Vjerovatno si u pravu mada ne vidim zasto je uopste trebalo od bilo koga praviti bilo sta. Mogli su svi biti ono sto jesu i istovremeno biti jugosloveni. Medjutim, ne vrijedi plakati nad prosutim mlijekom.Martinez_ wrote:Wolf ja nemam šta dodati na tvoju kritiku kraljevine Jugoslavije, bila je to jedna loša, zaostala zemlja ispunjena nepravdom i hegemonijom većine.
A drugi deo tvrdnje koji se odnosi na hrvatsku nezainteresovanost ne gradim samo na bazi iskustva kraljevine Jugoslavije. Dokaz da sam u pravu je pokret Hrvatsko proljeće u SFRJ koji je bio izrazito nacionalan. Dokaz je i radikalna hrvatska dijaspora koja je bila izrazito antijugoslovenska i po državu puno opasnija od srpske. To nije optužba, to je konstatacija, i od Bošnjaka i od Srba je bilo lakše napraviti Jugoslovene nego od Hrvata
Bosna i Hercegovina (1940-1946)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
wolf07
#701 Re: Bosnjaci u partizanima
-
Martinez_
#702 Re: Bosnjaci u partizanima
Ne mislim Jugoslovene u smislu nacionalnog izjašnjavanja (takvih je btw bilo i među etnničkim Hrvatima) već političke Jugoslovene. Pokreti koje sam naveo bili su u direktnom sukobu sa idejom jugoslovenske države.
-
wolf07
#703 Re: Bosnjaci u partizanima
Pa dobro, vjerujem da si u pravu, ali to je samo moj licni osjecaj. Tesko je takve stvari mjeriti, a licno mislim i da su razlike medju obicnim svijetom bile daleko manje (u smislu odnosa prema Jugoslaviji) nego medju nosiocima politickih funkcija. A onda kad su stvari krenule nizbrdo niko to vise nije mogao zaustaviti, i ako cemo posteno niko nije ni pokusavao da zaustvi vec upravo suprotno. U najkracem, sve sto je ranih devdesetih moglo krenuti po zlu - krenulo je!
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#704 Re: Bosnjaci u partizanima
A ovakva BIH je potpuno prirodna i održiva kakva je nastala 95teanimals wrote:Kad ce te jednom svatiti, prosla je Jugoslavija ..da je valjala odrzala bi se i dan danas..umjetna drzava, kako nastala tako se i raspala , u krvi..nedo je Bog nikad vise..
-
wolf07
#705 Re: Bosnjaci u partizanima
Drzava je ljudska tvorevina pa samim tim ne moze biti i nije nikad bila "prirodna"!!! Pomijesali ljudi babe i zabe i pricaju nebuloze o prirodnim i neprirodnim drzavama. To bi otprilike bilo kao pricati o prirodnom i umjetnom nebu!Lajavikrelac wrote:A ovakva BIH je potpuno prirodna i održiva kakva je nastala 95teanimals wrote:Kad ce te jednom svatiti, prosla je Jugoslavija ..da je valjala odrzala bi se i dan danas..umjetna drzava, kako nastala tako se i raspala , u krvi..nedo je Bog nikad vise..Ajde daj jednu državu Evrope nastalu u zadnjih 100 godina da je prirodno nastala i da je nacionalno i vjerski homogena
- Domaci izdajnik
#706 Re: Bosnjaci u partizanima
Ljudska da, ali potpuno prirodna ne. I kao što rekoh nema nijedne države u kojoj su svi potpuno zadovoljni uređenjem i pravima u njoj....većina država je nastala što iz nužde što iz nečijeg interesa.
- animals
#707 Re: Bosnjaci u partizanima
BiH je mala kopija Jugoslavije..i zato i jeste ovakvo stanje u njoj..zato sto isti narodi koji su srusili Jugoslaviju, sad ruse i BiH..Lajavikrelac wrote:A ovakva BIH je potpuno prirodna i održiva kakva je nastala 95teanimals wrote:Kad ce te jednom svatiti, prosla je Jugoslavija ..da je valjala odrzala bi se i dan danas..umjetna drzava, kako nastala tako se i raspala , u krvi..nedo je Bog nikad vise..Ajde daj jednu državu Evrope nastalu u zadnjih 100 godina da je prirodno nastala i da je nacionalno i vjerski homogena
- Domaci izdajnik
#708 Re: Bosnjaci u partizanima
Jašta su.....
Kako su živjeli zajedno jedni pored drugih u miru dok se nisu drugi sa strane počeli petljati? Ili ćeš reći da su Slobo i Franjo ili Karadžić iz BIH?
