Bihać / V Korpus A RBiH
-
eduscho
#701 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Autonomicwb,
jesi li bio u 1. novskoj ili u 11. krupskoj?
LP
LP
- sparky
#702 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ovo je tema o buzimskim vitezovima, krajiskim legendama, a ne o izdajicama. Molim moderatore da povedu racuna! Ovi drugi ne zasluzuju da ih se spominje na istom forumu, a ne u istoj temi. Hvala
-
autonomicwb
#703 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
U Novskoj. Banjani,Padež,Autonomija 2.dio,pa opet na kraju od Zalina nazad prema Suhači pa napred sa Novske planine do Arapušeeduscho wrote:Autonomicwb,
LP
-
swanfilter
#704 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Novljanin, jesi mozda i na Cojluku bio? Tamo smo se, jedni i drugi, fino proveli. Na kraju vi izvukoste bas podeblji dio ... Mnogo ih kaze, da poslije Zuc brda u Sarajevu, najveca makljaza zadnjeg rata se desila upravo na Cojluku ...
-
autonomicwb
#705 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Nisam gore bio,gore su bili naš 6.bataljon i policija mi smo to zvali Perna...mi smo prešli na Padež to je ovaj kamenolom kod Goše od Kobiljaka desno a 2.bataljon na Kobiljak..mislim da je to bila najveća budaleština sa naše strane.swanfilter wrote:Novljanin, jesi mozda i na Cojluku bio? Tamo smo se, jedni i drugi, fino proveli. Na kraju vi izvukoste bas podeblji dio ... Mnogo ih kaze, da poslije Zuc brda u Sarajevu, najveca makljaza zadnjeg rata se desila upravo na Cojluku ...
-
swanfilter
#706 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
autonomicwb wrote:Nisam gore bio,gore su bili naš 6.bataljon i policija mi smo to zvali Perna...mi smo prešli na Padež to je ovaj kamenolom kod Goše od Kobiljaka desno a 2.bataljon na Kobiljak..mislim da je to bila najveća budaleština sa naše strane.
Perna je za nas brdo i putna komunikacija gdje je UNPROFOR imao bazu. Kod nas se znalo, padnu li sve tri kote, ode Krupa, ode centrala, sjeca dvije preostale putne komunikacije i enklava oko Bihaca bi bila podjeljena na nekakve mini dzepove ... Ginulo se na ove tri lokacije tokom tok perioda ..
-
VCorp
#707 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Koji logor u Cazinu ?Woody wrote:Za sve što su Srbi "zaboravili" pobrinuli su se: Mehur Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić:
Evo, i ja se pridružujem smijehuSud Bosne i Hercegovine osudio je Mehuru Selimovića i Adila Ružnića na po osam, a Emira Mustafića na devet godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Bihaću i Cazinu.
Sudsko vijeće je utvrdilo da su trojica bivših pripadnika Petog korpusa Armije RBiH odgovorni za fizičko i psihičko zlostavljanje zatvorenika srpske nacionalnosti u Bihaću i Cazinu, saopšteno je iz Suda BiH.
Selimović je bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa armije BiH, Runić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, a Mustafić vojni policajac.
Prema optužnici, oni su od 1994. do 1996. godine pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske i civila u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.
Oni su pomagali i podstrekavali zatvaranje ratnih zarobljenika i civila. Zarobljenici su zatvarani u logorima na lokacijama Kasarne "Adil Bešić" u Bihaću, zatočeničkog centra u Fabrici plastike u Petrovcu, prostorijama Civilnog zatvora "Luke" u Bihaću i drugim objektima. Zarobljeni su, kako se navodi, držani u izuzetno lošim uslovima za život i prisiljavani su na obavljanje prinudnih radova koji su se sastojali od teških fizičkih poslova.
Zatvorenike su ispitivali i fizički maltretirali stražari logora, kao i drugi vojnici koji su nesmetano ulazili u prostorije.
Optuženima, koji su se branili sa slobode, određene su mjere zabrane, a na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe.![]()
![]()
![]()
Pozdrav domovini
Uostalom da nije Atif naredio povlačenje zadnja bi Srbima briga bila šta im se desilo u Cazinu i Bihaću. Tad sam se ispsovao kao stoka, što kaže moj saborac došlo mi je da pucam i njemu i prvom Amerikancu kojeg vidim u glavu.
-
autonomicwb
#708 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Nije tačno. 6.sanska i Korpusni izviđači su tu prilično stradali. Debakl.Hodidid wrote:http://www.youtube.com/watch?v=cWwrRH-6buU
Ovdje su uglavnom poginuli pripadnici banjaluckog korpusa VRS s podrucja B.Novog, B.Kostajnice, Prijedor itd.
