Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post Reply
LBVIEW

#701 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by LBVIEW »

zg1911 wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Shtokavia ... ovenia.png

zar zaista ikavskog govora ima ovako u unutrašnjosti bih?

po ovoj mapi ga ima još i više

https://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tok ... alects.PNG
Bilo je i vise,npr. Bosnjaci Bosanske Krajine su vecinski ikavci, za razliku od Srba iste regije koji su ijekavci.
Medutim,kroz skolstvo se u zadnjih nekoliko generacija nametao ijekavski tako da je ikavski govor danas gotovo nestao.
zg1911

#702 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by zg1911 »

LBVIEW wrote:

Bilo je i vise,npr. Bosnjaci Bosanske Krajine su vecinski ikavci, za razliku od Srba iste regije koji su ijekavci.
Medutim,kroz skolstvo se u zadnjih nekoliko generacija nametao ijekavski tako da je ikavski govor danas gotovo nestao.
da, i pise da ikavskim govorom govore uglavnom hrvati i bosnjaci. makar bi ocekivao da su i dalmatinski srbi vecinski govorili ikavicom.

iznenadilo me da se navodno i po slavoniji i vojvodini prica(lo) ikavski. cak se nekoc prije moglo naci krajeva di su kajkavci i u uzoj hrvatskoj pricali ikavski, danas ikavskih kajkavaca ima u istri.
hAZNADAR

#703 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

U Banjaluci se davno pretezno govorila ikavica. Uglavnom kod muslimana koliko se sjecam. Govor starijih ljudi sedamdesetih i osamdesetih je bio drugaciji. Govorilo se bilo(bijelo), mliko(mlijeko), lipo(lijepo),... a takodjer i scakavica. Cak i danasnji penzioneri iz Banjaluke znaju reci sćap, basća, pusćaj,... smetlje,...
Ikavica se javlja i u starijim izvedbama sevdalinke.

Bilo je starijih zena u mojoj mahali koje su bile nepismene. Imao sam zadatak da im citam naglas prijevode serija kada se skupe na kaHvu. Uz pristojnu nadoknadu. :D Bilo je starijih hriscanskih zena na pijaci koje su prodavale sir i koje su isto bile nepismene. Bilo da su zivjele na selu ili u gradu u mahali, nisu isle uz skolu i bile su cijeli zivot domacice.
Ono sto je bitno u ovome je cinjenica da su nepismene zene koje nisu isle u skolu i one koje su bile skolovane - razlicito pricale. Ikavica i scakavica je bila ucestalija kod starijih koji nisu bili skolovani. Razlog - standardizacija jezika i skola gdje si mogao dobiti keca ako ti slucajno izleti koja ikavica ili scakavica. Za par generacija se to uspije.

Osim par regija poput dijelova Dalmacije i okolina Niš gdje za taj projekat treba malo vise vremena.
zg1911

#704 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by zg1911 »

al je tako rigirozno bilo da se uopce nije smilo koristit ikavicu? kod nas i na faksu dalmosi i dalje revu po svom. medjimurci, zagorci i ostali se odmah saltaju na standardni ali ovi odozdol puno rijedje.

doci cemo do toga da smo svi mi dalmatinci. rimsko pravo :D

kakve veze nis ima s ikavicom? zar se ne govori tamo torlackim narjecjem?

btw ja sam za ocuvanje dijalekata. niti me smetaju zagorci niti tovari. dapace, zanimljivo mi ih je slusat. isto kao i srbe i bosance. samo da nije po zagrebacki
hAZNADAR

#705 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

zg1911 wrote:al je tako rigirozno bilo da se uopce nije smilo koristit ikavicu? kod nas i na faksu dalmosi i dalje revu po svom. medjimurci, zagorci i ostali se odmah saltaju na standardni ali ovi odozdol puno rijedje.

doci cemo do toga da smo svi mi dalmatinci. rimsko pravo :D

kakve veze nis ima s ikavicom? zar se ne govori tamo torlackim narjecjem?

