Sloboda govora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#701 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

http://www.klix.ba/magazin/kultura/jasn ... /161009067

Eh, ovo reče osoba koja i nije wanna be novinarka. Baš me interesuje kakvi će sada biti komentari. Žao mi je što prije ne vidjeh ovu izjavu.
KB9

#702 Re: Sloboda govora

Post by KB9 »

pa ima pravo samo sto je realno ova predstava klasicno ruglo, nabacaj svega sto ce podic hajp i mora se neko upalit :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#703 Re: Sloboda govora

Post by Truba »

Hakiz wrote:
Black swan wrote:evo pada mi ideja o incestualnoj priči između jednog od roditelja autora predstave s njegovim djedom poglavlje hoće deda malo meda
tu ćemo ubaciti malo promiskuitetnog ponašanja glumica sličnih njegove ženske rodbine tzv kurve
pa ćemo ubaciti ćićolininog konja i klasičnu izjavu polako momci jedan po jedan

ćićolina će biti njegova supruga a konj predstavlja retrogadne snage europe koje su se usudile da njegov mukotrpni rad popljuju :D

naravno nekromantika nismo zaboravili pa ćemo ispitavati duljinu bedrene kosti :D i tako dalje

samo mi treba neko da mi ovo dobro uglazbi i scenski dotjera

sve ovo pišem jer želim prakticirati slobodu govora i pokazati kako je društvo dvolično i nepravedno prema današnjim umjetnicima njegva kalibra

tražim i amaterske glumce jer nikog nemam namjeru plaćati :sax:
Pa, izađi na tržište, traži ko će ti to finansirati, ko će igrati i dvoranu u kojoj će biti igrano. I ako i kada sve to nabaviš, nema frke, neka se igra.

U čemu je problem?
pa kažem nema problema
pričat ću o kurvinim sinovima

samo i na forumu ima pravila...a u "kulturi" nema...
pravimo svete krave a ne živimo u indiji...
osim nedodirljivih političara ubica na cesti imamo i umjetnike i njihove isprtke
zanima me koliko zajedničkih novaca dobiva taj MESS u pravom smislu te riječi
nek ih doniraju njihovi istomišljenici nek ne idraju naše klerofašističke novce u kasi...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#704 Re: Sloboda govora

Post by Chmoljo »

dogovoreno. ali ista stvar sa zajedničkim i za crkve i vjerske institucije.

eto, začas se ljudi dogovore...
piupiu

#705 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

Labude, nije predstava pravljena za tvoje pare. MESS-ovi selektori su joj samo omugućili izvodjenje na festivalu, a gradjani platili kartu da je gledaju. Ti si, dakle, protiv toga da se drugima omogući i da drugi gledaju nešto što se tebi ne svidja.
Last edited by piupiu on 14/10/2016 13:46, edited 1 time in total.
piupiu

#706 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

Chmoljo wrote:dogovoreno. ali ista stvar sa zajedničkim i za crkve i vjerske institucije.

eto, začas se ljudi dogovore...
:D
omar little

#707 Re: Sloboda govora

Post by omar little »

mess se, izmedju ostalog, financira parama ministarstva kulture kantona i federacije.

najvolim kad se klerodesnicari krenu brinuti za poreske pare i dobrobit drustva kao cjeline. koliko financijske podrske, budzetskih para, dobija to prkno od messa a koliko vjerske zajednice? koliko i kakvih sve olaksica i beneficija imaju vjerske zajednice?
Hakiz

#708 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

piupiu wrote:Labude, nije predstava pravljena za tvoje pare. MESS-ovi selektori su joj samo omugućili izvodjenje na festivalu, a gradjani platili kartu da je gledaju. Ti si, dakle, protiv toga da se drugima omogući i da drugi gledaju nešto što se tebi ne svidja.
Mislim da black swan ironiše. Posljednja rečenica njegovog posljednjeg posta to pokazuje.
Banksy

#709 Re: Sloboda govora

Post by Banksy »

Black swan wrote:
nek ih doniraju njihovi istomišljenici nek ne idraju naše klerofašističke novce u kasi...
Misliš NAŠE, koje vam MI dajemo, išli ne išli u crkve i džamije, bez da me iko pita želim li da mi ih uzmu.

