Popalila VRS kad se povlačila. VRS je bila nadrljala na Proskoku (nadrljali i mi), ali kako je nastupio haos u našim redovima oni su iskoristili priliku jer su se naši u nekoj nepotrebnoj žurbi razbježali, Mladić je potrpao sa Ilidže i Ilijaša ljude sa radne obaveze i potrpao ih u kamione, dali im vojne čizme sa kojih nije ni kreč skinut i neke crne gunjeve i poslao ih na Igman. prije njih je poslao desant, 30 gardista iz njegove pratnje, i oni su jedini u toj gomili imali ratnog iskustva. Sa njima smo se sukobili na Velikom polju, na Mrazištu. Tad je Sejo Šklapovac poginuo, rahmet mu vječni. Tu smo ih nas desetak zadržavali do mraka, dok nam u pomoć nije došlo još petorica iz Šklapa ... dalje nismo mogli jer smo stalno igrali da ne ostanemo u okruženju, dok su pojačanja iza nas ("Sultan Fatih" i još nešto boraca sa Dobrinje) povučena zbog načelnikovog kukavičluka prema Hrasnici. Srećom VRS nije smjela krenuti za nama po mraku, a ujutru su došle jedinice iz Hercegovine i pridružili se Čedinim Vukovima koji su ostali na skakaoni. Čim se zapucalo, VRS je stala, da bi se za dan-dva povukli, a umjesto njih položaje je zauzeo francuski bataljon. U povlačenju VRS je popalila sve hotele i objekte da ih mi ne možemo koristiti.eyesburn wrote:slučajno naletih na ovu temu, pa me zanima pod kojim okolnostima su zapaljeni/uništeni svi oni hoteli/moteli na bjelašnici i igmanu?
jesu li to uradile naše jednice prilikom povlačenja, njihove jedinice prilikom zauzimanja ili nešto treće?
Prvi korpus ARBiH
- Ramzess Veliki
#701 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
- Ramzess Veliki
#702 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Deblokada Sarajeva 92. Znam za tu akciju iz prve ruke. Koji arapi? Tu su bili turski dobrovoljci. Prvi ešalon prošao iznad Ilijaša, dva ostala u Visokom da čekaju da naži krenu sa Žuči. Naredba nikada nije došla. Dva bataljona iz Visokog ostala da kahvenišu, prvi ešalon se vratio, dan kasnije naši sa Žuči kao pokušali ...don01 wrote:Ja sam bio u onoj armiji koja je radila vanjsku deblokadu Sarajeva 95. za razliku od vas kojih ste bili opkoljeni,mada vasa krivica nije 100 posto....drndalo wrote:Ne znam u kojoj si ti Armiji BiH bio, ni u kojem kraju BiH, mozda je kod tebe u Zepi bilo tako, kod mene u Sarajevu je na pocetku bilo barem 30-35% onih koji nisu bili muslimani ili Muslimani, a zvali su se svakako, neki i nikako, neki su samo bili djeca koji nisu ni znali sta su, ali su bili tu, i nesto pokusavali...don01 wrote:samo da znas arbih je bila preko 95 posto muslimanska i 1993.,kakva multietnicnost kakvi bakraci.....
..
To za 35 posto![]()
![]()
![]()
Ne budi budala http://--- NO LINKS ---/index.php/agresija/838-statistika-1-korpusa-armije-bih
Srba i hrvata u armiji BiH je 1992. bilo u 1. korpusu 3800,a sta to znaci,znaci da ih nije bilo ni 6 posto jer u drugim korpusima skoro da srbi i hrvati nisu uzimali ucesce u armiji BiH,druze Sarajevo su odbranili Muslimani,muslimani bosnjaci i ti se mozes preracunavati koliko god hoces a to ti je tako,1. korpus je 1995. docekao sa 82 000 bosnjaka,nesta ne vidim te silne nemuslimane......
Znaci ovo su cinjenice druze,2/3 Ozrena,3000km2 krajine,Vlasic,Prenj,Vozuca,D. Vakuf....sve su to mjesta koja su oslobodili bosnjaci muslimani sa tekbirom na usnama,a sta su te tvoje nemuslimanske snage oslobodile,pokazi mi molim te.....
