"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Towelie

#701 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

arzuhal wrote:@Smrčak, ja ću stati u zaštitu i reći kako mislim da griješiš u vezi s @zagor_te_nejom.

Ja bih volio da je @zagor ši'ija, dosta bi se stvari time objasnilo, a one druge, malo "radikalnije" i neprihvatljivije uhu, duši, razumu i srcu jednog pukog, sirotog bh. muslimana :mrgreen: , bih pripisao njegovom "mladalačkom ushitu", upali šiitske opcije islama (ekvivalent vehabijskoj ili bilo kojoj sličnoj upali) i sl.

I on, doista, i postupa tako, namjerno pravi određene korake koji izgledaju kao da su šiitski (što sam iznio objašnjavajući skromno njegov "sistem"): prvo kritika vehabija (dvije najveće arhineprijateljske skupine u muslimanskoj zajednici), a potom najvećeg dijela muslimana (sunije) i nekih izvora vjere (kao što je sumnja u hadise općenito a ne samo određene hadise, i sl.), kritiziranje i omalovažavanje ashaba a među njima hazreti Omera kao najslađu i vječitu metu.
Međutim, u trećoj fazi kada počne dovoditi Kur'an u pitanje, kada se počnu pretresati i svojevoljno i neozbiljno tumačiti ajeti, odnosno islam generalno, tu već počinje da izmiče i nekom okviru (odoh opet u identifikacije i "etiketiranja", avaj! Praštaj, @asur_te_nej :mrgreen: ) ši'itskog muslimana i hrabro kroči stazama nekog novijeg "shvaćanja islama", new age islama u kojima ne zaostaje puno za perjanicom te vrste ma'rife i duhovnog otrežnjenja, našeg @Diwana, tog prometejskog i tragičnog lika čistog, nepatvorenog islama.

Zato ja mislim da je tzv. šiizam našeg forumskog kolege @zagora tek maska kojom on nastoji steći podršku barem jednog dijela forumaša, te kako bi imao i navodni povijesni osnov za sve ono što priča, iznosi, fesadi i pravu smutnju, da nije repa bez korijena...Lakše je razumjeti nekoga kada je šiija (ili selefija, ili sufija, sunija, bilo što..), a malo je teže kad nije ništa do obični smutljivac...Bolje se, zato, pravit da si nešto :mrgreen:

Uzmimo, recimo, aktuelno pitanje hidžaba u institucijama pravosuđa. Ova gore spomenuta dva pac...dvojica naših kolega na forumu, @diwan i @zagor, govore, pišu i odnose se prema hidžabu tako kao da je on stvar sunizma, odnosno vehabizma, nečeg nastalog u okrilju tek arapske patrijarhalne tradicije i što nema uporišta u islamskom oslobođenju žene, nečeg što nema svog osnova u Kur'anu, traže se ajeti kao dokazi obaveze hidžaba, citiraju se orijentalci kao Jasna Š. itd. Pri tome se stvara percepcija, kao što rekoh, da je hidžab nešto u osnovi neislamsko a što je plod arapske kulture, ne islama. I onda oni ustaju protiv tog "beduinskog" običaja, "raskrinkavaju" stvar, itd.

U međuvremenu sve muslimanke šiitske opcije (bile Arapkinje, Iranke, Azerbedžajnke, Bošnjakinje...) ljubomorno čuvaju i brane svoj hidžab, a u Iranu, kao navećoj šiitskoj zemlji danas (i nasljedniku velike i drevne perzijske civilizacije kojoj, kako vole neki istaknuti, arapska kultura nije ni do članaka), hidžab je obavezan u javnom životu (makar minimalno pokrivanje), a na stranicama Mulla Sadre na bosanskom jeziku možete pročitati sijaset odgovora kako se poima stvar hidžaba u širokoj šiitskoj zajednici i tradiciji, njwgova obaveza, itd.
Dakle hidžab, ako nije nešto islamsko nego arapsko, onda su na njega nasjeli i šiije, odnosno i Iranci, pa ga usvojili kao kukavičije jaje arapske patrijarhalne tradicije.

Ovo u vezi s hidžabom navodim samo kao primjer tog nešiijskog nego "novog, pravog, istinskog, razumljivog" islama kojeg pred nas nesebično podastiru oni koji su obasjani svjetlom spoznaje...

Kada bi danas nestalo svih muslimana na dunjaluku osim šiija, @zagor i @diwan bi od večeras krenuli u raskrinkavanje tog izokrenutog, netačnog, korumpiranog islama kojeg šiije nude. Do tada imaju druge na nišanu :mrgreen:
Zagore, ucinicu ti uslugu pa cu kvotati brata arzuhala, da ne bude kako nisi video post. :P
zagortenej

#702 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Towelie wrote: Zagore, ucinicu ti uslugu pa cu kvotati brata arzuhala, da ne bude kako nisi video post. :P
brate @towelie, ali ga ne moram čitati, a mogao bi ti na foe, ionako si nebitan :-D
Towelie

#703 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote: Zagore, ucinicu ti uslugu pa cu kvotati brata arzuhala, da ne bude kako nisi video post. :P
brate @towelie, ali ga ne moram čitati, a mogao bi ti na foe, ionako si nebitan :-D
Sto bre, pa srce ces mi slomiti. Ko ce posle da izbegava odgovore na prosta pitanja, koga posle da napadam ad hominemom? :D

Salu na stranu, stavljaj na foe, who cares.
rika

#704 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by rika »

kritichar wrote:Radio BIR
12. februar, petak
18:00 “Podijum” – Dijaloška Emisija
gost: Dr. Safet Kuduzović

jel vam muka? :mrgreen:
Nije ,evo ja cu danas preskociti i dzumanske i ikindijske sunnete da stignem na vrijeme i ne propustim emisiju..
m_l

#705 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by m_l »

oridjidji wrote:
Odakle iscupa ove podatke? :D
:?:
AzerVisoko

#706 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by AzerVisoko »

12. februar, petak

Tema dana: Jel dozvoljeno silovati zenu ako znas da je putovala sama od Zenice so Sarajeva?
oridjidji

#707 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:...
ali to nije prvi put da se Omer suprotavlja Poslaniku a.s., malo prije toga Ebu Bekr i Omer su direktno opmenuti od strane Allaha, nakon što su se prepirali i proturječili Poslaniku a.s. i povodom toga je objavljen slijedeći ajet ( ovo prenose Buhari i ibn Kesir):

O vi koji vjerujete! Ne istupajte ispred Allaha i Poslanika Njegovog, i bojte se Allaha. Uistinu! Allah je Onaj koji čuje, Znalac. O vi koji vjerujete! Ne dižite glasove svoje iznad glasa Vjerovjesnika, i ne vičite na njega u govoru, kao što vi vičete jedan drugom, da ne propadnu djela vaša, a vi ne opazite. Uistinu! Oni koji ublažavaju glasove svoje kod Poslanika Allahovog, to su oni čija je srca Allah provjerio na bogobojaznost. Imaće oni oprost i nagradu veličanstvenu. (49:1-3)
Bukhari :: Book 6 :: Volume 60 :: Hadith 368

Narrated Ibn Abi Mulaika:

The two righteous persons were about to be ruined. They were Abu Bakr and 'Umar who raised their voices in the presence of the Prophet when a mission from Bani Tamim came to him. One of the two recommended Al-Aqra' bin Habeas, the brother of Bani Mujashi (to be their governor) while the other recommended somebody else. (Nafi', the sub-narrator said, I do not remember his name). Abu Bakr said to Umar, "You wanted nothing but to oppose me!" 'Umar said, "I did not intend to oppose you." Their voices grew loud in that argument, so Allah revealed:

'O you who believe! Raise not your voices above the voice of the Prophet.' (49.2) Ibn Az-Zubair said, "Since the revelation of this Verse, 'Umar used to speak in such a low tone that the Prophet had to ask him to repeat his statements." But Ibn Az-Zubair did not mention the same about his (maternal) grandfather (i.e. Abu Bakr).

Interesantno. Sura Hudžuret - sobe, 1-3 ajet. Evo sta Ibn Kesir kaze o tim ajetima, procitati sa slika i na koju se situaciju konkretno odnosi:

http://s13.postimg.org/4zsr7eb13/Tumace ... sobe_1.jpg
http://s13.postimg.org/fnwi68l07/sobe_2.jpg
zagortenej

#708 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

ako pogledaš ibn kesir na engleskom, vidi se da u bosanskoj verziji je skraćena priča o Ebu Bekru i Omeru, zanimljivo :mrgreen: , je li to neko nešto krije od nas, filtrira, uljepšava?

http://www.qtafsir.com/index.php?option ... Itemid=105

i tako, malo skrati onaj što je prepisivao, malo onaj što je prevodio, i za 1400 god. ni blizu originala.
Last edited by zagortenej on 12/02/2016 15:14, edited 1 time in total.
arzuhal

#709 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:ako pogledaš ibn kesir na engleskom, vidi se da u bosanskoj verziji je skraćena priča o Ebu Bekru i Omeru, zanimljivo :mrgreen: , je li to neko nešto krije od nas, filtrira, uljepšava?

Znači koristiti knjige ibn Kesira, učenika šejhu-l-islama ibn Tejmijje, rahimehullaha te'ala alejhima :-D
arzuhal

#710 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:
Sto bre, pa srce ces mi slomiti. Ko ce posle da izbegava odgovore na prosta pitanja, koga posle da napadam ad hominemom? :D

Salu na stranu, stavljaj na foe, who cares.
Kako je krenuo puniti ignore-listu, uskoro će je popuniti pa će nekoga morati skidati s liste, avaj :mrgreen:
Towelie

#711 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

AzerVisoko wrote:
12. februar, petak

Tema dana: Jel dozvoljeno silovati zenu ako znas da je putovala sama od Zenice so Sarajeva?
Ili smije li zena nositi suncane naocare ako joj se muz slaze s tim?
sahara1428

#712 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

zagortenej wrote:ako pogledaš ibn kesir na engleskom, vidi se da u bosanskoj verziji je skraćena priča o Ebu Bekru i Omeru, zanimljivo :mrgreen: , je li to neko nešto krije od nas, filtrira, uljepšava?

i tako, malo skrati onaj što je prepisivao, malo onaj što je prevodio, i za 1400 god. ni blizu originala.
veliki broj stranica u kojima se obrađuje pitanje da li mrtvi čuje govor živog NE POSTOJI u Tefsiru ibn Kesira u izdanju na bosanskom jeziku, što li? Zato što je Ibn Kesir smatrao da mrtvi čuje pa to može odvesti u širk :-)

Vrlo rado bi oni isjekli svašta nešto čak i od Ibn Tejmijje kao npr u njegovom djelu „En-Nubuvvat“ 2. tom, 821. str:
„Za razliku od OŽIVLJAVANJA MRTVIH, u tome su sudjelovali mnogi (tj. dijelili tu mogućnost, bili sposobni za to) od vjerovjesnika, NAPROTIV I OD DOBRIH LJUDI...“ zato što ne shvaćaju suštinu širka (politeizma)

Kose bi možda čupali kada saznaju da je Ibn Tejmijje smatrao tespih dozvoljenim, zajednički zikr i učenje Kur`ana,
a revnosne "selefije" ne znaju na koju će stranu prije kada saznaju sljedeće u knjizi Es-Sunneh, sina imama Ahmeda ibn Hanbela nalazimo, Allah im se obojici smilovao: "...Ebu Hanife je bio murdžija..."(233. str.) "...Ebu Hanife je postupao po knjigama DŽEHMA (tj. ibn Safvana) koje su mu dolazile iz Horosana...(237. str.) "...zar se ne čudiš Ebu Hanifi koji kaže Kur`an je stvoren, reci mu O KAFIRE, O ZINDIK..." (241. str.) kako našteliti sada i Ebu Hanifu i Ahmeda :-D a toga ima ihhhhh

Samo se svađate bezveze ko prihvati da je kod njega sva istina, propao je...NE ULAZITE U SRCA LJUDI, U NJIHOVE SKRIVENE NAMJERE, NJIHOVU SKRIVENU "AKIDU" to nije lijepo, kada budu nešto tvrdili onda im to i pripišite, dobro je nismo još došli (ovdje na forumu) ko braća nam u istoriji da nam nije dozvoljeno oženiti ženu drugog fikhskog mezhebskog misljenje ko onomad između šafija i hanefija, pa su poslije našli "fetwu" da su te sestre drugog mezheba poput "ehlul kitaba" (sljedbenika knjiga) pa eto može onda i oženiti. :lol:
zagortenej

#713 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

sve na kvadrat wrote:
zagortenej wrote:
Sahih bukhari Volume 7, Book 70, Number 573:
Narrated Ibn 'Abbas:
When Allah's Apostle was on his death-bed and in the house there were some people among whom was 'Umar bin Al-Khattab, the Prophet said, "Come, let me write for you a statement after which you will not go astray." 'Umar said, "The Prophet is seriously ill and you have the Qur'an; so the Book of Allah is enough for us." The people present in the house differed and quarrelled. Some said "Go near so that the Prophet may write for you a statement after which you will not go astray," while the others said as Umar said. When they caused a hue and cry before the Prophet, Allah's Apostle said, "Go away!" Narrated 'Ubaidullah: Ibn 'Abbas used to say, "It was very unfortunate that Allah's Apostle was prevented from writing that statement for them because of their disagreement and noise."
Ovaj hadis koji si naveo ga nema uopšte pod ovi brojem u Buharinoj zbirci hadisa. Ne znam gdje si ga našao, ali ga nema u Buharinoj zbirci koju ja imam a znam da je originalna.
eto ti smatraš da zbirku koju imaš je original, a evo tefsir od ibn kesira su "očistili" od škakljivih stvari :-D . možda i toj buhariji nije sve kao u arapskom originalu.
ABH017

#715 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Towelie wrote:
AzerVisoko wrote:
12. februar, petak

Ili smije li zena nositi suncane naocare ako joj se muz slaze s tim?
:lol:
Towelie

#716 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Pa kaze sejh

:D
Nero Histrion

#717 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Nero Histrion »

Towelie wrote:
Pa kaze sejh

pa po ovom ucenjaku 90% naroda ode pravo u dzehennem :shock: :-)

i imam pitanje - jel se pika u haram i ako su naocale na pola nosa, 8) more bit se tako daje neki isaret okolini, 'nako vise nesvjesno, al opet je to isaret, pa samo da provjerim ... ako je haram, e onda odma' da ovu moju hanumu preko koljena i zatvorim je u kucu, da se ne prikazuje narodu svakaka 8)
Towelie

#718 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Sarajmen wrote:Sredina je februara, a koliko sam upamtio to je bio neki vremenski rok do kada je bila naložena obaveza dijaloga unutar infrastrukture IVZ-e sa pojedincima ili grupama iz tzv ''paradzematima'' u Bosni i Hercegovini. Ako je neko upućen šta se u međuvremenu uradilo po tom pitanju, molim da me ukratko upozna sa tim saznanjima. Hvala.
Mislim da je kraj februara rok, a ne sredina.
Towelie

#719 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Nero Histrion wrote:
Towelie wrote:
Pa kaze sejh

pa po ovom ucenjaku 90% naroda ode pravo u dzehennem :shock: :-)

i imam pitanje - jel se pika u haram i ako su naocale na pola nosa, 8) more bit se tako daje neki isaret okolini, 'nako vise nesvjesno, al opet je to isaret, pa samo da provjerim ... ako je haram, e onda odma' da ovu moju hanumu preko koljena i zatvorim je u kucu, da se ne prikazuje narodu svakaka 8)
Ma ja sam Saja postavio kao pokazni primer vehabijske uleme koja je otudjena od vremena i prostora u kome zivi. Nemoj uzimati od njega i njemu slicnih fetve.
Towelie

#720 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Sarajmen wrote:Ok, hefta ili dvije gore-dole. A ovo do sada, zanima me je li se šta konkretnije uradilo po tom pitanju. Je li ostvaren dijalog i ima li nekog fidbeka.
Nekoliko paradzemata se do sada vratilo pod okrilje IZ, sto nije ni blizu onoj brojci od preko 60 koliko ih ima. Ruku na srce, nije ni za ocekivati bilo da se previse njih vrate. Videcemo sta ce se desavati kada prodje februar.
nasa

#721 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by nasa »

Towelie wrote:
Sarajmen wrote:Ok, hefta ili dvije gore-dole. A ovo do sada, zanima me je li se šta konkretnije uradilo po tom pitanju. Je li ostvaren dijalog i ima li nekog fidbeka.
Nekoliko paradzemata se do sada vratilo pod okrilje IZ, sto nije ni blizu onoj brojci od preko 60 koliko ih ima. Ruku na srce, nije ni za ocekivati bilo da se previse njih vrate. Videcemo sta ce se desavati kada prodje februar.
Ali sve u svemu nije ovo los potez IZ kakav god bude rezultat jer stalno se potezalo pitanje zasto Iz ne reaguje, a ovakao bez teskih rijeci ipak daju do znanja iza cega stoje.
zagortenej

#722 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Samo se vi zezajte, šejh je popravio nastup:

Sad bi mogao daleko dogurati.
valjda nije opet tukja
Last edited by zagortenej on 13/02/2016 20:48, edited 1 time in total.
Towelie

#723 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

nasa wrote:
Towelie wrote:
Ali sve u svemu nije ovo los potez IZ kakav god bude rezultat jer stalno se potezalo pitanje zasto Iz ne reaguje, a ovakao bez teskih rijeci ipak daju do znanja iza cega stoje.
Slazem se, u principu. Jedino ne znam sta ce se desavati sa dzematima koji odbiju da se vrate u IZ? Hoce li imati kakve sankcije, i ako hoce ko ce da ih sprovede? Ako se umesa policija, hoce li to dovesti do dodatne eskalacije nasilja?

Ne znam, nisam pametan.
zagortenej

#724 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Sarajmen wrote:Hvala ti na informaciji :thumbup:
Nadam se da će tema biti sadržajno popunjavana korisnim informacijama , što bi joj i trebala biti namjena. Valjda.
I ja se nadam :thumbup:
arzuhal

#725 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
Sarajmen wrote:Hvala ti na informaciji :thumbup:
Nadam se da će tema biti sadržajno popunjavana korisnim informacijama , što bi joj i trebala biti namjena. Valjda.
I ja se nadam :thumbup:
Post Reply