btw ja sam za ocuvanje dijalekata. niti me smetaju zagorci niti tovari. dapace, zanimljivo mi ih je slusat. isto kao i srbe i bosance. samo da nije po zagrebacki
Dijalekt je nesto drugo. Akcent na ovaj ili onaj samoglasnik ce uvijek ostati u nekim podnebljima.
U pitanju je gramatika. Jednostavno u bivsoj drzavi nisi mogao napisati u skolskom diktatu ili usmenom odgovaranju dobar dio ikavice, scakavice, lokalizme, pa meneka, tebeka, truhlo,...

A i u gradu omladina je izbjegavala tkzv "seljacki jezik" jer si mogao biti etiketiran kao papak ako ti sta izleti od govora iz kuce. Znaci nisu bile striktne zabrane i rogorozne mjere - vec samo standard koji je bio manje-vise opsteprihvacen.
_BataZiv_0809 wrote:
nosara wrote: Inace, najpostenije bi bilo jezik zvat srpskohrvatskobosanski ili neka druga varijanta istog, jer jeste isti jezik... Malo hrvati "bacaju" na hrvatski, ali neuspjesno... :D
Wikipedija na srpsko-hrvatskom pretece onomad, po broju clanaka, i srpsku i hrvatsku varijantu :D Sto je jako indikativno.
Sta tu ima biti indikativno? Sto ja i mnogi rado izaberemo neutralniju i realniju varijantu opisa necega vezano za politiku, zadnji rat, historiju,... Srpsko-hrvatski je danas bitan na internetu brojem pregleda i spomena koliko i Spideman sa svim milionima hitova, spomena,...

Usput i odgovor nosari.
Praviti neku novu slozenicu je neopotrebno i bez smisla. Prvo sto se zna da Srbi i Hrvati nece nikada odustati od imenovanja svog jezika kako ga zovu i prihvatiti neki zajednicki naziv - pa zasto bi samo Bosnjaci to radili. A taj isti jezik se nekada zvao bosanski. Odlukom zemaljske vlade u Sarajevu prije vise od 100 god se bosanski preimenovao prvo u zemaljski pa srpsko-hrvatski koji je poslije izrastao u zajednicko ime ovog jezika. Buduci da je bosanski prijasnji naziv SH jezika - time je i nejrelaniji i odavno prihvacen u narodu.
zg1911

#706 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by zg1911 »

stokavski bi bilo najispravnije. inace, posto sam ja rodjen 80ih, pitah bas neki dan starce kako su zvali jezik hrvatsko-srpski ili kako li vec. odgovor je bio da su ga uvijek zvali hrvatski.

previse se pozornosti posvecuje imenu jezika. ako vec nema dogovora oko zajednickog imena (tipa stokavski), jer da se ne lazemo, radi se o istom jeziku, onda neka ga svako zove kako hoce. ne znam zasto bi nekom iz zg ili bg trebalo biti stalo do toga zove li taj jezik sarajlija bosanskim ili bosnjackim. h-s odnosno s-h je isto nepravedan naziv jer zanemaruje bosnjake i crnogorce.
hAZNADAR