Deblokada Sarajeva 1992.,znas li koliko je brace iz 7. muslimanske dalo zivote,koliko je arapa izginulo kod Ilijasa da bi mamlaz kao sto si ti mogao na sve to pljunuti....
Ali to je druga tema. Tema je Igman. "Sultan Fatih" u Hrasnici klanjali sebi dženazu i razgulili sa Velikog polja. Nisu metka opalili.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#703 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Na ovoj temi su sudionici pisali da je armija zapalila konkretno hotel na velikom polju (famos) jer nisu imali vremena da ga isprazne od naleta vrs koji su haman neometano nakon Proskoka jurišali ka IgmanuRamzess Veliki wrote:Popalila VRS kad se povlačila. VRS je bila nadrljala na Proskoku (nadrljali i mi), ali kako je nastupio haos u našim redovima oni su iskoristili priliku jer su se naši u nekoj nepotrebnoj žurbi razbježali, Mladić je potrpao sa Ilidže i Ilijaša ljude sa radne obaveze i potrpao ih u kamione, dali im vojne čizme sa kojih nije ni kreč skinut i neke crne gunjeve i poslao ih na Igman. prije njih je poslao desant, 30 gardista iz njegove pratnje, i oni su jedini u toj gomili imali ratnog iskustva. Sa njima smo se sukobili na Velikom polju, na Mrazištu. Tad je Sejo Šklapovac poginuo, rahmet mu vječni. Tu smo ih nas desetak zadržavali do mraka, dok nam u pomoć nije došlo još petorica iz Šklapa ... dalje nismo mogli jer smo stalno igrali da ne ostanemo u okruženju, dok su pojačanja iza nas ("Sultan Fatih" i još nešto boraca sa Dobrinje) povučena zbog načelnikovog kukavičluka prema Hrasnici. Srećom VRS nije smjela krenuti za nama po mraku, a ujutru su došle jedinice iz Hercegovine i pridružili se Čedinim Vukovima koji su ostali na skakaoni. Čim se zapucalo, VRS je stala, da bi se za dan-dva povukli, a umjesto njih položaje je zauzeo francuski bataljon. U povlačenju VRS je popalila sve hotele i objekte da ih mi ne možemo koristiti.eyesburn wrote:slučajno naletih na ovu temu, pa me zanima pod kojim okolnostima su zapaljeni/uništeni svi oni hoteli/moteli na bjelašnici i igmanu?
jesu li to uradile naše jednice prilikom povlačenja, njihove jedinice prilikom zauzimanja ili nešto treće?
Kakvo je tacno stanje bilo sa Stojcevcem na pocetku rata, jel neka ozbiljna bitka bila 15 maja, kak mi je stari pricao da je to UN zauzeo bio
- _Reds_
#704 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Hotel Famos je danasnji Marsal cini mi se. Na Velikom POlju je bio hotel Igman, koji nije ni danas obnovljen.Admir_1984 wrote:Na ovoj temi su sudionici pisali da je armija zapalila konkretno hotel na velikom polju (famos) jer nisu imali vremena da ga isprazne od naleta vrs koji su haman neometano nakon Proskoka jurišali ka IgmanuRamzess Veliki wrote:Popalila VRS kad se povlačila. VRS je bila nadrljala na Proskoku (nadrljali i mi), ali kako je nastupio haos u našim redovima oni su iskoristili priliku jer su se naši u nekoj nepotrebnoj žurbi razbježali, Mladić je potrpao sa Ilidže i Ilijaša ljude sa radne obaveze i potrpao ih u kamione, dali im vojne čizme sa kojih nije ni kreč skinut i neke crne gunjeve i poslao ih na Igman. prije njih je poslao desant, 30 gardista iz njegove pratnje, i oni su jedini u toj gomili imali ratnog iskustva. Sa njima smo se sukobili na Velikom polju, na Mrazištu. Tad je Sejo Šklapovac poginuo, rahmet mu vječni. Tu smo ih nas desetak zadržavali do mraka, dok nam u pomoć nije došlo još petorica iz Šklapa ... dalje nismo mogli jer smo stalno igrali da ne ostanemo u okruženju, dok su pojačanja iza nas ("Sultan Fatih" i još nešto boraca sa Dobrinje) povučena zbog načelnikovog kukavičluka prema Hrasnici. Srećom VRS nije smjela krenuti za nama po mraku, a ujutru su došle jedinice iz Hercegovine i pridružili se Čedinim Vukovima koji su ostali na skakaoni. Čim se zapucalo, VRS je stala, da bi se za dan-dva povukli, a umjesto njih položaje je zauzeo francuski bataljon. U povlačenju VRS je popalila sve hotele i objekte da ih mi ne možemo koristiti.eyesburn wrote:slučajno naletih na ovu temu, pa me zanima pod kojim okolnostima su zapaljeni/uništeni svi oni hoteli/moteli na bjelašnici i igmanu?
