Okupatorske zastave na Bobovcu
-
Patriotska_Liga
#701 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Bosanski jezik nismo nazvali mi, mi samo baštinimo tradiciju. Eno reče Halilović danas kad se prvi put spominje bosanski jezik, čak i prije famoznog rječnika.
Komunistička kovanica Bosanac i bosanski jezik nemaju nikakve veze.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#702 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
aha i Bosanski jezik bastinite hahahahhaPatriotska_Liga wrote:Bosanski jezik nismo nazvali mi, mi samo baštinimo tradiciju. Eno reče Halilović danas kad se prvi put spominje bosanski jezik, čak i prije famoznog rječnika.
-
Fudo387
#703 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Imas neke informacije da se Bosnjacima opet sprema nestanak?hrasno38 wrote:hrasno38 wrote:ha ajmo odmah sad citirati ubicu Karadzica i glumiti male jadne i naivne Bosnjake. Pusti to supljiranje....kreten nam je najavio da ce nas pobiti i oopet nas pobio!!!!Nije to glupost levatu nego surova istina!!!!!! Jel ti rekao da ces nestati? JESTE....jesi li skoro nestao iz pola BiH? JESI.......a sve ti je to zlocinac najavio!!!! Samo smo mi srecom imali vojskovodju koji je mrtvo hladno rekao "Mirno spavajte rata nece biti". Ja samo sve ovo osjetio direktno na svojoj kozi a i sad me svaki dan podsjeca na dva mjesta ispod koze.... A TI??????Fudo387 wrote:Ne znam da li se pravis lud ili fakat nisi svjestan kakvu si glupost odvalio?
Sto se tice njegovih prijetnji '92, bas kao i tvoje mantre o krscanskoj evropi koja bi mi mogla doci glave ako se ne prestanem zajebavat,...
obe opcije me mogu samo za belegiju povuc, kako onda tako i danas.
Ruzno je to da si od covjeka koji se borio na strani pravde dosao na nivo prosjecnog bosanskohercegovackog ksenofoba.
-
Patriotska_Liga
#704 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Naravno, neće ga valjda baštinit' poprošle jugonjare.
- Leons
#705 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Sto ce hapsit ljude? Sta ti je? Smiri se. Samo kazem da je tvoje spocitavanje Bosnjacima da nemaju veze sa srednjovijekovnim praocima i manicno zagovaranje nacionalnog imena Bosanac smijesno i simpaticno s obzirom koliko ti je rezonovanje lose. U isto vrijeme pricati o kontinuitetu imena i biti Bosanac, ne ide. Pricati kako je problem sto je zadrzano bosnjacko ime a ne vjera pa to koristiti kao nekakav argument za Bosanac... ne razumijem. Sta to mijenja? Bosanci muslimani. I sta?hrasno38 wrote:Pa kad je Bosanac komunisticka kovanica sto su onda koji gurac tvoji idopoklonici jezik nazvali Bosanskim....sto ga ne nazvase Bosnjackim???? Samo se topite iz rijeci u rijec i jedini vam je argument jugonostalgicar, komunista itd itd. Jugonostalgicar jesam i sanjam kada ce opet doci vlast koja ce izmedju ostalih pohapsiti i ove minderase a komunista nisam bio nikada ali bas nikada kao ni nacionalista sto je vama nejpomljivo jer ste vi bili prvo komunisti a onda nacionalisti a sutra ko zna sta cete biti jer vi budete ono sto vam odgovara i sa onim ko je u vecini!!!Leons wrote:Pa frajeru idi u Grude i Kalinovik pa njima objasnjavaj da su nekada i oni Bosnjaci dobri bili sta si ovdje nasao srati jedinima koji to ime jos uvijek nose... Da stvar bude smijesnija pricas o nekom kontinuitetu i historijskoj autenticnosti a izjasnjavas se kao Bosanac sto je komunisticka kovanica... Trebali bi i Bosnjaci da prihvate tu izlizanu blijedu kovanicu pa onda nema problema sto su muslimani, onda je historijska veza sa Bosnjanima neupitna jel? Logika ti je zaqrac.
