju sluzbenu obavezu u skladu sa drzavom da zadovolje religijske potrebe studenata,ako je moguce i u skladu sa radom obe strane. U SAD muslimnske studentske organizacije dobiju prostorije univerziteta i klanjaj dzumu,bez daljenjg insistiranja da cijeli univerzitet prestane raditi