Kakvo je tacno stanje bilo sa Stojcevcem na pocetku rata, jel neka ozbiljna bitka bila 15 maja, kak mi je stari pricao da je to UN zauzeo bio
- Admir_1984
#705 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Upravu si, do mene 
- _Reds_
#706 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Sto se tice 15. maja, prve transeje i linije prije 15. maja su bile odmah iza kuca u Igmanskoj cesti, da bi poslije pomaknute tamo prema Tošićima, i takve su ostale do kraja rata.
Do 15. maja UN je bio na Stojčevcu i onda se povukao, i anomoni su krenuli da zauzmu Stojčevac, i bili su zaustavljeni i onda odbijeni. Naše linije su bile na Stojčevcu, a njihove tamo na početku one aleje koja vodi ka Velikoj Aleji.
Do 15. maja UN je bio na Stojčevcu i onda se povukao, i anomoni su krenuli da zauzmu Stojčevac, i bili su zaustavljeni i onda odbijeni. Naše linije su bile na Stojčevcu, a njihove tamo na početku one aleje koja vodi ka Velikoj Aleji.
-
dvije lijeve
#707 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Nisu se povukli za dan-dva, do ulaska Un proslo je sedam dana, i borili smo se cijelo vrijeme.Ramzess Veliki wrote:Popalila VRS kad se povlačila. VRS je bila nadrljala na Proskoku (nadrljali i mi), ali kako je nastupio haos u našim redovima oni su iskoristili priliku jer su se naši u nekoj nepotrebnoj žurbi razbježali, Mladić je potrpao sa Ilidže i Ilijaša ljude sa radne obaveze i potrpao ih u kamione, dali im vojne čizme sa kojih nije ni kreč skinut i neke crne gunjeve i poslao ih na Igman. prije njih je poslao desant, 30 gardista iz njegove pratnje, i oni su jedini u toj gomili imali ratnog iskustva. Sa njima smo se sukobili na Velikom polju, na Mrazištu. Tad je Sejo Šklapovac poginuo, rahmet mu vječni. Tu smo ih nas desetak zadržavali do mraka, dok nam u pomoć nije došlo još petorica iz Šklapa ... dalje nismo mogli jer smo stalno igrali da ne ostanemo u okruženju, dok su pojačanja iza nas ("Sultan Fatih" i još nešto boraca sa Dobrinje) povučena zbog načelnikovog kukavičluka prema Hrasnici. Srećom VRS nije smjela krenuti za nama po mraku, a ujutru su došle jedinice iz Hercegovine i pridružili se Čedinim Vukovima koji su ostali na skakaoni. Čim se zapucalo, VRS je stala, da bi se za dan-dva povukli, a umjesto njih položaje je zauzeo francuski bataljon. U povlačenju VRS je popalila sve hotele i objekte da ih mi ne možemo koristiti.eyesburn wrote:slučajno naletih na ovu temu, pa me zanima pod kojim okolnostima su zapaljeni/uništeni svi oni hoteli/moteli na bjelašnici i igmanu?
Nas cetvorica iz MAD-a smo zadnji sisli sa Bjelasnice, doduse sa medjustanice do koje smo dosli tog dana da bi branili Hojtu. Nakon dizanja srpske zastave na vrhu spakovali smo 82-ojku i krenuli prema Feriju, ostavivsi dva sanduka mina, minobacac smo ponijeli. I dan danas hodam nakrivo od tezine te cijevi,al odnio sam ga.