- seln
#709 Re: Bosnjaci u partizanima
Pruska i Austrija su bile (a jedna od njih i ostala) razlicite drzave, koje su ratovale kao sto i danas neke drzave ratuju.Martinez_ wrote:Pruska i Austrija su ratovale više puta tokom 18. i 19. veka za prevlast među nemačkim državama, a manje državice bi stale na jednu ili drugu stranu. Zajednička svest se polagano gradi tek nakon Napoleona a nacionalni projekt ujedinjenja nastaje polovinom 19. veka. Svih tih godina razlike između naših naroda su manje a nismo ni bili krvoločni kao oni. Mi smo se pokazali loši jedni prema drugima tek kad smo ušli u zajednicu, ne treba razloge tražiti u nekim nepremostivim razlikama jer smo mnogo, mnogo slični, sličniji nego mnogi Italijani i Amerikanci među sobom čak i dan danas.seln wrote:Je, samo sto je to kod njih bilo u 17. vijeku.wolf07 wrote: Uze mi Martinez rijec iz usta, pa nije SFRJ jedina zemlja na svijetu u kojoj su razlicite religije zivjele u jednoj drzavi. Nijemci su itekako izmijesani (katolici i protestanti), itekako su jedni drugima pustali krv i itekako su to razlicite vjere (mada iz perspektive prosjecnog nenacitanog Bosnje "katolik" i "protestant" je jedno te isto). Dakle, ne lupajte vise na ta vrata kad govorite o raspadu SFRJ. Takodje, slazem se i sa onom tvrdnjom da je SVAKA drzava vjestacka tvorevina! Jbt kad vidis one granice po Africi sto su ih Englezi crtali olovkom i linijarom dodje ti da crknes od smijeha.
Za neuspeh su krivi Srbi i Hrvati, prvi jer nisu znali vladati drugi jer su bili totalno nezainteresovani za zajednicu i zajednički interes
Od Josefa II i edikta o toleranciji, odnosno, od kraja tridesetogodisnjeg rata u njemackim zemljama, tamo vise nije bilo vecih ratnih sukoba oko religije.
Jesmo li ili nismo krvolocni - pokazali smo (ili bar neki od nas) u proteklih nekoliko decenija. Nema zajednica nikakve veze s tim; valjda bi razbijanje te zajednice sprijecilo da budemo losi jedni prema drugima? Au contraire, to "lose" je upravo tad pocelo.
Nazalost, moram primjetiti da vecina Srba pokusava simplificirati skoriju istoriju i uzroke dogadjaja. Svjesno ili iz neznanja, pitanje je sad. Za pohvalu nije ni jedno ni drugo.
-
Martinez_
#710 Re: Bosnjaci u partizanima
seln wrote: Pruska i Austrija su bile (a jedna od njih i ostala) razlicite drzave, koje su ratovale kao sto i danas neke drzave ratuju.
Od Josefa II i edikta o toleranciji, odnosno, od kraja tridesetogodisnjeg rata u njemackim zemljama, tamo vise nije bilo vecih ratnih sukoba oko religije.
Jesmo li ili nismo krvolocni - pokazali smo (ili bar neki od nas) u proteklih nekoliko decenija. Nema zajednica nikakve veze s tim; valjda bi razbijanje te zajednice sprijecilo da budemo losi jedni prema drugima? Au contraire, to "lose" je upravo tad pocelo.
Nazalost, moram primjetiti da vecina Srba pokusava simplificirati skoriju istoriju i uzroke dogadjaja. Svjesno ili iz neznanja, pitanje je sad. Za pohvalu nije ni jedno ni drugo.
Pa to je poslednji čin raspada te zajednice, znači veze sa istom postoje. Sa druge strane imaš skoro već 19 godina jake mržnje i političkih tenzija ali opet je mir stabilan. Nekom sa strane koga takođe kljukaju tim pričama o nepremostivim i nepomirljivim razlikama verovatno je jako čudno kako sad to ljudi tamo se ne kolju i ne puškaraju na dnevnoj bazi. Pogledaj Irak ili Palestinu
-
bossnjak
#712 Re: Bosnjaci u partizanima
Da li ima gdje spisak partizana na području Srebrenika. Djed mi je bio u partizanima ali jako slabo znam o tome.
