Vladarima ne trebaju (vladari ionako nista ne trebaju, jer imaju sve sto mogu pozeljeti), a ne trebaju mozda ni punoglavcima i moronima, ali ce trebati njihovoj djeci i svima drugima koji ne sjede na usima dok ih se klepa po glavi.pape wrote: Mosore i spongebob, .... pa sta mislite, da vladarima njihovih mozgica i dushica trebaju ljudi vashih pogleda na svijet? Znaju oni da moronima i punoglavcima, .... kako ih sponge "ozivopisa" ..., ne treba omoguciti da sami saznaju, uvide, da nauce, .... da putuju, da se druze i da upoznaju drugoga i drugacije, .... da spoznaju kako drugi razmislja i uzmu od njega ono sto je dobro, .... etc, etc. Upravo oni im i trebaju, jer .... bez istih ne bi mogli biti vladari.
TITO!!!
-
mosor1
- Vodenjak
Ne, nisam normalan dok pokusavam takvima kao sto si ti bilo sta dokazati.trinaesti wrote:vodenjak ti nisi normalan ili se praviš lud.
kako je to Alija odgovoran za ubijanje ljudi u bosanskoj krajini? da nije možda on napravio keraterm?
uostalom kakve veze ima Alija sa temom: tito?
ovdje se priča o diktatoru.
Sta je nejasno u ovom mom odgovoru na post @Al-aqsa?
Al-aqsa wrote:A da tebi nije bilo Alije, sada bi ti truhnuo u nekoj masovnoj grobnici ispod neke svetosavske crkve!!
Poslije tara i bitke, svi su generali!!
Vodenjak wrote:Alija je spasio i ca pola miliona ljudi iz Bosanske krajine!
Hvala mu najljepsa na tome!
Nadam se da me nikad niko nece spasavati kao sto je on to radio!
Je li me to Dobricina spasio Kringsa, Manjace, Keraterma, Omarske...?
Reci da jeste pa da i ja nesto od tebe naucim!
-
Al-aqsa
Nisam bas siguran da su Muslimani bili jednaki. Srbi su bili srbi i imali su srbsko. Hrvati su bili hrvati i imali su hrvatsko, isto sa makedoncima i slovencima. A sta smo mi Muslimani imali. Veliko nista. Ni imena ni nacije, ali smo zato imali srbsko-hrvatski jezik!kekec wrote:
I bili smo jednaki i ravnopravni.![]()
Mosa Pijade je potpisivao odobrenja da se strijeljaju pripadnici mladih muslimana, jer su "sirili fundamentalizam". Ti momci su bili prosjecno oko 20 godina starosti. Kakav je to rezim koi stijelja momcice zbog onoga sta misle, i jos gore kakav je to narod koi tog Pijadu naziva "Herojem". Mozeli taj covjek uopste biti heroj!?
A kada bi to isto uradio sada neki politicar, bio bi nazvan ubicom i teroristom, a sto i jeste u stvari.
A ti mladi muslimani su u doba naj vece komunisticke represije imali petlje da kazu svoje misljenje, zato i jesu platili glavom a Alija robijom!!
P.S. Kada sam rekao da su nam zlo nanijeli pioniri, nisam mislio bukvalo svi pioniri. Mislio sam uopste na taj sistem .
Ako je taj sistem bio tako dobar, kako je moguce da podmladci tog sistema za 50 godina pocnu ubijati svoje komsije zbog njihovog imena??
A bratstvo i jedinstvo nisu unistili nacionalisti, unistili su ga oni koi su ga naj vise zagovarali a naj manje u njega vjerovali, jer nije ni postojalo. Vec je to bilo mrtvo slovo u koje su trebali samo da vjeruju naivni muslimani! Koi ce kasnije i naj vise da plate glavom zbog svoje naivnosti!!
Komunizam nije propao zbog nacionalista, vec zbog svoje hegemonije i samozaljubljenosti!!