-
prog321
#709 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
autonomicwb wrote:Nije tačno. 6.sanska i Korpusni izviđači su tu prilično stradali. Debakl.Hodidid wrote:
Ovdje su uglavnom poginuli pripadnici banjaluckog korpusa VRS s podrucja B.Novog, B.Kostajnice, Prijedor itd.
Puu,, jesu ih povaljali.
Kako je VRS mogao upasti u ovu klopku? Ima li bilo ko detalje akcije ?
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#710 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Dragi moj @VCorpVCorp wrote: Jedini Srbi koji su ubijeni u Cazinu za vrijeme rata su dva smrada koja su pravila za Armiju BiH bombe '' Cazinjanke '' i namjerno su naštimali detonaciju na dvije sekunde pa je par ljudi poginulo...
E sad, braniteljstvo će garant zasnivati odbranu na činjenici da se radilo o "dva smrada", pa nije ni neki jazuk - jel'de
I da znaš ubuduće! Optužnica za ratni zločin se može zasnovati i na ubistvu ili maltretiranju SAMO JEDNOG civila/ratnog zarobljenika... Tako da za "dva smrada" bi ovi delegati mogli dobro oderati guzove
Pozdrav domovini
-
swanfilter
#711 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Mozda grijesim, ali mislim da je ovo kontranapad tokom srpske ofanzive Sprzena zemlja. Dosli Srbima iza leđa tokom njihovog napada. Tih dana je i sam Ratko Mladic ranjen, unistena poznata Crna Udovica, ... Mozda bi nam decko iz Novog mozda mogao nesto vise napisati o slucaju ranjavanja Mladica ...
- Gojeni H
#712 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Vjerujem da se VCorp namah zabrinuo.Woody wrote:Dragi moj @VCorpVCorp wrote: Jedini Srbi koji su ubijeni u Cazinu za vrijeme rata su dva smrada koja su pravila za Armiju BiH bombe '' Cazinjanke '' i namjerno su naštimali detonaciju na dvije sekunde pa je par ljudi poginulo...Ako ništa, Tužilaštvo suda BiH će ti biti zahvalno za ovu informaciju
Ha ja... Da ih malo rasteretiš, ljudi se ionako satraše od posla
![]()
E sad, braniteljstvo će garant zasnivati odbranu na činjenici da se radilo o "dva smrada", pa nije ni neki jazuk - jel'de![]()
I da znaš ubuduće! Optužnica za ratni zločin se može zasnovati i na ubistvu ili maltretiranju SAMO JEDNOG civila/ratnog zarobljenika... Tako da za "dva smrada" bi ovi delegati mogli dobro oderati guzove![]()
Pozdrav domovini
A sta velis logori u Bosanskoj Krajini? Pa je l' ko umro u tim logorima?
-
prog321
#713 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Vcorp prica neistine. Kao da bi kontrolu ispravnosti bombi prepustili jedina dva Srbina u cijelom Cazinu. 
-
VCorp
#714 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Bit će i deset godina ako ne i više da sam to negdje čuo, ne mogu garantovati da je istina jer ne znam. Da je moj rođeni otac treba da završi u zatvoru bilo ko, ko digne ruku na civile bez obzira na ratne okolnosti. Mada sumnjam i ja u to, Cazin je premalena sredina da bi se takvo nešto sakrilo a i naši vojnici su pomagali Srbima da se pakuju i idu, provodili su ih na teritoriju pod kontrolom VRS -a. Odgovorio sam na te navode gore, jer nikad nisam čuo ni vidio da je u Cazinu bio logor pa sam pomislio da su ti optuzeni iz Cazina možda odgovorni za to ako se već desilo.Woody wrote:Dragi moj @VCorpVCorp wrote: Jedini Srbi koji su ubijeni u Cazinu za vrijeme rata su dva smrada koja su pravila za Armiju BiH bombe '' Cazinjanke '' i namjerno su naštimali detonaciju na dvije sekunde pa je par ljudi poginulo...Ako ništa, Tužilaštvo suda BiH će ti biti zahvalno za ovu informaciju
Ha ja... Da ih malo rasteretiš, ljudi se ionako satraše od posla
![]()
E sad, braniteljstvo će garant zasnivati odbranu na činjenici da se radilo o "dva smrada", pa nije ni neki jazuk - jel'de![]()
I da znaš ubuduće! Optužnica za ratni zločin se može zasnovati i na ubistvu ili maltretiranju SAMO JEDNOG civila/ratnog zarobljenika... Tako da za "dva smrada" bi ovi delegati mogli dobro oderati guzove![]()
Pozdrav domovini
Jedini Srbin za kojeg znam da je poginuo u Cazinu je onaj koji se zabio avionom na Maloj Lisi.
@prog. kao što rekoh sumnjam i sam da je to istina jer bi se to znalo po cijelom gradu a ni meni nije bilo jasno zašto bi davali Srbima da se petljaju oko oružja, pogotovo eksplozivnih sredstava.