#707 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

Cybernetic wrote:
Bosanski je samo jedan od naziva za jedan te isti jezik koji se govori u nekoliko drzava. On nije poseban i ne razlikuje se od drugih (navodno posebnih) isprdaka (nekadasnjeg) srpskohrvatskog. Nije ovo predmoderno doba kada su razliciti autori za isti jezik koristili stotinu naziva. Jezici su davno normirani. Postoji nesto sto se zove knjizevni jezik i i on cesto nosti isto ime u nekoliko drzava. Slucaj srpskohrvatskog je bio solidno rijesen i u lingvistici vazi danas dan osim naravno u zemljama gdje se govori. Kada bi se naprimjer svi dogovorili da zajednicki srpskohrvatski preimenujemo u bosanski, za mene bi to bilo apsolutno prihvatljivo, jer mi je naziv jezika nebitan. Ime jezika nema veze sa nacionalnim identitom i politickim ubjedjenjima. Ili da ga nazovemo hercegovacki posto iovako bazira na istocnohercegovackoj stokavici. Apsolutno svejedno, jer to nista ne mijenja oko cinjenica da se radi o istom jeziku. No ovdje se radi o jos jednom problemu. Ljudi koji snimaju propagandne klipove u kojima tvrde da su Bosanci izmisljena nacija, podmetnuta Bosnjacima i prema kojima idealni Bosnjak prestavlja konzervativnog muslimana cija je zena/sestra/majka/kcerka pokrivena, ne mozes ocekivati razumijevanje za takvo licemjerstvo. Jer ako velis da Bosanaca nema i da su to Bosnjaci, ili cak izdajnici Bosnjaka, onda budi dosljedan i reci da govoris bosnjackim. Ja tebi ili bilo kome drugom nista ne bi zabranjivao, kao sto neces ni ti ili kreten koji je na Youtube okacio onaj klip meni braniti da budem Bosanac.
Prvo poceo o bosanskom jeziku pa odjednom skoci na Bosanac vs Bosnjak :roll:
Zasto ocekujes da se prvo drugi izjasne oko imena jezika pa tek onda ti? Niko ne brani Srbima i Hrvatima da svoj jezik imenuju bosanskim. Nigdje neces naci da je bosanski jezik samo rezervisan za Bosnjake muslimane. Shvati i ti i slicni da je multietnickost mozda moguca u nekim drugim sferama ali je definitivno za sva vremena propala u sferi imenovanja nacije i jezika. Nece Srbi i Hrvati nikada prihvatiti neko zajednicko ime za jezik ili naciju i zasto ocekivati od Bosnjaka da jedini to rade?

A kada vec trolamo sa Bosancima vs Bosnjacima - nece proci ta predstava da je Bosanac zabranjen, propagandno sataniziran i zrtva nacionalizma. Vise od 20 god u dejtonskoj BiH smo imali fore na bilo koji nacin promovirati, predloziti,.. bosansku naciju. Niko to nikada nije branio niti unaprijed sankcionisao mogucnost toga. Taj se prijedlog nije nikada predlozio u parlamentu, niti jedna stranka to nije stavila u svoj program, niti jedan zastupnik javno predlozio, niti jedan medij poveo kampanju oko toga, niti jedna anketa gradjana oko toga, niti jedna objava neke institucije ili intelektualne secesije, niti jedna javna debata oko toga,... Niste se sami sjetili na bilo koji regularan nacin povuci pitanje bosanske nacije dvije decenije, a niste ni napravili niti jedan propagandni klip na Youtube. Zasto bi vas covjek uzimao ozbiljno uopce? Bosnjastvo se za ove dvije decenije ukorijenilo, udomacilo,.. ne zbog propagande i zabrana - vec zato sto nije bilo nijedne druge alternative, prijedloga.
Bosnjaci su za ove dvije decenije uradili ogroman posao u smislu publikacije, politike, edikacije i objasnjenja bosnjastva, historijske podloge, poveznice sa srednjim vijekom i Bosnjanima, kulturnih osobitosti,.. i u konstantnoj konfrontaciji sa susjednim fasistima i negatorima. Sta su to Bosanci uradili u ove dvije decenije po tom pitanju osim sto su izigravali elitu u privatnim kuloarima. Jednostavno ne poznajtete vise puls naseg naroda, propustili ste 20 god transformacije i procesa, i jos zivite u zabludi da BiH moze biti mini YU.

