Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
Tutnjavac

#701 Re: Zenica tokom rata

Post by Tutnjavac »

7mvbr wrote:Znate li vi do kad su mudzahedini bili dio nase brigade? Ima teli podatke o tome? Zasto su otisli iz "sedme"? KOme su bili potcinjeni?

Prije početka juna 1993. sigurno. Formalno nikada nisu bili u Sedmoj, niti su joj bili potčinjeni. To je neka zvanična verzija, utemeljena na dokumentima Trećeg korpusa i svjedočenjima viših oficira.

Sad, mene zanima je li u Sedmoj bilo stranaca, nevezano za El-Mudžahid. U drugim brigadama znalo se desiti da ima arapskih dobrovoljaca u okviru nekih četa, naprimjer bilo je najmanje 30-tak Arapa tokom cijelog rata u jednoj četi (Zelene Beretke) u 319. i u jednoj četi (Asim Čamdžić) u 318. Je li u Sedmoj bilo arapskih dobrovoljaca?
7mvbr

#702 Re: Zenica tokom rata

Post by 7mvbr »

Tutnjavac wrote:
7mvbr wrote:Znate li vi do kad su mudzahedini bili dio nase brigade? Ima teli podatke o tome? Zasto su otisli iz "sedme"? KOme su bili potcinjeni?

Prije početka juna 1993. sigurno. Formalno nikada nisu bili u Sedmoj, niti su joj bili potčinjeni. To je neka zvanična verzija, utemeljena na dokumentima Trećeg korpusa i svjedočenjima viših oficira.

Sad, mene zanima je li u Sedmoj bilo stranaca, nevezano za El-Mudžahid. U drugim brigadama znalo se desiti da ima arapskih dobrovoljaca u okviru nekih četa, naprimjer bilo je najmanje 30-tak Arapa tokom cijelog rata u jednoj četi (Zelene Beretke) u 319. i u jednoj četi (Asim Čamdžić) u 318. Je li u Sedmoj bilo arapskih dobrovoljaca?

U pocetku formiranja brigade bio je jedan broj turaka, neki porijeklom sa nasih prostora ciji su preci davno nekad odselili za tursku. Nisu se razlikovali od nas tj nisu bili "vehabije". To je bilo jos u onom periodu dok je kompletna jedinica bila u muzickoj skoli. Oni su otisli tj odvojili se od nas i misllim da je jedna grupa zavrsila u Visokom. Kad i kako su nam se prikacili arapi, doista neznam.Sa raskolom izmedju sedme i arapa otisli su stranci, znaci nije ih bilo.
Danas kada razmisljam o tom veremnu mislim da smo mi u BiH prosli desetkom. Trebamo imati na umu da je u vrijeme rata, kroz BiH prosla sve i jedna, kako ih danas zovu "teroristicka" grupa, pocevsi od Hizbullaha pa dalje.Dobro je sto nisu ostavili svoje celije u nasoj drzavi (osim vehabija naravno)
Repetitor

#703 Re: Zenica tokom rata

Post by Repetitor »

Ima li tih vehabija danas u Bosni :shock:

Ko su oni,šta rade?

Kako izgledaju? Gdje se okupljaju?

Po čemu su specifični toliko?
Tutnjavac

#704 Re: Zenica tokom rata

Post by Tutnjavac »

7mvbr, možeš li reći nešto više o tome koliko su tri bataljona bila (ne)povezana. Skontao sam da je Sedma ustvari bila sastavljena od tri bataljona: Travnik, Zenica, Kakanj. Je li tačno da je 737. muslimanska nastala od travničkog bataljona, i je li se onda brigada popunjavala?
hape

#705 Re: AW: Zenica tokom rata

Post by hape »

Škobo Habu wrote:Jesu kurac, da prostiš...sokolačke "Kobre", u jeku ofenzive na Kruševu, ubacuju se VRS-u iza leđa i dižu im u zrak kamion sa smjenom. Al', eto, takve storije mogu se danas čuti samo kad je riječ o Vozućoj, El Mudžahidu, Sedmoj. Bog te nejebo, pa sve ste oslobodili u ovoj zemlji.
Znam da je malo offtopic, ali imas li vise informacija o ovom dogadjaju i ovoj jedinici opcenito? Cak na srpskim forumima dan danas pisu o ovoj jedinici i njihovom "indijanskom nacinu ratovanja". (kako jedan cetnik rece jednom).
Škobo Habu

