Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

jeza u ledja

#701 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ko god istovremeno podrzava Sandersa i Trumpa apsolutno ne razumije ni jednog ni drugog covjeka, niti americku politiku uopste, vec se ocajno kaci za bilo kog ko ce mu posluziti da si objasni zasto misli da nije uspio u zivotu.
Drvenija87

#702 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Drvenija87 »

Bernie je zavrsena prica.
Red je da i zenska bude predsjednik SAD!
Za Hilari od sveg srca!
:hihihi:
ultima_palabra

#703 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ultima_palabra »

pasha078 wrote:Evo sad nadjoh, u pitanju je Ohio

http://www.msnbc.com/rachel-maddow/watc ... 5195331835

Izvor je msnbc, mainstream medij.
Vrlo zabrinjavajuce. Potvrdjuje moju tezu da ce velik broj Bernijevaca preci Trumpu (naravno ne svi, vjerovatno ne i vecina)
Na Huffingtonu pročitah da će 79% demokrata glasati za kandidata stranke ma ko to bio. S druge strane, samo 66% republikanaca će uraditi isto.
prog321

#704 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Bernie nije ni pokupio glasove demokrata nego vecinom nezavisnih (independent). Oni koji mjenjaju vjeru za veceru. Malo lijevo malo desno. (takvi su vecina)
Ti bi mogli uskociti Trumpu veoma lako.
baxul

#706 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by baxul »

Image
daddy-kool

#707 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by daddy-kool »

baxul wrote:Image
I onda se zapitaš zašto nije visočije BiH na ovoj slici?
MyTao

#708 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

prog321 wrote:Bernie nije ni pokupio glasove demokrata nego vecinom nezavisnih (independent). Oni koji mjenjaju vjeru za veceru. Malo lijevo malo desno. (takvi su vecina)
Ne moze glasati niko ko nije registrovani Demokrata... independenti dodju do izrazaja u glavnoj utrci... sada su nebitni.
Ja_Ja

#709 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

U otvorenim izborima moze glasati ko hoce i za koga hoce, ali i pored toga pasha malo pretjeruje sa tvdnjama da ce nezavisni glasaci hrliti Trumpu. Sve ce se to ispeglati do Novembra, i demokrate ce na kraju dobiti te izbore. Cekaj jos malo, pa jos niko nije naceo Trump-a kako treba, pa kad demokratski milioni pocnu raditi na silnim bankrotima, uvoznim zenama, njegovim izjavama, pa i samim izjavama o Hilari, i milijardu drugih stvari, nece ostat ziv.
MyTao

#710 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

pasha078 wrote:
MyTao wrote:
prog321 wrote:Bernie nije ni pokupio glasove demokrata nego vecinom nezavisnih (independent). Oni koji mjenjaju vjeru za veceru. Malo lijevo malo desno. (takvi su vecina)
Ne moze glasati niko ko nije registrovani Demokrata... independenti dodju do izrazaja u glavnoj utrci... sada su nebitni.
Netacno. Googlaj open primary vs closed.
Nisam znao.

Ako je vjerovati googlu samo 19 drzava ima open primary, tako da u vecini slucajeva independenti ne mogu glasati u primaries. znaci ova teorija je tacna jedino ako se ljudi registruju kao demokrati i onda glasaju... but aint no body got time for that.
prog321

#711 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Gledao sam nedavno na CNNu gdje je pisalo oko 75% svih Bernijevih glasaca su bili independent.
Ovih zadnjih 5 drzava sto su bili.
sigh

#712 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Ja_Ja wrote:U otvorenim izborima moze glasati ko hoce i za koga hoce, ali i pored toga pasha malo pretjeruje sa tvdnjama da ce nezavisni glasaci hrliti Trumpu. Sve ce se to ispeglati do Novembra, i demokrate ce na kraju dobiti te izbore. Cekaj jos malo, pa jos niko nije naceo Trump-a kako treba, pa kad demokratski milioni pocnu raditi na silnim bankrotima, uvoznim zenama, njegovim izjavama, pa i samim izjavama o Hilari, i milijardu drugih stvari, nece ostat ziv.
Tacno, ali i on moze vrlo lahko u godini anti-establishment kandidata reci kako je kupio Hillary, vec ima ta prica kako joj je donirao novac da bi se ona pojavila na njegovoj svadbi. :)
It_is_a_Leclerc

#713 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by It_is_a_Leclerc »