Mislim, tvoja stvar, nazovi se Klingoncem ako zelis a svoj jezik klingonskim,.. to je tvoje pravo,.. to mene ne interesuje,.. - ali dokle god negiras Bosnjastvo i bosanski jezik - ti si samo jedan od negatora i sa pravom svrstan u istu grupu kao susjedni fasisti. To samo dokazuje da su najveci neprijatelji multietnicnog koncepta i lijeve politicke opcije upravo sami propagatori. Niko ne moze bolje pokopati to kao vi sami. Zahvaljujuci vasem negiranju nase nacije i jezika se upravo i stvara siri prostor i bolji uslovi za SDA, Fatmirovce i ostalu bagru. Jedan prosjecan pametan Bosnjak koji voli ovu drzavu ce uvijek prije i radije izabrati desnu ili nacionalisticku opciju negoli negatore. Onog momenta kada su se vasi stavovi priblizili Banjaluci - trebao se upaliti alarm i da negdje postoji granica.
LBVIEW

#708 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by LBVIEW »

zg1911 wrote:stokavski bi bilo najispravnije. inace, posto sam ja rodjen 80ih, pitah bas neki dan starce kako su zvali jezik hrvatsko-srpski ili kako li vec. odgovor je bio da su ga uvijek zvali hrvatski.

previse se pozornosti posvecuje imenu jezika. ako vec nema dogovora oko zajednickog imena (tipa stokavski), jer da se ne lazemo, radi se o istom jeziku, onda neka ga svako zove kako hoce. ne znam zasto bi nekom iz zg ili bg trebalo biti stalo do toga zove li taj jezik sarajlija bosanskim ili bosnjackim. h-s odnosno s-h je isto nepravedan naziv jer zanemaruje bosnjake i crnogorce.
:thumbup:
Svakako,ali kako to dokazati serpskim mitomanima po kojima su svi narodi BHS govornog podrucja nastali od naroda najstarijeg- Srba, a jezik im od srpskog.I vi ste doskoro bili "pokatoliceni" Srbi koji se "stide svojih korijena" i jezik "mijenjaju" samo da bi se sto vise razlikovali od izvornog-srpskog,samo su vas malo "popustili" nakon Oluje.:izet:
LBVIEW

#709 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by LBVIEW »

hAZNADAR wrote:
Cybernetic wrote:
Bosanski je samo jedan od naziva za jedan te isti jezik koji se govori u nekoliko drzava. On nije poseban i ne razlikuje se od drugih (navodno posebnih) isprdaka (nekadasnjeg) srpskohrvatskog. Nije ovo predmoderno doba kada su razliciti autori za isti jezik koristili stotinu naziva. Jezici su davno normirani. Postoji nesto sto se zove knjizevni jezik i i on cesto nosti isto ime u nekoliko drzava. Slucaj srpskohrvatskog je bio solidno rijesen i u lingvistici vazi danas dan osim naravno u zemljama gdje se govori. Kada bi se naprimjer svi dogovorili da zajednicki srpskohrvatski preimenujemo u bosanski, za mene bi to bilo apsolutno prihvatljivo, jer mi je naziv jezika nebitan. Ime jezika nema veze sa nacionalnim identitom i politickim ubjedjenjima. Ili da ga nazovemo hercegovacki posto iovako bazira na istocnohercegovackoj stokavici. Apsolutno svejedno, jer to nista ne mijenja oko cinjenica da se radi o istom jeziku. No ovdje se radi o jos jednom problemu. Ljudi koji snimaju propagandne klipove u kojima tvrde da su Bosanci izmisljena nacija, podmetnuta Bosnjacima i prema kojima idealni Bosnjak prestavlja konzervativnog muslimana cija je zena/sestra/majka/kcerka pokrivena, ne mozes ocekivati razumijevanje za takvo licemjerstvo. Jer ako velis da Bosanaca nema i da su to Bosnjaci, ili cak izdajnici Bosnjaka, onda budi dosljedan i reci da govoris bosnjackim. Ja tebi ili bilo kome drugom nista ne bi zabranjivao, kao sto neces ni ti ili kreten koji je na Youtube okacio onaj klip meni braniti da budem Bosanac.
Prvo poceo o bosanskom jeziku pa odjednom skoci na Bosanac vs Bosnjak :roll:
Zasto ocekujes da se prvo drugi izjasne oko imena jezika pa tek onda ti? Niko ne brani Srbima i Hrvatima da svoj jezik imenuju bosanskim. Nigdje neces naci da je bosanski jezik samo rezervisan za Bosnjake muslimane. Shvati i ti i slicni da je multietnickost mozda moguca u nekim drugim sferama ali je definitivno za sva vremena propala u sferi imenovanja nacije i jezika. Nece Srbi i Hrvati nikada prihvatiti neko zajednicko ime za jezik ili naciju i zasto ocekivati od Bosnjaka da jedini to rade?