Taj Silver Fox je protrcao pored nas, samo su zbrisali. Pisao sam o ovome, ali da ponovim, to popodne poslije sest nije se pucalo na Velikom polju,dok sam ja bio tu. Armija je napustila VP i Bjelasnicu, Famos je zapaljen, Igman nije, ni Feri ni Sumarska , a mislim da nije ni Borik.
Ja sam se spustio do Kabalova, par okuka poslije onih koliba koje su koristili drvosjece. To nam je bio novi vatreni polozaj jer onaj koji smo ranije koristili, kod ceste koja se odvaljala za Lokve je bio granatiran odkad su zarobljenici pobjegli s Brezovace.
S tog polozaja, s tri 120 mm minobacaca smo pokrivali Malo polje i Golo brdo, s druge strane je bila haubica 105 ili 122 koja je pokrivala Veliko polje. Sjecam se da nam je tek treci dan dostavljena hrana i to na Pale, ne do polozaja. I nije VRS samo stala, zasto bi tu stali...Zaustavljeni su, dalje nisu mogli, lijevo sedma, desno Pazaric, Vukovi su samo dio tog dijela, mada najvazniji.
- Nekako s proljeća
- Ramzess Veliki
#709 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Čuo sam to za Silver Fox.dvije lijeve wrote: Nisu se povukli za dan-dva, do ulaska Un proslo je sedam dana, i borili smo se cijelo vrijeme.
Nas cetvorica iz MAD-a smo zadnji sisli sa Bjelasnice, doduse sa medjustanice do koje smo dosli tog dana da bi branili Hojtu. Nakon dizanja srpske zastave na vrhu spakovali smo 82-ojku i krenuli prema Feriju, ostavivsi dva sanduka mina, minobacac smo ponijeli. I dan danas hodam nakrivo od tezine te cijevi,al odnio sam ga.
Taj Silver Fox je protrcao pored nas, samo su zbrisali. Pisao sam o ovome, ali da ponovim, to popodne poslije sest nije se pucalo na Velikom polju,dok sam ja bio tu. Armija je napustila VP i Bjelasnicu, Famos je zapaljen, Igman nije, ni Feri ni Sumarska , a mislim da nije ni Borik.
Ja sam se spustio do Kabalova, par okuka poslije onih koliba koje su koristili drvosjece. To nam je bio novi vatreni polozaj jer onaj koji smo ranije koristili, kod ceste koja se odvaljala za Lokve je bio granatiran odkad su zarobljenici pobjegli s Brezovace.
S tog polozaja, s tri 120 mm minobacaca smo pokrivali Malo polje i Golo brdo, s druge strane je bila haubica 105 ili 122 koja je pokrivala Veliko polje. Sjecam se da nam je tek treci dan dostavljena hrana i to na Pale, ne do polozaja. I nije VRS samo stala, zasto bi tu stali...Zaustavljeni su, dalje nisu mogli, lijevo sedma, desno Pazaric, Vukovi su samo dio tog dijela, mada najvazniji.
Mi smo tu upali 'nako ... nas su sa Dobrinje poslali zadnje kroz tunel. Rečeno nam je da ne nosimo oružje i da ćemo na Igmanu sve dobiti, ali smo već čuli šta je bilo sa Dobrinjcima koje su poslali mislim na Hojtu, bez oružja. Pričali su nam da su kupili bačeno oružje od Trnovljaka da bi se mogli braniti i da su ih rasturili minobacačima. Zbog toga smo spakovali svoje oružje i došli na Veliko Polje. Tu smo vidjeli Zukine kako se povlače. Mi smo u neznanju tu ostali neko vrijeme, a ja sam k'o da smo na izletu otišao do hotela Igman da naspem vode (neko mi je od Zukinih rekao da tu ima naša VP i da imaju vode). Otišao sam bez oružija, sreo trojicu iz VR (Rahmet im) i nasuli su mi vode u ćuture, i vratio sam se. Zatim su nam rekli da će nam baza biti na Malom Polju i otišli smo. Tu trojicu momaka iz vojne policije su zatim gardisti pobili.
Na Malom Polju su nam rekli da idemo nazad na Mrazište "da zatvorimo rupu u liniji odbrane" ...
