Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post Reply
oridjidji

#701 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by oridjidji »

VCorp wrote:
sarajevoxxxx wrote:
joint union wrote:
Aha, a tvoji su crkvali od smijeha dok su ispisivali grafite ''Srbe...'', ponekad se zabavljali gurajući starce od 70 godina u duboke jame, a kasnije se između sebe ubijali ono vojnik na vojnika, baš kako to i dolikuje ''pravoj Armiji''.I onda još ne znaju je li im taj što je ubijao i mučio civile heroj ili je zločinac.Još uvijek su u dilemi.

Čitav rat ste u Sarajevu na jedno prosto pitanje odgovaraš oslobodili smo Žuč.I još eto više je granata palo na Žuč nego na sve te mudžahedinske linije :-).Ono toliki broj vojnika u Sarajevu, 4 godine rata, toliko teritorije, i opet sve što ste oslobodili stane vam u jedno manje brdo.

Šta je sa linijama u Sarajevu? Šta ste tu uradili? Ono VRS bio jak u Sarajevu, a na drugim mjestima sami puštali linije.Gdje ste probili linije, jeste li se ikada spojili sa nekim drugim korpusom, kolika je površina tog brda Žuči? Kakav crni broj granata? Misliš na Vozući se nije ginulo, nije bilo teških linija, malo zapucaš i svi pobjegnu :-)

Na Vozućoj su se spojili korpusi, naneseni veliki gubici neprijatelju, nakon dugo vremena ostvaren napredak na frontu, poginulo stotine boraca, stotine ranjeno (a moglo je vala bez toga ha ja.Sjediš kući i čekaš neki ''Dejton''.Bože moj, jednog dana će ga potpisati, čuj da gineš tamo za neke čuke, neka brda, umjesto da ko Sarajlije, izvališ se i čekaš da sve to pregovorima dobiješ) gomila oružja zarobljeno.Bogati šta je to Prvi korpus zauzeo, koliko oružja su zarobili, koje to stotine kvadratnih kilometara je tih 40 000 vojnika Prvog korpusa oslobodilo, a dobili su Dejtonom sve baš kao da su crkavali i ginuli za te linije, a nikada za 4 godine rata jednog metra se niste pomjerili.I vi pljujete na nekoga.Na koga ti možeš pljuvati bogati.Mislim, realno RS-u su trebale pripasti sve te sarajevske opštine, kojom logikom je to prepušteno Federaciji?
Ma ja ba, dok se u cijeloj BiH krvarilo, u Sarajevu se raja zajebavala i cekala Dejton. I ovo sto je izginulo, sami se pobili. Aferim, brada ti se pozlatila. Nemoj da te cuju ovi advokati karadzica i mladica, taman i pricas njihovu pricu, potencijalni si svjedok odbrane. No, sto bi moja nana rahmetli rekla, brada=brada.
Al' hajde, znas kako kazu, ne pada snijeg da pokrije brijeg...
U Sarajevu je sigurno bilo teško, biti u okruženju tolike godine je posebno herojstvo i sa te strane su građani Sarajeva, kao i borci pogotovo, svi su oni posebna priča i svaka im čast. Sarajevo je i jednoj i drugoj strani sigurno bilo motiv više da se odbrani odnosno da se zauzme, i tu je bilo žestoko nema sumnje.Moje izvinjenje, možda sam pretjerao malo u osudi, ali nije bilo iz mržnje prema bilo kome, moj duboko uvažavanje prema svakom borcu nikada nije prestalo.

A šta je to džoint slagao ? Možda se izrazava na malo napadan način, ali je odgovorio sve onako kako jest. Taj korpus se nije pomaknuo ni metra, a da ne spominjemo da je sigurno jedan od najgorih ( ne zbog samih Sarajlija ) već jer je to grad u kojem se pored stvarnog rata vodio drugi rat za pozicije, komandu i ostale funkcije. Dovoljno je reći samo o podmetnutim bombama za familiju od Sefera Halilovića, pa masa lokalnih kabadahija kao što je Juka. Taj korpus nikad zapravo nije bio korpus u pravom smislu jer je tu bilo mnogo komandanata, vođa vodova koji su radili po svom sve dok ne dođe do sukoba sa onim moćnijim od njih a sve su to plaćale Sarajlije svojim glavama, i vojnici i civili. I kad ti imas takav korpus i vodstvo a jos si okupiran sa brda od strane četničke bande i divljaka ne možeš ništa ni napraviti već se boriti da ti ne uđu u grad i to je to. I ne mozemo mi zamjerati tim vojnicima toliko jer nisu oni bili sami krivi, bilo je dobrih i vaznih akcija Sarajlija a mnogo hrabrih i poštenih ljudi je tu izginulo za našu Bosnu. Siguran sam da bi u obrnutoj situaciji dosle Sarajlije pomagati nama, u to nema sumnje. A sad vam pamet u glavu, ako se pocne opet sta koskati iste sekunde idite gore i zauzmite plato da ne bi opet bilo kmečanja kako vas Ćetnici gađaju jadne vec im se najebite matere za sva vremena.

