Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

tututuuuu

#701 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

tandmand wrote:
tututuuuu wrote: ako se Bajram slavi na trgu, sto bi se Bozic slavio tamo negdje ispred crkve, daleko od ociju javnosti? Sto vi ne slavite Bajram ispred dzamija?
Glavna proslava Kurban-bajrama u Hrvatskoj održana je u Islamskom centru u Rijeci, a cijeli događaj izravno je prenosila Hrvatska radio-televizija. Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović, u bajramskoj hutbi je izrazio zabrinutost zbog aktualnih događaja u Iraku i Siriji koji žele predstaviti islam u svjetlu kakav on nije, a to je nasilje.
E sada da li se turbofolk koncerti, opijanja po kafanama i sl. mogu smatrati proslavom Božića, Bajrama to je već teološko pitanje. :mrgreen:
Pristojan koncert povodom vjerskom praznika sasvim je u redu ili neka druga slična manifestacija ali pošto je ovo Balkan uvijek paziti da to neko ne protumači kao provokaciju ili vrijeđanje njegovih svjetonazora. No, ako bi neko u Mostaru, na Bulevaru, preko puta iznimno visokog tornja katoličke crkve, organizovao neku islamsku vjersku proslavu tipa Mevlud; sigurno bi bilo začudno zašto to nije urađeno na nekoj od mnogobrojnih javnih površina u Mostaru.
Da su onaj iftar ispod starog Mosta pomjerili na Bulevar ili čak na Španski trg, bilo bi u najmanju ruku sumnjivo. :mrgreen:
Ne mogu, al nije na hodzi da govori katolicima sta ce raditi, osobito ne ovim tonom. Uostalom, Uskrs je veci i najveci praznik kod krscana. Bozic je vise vrijeme kad se pije. :D Ni po krscanstvu se ne treba opijati, al tako je kako je, svako ima pravo na svoj izbor i tako treba i biti.

Ne znam gdje je sredisnji trg u Mostaru, al u svakom slucaju svako ima pravo koristiti javnu povrsinu u skladu sa zakonom. U svakom slucaju ja sam siguran da bi jednako cudno gledali na okupljanje u istocnom dijelu grada povodom proslave Bozica.
Last edited by tututuuuu on 07/12/2015 17:38, edited 1 time in total.
Kikibombona

#702 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Kikibombona »

Fudo Bosna wrote:

CITAT; "vjerskog fanatizma":

Naravno , abrahamskoj braći katolicima,Hrvatima, pozdrav, mir/selam, želimo Vam sve najbolje, NAMA VJERNICIMA VAŠE ISPOVJEDANJE VJERE NE SMETA, ali mi, Bošnjaci vjernici, smetamo nacionalistima
1. Jesi ti glasnogovornik Bosnjaka vjernika pa da se obracas u njihovo ime?

2. Ovu podlost kojom pravdas okupljanje na javnom trgu si napisao sa ciljem da zamaglis svoju netoleranciju i netrepeljivost. Iza 'ALI' nastupas pravi TI i tvoje niske strasti, tvoja prikrivena mrznja, netrepeljivost, zatucanost... Zasto nisi kopirao ono sto ide nakon 'ALI'?

Bice velika sramota za grad Bugojno ako pokleknu pod zahtjevom vjerskih fanatika i seljacina kojima smeta veselje i nacin na koji se vesele drugi i drugaciji. To je ta stoka sitnog zuba sto viri u komsijsko dvoriste i jede dzigeru zato sto je kod komsije veselo.
Kikibombona