Kad vidim kako se Kasich loži da može da uzme nominaciju ispred one rasističke (i ništa više) budaletine, onda mi je i jasno ovo - "evo sad će, samo što nije" fantaziranje o Bernijevoj pobjedi.
jeza u ledja

#714 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ja mislim da Kasich ni matematicki ne moze do kandidature.
Ja_Ja

#715 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Moze ako niko ne dobije i odu skroz do konferencije. Onda mogu izabrati koga hoce, a Trumpa i Cruza republikanci ne zele.
jeza u ledja

#716 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

pa onda moze i rick santorum :D
jefferson

#717 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

pasha078 wrote:Koliko znam u otvorenoj konvenciji moras imati bar 8 osvojenih drzava da te nominiraju. Dakle ni Kasich ni niko osim Cruza i Trumpa.

No nek neko provjeri.... A svakako mogu mijenjati pravila kako zele. A Trump ce svakako praviti mitinge istine.....
Nemora. Drugo, pravila za konvenciju se pisu prije konvencije.
jeza u ledja

#718 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ma nek se jebu sto se mene tice. Svi zajedno onako grupnjak na konvenciji. Ili nek se popickaraju. :D

Ja cu pripremiti kokice. :meza1:

Bajdvej, pade mi na pamet, nakon ovih rezultata od utorka, Michigan ostaje jos veca misterija. :shock:
jeza u ledja

#719 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ma nece se Bernie kandidovat kao indep.

Al kako mislis? On se moze kandidovat kao ind bez obzira sta se desi na rnc convention.

Usput, malo sam listao Favorable/Unfavorable polling sto rade Gallup, Economist, WSJ i ostala prava raja. Najveci unfavorable rating ima Trump, pa onda Clinton. :D Ali se uglavnom vrte oko istog broja, Trump oko 60%, Hillary in the lower fifties. Eksperti kazu, kao, da je to najbolji indikator.

Svi ostali su daleko ispod u unfavorability ratings, sa Sandersom in the high 30s, kao i Rubio, Cruzom oko 50. Kasich in the 20s. :-)

Mislim da bi third party kandidat zestoko pomutio ovo, jer ni Hillary, a naravno ni Trump nisu bas omiljeni, ali sumnjam da ce Sanders ulaziti u to. Ovi RNC establishment hahari mozda. Neko poput Paul Ryana bi ja mislim mozda cak i lako pobijedio.

Medjutim, koliko shvatih, malo vec postaje kasno za third-party kandidata. Ako sam dobro shvatio, a nisam se bas zanimao puno, bilo bi jako tesko nekad tamo na ljeto organizovati kampanju za treceg kandidata, a da se srede svi papiri, tj. da se kandidat nadje na ballotu u svim drzavama i svim okruzima.

U svakom slucaju, ocekuje nas vruce i zanimljivo ljeto. No iz iskustva, ne treba se nadati prevelikom cirkusu. Uvijek treba uzeti u obzir da medijima odgovara drama, kako u vezi primaries i konvencija, tako i u vezi generalnih izbora.

Iskreno, licno bih volio da Trump bude kandidat i da bude porazen ko zadnji jado....medjutim, tesko da ce se to desiti.

Danas citam clanak Brooksa (najbolji kolumnist po meni u Americi) i kaze nesto tipa kako je Trump u stvari na nivou djeteta u razmisljanju u politici. I to je tacno meni padalo ranije na pamet. Tacno se da primjetiti kad pocne pricati o necemu, a vidis da je tek to po prvi put procitao, i nacin na koji to komentarise sa cudjenjem...(slicno ko kad nasi forumski teoreticari prvi put procitaju nesto na Wikipediji, pa onda narednih mjesec dana pisu u stilu "jeste li znali da...." :D) .
Evo clanak, kome se da:
http://www.nytimes.com/2016/03/18/opini ... -ever.html
Doduse Brooks vec odavno ovako pise o Trumpu. Covjek ce u grob otici gledajuci kako njegova stranka samo tone i tone dublje u nebulozu.
jefferson

#720 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

pasha078 wrote:
jefferson wrote:
pasha078 wrote:Koliko znam u otvorenoj konvenciji moras imati bar 8 osvojenih drzava da te nominiraju. Dakle ni Kasich ni niko osim Cruza i Trumpa.

