Energični leptir wrote:1. Kad, gdje i ko je s bošnjačke strane zapalio punu kuću srpskih civila? Srbi to jesu napravili dva puta u režiji Milana Lukića!
Ja znam za slučaj Milinkladske. Ubijeni i zapaljeni, doduše.
http://www.nytimes.com/1997/11/12/world ... ailed.html I oni na Grahovištu su, prema svjedočanstvima za koja ne znam koliko su pouzdana, zapaljeni. Ispravi me ako imaš neka druga saznanja o ovom slučaju. Naposlijetku, dokumenti IDC-a govore o 4075 civilnih srpskih žrtava koje su se, teško, same ubile.
2. Kad i gdje su to Bošnjaci strijeljali 100 srpskih zarobljenika, civila, žena i djece? Takvo šta je s druge strane bila gotovo redovna praksa srpskih vojnika, grobnica koliko hoćete.
Odsjecanje glava, maltretiranje po logorima, hajd dobro "vojnim zatvorima", pokolji u Trnovu i na Čemernom, sve ono što se događalo u Hercegovini '92 u režiji HOS-a. Ne mora se strijeljati 100 ljudi da bi nešto bio zločin. A još kad se sjetim one specijalne emisije 60 minuta o tome i onog famoznog čistača sela oko Visokog kad kaže "što mene optužujete, pa meni je Hasan Čengić naređivao da radim sve to".
U kojoj općini je A R BiH do temelja srušila sve vjerske objekte SPC? Na teritoriji pod kontrolom VRS su srušene SVE džamije osim jedne u nekom bezimenom selu u Bosanskoj Krajini!
Jednostavno zbog toga što za takvo nešto nije bilo potrebe i održavanja propagande o multietničnosti na teritorijama gdje je "drugih" ostajalo 1 ili 2 procenta. Kakve veze ima što te crkve nisu srušene kada nema ko u njih da ide, kada nema ekonomski jakih zajednica koje bi bile politički relevantne, a oko njih okupljene? Samo kao dekor, što i jesu bile. Pametan politički potez mora se priznati, za razliku od RS manijakalnih idiota. I pored toga, bilo je rušenja, demoliranja, paljenja pravoslavnih crkava. U knjizi Slobodana Mileusnića “Duhovni genocid 1991-1995” je navedeno da je u Bosni i Hercegovini porušeno
125 pravoslavnih crkava (Banjalučka eprahija 2, Bihaćko - petrovačka eparhija 26, Dabrobosanska eparhija 23, Zahumsko - hercegovačka 36, Zvorničko- tuzlanska 38), dok je oštećeno 172 crkve (Banjalučka eprahija 3, Bihaćko- petrovačka eparhija 68, Dabrobosanska eparhija 13, Zahumsko- hercegovačka 28, Zvorničko- tuzlanska 60). Naravno, ne smijemo ignorisati i porušena 67 parohijska doma i ostale objekta, dok ih je 64 u većoj ili manjoj mjeri oštećeno. Ne tvrdim da je postojalo sistematsko uništavanje kao u RS-u, ali 125 crkava, s obzirom da ih je sveukupno bilo manje nego džamija, opet nije mala cifra.
4. Postoji li zabilježen barem jedan slučaj da je neka starica, žena, djevojka ili djevojčica srpske nacionalnosti višestruko silovana, držana u ropstvu, a zatim prodata pripadnicima neke druge jedinice A R BiH?
Dokumentovano je 800 slučajeva silovanja žena - Srpkinja. Jedan od takvih slučajeva držanja u ropstvu koji si spomenuo znam privatno, žena je držana u stanu u Sarajevu i sistematski silovana. Ne mogu otkrivati identitet, a ti meni vjeruj ako želiš, ako ne želiš, baš me briga.
U Istočnoj Bosni ni dvanaestogodišnja curica nije bila pošteđena te sudbine! Gubi joj se svaki trag u ljeto 1992.g. kad je prodata crnogorskim četnicima! Da, dobro je napisano, DVANAESTOGODIŠNJA curica!
Nisam nasilan ali bih volio da mi takvi dospiju šaka, a da u ruci imam neku željeznu šipku.
