Ne znam za Skandinaviju, ovo je malo južnije. Za manje od 3 godine, i još nostrifikovala diplomu (ili nešto slično tome, šta joj je već bilo potrebno, u svakom slučaju diploma joj je priznata) i porodila se prideuglavnomja wrote:kox wrote:Koliko skontah iz ovog što je napisao:pita može li otići sa spomenutim fakultetom. Odgovor je može, i može čak raditi i u prosvjeti. Dakle ne mora prati sudje u restoranu ostatak života. A ako je pitanje da li će ga neko maksuz zvati da se useli zato što ima diplomu profesora engleskog iz Sarajeva onda mislim da odgovor i sam zna - neće.bull21 wrote:
Fulala si poentu, nije poenta u parama već odlasku sa spomenutim fakultetom
konkretno u norveskoj NIKO KOME NIJE MATERNJI NORVESKI JEZIK NE MOZE RADITI U PROSVJETI!!! kapak. punktum. karj price.
a za tu tvoju drugaricu pokusavam da skontam ... za 3 godine je naucila jos jedan strani jezik toliko da bude profa u skoli![]()
![]()
jaro moj dobri ... jedino da je u hrvatskoj ili srbiji
1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
-
kox
#701 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
-
prog321
#702 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Sa tom diplomom moze biti dobra porodilja. 
- uglavnomja
#703 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
kox wrote:Ne znam za Skandinaviju, ovo je malo južnije. Za manje od 3 godine, i još nostrifikovala diplomu (ili nešto slično tome, šta joj je već bilo potrebno, u svakom slučaju diploma joj je priznata) i porodila se prideuglavnomja wrote:kox wrote:Koliko skontah iz ovog što je napisao:
pita može li otići sa spomenutim fakultetom. Odgovor je može, i može čak raditi i u prosvjeti. Dakle ne mora prati sudje u restoranu ostatak života. A ako je pitanje da li će ga neko maksuz zvati da se useli zato što ima diplomu profesora engleskog iz Sarajeva onda mislim da odgovor i sam zna - neće.
konkretno u norveskoj NIKO KOME NIJE MATERNJI NORVESKI JEZIK NE MOZE RADITI U PROSVJETI!!! kapak. punktum. karj price.
a za tu tvoju drugaricu pokusavam da skontam ... za 3 godine je naucila jos jedan strani jezik toliko da bude profa u skoli![]()
![]()
jaro moj dobri ... jedino da je u hrvatskoj ili srbiji
nostrifikacija znaci poslati diplomu i cekati odgovor, nikakav trud, par mjeseci konkretno u norveskoj.
a to da je za 3 godina, uz taze muza, brak, trudnocu, porodjaj, i to u novoj sredini gdje je morala uciti da se snadje ... blabla .. naucila jezik do nivoa prosvjetnog radnika ...
izini, ali, ono, ipak, medjutim ... ukljuci malo paralelu ... dodje rumun koji je zavrsio engleski i za 3 godine nauci bosanski toliko da moze predavati u nekoj sarajevskoj skoli
bez ljutnje, samo govorim o realnim sansama da se strani jezik nauci u tako kratkom vremenu, i to toliko perfektno gramaticki da se moze raditi sa djecom. a odrasla osoba NIKADA nece skroz ukloniti akcent jezika na kojem je slomila jezik ili jezike ... plus djeciji izrazi, ulicni izrazi, lokalizmi ...
