Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Zokipfc

#701 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Zokipfc »

Nuclear Winter wrote:
Zokipfc wrote:
Nuclear Winter wrote:Dragi PM 72 tebi je argument da je ovaj "woody" vojnik armije bih to što zna dosta toga??

Brate dragi saberi se malo,ponavljam poštujem te jer si stariji,ne da mi možeš biti otac,ali stariji od mene ,da si prošao dosta toga u ovih prokletih 20 godina,da si dao sve od sebe a nisi ništa dobio od ovog alijinog rezervata(ko i većina nas) ali daj ba jarane,čuo sam i ja svašta šta se dešavalo u ratu u banja luci,palama i to istinu koju ti mogu potvrditi pa me to ne čini četnikom pripadnikom vrs.

Evo ti jedna njegova nebuloza u odgovoru onom omladincu Waltheru koji sigurno rata nije vidio,i sa kojim ti bespotrebno diskutuješ:
"da je bih ostala u krnjoj jugoslaviji danas bi Bošnjacima bilo isto kao i srbima u travniku i mostaru" ????

Majke ti mile neka nam viršlica vudi objasni šta je to tako strašno bilo srbima u mostaru i travniku,u poređenju samo sa grbavicom,vogošćom.Srebrenicu,bijeljinu,omarsku neću ni da spominjem
http://www.abrasmedia.info/arhiva/node/8998 Procitaj kako je fino bilo biti Srbin u Mostaru. Jos 'bolje' nego Hrvat ili Bosnjak :zoka:

Woody Woody, nisam znao da se i u tebe krije ćetnik..

Hajde pročitaj još jedanput šta sam ja napisao a šta tvoj haver pa se onda javi.
Gdje sam ja napisao da je bilo "fino" biti srbin u mostaru,ali nakon okupacije grada,prve otkrivene masovne grobnice u BiH, šta bi ti da vas neko časti limunadom,jel grobaru?
Dakle odgovori mi ti koliko je to srba pobijeno u Mostaru za razliku od recimo broja pobijenih bošnjaka u sarajevskim gradskim i prigradskim naseljima:grbavica,hadžići,ilidža,vogošća,semizovac, ilijaš? Evo i na tvom linku fino piše da je u pitanju 130 ljudi i da su uglavnom zločine činili pripadnici hvo-a i hos-a,pa fino i ti i vudi lagano na hercegbosna forum pa njih priupitajte.

Svako ko poslije pakla Sarajeva spominje Travnik i Mostar u kojima je zajedno ubijeno 5x MANJE srba nego bošnjaka u gore pobrojanim sarajevskim naseljima bez ijednog ispaljenog metka na te iste do zuba naoružane "komšije" srbe i ne zaslužuje drugi epitet.
I pošto si viršlin advokat hajde daj neki link za travnik.
Hajmo lagano.

1. Ti si taj koji pocinje uporedjivati zlocine pocinjene u raznim opstinama. Ja to nisam radio. Za tebe cu i ja vjerovatno biti 'padobranac' 'cetnik' 'salonac' itd itd, ali za mene je i jedna zrtva previse.

2. Zlocini nad Srbima su se tamo desavali i prije otkrice masovnih grobnica. Mislim, lokali letjeli u zrak 91'e..

3. Pitao si sta se strasno desavalo Srbima u Mostaru, ja sam samo odgovorio. Jos jednom, ti pocinjes uporedjivati.

4. Kazes da je ubijeno 130 ljudi. I to nije tacno. Jos se traga za 130 ljudi.

5. Kazes da su te zlocine uglavnom cinili pripadnici HVO-a i HOS-a. Koliko ja znam, bilo je i dosta Bosnjaka u tim formacijama. (Kazem ovo posto vidim da gadjas na to, samo da 'tvoji' to nisu radili. Bas me briga koje je nacionalnosti zlocinac. Reagovao sam samo na tvoje pitanje kako je bilo Srbima u Mostaru.