A kada vec trolamo sa Bosancima vs Bosnjacima - nece proci ta predstava da je Bosanac zabranjen, propagandno sataniziran i zrtva nacionalizma. Vise od 20 god u dejtonskoj BiH smo imali fore na bilo koji nacin promovirati, predloziti,.. bosansku naciju. Niko to nikada nije branio niti unaprijed sankcionisao mogucnost toga. Taj se prijedlog nije nikada predlozio u parlamentu, niti jedna stranka to nije stavila u svoj program, niti jedan zastupnik javno predlozio, niti jedan medij poveo kampanju oko toga, niti jedna anketa gradjana oko toga, niti jedna objava neke institucije ili intelektualne secesije, niti jedna javna debata oko toga,... Niste se sami sjetili na bilo koji regularan nacin povuci pitanje bosanske nacije dvije decenije, a niste ni napravili niti jedan propagandni klip na Youtube. Zasto bi vas covjek uzimao ozbiljno uopce? Bosnjastvo se za ove dvije decenije ukorijenilo, udomacilo,.. ne zbog propagande i zabrana - vec zato sto nije bilo nijedne druge alternative, prijedloga.
Bosnjaci su za ove dvije decenije uradili ogroman posao u smislu publikacije, politike, edikacije i objasnjenja bosnjastva, historijske podloge, poveznice sa srednjim vijekom i Bosnjanima, kulturnih osobitosti,.. i u konstantnoj konfrontaciji sa susjednim fasistima i negatorima. Sta su to Bosanci uradili u ove dvije decenije po tom pitanju osim sto su izigravali elitu u privatnim kuloarima. Jednostavno ne poznajtete vise puls naseg naroda, propustili ste 20 god transformacije i procesa, i jos zivite u zabludi da BiH moze biti mini YU.

Mislim, tvoja stvar, nazovi se Klingoncem ako zelis a svoj jezik klingonskim,.. to je tvoje pravo,.. to mene ne interesuje,.. - ali dokle god negiras Bosnjastvo i bosanski jezik - ti si samo jedan od negatora i sa pravom svrstan u istu grupu kao susjedni fasisti. To samo dokazuje da su najveci neprijatelji multietnicnog koncepta i lijeve politicke opcije upravo sami propagatori. Niko ne moze bolje pokopati to kao vi sami. Zahvaljujuci vasem negiranju nase nacije i jezika se upravo i stvara siri prostor i bolji uslovi za SDA, Fatmirovce i ostalu bagru. Jedan prosjecan pametan Bosnjak koji voli ovu drzavu ce uvijek prije i radije izabrati desnu ili nacionalisticku opciju negoli negatore. Onog momenta kada su se vasi stavovi priblizili Banjaluci - trebao se upaliti alarm i da negdje postoji granica.
zg1911

#710 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by zg1911 »

LBVIEW wrote:
zg1911 wrote:stokavski bi bilo najispravnije. inace, posto sam ja rodjen 80ih, pitah bas neki dan starce kako su zvali jezik hrvatsko-srpski ili kako li vec. odgovor je bio da su ga uvijek zvali hrvatski.