#703 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Kikibombona »

tututuuuu wrote:
ja tebe pitam, koje to zlo danas a katolicanstvo radi ili propagira? gdje je to katolicanstvo "na vlasti"? Ti si radikalni ateist, isti qurac kao i radikalni vjernik ako mene pitas. :D Jedni ti piju mozak kako nema nista i kako je svako vjerovanje zlo, drugi ti piju mozak kako osim vjere nema nista. :D
Ne rade zlo zato sto se Papina pika koliko i tvoja. Dakle, nebitan je. Mi trebamo raditi na tome da ostane nebitan. Jer, ako ponovo bude bitan, ako se katolicanstvo uvali u sistem odlucivanja, najebali smo. Ja sam za to da nikada ne prestanemo govoriti o inkviziciji ili nacizmu, jer je to jedini pravi nacin borbe koji za cilj ima onemoguciti zlu da se opet vrati na scenu. Ne smijemo dozvoliti da ze historija ponovo.
tututuuuu

#704 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

Kikibombona wrote:
tututuuuu wrote:
ja tebe pitam, koje to zlo danas a katolicanstvo radi ili propagira? gdje je to katolicanstvo "na vlasti"? Ti si radikalni ateist, isti qurac kao i radikalni vjernik ako mene pitas. :D Jedni ti piju mozak kako nema nista i kako je svako vjerovanje zlo, drugi ti piju mozak kako osim vjere nema nista. :D
Ne rade zlo zato sto se Papina pika koliko i tvoja. Dakle, nebitan je. Mi trebamo raditi na tome da ostane nebitan. Jer, ako ponovo bude bitan, ako se katolicanstvo uvali u sistem odlucivanja, najebali smo. Ja sam za to da nikada ne prestanemo govoriti o inkviziciji ili nacizmu, jer je to jedini pravi nacin borbe koji za cilj ima onemoguciti zlu da se opet vrati na scenu. Ne smijemo dozvoliti da ze historija ponovo.
Mislim da se Papina ipak pika vise. :D Al on nije u sferi politike (osim kao drzavnik Vatrikana). A ne znam sta to lose recimo Papa radi, poziva na borbu protiv gladi, siromastva itd... Ne vjerujem da ce on tu nesto promijeniti, al da radi nesto lose isto tako ne vidim. Kao sto rekoh, ateizam je ideologija a radikalni ateisti, kao i svaki drugi radikal nije i ne moze biti dobar.

Recimo isto tako da ni sistem koji je njegovao ateizam isto nije bio bas merhmetli. :D
Gojeni H

#705 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Gojeni H »

broj dva wrote:Cast izuzetcima ali generalno, pored vegetarijanaca, feminista i religiozni ljudi postoji li jos neka socijalna grupa koju je tako lako uvrijediti ??
Religiozni titoisti.
Bodkin

#706 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Bodkin »

beniciodeltoro wrote:
JoseMujica wrote:šta koje chune ima ove iz Međedlisa bolit kita šta ko radi na javnoj površini :shock: :?

Javnim prostorom upravlja opčina a ne nevladine organizacije i pojedine interesne skupine

ovi naprtkovci su potpuno u pravu i sad kad su ovi vaki konji trebaju im i krme jeno okrenut na bazaru
U islamu krme spada u istu kategoriju kao alkohol tako da pomišljati na krme kao neki znak inata je suvišno i nema potrebe jer je se isti efekat postigao sa vinom na sajmu.
Sta njih boli cuna i da je i krme? JAVNA POVRSINA. Dakle nista sa tim nemaju
tandmand

#707 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tandmand »

tututuuuu wrote: Ne znam gdje je sredisnji trg u Mostaru, al u svakom slucaju svako ima pravo koristiti javnu povrsinu u skladu sa zakonom. U svakom slucaju ja sam siguran da bi jednako cudno gledali na okupljanje u istocnom dijelu grada povodom proslave Bozica.
Da upravo tako. Nažalost to ja naša realnost i ne može se zanemariti čak i ako se imaju dobre namjere.
Korištenje površine u skladu sa zakonom .... pa kao i sve ostalo kod nas; zakon jedno, stvarni život nešto sasvim drugo.
BHCluster

#708 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by BHCluster »