- Vodenjak
@Sike_, @amcho_79, @Al-aqsa, @trinaesti i slicni...
Ako se ne radi o ljudima iz Centrale, sto nije nemoguce, onda mislim da mogu da razumijem i vas i vama slicne...
Vjerovatno se radi o momcima starim izmedju 20 i 30 godina (ako ne i mladjim) i ne mogu a da ne upotrijebim matematiku pa ne skontam kroz sta ste sve prosli u vrijeme rata kad ste u stvari bili u najgorim godinama za tako sta...
Ni ona obicna, mala, nejaka djeca ali ni odrasli ljudi koji bi u tim godinama mogli sve da ispravno razumiju...
Ja stvarno pokusavam da se suzdrzim i da vas ne vrijedjam ali probajte da shvatite da ste vi produkt jednog bolesnog nacionalistickog sistema koji je javno na scenu nastupio pojavom Milosevica a onda se zahuktao dolaskom svih ostalih poslije njega. Sistema koji se bazira na mrznji prema drugima i koji je svoju kulminaciju dozivio upravo u pomenutom ratu.
Probajte da shvatite da smo svi mi ovdje na koje ste se okomili, (a koji pokusavamo da ukazemo na kvalitet zivota koji smo ranije imali) ipak ljudi iza kojih se puno godina zivota otkotrljalo. Probajte da shvatite da mi, ukazivanjem na te vrijednosti, ne zelimo da vas uvrijedimo vec naprotiv, zelimo da vam ukazemo na cinjenicu da se moze i drugacije nego sto je danas.
Probajte da shvatite da medju nama ima i onih koji su u ovih petnaestak godina prosli logore, ratovali i borili se za tu (ali ne i takvu!) BiH, bivali protjerivani kao stoka na otvorenim kamionima... Shvatite da vjerovatno nema nijedan od nas ovdje koji nije izgubio nekog bliznjeg u tom prokletom ratu...
Jeste li, onako iskreno upitajte sami sebe, jeste li sposobni da barem saslusate? Pa onda kad saslusate da i priupitate, da diskutujete, da se protivite ali i da argumente prihvatite?
Ima li u vama imalo interesa da se sve to dole preokrene na bolje, da se krene naprijed? Ako mislite da ima, vjerujete li da se to zaista moze uraditi ako se objektivno ne sagleda nasa zajednicka istorija? Necemo moci dalje ako nesto ne naucimo iz svega kroz sto smo prosli.
Ali, ne zaboravite, istorija iz koje treba da se naucimo kako zivjeti u buducnosti nije pocela ratom 1992.
Prema tome, ni bez ovih cinjenica koje mi "idolopoklonici" Brozovog djela iznosimo, necemo moci dalje!
I na kraju, da ponovim...
Ovo je bio dobronamjeran post.
Do vas je da li cu i ja okrenuti plocu i postati kao @spongebob!
A znam ja i tako... Cak i gore!
Svako dobro vam zelim!
Ako se ne radi o ljudima iz Centrale, sto nije nemoguce, onda mislim da mogu da razumijem i vas i vama slicne...
Vjerovatno se radi o momcima starim izmedju 20 i 30 godina (ako ne i mladjim) i ne mogu a da ne upotrijebim matematiku pa ne skontam kroz sta ste sve prosli u vrijeme rata kad ste u stvari bili u najgorim godinama za tako sta...
Ni ona obicna, mala, nejaka djeca ali ni odrasli ljudi koji bi u tim godinama mogli sve da ispravno razumiju...
Ja stvarno pokusavam da se suzdrzim i da vas ne vrijedjam ali probajte da shvatite da ste vi produkt jednog bolesnog nacionalistickog sistema koji je javno na scenu nastupio pojavom Milosevica a onda se zahuktao dolaskom svih ostalih poslije njega. Sistema koji se bazira na mrznji prema drugima i koji je svoju kulminaciju dozivio upravo u pomenutom ratu.
