nemampojma0 wrote:
Ne moze se pretjerano istaci uloga kapetana Hajre u odbrani BiH.
nemampojma0 wrote:
ma nisam bio u tk nikad zato i pitam, to mi je totalno nepoznato sveGojeni H wrote:Ako si kad bio u Kalesiji ne mozes promasiti. Prvo vece brdo iznad grada.jao_situacije wrote:
spreča đe je taj vis, možel neka karta nešto
Ovo je pogled sa Visa na Kalesiju i cijelo Sprecansko polje. Sa Visa kontrolises de facto cijelu teritoriju opstine, od Crnog vrha do Zivinica.jao_situacije wrote:ma nisam bio u tk nikad zato i pitam, to mi je totalno nepoznato sveGojeni H wrote:Ako si kad bio u Kalesiji ne mozes promasiti. Prvo vece brdo iznad grada.jao_situacije wrote:

hvala ti sad sam skontaoseln wrote: Ovo je pogled sa Visa na Kalesiju i cijelo Sprecansko polje. Sa Visa kontrolises de facto cijelu teritoriju opstine, od Crnog vrha do Zivinica.
Vjeruj da je sama kota/brdo jos dominantnije nego sto ova slika pokazuje. Cesto puta sam pomislio kako ga do sad Semir nije poceo kopati, jer lici na piramidujao_situacije wrote:hvala ti sad sam skontaoseln wrote: Ovo je pogled sa Visa na Kalesiju i cijelo Sprecansko polje. Sa Visa kontrolises de facto cijelu teritoriju opstine, od Crnog vrha do Zivinica.
jao_situacije wrote:
ma nisam bio u tk nikad zato i pitam, to mi je totalno nepoznato sve
Ne može se riječima istaći njegova uloga, moj Gojeni. Da nam Hajro ostade živ davno bi se Podrinje oslobodilo. S njim su ljudi smjeli i u vatru.Gojeni H wrote:nemampojma0 wrote:![]()
Ne moze se pretjerano istaci uloga kapetana Hajre u odbrani BiH.
Vis je mozda manje od 1000metara od centra Kalesije vazdusnom linijom a cinimi se da ima visinu nesto iznad 600m..jao_situacije wrote:
sto se tice Kalesije.....na 129str imas o Ratni put kalesijskih Crnih Vukova a najbolje ko hoce da procita sve sa ovog linkastranacc wrote:Vako,
Sapna/zvornik-sila
Teocak-sila
Kalesija-dobra
Zivinice-dobre
Gradacac-odlican
Gracanica-dobra
Brcko-vrlodobar
Celic-vrlodobar
Banovici-nak
Lukavac-nak
Kladanj-nak
Srebrenik-hajd pa hajd
Tuzla-mudo labudovo
Sve neka yebena policija i linijasi pola brigada izbjeglice
Ustvari tuzla kao tuzla je vjerovatno najvece razocarenje naseg ratovanaja
bio sam svukuda ali u tk nisam, nikad me put nije odveo tamoGojeni H wrote:jao_situacije wrote:
ma nisam bio u tk nikad zato i pitam, to mi je totalno nepoznato sve![]()
Pa, druze dje ti zivis. Upoznaj domovinu da bi je vise volio!
hvala skontao sam, fakat je jebeno zauzeti to brdospreca wrote:Vis je mozda manje od 1000metara od centra Kalesije vazdusnom linijom a cinimi se da ima visinu nesto iznad 600m..jao_situacije wrote:
na 0,44
https://www.scribd.com/doc/306800293/Ke ... mu-Bosne-201.januar,93.
VJECNI RAHMET KAPETANU HAJRI
Mecava traje gotovo 24 sahata. Rijetki su prolaznici. Samo pripadnici OPSTO Zvornik primjete se na putu izvrsavajuci svoje zadatke. Po rovovima lozi se u "bubnjarama". Prorijedila su neprijateljska djelovanja. Lose vrijeme neprijatelj koristi kako bi izvrsio napade na Kamenicu odakle dopiru ceste i snazne detonacije. Apeli za pomoc naroda Kamenice i Cerske, stice se utisak, da nemaju odjeka. Narod cesto pominje kapetana Hajru. Da je ostao ziv gdje bi nam bio kraj. Ovako…Danas smo mislima u Zenevi. Vrse se pregovori. Kada bi nas pitali, po onome sto se prica, najbolje bi bilo da nam ukinu embargo na oruzje pa da pitanje Bosne rijesimo za sva vremena. Ceste su provokacije i ekscesi sa hrvatskom stranom. Tamo gdje su u vecini, dolaze vijesti, da se ne ponasaju bas prijateljski. Kako li je narodu Kamenice?

Opet nista nisi skonto.jao_situacije wrote:
hvala skontao sam, fakat je jebeno zauzeti to brdo
Imam knjigu "U njedrima Udrca". Je li to isti dogadjaj?nemampojma0 wrote:Nek se zna..jedini oslobodjeni logor u BIH.
https://www.youtube.com/watch?v=xzMm6rfYfhs
Rasevo(Bisina) se zove ....imali bi tad kontrolu nad sekovicima i cak mozda do zvornika.....a sve ke to povezano sa KonjuhomGojeni H wrote:Opet nista nisi skonto.jao_situacije wrote:
hvala skontao sam, fakat je jebeno zauzeti to brdo![]()
Nije problem Vis zauzeti i zauziman je. Problem je odrzati se na tom brdu. Ne znam da li neko ima sliku ... iz Kalesije se to i ne vidi bas tako, ali tek kad dodjes na Vis, skontas da si nahebo i da si kao na dlanu cetnicima na brdu koje je iznad Visa.
@ spreca
Kako rece da se to brdo zove? I, kad se to brdo zauzme, da li se sprjecava komunikacija prema Sekovicima?
mozda ovo moze pomociGojeni H wrote:Opet nista nisi skonto.jao_situacije wrote:
hvala skontao sam, fakat je jebeno zauzeti to brdo![]()
Nije problem Vis zauzeti i zauziman je. Problem je odrzati se na tom brdu. Ne znam da li neko ima sliku ... iz Kalesije se to i ne vidi bas tako, ali tek kad dodjes na Vis, skontas da si nahebo i da si kao na dlanu cetnicima na brdu koje je iznad Visa.
@ spreca
Kako rece da se to brdo zove? I, kad se to brdo zauzme, da li se sprjecava komunikacija prema Sekovicima?