-
goran16v
#710 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Ja znam dvojicu iz SF koji su zbrisali, vratili se u grad, posto su zvanicno bili u ARBIH, a u praksi jedinica im nije postojala niko ih nikad nije trazio vise i oba su se uredno zaposliti kod stranaca do kraja rata i kasnije.Ramzess Veliki wrote:Čuo sam to za Silver Fox.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
- junkers
- _Reds_
#713 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Danas jedna ulica čini se u Sokolović Koloniji nosi ime po njima. Takođe ulica koja vodi iz Male Aleje u Pejton nosi ime po Čarliju.junkers wrote: sestre Elčić iz Dervente
-
obichan insan
#714 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Pozdrav
U dogadjajima na Igmanu (siri region) u ljeto 93,manje-vise sve je jasno.
Evo u grubo tok dogadjaja (ja o tome pojma nemam,sve sto znam "cuo" sam od vas),pao Rogoj,focaci se povukli na Hojtu,Proskok,...i tu formirali odbranu i zaustavili VRS.Nisu se povukli dok ih nisu zaobisli preko rakitnice i jos zauzeli toranj na bjelasnici (ujedno i najvisi vrh Bjelasnice) i sljedeca nasa linija formirana na malom polju.Zasto niko nije reagovao iz SVK u vremenu dok su se nasi drzali koliko toliko nakon pada Rogoja pa do vrha Bjelasnice,znali su za ofanzivu sigurno,nisu mogli neznat,nije bila u Abhaziji,to je bilo 40-50 km od Sarajeva.To sto je neke igmanske likove bolio k'rac za sve to mi je jasno,al' nije mi jasno zasto Sarajevo(SVK) nije reagovalo u tom periodu i poslalo pomoc focacima koji su krvarili.Negdje sam citao da je focanska brigada u tom periodu (odbrane hojte,proskoka,...pa do povlacenja) imala oko 50 poginulih 240 i nesto ranjenih,a niko im nije dos'o u pomoc. Ljudi su casno uradili i vise nego sto su mogli
Cuj...Sylver Fox
sta su htjeli reci imenom,da mogu brzo bjezati
Citao sam (spominje se i na temi),nasi izgubili golo brdo,pokusali ga vratit,nisu uspjeli. gdje sam ja citao pisalo je da su nasi formirali liniju na padini golog brda (ugrubo-nasi na juznoj,VRS na sjevernoj) tako da je "vrh" golog brda bio nicija zemlja.Jeli to istina?
Veliki pozdrav i jos vece hvala (od srca), svim borcima,pripadnicima ARBiH,bez obzira na njihovu religijsku i nacionalnu pripadnost,bez obzira na njihovo opredjeljenje(vjersko,politicko,ideolosko,sexualno,...)Ogroman ste teret prevalili preko svojih ledja. HVALA VAM
U poredjenju s ratom,sve druge forme ljudskog napora su beznacajne
Evo u grubo tok dogadjaja (ja o tome pojma nemam,sve sto znam "cuo" sam od vas),pao Rogoj,focaci se povukli na Hojtu,Proskok,...i tu formirali odbranu i zaustavili VRS.Nisu se povukli dok ih nisu zaobisli preko rakitnice i jos zauzeli toranj na bjelasnici (ujedno i najvisi vrh Bjelasnice) i sljedeca nasa linija formirana na malom polju.Zasto niko nije reagovao iz SVK u vremenu dok su se nasi drzali koliko toliko nakon pada Rogoja pa do vrha Bjelasnice,znali su za ofanzivu sigurno,nisu mogli neznat,nije bila u Abhaziji,to je bilo 40-50 km od Sarajeva.To sto je neke igmanske likove bolio k'rac za sve to mi je jasno,al' nije mi jasno zasto Sarajevo(SVK) nije reagovalo u tom periodu i poslalo pomoc focacima koji su krvarili.Negdje sam citao da je focanska brigada u tom periodu (odbrane hojte,proskoka,...pa do povlacenja) imala oko 50 poginulih 240 i nesto ranjenih,a niko im nije dos'o u pomoc. Ljudi su casno uradili i vise nego sto su mogli
Cuj...Sylver Fox
Citao sam (spominje se i na temi),nasi izgubili golo brdo,pokusali ga vratit,nisu uspjeli. gdje sam ja citao pisalo je da su nasi formirali liniju na padini golog brda (ugrubo-nasi na juznoj,VRS na sjevernoj) tako da je "vrh" golog brda bio nicija zemlja.Jeli to istina?
