Ne mogu, al nije na hodzi da govori katolicima sta ce raditi, osobito ne ovim tonom. Uostalom, Uskrs je veci i najveci praznik kod krscana. Bozic je vise vrijeme kad se pije.tandmand wrote:tututuuuu wrote: ako se Bajram slavi na trgu, sto bi se Bozic slavio tamo negdje ispred crkve, daleko od ociju javnosti? Sto vi ne slavite Bajram ispred dzamija?E sada da li se turbofolk koncerti, opijanja po kafanama i sl. mogu smatrati proslavom Božića, Bajrama to je već teološko pitanje.Glavna proslava Kurban-bajrama u Hrvatskoj održana je u Islamskom centru u Rijeci, a cijeli događaj izravno je prenosila Hrvatska radio-televizija. Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović, u bajramskoj hutbi je izrazio zabrinutost zbog aktualnih događaja u Iraku i Siriji koji žele predstaviti islam u svjetlu kakav on nije, a to je nasilje.![]()
Pristojan koncert povodom vjerskom praznika sasvim je u redu ili neka druga slična manifestacija ali pošto je ovo Balkan uvijek paziti da to neko ne protumači kao provokaciju ili vrijeđanje njegovih svjetonazora. No, ako bi neko u Mostaru, na Bulevaru, preko puta iznimno visokog tornja katoličke crkve, organizovao neku islamsku vjersku proslavu tipa Mevlud; sigurno bi bilo začudno zašto to nije urađeno na nekoj od mnogobrojnih javnih površina u Mostaru.
Da su onaj iftar ispod starog Mosta pomjerili na Bulevar ili čak na Španski trg, bilo bi u najmanju ruku sumnjivo.
Ne znam gdje je sredisnji trg u Mostaru, al u svakom slucaju svako ima pravo koristiti javnu povrsinu u skladu sa zakonom. U svakom slucaju ja sam siguran da bi jednako cudno gledali na okupljanje u istocnom dijelu grada povodom proslave Bozica.