Terorizam u nas - Operacija Rez
- Em2r
#701 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
@asurbanipal
Jedno je sklanjanje pod naslov selefizma a drugo je selefizam.
I dodik se sklanjao pod naslov socijaldemokratije a ustvari je cetnik.
Jedno je sklanjanje pod naslov selefizma a drugo je selefizam.
I dodik se sklanjao pod naslov socijaldemokratije a ustvari je cetnik.
- Em2r
#702 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
I najgore mi je kad se neki uhvate "tradicionalnog Islama" kojeg toboznje selefije i vehabije napadaju.
U Bosni se stotinama godina praktikovao upravo ispravni Islam sve do dolaska IZ cije je osnivanje inicirala politika koja nema veze sa Islamom.
Ako je tradicionalni Islam ovo od austrougarske okupacije na ovamo nek im bude.
U Bosni se stotinama godina praktikovao upravo ispravni Islam sve do dolaska IZ cije je osnivanje inicirala politika koja nema veze sa Islamom.
Ako je tradicionalni Islam ovo od austrougarske okupacije na ovamo nek im bude.
- mousstapha
#703 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Meni je najgore kada neko govori o "ispravnom islamu."
- Em2r
#704 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
haj dobro mozel izvorni ?mousstapha wrote:Meni je najgore kada neko govori o "ispravnom islamu."
-
The BEN10
#705 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Pa ideš li ti uopšte klanjati u našim džamijama, ili lupetaš bezveze!?Em2r wrote:The BEN10 wrote: Ummul-Qura metod proračuna namaskog vremena se koristi čak i u Saudijskoj Arabiji! Ti sinko dragi veze s vezom nemaš...
Jes', u koliko se nasih mesdzida klanja po proracunatom vremenu a u koliko fixno svaki dan isto ?
Svaki namaz koji se klanja, osim podne koji je fiksiran u 12 ili 13 h, ovisno da li se primjenjuje zimsko ili ljetno računanje vremena, se klanja PO VAKTIJI, koja je DOBIJENA NA OSNOVU PRORAČUNA Ummul-Qura.
- Em2r
#706 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
sam si sebi odgovorio. hvalaThe BEN10 wrote:Pa ideš li ti uopšte klanjati u našim džamijama, ili lupetaš bezveze!?Em2r wrote:The BEN10 wrote: Ummul-Qura metod proračuna namaskog vremena se koristi čak i u Saudijskoj Arabiji! Ti sinko dragi veze s vezom nemaš...
Jes', u koliko se nasih mesdzida klanja po proracunatom vremenu a u koliko fixno svaki dan isto ?![]()
![]()
![]()
![]()
Svaki namaz koji se klanja, osim podne koji je fiksiran u 12 ili 13 h, ovisno da li se primjenjuje zimsko ili ljetno računanje vremena, se klanja PO VAKTIJI, koja je DOBIJENA NA OSNOVU PRORAČUNA Ummul-Qura.
-
The BEN10
#707 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Koliko vidim, ti si neznalica po pitanju vjere, služiš se običnim nagađanjima, bez da poznaješ detalje. Plus, što je još gore, baviš se drugima, a ne baviš se sobom i onima za koje ćeš odgovarati.Em2r wrote:Vjerovatno si u nekom procentu u pravu kao sto sam i ja.The BEN10 wrote: Znaš li sufaru, znaš li tedžvid, koliko znaš sura? Klanja li tvoja hanuma/supruga, koliko djeca znaju o vjeri? Šta je sa tvojim roditeljima - činiš li im dobročinstvo?
Ljudino, pišeš opasne gluposti, a pitanje je da li si se o sebi pozabavio. Lupetaš ozbiljnim procentima, a bit ćeš pitan za njih. U IZ-u je veliki broj zaposlenika koji su časni, rade svoj posao kako mogu i umiju. Samo u KS navest ću one koji sigurno po tvojim mjerilima, kakva god da su, ne spadaju u ovo šta si napisao: Kenana Musića, Amara Bašića, Muderisa, hfz Alija Rahman, dr Dževad Šošić, a oni su sigurno više od jednog promila zaposlenika IZ-a u KS!