Probajte da shvatite da smo svi mi ovdje na koje ste se okomili, (a koji pokusavamo da ukazemo na kvalitet zivota koji smo ranije imali) ipak ljudi iza kojih se puno godina zivota otkotrljalo. Probajte da shvatite da mi, ukazivanjem na te vrijednosti, ne zelimo da vas uvrijedimo vec naprotiv, zelimo da vam ukazemo na cinjenicu da se moze i drugacije nego sto je danas.
Probajte da shvatite da medju nama ima i onih koji su u ovih petnaestak godina prosli logore, ratovali i borili se za tu (ali ne i takvu!) BiH, bivali protjerivani kao stoka na otvorenim kamionima... Shvatite da vjerovatno nema nijedan od nas ovdje koji nije izgubio nekog bliznjeg u tom prokletom ratu...
Jeste li, onako iskreno upitajte sami sebe, jeste li sposobni da barem saslusate? Pa onda kad saslusate da i priupitate, da diskutujete, da se protivite ali i da argumente prihvatite?
Ima li u vama imalo interesa da se sve to dole preokrene na bolje, da se krene naprijed? Ako mislite da ima, vjerujete li da se to zaista moze uraditi ako se objektivno ne sagleda nasa zajednicka istorija? Necemo moci dalje ako nesto ne naucimo iz svega kroz sto smo prosli.
Ali, ne zaboravite, istorija iz koje treba da se naucimo kako zivjeti u buducnosti nije pocela ratom 1992.
Prema tome, ni bez ovih cinjenica koje mi "idolopoklonici" Brozovog djela iznosimo, necemo moci dalje!
I na kraju, da ponovim...
Ovo je bio dobronamjeran post.
Do vas je da li cu i ja okrenuti plocu i postati kao @spongebob!
A znam ja i tako... Cak i gore!
Svako dobro vam zelim!
-
Al-aqsa
Jeli ti to nama dajes CK-ovski ultimatum da moramo govoriti kako vama "crvenim" odgovara, ili ce mo biti protjerani na goli otok!?
Ali ipak svako ima pravo da kaze svoje, ali bez vrijedjanja!?
Jedno od onoga sto ja sigurno znam jeste, da je ta "nasa bratska" JNA armija, u koju su se generacije zaklinjale, pocela pucati po mom gradu.
ups... a zar ta armija nije bila u duhu bratstva i jedinstva?!?!!?
Jedno od onoga sto ja sigurno znam jeste, da je ta "nasa bratska" JNA armija, u koju su se generacije zaklinjale, pocela pucati po mom gradu.
- Vodenjak
Eto vidis...Al-aqsa wrote:Jeli ti to nama dajes CK-ovski ultimatum da moramo govoriti kako vama "crvenim" odgovara, ili ce mo biti protjerani na goli otok!?
Pola nisi procitao a ono sto si procitao nisi razumio i vec si se raskokodakao!
Hajd sad ponovo..
Rijec po rijec!
-
Al-aqsa
@Vodenjace, postujem te kao insana, imas simpatije prema onom sistemu i Titu. Nista lose.
Ja imam svoje simpatije prema Titu i Aliji. nista lose.
Samo da te napomenem da je vrijeme informativnih razgovora proslo.
U cemu je problem?
U cemu je problem?
Last edited by Al-aqsa on 05/05/2006 22:58, edited 2 times in total.
-
mosor1
Je, taj nas nepotpuno civilizirani homo-balkanikus sposoban je za velika postignuca, ali povremeno moze biti nevjerojatno mizeran. Kljuc mudrosti je ne ocekivati previse od ljudi, tada te nece previse ni razocarati.spongebob wrote: vjeruj da dijelim tvoje stajaliste u pogledu da se stvari krecu u pozitivnom pravcu i da se evolucija homo sapiensa da vidjeti golim okom za zivotnog vijeka obicnog smrtnika ali me ovi koraci naprijed-nazad kod homo-balkanikusa zbunjuju a da ne govorim o tome da sam licno, posto i sam pripadam toj nesretnoj vrsti izgubio svaku zelju za pripadanjem bilo kome i bilo cemu kroz protekla zbivanja
Znam da se krecemo naprijed, ali mi se cini da sam u pravu kad tvrdim da je kotac evolucije oko Balkana podobro zahrdjao. Nadam se da ne zvucim too much pathetic ali bojim se da je ovo moje qq-lekanje poblizu koketiranja sa apsolutnom istinom iako je i ona, kurva vazda relativna
PS. odlutah od teme.
