(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
- Dozer
#701 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Upravo tako, Havana 
- MyTao
#702 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ovo moze napisati samo neko ko nikada u zivotu nije procitao Kuran/Bibliju i hadise.Nepass wrote:Vjera jeste cista. Kad bi svi zivjeli po vjerskim propisima, ali 100% ne guzovace, svijet bi bio bolje mjesto.Dozer wrote:Isti sam takav.
U ratu sve sto sam "ukrao", i to iz podruma totalno razrusene kuce, bio je jedan neotpakovan lagani jorgan, kojim sam se kasnije pokrivao i ogrtao na linijama... Ako se osteceni vlasnik javi, rado cu mu to refundirati.
Prevario nikad nikoga nisam ni za zvaku, a pogotovo nekome nesto ukrao, ili na necijoj muci zaradio.
A svakodnevno svi gledamo sta sve rade "najveci vjernici" oko nas, koji se kunu u Allaha/Isusa/krst/kriz/dzamiju/crkvu i sl...
I onda kaze - vjera je cista...![]()
Jeste. Kod nas je vjera cista taman onoliko koliko je potrebno da se pred bogom "ocisti" obraz. Haj' 20 ocenasa/bismila, i oprostice bog. Yeah, right...
Jbg u bih imas 0,5% vjernika (odokativno)
Bold je moja vjera: Nikad nikom ne uciniti zlo na bilo koji nacin. A sto se nekad popije ili ne posti ne smatram nekim bitnim faktorom.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#703 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Havana, ja te razumijem i recimo da nam stavovi polaze sa slicnog stajalista.HAVANA wrote:Da ali moras shvatiti da je jako mnogo ovih sto misle da dobru travu pasu ,pa se mi pojedini svakodnevno susrecemo sa raznoraznim komentarima a to poprilicno ide na neku stvar.Pogotovo zbog velikog broja kretena kojim su puna usta vjere i morala, a od zla oca,od gore matere.Da ti ne spominjem sad sta mi se sve desavalo sa djecom,zenom...a onda kad reagujem i jebem sve od do... ja grozan.Jesam,priznajem,ne postujem i ne cijenim nikoga i nicije izbore ko ne postuje i ne cijeni moje.Tad me najmanje zanima sta mu je sveto i najdraze.I meni je moje pa pojedinci to ne postuju.
I budi ubjedjen da je tako kod svakog covjeka koji se moze nazvati covjekom.
Ne volim ni ja nadrivjernike, ali ni nadri bilo kakve ljude.
I naravno da ne trebas postovati niti cijeniti onog ko ne cijeni tebe. Sve po zaslugama.
Sve ovo sto si ti naveo je upravo tako....ja sam samo protiv generalizacije, jer koliko god da ih ima - ima ih....mislim na cestite postene ljude.
Da se ne lazemo, oni losi, bad guys, su u vecini. Samo nemojmo i ove dobre, koliko god da ih ima, trpati u kos s ovima nadri sta god oni bili.
I uvijek ce mi reprezent bilo cega biti oni sto to rade na ispravan nacin. To sto se neko raznosi, sto kvari ideale bilo cega, sto tumaci kako njemu odgovara - takvi mi nisu reprezent bilo cega. Ni covjeka, ni vjernika, ni ateiste.
- Dope_Man
#704 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
HAVANA wrote:
Nikad se ja njima ne bi bavio,koji ce mi kurac? Problem je kad se oni sa mnom bave.E onda se i ja zabavim.Ako oni meni govore da cu gorit u dzehenemu nakom ,da cu patit,da ce me skakiljat po tabanima i przit vatrama strasnim, za razliku od njih koji ce guzit po 7 treba,zelenilo ko u rakovici,more ko na peljescu...Pa mogu valjda konstatovat da nisu dobre glave...Eto vidi nam emdzada,rodio ga babo...Ode u pernicu a ja na more sutra...Al on ce na onom svijetu na more,posto ja necu,odo ja sutra,jebi ti to.A sto se tice podstanara zna se ko cuje glasove,koga naki dzini opsjedaju,sihri i naki kurci unistavaju a zapisi spasavaju...Ko da su trip doruckovali...kritichar wrote:Vaša dijagnoza je opsesija, uz patološku mržnju. U vašim glavama žive podstanari, muslimani, nema potrebe da se njima bavite u stvarnom svijetu, samo ih istjerajte iz svojih glava i započnite liječenje.
Hahaha al me nasmija, a pored toga i sve lijepo rece. Svaka cast
- JThomas
#705 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
kod havane džinsko kolo igra, samo on ne zna... 
- FAP mashina
#706 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
.
Last edited by FAP mashina on 16/06/2016 17:35, edited 1 time in total.
- FAP mashina
#707 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
stari forumski licemjeri. prema njihovim pravilima se moraju preustrojiti drustvene i moralne norme.kritichar wrote:Vaša dijagnoza je opsesija, uz patološku mržnju. U vašim glavama žive podstanari, muslimani, nema potrebe da se njima bavite u stvarnom svijetu, samo ih istjerajte iz svojih glava i započnite liječenje.
- FAP mashina
- HAVANA
- HAVANA
#710 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
JThomas wrote:kod havane džinsko kolo igra, samo on ne zna...
-
kakavdanakneiskustvu
#711 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
[quote="Bodkin"]Ali je u redu bicevati i ubijati zbog nepostovanja zakona iz neke knjige[/b]. Tu nema dijagnoze
[/quote]
da je bar zakon,pa hajd
da je bar zakon,pa hajd
-
Bodkin
#712 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Po meni su puno vise ugrozena ajmo reci prava nevjernika nego vjernika. Vjernici daju sebi za pravo da je njihovo sveto, a sve drugo je ipak stepenicu ispod.Tomahawk11 wrote:Havana, ja te razumijem i recimo da nam stavovi polaze sa slicnog stajalista.HAVANA wrote:Da ali moras shvatiti da je jako mnogo ovih sto misle da dobru travu pasu ,pa se mi pojedini svakodnevno susrecemo sa raznoraznim komentarima a to poprilicno ide na neku stvar.Pogotovo zbog velikog broja kretena kojim su puna usta vjere i morala, a od zla oca,od gore matere.Da ti ne spominjem sad sta mi se sve desavalo sa djecom,zenom...a onda kad reagujem i jebem sve od do... ja grozan.Jesam,priznajem,ne postujem i ne cijenim nikoga i nicije izbore ko ne postuje i ne cijeni moje.Tad me najmanje zanima sta mu je sveto i najdraze.I meni je moje pa pojedinci to ne postuju.
I budi ubjedjen da je tako kod svakog covjeka koji se moze nazvati covjekom.
Ne volim ni ja nadrivjernike, ali ni nadri bilo kakve ljude.
I naravno da ne trebas postovati niti cijeniti onog ko ne cijeni tebe. Sve po zaslugama.
Sve ovo sto si ti naveo je upravo tako....ja sam samo protiv generalizacije, jer koliko god da ih ima - ima ih....mislim na cestite postene ljude.
Da se ne lazemo, oni losi, bad guys, su u vecini. Samo nemojmo i ove dobre, koliko god da ih ima, trpati u kos s ovima nadri sta god oni bili.
I uvijek ce mi reprezent bilo cega biti oni sto to rade na ispravan nacin. To sto se neko raznosi, sto kvari ideale bilo cega, sto tumaci kako njemu odgovara - takvi mi nisu reprezent bilo cega. Ni covjeka, ni vjernika, ni ateiste.
Sve dok je tako i dok nas ovakvi mentalni slucajevi kao onaj gore budu zvali mentalno bolesnim, imamo i mi pravo da sudimo njima.
Ono sto sam iskusio da se svi trebaju sa obzirom odnositi prema vjernicima i vjeri. Ali to nekako nikad ne ide i u drugom smjeru.
Evo primjer posta. Masa ljudi je napisalo da je nekulturno da jedes i pijes pred onim ko posti. Prvo, po meni nenormalna logika. Ali evo recimo i da se povinujemo, sta ce ti isti vjernici uciniti za mene? Koji ustupak? Dati da mi mali ide kod deda mraza? Sumnjam. Svakako uvijek cujem komentar kako su to sve gluposti dok je ovo ipak vjera i to je nedodirljivo..
-
kakavdanakneiskustvu
#713 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
danas na poslu kolega rece meni kako eto kao nije bas ok sto svaki dan za dorucak krastavce izrezem,valjda mirišu ,zbog kolege koji posti,mislim halooo
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#714 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ok, postujem da si imao takva iskustva, ali se ne bih slozio da su ugrozena prava nevjernika u odnosu na vjernika.Bodkin wrote: Po meni su puno vise ugrozena ajmo reci prava nevjernika nego vjernika. Vjernici daju sebi za pravo da je njihovo sveto, a sve drugo je ipak stepenicu ispod.
Sve dok je tako i dok nas ovakvi mentalni slucajevi kao onaj gore budu zvali mentalno bolesnim, imamo i mi pravo da sudimo njima.
Ono sto sam iskusio da se svi trebaju sa obzirom odnositi prema vjernicima i vjeri. Ali to nekako nikad ne ide i u drugom smjeru.
Evo primjer posta. Masa ljudi je napisalo da je nekulturno da jedes i pijes pred onim ko posti. Prvo, po meni nenormalna logika. Ali evo recimo i da se povinujemo, sta ce ti isti vjernici uciniti za mene? Koji ustupak? Dati da mi mali ide kod deda mraza? Sumnjam. Svakako uvijek cujem komentar kako su to sve gluposti dok je ovo ipak vjera i to je nedodirljivo..
Koja je razlika izmedju tih i takvih prigovora vjernika (ne svih) u odnosu na arogantni stav ateista (ne svih) spram vjere? Dakle, neki vjernik drzi svetim svoju vjeru, a nipodastava onog ko je ateista. Obrnuto, ateista nipodastava vjernikova prava, ali je njemu njegovo sveto. Ja tu i u jednom i u drugom slucaju vidim pogresno. Ispravno bi bilo da, prije svega kao ljudi, postuju onog drugog. Tvoje pravo da vjerujes ili ne i da postujes onog drugog i njegov izbor.
Sto se tice primjera posta, nije to sad da se covjek mora kriti od onog ko posti. Ja to vidim ovako. Jedes u kuhinji/drugoj kancelariji (npr. konferencijskoj sali)/restoranu....ko kome moze zabraniti? Ako vec nema opcija, nego mora na licu mjesta, onda jedes tu. Ali ako imas bilo koju od navedenih opcija, sto da ne? Ispostujes kolegu/prijatelja. Nece nikom kapa s glave spasti. Traziti nesto za uzvrat, a da iz dobre volje nekog ispostujes...ne znam. Samo ne treba to sve tako kruto shvatati. Necije pravo na post nije i ne treba biti uvjetovano drugim ljudima. A pogotovo taj neko (ili neko drugi) ne bi trebao da sugestira ostalim ljudima sta ce raditi. Opet sloboda izbora. Ne zivi se ni u kakvom totalitaristickom drustvu pa da se namecu norme.
- Kinesko prkno
#715 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Sutra kilu vrucih spinjetaka i pusti ih lagano da se hladekakavdanakneiskustvu wrote:danas na poslu kolega rece meni kako eto kao nije bas ok sto svaki dan za dorucak krastavce izrezem,valjda mirišu ,zbog kolege koji posti,mislim halooo
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#716 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ma ovo je bezveze. Sta on ima glumiti advokata kolegi? Znaci, kolega koji posti nije nista rekao, ali se ovaj nasao da pametuje. Jest, eto ce tako nekog natjerati da ne jedeKinesko prkno wrote:Sutra kilu vrucih spinjetaka i pusti ih lagano da se hladekakavdanakneiskustvu wrote:danas na poslu kolega rece meni kako eto kao nije bas ok sto svaki dan za dorucak krastavce izrezem,valjda mirišu ,zbog kolege koji posti,mislim halooo
- k3ngur
#717 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Bogami da ste vi pored mene ja bih vama janje na razanj stavio i sve vas pozvao da jedete dok ja postim. Hem sevapa da vas nahranim, hem sevapa da postim dok vas gledam dok jedete, ah miline brate.
-
Bodkin
#718 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ma nisam ja rekao treba se skloniti i jesti sa strane ako ce on nesto za mene uraditi. Kazem kako je vjera i svetost vjere nepobitna dok je sa druge strane sve sto ateisti traze ajmo reci manje sveto o manje nepobitno od vjere. To kazem.Tomahawk11 wrote:Ok, postujem da si imao takva iskustva, ali se ne bih slozio da su ugrozena prava nevjernika u odnosu na vjernika.Bodkin wrote: Po meni su puno vise ugrozena ajmo reci prava nevjernika nego vjernika. Vjernici daju sebi za pravo da je njihovo sveto, a sve drugo je ipak stepenicu ispod.
Koja je razlika izmedju tih i takvih prigovora vjernika (ne svih) u odnosu na arogantni stav ateista (ne svih) spram vjere? Dakle, neki vjernik drzi svetim svoju vjeru, a nipodastava onog ko je ateista. Obrnuto, ateista nipodastava vjernikova prava, ali je njemu njegovo sveto. Ja tu i u jednom i u drugom slucaju vidim pogresno. Ispravno bi bilo da, prije svega kao ljudi, postuju onog drugog. Tvoje pravo da vjerujes ili ne i da postujes onog drugog i njegov izbor.
Sto se tice primjera posta, nije to sad da se covjek mora kriti od onog ko posti. Ja to vidim ovako. Jedes u kuhinji/drugoj kancelariji (npr. konferencijskoj sali)/restoranu....ko kome moze zabraniti? Ako vec nema opcija, nego mora na licu mjesta, onda jedes tu. Ali ako imas bilo koju od navedenih opcija, sto da ne? Ispostujes kolegu/prijatelja. Nece nikom kapa s glave spasti. Traziti nesto za uzvrat, a da iz dobre volje nekog ispostujes...ne znam. Samo ne treba to sve tako kruto shvatati. Necije pravo na post nije i ne treba biti uvjetovano drugim ljudima. A pogotovo taj neko (ili neko drugi) ne bi trebao da sugestira ostalim ljudima sta ce raditi. Opet sloboda izbora. Ne zivi se ni u kakvom totalitaristickom drustvu pa da se namecu norme.
A mij stav je da ne treba npr zvatinkolegu na radni rucak ili sastanak zakazati na rucku. Ostalo je dozvoljeno.
Inace cemo doci do zatvaranja restorana i fast foodova za vrijeme posta
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#719 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
k3ngur wrote:Bogami da ste vi pored mene ja bih vama janje na razanj stavio i sve vas pozvao da jedete dok ja postim. Hem sevapa da vas nahranim, hem sevapa da postim dok vas gledam dok jedete, ah miline brate.
-
modem33
#720 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
kakavdanakneiskustvu wrote:danas na poslu kolega rece meni kako eto kao nije bas ok sto svaki dan za dorucak krastavce izrezem,valjda mirišu ,zbog kolege koji posti,mislim halooo
Koji su to bolesnici. Covjek AKO posti ..... nece mu smetati hrana niti pice ako netko u blizini netko jede.
Znam iz iskustva, da ako netko jede pored tebe a ti gladan ... mozes ne jest 2 dana komotno.
- Dosadno mii
#721 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Vjerovatno ovom sto se buni smeta miris, pa ne zna kako drugacije da se bori protiv ovog sto svaki dan navali na krastavce.Tomahawk11 wrote:Ma ovo je bezveze. Sta on ima glumiti advokata kolegi? Znaci, kolega koji posti nije nista rekao, ali se ovaj nasao da pametuje. Jest, eto ce tako nekog natjerati da ne jedeKinesko prkno wrote:Sutra kilu vrucih spinjetaka i pusti ih lagano da se hladekakavdanakneiskustvu wrote:danas na poslu kolega rece meni kako eto kao nije bas ok sto svaki dan za dorucak krastavce izrezem,valjda mirišu ,zbog kolege koji posti,mislim halooo
- Kinesko prkno
#722 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ne glumi advokata zbog postaca,nego zbog sebe,strah ga kazne Boga sto ne posti,pa prebacuje lopticu na ovog sa krastavcima,to ti je onaj nas nadaleko poznati merhametluk.Tomahawk11 wrote:Ma ovo je bezveze. Sta on ima glumiti advokata kolegi? Znaci, kolega koji posti nije nista rekao, ali se ovaj nasao da pametuje. Jest, eto ce tako nekog natjerati da ne jedeKinesko prkno wrote:Sutra kilu vrucih spinjetaka i pusti ih lagano da se hladekakavdanakneiskustvu wrote:danas na poslu kolega rece meni kako eto kao nije bas ok sto svaki dan za dorucak krastavce izrezem,valjda mirišu ,zbog kolege koji posti,mislim halooo
-
kakavdanakneiskustvu
#723 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
sekunda je trebala da ga otjeram u 100 pizdi materni i njega i post i ramazan
- _Reds_
#724 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Kako Vas nije uopce stid da ulazite u necije odluke.
Ako je neko tako olucio ne znaci da je dvolican, nego da je to njegova odluka. Bog sudi ljudima, a ne Vi. Ko zna gdje ce ko. Svako se bori sa svojim porocima na ovaj ili onja način.
Imate tolerancije prema pederima, ali nemta prema neko ko je odlucio da se drugačije ponaša za razaman.
Naravno da nije isti onaj koji pije i koji ne pije za ramazan. Nekada su i pripadnici drugih vjera poštavali muslimane u ovoj zemlji, a nisu pred njima htjeli jesti za vrijeme ramazana.
Ako je neko tako olucio ne znaci da je dvolican, nego da je to njegova odluka. Bog sudi ljudima, a ne Vi. Ko zna gdje ce ko. Svako se bori sa svojim porocima na ovaj ili onja način.
Imate tolerancije prema pederima, ali nemta prema neko ko je odlucio da se drugačije ponaša za razaman.
Naravno da nije isti onaj koji pije i koji ne pije za ramazan. Nekada su i pripadnici drugih vjera poštavali muslimane u ovoj zemlji, a nisu pred njima htjeli jesti za vrijeme ramazana.
- _Reds_
#725 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
kakavdanakneiskustvu wrote:danas na poslu kolega rece meni kako eto kao nije bas ok sto svaki dan za dorucak krastavce izrezem,valjda mirišu ,zbog kolege koji posti,mislim halooo
Taj kolega koji posti nece ni rece, a ti da imaš imalo poštovanja ne bi jela pred njim, ali nemaš ga.