- asurbanipal
#708 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Walther wrote:
Alija Izetbegovic se borio za drzavu BIH. Sto se ogromna vecina ostale dvije etno/religijske grupe nije borila za istu nije do njega vec vise do njihovih matica i njihovih planova.
- ExNihilo
#709 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Selefije su redukcionisti, pa kao takvi nisu i ne smiju biti lice muslimana 21. stoljeća. Među njima zaista ima iznimno dobrih ljudi i taj pravac ne treba poistovjećivati sa nasiljem/terorizmom, ali treba reći da je njihova interpretacija islama rigidna, cenzurirana, filtrirana. Jednostavno - redukcionistička. Nije problem što izučavaju Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, kako to reče Adnan, problem je što izučavaju isključivo Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, te njihove kasnije ideološke "spinoffe".
S druge strane, IVZ je do srži politizirana i institucionalno pretvorena u shopping centar vjere. Ideološko sukobljavanje IVZ sa selefijama je, zapravo, manje pitanje ideoloških razlika, a više monopoliziranja vjere od strane IVZ.
Muslimanima BiH (kao i svijeta) treba jedan novi kozmopolitizam. Ne u obliku melting pota islamskog i Zapadnog svijeta, koji se može prepoznati kod muslimana odraslih na Zapadu, već autohton kozmopolitizam.
S druge strane, IVZ je do srži politizirana i institucionalno pretvorena u shopping centar vjere. Ideološko sukobljavanje IVZ sa selefijama je, zapravo, manje pitanje ideoloških razlika, a više monopoliziranja vjere od strane IVZ.
Muslimanima BiH (kao i svijeta) treba jedan novi kozmopolitizam. Ne u obliku melting pota islamskog i Zapadnog svijeta, koji se može prepoznati kod muslimana odraslih na Zapadu, već autohton kozmopolitizam.
- Em2r
#710 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Kao sto rekoh vjerovatno si u nekom procentu u pravu. Drago mi je da ti vladas znanjem za koje, baveci se sa mnom, mislis da ja nemam. Odgovarat cu Svevisnjem a ne IZ-u o kojem imam pravo da diskutujem jer se finansira i iz mojih izdataka. Teorija je jedno a ono sto se desava na "cesti" je nesto sasvim drugo. Kao sto sam rekao vec u jednom od prethodnih postova IZ je za mene sto i FTV, samo jos jedna budzetska organizacija i u mom postojanju ne predstavlja nikakav autoritet. Od njenog nastanka u BiH vjera je izlozena svakodnevnom sakacenju. Nadam se da cu ja dozivjeti, ako ne ja onda moja djeca, da IZ ne bude institucija koja u svojim krugovima ima ljude kojima je novac najvazniji. Mozda su inicijalni planovi bili nesto drugo, ali covjeku se dozvolilo da baci ljagu na zajednicu.The BEN10 wrote:Koliko vidim, ti si neznalica po pitanju vjere, služiš se običnim nagađanjima, bez da poznaješ detalje. Plus, što je još gore, baviš se drugima, a ne baviš se sobom i onima za koje ćeš odgovarati.Em2r wrote:Vjerovatno si u nekom procentu u pravu kao sto sam i ja.The BEN10 wrote: Znaš li sufaru, znaš li tedžvid, koliko znaš sura? Klanja li tvoja hanuma/supruga, koliko djeca znaju o vjeri? Šta je sa tvojim roditeljima - činiš li im dobročinstvo?