@ol oko finansiranja vjerskih zajednica, znam da je prije koju godinu prosjek u Federaciji bio oko 20 miliona godišnje, ne znam danas tačne brojeve, u RS-u nešto manje.
Truba

#710 Re: Sloboda govora

Post by Truba »

Image

osjećam miris sumpora a nisam prno niti sam na ilidži trenutno :lol: :lol: :lol:
Truba

#711 Re: Sloboda govora

Post by Truba »

piupiu wrote:Labude, nije predstava pravljena za tvoje pare. MESS-ovi selektori su joj samo omugućili izvodjenje na festivalu, a gradjani platili kartu da je gledaju. Ti si, dakle, protiv toga da se drugima omogući i da drugi gledaju nešto što se tebi ne svidja.
ja sam govorio o slobodi bez odgovornosti što prerasta u anarhiju
ali očito pojam sloboda sa odgovornošću je stran pojam mnogima

bosna nije los anđeles gdje te štiti nekoliko amandmana...dobro radno mjesto...zadovoljavajuća životna sredina...

ovo je država specifična po mnogo čemu, zemlja nesretnih ljudi i sjebanih duša

trebalo bi se više paziti zbog dobrobiti većine barem u ovim stvarima

ne terorizirati većinu zbog dobrobiti manjine

također sam primijetio da se ignorira kako je i napredak pokrenuo "hajku"
sve se prebacilo na kardinala koji je ... nekoliko dana prije bio najprije u južnoj koreji, pa onda u zagrebi i na kraju u ruandi u samo nekoliko dana i vjerojatno nije ni upoznat do kraja sa situacijom
tranquil

#712 Re: Sloboda govora

Post by tranquil »

Kada bi ovo bilo npr. u obaveznoj lektiri (kao npr. Danteov eksplicitno sadistički i za muslimane uvredljivi "Pakao"), onda bi se moglo raspravljati da li je to teroriziranje većine, ali to sigurno nije davanje predstave za koju se mora platiti ulaznica na festivalu eksperimentalnog teatra.
Truba

#713 Re: Sloboda govora

Post by Truba »

http://hkdnapredak.com/napredak/2016/10 ... zabraniti/

Frljićevo “nasilje” treba zabraniti na MESS-u

Gotovo na mala vrata, potajice takoreći najavljen je pozorišni komad Olivera Frljića „Naše nasilje i Vaše nasilje“ što bi trebao biti igran u nedjelju, 9. listopada na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta, a u oviru festivala MESS. Ova je Frljićeva predstava dosada igrana još samo u Poljskoj i Austriji i tamo izazvala javno zgrađanje, ali i krivične prijave. O čemu se, nažalost, u Sarajevu i općenito Bosni i Hercegovini malo zna(lo), pa je, eto, i inače kontroverzni Frljić dobio prigodu postaviti je i na daskama našega nacionalnog kazališta i na festivalu iznimne međunarodne reputacije i bogate tradicije. Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim
, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku. U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara.

ovo je okačeno
Listopad 9, 2016

a mail je kružio nekoliko dana ranije...kardinal je opet zbog vremenske razlike i previše posla ispao donji ( kao i u slučaju štrace)
napredak je ovo pokrenuo dakle nikakvi crnokošuljaši i paljitelji vještica... nego kulturno društvo
Hakiz