@Gojeni, što se tiče logora znam da su ih autonomaši imali. Mislim da kćerka od Abdića tvrdi da je tamo umro samo jedan čovjek i to prirodnom smrću a prije par dana sam vidio vijest ali nisam siguran za koji grad su u Krajini govori, kao da su nasli grobnicu sa tijelima vojnika 5. Korpusa. Nešto sve kontam da su to autonomaška posla, ali to ćemo još vidjeti.
-
autonomicwb
#715 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ja nisam bio gore,ali sam pričao sa nekim ljudima koji su bili očevici tog događaja...koliko ja znam Mladić nije bio gore već Momir Talić. Koliko sam upoznat,gore je ranjen Talić kada je napadnut IKM. Mladić je obično išao helikopterom a njegovo prisustvo se odmah osjeti jer oficiri se useru i trče okolo,svi su cakum pakum jer zbog sitnice se izgube činovi i zaglavi u rovu. Nije mi jasno kako su tako stradali prilikom napada pošto su se podvukli tokom noći a ove Hamze su se podvukli našoj komandi...napad je počeo gotovo istovremeno jednih na druge. E sad,vjerovstno su izviđačima 1.KK u trenutku početka dejstva ranije pripremljene jedinice 505.udrarile bočno i stavile ih u okruženje...uz iznenađenje napadom na komandu VRS to bi garantovalo uspjeh. Molio bi nekoga ko zna više da pojasni šta se tačno desiloswanfilter wrote:Mozda grijesim, ali mislim da je ovo kontranapad tokom srpske ofanzive Sprzena zemlja. Dosli Srbima iza leđa tokom njihovog napada. Tih dana je i sam Ratko Mladic ranjen, unistena poznata Crna Udovica, ... Mozda bi nam decko iz Novog mozda mogao nesto vise napisati o slucaju ranjavanja Mladica ...
-
VCorp
#716 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Čekaj, ako te dobro razumijem Mladić nije bio gore ? Pa čije su onda stvari u buzimskoj muzeju ako nisu od Mladića ? Je li to onda Bužimljani lažu ? Buzimljani su kao i ostali, ima ih svakakvih ali da bi oni srali oko toga i lagali, sumnjam. Jedino ako to nije bilo Nanićeva ideja da digne moral vojsci mada ne vjerujem, olako je on poginuo da se mi ne bi pitali zašto.
-
prog321
#717 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Naniceva smrt je nesretan splet okolnosti. Nikakva zavjera.
Bilo je desetak ocevidaca.
Inace kako je taj Nanic od male kasabe kao Buzim podigao Spartu koja se cula citavim regionom tokom rata to je za anale historije.
Bilo je par knjiga o njemu, ali nijedna nije bas sve detalje sabrala. Puno toga je meni jos uvijek misticno.
Kako je Nanic od neukih seljaka napravio elitnu vojnu masinu za ubijanje ?
Bilo je desetak ocevidaca.
Inace kako je taj Nanic od male kasabe kao Buzim podigao Spartu koja se cula citavim regionom tokom rata to je za anale historije.
Bilo je par knjiga o njemu, ali nijedna nije bas sve detalje sabrala. Puno toga je meni jos uvijek misticno.
Kako je Nanic od neukih seljaka napravio elitnu vojnu masinu za ubijanje ?
-
autonomicwb
#718 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ma znam da postoji mogućnost da se to sakrije,mislim na Mladića...ali nigdje u medijima nije ni spomenuto ništa o tome događaju ovdje kod nas. Postoje snimci na you tube gdje se spominje Mladić ali ništa konkretno od dokaza sem one torbe i karte a to isto je imao i Talić. Meni je pričao čovjek koji je bio u njegovoj blizini kada je ranjen i spasio ga je vozač ubacio ga u ladu nivu i pod vatrom izvukao premaDvoru a ostao je njegov puh on je zarobljen, sve to se odnosi na Talića, Mladića niko nije spomenuo a nisu imalu razloga da lažu da je bio u blizini sigurno bi ga pomenuli prije nego Talića. To je bila akcija 1.kk plus Panteri ali oni su napadali na Joje i tu su zauzeli nekoliko rovova a ostalo je bila pušiona. Vidi se da se spremno čekalo gore, bilo je pola 5.korpusa u blizini. Dobre su informacije imali. Ovamo su bile kolone vozila, moglo se prebrojati dvogledom sa Vučkovca koliko je transportera i tenkova u Ivanjskoj tik uz Unu čekalo se da se provali gore pa bi nekih 3 hiljade vojnika koliko ih je bilo pripravno, brzim prodorom išlo u dva pravca Cazin -Bihać drugi Bužim-Kladuša.VCorp wrote:Čekaj, ako te dobro razumijem Mladić nije bio gore ? Pa čije su onda stvari u buzimskoj muzeju ako nisu od Mladića ? Je li to onda Bužimljani lažu ? Buzimljani su kao i ostali, ima ih svakakvih ali da bi oni srali oko toga i lagali, sumnjam. Jedino ako to nije bilo Nanićeva ideja da digne moral vojsci mada ne vjerujem, olako je on poginuo da se mi ne bi pitali zašto.