Ljudino, pišeš opasne gluposti, a pitanje je da li si se o sebi pozabavio. Lupetaš ozbiljnim procentima, a bit ćeš pitan za njih. U IZ-u je veliki broj zaposlenika koji su časni, rade svoj posao kako mogu i umiju. Samo u KS navest ću one koji sigurno po tvojim mjerilima, kakva god da su, ne spadaju u ovo šta si napisao: Kenana Musića, Amara Bašića, Muderisa, hfz Alija Rahman, dr Dževad Šošić, a oni su sigurno više od jednog promila zaposlenika IZ-a u KS!
-
sarajevoxxxx
#711 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
ExNihilo wrote:Selefije su redukcionisti, pa kao takvi nisu i ne smiju biti lice muslimana 21. stoljeća. Među njima zaista ima iznimno dobrih ljudi i taj pravac ne treba poistovjećivati sa nasiljem/terorizmom, ali treba reći da je njihova interpretacija islama rigidna, cenzurirana, filtrirana. Jednostavno - redukcionistička. Nije problem što izučavaju Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, kako to reče Adnan, problem je što izučavaju isključivo Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, te njihove kasnije ideološke "spinoffe".
- Mlohavi
#712 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Ja stvarno ne mogu vjerovati da nakon svega ovoga sto nam se desava postoje ljudi koji zagovaraju bilo kakvo djelovanje izvan okvira IZ.
Ta organizacija bez sumnje ima dosta nedostataka al' sve to se radom iskrenih ljudi unutar IZ da ispraviti dok s druge strane jednom podijeljeni, uvijek podijeljeni.
Ta organizacija bez sumnje ima dosta nedostataka al' sve to se radom iskrenih ljudi unutar IZ da ispraviti dok s druge strane jednom podijeljeni, uvijek podijeljeni.
- Em2r
#713 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Ali istovremeno muslimanima treba dati i za pravo da odluce sami sta je za njih ispravno ili nije, bez etiketiranja da su selefije, vehabije, sije, rafidije, otpadnici itd.ExNihilo wrote:Selefije su redukcionisti, pa kao takvi nisu i ne smiju biti lice muslimana 21. stoljeća. Među njima zaista ima iznimno dobrih ljudi i taj pravac ne treba poistovjećivati sa nasiljem/terorizmom, ali treba reći da je njihova interpretacija islama rigidna, cenzurirana, filtrirana. Jednostavno - redukcionistička. Nije problem što izučavaju Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, kako to reče Adnan, problem je što izučavaju isključivo Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, te njihove kasnije ideološke "spinoffe".
Ljudi ovdje, posebno mladje generacije, se filuju informacijama da slijedjenje izvornog Islama je protiv tradicionalnih vrijednosti i Islama u bosnjaka. Kao sto rekoh nije ta tradicija od 1918, postojali su muslimani ovdje i prije. Svako odstupanje od toga se etiketira. Bog je vjeru dao ljudima da je koriste zdravim razumom a ne uticajem ljudi.
Ovo sto si ti gore opisao se vise moze nazvati vehabizmom ili tekfirizmom.
- Em2r
#714 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
I to se opet moze povezati sa razbijanjem (dosadilo mi je ovo vise bosnjackog) muslimanskog korpusa u BiH. Ispolitizirana IZ ne dopusta otklanjanje nedostataka na koji mozda ukazuju autsajderi. Vise voli imat zagarantovan budzet nego talasat.Mlohavi wrote:Ja stvarno ne mogu vjerovati da nakon svega ovoga sto nam se desava postoje ljudi koji zagovaraju bilo kakvo djelovanje izvan okvira IZ.![]()
-
Walther
#715 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Jako cudno ako uzmemo u obzir da je 99.999999% muslimana.... A razlog da su muslimani u tolikoj vecini nije Alija Izetbegovic. To su pod pocetka... Srbi su pricali o mudzahedinima i oko Dubrovnika prije rata u BIH. U tim godinama (a i danes) je to smetalo samo cetnicima i (po)cetnicima.asurbanipal wrote:Walther wrote:
Alija Izetbegovic se borio za drzavu BIH. Sto se ogromna vecina ostale dvije etno/religijske grupe nije borila za istu nije do njega vec vise do njihovih matica i njihovih planova.
