hape_hapica wrote:
Znam da je malo offtopic, ali imas li vise informacija o ovom dogadjaju i ovoj jedinici opcenito? Cak na srpskim forumima dan danas pisu o ovoj jedinici i njihovom "indijanskom nacinu ratovanja". (kako jedan cetnik rece jednom).
To, vjerovatno, misle oni sa slavic.net sokolačkog foruma?
Naravno, za njih je sve "indijansko" zašto nisu imali muda. Divarzantski upadi su sasvim legalan način borbe protiv neprijatelja ako se poštuju pravila rata, to jeste-ako su mete prevashodno vojne prirode. Ako pri takvim akcijama strada civilno stanovništvo, a ne možemo reći da toga nije bilo, onda to mjenja prirodu same akcije i njenu opravdanost.
Prema mojim saznanjima, olovski "Jokeri" i sokolačke "Kobre", mada je u obje jedinice bilo pripadnika i sa ilijaške, han-pjesačke i olovske opštine, napravili su nekoliko diverzantski akcija na prostoru olovsko-crnoriječkog ratišta.
Ova koja sam ja spomenuo desila se u vrijeme srpske ofanzive na Kruševo, kada su Mladićeve jedinice, skupljne od Višegrada do Nevesinja, gotovo tri mjeseca pokušavale da slome otpor olovskih boraca i uspostave taj njihov famozni koridor niz rijeku Krivaju, kojim bi spojili Romaniju sa Ozrenom, a samim time i razdvojili slobodne teritorije tuzlanskog okruga sa zeničkim i sarajevskim. Sokolačke "Kobre" su se u jednom momentu ubacile iza srpskih linija i u blizini sela Banja Lučica su postavili mine na put kojim su dolazile srpske snage. Do kraja dvijehiljaditi, a to sam vlastitim očima gled'o, na tom dijelu su stajali ostatci dva vojna vozila, kamiona i terenskog vozila, koji su bili potpuno uništeni. Svjedoci tvrde da je kamion prevozio srpske vojnike prema Kruševu. No, ono što je najinteresantnije po tom pitanju jeste da su Srbi nakon tog događaja doveli zarobljenike sa Kule koji su na potezu od najmanje 5-6 kilometara morali da posjeku svo drveće i to nekih 50 metara sa obje strane puta. To dovoljno govori koliko su se srpske snage bojale upada armijskih diverzanata na tom putu. U jednom takvom divarzantskom upadu, za vrijeme ofanzive na Kruševu, ranjen je i general Krstić. Nisam siguran da li je riječ o istom događaju, ali znam da su diverztantske jedinice upadale duboko u pozadinu i uništavale artiljerijska oruđa. Treba spomenuti i akciju na Nišićkoj visoravni, kada su diverzanti ABiH opkolili i napali motel na Bijambarama, gdje su bili smješteni oficiri i štab srpskih brigada sa prostora i Ilijaša i Vogošće.