Isto tako moram napomenuti da iz ove pozicije trebao bi drugi kolega iz diskusije da ušuti i ne pljuje po drugima jer sam si kriv za ovaj njegov post koji ti se obio u glavu kao bumerang. Vec sam pisao o tome jednom i ponovit cu, gdje god nisu upravljali SDA jataci direktno, pogotovo gdje su korpusi bili odsječeni od Sarajeva kao mi gore u Krajini ispalo je na kraju bolje za naš narod. Kod nas se sve isplanira, niko nije imao muda da ne dođe na spajanje kad se ide u akciju i ispomoć jer je znao da ako ko od nas prezivi da će ga naći i da će zajebantu četnici biti najmanji problem. Zato smo i imali najviše akcija od svih korpusa a da ne spominjem onda je general Alagić poslao 17.vitešku krajišku brdsku brigadu nazad svojim kućama. Iako je van teme, ako koji od njih čita šaljem im pozdrave gdje god mi bili i nikad necu zaboraviti kad smo skupa pjevali Oj Krajino noćas si daleko govoreći kako ćemo piti kafu u Banja Luci. Nazalost upravo u tim danima mnogima od njih poklaše familije po logorima. Živjeli vi meni, pozdravlja vas vaš brat iz 503će ![/quote]

Dobri Krajisnici, Cazinjani,503 i rhm. Izet. :thumbup:
Edin H.

#702 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by Edin H. »

Sarajmen wrote:
Edin H. wrote: To je sve tacno, ali je i bilo tesko kontrolirati. Pitanje je ko je stajao iza njihovog dolaska.

Nevu zaboraviti 93-cu, idem ulicom negdje oko televizije, kada odjednom mundzosi :D sto rece moj rahmetli drug kad smo bili klinci kad je navodno vidio vukove na Grbavici - ne znam jesu li sami dosli ili ih je neko doveo :mrgreen:
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 4607.shtml

Početak 1994 je najverovatnije vrijeme kada si mogao da naletiš na ovu trojicu .... ubrzo su pobijeni.
Hvala na linku za ovaj clanak.

Premda cini mi se, da se ipak radilo o 93-oj godini, mozda su bile prve "laste".
Šunj

#703 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by Šunj »

Image

Aleksandar Vučić, svoje dobrovoljno paravojno iskustvo stekao je upravo ovdje, u Sarajevu, malo iznad Sarajeva na Jevrejskom groblju.
Podređen je bio četničkom ulojenom vojvodi Slavki Aleksiću sa Grbavice koji ga je i postavio na Jevrejsko groblje gdje je služio poziciju SNAJPERISTE.

Da li je i koliko je Vučić prolaznika Sarajeva oteo iz života, to on najbolje zna, međutim znamo i mi da je bio snajperista, dobrovoljac, agresor i da je svojim djelima gradio temelje GENOCIDNE TVOREVINE.

Tim povodom, upravo tim i nijednim drugim, Vučić dolazi po najavi na proslavu 09. januara u tzv. republiku srpsku kako bi proslavio sa svpjim agresorskim kolegama temelje na kojima leži krvava i genocidna paratvorevina.

Silno me zanima da li se Vučić detaljno djeća svojoh dijela sa Jevrejskog groblja, svojih prvih hitaca i svog služenja genocidnoj ideologiji!?
Kakav je bio pogled Vučiću iz snajperskog gnijezda na opkoljeno Sarajevo?

Kako je bilo slušati vriske i plaču sarajevskoj dolini kada granata padne među nedužne građane?
Mora da si uživao i naslađivao se, baš kao što želiš da se naslađuješ genocidnom paradom 09. januara u gradu koji su tvoje kolege očistile etnički!