drugo, na zapadu je diskriminacija, sanse da se zaposli stranac, sa akcentom i nedovoljnim poznavanjem domaceg jezika i to u poredmetu koji nije deficitaran ni u jednoj zemlji
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#704 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Da se nadovežem: sestra od strica završila AGF, udala se za Britanca (pravog, 100%-nog) nigdje nije mogla naći posao, čim progovori znaju da si stranac, džaba...iako odlično priča engleski, akcent i sleng ne možeš naučiti ako nisi tamo rodio se i odrastao. A nostrifikacija...daj budite ozbiljni
kad čuju odakle si u 95% slučajeva moraš polagati neke razlike u ispitima izađe te jeftinije nanovo studiranje. Ti "fini" poslovi su rezervisani za domaće, stranci tu nemaju šta da traže, osim ako nisi matematičko-fiziko-kompjuterski genijalac....al džaba pričati nekima 
- muha_sa
#705 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
moguce da radi u nekoj školi il vrticu i uci djecu raje sa našeg govornog podrucja--ono, nekoliko casova mjesecno---znam da je takva praksa u ŠveCkojuglavnomja wrote:
nostrifikacija znaci poslati diplomu i cekati odgovor, nikakav trud, par mjeseci konkretno u norveskoj.
a to da je za 3 godina, uz taze muza, brak, trudnocu, porodjaj, i to u novoj sredini gdje je morala uciti da se snadje ... blabla .. naucila jezik do nivoa prosvjetnog radnika ...![]()
![]()
izini, ali, ono, ipak, medjutim ... ukljuci malo paralelu ... dodje rumun koji je zavrsio engleski i za 3 godine nauci bosanski toliko da moze predavati u nekoj sarajevskoj skoli![]()
i uz to se porodi
bez ljutnje, samo govorim o realnim sansama da se strani jezik nauci u tako kratkom vremenu, i to toliko perfektno gramaticki da se moze raditi sa djecom. a odrasla osoba NIKADA nece skroz ukloniti akcent jezika na kojem je slomila jezik ili jezike ... plus djeciji izrazi, ulicni izrazi, lokalizmi ...
drugo, na zapadu je diskriminacija, sanse da se zaposli stranac, sa akcentom i nedovoljnim poznavanjem domaceg jezika i to u poredmetu koji nije deficitaran ni u jednoj zemlji... moje iskustvo govori nesto drugo. i ne samo moje, imam raje sirom europe sa slicnim iskustvima. nostrifikacija ne znaci nista.
-
Ci-Nick
#706 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Moja sestra je završila mašinstvo,.. radila godinama kao profesorica u Zenici,.. sad je profesorica u Njemačkoj, u zanatskoj školi.
Predaje stručne predmete, uspjela je nostrifikovati svoju diplomu. Istina ona je vanserijski borac i borila se dvije godine dok je stigla do cilja.
Imala je solidno predznanje njemačkog i podršku par nijemaca.
Predaje stručne predmete, uspjela je nostrifikovati svoju diplomu. Istina ona je vanserijski borac i borila se dvije godine dok je stigla do cilja.
Last edited by Ci-Nick on 08/12/2015 19:54, edited 1 time in total.
-
prog321
#707 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Lajavikrelac wrote:Da se nadovežem: sestra od strica završila AGF, udala se za Britanca (pravog, 100%-nog) nigdje nije mogla naći posao, čim progovori znaju da si stranac, džaba...iako odlično priča engleski, akcent i sleng ne možeš naučiti ako nisi tamo rodio se i odrastao. A nostrifikacija...daj budite ozbiljnikad čuju odakle si u 95% slučajeva moraš polagati neke razlike u ispitima izađe te jeftinije nanovo studiranje. Ti "fini" poslovi su rezervisani za domaće, stranci tu nemaju šta da traže, osim ako nisi matematičko-fiziko-kompjuterski genijalac....al džaba pričati nekima
Ko joj je kriv sto nije profesor masinstva.
- uglavnomja
#708 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ci-Nick wrote:Moja sestra je završila mašinstvo,.. radila godinama kao profesorica u Zenici,.. sad je profesorica u Njemačkoj, u zanatskoj školi.
to je drugi padez, srednja skola i strucni predmet ... ali JEZIKE
moji komentari su bili za osnovnu skolu.