Veliki pozdrav i jos vece hvala (od srca), svim borcima,pripadnicima ARBiH,bez obzira na njihovu religijsku i nacionalnu pripadnost,bez obzira na njihovo opredjeljenje(vjersko,politicko,ideolosko,sexualno,...)Ogroman ste teret prevalili preko svojih ledja. HVALA VAM
- Admir_1984
#715 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
94 i 95 ja sam sa svog prozora dvogledom gledao zastavu rs-a na golom brdu, znaci da je tad vrh bio njihov
juce gledam na televiziji obilježavanje te neke bitke za stojcevac i sad ovi naši govore to sudbonosni dan, da je kao pao stojcevac sve bi palo i slicno
meni je stari tad bio na stojcevcu i nikakvu dramu nije spominjao, govorio je da su svi objekti tamo nakon povlacenja UN-a pripali armiji (a ovde je neko pisao da su bili sukobi kad se un povlacio i da smo to tako zauzeli, manje vjerovatno al ajd), koja umjesto da ih koristi iste je od do opljackala (kaže stari da je svaki vojnik mogao imati svoj krevet, a on poštenjacina meni donio 5 kila onih žetona iz kockarnice
, dok su ostali i uticnice vadili i krali). Kasnije ih planski malo zapalili i pojeo vuk magarca
juce gledam na televiziji obilježavanje te neke bitke za stojcevac i sad ovi naši govore to sudbonosni dan, da je kao pao stojcevac sve bi palo i slicno
- _Reds_
#716 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Zasto, zato sto je ta teritorija prodata. Alija se nado nato udarima. Operacije su pocele krajem mjeseca juna, a tek krajem jula izlaze jednice iz Sarajeva, kad je vidio da od udara nista nema.obichan insan wrote:Pozdrav
Evo u grubo tok dogadjaja (ja o tome pojma nemam,sve sto znam "cuo" sam od vas),pao Rogoj,focaci se povukli na Hojtu,Proskok,...i tu formirali odbranu i zaustavili VRS.Nisu se povukli dok ih nisu zaobisli preko rakitnice i jos zauzeli toranj na bjelasnici (ujedno i najvisi vrh Bjelasnice) i sljedeca nasa linija formirana na malom polju.Zasto niko nije reagovao iz SVK u vremenu dok su se nasi drzali koliko toliko nakon pada Rogoja pa do vrha Bjelasnice,znali su za ofanzivu sigurno,nisu mogli neznat,nije bila u Abhaziji,to je bilo 40-50 km od Sarajeva.To sto je neke igmanske likove bolio k'rac za sve to mi je jasno,al' nije mi jasno zasto Sarajevo(SVK) nije reagovalo u tom periodu i poslalo pomoc focacima koji su krvarili.Negdje sam citao da je focanska brigada u tom periodu (odbrane hojte,proskoka,...pa do povlacenja) imala oko 50 poginulih 240 i nesto ranjenih,a niko im nije dos'o u pomoc. Ljudi su casno uradili i vise nego sto su mogli![]()
Cuj...Sylver Foxsta su htjeli reci imenom,da mogu brzo bjezati
-
racionalista
#717 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Na Igmanu je 92-93 bio haos, neki moji su bili gore. Prije nego će izaći na Igman bili su ubijeđeni kao i svi ostali da je gore na hiljade vojnika, more MTS-a, haubica od 200mm tj. nekakva modifikovana verzija brodskog topa koja ima domet 70km i slične gluposti. Uglavnom kad su gore došli, na cijelom Igmanu i Bjelašnici nije bilo 1000 vojnika, MTS-a još manje, uglavnom što je preko hrvata i dajdže došlo itd.
Znam po pričama da je bilo i nekakvih skoro pa oružanih sukoba između naših jedinica. U jedom od tih naleta kurčevitosti nekakva lokalna jedinica ili ko već je uletila u hotel Borik gdje je bio smješten dio generalštaba, navodno su tražili Zagija zato što se nešto kurčio. Na kraju se sve smirilo ali je Zagi prije toga morao u štramplama da odsvira par komada na klaviru koji se nalazio u holu hotela.