I ti jedini ne nose to ime nego su ga sami sebi dali a to je ogromna razlika!!!!! Sjooo bas me drzite budnim sa svojim nebulozama...interesantna ste ekipa nema sta samo vam fali jos onaj HM2011
- piupiu
#706 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
@Patriotska_liga, brkaš babe i žabe. Jezik se mijenja, evoluira, nije uklesan i zauvijek dat kroz vrijeme i prostor. Bosanac je kovanica koju nije niko ustanovio dekretom, već se ona prvenstveno koristi kao geografska i kulturološka odrednica za ljude koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine, nešto što je - koliko ja znam - nastalo spontano i zadržalo se u narodnoj upotrebi. Na Balkanu se rabe i pojmovi Srbin i Srbijanac. Moguće je da su i te Srbijance komunisti izmislili i da oni zapravo ne postoje.

- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#707 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
A nisi se zapitao sto puno ljudi evo na ovom forumu slicnih meni vrlo vrlo slicno razmislja....prije svega mislim o ljudima koi se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci, koji su se borili uz Bosnjake u proslom ratu, koji vole ovu zemlju ali koji imaju svoj stav i svoj obraz. To sto smo izabrali pravu stranu ne znaci da smo se odrekli svojih korijena vec samo da smo znali u tom trenutku da je i nasa zemlja zajedno sa nasim porodicama i nasim prijateljima ugrozena. I onda 20 godina poslije mojoj zeni koja je isto tako bila u ratu kao bolnicarka u jednoj firmi sef nece da odgovori na "dobar dan" a onima koju nazvali "selam" iste sekunde. A sta mislis kako to izgleda iz perspektive normalnog covjeka. da se meni tako desilo ja znam sta bi uradio i znam kako bih ga poselamio a to je samo jedan mali minorni detalj postivanja drugih u BH prijestolnici.Fudo387 wrote:Imas neke informacije da se Bosnjacima opet sprema nestanak?hrasno38 wrote:hrasno38 wrote:ha ajmo odmah sad citirati ubicu Karadzica i glumiti male jadne i naivne Bosnjake. Pusti to supljiranje....kreten nam je najavio da ce nas pobiti i oopet nas pobio!!!!Nije to glupost levatu nego surova istina!!!!!! Jel ti rekao da ces nestati? JESTE....jesi li skoro nestao iz pola BiH? JESI.......a sve ti je to zlocinac najavio!!!! Samo smo mi srecom imali vojskovodju koji je mrtvo hladno rekao "Mirno spavajte rata nece biti". Ja samo sve ovo osjetio direktno na svojoj kozi a i sad me svaki dan podsjeca na dva mjesta ispod koze.... A TI??????Fudo387 wrote:Ne znam da li se pravis lud ili fakat nisi svjestan kakvu si glupost odvalio?
Sto se tice njegovih prijetnji '92, bas kao i tvoje mantre o krscanskoj evropi koja bi mi mogla doci glave ako se ne prestanem zajebavat,...
obe opcije me mogu samo za belegiju povuc, kako onda tako i danas.
Ruzno je to da si od covjeka koji se borio na strani pravde dosao na nivo prosjecnog bosanskohercegovackog ksenofoba.
A to sto se tice belegije povukli bi tebe cetnici tj ne bi povukli nego otkinuli da nije bilo te Evrope, Amerike koja se zakacila na ono stalno zujanje o multikulturalnosti jednog dijela BiH...i to i jeste tako bilo dok je trebalo. Uzmi kartu Evrope i ofarbaj u dvije boje...zelenom ofarbaj tamo gdje su muslimani a plavom tamo gdje su krscani pa ces vidjeti koliko ti je belegija mikroskopska i da si ovdje fakticki vise na gostujucem nego na domacem terenu.
- piupiu
#708 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Hrasno i Fudo ... nema razloga za vrijedjanje, odstrastite se malo ... Chmoljo je neumoljiv.

-
Fudo387
#709 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Al su se zakacili, toliko ih je to impresioniralo da su mi i embargo uveli. Sto se njih tice, ja sam mogao komotno i u "nestanak", ne bi se ni pohrasno38 wrote:A to sto se tice belegije povukli bi tebe cetnici tj ne bi povukli nego otkinuli da nije bilo te Evrope, Amerike koja se zakacila na ono stalno zujanje o multikulturalnosti jednog dijela BiH...i to i jeste tako bilo dok je trebalo.
supku pocesali. No, evo im qrac svima!