- Vodenjak
U tebi, ali to to ne znas...Al-aqsa wrote:@Vodenjace, postujem te kao insana, imas simpatije prema onom sistemu i Titu. Nista lose.
U cemu je problem?
Idemo dalje!
-
spongebob
ma ja sam doso do drugog zakljucka ali hele nejse...imam izvjesnu dozu rezerve prema svakom iz Hrvatske/BIH/Srbije i Crne Gore.mosor1 wrote:Je, taj nas nepotpuno civilizirani homo-balkanikus sposoban je za velika postignuca, ali povremeno moze biti nevjerojatno mizeran. Kljuc mudrosti je ne ocekivati previse od ljudi, tada te nece previse ni razocarati.spongebob wrote: vjeruj da dijelim tvoje stajaliste u pogledu da se stvari krecu u pozitivnom pravcu i da se evolucija homo sapiensa da vidjeti golim okom za zivotnog vijeka obicnog smrtnika ali me ovi koraci naprijed-nazad kod homo-balkanikusa zbunjuju a da ne govorim o tome da sam licno, posto i sam pripadam toj nesretnoj vrsti izgubio svaku zelju za pripadanjem bilo kome i bilo cemu kroz protekla zbivanja
Znam da se krecemo naprijed, ali mi se cini da sam u pravu kad tvrdim da je kotac evolucije oko Balkana podobro zahrdjao. Nadam se da ne zvucim too much pathetic ali bojim se da je ovo moje qq-lekanje poblizu koketiranja sa apsolutnom istinom iako je i ona, kurva vazda relativna
PS. odlutah od teme.
U mom prijateljskom krugu ima svega i svacega ali iz ove tri navedene zemlje bas nikog
-
mosor1
Predbacujes covjeku iskljucivost, a sam si iskljuciviji od njega. Slijedeci tvoju logiku ja bih te mogao pitati jesu li tvoj otac i djed sluzili u toj istoj JNA? Sta su oni po tome? Agresori? Kvislinzi? Izdajnici? Svaka vojska slusa zapovijedi odozgo, pa ni ta JNA nije bila iznimka. Zapitajte se sami, ako je vec imenujete cetvrtom vojnom silom u Evropi, kako to da nije napravila jos vise sranja, i u Sloveniji, i u Hrvatskoj, i u Bosni? Umjesto toga se urusila sama od sebe i razdijelila prema nacionalnom sastavu. Mogli bi diskutirati sada da su Broz i njegovi komunisti u nju unijeli virus samounistenja, bas inzistiranjem na bratstvu i jedinstvu - da je to bila samo tupa i glupa surova profesionalna vojna masinerija, potaracala bi sve ispred sebe.Al-aqsa wrote:Jeli ti to nama dajes CK-ovski ultimatum da moramo govoriti kako vama "crvenim" odgovara, ili ce mo biti protjerani na goli otok!?
-
mosor1
Jednom, negdje 1993. upoznam ti jednu krasnu curu kod mene u Splitu (jos smo jako dobri iako sad zivi u Zagrebu) i tako izademo par puta i ona me pita (gledajuci u pod): "Ne znam hoce li ti smetati, ali znas... ja sam Srpkinja." Ne ljuti se sad ti, ali ja se u ovom casu osjecam bas kao ta moja prijateljica... jebi ga, kako da mu kazem da sam krive nacije?spongebob wrote: ma ja sam doso do drugog zakljucka ali hele nejse...imam izvjesnu dozu rezerve prema svakom iz Hrvatske/BIH/Srbije i Crne Gore.