Znam po pričama da je bilo i nekakvih skoro pa oružanih sukoba između naših jedinica. U jedom od tih naleta kurčevitosti nekakva lokalna jedinica ili ko već je uletila u hotel Borik gdje je bio smješten dio generalštaba, navodno su tražili Zagija zato što se nešto kurčio. Na kraju se sve smirilo ali je Zagi prije toga morao u štramplama da odsvira par komada na klaviru koji se nalazio u holu hotela.
- SvojTiPos'o
#718 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Mislim da Ranko ovdje nije mislio na Lediće, oni su lijevo a btw. od sela koje si nabrojao jedino si pogodio za Lediće da je pravoslavno selo (inače pravi mali raj na zemlji, onako pomalo zavučeno, sa izvorom u sred sela), ali nije jedino u regijipoznanik wrote:U tom regionu sela s većinskim pravoslavnim stanovništvom su bili Ledići, ali i Ostojići, Presjenica, te zaseok Gaj (u blizini Ostojića). Danas je u Ostojićima izgrađena džamija, a Ledići postaju vikend-naselje i likovna kolonija. Nijedan nadgrobni spomenik u ovom području nije oštećen ljudskom rukom tokom rata i nekoliko godina nakon.Trebam te wrote:Selo za koje pitas mislim da su Ledici, jedino pravolsavno selo u regiji, bilo je to begovkso mjesto sa lijepim izvorom vode i najljepsim polozajem. Begvoi su doveli prvaoslavno stanovnistvo najvise is Crne Gore u 17 vijeku, koji su ciflukom postali vlasnici zemlje i na kraju ostali tu. Selo je imalo dzamiju sve do 1925, koja je premjestena u Dejcice, jer je pravoslavni seljani je skrnavili na razlicite nacine, izmetili okolo...rankobeograd wrote:Pozdrav, bio sam malo zauzet ovih dana. Da cuo sam za njih i mislim da su bili na Bjelasnici kod meteorolske stanice.da ti odmah kazem,i kod nas i kod vas su postojale jedinice sa zvucnim imenima. kada sve saberes njihov ucinak je najcesce bila samo pljacka i pravljenje rupe u liniji odbrane ili kod nas ili kod vas.svaka cast, bilo je i momaka pravih hrabrih, koji su smijeli odraditi posao, ali samo 10 posto od tih takozvanih specijalnih. ostalo sve cist olos.
kazi mi da li znas tamo povrh sela Gaj a prema Igmanu vidio sam onda 93 neko pravoslavno groblje mislim da je to prema Ostojicima, koje je tu slo bilo srpsko posto sam vidio da su vasa u vecini.
Nazalost najveci cetnici Trnova poticu iz tog sela, Glisa Simanic i Tesanovici, tako da je selo poslije ovog rata potpuno opustosjelo i zemlja je prodata bosancima...
OdE ja u OFF skroz naskroz, neću više, samo sam imala potrebu da ispravim poznanikove skoro pa stoprocentno netačne podatke.
-
goran16v
#719 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Sam si sebi odgovorio. Bili su im vazniji i interesantniji rastaljivanje i Eldorado na Igmanu haos poslije rjesavnja pitanja Juke samo to nisu bili neki igmanski likovi nego komplet armijski vrh.obichan insan wrote:Zasto niko nije reagovao iz SVK u vremenu dok su se nasi drzali koliko toliko nakon pada Rogoja pa do vrha Bjelasnice,znali su za ofanzivu sigurno,nisu mogli neznat,nije bila u Abhaziji,to je bilo 40-50 km od Sarajeva.To sto je neke igmanske likove bolio k'rac za sve to mi je jasno,al' nije mi jasno zasto Sarajevo(SVK) nije reagovalo u tom periodu i poslalo pomoc focacima koji su krvarili.