![]()
-
oridjidji
#716 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Pa i sam zivim i praktikujem vjeru, ali pravim razliku izmedju onih koji su selefije i onih koji su tekfirije, tako da mi bas nije svaka brada ista. Te budale je lako prepoznati, protivnici su IZBIH, ne klanjaju u njenim dzematima, ne priznaju je kao autoritet, isto tako ne priznaju ni autoritete selefija u BiH koji pristaju biti dio dzemata IZBIH, niti mnoge islamske autoritete, odvajaju se od istih, od sistema, ne podrzavaju sistem, protivnici su mu, demokratiju smatraju zlom, tagutskim ili nevjernickim sistemom jer za njih svako ko ne sudi po Allahovom zakonu je nevjernik, pa time i onaj koji taj zakon direktno ili indirektno podrzava, koji bira "glasa" tome sistemu vlast, koji sluzi tome sistemu, koji cine velike grijehe koji su samo veliki grijesi koji ne izvode iz Islama, a kod njih izvode jer imaju svoju percepciju istog. Oni dozvoljavaju, ono sto je Islamom zabranjeno, a to je ubijanje muslimana jer krive interpretaciju ove vjere i prave nesagledivu stetu muslimanima, provocirajuci sumnju u muslimansko bice, samarajuci fetve po kojima su jedni muslimani vjerni, a drugi nevjernici. Najgore je od svega da oni dozvoljavaju povrijedjivanje casti, imovine, krvi, svima onima koji oni proglase nevjernicima, tako da zivoti ljudi nemaju bitnost. U povlastenijem polozaju je onaj koji je citav zivot nemusliman, nego onaj musliman kojeg su oni iz gore pomenutih razloga proglasili nevjernikom.The BEN10 wrote:Druže, kao vjernik praktičar, grozim se i bojim kad će neka budala uraditi ono što je Balkan IDIS grupa proljetos proklamovala. Sve razumijem: i mezhebske razlike, i različite mentalitete i običaje naroda, ali pun kofer mi je budala koje krajnje agresivno nameću svoje stavove. Pitanje je velim samo dana kada će se poklopiti par stvari pa ćemo naći raznesen tramvaj ili nešto slično.oridjidji wrote:Ovi sto prizivaju pucanje i bombanje u bih u kuci im bilo. Na forumu se iz mrznje prema pomenutoj grupi ljudi, samo sire neeracionalne, sramotne, diskriminirajuce, pa i fasisticke poruke, ali to ne cudi od populacije koja osudjuje ljude po imenu, izgledu, sve onome sto drustvo cini pluralnijim, a svi kao promotori multikulture, demokratije, humanizma, jednostavno ne mareci da li neko u osnovi krsi zakon ili ne i da li je to opravdano ili ne, ali takvima od srca zelim cvrstu policijsku drzavu da krv propisaju svaki put kad na crvenom ulicu predju.
Zatvori u Saudiji su puni ekstremista jer tamo možeš biti osuđen zbog ekstremnog tumačenja vjere, no sekularnim državama je to problem.
Istina je da bi se omasovljenje ove pojave u BiH odbilo nama od glavu. Problem nastaje u tome, sto sistem nije imao dobrog saveznika u borbi protiv pomenute grupe, IZBIH jeste naglasavala dosta puta ko su Tekfirije i kolika su prijetnja, cak se i selefije bore vec deceniju i vise protiv te pojave i upozoravaju na nju jer je sa internetom ona postala dostupna svima, sam mogu nabrojati tovar stranica, od koje je najzvucnija vijesti umeta. Sada kada su krenuli u odlucnu akciju protiv te pocasti od strane bosnjackih politicara i IZBIH, gasenjem pomenutih mesdzida, nazire se drugi problem, a to je kontrola te pojave kad se bude iz mesdzida preselila u kuce pojedinaca, kako onda kontrolirati iste. Na kraju niko ne moze garantovati da pomenuti pritisak ne moze donjeti kontra efekat, pa da ce dati maha sirenju te pojave (mada u ovo cisto sumnjam) i dovesti nas u buducnosti do situacija u kojem ce drustvo biti destabilizovano nekim od teroristickih napada. Jedno je dobro, sto u BiH takve rigidne forme Islama (ma da se to sto oni serviraju ne moze nazvati Islamom) nemaju plodno tlo.