U mom prijateljskom krugu ima svega i svacega ali iz ove tri navedene zemlje bas nikog
A nesto mislim da se ti sada osjecas kao ja tad.
-
spongebob
mosor1 wrote:Jednom, negdje 1993. upoznam ti jednu krasnu curu kod mene u Splitu (jos smo jako dobri iako sad zivi u Zagrebu) i tako izademo par puta i ona me pita (gledajuci u pod): "Ne znam hoce li ti smetati, ali znas... ja sam Srpkinja." Ne ljuti se sad ti, ali ja se u ovom casu osjecam bas kao ta moja prijateljica... jebi ga, kako da mu kazem da sam krive nacije?spongebob wrote: ma ja sam doso do drugog zakljucka ali hele nejse...imam izvjesnu dozu rezerve prema svakom iz Hrvatske/BIH/Srbije i Crne Gore.
U mom prijateljskom krugu ima svega i svacega ali iz ove tri navedene zemlje bas nikog![]()
A nesto mislim da se ti sada osjecas kao ja tad.
pa
cakulanje preko neta je ipak nesto drugo doli prijateljskih susreta, slazes se
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
mosor1 wrote: Jednom, negdje 1993. upoznam ti jednu krasnu curu kod mene u Splitu (jos smo jako dobri iako sad zivi u Zagrebu) i tako izademo par puta i ona me pita (gledajuci u pod): "Ne znam hoce li ti smetati, ali znas... ja sam Srpkinja."
- Vodenjak
Ma ja bih joj namaH glavu odvrno!pape wrote:mosor1 wrote: Jednom, negdje 1993. upoznam ti jednu krasnu curu kod mene u Splitu (jos smo jako dobri iako sad zivi u Zagrebu) i tako izademo par puta i ona me pita (gledajuci u pod): "Ne znam hoce li ti smetati, ali znas... ja sam Srpkinja."E, .... bidno dite, .... a ni jon bi lako, e ... oli ni tako?
Taki sam po cijelom tijelu!
-
mosor1
Pa da znas da i nije... od bacanja vreca sa smecem na balkon (stanovali su na prvom katu) pa do nocnih prebojavanja vrata uljenom bojom u crveno... prijetnje... ona sama s mamom u stanu... 10 godina poslije jos bez stalnog posla... a bila je najbolja studentica u svojoj generaciji - dobila nagradu sveucilista.pape wrote:mosor1 wrote: Jednom, negdje 1993. upoznam ti jednu krasnu curu kod mene u Splitu (jos smo jako dobri iako sad zivi u Zagrebu) i tako izademo par puta i ona me pita (gledajuci u pod): "Ne znam hoce li ti smetati, ali znas... ja sam Srpkinja."E, .... bidno dite, .... a ni jon bi lako, e ... oli ni tako?
- vatrogasac
...a prethodno zajedno sa njim navuk'o narod na IB pa te svoje najvjernije poslao na Goli .... a dosta ih i likvidirao....senada wrote:
Tito je rekao Staljinu NE!
Dva Maršala i stvaraoca Informbiroa: Staljin i Tito
Komunistički Informacioni biro
(Kominform) je bio nastvak Kominterne koju je Staljin pod pritiskom velikih sila raspustio 1943. godine u vreme najžešćih sukoba Drugog svetskog rata. Informbiro je nastao kao protivteža zapadnom-demokratskom svetu, koji je izašao iz rata kao pobednik. Na drugoj strani, socijalistički blok, kao još jedan od pobednika u ratu, tražio je načine kako da ponovo objedini komunistički svet posle raspada Kominterne.