Trebao si i u obilazak Jevrejskog groblja doći, neka te Ivanić, Ćović i Izetbegović provodaju malo prvim linijama po Trebeviću kako bi na licu mjesta evocirao uspomene na svoja genocidna djela!!!

Mi, AntiDayton, mi Sarajlije, mi Bošnjaci, Bosanci, građani, žrtve, ja lično, nikada ti nećemo oprostiti ni zaboraviti. Za nas, uvijek ćeš biti mali žilavi slino i dobrovoljac od kojeg je i snajper bio teži, bit ćeš zauvijek GENOCIDAŠ.

Nihad Aličković
AntiDayton pokret
Šunj

#704 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by Šunj »

Sarajmen wrote:Preporučujem da komentar prebaciš na PDF historije, u temu pod nazivom ''Grbavica, Kovačići i Vraca pod okupacijom'' .
Mislim da je bolje da komentar ostane ovdje , jer nam sadasnji predcetnik dolazi u posjetu, ratni zlocinac koji se samo tako seta po BiH, a ni ovaj drugi nije nista bolji: TOMISLAV NIKOLIĆ POLAŽE ZAKLETVU ZA ČETNIČKOG VOJVODU NA ROMANIJI 1993

https://www.youtube.com/watch?v=nGwmRH-8vsw
Šunj

#705 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by Šunj »

Sarajmen wrote:General Sakib Mahmuljin je bio odgovoran za 3 Korpus A RBIH, a prostorno je to područje Srednje Bosne, pa iz tog razloga sam sugerisao prebacivanje komentara na drugi pdf i sarajevsko ratište. A mi koji smo znatno aktivniji na pdf-u historije znamo štošta vezano za period barbarske opsade Sarajeva, ali da je Aleksandar Vučić bio snajperista nam nije poznato. Ne bih više na ovoj temi o njemu, jer su na žalost puno bitnije stvari obuhvaćene ovom optužnicom protiv jednog od komandanata naše Armije BiH. A eto, za volje ti.
pozz
Prebacicu komentar, samo da kazem da ovaj "snajper na slici" nije bukvalno Vucicev, nego sve ono sto on danas radi sa svojim slugama je u cilju unistenja nas kao naroda i nase drzave.

Image
pajogamer

#706 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by pajogamer »

Po mom mišljenju, general Mahmuljin NIJE SMIO preduzet ništa protiv mudžahedina, jer su oni djelovali pod "nečijom višom komandom", a bili su praktično samostalni i radili što su htjeli. Da je bilo šta preduzeo bio bi likvidiran. Oni komandanti koji su pazili da se ne dese ratni zločini po međunarodnom ratnom pravu - nisu daleko dogurali, a Sud je neumoljiv. Primjer za ovo je RS - pobiješ, opljačkaš i raseliš bez milosti, ali stvoriš RS kao nagradu i uz to postaneš i heroj.
BHCluster

#707 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by BHCluster »

SkyLimit

#708 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by SkyLimit »

Pomalo me nervira ova priča kako sad niko nije odgovoran za "Odred El Mudžahid", pa bili su oni u sastavu 3. Korpusa, nisu bili nikakva paravojna formacija. Nije da ja žalim što je dio zarobljenika sa Vozuće pobijen od njihove strane, pogotovo nakon Srebrenice, ali nemojmo se lagati
Svjedok na suđenju Mahmuljinu: Mudžahedini nisu poštovali nikog iz Armije BiH

Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedoci optužbe govorili su o saznanjima o akcijama u kojima su učestovani mudžahedini ili pripadnici Odreda "El-Mudžahedin" i u kojima su zarobljeni srpski vojnici 1995. godine.

Izudin Hajdarhodžić je kazao da je bio pomoćnik komandanta za obavještajene poslove 35. divizije, koja je, prema njegovim riječima, bila u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH. Svjedok se prisjetio da je u mjestu Livade vidio ratne zarobljenike, koje su držali mudžahedini. Naveo je da je tamo išao kako bi u sklopu posla kojim se bavio dobio od njih neku informaciju.

- Bilo je problema. Nisu nam dali da uđemo, a kasnije su nas pustili - kazao je Hajdarhodžić.

On je kazao da su mudžehidini donijeli jednog zarobljenika koji nije mogao hodati, jer mu je, kao i drugim zarobljenicima, "bilo protureno drvo ispod koljena i između laktova". Hajdarhodžić je rekao da sa tim zarobljenikom nije mogao razgovarati.