-
prog321
#719 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
General Talic je sama elita VRS. On je po mnogome bolji vojnik od Mladica.
Vodio je 1 Krajiski korpus koji je 92e probio koridor u Posavini.
Da je 505a njega okruzila i zamalo ubila govori o kakvim se jebenim momcima radilo. To je nevjerovatno.
Da je 505a njega okruzila i zamalo ubila govori o kakvim se jebenim momcima radilo. To je nevjerovatno.
-
autonomicwb
#720 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Mislim da se tu pokazala genijalnost Nanića. Pročitao je potez protivnika i išao na totalno iznenađenje na nešto šo niko nebi očekivao. Imao je i sposobne jedinice da izvrše takav komplikovan zadatak. Plus prednost domaćeg terena jer kad nastane takva konfuzija i haos,džaba ti prednost u ljudstvu i tehnici kad ti umjesto zicera kako je obećano, u jednoj minuti na sigurnom terenu udara neprijatelj svom silinom sa leđa,niti znaš gdje si niti kud goniš. Kapa dolje nema šta.prog321 wrote:General Talic je sama elita VRS. On je po mnogome bolji vojnik od Mladica.
- Bosanski_kralj
#722 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
U 505. nije bilo povlaštenih, babinih sinova. Čak su oni nedisciplinovani iz drugih brigada 5. Korpusa, slati u Bužim na disciplinovanje, i naravno ponašanje im se makslimalno popravilo.
Jedan čovjek, moj poznanik u 511. je često kasnio dan-dva kad se vraća na liniju sa dopusta, a kad su ga prekomandovali u Hamze, dan ranije je krećao na liniju.
Jedan čovjek, moj poznanik u 511. je često kasnio dan-dva kad se vraća na liniju sa dopusta, a kad su ga prekomandovali u Hamze, dan ranije je krećao na liniju.
- karanana
#723 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
nije bas 100% na temu ali i jeste.....sad me snimci iz 2.5.92. i razgovor sa abdicem na tvsa podsjeti da pitam:
na pocetku rata nekada bila je jedna veca grupa ljudi, radnika iz inostranstva, koji su iz hrvatske krenuli nazad u krajinu preko srpske krajine u hrvatskoj su planirali preci. ima li neko detalje o tome? koliko ih je bilo? jesu li naoruzani bili? koja je njihova sudbina? ubijeni u srk? zarobljeni? stigli do bosanske krajine?
koliko se sjecam srbi su javljali da su ih preko hiljadu ubili ili zarobili u pokusaju prelaska.
na pocetku rata nekada bila je jedna veca grupa ljudi, radnika iz inostranstva, koji su iz hrvatske krenuli nazad u krajinu preko srpske krajine u hrvatskoj su planirali preci. ima li neko detalje o tome? koliko ih je bilo? jesu li naoruzani bili? koja je njihova sudbina? ubijeni u srk? zarobljeni? stigli do bosanske krajine?
koliko se sjecam srbi su javljali da su ih preko hiljadu ubili ili zarobili u pokusaju prelaska.
- bingov buraz
#724 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
@karanana
igrani film
https://m.youtube.com/watch?v=aCMdZ29EFVU
imas i ostale dijelove
poginuli ih je tacno 155 a ukupno ih je bilo preko 1200
u vrijeme kad je vecina bjezala ili gledala da pobjegne oni su kroz obruc krenuli u okruzenje
tesko da moze hrabrije od toga a vecina i ne zna za to
igrani film
https://m.youtube.com/watch?v=aCMdZ29EFVU
imas i ostale dijelove
poginuli ih je tacno 155 a ukupno ih je bilo preko 1200
u vrijeme kad je vecina bjezala ili gledala da pobjegne oni su kroz obruc krenuli u okruzenje
tesko da moze hrabrije od toga a vecina i ne zna za to
- Zokipfc
#725 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
@autonomic: Mozes li uporediti moral Srpske vojske u toj regiji '92 i '95e? Bar u tvojoj jedinici npr.
I jos jedno pitanje: Je li tacno da su vojnici iz Novog odgovorni za mnoge zlocine u Prijedoru i okolini, 92'e?
I jos jedno pitanje: Je li tacno da su vojnici iz Novog odgovorni za mnoge zlocine u Prijedoru i okolini, 92'e?