Informbiro
-
mosor1
Slazem se s tobom - kleo se u Staljina, kao sto se velika vecina komunista tih godina klela u Staljina. Staljinovo ime bila je parola pod kojom su se borili i ginuli, kao sto je SSSR za njih bio obecana zemlja, raj za potlacene, bolja buducnost svijeta. Mislis li da je lako bilo prelomiti i postati heretik religije u kojoj si bio trideset godina?vatrogasac wrote:...a prethodno zajedno sa njim navuk'o narod na IB pa te svoje najvjernije poslao na Goli .... a dosta ih i likvidirao....senada wrote:
Tito je rekao Staljinu NE!
Jednom sam, u Zagrebu, cca 1992, pricao s Ruskinjom, obrazovanom zenom, udovicom jednog naseg visokog oficira koji je cetrdesetih bio u kontingentu kojeg su poslali na skolovanje u SSSR, tamo su se upoznali - trebao si vidjeti s kojim se zarom u ocima prisjecala svog djetinjstva u Staljinovom SSSR, kako je njezin otac bio inzenjer, poslan s porodicom po poslu u Kirgistan, valjda, i kako je pohadala skolu na kirgiskom i ruskom (sto joj je bio dokaz kako nikakve segregacije u SSSR nije bilo). I opravdavala je zustro sto je Staljin raselio i pobio onih milijun Tatara - jer su bili "izdjajnici". I tada je digla prst i rekla kako ne bi bilo nikakvih problema s "nacijanaljizmam" danas da je Tito ostao vjeran Staljinu, da nije postao "rjevizijanjist".
I fakat, mogao je Tito lako ostati u Staljinovoj milosti poput Dimitrova i Hoxhe, a Jugoslaviju zamrznuti u stadiju Bugarske ili Albanije, samo ne znam bi li ti se to svidjelo.
- vatrogasac
...naravno da mi se ne bi svidjelo....poenta je u nečem drugom....čistke su krenule poslije čuvenog NE.....jesu li dešavanja koja su slijedila morala biti kakva su bila... ne kažem da nije bilo 'tvrdih', ali se ljudi zvali na razgovore sa pitanjem da li si za Tita ili Staljina.....pa ko je šta ubo tako je i prošao.....a bilo je tu i prvoboraca, koji su ga cijeli rat slijedili....mosor1 wrote: I fakat, mogao je Tito lako ostati u Staljinovoj milosti poput Dimitrova i Hoxhe, a Jugoslaviju zamrznuti u stadiju Bugarske ili Albanije, samo ne znam bi li ti se to svidjelo.
-
mosor1
Al-aqsa, dozvoli da ti odgovorim rijecima Vladimira Velebita iz 2002. godine:Al-aqsa wrote:Ne smatram da sam uvjek u pravu, ne bih ni volio da jesam uvjek ali...
Ipak je cinjenica da su agresorski cetnici bili pioniri u Jugoslaviji. Zato vas pitam;
1. Kako je moguce da to silno bratstvo i jedinstvo zgaze upravo oni koi su ga naj vise promovirali a naj manje u njega vjerovali!?
2. Kako je moguce u takvom "bratstvu" se stvore ideje koje ce kasnije kostati preko 100 000 zivota!?
3. Zlocine u bosni su pocinili ljudi 1960/1970 godista, dakle Titovo doba, doba pionira i bratstva.
4. To sve je dokaz da bratstvo i jedinstvo ustvari nikada nije postojalo. A dokaz za to je srbsko-hrvatska agresija na BiH. U Bosni je pocinjen genocid, a da bi se pocinio genocid potrebmno je da oni koi ga izvrsavaju imaju podrski naroda. A Mladic i Cerkez su to imali.
...Koje ba bratstvo i jedinstvo, gdje nestade to silno bratstvo i jedinstvo!?!?!?!?