Nemam pojma, mene bi to toliko pogodilo da bi mu sljedeci put na njegov pozdrav odgovorio da mi ga poflauta.hrasno38 wrote: I onda 20 godina poslije mojoj zeni koja je isto tako bila u ratu kao bolnicarka u jednoj firmi sef nece da odgovori na "dobar dan" a onima koju nazvali "selam" iste sekunde. A sta mislis kako to izgleda iz perspektive normalnog covjeka.
I to neki problem?
Sto ti neko nece da kaze dobar dan?
A problema u pm.
Pa bas zato sto vas je deset na jednog i opet vas ne bendam, nije mikroskopska, naprotiv.hrasno38 wrote:.zelenom ofarbaj tamo gdje su muslimani a plavom tamo gdje su krscani pa ces vidjeti koliko ti je belegija mikroskopska i da si ovdje fakticki vise na gostujucem nego na domacem terenu.
Sto se terena tice, to je momak moje, vazda bilo i ostalo.
-
Patriotska_Liga
#710 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Nigdje ja ne rekoh da se ne mijenja. Ipak, kad čitaš Kulinovu povelju jbg možeš sve skontat šta priča lik, a ima joj gotov 1000 godina. Pismo se promijenilo, riječi se mijenjaju ali brat bratu isti je to jezik, ko kaže da nije - laže.piupiu wrote:Patriotski, brkaš babe i žabe. Jezik se mijenja, evoluira, nije uklesan i zauvijek dat kroz vrijeme i prostor. Bosanac je kovanica koju nije niko ustanovio dekretom, već se ona prvenstveno koristi kao geografska i kulturološka odrednica za ljude koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine, nešto što je - koliko ja znam - nastalo spontano i zadržalo se u narodnoj upotrebi. Na Balkanu se rabe i pojmovi Srbin i Srbijanac. Moguće je da su i te Srbijance komunisti izmislili i da oni zapravo ne postoje.![]()
Bosanac može biti samo žitelj Bosne i ništa više, dakle demonim. Srbijanac isto tako. U principu ništa bitno. A Srbijance smo izmislili mi da provociramo Srbe, pa nam u medijima svako malo srbijanski teniser Novak Đoković
Kulturološka odrednica je bosanski, nikako Bosanac.
- tututuuuu
#711 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Koja izmisljotina. Koga ti lazes ovdje, sebe ili nas? Koji romanticarski pogled na Turke, skoro pa su dosli u pomoc napacenim Bosnjanima od zlih katolika, Pape i vlastitog kralja (pa je valjda onda O.K. sto su ga skratili za glavu).hAZNADAR wrote:Ima Tvrtko Kulenovic, sin slikara Hakije,.. mislim da ce cak i clan BANU.hrasno38 wrote: Aaaaaaa kako ti prevodis ni google trans ti nije ravan. Ja ovdje nisam rjecju spomenuo neka nasljedja i ko ima i ko nema prava na njih nego sam samo govorio o imenu Bosnjak na koji su bosanski muslimani uzeli ekskluzivno pravo a u principu i u globalu po istorijskim faktima najmanje prava na to ime imaju. I sta je covjek gore pogresno napisao??? Jesu li muslimani unistili kraljevinu BiH??? JESU!!! Jesu li srednjebosanski vladari bili katolici??? JESU. Jesu li bili bosnjani?? JESU. Ima li danas i jedan Tvrtko Bosnjanin??? NEMA! Dakle Bosnjacu su prihvaceni od druga dva naroda sa tim imenom ali nikako ne mogu biti prihvaceni kao ekskluzivni zastupnici istorije Bosnjaka u ovoj zemlji jer su je ljudi njihove vjere unistili.
Po cemu to bosanski muslimani imaju najmanje prava na ime Bosnjak. Pa tako su se zvali sve vrijeme i za osmanske vladavine. Citaj malo historiju, ako nist bar putopisce poput Celebije. U Bosni zive Bosnjaci razlicitih vjera sve vrijeme.