#714 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

Black swan wrote:http://hkdnapredak.com/napredak/2016/10 ... zabraniti/

Gotovo na mala vrata, potajice takoreći najavljen je pozorišni komad Olivera Frljića „Naše nasilje i Vaše nasilje“ što bi trebao biti igran u nedjelju, 9. listopada na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta, a u oviru festivala MESS. Ova je Frljićeva predstava dosada igrana još samo u Poljskoj i Austriji i tamo izazvala javno zgrađanje, ali i krivične prijave. O čemu se, nažalost, u Sarajevu i općenito Bosni i Hercegovini malo zna(lo), pa je, eto, i inače kontroverzni Frljić dobio prigodu postaviti je i na daskama našega nacionalnog kazališta i na festivalu iznimne međunarodne reputacije i bogate tradicije. Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim
, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku. U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara.

ovo je okačeno
Listopad 9, 2016

a mail je kružio nekoliko dana ranije...kardinal je opet zbog vremenske razlike i previše posla ispao donji ( kao i u slučaju štrace)
napredak je ovo pokrenuo dakle nikakvi crnokošuljaši i paljitelji vještica... nego kulturno društvo
A to kulturno društvo nema nikakvu nacionalnu i vjersku konotaciju, samo je okrenuto promicanju kulture u svim njenim pojavnim oblicima...
Truba

#715 Re: Sloboda govora

Post by Truba »

seldzuk wrote:Image
zastave republike srbije u Srebrenici
sloboda govora
tranquil

#716 Re: Sloboda govora

Post by tranquil »

Black swan wrote:http://hkdnapredak.com/napredak/2016/10 ... zabraniti/

ovo je okačeno
Listopad 9, 2016

Neka se dogovore, Tomašević tvrdi da je kardinal tražio zabranu. Nebitno od koga je inicijativa krenula, on je stao iza nje.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ivo-toma ... /161010067
Hakiz

#717 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

Black swan wrote:
seldzuk wrote:Image
zastave republike srbije u Srebrenici
sloboda govora
Posljedice ratne i izborne pobjede.
Truba

#718 Re: Sloboda govora

Post by Truba »

stao je iza da je podigne na viši nivo

ja ako se dobro sjećam pokrenuo sam anketu za ili protiv čarlija hebdoa i rekao kako sam protiv

kao i većina forumaša na demokratskom glasovanju

ne znam zašto sam skoro sam sada na ovoj temi
omar little

#719 Re: Sloboda govora

Post by omar little »

zato sto se od citanja tvojih klerodesnicarskih uzeglina oglupljuje pa te ljudi izbjegavaju.
tranquil

#720 Re: Sloboda govora

Post by tranquil »

To i Pariz nije Los Anđeles :run:
Truba

#721 Re: Sloboda govora

Post by Truba »

to što sam ovdje faktički sam

a tamo na temi jeste li ili niste CARLI bio u većini također govori nešto

prvenstveno se ljudi pale kad padne mrtva glava, ne zanima ih tuđe dok njih ne opali te čitaju samo naslove tema a ako su uopćene opet ih se ne tiče

a može i biti licemjerstvo

Jeste li Čarli ili pak ne?

Da 85 28%

Ne 203 66%

Samo četvrtkom (odbijam odgovoriti) 21 7%

http://forum.klix.ba/jeste-li-ili-niste ... 33184.html
piupiu

#722 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

Hakiz wrote:
Mislim da black swan ironiše. Posljednja rečenica njegovog posljednjeg posta to pokazuje.
Pa je, ali ona prethodna nije. A i svejedno je. Uvijek se povlači to pitanje o cvrčku i mravu - da li gradjani trebaju plaćati da umjetnici palamude, žive 'mimo svijeta', postavljaju nezgodna pitanja, škrabaju, orgijaju, dižu tlak smjernom puku koji gleda svoja posla. Onda izopće kakvog nemoralnog pijanicu tipa Ćatića iz društva, sahrane ga k'o psa, na dženazu mu dodje pet ljudi ... pa ga 100 godina kasnije izvuku iz prašnjave ladice, krive kletu sudbu (i Srbe) što su ga 'zaboravili', pišu žalosne traktate, busaju se u prsa svojom 'kulturnom baštinom' i šopaju djecu njime kao čokolinom... to mu ga dodje skoro pa univerzalni princip. Danas taj princip otprilike ide linijom - je l' mi ovo plaćamo svojim parama?