I jos nesto zelim da kazem: Na svakom 'nasem' forumu volim kontrirati. Ne iz inata, nego zato sto svaka od tri strane gledaju na stvari previse subjektivno (sto je i razumljivo). Zato sam i banovan na Banjaluckom forumu. Otvorio temu o zlocinima nad Bosnjacima/Hrvatima tamo a nakon 5 minuta su me stavili u voz za Banovice. Ovdje imas neki svoj stav, budes proglasen cetnikom i saloncem. Ali haj, bolje je to. Ovdje ipak ima dosta ljudi koji su spremni za zdrav dijalog :thumbup:
Paul F.

#702 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Paul F. »

CSKA wrote:Njegova najveca greska je sto nije uspio da objezbedi podrsku iz inostranstva u slucaju rata.Ako je vec bio veliki nacionalista i vjernik gdje je bila podrska iz Turske,Irana,S.A..itd...
Odvadi malo. Suština svih ratova na području ex-Yu su upravo te "podrške" iz inostranstva. E sad, problem je što ti misliš da su zemlje koje si spomenuo trebale britancima i ostalima čvoke palit al nisu htjeli...
Paul F.

#703 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Paul F. »

Rat košta. Dobivali smo pare sa istoka i hranu sa zapada. Ne treba to zaboraviti.
Drinski

#704 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

CSKA wrote:
Mislim da je Borislav Jovic na sudjenju Milosevicu govorio kako je citav srpski politicki vrh bio iznenadjen postupcima bosnjaka,to jeste izdvajanjem iz Juge.Rekao je da po njima bilo logicno da ostanu u sastavu drzave gdje su bili skoro svi muslimani iz bivse Juge.Sad jel to bila suplja ili su smatrali bosnjake stvarno nevaznim ne znam.
Srbe i tada, a i danas, jeste najvise frustrirala cinjenica da su se neki cigani, muslimani, sluge usudile da traze ista prava kao i oni. Vjeruj mi.
LBVIEW

#705 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

CSKA wrote:
LBVIEW wrote:
Trola po obicaju.Cuj ti samo ove budalastine:"da je Bosna ostala mirna i da se rat nije prenio iz Hrvatske".
Kao da je Alija odlucivao o tome a ne Srbi koji su najavljivali kako ce "popiti Unu" ako ce ista biti granica, I koji su se jos 91-e izjasnili za priipojenje Srbiji s kojom nisu Imali kopnenu vezu,osim preko Bosne.Ovaj primjer svjedoci o tome koliko su Bosnjake smatrali politickim faktorom.
Mislim da je Borislav Jovic na sudjenju Milosevicu govorio kako je citav srpski politicki vrh bio iznenadjen postupcima bosnjaka,to jeste izdvajanjem iz Juge.Rekao je da po njima bilo logicno da ostanu u sastavu drzave gdje su bili skoro svi muslimani iz bivse Juge.Sad jel to bila suplja ili su smatrali bosnjake stvarno nevaznim ne znam.Prepostavljam da je neka mjesavina bila.
O tome se radi-Srbi Bosnjake jednostavno nisu smatrali ravnopravnim politickim faktorom koji ima svoje interese vec nekakvim trabantom koji ce bespogovorno slijediti srpsku politiku.Previse dugo su Srbi u BiH bili politicki dominanti da bi se tako lako navikli na cinjenicu kako politicku moc trebaju dijeliti s nekim drugim,otud tolika frustracija koja je rezultirala,"ruku pod ruku" sa standardnim mitom o "bivsim",onolikim divljastvom i zlocinom.Navescu ti samo jedan primjer koji potvrduje ovu tezu:u ljeto/jesen 91-e Srbi u Bosanskoj Krajini nisu mogli vjerovati kako Bosnjaci(izuzev nekolicine blecaka kojima ni knindze ni kokarde kao nisu smetale) ne zele ucestvovati u "oslobadanju" zapadne Slavonije i Banovine od "ustasa". Taj izostanak podrske je,izmedu ostalih,smatran izdajom i nerijetko,izmedu ostalih, izgovorom za zlocine nad Bosnjacima par mjeseci kasnije.
LBVIEW