Svakako nam treba vise pameti i opreznosti, a bome i jedinstva, te malo vise poklonjenog prostora u medijima koji mogu objasniti ovu pojavu javnosti, umjesto nekim kretenskim ekspertima poput Galijeasevica. Njihova literatura, programi, nacini razmisljanja, dozivljaj sistema, metode interpretacije mogu se pogledati na ovoj stranici http://www.kelimetul-haqq.org/ i njima slicnim.
-
oridjidji
#717 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Bas si zlonamjernik.asurbanipal wrote:Walther wrote:
![]()
- Arteta
#718 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Alija je ojacao neprijatelje vise nego iko.Walther wrote:Sto volim ovu salonsku pricu... Eto Ceric islamizirao ARBIH za koju su pravoslavci&katolici stajali u redovima, jelte. Naravno usput ignorisimo da se vojna pomoc trazila i dobila od islamskog svijeta. Cuj... Islamizacija ARBIHasurbanipal wrote:Za koju državu se borio ? Za fildžan džamahiriju ?
- ExNihilo
#719 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Selefije su monopolizirale sintagmu "izvorni islam", i baš tu leži dio problema. Ne, izvorni islam nije samo ono što prolazi kroz sito njihove redukcionističke metodologije. Zašto bi se muslimani morali odreći niza islamskih mislilaca, koji su dali civilizacijski doprinos u prvim stoljećima islama, kao što su al-Razi, al-Farabi, Rumi, ibn Arebi, ibn Rušd, i mnogi drugi, a ne sve njih selefije će utisnuti stigmu širka, sufizma, zablude, novotarija zato što se ne uklapaju u njihovu ideološku matricu.Em2r wrote:Ali istovremeno muslimanima treba dati i za pravo da odluce sami sta je za njih ispravno ili nije, bez etiketiranja da su selefije, vehabije, sije, rafidije, otpadnici itd.ExNihilo wrote:Selefije su redukcionisti, pa kao takvi nisu i ne smiju biti lice muslimana 21. stoljeća. Među njima zaista ima iznimno dobrih ljudi i taj pravac ne treba poistovjećivati sa nasiljem/terorizmom, ali treba reći da je njihova interpretacija islama rigidna, cenzurirana, filtrirana. Jednostavno - redukcionistička. Nije problem što izučavaju Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, kako to reče Adnan, problem je što izučavaju isključivo Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, te njihove kasnije ideološke "spinoffe".
Ljudi ovdje, posebno mladje generacije, se filuju informacijama da slijedjenje izvornog Islama je protiv tradicionalnih vrijednosti i Islama u bosnjaka. Kao sto rekoh nije ta tradicija od 1918, postojali su muslimani ovdje i prije. Svako odstupanje od toga se etiketira. Bog je vjeru dao ljudima da je koriste zdravim razumom a ne uticajem ljudi.
-
Walther
#720 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Jasta je... 99.9% rata je odluceno "prije" Alije, ARBIH, mudzahedina i tekbira. Kao i vecina zlocina. A neprijatelja je ojacala Srbija tj. bivsa JNA.Arteta wrote:Alija je ojacao neprijatelje vise nego iko.Walther wrote:Sto volim ovu salonsku pricu... Eto Ceric islamizirao ARBIH za koju su pravoslavci&katolici stajali u redovima, jelte. Naravno usput ignorisimo da se vojna pomoc trazila i dobila od islamskog svijeta. Cuj... Islamizacija ARBIHasurbanipal wrote:Za koju državu se borio ? Za fildžan džamahiriju ?
- uglavnomja
#721 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Arteta wrote:Alija je ojacao neprijatelje vise nego iko.Walther wrote:Sto volim ovu salonsku pricu... Eto Ceric islamizirao ARBIH za koju su pravoslavci&katolici stajali u redovima, jelte. Naravno usput ignorisimo da se vojna pomoc trazila i dobila od islamskog svijeta. Cuj... Islamizacija ARBIHasurbanipal wrote:Za koju državu se borio ? Za fildžan džamahiriju ?
ja lika, sto skrnavi valterovo ime
koja crna pomoc od islamskog svijeta? ovaj nakaradni islam, ubice, ludaci ... to je jedina "vojna" pomoc koja je dosla od njih. i zbog koje ce bosna uci u eu kad na vrbi rodi grozdje.
a materijalna, dolarska pomoc je zavrsila u privatnim seharama reisa, alije, harisa, cengica i ostalih lopina iz halke.
narod je dobio qrac, a ne pomoc.
i daj link gdje se spominu mudzahedini vezano za dubrovnik
-
sarajevoxxxx
#722 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Ibn Rušd je radikalniji od selefia, al Razi isto tako. Ibn Arebi i Rumi pa i Al Farabi su daleko od ove dvojice.ExNihilo wrote:Selefije su monopolizirale sintagmu "izvorni islam", i baš tu leži dio problema. Ne, izvorni islam nije samo ono što prolazi kroz sito njihove redukcionističke metodologije. Zašto bi se muslimani morali odreći niza islamskih mislilaca, koji su dali civilizacijski doprinos u prvim stoljećima islama, kao što su al-Razi, al-Farabi, Rumi, ibn Arebi, ibn Rušd, i mnogi drugi, a ne sve njih selefije će utisnuti stigmu širka, sufizma, zablude, novotarija zato što se ne uklapaju u njihovu ideološku matricu.Em2r wrote:Ali istovremeno muslimanima treba dati i za pravo da odluce sami sta je za njih ispravno ili nije, bez etiketiranja da su selefije, vehabije, sije, rafidije, otpadnici itd.ExNihilo wrote:Selefije su redukcionisti, pa kao takvi nisu i ne smiju biti lice muslimana 21. stoljeća. Među njima zaista ima iznimno dobrih ljudi i taj pravac ne treba poistovjećivati sa nasiljem/terorizmom, ali treba reći da je njihova interpretacija islama rigidna, cenzurirana, filtrirana. Jednostavno - redukcionistička. Nije problem što izučavaju Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, kako to reče Adnan, problem je što izučavaju isključivo Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, te njihove kasnije ideološke "spinoffe".
Treba nastaviti sa izučavanjem islamskih nauka a ne samo prepisivati. Uzeti od Ibn Tejmije i Ibn Kajima njihovu želju za obnovom islamskih nauka, ugledati se na njihovu hrabrost, a ne samo prepisivati i citirati njihove stavove i mišljenja.
-
oridjidji
#723 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Pa kad ti vala krscanska Evropa nije htijela pomoci jer su im Bosnjaci muslimani bitni koliko Iracani i Sirijci realno koji grcaju u ratu godinama, onda se moras obratiti za pomoc, onima kojima je nesto s tobom zajednicko. Napisali smo se mi krvi da odbranimo i ovo jer smo realno najslabija strana u tome sukobu bili i da nije americkog faktora koji je isprovociran ko zna cijom voljom da se ukljuci u rijesavanje ovog sukoba, a bice da je uticaj Turske u NATO bio presudniji tome od ostalih, tesko bi mi i BiH sacuvali ovakvom kakva je danas. Nekima je to tesko shvatiti.General War wrote:Moze li objasnjenje gdje i sta su to iranci oslobodili u BiH...i zbog cega smo mi u bih imali tu cast kao sekularnu zemlju da nas pomaze jedna islamska totalitarna zemlja kao sto je iran a vala i saudijska arabija?...opet krajnji dometi Alje&C0.mejdan wrote:Nisi u pravu i smatram da si dosta mlad da shvatis ulogu Irana.Mlohavi wrote: Trebali smo jarane da prostis kad nam se o glavi radilo odbiti ono sto smo mislili da je pomoc jednih sektasa, al' daj sad u miru objerucke da prihvatimo druge sektase? Naravno da su neki veci igraci o svemu tome odlucivali a narod ga danas glaba kao sto ce glabati u buducnosti zbog sirenja uticaja Irana u BiH. Hvala im od srca, prijatelje koje mi imamo, stvarno nikO ziv nema. Odavno su izumrli tako glupi narodi...