Nisu muslimani uzeli eksluzivno pravo niti samo sebi prisvojili to ime.
Drugi su ga se odrekli i na njima jedino ostalo. Vrata sirom otvorena svima da budu Bosnjaci.
Ali ako neko nece, ako je neko svjesno oprdjeljen kao Hrvat, Srbin, Bosanac,... sta ga onda zaboli q za bosnjackim imenom i ko ga upotrebljava?
Usput receno - Turska jeste osvojila Bosnu, kao i niz drugih zemalja. Ali je tesko osvojiva Bosna gdje su lomili koplja i ispusili Ugarska i car Dusan - tako lako pala pod Turke.
Zato sto je upravo posljednji kralj shebao zemlju propisno po nalogu Svete Stolice. Zapoceo vjerski progon sto niko nije prije njega. Turci su zatekli konfuznu zemlju i anarhiju, Crkvu Bosansku bez svestenstva, i misionarske franjevce. Narod predavao utvrde bez borbe,.. a Stjepan Tomasevic licno se zali papi u pismu da narod ide Turcima zbog vecih sloboda.
Osmanlije su bile cisto osvajacka imperija i to zbog interesa. Za vjerske prilike su slabo marili jer ih je samo interesovao porez. Vladali su nizom zemalja ali se islamizacija masovna desila samo u Albaniji i Bosni. Zato sto su bili preduslovi za to.
Danas imas niz naroda koji su prihvatili vjeru osvajaca,.. i opet niko ne datira svoju historiju samo od primanja vjere.
Imas teeske i zestoke predrasude o islamu momak. Nije ti to dobro za zdravlje, tacno se osjete i emocije u tvom tonu.
Izmisljotina je isto da se masovna islamizacija odigrala samo u Bosni i Albaniji. Ne, odigrala se i u Hrvatskoj i svim drugim zemljama Balkana koje su Turci okupirali, a ti su muslimani zapravo po povlacenju Osmanlija pobjegli u Bosnu (a mnogi i u danasnju Tursku - odakle i bijelci medju Turcima), i pod islamom se homogenizirali danas u Bosnjake ujedinjeni pod istom vjerom za razliku od susjeda katolika i pravoslavaca (ciji je Bihac bio do dolaska Osmanlija? Gradonacelnik, musliman, porijeklom Dalmatinac.). Islamizacija se nije odigravala jer su ljudi "ugledali svjetlo islama", vec zato sto su tako mogli izbjeci namete, danak u krvi, poreze, itd. koji su nametani nemuslimanima jer su nemuslimani bili gradjani desetog reda. Ostalo su romanticarske bajke i samozavaravanje.
- piupiu
#712 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Isti jezik, ali arhaičniji, danas je onakav kakvim se razvio dalje.Patriotska_Liga wrote: Nigdje ja ne rekoh da se ne mijenja. Ipak, kad čitaš Kulinovu povelju jbg možeš sve skontat šta priča lik, a ima joj gotov 1000 godina. Pismo se promijenilo, riječi se mijenjaju ali brat bratu isti je to jezik, ko kaže da nije - laže.
Bosanac može biti samo žitelj Bosne i ništa više, dakle demonim. Srbijanac isto tako. U principu ništa bitno. A Srbijance smo izmislili mi da provociramo Srbe, pa nam u medijima svako malo srbijanski teniser Novak Đoković![]()
Kulturološka odrednica je bosanski, nikako Bosanac.
Nećeš vjerovati, Srbijanka postoji čak i kao vlastito ime!
Što se Bosanaca tiče, malo si previše kategoričan. Svako ko se osjeća Bosancem je Bosanac - i nema tu šta ko da nameće 'osjećanja', ni imenovanja.