#706 Re: AW: Zenica tokom rata

Post by Škobo Habu »

hape_hapica wrote:
Znam da je malo offtopic, ali imas li vise informacija o ovom dogadjaju i ovoj jedinici opcenito? Cak na srpskim forumima dan danas pisu o ovoj jedinici i njihovom "indijanskom nacinu ratovanja". (kako jedan cetnik rece jednom).
To, vjerovatno, misle oni sa slavic.net sokolačkog foruma? :roll:

Naravno, za njih je sve "indijansko" zašto nisu imali muda. Divarzantski upadi su sasvim legalan način borbe protiv neprijatelja ako se poštuju pravila rata, to jeste-ako su mete prevashodno vojne prirode. Ako pri takvim akcijama strada civilno stanovništvo, a ne možemo reći da toga nije bilo, onda to mjenja prirodu same akcije i njenu opravdanost.
Prema mojim saznanjima, olovski "Jokeri" i sokolačke "Kobre", mada je u obje jedinice bilo pripadnika i sa ilijaške, han-pjesačke i olovske opštine, napravili su nekoliko diverzantski akcija na prostoru olovsko-crnoriječkog ratišta.
Ova koja sam ja spomenuo desila se u vrijeme srpske ofanzive na Kruševo, kada su Mladićeve jedinice, skupljne od Višegrada do Nevesinja, gotovo tri mjeseca pokušavale da slome otpor olovskih boraca i uspostave taj njihov famozni koridor niz rijeku Krivaju, kojim bi spojili Romaniju sa Ozrenom, a samim time i razdvojili slobodne teritorije tuzlanskog okruga sa zeničkim i sarajevskim. Sokolačke "Kobre" su se u jednom momentu ubacile iza srpskih linija i u blizini sela Banja Lučica su postavili mine na put kojim su dolazile srpske snage. Do kraja dvijehiljaditi, a to sam vlastitim očima gled'o, na tom dijelu su stajali ostatci dva vojna vozila, kamiona i terenskog vozila, koji su bili potpuno uništeni. Svjedoci tvrde da je kamion prevozio srpske vojnike prema Kruševu. No, ono što je najinteresantnije po tom pitanju jeste da su Srbi nakon tog događaja doveli zarobljenike sa Kule koji su na potezu od najmanje 5-6 kilometara morali da posjeku svo drveće i to nekih 50 metara sa obje strane puta. To dovoljno govori koliko su se srpske snage bojale upada armijskih diverzanata na tom putu. U jednom takvom divarzantskom upadu, za vrijeme ofanzive na Kruševu, ranjen je i general Krstić. Nisam siguran da li je riječ o istom događaju, ali znam da su diverztantske jedinice upadale duboko u pozadinu i uništavale artiljerijska oruđa. Treba spomenuti i akciju na Nišićkoj visoravni, kada su diverzanti ABiH opkolili i napali motel na Bijambarama, gdje su bili smješteni oficiri i štab srpskih brigada sa prostora i Ilijaša i Vogošće.
Tutnjavac

#707 Re: Zenica tokom rata

Post by Tutnjavac »

Zvuči skroz impresivno, svašta sam o ratu kopao i tone i tone forumskog materijala prošao al prvi put čujem za ovo. Mislim znao da je Krstić ranjen, ali da su ovako duboko ulazili i ovako ozbiljnu štetu pravili - nisam...
junior3

#708 Re: VOZUCA 1995

Post by junior3 »

ZAGORS wrote:Je li na Ozrenu 1995-te bio neki četnički vojvoda ?
Da li je tačan broj da je stradalo 1 200 srpskih vojnika u operaciji ARBIH u Septembru kada je ARBIH oslobodila 400 kvadratnih kilometara Ozrena ?
Da li je za vrijeme ofanzive ARBIH na Ozrenu bila Nevesinjska brigada ?
1. Ne bi rekao.
2. Taj broj je od 1200 stradalih vojnika je za citav rat od 92 do kraja 95.I ABiH se vrti oko tog broja.
3. Nije,ali nisam opet sasvim siguran jer nisam bio tu.Za to vrijeme moja brigada je bila na Manjaci,hrvati se nesto kofrcili. :D
ZAGORS