Rimokatolička crkva se danas svodi na institucionalno karanje djece i osoba o kojima se "brine".
tututuuuu

#709 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

BHCluster wrote:Rimokatolička crkva se danas svodi na institucionalno karanje djece i osoba o kojima se "brine".
bas fino. kazem ja da ste vi isti kao ti koje napadate. Koliko ste vi zasljepljeni i zaglupljeni pokazuje ova teme o jednom hodzi a ono o katolicanstvu i karanju djece, uopce nista u stanju razlucivati sta je sta, odmah pjena na usta krene. Na pocetku sam teme rekao da sam najvise mrznje, sovinizma i netolerancije cuo upravo iz usta ateista. A ti sto samo karaju djecu hrane masu ljudi sto kako tako sto nemaju nikakva primanja, ako nista, bar to. i to je u svakom slucaju puno vise nego sto vi "moralisti" radite.

Ne znam isto sto je KŠC tako trazen u jednom Sarajevu gdje idu sve konfesije, ako samo karaju djecu. Kako god, karali ili ne karali, nije tema ovdje Crkva.
BHCluster

#710 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by BHCluster »

tututuuuu wrote:
BHCluster wrote:Rimokatolička crkva se danas svodi na institucionalno karanje djece i osoba o kojima se "brine".
bas fino. kazem ja da ste vi isti kao ti koje napadate. Koliko ste vi zasljepljeni i zaglupljeni pokazuje ova teme o jednom hodzi a ono o katolicanstvu i karanju djece, uopce nista u stanju razlucivati sta je sta, odmah pjena na usta krene. Na pocetku sam teme rekao da sam najvise mrznje, sovinizma i netolerancije cuo upravo iz usta ateista. A ti sto samo karaju djecu hrane masu ljudi sto kako tako sto nemaju nikakva primanja, ako nista, bar to. i to je u svakom slucaju puno vise nego sto vi "moralisti" radite.

Ne znam isto sto je KŠC tako trazen u jednom Sarajevu ako samo karaju djecu.
Znam da istina boli, znas li sta je vise bolno od istine; zivot zrtve takvog odnosa crkve. Ja se nadam da ce apologeta poput tebe to razumjeti.
tandmand

#711 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tandmand »

Bodkin wrote: Sta njih boli cuna i da je i krme? JAVNA POVRSINA. Dakle nista sa tim nemaju
Rasprava je prošla kroz rešeto i dogurali smo od pojedinačnog slučaja u Bugojnu do općeg pitanja:
Da li JAVNA POVRŠINA trpi sve? Bilo kakvo ispoljavanje svjeto-političkih nazora, bez obzira da li oni nekoga vrijeđaju i ugrožavaju?
Ako nešto zadovoljava zakonske norme glede javne površine, da li je tada nebitno kako će djelovati na međuljudske odnose u lokalnoj zajednici?
_drunken_santa_

#712 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by _drunken_santa_ »

Smijesno bi bilo, da nije zalosno, kad se povlaci argument "nas vrijeđa" ovo ili ono.

Vrijeđa i mene kad odvrnu bespotrebno zvucnike na dzamijama 5 puta nadan pa ko me pita? Vrijeđa inteligenciju svakoga ko nije retardiran kad se negira evolucija pa ko nas pita?

Shvatite da vasa osjecanja samo zato sto ste vijernici nisu bitnija. Ako ista, manje su bitna jer je ovo barem formalno sekularna drzava. Preglasni zvucnici iz dzamija je cisto zagađenje okoline bukom i IZ bi trebala da plati ljude koji to moraju da slusaju isto kao sto bi i kafana kad preglasno 9dvrne muziku, pa ko im sta smije reci.
Hakiz

#713 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Hakiz »

Opet zapišavanje teritorija.

Naime, boriš se svim sedstvima da dobiješ vjerski objekat u najatraktivnijem dijelu grada, a onda hoćeš da svima drugima zabraniš da išta tu rade.