U anketi koju je 2007. godine provela Razvojna mreža Ujedinjenih nacija (UNDP), 57% onih koji su ispitani su se prvenstveno izjašnjavali po etničkoj pripadnosti, dok se 43% ispitanika izjasnilo samo da su državljani Bosne i Hercegovine (Bosanci). Pored toga, 75% ljudi koji su bili anketirani je odgovorilo pozitivno na sljedeće pitanje: "Pored izjašnjavanja o sebi kao Bošnjaku, Hrvatu ili Srbinu, da li se smatrate i građaninom cijele Bosne i Hercegovine?". U istoj anketi, 43% je reklo da se osjećaju kao građanin Bosne i Hercegovine (Bosanac) u smislu primarnog identiteta, 14% se izjasnilo pripadnicima određenih etničkih ili vjerskih grupa, dok je 41% odabralo dvojni identitet.[13][14] https://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanci
-
Patriotska_Liga
#713 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ne sumnjam da postoji takvo ime, samo ne vidim kakve to veze ima s bilo čim. Srbijanac i Srbijanka su demonimi za stanovnike uže Srbije i to je to.piupiu wrote: Isti jezik, ali arhaičniji, danas je onakav kakvim se razvio dalje.
Nećeš vjerovati, Srbijanka postoji čak i kao vlastito ime!![]()
Što se Bosanaca tiče, malo si previše kategoričan. Svako ko se osjeća Bosancem je Bosanac - i nema tu šta ko da nameće 'osjećanja', ni imenovanja.
U anketi koju je 2007. godine provela Razvojna mreža Ujedinjenih nacija (UNDP), 57% onih koji su ispitani su se prvenstveno izjašnjavali po etničkoj pripadnosti, dok se 43% ispitanika izjasnilo samo da su državljani Bosne i Hercegovine (Bosanci). Pored toga, 75% ljudi koji su bili anketirani je odgovorilo pozitivno na sljedeće pitanje: "Pored izjašnjavanja o sebi kao Bošnjaku, Hrvatu ili Srbinu, da li se smatrate i građaninom cijele Bosne i Hercegovine?". U istoj anketi, 43% je reklo da se osjećaju kao građanin Bosne i Hercegovine (Bosanac) u smislu primarnog identiteta, 14% se izjasnilo pripadnicima određenih etničkih ili vjerskih grupa, dok je 41% odabralo dvojni identitet.[13][14] https://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanci
Naravno da je Bosanac svako ko se osjeća tako. I Marsovac je svako ko se osjeća tako. Ali to su osjećaji. Ni Bosanac ni Marsovac nisu etnonacionalne kategorije. Bosanac je u nauci demonim, a u osjećaje se ne ulazi.
- piupiu
#714 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Kako nema? Govori ti o imenima koja izlaze iz narodnog osjećanja sebe. Narod čini skupina ljudi koji imaju kulturološki kod koji se prenosi s koljena na koljeno, ne?Patriotska_Liga wrote: Ne sumnjam da postoji takvo ime, samo ne vidim kakve to veze ima s bilo čim. Srbijanac i Srbijanka su demonimi za stanovnike uže Srbije i to je to.
Etnonacionalne kategorije nisu fizička, već kulturološka i politička svojstva. Svaka je zajednica u tom smislu imaginarna i pitanje 'osjećanja' sebe, političke definicije i želje da se postoji kao autonomna zajednica koja ima autoritet sama nad sobom, nije pitanje krvne grupe. Tako je i sa Bosancima koji se osjećaju Bosancima - kod njih se pripadnost definiše pripadnošću državi, kulturi i prostoru.Naravno da je Bosanac svako ko se osjeća tako. I Marsovac je svako ko se osjeća tako. Ali to su osjećaji. Ni Bosanac ni Marsovac nisu etnonacionalne kategorije. Bosanac je u nauci demonim, a u osjećaje se ne ulazi.
-
Patriotska_Liga
#715 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Opet priča o ljiljanima i reprezentaciji. Mnogo je smiješno što neko misli da se OHR-ovim dekretom kojim se ljiljani mijenjaju za ovaj uvod u geometriju, može promijeniti svijest ljudi koji su pod tom zastavom izborili nezavisnost. Ta zastava će uvijek biti naša istinska zastava, uvod u geometriju je stvar konsenzusa. U emotivnom smislu ljiljani su naša zastava, a na utakmicama se naravno pokazuju emocije. Uvod u geometriju je na zvaničnim mjestima, jarbolima i to, a među navijačima logično dominiraju ljiljani. Evo ja pozivam one koji misle da to ne treba tako da dođu na utakmice i predlože da svi sklone ljiljane, bilo bi interesantno vidjeti reakciju
Što se tiče neformalnog skupa u Bobovcu i najnovijeg pokušaja fasifikovanja historije, zastava Hrvatske je potpuno nepotrebna na tom mjestu, jednostavno nema šta tu da traži, a oni koji su tamo mahali istom najbolje su rekli o sebi. Nikom ništa ne treba braniti, mogu i ja mahati ljiljanima na luksemburškoj tvrđavi ali ako je to dokaz da je srednjovjekovno luksemburško vojvodstvo dio bosanske historije onda je eto i ova šarada sa šahovnicama na Bobovcu dokaz da je bosansko kraljevstvo dio hrvatske historije. Lagati može svako ali istina je svima dostupna.