-
Yug
#713 Re: Bosnjaci u partizanima
http://www.znaci.net/00002/403_4.pdfbossnjak wrote:Da li ima gdje spisak partizana na području Srebrenika. Djed mi je bio u partizanima ali jako slabo znam o tome.
http://www.znaci.net/00002/403_3.pdf
- LBVIEW
#714 Re: Bosnjaci u partizanima
Nek ste vala vi svi prvoborci, jedan dan kokarda drugi petokraka.Nedobrovoljac wrote:Sve sami prvoborci iz 41.Yug wrote:http://www.znaci.net/00002/403_4.pdfbossnjak wrote:Da li ima gdje spisak partizana na području Srebrenika. Djed mi je bio u partizanima ali jako slabo znam o tome.
A bilo ih je podosta sto su obnasali visoke politicke i vojne funkcije nakon rata, a
Istakli se ubijanjem i paljevinom sela po istocnoj Hercegovini i istocnoj Bosni.
-
trocadero
#715 Re: Bosnjaci u partizanima
А могли су поред имена Меше Селимовића поставити и слику, па имали су их!Nedobrovoljac wrote:Sve sami prvoborci iz 41.Yug wrote:http://www.znaci.net/00002/403_4.pdfbossnjak wrote:Da li ima gdje spisak partizana na području Srebrenika. Djed mi je bio u partizanima ali jako slabo znam o tome.
А брата му Шефкије партизанског команданта кога су партизани стријаљали због присвојене комоде нигдје!
-
wolf07
#716 Re: Bosnjaci u partizanima
A jel' vidis genije da je odred formiran 1943.g.! Ova dva dokumenta se bave pricama pripadnika odreda koji je formiran 1943.g. i spiskom ljudi koji su bili u sastavu tog odreda. Da li to sad znaci da niko od njih prije toga nije bio nigdje to ti procijeni za sebe.Nedobrovoljac wrote:Sve sami prvoborci iz 41.Yug wrote:http://www.znaci.net/00002/403_4.pdfbossnjak wrote:Da li ima gdje spisak partizana na području Srebrenika. Djed mi je bio u partizanima ali jako slabo znam o tome.
-
wolf07
#717 Re: Bosnjaci u partizanima
I niko od Bosnjaka nije bio u partizanima sve do 1943.g., jel' tako?Nedobrovoljac wrote:Pa kad će biti formiran, da neće 41!? Sigurno su bili prije 43. i 44. negdje. Možda u domobranima, a?wolf07 wrote:
A jel' vidis genije da je odred formiran 1943.g.! Ova dva dokumenta se bave pricama pripadnika odreda koji je formiran 1943.g. i spiskom ljudi koji su bili u sastavu tog odreda. Da li to sad znaci da niko od njih prije toga nije bio nigdje to ti procijeni za sebe.
Oni koji su prije formiranja odreda bili u partizanima, njima je navedeno ‚‚u NOB-u od 41.‚‚
Npr: Bararon Luna, Nakić Jelena, Perić Radomir, Popović Boško...
Ako ti nije mrsko pogledaj malo opis susreta ovog odreda sa partizanskim odredom, cini mi se juzno-moravskim, koji je nageo u Bosnu jer u Srbiji nisu mogli opstati ni 1943.g., ko li je tamo toliko saradjivao s okupatorom pa su ti partizani morali preko Drine da mi je znati?
-
wolf07
#718 Re: Bosnjaci u partizanima
Majstoreeeee! Uzicka republika je pala 1941.g. Ovdje opisani susret ova dva odreda se desio 1943. ili pocetkom 1944.g.!Nedobrovoljac wrote:Pobjegli su od okupatora poslije propasti Užičke republike, a ne od saradnika (kojih je bilo dosta). Podsjećam da je Srbija bila njemačka okupaciona zona, a ne ‚‚nezavisna država ...‚‚wolf07 wrote:
I niko od Bosnjaka nije bio u partizanima sve do 1943.g., jel' tako?
Ako ti nije mrsko pogledaj malo opis susreta ovog odreda sa partizanskim odredom, cini mi se juzno-moravskim, koji je nageo u Bosnu jer u Srbiji nisu mogli opstati ni 1943.g., ko li je tamo toliko saradjivao s okupatorom pa su ti partizani morali preko Drine da mi je znati?
- seln
#719 Re: Bosnjaci u partizanima
Ne razumes ti to, bre, to je srpska istorija...wolf07 wrote:Majstoreeeee! Uzicka republika je pala 1941.g. Ovdje opisani susret ova dva odreda se desio 1943. ili pocetkom 1944.g.!Nedobrovoljac wrote:Pobjegli su od okupatora poslije propasti Užičke republike, a ne od saradnika (kojih je bilo dosta). Podsjećam da je Srbija bila njemačka okupaciona zona, a ne ‚‚nezavisna država ...‚‚wolf07 wrote:
I niko od Bosnjaka nije bio u partizanima sve do 1943.g., jel' tako?