To je naprosto arogancija i bezobrazluk i nema veze sa vjerom.

Najprimitivnije pokazivanje mišića.
tututuuuu

#714 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

BHCluster wrote:
tututuuuu wrote:

Ne znam isto sto je KŠC tako trazen u jednom Sarajevu ako samo karaju djecu.
Znam da istina boli, znas li sta je vise bolno od istine; zivot zrtve takvog odnosa crkve. Ja se nadam da ce apologeta poput tebe to razumjeti.
ja ni po cemu nisam apologeta, naprotiv, ako iko ne voli prostituciju svecenika na FTV-u u svrhe sarajevske politke, to sam ja. medjutm znam i one koji pomazu ljudima, a ne bacaju politicke ublehe ili karaju djecu kako ti kazes. ti pises ali nista ne kazes, nikakvih argumenata i to o necemu sto nema veze s temom, nicega, samo zadojenost i slijepa mrznja. Jesu tebe zlostavljali mozda pa zato to?
BHCluster

#715 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by BHCluster »

tututuuuu wrote:
ja ni po cemu nisam apologeta, naprotiv. ti pises ali nista ne kazes, nikakvih argumenata i to o necemu sto nema veze s temom, nicega, samo zadojenost i slijepa mrznja. Jesu tebe zlostavljali mozda pa zato to?
To ti o argumentima pogledaj svoje komentare pa onda nekome nest pokusaj napisati.

A sto se tice zlostavljnja djece to ti volis gledati pa pitas?
Lincoln-Burrows

#716 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Lincoln-Burrows »

Hakiz wrote:Opet zapišavanje teritorija.

Naime, boriš se svim sedstvima da dobiješ vjerski objekat u najatraktivnijem dijelu grada, a onda hoćeš da svima drugima zabraniš da išta tu rade.

To je naprosto arogancija i bezobrazluk i nema veze sa vjerom.

Najprimitivnije pokazivanje mišića.
To je nama naša borba dala.
nightvision

#717 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by nightvision »

Drinski wrote:
nightvision wrote: Gdje ba opstina treba predviditi parking? Halo bolan, to je obaveza investitora, uostalom eto covjek rece da ima parking, kojeg stvarno nisam vidio jer ne zalazim tamo. Ali ocigledno to ne smeta ljudima da parkiraju kao divljaci kada krenu u dzamiju jer su zasticena vrsta, poput polarnih medvjeda.
Intersantno, a zasto onda grad naplaćuje parking (koji je na dobru u općoj upotrebi) po gradu? I drugo, ako parkinge ne gradi grad, zasto Jasmin Imamović priča o parkingu kod UKC-a? I uopće, da li ti znas kako se pristupa izgradnji nekog objekta u gradu, da li znas sta je urbanistički plan i sl.?
Znas li ti?
Klinicki centar je ustanova od javnog znacaja. Dzamija to nije. Osim ako nije proglasena spomenikom kulture. Razumijes li ti tu razliku? Klinicki centar oduvijek je imao parking ali se ukazala potreba za dodatnim i to ce grad napraviti. I napravio je uostalom. Jer je obaveza grada da obezbijedi parking, pa makar i uz naplatu, uz jedna takav objekat kojim se podjednako koriste svi, a ne samo odredjeni ljudi. Nije opstina duzna da obezbjedi parking uz dzamiju. Obaveza je onih koji upravljaju dzamijom da osiguraju da posjetioci svojim ponasanjem ne remete javni red i mir i da postuju zakon. Ono na sta sam ja stavio naglasak je razlicita primjena zakona za vjernike koji parkiraju na trotoar i "obican" svijet. Naglasak je na dvolicnoj toleranciji IZ. Vjernicima se u vrijeme dzuma namaza ne smije napisati kazna za pogresno parkiranje bez obzira sto svojim divljastvom ugrozavaju saobracaj i tudje zivote a u isto vrijeme problem se pravi oko konzumiranja alkohola na javnom mjestu. Sta je iduce? Zalba na proslavu nove godine na javnim mjestima i zabrana konzumacije alkohola na takvim i slicnim dogadjanjima? Uvodjenje nekakvog serijata? Ovakvim i slicnim postupcima samo se daje za pravo dodiku, covicu i slicnim fashistima da djeluju protiv zajednicke drzave. Znas li ti to?
Lincoln-Burrows