Što se tiče neformalnog skupa u Bobovcu i najnovijeg pokušaja fasifikovanja historije, zastava Hrvatske je potpuno nepotrebna na tom mjestu, jednostavno nema šta tu da traži, a oni koji su tamo mahali istom najbolje su rekli o sebi. Nikom ništa ne treba braniti, mogu i ja mahati ljiljanima na luksemburškoj tvrđavi ali ako je to dokaz da je srednjovjekovno luksemburško vojvodstvo dio bosanske historije onda je eto i ova šarada sa šahovnicama na Bobovcu dokaz da je bosansko kraljevstvo dio hrvatske historije. Lagati može svako ali istina je svima dostupna.
-
Patriotska_Liga
#716 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
To je proizvoljna interpretacija da budemo iskreni. Ima i ime Hrvoje po istom principu pa ne postoji Hrvojanska nacija. Ali to je problem kad se robuje jezičkim konstrukcijama i traži logika tamo gdje istu ne treba tražiti.piupiu wrote: Kako nema? Govori ti o imenima koja izlaze iz narodnog osjećanja sebe. Narod čini skupina ljudi koji imaju kulturološki kod koji se prenosi s koljena na koljeno, ne?
E pa nije tako, to je opet ponavljam klasično robovanje jezičkoj konstrukciji. Ne možeš dijeliti iste kulturne i historijske vrijednosti sa već formiranim narodom koji ima svoje historijski utemeljeno ime i zbog jezičke konstrukcije koja ti se ne sviđa (Bošnjak/Bošnjakinja) sebe proglasiti onako kako ti se sviđa (Bosanac/Bosanka) i tvrditi da je to drugi narod. Mislim možeš ti to tako tvrditi ali ozbiljna nauka neće nikad te i takve Bosance registrovati kao poseban narod kao što neće ni Marsovce, Klingonce i slične. Jedno su osjećaji, a drugo nauka. Nauka poznaje isključivo Bošnjake kao narod, a Bosance kao žitelje Bosne.piupiu wrote:Etnonacionalne kategorije nisu fizička, već kulturološka i politička svojstva. Svaka je zajednica u tom smislu imaginarna i pitanje 'osjećanja' sebe, političke definicije i želje da se postoji kao autonomna zajednica koja ima autoritet sama nad sobom, nije pitanje krvne grupe. Tako je i sa Bosancima koji se osjećaju Bosancima - kod njih se pripadnost definiše pripadnosću državi, kulturi i prostoru.
- piupiu
#717 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ja ti i dajem natuknice raznih naučnih razmatranja ovih pitanja, samo što ih ti ne prihvataš.
Bosanac može biti i etno-nacionalna i etno-regionalna kategorija, kao što većina neBošnjaka i dan danas smatra da je Bošnjak prvenstveno etno-religijska kategorija, a Bošnjaci je smatraju etno-nacionalnom, kao što postoje i etno-jezički identiteti, itd. Sve su to ... prije svega osjećanja, svoje "iskustvo" sebe, načini na koje različite grupe 'osjećaju' svoj identitet, a nauka ih imenuje, svrstava u kategorije i opisuje.
-
Patriotska_Liga
#718 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Koji su to čuveni naučnici koji pojam Bosanac smatraju etničkom kategorijom? Naravno da to ne prihvatam, to je izrugivanje nauci.piupiu wrote:Ja ti i dajem natuknice raznih naučnih razmatranja ovih pitanja, samo što ih ti ne prihvataš.Bosanac može biti i etno-nacionalna i etno-regionalna kategorija, kao što većina neBošnjaka danas smatra da je Bošnjak prvenstveno etno-religijska kategorija, a Bošnjaci je smatraju etno-nacionalnom, kao što postoje i etno-jezički identiteti, itd.