Pocevsi od rata 1941. godine Komunisticka partija je uporno propovijedala "bratstvo i jedinstvo". Ova parola pratila je nasu djecu vec od djecjih vrtica, pa kroz srednje i vise obrazovanje. Tisak i televizija bili su nosioci ove poruke. Jugoslavenski gradanin je tom porukom bio zasicen cijeloga zivota, a rezultat je sasvim neocekivan. /Krajem osamdesetih/ sve vise bujao je ekskluzivni nacionalizam i to u svim narodima Jugoslavije, s izostrenom ostricom prema najblizem susjedu. Vec i povrsna analiza tog fenomena pokazuje da je vazan motiv za nastanak takva raspolozenja bila zelja za prisvajanjem tude imovine, zelja za otimacinom i pljackom. Medu zemljoradnickim stanovnistvom ova se zelja ocitovala u prisvajanju susjedova zemljista pa i kuce, ili u otimanju njegove stoke i alata. Kod trajnog pomanjkanja stanova u gradovima gramzljivost pojedinaca pojavila se kao borba za stanove. Privilegirani pripadnik vecinskog naroda u pravilu je uspijevao istjerati legalnog posjednika stana ako je taj upotrebljavao "pogresno" pismo ili se nije krstio na "pravi" nacin. Sve sto smo dozivjeli u ovih posljednjih deset godina pokazalo je nama, a i citavom svijetu, kako je zapanjujuce velik broj zlocinaca i zlih ljudi u nasoj sredini, koji su koristili nacionalisticku kamuflazu za opravdanje svojih izopacenih djela. Kao svjedoci tih zbivanja nuzno postajemo pesimisti koji su izgubili svaku nadu u oplemenjivanje ljudske rase.
-
BigBoss
Hajde vi sad zamislite da je Bosna i Hercegovina bila kapitalisticka zemlja, gdje bi sad bili????? Ali prvo nisi mogo imat drzavu, ha tek sad je drzava ono u Titino doba je bila provincija pod tudjom upravom. Sretno bilo drzavi Bosni i Hercegovini ali bez tudje uprave.
I de ba ljudi prihvatimo se danasnjice i gledajmo u buducnost, pustite sta je bilo. Da je bilo dobro ne bi se zaratilo.
I de ba ljudi prihvatimo se danasnjice i gledajmo u buducnost, pustite sta je bilo. Da je bilo dobro ne bi se zaratilo.
-
mosor1
... a bilo je i pravovjernih Staljinovih agenata - nacelnik Generalstaba Arso Jovanovic (cijeli rat proveo u VS) pokusao je s pukovnikom Vladom Dapcevicem (brat Peka Dapcevica) prebjeci u Rumuniju.vatrogasac wrote:...naravno da mi se ne bi svidjelo....poenta je u nečem drugom....čistke su krenule poslije čuvenog NE.....jesu li dešavanja koja su slijedila morala biti kakva su bila... ne kažem da nije bilo 'tvrdih', ali se ljudi zvali na razgovore sa pitanjem da li si za Tita ili Staljina.....pa ko je šta ubo tako je i prošao.....a bilo je tu i prvoboraca, koji su ga cijeli rat slijedili....
Andrija Hebrang - sef KPH u zatvoru je pocinio samoubojstvo, ili je bio ubijen - danas se u Hrvatskoj ulice zovu po njemu (nazalost i politicari). A vidis, pocetkom 2000-tih jedan je stari KGB-ovac potvrdio da je Hebrang stvarno bio agent KGB.
Slazem se, sve to je bilo grozno i to nitko ne porice. Mnogi su slucajno ili zbog necije pakosti dopali zatvora. Hoce li te utjesiti da se protivnik sluzio jos puno gorim sredstvima?
-
mosor1
Negdje kao Cipar ili mozda Libanon. Znas li tko bi ti bili kapitalisti poslije II svjetskog rata?BigBoss wrote:Hajde vi sad zamislite da je Bosna i Hercegovina bila kapitalisticka zemlja, gdje bi sad bili?????
A da je SFRJ ostala cijela, ili se na miran nacin raspala, poput Cehoslovacke, na temeljima Markoviceve konvertibilne valute, pravedne podjele dionica radnicima umjesto kriminalne privatizacije, uvodenja visestranacja kako je to predlagao UJDI i sa zadrzanim ugledom i vezama sirom svijeta - gdje bi nam tek tada bio kraj?