- uglavnomja
#709 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
muha_sa wrote:moguce da radi u nekoj školi il vrticu i uci djecu raje sa našeg govornog podrucja--ono, nekoliko casova mjesecno---znam da je takva praksa u ŠveCkojuglavnomja wrote:
a to da je za 3 godina, uz taze muza, brak, trudnocu, porodjaj, i to u novoj sredini gdje je morala uciti da se snadje ... blabla .. naucila jezik do nivoa prosvjetnog radnika ...![]()
![]()
izini, ali, ono, ipak, medjutim ... ukljuci malo paralelu ... dodje rumun koji je zavrsio engleski i za 3 godine nauci bosanski toliko da moze predavati u nekoj sarajevskoj skoli![]()
i uz to se porodi
drugo, na zapadu je diskriminacija, sanse da se zaposli stranac, sa akcentom i nedovoljnim poznavanjem domaceg jezika i to u poredmetu koji nije deficitaran ni u jednoj zemlji... moje iskustvo govori nesto drugo. i ne samo moje, imam raje sirom europe sa slicnim iskustvima. nostrifikacija ne znaci nista.
neki animator, asistent pravog profe ... to moze biti.
-
kox
#710 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Radi u redovnoj školi i redovnoj nastavi, dakle sa domicilnim stanovništvom. Tačnije u školama, valjda i kod njih postoji norma pa rade u više škola.Jedino ograničenje je to što su joj priznali njihov nivo prije mastera (završila je po starom sistemu u Sarajevu) i može raditi samo u osnovnoj školi (ili može raditi u osnovnim i srednjim strukovnim školama a ne može u gimnaziji, ne sjećam se više).. Da bi predavala u srednjoj (ili gimnaziji, kao što rekoh ne sjećam se) mora završiti njihov master.muha_sa wrote:moguce da radi u nekoj školi il vrticu i uci djecu raje sa našeg govornog podrucja--ono, nekoliko casova mjesecno---znam da je takva praksa u ŠveCkojuglavnomja wrote:
![]()
i uz to se porodi
Prije nego se doselila tamo je čini mi se pola godine - godinu učila njihov jezik i polagala neke ispite u ambasadi u Sarajevu. Nakon dolaska tamo morala je nastaviti sa učenjem jezika, i prije nego je dobila državljanstvo polagala je test. Ne znam da li su i šta tražili i nakon toga što se jezika tiče. Helem, rezultati su takvi kakve sam naveo, bio, vidio, čak upoznao i neke njene kolege. Kao što rekoh, osim nje u istom okrugu radi još najmanje jedna profesorica engleskog koja je faks završila u Sarajevu. Ona je došla 90-ih i cijela ta procedura je za nju trajala duže, ali je i ona uspješno završila. Ona je završila i taj master kod njih (btw. plaća ga država kao usavršavanje) i predaje u srednjoj školi.
- U-zap
#711 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Vani se zakon postuje. Zato se najvise odlazi 
-
ibizza
#712 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Zabrinjavajuće: Samo u januaru 2016. godine 60 porodica iz Livna napustilo BiH
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zabrinja ... /160203038
Ja imam info da je od nove iz Livna otislo oko 50 punih autobusa za EU(vecina za Njemacku).
Ovo je uzas koliko naroda ide.
Ja imam info da je od nove iz Livna otislo oko 50 punih autobusa za EU(vecina za Njemacku).
Ovo je uzas koliko naroda ide.
- duminjo
#713 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
iskreno se obradujem svakome ko uspije dobiti vizu za buducnost i sam sam u procesu odlaska iz ovih govana. razloga je i vise od 1001-og
- Ajatolah_
#714 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
To je već nemoguće, po popisu iz 2011. Livno ima oko 9.000 stanovnika, 50 punih autobusa (po 50 ljudi ako su puni) u jednom mjesecu bi značilo da za manje od 4 mjeseca u Livnu ne bi ostalo žive duše.ibizza wrote:Zabrinjavajuće: Samo u januaru 2016. godine 60 porodica iz Livna napustilo BiH
Ali stoji da iseljavanje iz BiH masovno... A, na koji način zapravo najčešće naši ljudi idu? Kad vidiš koliko ih ide, čovjek bi rekao da je to lako k'o u drugi kanton odseliti, ali kad pogledaš uvjete evropskih zemalja, to uglavnom nisu baš bezveze stavke koje može bilo ko ispuniti... Haj' dobro, dio se poženi za papire, dio je fakat kvalifikovan za neki traženu oblast, ali ima puno onih koji ne spadaju u te kategorije pa odu i nije mi baš jasno na koju caku.