#706 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

CSKA wrote:
Problem je sto ne znam sve informacije(mislim na one iza zavjese) da bi dao neko misljenje ili zakljucak.Njegova najveca greska je sto nije uspio da objezbedi podrsku iz inostranstva u slucaju rata.Ako je vec bio veliki nacionalista i vjernik gdje je bila podrska iz Turske,Irana,S.A..itd...U svakom slucaju to je pitanje za bosnjake jer je njih i najvise uvalio.Ako je njima odgovarao sto bi se ja tu bunio i ispravljao krive Drine.

Filipovic i Zulfikarpasic ocigledno nisu imali podrsku bosnjacke intelektualne i politicke elite,mislili su da ce Alija bolje voditi njihovu politiku i eto...ostalo je istorija.
Politicki marginalci koje je Izetbegovic nasankao onim"sporazumom" sa Slobom.
Isti je bio "ispipavanje terena" i politicki manevar,a danas brojnim relativizatorima na forumu i sire sluzi kao neki dokaz,sta li,kako je Izetbegovic
kriv za rat i stradanje. :-),jer da je potpisao... K'o uostalom i pozivanje na ovaj dvojac koji bi,kao sprijecio rat i uspio odobrovoljiti Milosevica. :-)
nosara

#707 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

LBVIEW wrote:
CSKA wrote:
LBVIEW wrote:
Trola po obicaju.Cuj ti samo ove budalastine:"da je Bosna ostala mirna i da se rat nije prenio iz Hrvatske".
Kao da je Alija odlucivao o tome a ne Srbi koji su najavljivali kako ce "popiti Unu" ako ce ista biti granica, I koji su se jos 91-e izjasnili za priipojenje Srbiji s kojom nisu Imali kopnenu vezu,osim preko Bosne.Ovaj primjer svjedoci o tome koliko su Bosnjake smatrali politickim faktorom.
Mislim da je Borislav Jovic na sudjenju Milosevicu govorio kako je citav srpski politicki vrh bio iznenadjen postupcima bosnjaka,to jeste izdvajanjem iz Juge.Rekao je da po njima bilo logicno da ostanu u sastavu drzave gdje su bili skoro svi muslimani iz bivse Juge.Sad jel to bila suplja ili su smatrali bosnjake stvarno nevaznim ne znam.Prepostavljam da je neka mjesavina bila.
O tome se radi-Srbi Bosnjake jednostavno nisu smatrali ravnopravnim politickim faktorom koji ima svoje interese vec nekakvim trabantom koji ce bespogovorno slijediti srpsku politiku.Previse dugo su Srbi u BiH bili politicki dominanti da bi se tako lako navikli na cinjenicu kako politicku moc trebaju dijeliti s nekim drugim,otud tolika frustracija koja je rezultirala,"ruku pod ruku" sa standardnim mitom o "bivsim",onolikim divljastvom i zlocinom.Navescu ti samo jedan primjer koji potvrduje ovu tezu:u ljeto/jesen 91-e Srbi u Bosanskoj Krajini nisu mogli vjerovati kako Bosnjaci(izuzev nekolicine blecaka kojima ni knindze ni kokarde kao nisu smetale) ne zele ucestvovati u "oslobadanju" zapadne Slavonije i Banovine od "ustasa". Taj izostanak podrske je,izmedu ostalih,smatran izdajom i nerijetko,izmedu ostalih, izgovorom za zlocine nad Bosnjacima par mjeseci kasnije.
Srbi, Srbi, Srbi... :-)

Niko nije ogavnije misljenje i zlocestiji politicki i vojni stav zauzeo prema muslimanima - Bosnjacima od Tudjmana i Hrvatske devedesetih, a vi mu i dan danas virite iz guzice... To je fenomenalno... :D

Srbi su barem pokusali neki deal s muslimanima, barem su pokusali slagat, a krivousti je s aljom brisao pod javno, u svakoj prilici i na kraju najvise uticao na tok rata... Srbi, Srbi, Srbi... Ko pokvarena ploca...
PM72