No nek neko provjeri.... A svakako mogu mijenjati pravila kako zele. A Trump ce svakako praviti mitinge istine.....
Nemora. Drugo, pravila za konvenciju se pisu prije konvencije.
Evo sad sam provjerio, jeste jos uvijek vazi 8 drzava. Rule no 8, o kom cesto raspravljaju na vijestima ovih dana.... Mozes googlat.

No kao sto kazes mogu promijeniti, na kraju krajeva mogu promijeniti i 1,230+ treshold u delegatima. ali ovo su trenutna pravila.
Delegati su bitni.
Ako bi tako bilo, onda bi neko mogao osvojiti par picvajza na jugu (Alabama, Arkansas, Georgia i slicno) a drugi kandidat Ohio, Floridu, Penn. i sta onda?
I ne raspravljaju cesto na vjestima o rule no. 8. npr. od svih stranica na googleu kada traiz no. 8 samo dvije su kredibilne, WP i Politico. Sto znaci da je neko se bacio u WP i Politicu bacio da to malo istrazi. Da je to bitno, to bi bila udarna vijest na WP, NYT, CNN, NBC itd, itd.
jeza u ledja

#721 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Cuo sam i ja da postoji pravilo da mora osvojiti X drzava. Ne sjecam se koliko.
Isto da ima neki threshold u broju delegata s kojima moras uci na first ballot, al ne da mi se provjeravat.
jefferson

#722 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Cuo sam i ja da postoji pravilo da mora osvojiti X drzava. Ne sjecam se koliko.
Isto da ima neki threshold u broju delegata s kojima moras uci na first ballot, al ne da mi se provjeravat.
Hocu reci, to nemoze biti bitnije od broja delegata.
Idriz

#723 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

sorry but hillary is anything but center left.

hillary je desni centar. trump je malo ulijevo od nje. osim u stavu prema imigrantima i drugom amandmanu, trump je poprilicno napredniji od hilari.

cruz je pravi desnicar, a sanders lijevi centar.

obama je recimo tehnokratski centar, hillary je malo desnije od njega.
walk_M-A-N

#724 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by walk_M-A-N »

Vidim rasprava otišla u detalje, kao da neki glasači nešto odlučuju. Bernie i nije imao šanse. Ništa od toga, politika bira, a Hillary je davno određena.

Ona je od svih najviše za rat, banke i korporacije, i oni će je izgurati. Naravno i izraelski lobi je za, onaj sa salvetom. Kakav crni centar, to je ekstremna lažljivica i luđakinja neosjetljiva na ljudsku patnju, pravi primjer za fašisoidni korporativni imperijalizam.
http://m.journal-neo.org/2016/03/17/hil ... b-springs/

Evo tuđeg posta s kojim se slažem. Trump je tu privremeno, ako ste vidjeli onu izjavu da nije dio tajnog društva, i ne prolazi.

http://www.cnbc.com/2016/03/16/we-choos ... icial.html
Political parties, not voters, choose their presidential nominees, a
Republican convention rules member told CNBC, a day after GOP front-
runner Donald Trump rolled up more big primary victories.
“The media has created the perception that the voters choose the
nomination. That’s the conflict here,” Curly Haugland, an unbound GOP
delegate from North Dakota, told CNBC’s “Squawk Box” on Wednesday.
He even questioned why primaries and caucuses are held.
It’s the same with the Democrats.
With regard specifically to Trump, I’m going with the same guess as I’ve had all along.
Trump becomes the candidate for the Republicans, and Hillary becomes President.
Alternate scenario, the Republicans shit the bed over Trump, some manner of a third party candidate situation results, and—that’s right —Hillary becomes President.
All this nonsense with the counter-Trump protests is the CIA/NGO script for color revolutions applied inside the U.S. One more time, Hillary becomes President.
Ako neko pita kako, evo, "izguglaće" je, već je i to kupljeno: https://aeon.co/essays/how-the-internet ... r-thoughts

I šta onda? Pa ratovi i roboti. Kao što je Obama povećao broj ratova, što je izgledalo nevjerovatno nakon Bush-a, tako će i ona.

Neki mislim Foreign Policy fellow ima stranicu tj. spisak sa svim kandidatima kada su upotrijebili "rat" u nastupima. Super interesantno i jezivo.
Last edited by walk_M-A-N on 20/03/2016 10:03, edited 3 times in total.
It_is_a_Leclerc

#725 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by It_is_a_Leclerc »

Hilary, lobiji, i bankari će da unište svijet, a socijalisti će biti nesretni tim povodom.
Post Reply