- Čovjek je tražio da mu odvežu ruke. Bili su u jadnom stanju. S njima se nije moglo razgovarati uopšte - kazao je Hajdarhodžić.

On je kazao da je bilo zarobljenih i prilikom akcije “Farz 1995”.

- Ta akcija nas je oslobodila pritiska i tad smo uspostavili kontakt sa tuzlanskom regijom. To su aktivnosti Armije BiH na oslobođenju vozućkog džepa - kazao je svjedok.

Hajdarhodžić je kazao da su u toj akciji učestovali mudžahedini.

- Govorilo se da je zarobljeno 50-ak ljudi u rejonu Kestena. Ja ne znam šta se dešavalo. Poslije se čulo da su ti ljudi pobijeni od strane mudžahedina. Oni ih nisu htjeli dati. Bilo je upitno da se naše snage sukobe sa njima - kazao je svjedok
.

Sakib Mahmuljin, bivši komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužen je da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El-Mudžahedin# na području Vozuće i Zavidovića.

Odgovarajući na pitanje odbrane, svjedok Hajdarhodžić je potvrdio da nikada nije dobio izvještaj jedinice "El-Mudžahedin" i da misli da pripadnici tog odreda nisu bili u sistemu rukovođenja i komandovanja Armije BiH.

- Ne vjerujem da su mudžahedini bili pod bilo čijom komandom Armije BiH - kazao je svjedok na pitanje optuženog Mahmuljina da li je Odred "El-Mudžahedin" bio pod efektivnom kontrolom Armije BiH.

Svjedok je naveo da su bili "bliži aktuelnoj politici i vjeri nego Armiji BiH".

- Nisu nikog poštovali iz Armije BiH - kazao je svjedok Hajdarhodžić.

Šemsudin Starčević, nekadašnji pomoćnik komandanta za moral u 35. diviziji, kazao je da je čuo za akcije u kojima je bilo zarobljenika i da su ih odveli pripadnici Odreda "El Mudžahedin". U sudnici je prikazan video snimak smotre jedinica u "oslobođenoj" Vozući 12. septembra 1995. Svjedok je na snimku identifikovao sebe, kao i Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika BiH koji se rukovao sa boricima, a pored njega prepoznao je i optuženog Mahmuljina, te dvije osobe sa bradama za koje misli da su Ajman i Abu Mali.

Nastavak suđenja zakazan je 15. februar.

smrdim/vijest/svjedok-na-suen ... bih-235177
SkyLimit

#709 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by SkyLimit »

Mahmuljin: Podaci o ljudima Odreda “El-Mudžahidin”

Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je komandant Trećeg korpusa Armije BiH bio nadređen Odredu “El-Mudžahidin”.

Ekrem Alihodžić, bivši visoki oficir u Trećem korpusu Armije BiH (ABiH) je kazao da je Odred “El-Mudžahidin” imao vojnu poštu, odnosno bio je vojna jedinica koja je imala organizacijsko – formacijsku strukturu.

Prema pojašnjenju Alihodžića, organizacijsko – formaciju strukturu Odreda “El-Mudžahidin” nije potpisao korpus niti komandant već Generalštab Armije BiH.

Nakon što su mu prezentovani neki dokazi, svjedok je kazao da je Odred “El-Mudžahidin” imao zastavu kao i svaka samostalna jedinica.

“U ovom slučaju Odred je bio samostalna jedinica”, kazao je svjedok, pojasnivši da odred obično broji 300 – 400 ljudi.

Svjedok je nakon što su mu predočeni dokumenti kazao i da se odred ne razlikuje u odnosu na druge jedinice kada se pogleda pečat same jedinice.

Potvrdio je da su imali podatke o ljudima iz Odreda “El-Mudžahidin”, kao i o ostalima iz jedinica.

Na upit da li je Odred pretpočinjen drugim jedinicama, svjedok je odgovorio da je bio angažovan u zoni odgovornosti 35. Divizije u Zavidovićima.

Na upit kakav je odnos Korpusa prema Odredu “El-Mudžahidin”, svjedok je odgovorio “on bi bio najsretniji da ih nije bilo”, pojasnivši da misli na Mahmuljina.

Sakib Mahmuljin, bivši komandant Trećeg korpusa ABiH, optužen je da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Zbog vremenskog ograničenja prekinuto je saslušanje ovog svjedoka. Nastavak je zakazan za 22. februar.

http://detektor.ba/mahmuljin-podaci-o-l ... udzahidin/
Post Reply