#708 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Nosara,
:thumbup: odličan zaključak. Što se tiče ratnih dešavanja,ja ne znam za slučaj da je HV ili HVO podržao Armiju u kakvoj marisani sa četnicima.A sve fol saveznici i prijatelji.
Walther

#709 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

nosara wrote:Srbi, Srbi, Srbi... :-)

Niko nije ogavnije misljenje i zlocestiji politicki i vojni stav zauzeo prema muslimanima - Bosnjacima od Tudjmana i Hrvatske devedesetih, a vi mu i dan danas virite iz guzice... To je fenomenalno... :D

Srbi su barem pokusali neki deal s muslimanima, barem su pokusali slagat, a krivousti je s aljom brisao pod javno, u svakoj prilici i na kraju najvise uticao na tok rata... Srbi, Srbi, Srbi... Ko pokvarena ploca...
Naravno da nije...
Genocid je simbolican akt prema razmisljanju Franje. Jeste da je vise manje citav rat u HR bilo 1/4mio izbjeglica al eto. Bosnjaci su relativno bp zivjeli citav rat. Sto za BL ili BG nije bas moguce tvrditi. Nek su Srbi imali postovanja prema Bosnjacima kad su u drzavnom parlamentu prijetili nestankom. Njofra jeste uzimao dio naoruzanja BIH ali to nije nista kad se poredi sa Beogradom i doturanjem u BIH. U Srbiju su Bosnjake pakovali u logore dok je Karlovac za nase bio prvi korak u slobodu. Al nek su Srbi bili, iskreni. Pogotovo u svim onim dogovorima, pregovorima... Pogotovo kad se onomad pred kamerama dijelilo sokice... Pa onda pred streljacki vod. Da ne govorimo o bijelim trakama, sistematskom silovanju, itd, itd...

Sto mi ide ova salonsko prica na organ...

Njofra je uradio to sto je uradio jer mi je to MZ to dozvolila. Vise od toga... Kad je Njofra vidio da se Srbima dopusta sve mozda opali i njemu. Na kraju je dobar dio BIH oslobodjen uz pomoc HR i HV. Stagod njihov motiv bio...
Last edited by Walther on 05/01/2016 12:58, edited 2 times in total.
PM72

#710 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Walther,
Ne bilo ti zapovjeđeno (što bi rek'o naš narod) - objasni šta misliš pod tim "salonci" i "salonska priča"?
LBVIEW

#711 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

nosara wrote:

Pa diskusija se vodi o mogucnosti ostanka u nekoj krnjoj Jugoslaviji,otud i prica o Srbima.
A prica o odnosu srpske politike prema Bosnjacima, a postoji mali milion primjera kako je ista bila paternisticka i ucjenjivacka,ni u kojem slucaju ne abolira Tudmana,otkud ti to?Medutim,istine radi,ne mogu se te dvije nacionalne politike i njihov odnos prema BiH i Bosnjacima svesti u istu ravan i to,ne samo zbog toga sto je jedna od njih primarno odgovorna i za pokretanje rata i spirale zlocina,vec i zbog toga sto je,za razliku od one hrvatske,gdje je opozicija bila protiv onoga sto Tudman radi po Bosni,kod one srpske postojao nacionalni koncenzus u vezu rijesavanja "bosnjackog pitanja", po modelu Nikole Pasica.Meni je isti 'urac i serpski vo sto pece volove na Palama sa Radovanom k'o i sam Radovan.
A sto se tice toga ko se kome uvlaci,cini se kako bi ti guzice dao samo da je sacuvana bila kakva Jugoslavija, pa makar i ona Slobina.
Skini te ideoloske naocale vec jednom. :D
nosara

#712 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

LBVIEW wrote:
nosara wrote:

Pa diskusija se vodi o mogucnosti ostanka u nekoj krnjoj Jugoslaviji,otud i prica o Srbima.
A prica o odnosu srpske politike prema Bosnjacima, a postoji mali milion primjera kako je ista bila paternisticka i ucjenjivacka,ni u kojem slucaju ne abolira Tudmana,otkud ti to?Medutim,istine radi,ne mogu se te dvije nacionalne politike i njihov odnos prema BiH i Bosnjacima svesti u istu ravan i to,ne samo zbog toga sto je jedna od njih primarno odgovorna i za pokretanje rata i spirale zlocina,vec i zbog toga sto je,za razliku od one hrvatske,gdje je opozicija bila protiv onoga sto Tudman radi po Bosni,kod one srpske postojao nacionalni koncenzus u vezu rijesavanja "bosnjackog pitanja", po modelu Nikole Pasica.Meni je isti 'urac i serpski vo sto pece volove na Palama sa Radovanom k'o i sam Radovan.
A sto se tice toga ko se kome uvlaci,cini se kako bi ti guzice dao samo da je sacuvana bila kakva Jugoslavija, pa makar i ona Slobina.
Ako bi ostali zivi ljudi dao bi guzicu, jebala te guzica...
LBVIEW

#713 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

nosara wrote:
LBVIEW wrote:
nosara wrote:

Ako bi ostali zivi ljudi dao bi guzicu, jebala te guzica...
Sto nisu pravili tu sugavu Jugoslaviju u mjestima gdje su zauzeli vlast prakticno bez sukoba na pocetku rata,vec fino komsije i radne kolege... u logore? :oops: I ti bi s takvima,s "glavom na panju", u zajednicku drzavu?
nosara

#714 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

Pa zivimo u istoj drzavi vec...? Ili je ukinuta...?
Ali Kemal

#715 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

PM72 wrote:Niko se nije oružja dobrovoljno odrekao.To je bila odluka ili naređenje generalštaba JNA.Također,ko je to izdao "bošnjačkim" oficirima JNA naređenje da napuste JNA?
Ko je izdao "naredjenje" bosnjackim oficirima da napuste JNA. Pa sta mislis ko je to mogao tada da uradi, da prenese haber :)
PM72 wrote:Regruti nisu povučeni nego nisu ni slani od decembra 1991 na odsluženje vojnog roka.To vrlo dobro znam jer je to moja generacija.Oni što su imali nesreću da ih zakači januarska,martovska ili junska klasa 1991 - popušili su ga do kraja.Mnogi vraćeni u mrtvačkim sanducima a mnogi su zarobljavani ili se predavali slovenačkoj TO ili ZNG u Hrvatskoj.
Znam da nisu slani u JNA, Alija na tv dao direktivu, sto je sasvim legitimno bilo, medjutim sve to je vodilo da se prakticno JNA, sto ce reci, oruzje ostavi Srbima, tako da je to sve u svemu bilo tupavo, ako se vec zeljelo ratovati. Samo to hocu da kazem, da ne treba optuzivati toliko JNA, koja je na kraju ostala sama sa Srbima.
LBVIEW wrote:
CSKA wrote:
Problem je sto ne znam sve informacije(mislim na one iza zavjese) da bi dao neko misljenje ili zakljucak.Njegova najveca greska je sto nije uspio da objezbedi podrsku iz inostranstva u slucaju rata.Ako je vec bio veliki nacionalista i vjernik gdje je bila podrska iz Turske,Irana,S.A..itd...U svakom slucaju to je pitanje za bosnjake jer je njih i najvise uvalio.Ako je njima odgovarao sto bi se ja tu bunio i ispravljao krive Drine.