Ta većina nebošnjaka su pretpostavljam određeni srpski i hrvatski historičari koji pokušavaju Bošnjake svesti na religijsku kategoriju i tako ih podvesti pod srpsku odnosno hrvatsku nacionalnu matricu. Za razliku od njih, svi ostali relevantni svjetski stručnjaci, uvidjevši historijske činjenice koje su im bošnjački historičari u zadnjih 20-ak godina prezentovali, Bošnjake danas smatraju narodom. Nema ozbiljne literature novog doba u kojoj nećeš naći da je to tako. S druge strane nikad niko ni u kakvoj ozbiljnoj knjizi nije napisao da su Bosanci narod. Nikad.
I konačno, da li zaista smatraš da ti i ja pripadamo različitim narodima?
-
zlata
#719 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Mislim secyprus wrote:hrasno38 je upravu... Historija i evolucija modernih Bošnjaka kao zasebnog naroda započinje sa dolaskom Osmanlija... Naime, dotadašnja historija im je zajednička sa srpskom i hrvatskom... A nekadašnji Bošnjani/Bošnjaci nisu isto što i današnji Bošnjaci... Prije je naziv Bošnjak predstavljao (skoro) sve stanovnike Bosne, a danas naziv Bošnjak predstavlja iz naftalina izvučeni termin koji se odnosi na (skoro) sve muslimane među Južnim Slavenima, koji svoj jezik nazivaju bosanskim... Tvrditi bilo šta suprotno ovome je jednostavno nacionalistička mitomanija koja ne odgovara faktima... Sa druge strane, ovo apsolutno nije ni argument za nipodoštavanje i negiranje moderne bošnjačke nacije... Ona je činjenica i nije ništa manje postojana i vrijedna nego ostale nacije u regionu... Tačka.
Da bi neki bolje razumjeli šta želim reći, povući ću paralelu sa teorijom evolucije... Biolozi će vam reći da nije tačno da su ljudi nastali od majmuna... Ali će vam reći da ljudi i majmuni imaju zajedničkog pretka... Isto tako, ja ne tvrdim, tj. ne slažem se da su Bošnjaci nastali od Srba ili Hrvata, kao ni da su Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka - nego jednostavno oni imaju zajedničke pretke... Tačka.
-
prog321
#720 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Na prvoj stranici tog Wikipedia linka piše da se ne zna gdje i kad je krunisan i da li je uopšte krunisan.ronnie wrote:Aha i zbog toga je okrunjen u Duvanjskom polju : https://hr.wikipedia.org/wiki/Kralj_Tomislavprog321 wrote:Wikipedia je majka znanja. Vidim.ronnie wrote:
Koja Madjarska, jesi li ti čuo za kralja Tomislava? Čak i kad su ušli u konfederaciju sa Madjarima Hrvati su očuvali svoju državnost i hrvatski sabor.
Kakav kralj Tomislav ?
Ne glupiraj se. On je bio obicni madjarski vazal.
Hrvatski krivopisci su izmislili tog Tomislava. Postajete gori od srpskih mitomana
- cyprus
#721 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Zbilja si ti to tako shvatila? Stvarno?zlata wrote:Mislim secyprus wrote:hrasno38 je upravu... Historija i evolucija modernih Bošnjaka kao zasebnog naroda započinje sa dolaskom Osmanlija... Naime, dotadašnja historija im je zajednička sa srpskom i hrvatskom... A nekadašnji Bošnjani/Bošnjaci nisu isto što i današnji Bošnjaci... Prije je naziv Bošnjak predstavljao (skoro) sve stanovnike Bosne, a danas naziv Bošnjak predstavlja iz naftalina izvučeni termin koji se odnosi na (skoro) sve muslimane među Južnim Slavenima, koji svoj jezik nazivaju bosanskim... Tvrditi bilo šta suprotno ovome je jednostavno nacionalistička mitomanija koja ne odgovara faktima... Sa druge strane, ovo apsolutno nije ni argument za nipodoštavanje i negiranje moderne bošnjačke nacije... Ona je činjenica i nije ništa manje postojana i vrijedna nego ostale nacije u regionu... Tačka.