A, što se tiče ovog - ma, ne'š ti meni dirati u Tita, partiju i NOB, jok na mojim daskama ... Frjlić kao da je postavio "120 dana Sodome i Gomore" iz čiste perverzije, a ne nekakvu .... kakva je da je ..... kritku aktuelne društvene teme. Daj da vidimo, da pišemo kritike, da kažemo - *ebo te tvoj umjetnički 'izričaj', *ereš, Frljiću, nikakav si režiser .... stanemo pred pozorište, gadjamo ga jajima, napišemo osvrt, ignorišmo, prešaltamo kanal, bilo šta ... ima hiljadu i jedan način da budemo 'uvrijedjeni', pored cenzure - jer ona sama po sebi nije 'uvrijedjenost', već nametanje volje, dominacija, kontrola ...
Connaisseur Karlin

#723 Re: Sloboda govora

Post by Connaisseur Karlin »

Black swan wrote:to što sam ovdje faktički sam

a tamo na temi jeste li ili niste CARLI bio u većini također govori nešto

prvenstveno se ljudi pale kad padne mrtva glava, ne zanima ih tuđe dok njih ne opali te čitaju samo naslove tema a ako su uopćene opet ih se ne tiče

a može i biti licemjerstvo

Jeste li Čarli ili pak ne?

Da 85 28%

Ne 203 66%

Samo četvrtkom (odbijam odgovoriti) 21 7%

http://forum.klix.ba/jeste-li-ili-niste ... 33184.html
ovdje si sam jer branis svoje,a na temi o Carliju si bio protiv onih koji nisu tvoji :D
Hakiz

#724 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

piupiu wrote:
Hakiz wrote:
Pa je, ali ona prethodna nije. A i svejedno je. Uvijek se povlači to pitanje o cvrčku i mravu - da li gradjani trebaju plaćati da umjetnici palamude, žive 'mimo svijeta', postavljaju nezgodna pitanja, škrabaju, orgijaju, dižu tlak smjernom puku koji gleda svoja posla. Onda izopće kakvog nemoralnog pijanicu tipa Ćatića iz društva, sahrane ga k'o psa, na dženazu mu dodje pet ljudi ... pa ga 100 godina kasnije izvuku iz prašnjave ladice, krive kletu sudbu (i Srbe) što su ga 'zaboravili', pišu žalosne traktate, busaju se u prsa svojom 'kulturnom baštinom' i šopaju djecu njime kao čokolinom... to mu ga dodje skoro pa univerzalni princip. Danas taj princip otprilike ide linijom - je l' mi ovo plaćamo svojim parama?

A, što se tiče ovog - ma, ne'š ti meni dirati u Tita, partiju i NOB, jok na mojim daskama ... Frjlić kao da je postavio "120 dana Sodome i Gomore" iz čiste perverzije, a ne nekakvu .... kakva je da je ..... kritku aktuelne društvene teme. Daj da vidimo, da pišemo kritike, da kažemo - *ebo te tvoj umjetnički 'izričaj', *ereš, Frljiću, nikakav si režiser .... stanemo pred pozorište, gadjamo ga jajima, napišemo osvrt, ignorišmo, prešaltamo kanal, bilo šta ... ima hiljadu i jedan način da budemo 'uvrijedjeni', pored cenzure - jer ona sama po sebi nije 'uvrijedjenost', već nametanje volje, dominacija, kontrola ...
Interesantno da spomenu Sodomu, naime podsjeti me na film: https://en.wikipedia.org/wiki/Sal%C3%B2 ... s_of_Sodom

Upozorenje, samo za one sa jakim stomakom.
ultima_palabra

#725 Re: Sloboda govora

Post by ultima_palabra »

omar little wrote:zato sto se od citanja tvojih klerodesnicarskih uzeglina oglupljuje pa te ljudi izbjegavaju.
:mrgreen:
Post Reply