Svakako,ali kako to dokazati serpskim mitomanima po kojima su svi narodi BHS govornog podrucja nastali od naroda najstarijeg- Srba, a jezik im od srpskog.I vi ste doskoro bili "pokatoliceni" Srbi koji se "stide svojih korijena" i jezik "mijenjaju" samo da bi se sto vise razlikovali od izvornog-srpskog,samo su vas malo "popustili" nakon Oluje.:izet:
ma sta se njima ima dokazivat... ne bi da su neki faktor. vas mogu zajebavat zbog nakaradnog uredjenja drzave, ali nece ni rs postojat zauvijek. uci ce i bih u eu pa ce se morat drugacije plesat. a veliku srbiju mogu samo sanjat.

meni je njih iskreno zao. s tim vucicima i nikolicima nema naprijed. ostaju tapkat po mraku. pa covjece oni su po ekonomskoj razvijenosti otprilike na razini s bih, zemljom koja je prosla kroz teski rat, koju muci problem unutardrzavnog uredjenja i nesloge, a bili su dominantni u jugi. pa neka se i dalje zamaraju hrvatima, bosancima, albancima...
Tomahawk11
Globalni moderator

#711 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Tomahawk11 »

Veoma interesantno primjeceno. Svi koji nisu sadrzani u srpskohrvatskom-hrvatskosrpskom domenu, ako traze nesto svoje, onda to ne postoji i nije nikad postojalo. Naravno, to, uglavnom, potencira srpska strana. Zasto? Dobrica Cosic objasnio.
Eto u bivsoj drzavi su, od svih naroda, dva bila zastupljena sa jezikom. I sam kazes da su Hrvati svoj zvali hrvatskim. Vjerovatno i Srbi u Srbiji srpskim. Kod nas je vazilo sh-hs jezik. Vjerovatno i CG isto tako. Ne znam kako kod Slovenaca i Makedonaca.
Mislim da nekom u Beogradu ili Zagrebu uopste nije bitno kako se zove jezik u Sarajevu, odnosno, da se ne bakcu tim pitanjima. To je, izgleda, najbitnije u Banja Luci. Kad dodjes u Beograd ili Zagreb, a bosanski si Hrvat ili Srbin, isto te zovu - Bosanac. No, nebitno, zovi se Srbin, Hrvat, kako hoces, ali nemoj drugome govoriti kako ce se zvati.
nosara

#712 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by nosara »

hAZNADAR wrote: Usput i odgovor nosari.
Praviti neku novu slozenicu je neopotrebno i bez smisla. Prvo sto se zna da Srbi i Hrvati nece nikada odustati od imenovanja svog jezika kako ga zovu i prihvatiti neki zajednicki naziv - pa zasto bi samo Bosnjaci to radili. A taj isti jezik se nekada zvao bosanski. Odlukom zemaljske vlade u Sarajevu prije vise od 100 god se bosanski preimenovao prvo u zemaljski pa srpsko-hrvatski koji je poslije izrastao u zajednicko ime ovog jezika. Buduci da je bosanski prijasnji naziv SH jezika - time je i nejrelaniji i odavno prihvacen u narodu.
U kojem narodu...?

Slozenica je najrealniji kompromis, a kako kompromisi nisu popularni, ocekujem nastavak trakavice o jeziku koji nema svoj narod...
JThomas

#713 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by JThomas »

najrealniji i najelegantniji kompromis bi bio maternji ili naš. ili to, zemaljski. međutim kompromis niko i ne traži, nego se lupom traži i povećava tih nekoliko posto razlika između onoga što su realno narječja istog jezika.
hAZNADAR

#714 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

nosara wrote:
hAZNADAR wrote: Usput i odgovor nosari.
U kojem narodu...?

Slozenica je najrealniji kompromis, a kako kompromisi nisu popularni, ocekujem nastavak trakavice o jeziku koji nema svoj narod...
A koji to narodi koji govore swahili, urdu, manardin, kanton,...? Da nisu mozda istoimeni narodi?
Ili mozda spanski, engleski, portugalski govore samo istoimeni narodi.

Sa kim bi ti pravio/la kompromise o slozenicama za ime jezika? Koji narodi su spremni na to?