Da bi neki bolje razumjeli šta želim reći, povući ću paralelu sa teorijom evolucije... Biolozi će vam reći da nije tačno da su ljudi nastali od majmuna... Ali će vam reći da ljudi i majmuni imaju zajedničkog pretka... Isto tako, ja ne tvrdim, tj. ne slažem se da su Bošnjaci nastali od Srba ili Hrvata, kao ni da su Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka - nego jednostavno oni imaju zajedničke pretke... Tačka., zelis dokazati da Bosnjaci nisu pravi Bosnjaci, a da Srbi i Hrvati JESU??
Ne, želim reći da srednjovjekovno bosansko naslijeđe jednako pripada i bosanskohercegovačkim Bošnjacima, i bosanskohercegovačkim Srbima i bosanskohercegovačkim Hrvatima, iako srednjovjekovni Bošnjani nisu isto što moderni Bošnjaci, ni moderni Srbi, a ni moderni Hrvati...
-
prog321
#722 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ako ćemo iskreno, Srbi u BiH nisu postojali za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Oni su tek sa Turcima došli 
-
Kitrona
#723 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
prog321 wrote:Na prvoj stranici tog Wikipedia linka piše da se ne zna gdje i kad je krunisan i da li je uopšte krunisan.ronnie wrote:Aha i zbog toga je okrunjen u Duvanjskom polju : https://hr.wikipedia.org/wiki/Kralj_Tomislavprog321 wrote:
Wikipedia je majka znanja. Vidim.
Kakav kralj Tomislav ?
Ne glupiraj se. On je bio obicni madjarski vazal.
Hrvatski krivopisci su izmislili tog Tomislava. Postajete gori od srpskih mitomana
Primijeti kako su upravo hrvatski autori iznijeli sumnje u tvrdnju iz "Ljetopisa popa Dukljanina" o krunjenju na Duvanjskom Polju. Isto tako, upravo su hrvatski povjesničari iznijeli sumnje o autentičnosti Pacte Convente. Evo sad imamo priliku čuti i najnovije prijepore oko Baščanske ploče.
Dakle, hrvatski povjesničari iznose sumnje i oslabljuju mitove hrvatske povijesti.
Postavlja se pitanje, da li takvo ponašanje hrvatskih povjesničara slabi ili jača hravatsku intelektualnu scenu i da li ćemo ikad vidjeti i pročitati kriticke stavove prema mitovima kod bošnjačkih povjesničara prema bošnjačkoj mitomaniji?
Meni su posebno zanimljivi dijelovi o prelasku bogumila na Islam, o nekakvim arapskim trgovcima koji su donijeli Islam u Bosnu stoljećima prije Turaka i slično...
-
prog321
#724 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Vidis da ima ljudi koji su se upecali na te lazne historijske analize, kao ovaj Ronnie na primjer.
A Hrvatski se istoricari tek u zadnje vrijeme protive ovim lazima kada su prezentovani pred nepobitnim dokazima.
Nisam primjetio kod Bosnjaka ovakvo izvracanje istorijskih fakti. Navedi molim te jednu ?
Gdje se citav jedan kralj i njegovo kraljestvo izmisli. Cak u Tomislavgradu imaju i bistu ovog izmisljenog lika. Grad je dobio ime po njemu
A Hrvatski se istoricari tek u zadnje vrijeme protive ovim lazima kada su prezentovani pred nepobitnim dokazima.
Nisam primjetio kod Bosnjaka ovakvo izvracanje istorijskih fakti. Navedi molim te jednu ?
Gdje se citav jedan kralj i njegovo kraljestvo izmisli. Cak u Tomislavgradu imaju i bistu ovog izmisljenog lika. Grad je dobio ime po njemu
- madner
#725 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ovo neka skec tema, hrvatski mitovi i legende protiv bosnjackih.
Cuj Bosna lako pala, gotovo bez otpora.
Islamizacija samo u Bosni i Albaniji
Eh, sta reci.
Cuj Bosna lako pala, gotovo bez otpora.
Islamizacija samo u Bosni i Albaniji
Eh, sta reci.