- KB9
#715 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
slabo je ovo sve kolko ce naroda otic kad nas nekad prime u eu, kucu ces moc kupit za hiljadu 
- sinuhe
#716 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Šepić iz Cazina komentariše iseljavanje iz Livna 
- fortaleza
#717 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa možeš i sad za par tisuća u Drvaru i nekim zabitima, ali zašto će ti? Masa nekretnina po napuštenim selima je već propala, bez da ih itko održava.KB9 wrote:slabo je ovo sve kolko ce naroda otic kad nas nekad prime u eu, kucu ces moc kupit za hiljadu
Što se tiče nekretnina u gradu, predgrađu i boljim lokacijama neće cijena pasti samo tako, održat će je Arapi, Švabe, dijaspora te politička kasta.
-
ibizza
#718 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Mozda jeste pretjerana brojka, ali se odnosila na LIvno i okolne gradove/sela-Duvno,Suice,Glamoc,Kupres itd... U Livno idem cesto, imam neke familije, mogu ti reci da je ono pustinja postala. Pa prije samo 5 godina , kada bi dosao u gradu je bilo raje, zivo, hodalo se, a danas kad odem, to je uzas...Rece mi jedna profesorica iz gimnazije u Livnu da je ove godine upisano svega 15. ucenika u prvi razred te skole, dok je npr. prije SAMO 7 godina bilo 2. odjeljena po 30. ucenika.Ajatolah_ wrote:To je već nemoguće, po popisu iz 2011. Livno ima oko 9.000 stanovnika, 50 punih autobusa (po 50 ljudi ako su puni) u jednom mjesecu bi značilo da za manje od 4 mjeseca u Livnu ne bi ostalo žive duše.ibizza wrote:Zabrinjavajuće: Samo u januaru 2016. godine 60 porodica iz Livna napustilo BiH
Ali stoji da iseljavanje iz BiH masovno... A, na koji način zapravo najčešće naši ljudi idu? Kad vidiš koliko ih ide, čovjek bi rekao da je to lako k'o u drugi kanton odseliti, ali kad pogledaš uvjete evropskih zemalja, to uglavnom nisu baš bezveze stavke koje može bilo ko ispuniti... Haj' dobro, dio se poženi za papire, dio je fakat kvalifikovan za neki traženu oblast, ali ima puno onih koji ne spadaju u te kategorije pa odu i nije mi baš jasno na koju caku.
-
ibizza
#719 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Kako drug, kako?Iza Horizonta wrote:svaki normalan iole čovjek će bježat odavde ako ima priliku, savjet mladima bježite odavde što prije i ne osvrćite se
Evo, ja bi ovog momenta krenuo, ali gdje, sta,kako?
Ozenjen sam , tako da ne mogu na osnovu braka, nemam Hr pasos, nisam medicinska struka, nisam inzinjer ...jebeni sam ekonomista
-
prog321
#720 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Iza Horizonta wrote:svaki normalan iole čovjek će bježat odavde ako ima priliku, savjet mladima bježite odavde što prije i ne osvrćite se
Samo bi budala bjezala od bilo kojeg drzavnog posla u BiH. Nigdje u svijetu neces biti vise placen za manje rada.