#718 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Lincoln-Burrows »

nightvision wrote: Znas li ti?
Klinicki centar je ustanova od javnog znacaja. Dzamija to nije. Osim ako nije proglasena spomenikom kulture. Razumijes li ti tu razliku? Klinicki centar oduvijek je imao parking ali se ukazala potreba za dodatnim i to ce grad napraviti. I napravio je uostalom. Jer je obaveza grada da obezbijedi parking, pa makar i uz naplatu, uz jedna takav objekat kojim se podjednako koriste svi, a ne samo odredjeni ljudi.
To je bezobrazluk i najgori oblik diskriminacije bolesnih ljudi,
pogotovo onih koji imaju čestu potrebu dolaska.

Nije tema ali sam morao reagirati.
nightvision

#719 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by nightvision »

Lincoln-Burrows wrote:
nightvision wrote: Znas li ti?
Klinicki centar je ustanova od javnog znacaja. Dzamija to nije. Osim ako nije proglasena spomenikom kulture. Razumijes li ti tu razliku? Klinicki centar oduvijek je imao parking ali se ukazala potreba za dodatnim i to ce grad napraviti. I napravio je uostalom. Jer je obaveza grada da obezbijedi parking, pa makar i uz naplatu, uz jedna takav objekat kojim se podjednako koriste svi, a ne samo odredjeni ljudi.
To je bezobrazluk i najgori oblik diskriminacije bolesnih ljudi,
pogotovo onih koji imaju čestu potrebu dolaska.

Nije tema ali sam morao reagirati.
Slazem se apsolutno, ali bolje ikako nego nikako.
Drinski

#720 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Drinski »

Prijatelju...nemas ti pojma..niti ti znas kako se i kada donose prostorno-planski akti, niti to zelis da znas...ja tebi opet kazem da opcina treba da to uradi a ovdje vjerovatno ima arhitekata koji to mogu potvrditi..
P.s. meni zajebi tu pricu o Dodiku i Covicu i sta bi oni mogli da urade..oni ce uraditi ono sto hoce i mogu bez obzira i na parking i ovo sa Bozicem.
nightvision

#721 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by nightvision »

Ma nek' ti znas.
Slika i prilika tolerancije.
Cherry-Cherry

#722 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Cherry-Cherry »

Sačuvaj me, Bože, hrvatske kulture i srpskog junaštva, pa da dodamo i bošnjačke tolerancije.
Drinski

#723 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Drinski »

nightvision wrote:Ma nek' ti znas.
Pa ja sam vise tolerantniji nego ti, uporedi moje i svoje postove, ti bi sve neistomisljenike pozatvarao.
Fudo387

#724 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Fudo387 »

Cherry-Cherry wrote:Sačuvaj me, Bože, hrvatske kulture i srpskog junaštva, pa da dodamo i bošnjačke tolerancije.
Zajebi ti tu pricu, Bosnjaci su u poredjenju sa okruzenjem udruzenje hare krisna.
nightvision

#725 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by nightvision »

Drinski wrote:
nightvision wrote:Ma nek' ti znas.
Pa ja sam vise tolerantniji nego ti, uporedi moje i svoje postove, ti bi sve neistomisljenike pozatvarao.
Sad jos i izmisljas. Dakle, to sto ja zagovaram pred zakonom jednak tretman svakoga, nebitno da li je vjernik ili nije, to je netolerancija?
Ma bravo.
Post Reply