#709 Re: VOZUCA 1995

Post by ZAGORS »

junior3 wrote:
Da li je tačan broj da je stradalo 1 200 srpskih vojnika u operaciji ARBIH u Septembru kada je ARBIH oslobodila 400 kvadratnih kilometara Ozrena ?
1. Ne bi rekao.
2. Taj broj je od 1200 stradalih vojnika je za citav rat od 92 do kraja 95.I ABiH se vrti oko tog broja.
3. Nije,ali nisam opet sasvim siguran jer nisam bio tu.Za to vrijeme moja brigada je bila na Manjaci,hrvati se nesto kofrcili. :D
Vidio sam na nekoj srpskoj web stranici da je ta Nevesinjska brigada bila i na Ozrenu pa rekoh da li je bila i 1995-te. Na Vozućoj od 1992 - 1995 je stradalo 1070 vojnika VRS i 62 civila, ali ja govorim za taj broj od 1200 koje Petar Đokić spominje. Prema njegovim riječima između 10-og i 24-og Septembra 1995 na području Udrima, Vozuće i Ozrena stradalo je 1200, a ranjeno 5 000 boraca. Nakon oslobađanja Vozuće ARBIH je nastavila dalje operacije prema Ozrenu.
junior3

#710 Re: VOZUCA 1995

Post by junior3 »

ZAGORS wrote:
junior3 wrote:
1. Ne bi rekao.
Vidio sam na nekoj srpskoj web stranici da je ta Nevesinjska brigada bila i na Ozrenu pa rekoh da li je bila i 1995-te. Na Vozućoj od 1992 - 1995 je stradalo 1070 vojnika VRS i 62 civila, ali ja govorim za taj broj od 1200 koje Petar Đokić spominje. Prema njegovim riječima između 10-og i 24-og Septembra 1995 na području Udrima, Vozuće i Ozrena stradalo je 1200, a ranjeno 5 000 boraca. Nakon oslobađanja Vozuće ARBIH je nastavila dalje operacije prema Ozrenu.
Procitaj malo bolje sta je rekao,za citav rat je stradalo 1200,a ranjeno 5000 boraca,a najvise je nastradalo u toku te akcije.
ZAGORS

#711 Re: VOZUCA 1995

Post by ZAGORS »

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dj ... 15609.html

Piše da se taj broj stradalih i ranjenih dogodio između 10 i 24 Septembra 1995.

.
junior3

#712 Re: VOZUCA 1995

Post by junior3 »

Smijesno sastavljena recenica,uglavnom,masovno stradanje se desilo od 10. do 24. septembra,a stradali borci za koje pise su za citav rat.

Nadam se da kontas. :mrgreen:
Aleksandar MK

#713 Re: VOZUCA 1995

Post by Aleksandar MK »

Čitam neke komentare i ne vjerujem.

Vozuća osveta za Srebrenicu. A niko ne spominje da je Srebrenica bila osveta za pobijene Srbe oko Srebrenice i pobijene vojnike JNA. ;-)
swanfilter

#714 Re: VOZUCA 1995

Post by swanfilter »

Aleksandar MK wrote:Čitam neke komentare i ne vjerujem.

Vozuća osveta za Srebrenicu. A niko ne spominje da je Srebrenica bila osveta za pobijene Srbe oko Srebrenice i pobijene vojnike JNA. ;-)

Aha ... Pa, sto onda Mladic tada izjavljuje, da je Srebrenica osveta Turcima za onih 500 godina? Nisam cuo spominjanje JNA ili onih mitolosko ubijenih Srba .. Ajd, Aco, uci se malo objektivnosti ...
Aleksandar MK

#715 Re: VOZUCA 1995

Post by Aleksandar MK »

Da je to u pitanju, Srbi bi se davno osvetili za to. Ne bi čekali 500 godina.

I o kakvom mitskom ubijanju ti pirčaš ? Ko je pobio srpske civile u i oko Srebrenice početkom rata ?

Milorad Dodik garant. :-D
RahatHurmašica

#716 Re: VOZUCA 1995

Post by RahatHurmašica »

Aleksandar MK wrote:Čitam neke komentare i ne vjerujem.

a za sta su prijedor, vukovar, visegrad, bijeljina... bili osveta?

Kako te nije sramota?
Last edited by RahatHurmašica on 24/01/2015 21:27, edited 1 time in total.
Aleksandar MK

#717 Re: VOZUCA 1995

Post by Aleksandar MK »

Za Srebrenicu... nemoj da neko misli da ja to opravdavam, to je bilo pomračenje uma ludih i uspaljenih glava. Ne daj bože da se to bilo kada i blo gdje ponovi.