Jedino sto ocekujem od negatora bosanskog jezika su fasizam i jugonostalgija.
JThomas wrote:najrealniji i najelegantniji kompromis bi bio maternji ili naš. ili to, zemaljski. međutim kompromis niko i ne traži, nego se lupom traži i povećava tih nekoliko posto razlika između onoga što su realno narječja istog jezika.
Probaj to elegantno provuci nekome ko vec dvije decenije ima praksu i naviku imenovanja jezika.
Naravno da kompromis niko ne trazi jer za kompromis je potrebno vise od jednog, a mi nemamo niti jednog spremnog za ponovnu promjenu imena jezika. Ako mislis da samo Bosnjaci trebaju imati kompromisno rjesenje - podsjecam da ce takav kompromis biti kod drugih prihvacen koliko i zastava sa zvjezdicama i ZavnoBiH.

Realnije bi bilo stati u isti stroj sa RS fasistima - oni barem imaju cilj, metod, tradiciju toga, taktiku,... pa zajedno negirajte.
JThomas

#715 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by JThomas »

nisi nešto pri šutu, samo pet redova na moja dva...
LBVIEW

#716 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by LBVIEW »

JThomas wrote:najrealniji i najelegantniji kompromis bi bio maternji ili naš. ili to, zemaljski. međutim kompromis niko i ne traži, nego se lupom traži i povećava tih nekoliko posto razlika između onoga što su realno narječja istog jezika.
Nisu sporne te razlike vec pokusaj negiranja prava na naziv jezika-nakon sto su svi,a ponajprije Srbi svoj jezik preimenovali-jedino Bosnjacima.Po meni je kontraproduktivno teziti jedinstvenom nazivu za jezik, jer smo takvo rijesenje vec imali(prvo je u BiH bio bosanski,nakon njega SH/HS) i s njim niko nije bio zadovoljan.Najpostenije je da svaki od BHSC naroda svoj jezik nazove kako misli da treba,bez uplitanja drugih.
JThomas

#717 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by JThomas »

pa nazvao je. ali sve je to politika a ne lingvistika.
Tomahawk11
Globalni moderator

#718 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Tomahawk11 »

Jel ko upratio ovu sagu Backovica i Kristo oko bosanskog jezika?
Šunj

#719 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Šunj »

Image
Image
Image
hAZNADAR

#720 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

ANU BiH je napokon odgovorio SANU.
Najbolje je to komentarisao Senad u Face.

Pjesma srpskom akademiku

Nekom blesanu u SANU
doratu neotesanu
što je narisao ćahat
neka znade da je zekan bahat.

Tom bilmezu i hajvanu
na akademskom divanu
neka ovaj haber primi na minder
i da znade

da se Bosna ne dade.

Nije zemljica ova tma i tmuša
pa kad je mrakuša
da je piša svaka šuša.

Za te rabote
ide se u ćenife
ne peksini bosanske kadife.

Na bosanskom vaziti je lahko,
mehko, prhko i krhko.

Razabiri namah akademiče
sta begenišeš čobanće.

Jal slavenizam, jal turcizam, jal kurcizam.

http://www.youtube.com/watch?t=132&v=GjPSEbMse50

Aferim Senade.
Last edited by hAZNADAR on 11/10/2015 00:43, edited 2 times in total.
BHCluster

#721 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by BHCluster »

hAZNADAR wrote:ANU BiH je napokon odgovorio SANU.
Najbolje je to komentarisao Senad u Face.

Pjesma srpskom akademiku

Nekom blesanu u SANU
doratu neotesanu
što je narisao ćahat
neka znade da je zekan bahat.

Tom bilmezu i hajvanu
na akademskom divanu
neka ovaj haber primi na minder
i da znade

da se Bosna ne dade.

Nije zemljica ova tma i tmuša
pa kad je mrakuša
da je piša svaka šuša.

Za te rabote
ide se u ćenife
ne peksini bosanske kadife.

Na bosanskom vaziti je lahko,
mehko, prhko i krhko.