- LBVIEW
#720 Re: Bosnjaci u partizanima
Upravo, zar onaj Martinez nije lepo objasnio kako se Nedic nista u Srbiji nije ni pitaoseln wrote:
Ne razumes ti to, bre, to je srpska istorija...
-
wolf07
#721 Re: Bosnjaci u partizanima
A to nije bilo Nijemaca u Bosni?Nedobrovoljac wrote:Sretali su se oni i 41., ali su pucali jedni na druge.
Ne govorim ti o susretu ta dva odreda, već otkud srbijanski partizani u Bosni. Nisi oni bježali od četnika, nedićevaca, ljotićevaca i dr, takvih je i Bosna bila puna, plus ustaše, domobrani i Italijani. Oni su bježali od Njemaca.
- seln
#722 Re: Bosnjaci u partizanima
Bilo je, ali to su bili pitomi domaci Nemci.wolf07 wrote:A to nije bilo Nijemaca u Bosni?Nedobrovoljac wrote:Sretali su se oni i 41., ali su pucali jedni na druge.
Ne govorim ti o susretu ta dva odreda, već otkud srbijanski partizani u Bosni. Nisi oni bježali od četnika, nedićevaca, ljotićevaca i dr, takvih je i Bosna bila puna, plus ustaše, domobrani i Italijani. Oni su bježali od Njemaca.![]()
![]()
![]()
Od srpskih Nemaca bi se i zmija otrovala.
Na stranu sto partizane u srbiji na pocetku nije podrzavalo stanovnistvo..do jeseni 1944, otprilike.
- LBVIEW
#723 Re: Bosnjaci u partizanima
I konacno su dobili prilku da jasno izraze svoje simpatije, pa izglasase izjednacavanje prava onih koje jesu i onih koje nisu podrzavali 40-tih, prekopase Avalu u potrazi za cicinim kostima(tu je glavni, kazu, onaj cicin pulen s ovog foruma-Boka Kotorska),a evo i ide i serija "Ravna Gora"- pobediti mora.seln wrote:Bilo je, ali to su bili pitomi domaci Nemci.wolf07 wrote:A to nije bilo Nijemaca u Bosni?Nedobrovoljac wrote:Sretali su se oni i 41., ali su pucali jedni na druge.
Ne govorim ti o susretu ta dva odreda, već otkud srbijanski partizani u Bosni. Nisi oni bježali od četnika, nedićevaca, ljotićevaca i dr, takvih je i Bosna bila puna, plus ustaše, domobrani i Italijani. Oni su bježali od Njemaca.![]()
![]()
![]()
Od srpskih Nemaca bi se i zmija otrovala.![]()
Na stranu sto partizane u srbiji na pocetku nije podrzavalo stanovnistvo..do jeseni 1944, otprilike.
-
Martinez_
#724 Re: Bosnjaci u partizanima
To nema veze sa Srbijom i Bosnom kao takvima već konfiguracijom terena a još više političkim statusom Srbije i Bosne (usput nijedna od te dve nije postojale, postojale su samo nemačka okupaciona zona u Srbiji i NDH na teritoriji Bosne)wolf07 wrote:I niko od Bosnjaka nije bio u partizanima sve do 1943.g., jel' tako?Nedobrovoljac wrote:Pa kad će biti formiran, da neće 41!? Sigurno su bili prije 43. i 44. negdje. Možda u domobranima, a?wolf07 wrote:
A jel' vidis genije da je odred formiran 1943.g.! Ova dva dokumenta se bave pricama pripadnika odreda koji je formiran 1943.g. i spiskom ljudi koji su bili u sastavu tog odreda. Da li to sad znaci da niko od njih prije toga nije bio nigdje to ti procijeni za sebe.
Oni koji su prije formiranja odreda bili u partizanima, njima je navedeno ‚‚u NOB-u od 41.‚‚
Npr: Bararon Luna, Nakić Jelena, Perić Radomir, Popović Boško...
Naravno da su postojali Bošnjaci još 1941. u partizanima, npr Rifat Burdžević Tršo iz Sandžaka
- seln
#725 Re: Bosnjaci u partizanima
Ili fakti ili dva svedoka.Nedobrovoljac wrote:Možete vi mjenjati teze do sutra i naprđivati o Srbiji i četnicima, ali na onom spisku su i dalje sve sami prvoborci iz 44. sa izuzetkom Jelene, Radomira , Boška...
Fakti su fakti.