Senf mi je vise za kobasica i hrenovki, ali zato malo hrena mozeEdin H. wrote:A senf?dječak sa šibicama wrote:Ja volim ajvar uz cevape, stvar ukusa.
Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
- dječak sa šibicama
#701 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#702 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Njujorški gradonačelnik jeo pizzu nožem i viljuškom, napisan je članak ko da je u najmanju ruku krivično djelo izvršio.
Neke stvari se jednostavno ne rade. Ko služi uopšte ajvar uz ćevape? U domaćoj varijanti ih možeš jesti i sa krompirušom, ali sumnjam da to neko služi....jedino da baš tražiš da dodaju.
Prije bih rekao da je to stvar neukusa.
Nešto poput donera sa majonezom i kečapom
Neke stvari se jednostavno ne rade. Ko služi uopšte ajvar uz ćevape? U domaćoj varijanti ih možeš jesti i sa krompirušom, ali sumnjam da to neko služi....jedino da baš tražiš da dodaju.
Prije bih rekao da je to stvar neukusa.
Nešto poput donera sa majonezom i kečapom
- Edin H.
#703 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
A garlic sauce ili sos od bijelog luka? 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#704 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
S čim?Edin H. wrote:A garlic sauce ili sos od bijelog luka?
- JThomas
#705 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
seln wrote:O leskovackom rosrilju, na srpskoj Vikipediji. Zvuci kao reklama... tipicno srpski osjecaj za realnost.Toto wrote:Ne postoji srpski roštilj.Postoji samo leskovački roštilj. Koji je među najboljima na svijetu. Podvaljivati svaki roštilj kojeg srbin pravi pod leskovački je kao kad bi švabo svaki auto iz švabije prodavao pod Mercedes.sumirprimus wrote:ma nije to bolovanje, nego nema rostilja do srpskog rostilja. pa se vi zemljaci moji bunite kolko hocete... i kafana
Ja smatram da više ne postaje: sarajevski ćevap, leskovački roštilj, njeguški pršut itd. Ostale su samo legende o njima.
Jos malo pa da ga propisuju kao lek.Leskovački roštilj predstavlja skup pečenih jela karakterističnih po ljutom ukusu, pretežno sačinjenih od mesa.
Leskovački roštilj bazira se isključivo na crvenom junećem mesu. Roštiljsko meso se peče dobro usoljeno. Leskovačka kuhinja pripada kuhinjama sa najvećim učešćem povrća u vidu velikog broja različitih vitaminskih salata. Začini koji se koriste su biljnog porijekla, takođe puni minerala i vitamina. Masnoće životinjskog porekla su zastupljene u minimalnim količinama, a ulje se koristi isključivo u sirovom stanju. Ljuti dodaci su neobavezni. Leskovački kulinarski specijaliteti se pripremaju na otvorenoj vatri, na ćumuru, što im obezbeđuje izuzetan ukus i sočnost.
ja jedem, i gotivim, ali ovo stvarno...
- Edin H.
#706 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Doslo vrijeme da se cevabdzinice moraju prilagodjavati i adaptirati novim ukusima i prosiriti ponudu.Tomahawk11 wrote:S čim?Edin H. wrote:A garlic sauce ili sos od bijelog luka?
- dječak sa šibicama
#707 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Nije toliko ni problem u rostilju odnosno mesu, ako je kvalitetno meso, nego u svemu onome oko mesa
prije svega ogromnim kolicinama tijesta i slicno.
Ali dobro, to je vec nutricionizam, a to je nepozeljno na ovoj temi
Ne mora se cevabdzinica prilagodjavati, narucim cevape, uzmem ajvar iz frizidera i navalim
Ali dobro, to je vec nutricionizam, a to je nepozeljno na ovoj temi
Ne mora se cevabdzinica prilagodjavati, narucim cevape, uzmem ajvar iz frizidera i navalim
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#708 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ne sumnjam da će u skorije vrijeme ubaciti sve i svašta.
Potražnja diktira ponudu. Treba oformiti kakav kutak za želje mušterija, pa da vide šta sve da ubace.
Potražnja diktira ponudu. Treba oformiti kakav kutak za želje mušterija, pa da vide šta sve da ubace.
- dječak sa šibicama
#709 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Predlazem salatu rukolu, onako da razbacaju po cevapima... to ce i biti, kad Vjeko ili Nihad otvore cevabdzinicu.
Kakvi bi oni kuhari bili da ne slijede feshn trendove.