Razabiri namah akademiče
sta begenišeš čobanće.

Jal slavenizam, jal turcizam, jal kurcizam.

http://www.youtube.com/watch?v=GjPSEbMse50

Aferim Senade.
Samo izbacte ovaj s iz https:// da bude http://
Šunj

#722 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Šunj »

Code: Select all

https://hamdocamo.wordpress.com/2012/05/13/bosanski-jezik-zeljka-ogresta-danis-tanovic/
Bosanski jezik: Željka Ogresta – Danis Tanović
Image
Na Hrvatskoj televiziji u show emisiji voditeljice Željke Ogreste, gostovao je naš najbolji filmski reditelj – oskarovac Danis Tanović. Ovom autoru je odavno već poznat provokatorski, bezobrazni i sa puno neukusa image spomenute voditeljice. Stoga, bez ikakvog iznenađenja je primljena vijest da je Željka u spomenutoj emisiji pokušala isprovocirati i našeg Danisa. Udarila je ta nadobudna, oficijelna hrvatska zjaka po našem reditelju tamo gdje je, kao pravi patriota i čovjek sa puno dostojanstva, najranjiviji. Pokušala je najprije osporiti da je “Oskar” bosanski, jer…”Bosna nije država, tu su tek dva entiteta sa Srbima i Hrvatima…” Tanović joj je uzvratio da “Oskar” jeste bosanski i da država Bosna postoji… Onda mu je zapela za bosanski jezik, negirajući da on postoji. Predložila mu je da joj se obrati na bosanskom. Nakon par sekundi, Danis Tanović se obratio pitanjem na ‘čistom bosanskom’ jeziku:

“DA LI VAMA, PO ĐAHKAD, NA SABAHU, ĆUNA PADNE NA PAMET?!”

Nastao je tajac, šokirana voditeljica je napustila mjesto gdje je doživjela klasični nokaut i emisija je bila prekinuta. Bravo Danise Tanoviću! Zaslužio si još jednog “Oskara”!

Javni servis
Image
Sanjarko

#723 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Sanjarko »

Šunj wrote:

https://hamdocamo.wordpress.com/2012/05/13/bosanski-jezik-zeljka-ogresta-danis-tanovic/
Image
Na Hrvatskoj televiziji u show emisiji voditeljice Željke Ogreste, gostovao je naš najbolji filmski reditelj – oskarovac Danis Tanović. Ovom autoru je odavno već poznat provokatorski, bezobrazni i sa puno neukusa image spomenute voditeljice. Stoga, bez ikakvog iznenađenja je primljena vijest da je Željka u spomenutoj emisiji pokušala isprovocirati i našeg Danisa. Udarila je ta nadobudna, oficijelna hrvatska zjaka po našem reditelju tamo gdje je, kao pravi patriota i čovjek sa puno dostojanstva, najranjiviji. Pokušala je najprije osporiti da je “Oskar” bosanski, jer…”Bosna nije država, tu su tek dva entiteta sa Srbima i Hrvatima…” Tanović joj je uzvratio da “Oskar” jeste bosanski i da država Bosna postoji… Onda mu je zapela za bosanski jezik, negirajući da on postoji. Predložila mu je da joj se obrati na bosanskom. Nakon par sekundi, Danis Tanović se obratio pitanjem na ‘čistom bosanskom’ jeziku:

Nastao je tajac, šokirana voditeljica je napustila mjesto gdje je doživjela klasični nokaut i emisija je bila prekinuta. Bravo Danise Tanoviću! Zaslužio si još jednog “Oskara”!

Javni servis
Image
ILI ZORNJAK

:-D
breuer

#724 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by breuer »

Ima li u ovom 19. stoljeću ijedan "Bošnjak" da je spominjao svoje nacionalno ime? Ok, bosanski franjevci, srpski akademici i drugi :D
stari grad Visegrad

#725 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by stari grad Visegrad »

[quote="Vizionar 1985"][quote="Šunj"]

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply