Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#701 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

Tercius wrote:
prog321 wrote:Po čemu je SA aerodrom odron odrona? ? :shock:
Prvo po njuskama koje te sa umjesto dobro jutro docekaju sa recenicom "...halo momcino znas li ti citat...", pa se okrenes lijevo desno i skontas da tebi govori, jer ako prodjes kroz carinski prolaz na kojem pise " za prijaviti" narusavas stabilnost ove posrane drzave, da ne spominjem onog gubara za sankom sto donosi kafe ko da ih on tebi placa da ih pijes i da ne spominjem onog dole pred ulazom sa puskom gdje cekam svaki put da raznese stopalo jal sebi jal meni jal nekom trecem onim Steyerom.
Stoji da ima takvih ali ima kulturnih i finih radnika.
Konobara ima raznih i od onog celavog na kapijama kojeg nervira kad gost pita da li ima flasiranu vodu, do nekoliko sasvim okej ljudi u restoranu prije carinske kontrole.
"onaj s puskom" je sad standard skoro svugdje u Evropi, od Glazgova, preko Pariza, do Rima.

Ne vidim nikakvog razloga za krajnju negativnost.
jeza u ledja

#702 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

kox wrote: Ovdje skoro svako selo ima odličnu telekomunikacijsku povezanost i skoro svako ko za tim ima potrebu moze raditi od kuce putem interneta te na posao dolaziti ili ne dolaziti, kako se vec dogovori sa poslodavcem. Imam blisku osobu koja živi u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, sa izuzetno razvijenom IT industrijom. Pretprošle godine je najbrži internet koji je ona mogla imati bio 10 puta sporiji od mog (ali je bio nerazumno skup pa je koristila sporiji iako joj je IT profesija), a ja sam koristnik paketa sa relativno sporim internetom. Takodje, čini mi se da nisi upućen koliko ljudi iz drugih gradova radi u npr. Sarajevu, neki rentaju stan preko sedmice a drugi svakodnevno 'vozare'. Naravno da je putna mreža u BiH mnogo slabija nego u Evropi ali da je to nepojmljivo - ni pod razno. BTW, znam ljude i iz Zenice i iz Tuzle koje si gore spomenuo koji rade u Sarajevu (kombinacija rada od kuće i povremenog dolaska na posao), neki više od decenije a svi više od 5 godina.
Odlicno ako je tako. Sad skontaj koliko bi takvih bilo vise da su ceste brze i da postoji brz zeljeznicki saobracaj.
Fudo387

#703 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

Ni ja ne kontam ovo za aerodrom, jebaji ga, aerodrom k'o aerodrom...sletis, odletis, k'o se to tamo parkira pa da je parking bauk?
Odvratne njuske izignorisem, fin svijet pozdravim i haj' Fudo svojim poslom.
Bilo bi lijepo da ima direktan let za Ameriku, al' to nemaju ni puno veci gradovi, tako da, sta je tu je.
Samo, jest' ga majku mu usicalo medju ona brda, fakat me vazda strah da ga ne promasi i zvekne me nedje u sumu.
Gojeni H

#704 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

greatful_and_dead wrote:
Gregor Samsa wrote:
pa valjda zakon o radu direktno utice na moju porodicu i prijatelje? isto kao i plata parlamentarcima? izborni rezultati? politička situacija? zanima me sve to. a to i nema neke veze s mentalitetom. s mentalitetom ima veze to sto sad ne moram da se bakcem sa salterusom koja pusi za salterom, sto ne nailazim na ljudsko govno u liftu zgrade, sto mi neko ne jebe mater kad stanem pjesaku na pjesackom prelazu, sto ne gledam razvaljene parkove i klupe, sto ne gledam zapustenost grada i potpunu nebrigu građana o okolini, sto mi ne prosipaju smeće s prozora na auto, sto ne gledam to sve zajedno... to je mentalitet, a politicka situacija je nesto drugo.
Upravu si ti potpuno. A nisu ni moji primjeri najbolji :)

Ali kontam kad u npr. SAD platiš da gledaš štajaznam Hayat iako imaš ogroman izbor, izlaziš u BH klubove, družiš se sa Bosancima itd... zar ne zadržavaš dio tog mentaliteta blizu sebe? Kad si totalno involviran u sve što se ovde dešava, pa ne možeš ni pitati šta ima ovde kada dođeš na odmor. Meni recimo više smeta ljudska pokvarena crta našeg mentaliteta, koja izvire na televizijama, portalima, forumima, facebooku. Nacionalizam, fašizam, primitivizam u kojem ostaješ ako se ne odmakneš od tog mikrosvijeta ovde.

Da ne ponavljam zbog čega sve ovo pitam, ako ti nije pegla pogledaj moj prethodni post.
I u dijaspori ti je sarenilo. Od ljudi koji se oduzimaju na Jane i Seke, do ljudi koji zele prekinuti sve odnose s Bosnom ... cak ni jezik ne zele govoriti ... takvih je malo ali ima ih. U Americi sam primijetio odredjen broj ljudi koji ne zele pricati bosanski u kuci ... kao u vrticu ce americka djeca primijetiti naglaaasak. :D

U UK oni koje sam ja sreo su davno zavrsili s Bosnom i ona s njima.
Austrija je mozda najvise povezana s Bosnom.

Ja uzivam u britanskom i nekom humoru americkih crnaca, ali mene licno sto se tice, naseg humora nema nigdje na svijetu. :bih:

Uglavnom, sto se tice dijaspore iz 90-ih, ali cak i onih koji su otisli poslije, ... ti ljudi se bave kreditima za kucu (ili su je vec stekli) u zemlji gdje se nalaze, djecom i njihovim studijima. Njihova djeca su sada Amerikanci, Nijemci, Svedjani, itd.

Nekima mozda nece goditi, ali ti su ljudi zauvijek izgubljeni za Bosnu. Malo do istog mentaliteta o kojem govoris, a malo i do zivotne nuzde ... zivot ne stoji, kako u Bosni tako i vani ... nista se ne moze gumicom izbrisati. Svi zive posljedice svojih odluka, i oni koji su ostali i oni koji su otisli.
Gojeni H

#705 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:Ni ja ne kontam ovo za aerodrom, jebaji ga, aerodrom k'o aerodrom...sletis, odletis, k'o se to tamo parkira pa da je parking bauk?

Bilo bi lijepo da ima direktan let za Ameriku, al' to nemaju ni puno veci gradovi, tako da, sta je tu je.
Samo, jest' ga majku mu usicalo medju ona brda, fakat me vazda strah da ga ne promasi i zvekne me nedje u sumu.
:thumbup: Za boldirano.

Volio bih i ja da ima let za LA, Hjuston ili Ricmond. Tamo mi je raja. :D
Ali ne kontam ovo ... poredimo se s Chemerikom, Francuskom, ... :shock: Zemlja sa jedva 3 i po miliona stanovnika? Jedna od slabije razvvijenih u Evropi? Daaaaaj, ba ...

Ovo sto @jez govori za puteve je zaista prijeko potrebno.

Lokacija aerodroma katastrofa ... vazda magla. Ako letim u oktobru ili februaru, samo kontam kad ce onaj levat sto mu je neko stavio sako i kravatu jal u Becu jal u Istanbulu reci: "FLight to Sarajevo has been cancelled ... zbog magle" :evil:
Al' sta sad, to je glavni grad? Ko bi osim Sarajlija zivio u onom loncu? :D
jeza u ledja

#706 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Najveci aerodromi u Evropi su London (Heathrow), Pariz (CDG), Amsterdam, Frankfurt i Istanbul. Od tih samo za ovaj zadnji postoji direktan let. Za nekoga ko leti u Z. Evropu ili Ameriku/Kanadu naravno to znaci dodatnih par sati letenja u suprotnom pravcu.
Dubai je bitan aerodrom, ali opet kazem ne za Zapad. Cirih mescini nije svaki dan, ostaje jedino Minhen. Vrlo, vrlo slabo.

Da ne kazem opet da je karta mnogo skuplja.

Gore momak kaze parking 7 i po eura na dan. U mom gradu je parking dnevni 7 dolara na dan. To je znaci aerodromski parking, ne privatni malo dalji kojih ima i ispod 5 (a od kojih ima besplatan satl do aerodroma). Koliko je taksi danas? 30-40 maraka do grada? Plus ti naplacuje torbe? Hej, gdje to ima??? (Doduse, ima, u Mongoliji ali to je duga prica :D ) U Njujorku sa JFK metroom mislim da je mescini 4-5 dolara, do Menhetna. Jebeni taksi u NY od JFK do grada je $60 plus tip, to ukljucuje cestarinu odnosno mostarinu koja je bar 5 dolara. Evo gledam udaljenost, to je 25 kilometara. Onaj voz u SF do grada je ispod 10 dolara, a ima dosta da se ide.
Evo otvorite neki pretrazivac letova i probajte za isti datum Ljubljanu, Zagreb, Beograd, Split, Podgoricu, Skopje, Tiranu, Pristinu i ...Sarajevo do Njujorka - Sarajevo je najskuplji let.
Kolike su cijene leta, kolika je cijena taksija, kolika je cijena telekomunikacijskih usluga??
jeza u ledja

#707 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote:
Fudo387 wrote:Ni ja ne kontam ovo za aerodrom, jebaji ga, aerodrom k'o aerodrom...sletis, odletis, k'o se to tamo parkira pa da je parking bauk?

:thumbup: Za boldirano.

Volio bih i ja da ima let za LA, Hjuston ili Ricmond. Tamo mi je raja. :D
Ali ne kontam ovo ... poredimo se s Chemerikom, Francuskom, ... :shock: Zemlja sa jedva 3 i po miliona stanovnika? Jedna od slabije razvvijenih u Evropi? Daaaaaj, ba ...

Ovo sto @jez govori za puteve je zaista prijeko potrebno.

Lokacija aerodroma katastrofa ... vazda magla. Ako letim u oktobru ili februaru, samo kontam kad ce onaj levat sto mu je neko stavio sako i kravatu jal u Becu jal u Istanbulu reci: "FLight to Sarajevo has been cancelled ... zbog magle" :evil:
Al' sta sad, to je glavni grad? Ko bi osim Sarajlija zivio u onom loncu? :D
Mislim da su letovi iz SJJ do Amerike nemoguci, nek me ispravi jeff. Ni Beograd ni Zagreb nemaju direktne preko bare.
No evo ja sam usporedio cijene sa okolnim glavnim gradovima i Sarajevo je najskuplje. Znaci Skoplje, Podgorica, Tirana i Pristina su jeftiniji. :zid:
Fudo387

#708 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:No evo ja sam usporedio cijene sa okolnim glavnim gradovima i Sarajevo je najskuplje. Znaci Skoplje, Podgorica, Tirana i Pristina su jeftiniji
Ma razlika za povratnu kartu je nekih stotinjak dolara u najboljoj opciji, u pet deka.
Gojeni H

#709 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
Mislim da su letovi iz SJJ do Amerike nemoguci, nek me ispravi jeff. Ni Beograd ni Zagreb nemaju direktne preko bare.
No evo ja sam usporedio cijene sa okolnim glavnim gradovima i Sarajevo je najskuplje. Znaci Skoplje, Podgorica, Tirana i Pristina su jeftiniji. :zid:
Konkretno, let iz Dubaija FlyDubai za Beograd je skoro duplo jeftiniji od onog za Sarajevo.
Iz Afrike i presjedanjem je bolja povezanost s Begesom. Zagreb je tu negdje ili cak skuplji, zavisi odakle se leti i kojim avioprevoznikom.
Air France je cini mi se iz Afrike bolje povezan sa ZG a AlItalia sa Beogradom.

Meni je najlakse ganjati Bec ili Istanbul. Lufthansa skupa a imaju silu ogranicenja, a i frankfurtski aerodrom mi nije sladak.
Gojeni H

#710 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:Najveci aerodromi u Evropi su London (Heathrow), Pariz (CDG), Amsterdam, Frankfurt i Istanbul. Od tih samo za ovaj zadnji postoji direktan let. Za nekoga ko leti u Z. Evropu ili Ameriku/Kanadu naravno to znaci dodatnih par sati letenja u suprotnom pravcu.
Dubai je bitan aerodrom, ali opet kazem ne za Zapad. Cirih mescini nije svaki dan, ostaje jedino Minhen. Vrlo, vrlo slabo.

Gore momak kaze parking 7 i po eura na dan. U mom gradu je parking dnevni 7 dolara na dan. To je znaci aerodromski parking, ne privatni malo dalji kojih ima i ispod 5 (a od kojih ima besplatan satl do aerodroma). Koliko je taksi danas? 30-40 maraka do grada? Plus ti naplacuje torbe? Hej, gdje to ima??? (Doduse, ima, u Mongoliji ali to je duga prica :D ) U Njujorku sa JFK metroom mislim da je mescini 4-5 dolara, do Menhetna. Jebeni taksi u NY od JFK do grada je $60 plus tip, to ukljucuje cestarinu odnosno mostarinu koja je bar 5 dolara. Evo gledam udaljenost, to je 25 kilometara. Onaj voz u SF do grada je ispod 10 dolara, a ima dosta da se ide.
Evo otvorite neki pretrazivac letova i probajte za isti datum Ljubljanu, Zagreb, Beograd, Split, Podgoricu, Skopje, Tiranu, Pristinu i ...Sarajevo do Njujorka - Sarajevo je najskuplji let.
Kolike su cijene leta, kolika je cijena taksija, kolika je cijena telekomunikacijskih usluga??
Sto se ti i @jefferson pravite Amerikanci? :D

Ljudi ba, parking u Evropi, KL-u, Dubaiju, a da i ne spominjem Singapur je zara zarevna. Chemerika je u svemu jeftinija pa i u tome.
Znamo kako joj to polazi za rukom, ali to je druga tema.
Fudo387

#711 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:Znamo kako joj to polazi za rukom, ali to je druga tema.
Sa's reci da smo i parking nekom oteli? :D :lol:
jeza u ledja

#712 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote:
jeza u ledja wrote:
Konkretno, let iz Dubaija FlyDubai za Beograd je skoro duplo jeftiniji od onog za Sarajevo.
Iz Afrike i presjedanjem je bolja povezanost s Begesom. Zagreb je tu negdje ili cak skuplji, zavisi odakle se leti i kojim avioprevoznikom.
Air France je cini mi se iz Afrike bolje povezan sa ZG a AlItalia sa Beogradom.

Meni je najlakse ganjati Bec ili Istanbul. Lufthansa skupa a imaju silu ogranicenja, a i frankfurtski aerodrom mi nije sladak.
Ne zanima me Dubai. Koga zanima Dubai? Nase nadnicare u UAE i arapske turiste. Afrika? Wtf. Ili mali broj ljudi sto leti za Daleki Istok ili Australiju.

Ukucaj letove Sarajevo - New York (JFK) iz svih nabrojanih gradova, Sarajevo je nasjkuplje. Znaci ne gledajuci koliko opcija ima, presjedanja, satnicu, duzinu leta, itd.
Gojeni H

#713 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
Gojeni H wrote:Znamo kako joj to polazi za rukom, ali to je druga tema.
Sa's reci da smo i parking nekom oteli? :D :lol:
:lol: :thumbup:
uglavnomja

#714 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by uglavnomja »

Gojeni H wrote:
jeza u ledja wrote:Najveci aerodromi u Evropi su London (Heathrow), Pariz (CDG), Amsterdam, Frankfurt i Istanbul. Od tih samo za ovaj zadnji postoji direktan let. Za nekoga ko leti u Z. Evropu ili Ameriku/Kanadu naravno to znaci dodatnih par sati letenja u suprotnom pravcu.

Ljudi ba, parking u Evropi, KL-u, Dubaiju, a da i ne spominjem Singapur je zara zarevna. Chemerika je u svemu jeftinija pa i u tome.

dnevni parking na oslo aerodromu 20-40 eur, zavisno koliko je daleko
sat parkinga u oslu plus minus 6 eura ...
Gojeni H

#715 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
Ne zanima me Dubai. Koga zanima Dubai? Nase nadnicare u UAE i arapske turiste. Afrika? Wtf. Ili mali broj ljudi sto leti za Daleki Istok ili Australiju.

Ukucaj letove Sarajevo - New York (JFK) iz svih nabrojanih gradova, Sarajevo je nasjkuplje. Znaci ne gledajuci koliko opcija ima, presjedanja, satnicu, duzinu leta, itd.
:-) Jarane jesi dobar?

Pricamo o razlicitim povezivanjima sa domovinom. Eto Dubai interesuje nadnicare ... :lol:
Gojeni H

#716 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

uglavnomja wrote:
Gojeni H wrote:

Ooooo, Amric! Sta je s ovima iz Statoil-a, panika, nema posla?

Replika ... ja, i ...?
jeza u ledja

#717 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote:
jeza u ledja wrote:

Pricamo o razlicitim povezivanjima sa domovinom. Eto Dubai interesuje nadnicare ... :lol:
Jel se slazes da Sarajevo i islamske zemlje imaju poseban odnos, i da se u tom smislu Sarajevo ne moze porediti sa aerodromima u okolini?
Dalje, da li se slazes da je interesovanje za letove SJJ - Zapad neuporedivo vece nego interesovanje za letove SJJ - Dubai?
jeza u ledja

#718 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

uglavnomja wrote:
Sedmica dana je 550 kruna = 60 eura, znaci 8.5 na dan, u najskupljem gradu u Evropi ako se ne varam.
jeza u ledja

#719 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Evo potrazio sam Zagreb, 75 eura 7 dana. Znaci jeftinije nego Sarajevo. Cijena u Beogradu za 7 dana u parking-garazi 32 eura.

:oops:
jeza u ledja

#720 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Cijena taksija od BG aerodroma do centra je oko 12 eura ako sam dobro izracunao (udaljenost duplo duza). Pa eto sad, poredite. :oops:
Gojeni H

#721 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
Gojeni H wrote:
jeza u ledja wrote:

Jel se slazes da Sarajevo i islamske zemlje imaju poseban odnos, i da se u tom smislu Sarajevo ne moze porediti sa aerodromima u okolini?
Dalje, da li se slazes da je interesovanje za letove SJJ - Zapad neuporedivo vece nego interesovanje za letove SJJ - Dubai?
Boldirano ne kontam, odnosno ne znam.
SJJ - Zapad ... Sta je Zapad? Mislim, kontam ja da tebe interesuje preko bare, ali ne lete iz daleko vecih zemalja za Ameriku.
Sto se evropskog zapada tice, rekao sam ti da letova za Bec ima redovno. Cirih i ne sjecam se da li je Dortmund ili Minhen takodje ima.
Trebalo bi jos za Njemacku i mozda za Stokholm. Ti si iznio tezu da je u pitanju monopol Star Alliance-a ... mozda i jeste ali mislim da je samo u pitanju nedostatak interesa odnosno potencijalnih putnika.
Gojeni H

#722 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:Evo potrazio sam Zagreb, 75 eura 7 dana. Znaci jeftinije nego Sarajevo. Cijena u Beogradu za 7 dana u parking-garazi 32 eura.

:oops:
:shock:

Hebote, fakat si me zadao u matematiku.

Ako je dnevna cijena parkinga u Sarajevu 7 i po eura, onda je sedmicna cijena najvise 7 X 7,5 = 52,5.
52,5 je manje od 75 u Zagrebu.
Naravno, skuplje od Beograda.
jeza u ledja

#723 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Ahaha ne znam sta sam ja racunao :-) .
Ali eto imate cijene pa poredite.
uglavnomja

#724 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by uglavnomja »

jeza u ledja wrote:
uglavnomja wrote:
Sedmica dana je 550 kruna = 60 eura, znaci 8.5 na dan, u najskupljem gradu u Evropi ako se ne varam.
pa nije isto ako se prodaje u paketu sedmica, dvije ... mjesec ... ispadne jeftinije dnevno ili na sat.

Image

i to opet sve zavisi koliko daleko je od zgrade.
jeza u ledja

#725 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote: Boldirano ne kontam, odnosno ne znam.
Sta ne kontas? Povezanost Sarajeva sa BI, Malezijom, Turskom, itd je bila veca od kad znam za sebe. Sto ekonomski, sto evo sad i turisticki. Evo Al Dzazira je otvorila sjediste za Balkan u Sarajevu, ne u Beogradu, Zagrebu, i slicno.
Post Reply