Nemojte samo s pricom kako je Iran pomagao u ratu, vjerovatno i jeste al' na kraju rezultat isti. Samo nam je Iran na drugi, dosta suptilniji nacin uvalio isto sto i Saudija, svoje tumacenje islama. Nema veze, Saudi su govna neopisana a mi smo nesto trebali.
Ko je ii kada zbacio Iran iz igre i koliko su PRIJATELJI nakon toga ucinili da ne pogine na desetine hiljada bosnjaka ( a i ostalih)
I ne mjesaj jabuke i kruske!
- Em2r
#724 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Djelimicno se slazem. Kao sto oridjidji gore rece nije svaka brada ista, tako ni selefije i tekfirdzije koje si ti ovdje opisao nisu isto. Pojmu selefa se treba posvetiti i procitati dosta na temu. Selefizam bar po mom shvatanju nije agresivan vid praktikovanja vjere.ExNihilo wrote:Selefije su monopolizirale sintagmu "izvorni islam", i baš tu leži dio problema. Ne, izvorni islam nije samo ono što prolazi kroz sito njihove redukcionističke metodologije. Zašto bi se muslimani morali odreći niza islamskih mislilaca, koji su dali civilizacijski doprinos u prvim stoljećima islama, kao što su al-Razi, al-Farabi, Rumi, ibn Arebi, ibn Rušd, i mnogi drugi, a ne sve njih selefije će utisnuti stigmu širka, sufizma, zablude, novotarija zato što se ne uklapaju u njihovu ideološku matricu.Em2r wrote:Ali istovremeno muslimanima treba dati i za pravo da odluce sami sta je za njih ispravno ili nije, bez etiketiranja da su selefije, vehabije, sije, rafidije, otpadnici itd.ExNihilo wrote:Selefije su redukcionisti, pa kao takvi nisu i ne smiju biti lice muslimana 21. stoljeća. Među njima zaista ima iznimno dobrih ljudi i taj pravac ne treba poistovjećivati sa nasiljem/terorizmom, ali treba reći da je njihova interpretacija islama rigidna, cenzurirana, filtrirana. Jednostavno - redukcionistička. Nije problem što izučavaju Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, kako to reče Adnan, problem je što izučavaju isključivo Ibn Tejmiju i Ibn Kajima, te njihove kasnije ideološke "spinoffe".
I opet svemu treba prici zdravom razumu, citati Kur'an a ne slusati ljude niti kakve daije sejhove od kojih mi jr iskreno muka. Svako vodu na svoj mlin. Samo zdrav razum.
- Arteta
#725 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Neprijatelja je najvise ojacalaWalther wrote:
Jasta je... 99.9% rata je odluceno "prije" Alije, ARBIH, mudzahedina i tekbira. Kao i vecina zlocina. A neprijatelja je ojacala Srbija tj. bivsa JNA.
1.Islamizacija ARBIH
2.Protjerivanje Srba i Hrvata, sela su popaljena samo zato sto zive Srbi u njima i tako su sigurno dobili nove neprijatelje i nove stanovnike bosnjackih kuca u Vlasenici, Visegradu ili Zvorniku.