Ali, isto nemoj da neko misli da Bošnjaci nisu to godinama u ratu izazivali.
Aleksandar MK

#718 Re: VOZUCA 1995

Post by Aleksandar MK »

Kakve sada Vukovar veze ima sa ovim ?
Srbija je tamo isključivo branila svoj narod, ništa više od toga. Hrvati bi uradili istu stvar.
swanfilter

#719 Re: VOZUCA 1995

Post by swanfilter »

Aleksandre, ja imam kratko pitanje za tebe, nakon toga zavrsavam jer mi se ne da sa neobjektivnom Srbendom razglabati. Znaci, dokazi mi, na bilo koji nacin, onu brojku od 3,000 ubijenih Srba u Srebrenici. Mozes li?
Aleksandar MK

#720 Re: VOZUCA 1995

Post by Aleksandar MK »

Ako hoćeš da se razglabaš sa brojkama, Srbi su vjerovatno više Bošnjaka ubili nego Bošnjaci Srbe.
To ti je kao ono, mi ubili vama jednog, vi nama dvojicu. Vi agresori, mi nismo. Niđe veze. :roll:

I jel' to opravdava ikoga sa obe strane ? Naravno da ne. Zločini su bili na obe strane i izvršavali su ih pojedinci, a ne čitav narod.
swanfilter

#721 Re: VOZUCA 1995

Post by swanfilter »

Aleksandar MK wrote:Ako hoćeš da se razglabaš sa brojkama, Srbi su vjerovatno više Bošnjaka ubili nego Bošnjaci Srbe.
To ti je kao ono, mi ubili vama jednog, vi nama dvojicu. Vi agresori, mi nismo. :skoljka:

I jel' to opravdava ikoga sa obe strane ? Zločini su bili na obe strane.
Aco, vidim vec prve znakove nesigurnosti? Pitao sam te o 3,000 navodno ubijenih. Tu brojku Srbi konstantno provlace kroz javnost, godinama .. Dajem ti jos jednu sansu, Aco ... Dokaz o broju 3,000. Ili makar blizu tog broja. Jos jednom, mozes li? Odgovor, da ili ne. Floskule ti ostavi za Dodika. Aco, ocekujem te ...
@mba

#722 Re: VOZUCA 1995

Post by @mba »

Aleksandar MK wrote:Ako hoćeš da se razglabaš sa brojkama, Srbi su vjerovatno više Bošnjaka ubili nego Bošnjaci Srbe.
To ti je kao ono, mi ubili vama jednog, vi nama dvojicu. Vi agresori, mi nismo. Niđe veze. :roll:

I jel' to opravdava ikoga sa obe strane ? Naravno da ne. Zločini su bili na obe strane i izvršavali su ih pojedinci, a ne čitav narod.

kod nas se desilo po neko ubistvo iz osvete najvjerovatnije, to negiram toga je bilo u skroz manjem broju, znavi ubistvo i samo to!

medjutim kod vas se organizirao G E N O C I D i sada mi ne mozes pricati o pojedinstvu i narodu, da imate sansu opet bi isto ponovili u to sam ubjedjen bez imalo oklijevanja, zato tvoja spika kao svi ubijali svi krivi je shit!

a sto se tice vozuce, dobro odradjena akcija, isto kao i treskavica!

pratim i dalje!
Aleksandar MK

#723 Re: VOZUCA 1995

Post by Aleksandar MK »

Čisto sumnjam da je toliko ubijeno, po meni naduvana cifra isto kao to što su Bošnjaci dovlačili tijela sa drugih mjesta i ostavljali ih u Srebrenici a tu uračunali skoro sve što je izginulo u Srebrenici tokom rata. ;-)
swanfilter

#724 Re: VOZUCA 1995

Post by swanfilter »

Aco, vadis se, onako mahalski da ti odg. i zavrsim s tobom. Dokazao si, da si pod utjecajem cetnicke propagande kao i skoro svi tvoji zemljaci. Kada te upitam po dokazu, pada ko gnjila jabuka ... Brzo smo ovo rijesili, zrdao ...
Aleksandar MK

#725 Re: VOZUCA 1995

Post by Aleksandar MK »

Četnička propaganda... ja ne znam ko je htio nezavisnost BIH, ali da usput tu ugura Srbe i njhiove teritorije i da sve bude pod komandom Sarajeva. Srbi su vijekovima bili pod okupacijom. Više nisu mogli to.
Bošnjaci su mogli imati svoju državu, ali ne, htjeli su da tu bude Banja Luka, Trebinje i Bijeljina. Tu su se preračunali.
'Aj zdravo. Živ bio.
Post Reply