Filipovic i Zulfikarpasic ocigledno nisu imali podrsku bosnjacke intelektualne i politicke elite,mislili su da ce Alija bolje voditi njihovu politiku i eto...ostalo je istorija.
Isti je bio "ispipavanje terena" i politicki manevar,a danas brojnim relativizatorima na forumu i sire sluzi kao neki dokaz,sta li,kako je Izetbegovic
kriv za rat i stradanje. :-),jer da je potpisao... K'o uostalom i pozivanje na ovaj dvojac koji bi,kao sprijecio rat i uspio odobrovoljiti Milosevica. :-)
Naravno da je kriv, jer je imao vlast i moc da izabere koju hoce opciju. Njegovim izborom doslo je do svega poslije. Kristalno jasno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#716 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen wrote:Prema sugestijama Arbitražne komisije oformljene unutar Konferencije o Jugoslaviji, referendum je mogao biti pravosnažan uz uslov da se većina iz sva tri naroda izjasni za nezavisnost Bosne i Hercegovine . Evropska Zajednica zanemaruje taj zaključak te donosi odluku po kojoj se pitanje nezavisnosti treba temeljiti na odluci većine građana.
Ovaj podatak nisam znao. Vrlo zanimljivo.
PM72

#717 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Ko je izdao "naredjenje" bosnjackim oficirima da napuste JNA. Pa sta mislis ko je to mogao tada da uradi, da prenese haber :)
Ali Kemale,

Koliko je to "bošnjačkih" oficira JNA nakon nekog habera napustilo JNA? Daj Bože da su dvojca.I ne znam ko je te habere mogao slati.Komadant Armije BiH Rasim Delić napustio je JNA u maju 1992 - kad je rat uveliko počeo.Tako i general Hadžihasanović koji je do maja 1992 bio komadant kasarne u Lukavici.99% njih su "napustili" JNA tek kad su im kolege rekle da su nepoželjne ili da idu u prekomandu negdje na Kosovo ili u Srbiju.

Jedini za kojeg znam da je napustio 1991 JNA jeste Sefer Halilović u činu majora.Pričalo se i za Muslimovića ali u njegov nijet i potenje sumnjam.Navodno je i Alagić napustio 1991 JNA pa počeo raditi na pijaci.Čisto sumnjam da je iko od njih slušao "habere" iz centrale...
LBVIEW

#718 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

nosara wrote:Pa zivimo u istoj drzavi vec...? Ili je ukinuta...?
Zna se na koju zajednicku drzavu se misli,ovu niti su htjeli niti su pravili vec tu svoju "Jugoslaviju".
Ali Kemal

#719 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

PM72
To napustanje se desilo u februaru-martu, ne sjecam se sad, ali mjesec-dva prije pocetka rata. Pojedinci su i dalje ostali, neki su otisli cak i Srbiju kada se JNA povukla ne zeleci da ratuju, kao uostalom i oficiri bosanski Srbi, kojih je vise otislo, nego sto je ostalo.Kuriozitet je da su srpski oficiri koji su ostali u cetnicima dobili nazad stanove u Sarajevu, ovi koji nisu htjeli da ratuju su ih izgubili :D
Da su svi ostali u JNA do kraja, bilo bi jako tesko da se JNA transformise u VRS, ali naravno i sa jednim politickim angazmanom, tako da su ta dva faktora mogla da sprijece rat.
Ne znam koliko si informisan, ali postojao je plan da se JNA povuce iz BiH postepeno u roku od 5 godina, sto bi bio neki normalan proces.
seln

#720 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Woody wrote:Nemam ja šta iznositi. Odveć sam star i umoran... A i popušio sam tu foru o "srbo-četničkoj-armadi-sa-genetskom-predispozicijom-da-kolju-turke" i "10 genocida nad muslimanima" još '91-e. Popušio jarane - do balčaka. Popušio toliko da sam bacio cigare evo već 15-a godina. Mashallah :lol:

Evo @Keme, uzdanice moje :thumbup: :thumbup: :thumbup: On ti je sve rekao šta ja mislim.