-
Trebam te
#721 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Nije bas tako!Lajavikrelac wrote:Da se nadovežem: sestra od strica završila AGF, udala se za Britanca (pravog, 100%-nog) nigdje nije mogla naći posao, čim progovori znaju da si stranac, džaba...iako odlično priča engleski, akcent i sleng ne možeš naučiti ako nisi tamo rodio se i odrastao. A nostrifikacija...daj budite ozbiljnikad čuju odakle si u 95% slučajeva moraš polagati neke razlike u ispitima izađe te jeftinije nanovo studiranje. Ti "fini" poslovi su rezervisani za domaće, stranci tu nemaju šta da traže, osim ako nisi matematičko-fiziko-kompjuterski genijalac....al džaba pričati nekima
Slucajno sam radila za britansku kompaniju i znam kako to ide.
-
Trebam te
#722 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
prog321 wrote:Iza Horizonta wrote:svaki normalan iole čovjek će bježat odavde ako ima priliku, savjet mladima bježite odavde što prije i ne osvrćite se
Samo bi budala bjezala od bilo kojeg drzavnog posla u BiH. Nigdje u svijetu neces biti vise placen za manje rada.
Tacno, stim da nikad i neces biti dio profesionalnog business trenda i marketa.
Postajes totalni parazit
-
Trebam te
#723 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Slazem se u ideji. Da mladi ljudi nebi trebali robovati nepismenim uhljeljenicima na drzavnim jaslama.Iza Horizonta wrote:svaki normalan iole čovjek će bježat odavde ako ima priliku, savjet mladima bježite odavde što prije i ne osvrćite se
Ne slazem se u ovom sto mladi su lijeni i nista ne preduzimaju da promijene situaciju, ne vidim demonstarcije, ne vidim proteste za bolje sutra...dok mladi covjek stane na noge i sebi obezbjedi zivot na zapadu (gdje nije sve ruzicasto) to vrijeme pametnije trebaju iskoristiti i poceti mijenajti stvari u svojoj zemlji.
Da izidje na ulice 70000 studenata i penzioneri i nezaposleni, bogme vlast bi se zamislila!!!
Ovako bjezati od problema nije bas najbolja opcija a ici u nesto totalno nepoznato!
-
ibizza
#724 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
A sta da trazimo kad izadjemo na ulice?Trebam te wrote:Slazem se u ideji. Da mladi ljudi nebi trebali robovati nepismenim uhljeljenicima na drzavnim jaslama.Iza Horizonta wrote:svaki normalan iole čovjek će bježat odavde ako ima priliku, savjet mladima bježite odavde što prije i ne osvrćite se
Ne slazem se u ovom sto mladi su lijeni i nista ne preduzimaju da promijene situaciju, ne vidim demonstarcije, ne vidim proteste za bolje sutra...dok mladi covjek stane na noge i sebi obezbjedi zivot na zapadu (gdje nije sve ruzicasto) to vrijeme pametnije trebaju iskoristiti i poceti mijenajti stvari u svojoj zemlji.
Da izidje na ulice 70000 studenata i penzioneri i nezaposleni, bogme vlast bi se zamislila!!!
Ovako bjezati od problema nije bas najbolja opcija a ici u nesto totalno nepoznato!
-
Trebam te
#725 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
ibizza wrote:A sta da trazimo kad izadjemo na ulice?Trebam te wrote:Slazem se u ideji. Da mladi ljudi nebi trebali robovati nepismenim uhljeljenicima na drzavnim jaslama.Iza Horizonta wrote:svaki normalan iole čovjek će bježat odavde ako ima priliku, savjet mladima bježite odavde što prije i ne osvrćite se
Fakultetski obrazovani ljudi su pametna djeca koja trebaju znati sta da traze, inace stanje ostaje kako jeste!!!
U moje vrijeme a pazi meni nije bas puno godina omladina je bila mnogo aktivnija, trazili su svoja prava, borili se za iste. Sad je omladina jako latergicna na trenutno stanje. Nije solidarna, a posebno ako se ih direktno ne tice.
Bosna je bogata zemlja, Bosna ima sve!