Cybernetic wrote:
Bosanski je samo jedan od naziva za jedan te isti jezik koji se govori u nekoliko drzava. On nije poseban i ne razlikuje se od drugih (navodno posebnih) isprdaka (nekadasnjeg) srpskohrvatskog. Nije ovo predmoderno doba kada su razliciti autori za isti jezik koristili stotinu naziva. Jezici su davno normirani. Postoji nesto sto se zove knjizevni jezik i i on cesto nosti isto ime u nekoliko drzava. Slucaj srpskohrvatskog je bio solidno rijesen i u lingvistici vazi danas dan osim naravno u zemljama gdje se govori. Kada bi se naprimjer svi dogovorili da zajednicki srpskohrvatski preimenujemo u bosanski, za mene bi to bilo apsolutno prihvatljivo, jer mi je naziv jezika nebitan. Ime jezika nema veze sa nacionalnim identitom i politickim ubjedjenjima. Ili da ga nazovemo hercegovacki posto iovako bazira na istocnohercegovackoj stokavici. Apsolutno svejedno, jer to nista ne mijenja oko cinjenica da se radi o istom jeziku. No ovdje se radi o jos jednom problemu. Ljudi koji snimaju propagandne klipove u kojima tvrde da su Bosanci izmisljena nacija, podmetnuta Bosnjacima i prema kojima idealni Bosnjak prestavlja konzervativnog muslimana cija je zena/sestra/majka/kcerka pokrivena, ne mozes ocekivati razumijevanje za takvo licemjerstvo. Jer ako velis da Bosanaca nema i da su to Bosnjaci, ili cak izdajnici Bosnjaka, onda budi dosljedan i reci da govoris bosnjackim. Ja tebi ili bilo kome drugom nista ne bi zabranjivao, kao sto neces ni ti ili kreten koji je na Youtube okacio onaj klip meni braniti da budem Bosanac.
Prvo poceo o bosanskom jeziku pa odjednom skoci na Bosanac vs Bosnjak
Zasto ocekujes da se prvo drugi izjasne oko imena jezika pa tek onda ti? Niko ne brani Srbima i Hrvatima da svoj jezik imenuju bosanskim. Nigdje neces naci da je bosanski jezik samo rezervisan za Bosnjake muslimane. Shvati i ti i slicni da je multietnickost mozda moguca u nekim drugim sferama ali je definitivno za sva vremena propala u sferi imenovanja nacije i jezika. Nece Srbi i Hrvati nikada prihvatiti neko zajednicko ime za jezik ili naciju i zasto ocekivati od Bosnjaka da jedini to rade?
A kada vec trolamo sa Bosancima vs Bosnjacima - nece proci ta predstava da je Bosanac zabranjen, propagandno sataniziran i zrtva nacionalizma. Vise od 20 god u dejtonskoj BiH smo imali fore na bilo koji nacin promovirati, predloziti,.. bosansku naciju. Niko to nikada nije branio niti unaprijed sankcionisao mogucnost toga.
Taj se prijedlog nije nikada predlozio u parlamentu, niti jedna stranka to nije stavila u svoj program, niti jedan zastupnik javno predlozio, niti jedan medij poveo kampanju oko toga, niti jedna anketa gradjana oko toga, niti jedna objava neke institucije ili intelektualne secesije, niti jedna javna debata oko toga,... Niste se sami sjetili na bilo koji regularan nacin povuci pitanje bosanske nacije dvije decenije, a niste ni napravili niti jedan propagandni klip na Youtube. Zasto bi vas covjek uzimao ozbiljno uopce? Bosnjastvo se za ove dvije decenije ukorijenilo, udomacilo,.. ne zbog propagande i zabrana - vec zato sto nije bilo nijedne druge alternative, prijedloga.
Bosnjaci su za ove dvije decenije uradili ogroman posao u smislu publikacije, politike, edikacije i objasnjenja bosnjastva, historijske podloge, poveznice sa srednjim vijekom i Bosnjanima, kulturnih osobitosti,.. i u konstantnoj konfrontaciji sa susjednim fasistima i negatorima. Sta su to Bosanci uradili u ove dvije decenije po tom pitanju osim sto su izigravali elitu u privatnim kuloarima. Jednostavno ne poznajtete vise puls naseg naroda, propustili ste 20 god transformacije i procesa, i jos zivite u zabludi da BiH moze biti mini YU.
Mislim, tvoja stvar, nazovi se Klingoncem ako zelis a svoj jezik klingonskim,.. to je tvoje pravo,.. to mene ne interesuje,.. - ali dokle god negiras Bosnjastvo i bosanski jezik - ti si samo jedan od negatora i sa pravom svrstan u istu grupu kao susjedni fasisti. To samo dokazuje da su najveci neprijatelji multietnicnog koncepta i lijeve politicke opcije upravo sami propagatori. Niko ne moze bolje pokopati to kao vi sami. Zahvaljujuci vasem negiranju nase nacije i jezika se upravo i stvara siri prostor i bolji uslovi za SDA, Fatmirovce i ostalu bagru. Jedan prosjecan pametan Bosnjak koji voli ovu drzavu ce uvijek prije i radije izabrati desnu ili nacionalisticku opciju negoli negatore. Onog momenta kada su se vasi stavovi priblizili Banjaluci - trebao se upaliti alarm i da negdje postoji granica.