Kakvi bi oni kuhari bili da ne slijede feshn trendove.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#710 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Neko se dobro zajebaje sa leskovčani. Možda neki vegetarijanac što je naletio na "gruvanu papriku" pa se sada sveti?JThomas wrote:seln wrote:O leskovackom rosrilju, na srpskoj Vikipediji. Zvuci kao reklama... tipicno srpski osjecaj za realnost.Toto wrote:[
Ne postoji srpski roštilj.Postoji samo leskovački roštilj. Koji je među najboljima na svijetu. Podvaljivati svaki roštilj kojeg srbin pravi pod leskovački je kao kad bi švabo svaki auto iz švabije prodavao pod Mercedes.
Ja smatram da više ne postaje: sarajevski ćevap, leskovački roštilj, njeguški pršut itd. Ostale su samo legende o njima.
Jos malo pa da ga propisuju kao lek.Leskovački roštilj predstavlja skup pečenih jela karakterističnih po ljutom ukusu, pretežno sačinjenih od mesa.
Leskovački roštilj bazira se isključivo na crvenom junećem mesu. Roštiljsko meso se peče dobro usoljeno. Leskovačka kuhinja pripada kuhinjama sa najvećim učešćem povrća u vidu velikog broja različitih vitaminskih salata. Začini koji se koriste su biljnog porijekla, takođe puni minerala i vitamina. Masnoće životinjskog porekla su zastupljene u minimalnim količinama, a ulje se koristi isključivo u sirovom stanju. Ljuti dodaci su neobavezni. Leskovački kulinarski specijaliteti se pripremaju na otvorenoj vatri, na ćumuru, što im obezbeđuje izuzetan ukus i sočnost.![]()
ja jedem, i gotivim, ali ovo stvarno...
- Toto
#711 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Pretjeruješ. To jedu ovi moderni žderači što jedu s noga i ne žvaću hranu.sumirprimus wrote:naravno nisam ni pokusao ubijediti nekog,samo sam prenio svoje iskustvo cevapa u slaninici koji je top.
ko moze a nije probao nek proba..
Danas svi mesno tijesto spremaju sa preko 25 % loja. Jedino ako nisu ovi moderni ćevapi sa GMO sojom, dehidriranim graškom i mrkvom, sa 25% loja i 25 % mesa.
Malo koji priučeni prevrtač na roštilju u BiH i Srbiji zna dobro ispeći ražnjić. Zato su dobre gazde i aščije umotavali ražnjiće u slaninu ili u plućnu maramicu - dimljenu.Tako ražnjić bude sočan i mekan.
Slanina ide u Leskovačke uštipke. 3/5 meso za ćevape(junetina), 1/5 kačkavalj, 1/5 sitno nasjecana dimljena slanina i začiniš su "gruvana paprika".
- mayab
#712 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Edin H. wrote:A senf?dječak sa šibicama wrote:Ja volim ajvar uz cevape, stvar ukusa.
od 2:00
- Toto
#713 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
mayab wrote:Edin H. wrote:A senf?dječak sa šibicama wrote:Ja volim ajvar uz cevape, stvar ukusa.
od 2:00![]()
![]()
![]()
- Toto
#714 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Hoćel' ko izmislit novi ćevap? Dodijala ova tri.
-
SSemir
#715 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Trazis da je lepina reš, pa ces vidjeti ljepote. Ni ja ne volim kad je previse zalivena, ali vala ne volim ni kad je suha ko u sarajevu.Bloo wrote:Meni su najbolji oni iz TK
osim zaljevene lepine...da je nekako iskombinirati tuzlanske ćevape sa sarajevskim somunom
Tuzlanska reš je taman
-
Mocni Vladar
#716 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Inace u cevap neide svinjetina ni pod razno a i nije jeftina svinjetina,sto se tice Banjaluckih cevapa ali moze slucajno dospjeti ako se kupuju kod onih koji drze i svinjetinu jer su masine i nozevi ipak zajednicki,cisto sumnjam da svaki put peru masine kad mjenjaju vrstu mesa,tako ti je i kad burek kupujes gdje drze Sve,a imaju u Banja Luci i oni koji ne drze svinjetinu,mesari,cepdzije,pekoteke,pa kako ko voli...Edin H. wrote:Je'l banjalucki sa svinjetinom?plinas wrote:Nije isto, travnicki damfaju na ovcetinu toliko da su tesko jestivi onima koji nisu naucili na taj smekJack Be Nimble wrote:Meso ko meso svugdje isto, razlike su u lepinji. Zato Travnicki
-
Mocni Vladar
#717 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Dobri su mi Banjalucki i Travnicki cevapi Sarajevski onako nisu mi bili nesto tamo gdje sam jeo,nesjecam se,sigurno ima i tih cevapa dobrih,odlicni su Sarajevski cevapi koje sam kupovo u Lidlu,iznenadjenje al odlicni,u Njemackoj neko radi za Evropsko trziste.
-
moonca
#718 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Kako me sjecanje sluzi -Banjalucki su bili sa bijelim lukom i spojeni mislim 3 ili 4 u jednom komadu i sluzeni u samo jednoj cevabdzinici.
Ha, bice da je bilo 3 ---

Last edited by moonca on 31/01/2018 03:49, edited 1 time in total.
-
Mocni Vladar
#719 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Obicno ide crveni luk al ga nesickaju ko za pljeskavcu nego razdavajaju ona perca al ko bi znao svasta je moguce...
- Billy The Pljuc
#720 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Jebo vas tema, ogladnih pravo
.
Sve ovo sto mi imamo u regionu (ne samo u BiH) je bezveze onog momenta kad odes na skara vo Makedonija i probas cevape, pljesku pa nastavi sta god ti bude zelja da jedes i eventualno poredis. Nema potrebe ici daleko od granice, svrati u Kumanovo a ako bas imas vremena i parica otisni se malo i postace ti jasno da mi ovdje jedemo sranje od cevapa i rostilja generalno ma kako mi to zvali i nastojali "prepoznati".
Sve ovo sto mi imamo u regionu (ne samo u BiH) je bezveze onog momenta kad odes na skara vo Makedonija i probas cevape, pljesku pa nastavi sta god ti bude zelja da jedes i eventualno poredis. Nema potrebe ici daleko od granice, svrati u Kumanovo a ako bas imas vremena i parica otisni se malo i postace ti jasno da mi ovdje jedemo sranje od cevapa i rostilja generalno ma kako mi to zvali i nastojali "prepoznati".
-
Heller
#721 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Zlaja, Slatina, Tuzla kakvi makedonci kurac palac, gazda pravi sam cevape, pljeske, jos poljev teleci (ne ovo gore nego ko sitni cevap) a cevap u somumu mi je bezveze, suh somun, al corba s istim ide predobro.Billy The Pljuc wrote:Jebo vas tema, ogladnih pravo.
Moze bolje polivena
- Billy The Pljuc
#722 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Bio prije dva dana u Tuzli i hranili me cevapima, nisu vjerujem bili sa tog mjesta. Vjerujem da su tebi vrh a mozda i zbog poljeva ako ne zbog cevapa kao meni na jednom mjestu, cevapi nikakvi al zato poljev razvaljuje. Mozda se jednostavno kod mene radi i o nostalgiji pa trazim mirise i ukuse iz djetinjstva i "robujem" navici da jedem cevape uglavnom na tom mjestu.Heller wrote:Zlaja, Slatina, Tuzla kakvi makedonci kurac palac, gazda pravi sam cevape, pljeske, jos poljev teleci (ne ovo gore nego ko sitni cevap) a cevap u somumu mi je bezveze, suh somun, al corba s istim ide predobro.Billy The Pljuc wrote:Jebo vas tema, ogladnih pravo.
Moze bolje polivena
Helem, prije tri godine sam bio na "turneji", prvo Srbija nekoliko dana pa onda Makedonija 11 dana u totalu. Oni su definitivno smisao rostilja digli na jedan visi nivo ne samo zbog kvaliteta ponude jer je sve preukusno nego i popratnim sadrzajem tih njihovih porcija. Dobio sam gotovo 8 kg na kilazi za taj period i definitivno nakon tog iskustva meni sve bezveze kod nas u BiH a i regionu uopsteno kad se prica o cevapima i rostilju generalno. Cesto putujem i vjeruj mi da znam o cemu pisem, pogotovo kad govorimo o ove tri opcije iz naslova teme.
- MarlboroGold
#723 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Sarajevski bi bili da somun nije previše suh. Kad se sve sagleda, u TK su najbolji.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#724 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
u ilidžanki posljednja dva puta... neš mi teško padnu
ne znam hoću li i dalje jesti
nune klasičan... uvijek isto... oprobana kvota... ali nije sad ono wauuuu
za ubit se najbolji su kastel banjolučki
ne znam hoću li i dalje jesti
nune klasičan... uvijek isto... oprobana kvota... ali nije sad ono wauuuu
za ubit se najbolji su kastel banjolučki
-
Mocni Vladar
#725 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Nisu losi Beogratski cevapi,na komad jeftini su bili,za nesto malo dinara dobijes hrpu cevapa