- Nekako s proljeća
#720 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Netačno, bio je to pritisak VRS-e na delegaciju bosanske Vlade tokom pregovora u Ženevi. Prouči malo opš(ć)u situaciju na ratištu u R BiH-i tada...a onda još pridodaj Abdića u Krajini. A da se je nadalo vojnoj intervenciji, jeste. Ne samo u tom periodu..._Reds_ wrote:
Zasto, zato sto je ta teritorija prodata. Alija se nado nato udarima. Operacije su pocele krajem mjeseca juna, a tek krajem jula izlaze jednice iz Sarajeva, kad je vidio da od udara nista nema.
- Nekako s proljeća
#721 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
racionalista wrote:Na Igmanu je 92-93 bio haos...

Jusuf Prazina je napao IKM Štaba VK A RBiH, tačnije Vehbiju Karića i sina mu teško pretukao ...gađao haubicom objekat...isključio struju...razbio taj IKM. Ali to je bilo krajem 1992 ili početkom 1993. Dio jedinice kojoj sam pripada je bio zarobljen, nije im dopušteno da na vatru uzvrate vartom. Ali hajde...
- Ramzess Veliki
#722 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Zagi ... koliko su mu davali akcija da vodi u gradu, svaka mu propala, ljudi izginuli. Na kraju nakon zadnje njegove sramote napad na Dobrinju IV (ostali ljudi ispod balkona u unakrsnoj vatri, mi smo trčali od aerodroma da ih vadimo blokiranjem bočne vatre), otkomandovali ga za Zenicu. Da ne pišem Zagijevo puno ime, radi sinčine mu.racionalista wrote:Na Igmanu je 92-93 bio haos, neki moji su bili gore. Prije nego će izaći na Igman bili su ubijeđeni kao i svi ostali da je gore na hiljade vojnika, more MTS-a, haubica od 200mm tj. nekakva modifikovana verzija brodskog topa koja ima domet 70km i slične gluposti. Uglavnom kad su gore došli, na cijelom Igmanu i Bjelašnici nije bilo 1000 vojnika, MTS-a još manje, uglavnom što je preko hrvata i dajdže došlo itd.
- Ramzess Veliki
#723 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Tačno. Igman je bio prazan, nigdje nikoga. Jedinice koje su gore bile prijavljivale su veliki broj ljudi i na taj način krali sljedovanje i MTS.racionalista wrote:Na Igmanu je 92-93 bio haos, neki moji su bili gore. Prije nego će izaći na Igman bili su ubijeđeni kao i svi ostali da je gore na hiljade vojnika, more MTS-a, haubica od 200mm tj. nekakva modifikovana verzija brodskog topa koja ima domet 70km i slične gluposti. Uglavnom kad su gore došli, na cijelom Igmanu i Bjelašnici nije bilo 1000 vojnika, MTS-a još manje, uglavnom što je preko hrvata i dajdže došlo itd.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#724 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
nemoj vala mogo bi te rmpalija tašnicom opalit preko leđaRamzess Veliki wrote:Zagi ... koliko su mu davali akcija da vodi u gradu, svaka mu propala, ljudi izginuli. Na kraju nakon zadnje njegove sramote napad na Dobrinju IV (ostali ljudi ispod balkona u unakrsnoj vatri, mi smo trčali od aerodroma da ih vadimo blokiranjem bočne vatre), otkomandovali ga za Zenicu. Da ne pišem Zagijevo puno ime, radi sinčine mu.racionalista wrote:Na Igmanu je 92-93 bio haos, neki moji su bili gore. Prije nego će izaći na Igman bili su ubijeđeni kao i svi ostali da je gore na hiljade vojnika, more MTS-a, haubica od 200mm tj. nekakva modifikovana verzija brodskog topa koja ima domet 70km i slične gluposti. Uglavnom kad su gore došli, na cijelom Igmanu i Bjelašnici nije bilo 1000 vojnika, MTS-a još manje, uglavnom što je preko hrvata i dajdže došlo itd.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#725 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Opet ja, @Ramzess Veliki:
a ja, da dodam: pička li mu materina šupačka
Što nećeš? Evo ja ću: ZAIM BACKOVIĆ - ŠUPAK, ali sin mu nema nikakve veze s očevim karaternim osobinama. Ili bar nije pokopao toliko djece, ko babo mu u njegaDa ne pišem Zagijevo puno ime, radi sinčine mu