Allah mu dao duga života i ovakve pameti. Mene sada nije strah ni umrijet (neuzubillah ;-) )
Genetske dispozicije nije bilo, ali nijjeta - jeste :wink:
Obrij ba bradu, pa se onda javi.
LBVIEW

#721 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

Ali Kemal wrote:
PM72 wrote:Niko se nije oružja dobrovoljno odrekao.To je bila odluka ili naređenje generalštaba JNA.Također,ko je to izdao "bošnjačkim" oficirima JNA naređenje da napuste JNA?
PM72 wrote:Regruti nisu povučeni nego nisu ni slani od decembra 1991 na odsluženje vojnog roka.To vrlo dobro znam jer je to moja generacija.Oni što su imali nesreću da ih zakači januarska,martovska ili junska klasa 1991 - popušili su ga do kraja.Mnogi vraćeni u mrtvačkim sanducima a mnogi su zarobljavani ili se predavali slovenačkoj TO ili ZNG u Hrvatskoj.
Znam da nisu slani u JNA, Alija na tv dao direktivu, sto je sasvim legitimno bilo, medjutim sve to je vodilo da se prakticno JNA, sto ce reci, oruzje ostavi Srbima, tako da je to sve u svemu bilo tupavo, ako se vec zeljelo ratovati. Samo to hocu da kazem, da ne treba optuzivati toliko JNA, koja je na kraju ostala sama sa Srbima.
LBVIEW wrote:
CSKA wrote:

Naravno da je kriv, jer je imao vlast i moc da izabere koju hoce opciju. Njegovim izborom doslo je do svega poslije. Kristalno jasno.
Kristalno jasno je samo tebi,nikom drugom.S jedne strane imas legitimnu politicku borbu za svoje interese,a s druge golu silu i ti bi to sveo u istu ravan? :-) Dalje,po tebi,Izetbegovic je,zbog toga sto nije potpisao politicki sporazum,kriv za zapocinjaje rata a ne oni sto ga pokrenuse? Jer,po toj tupavoj logici nepotpisivanje sporazuma=zapocinajnje rata,direktna uzrocno-posljedicna veza nabubana na kakvom kursu vecernje skole,sve kristalno jasno. :D Vodeci se takvom "logikom" ni Hitler nije kriv za napad na Poljsku,vec Poljaci. :D Haj sto trolas,al' sto si inteligentan u pm. :D
seln

#722 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Ali Kemal wrote:Sa takvim pristupom je nemoguce napraviti dobar model drzave.
A kakav pristup zelis? Da potrazimo dedine ikone na tavanu? Da se pokrstimo?
Ili samo "mir, mir, niko nije kriv... svi su cinili zlocine" :-)
seln

#723 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Ali Kemal wrote: Bosnjaci zive pored Srba, nikako jedni sa drugima, ko sto rece tvoj istomisljenik.
Hani malo, binasr... koga pravis budalom?
Ko je napravio ekskluzivni entitet za srbe, u kojem i opstinska cenifa ima krsnu slavu? Ko je zabranio spominjanje rijeci "komsija"?
Ko stalno ponavlja da ne zeli zajednicku drzavu?
I onda, ako Bosnjak uvidi da ge onaj drugi ne voli (dapace mrzi), onda je Bosnjak nacionalista?
Ma skinite mi se vise...
Ali Kemal

#724 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

seln wrote:
Znaci po tebi cim se prica o normalizaciji, da narodi zive zajedno, a ne jedni pored drugih to znaci pokrstavanje :-)
Mislim nidje veze kod normalnih ljudi, sta da ti kazem, zao mi je ljudi koji druge ljude ne vide kao pojedince, nego iskljucivo kao pripadanike nacije/vjerske skupine.
Sve u svemu nema ti pomoci :skoljka:
seln

#725 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Ali Kemal wrote:
seln wrote:
Znaci po tebi cim se prica o normalizaciji, da narodi zive zajedno, a ne jedni pored drugih to znaci pokrstavanje :-)
Mislim nidje veze kod normalnih ljudi, sta da ti kazem, zao mi je ljudi koji druge ljude ne vide kao pojedince, nego iskljucivo kao pripadanike nacije/vjerske skupine.
Sve u svemu nema ti pomoci :skoljka:
Haveru meni ne treba pomoc... mene si ubijedio.
E, sad idi fino u Vlasenicu, pa ubijedi srbe... i to one koji govore "jaaaano, nemere se vise sturcima"
Locked