Jagnje moje malo, u vucijoj kozi, da ti ponovo pokusamo objasniti notorne cinjenice:
1. Zlocina je bilo.
2. Na svim stranama.
3. Zlocini na strani koju ti bezuspjesno pokusavas da operes su bili:
a) planirani
b) podrzavani od crkvenih struktura spc
c) podrzavani od vojnih struktura srbije, jugoslavije, crne gore, ili kako su se vec zvali u trenutku agresije
d) podrzavani od policijskih struktura srbije, jugoslavije, crne gore, ili kako su se vec zvali u trenutku agresije
e) podrzavani od obavjestajnih struktura policje i vojske srbije, jugoslavije, crne gore, ili kako su se vec zvali u trenutku agresije
f)
masovno vrseni (sto nije iznenadjujuce, kad se pogleda na mogucnosti logistike pod b, c, d, e)
4. zlocini koje su vrsili branioci Bosne i Hercegovine od agresije srbije i tzv. republike srpske
NISU bili planirani, niti podrzavani od vojnih, politickih, vjerskih i obavjestajnih struktura Republike Bosne i Hercegovine (medjunarodno priznate drzave na koju je srbija, jugoslavija, crne gora, ili kako su se vec zvali, izvrsila brutalnu agresiju). Zlocini se u poredjenju s ovima iz tacke 3 mogu smatrati incidentima, izuzecima od pravila. Jedan broj tih zlocina u strukturama Armije Bosne i Hercegovine se desio uz podrsku struktura iz tacke 3.e), a jedan dio je djelo iz afekta. Naravno, bilo je i zlocinaca koji su zlocine cinili iz razloga iz kojih ih cine svi zlocinci: nerazumljivih normalnim ljudima.
Eh, kad smo ovako lijepo demontirali tvoj pokusaj da izjednacis zlocine i motive
agresora s zlocinima i motivima
branitelja, sad se mozemo vratiti na cifre, koje su tebi tako drage (lahko se njima manipulise, mnogo lakse nego sto se napise pametan status na facebooku).
Sa ove statistike se da iscitati da je cifra stradalih u Podrinju -
a nadam se da si prepjesacio makar 300 kilometara po Podrinju, i da znas gdje se nalazi, koju teritoriju zauzima, kako su rasporedjena naselja (pa i po nacionalnosti, tebi veoma dragoj kategoriji, bar sto se tice strukturalnih analiza tvojih tekstova koji su dostupni na internetu) i koja je konfiguracija terena, ima li tenkoprohodnih pravaca, odakle je pogodno djelovati artiljerijskom vatrom, a odakle pjesackim naoruzanjem - nekih 849 srba, pravoslavnih Bosanaca i Hercegovaca. Vidim da si malo povukao kocnicu u odnosu na svoje prvobitne stavove, ali me interesuje zasto nisi komentarisao post nekoga ko je vec postavio statistiku civilnih gubitaka u tom regionu? Ne valja statistika institucija tzv. republike srpske u ovom slucaju?

Vuce, vuce, bubo lijena i bezobrazna (da ne kazem lenja)...
Slovom i brojem 387 civila (Žrtve su selektovane prema mjestu stradanja, a ne prema trenutnom prebivalištu, mjestu boravka, rođenja ili mjestu ukopa). A od ovih 387 civila ima i onih koji poginuse od seseljevih i arkanovih zlocinaca. Kao sto ti rece za onu silovanu sarajku pravoslavku, znam ih privatno, tj. znao sam ih privatno.
Od ovih 387 ih ima koji su morali biti podvedeni pod civile (Žrtve su selektovane prema mjestu stradanja, a ne prema trenutnom prebivalištu, mjestu boravka, rođenja ili mjestu ukopa), jer ih niko nije smio prijaviti pod vojna lica. Jer nisu ni bili vojna lica: bili su pripadnici obavjestajnih struktura srbije, jugoslavije, crne gore, ili kako su se vec zvali u trenutku agresije.
Bili su ruski, ukrajinski, bugarski ili grcki dobrovoljci. Nisu na platnom spisku tzv. vrs. Oni su dosli gratis, kao dobar dio onih u paravojnim formacijama koje nisu htjele da se stave pod kontrolu Armije RBiH. Od ovih 387 ima i seseljevaca, arkanovaca i jos nekih koje je finansirala srbija, jugoslavija, crne gora, ili kako su se vec zvali, a ne tzv. republika srpska ili tzv. vrs.
I njih jeste povaljao Naser, neke licno, a vise njih borci koji su bili prinudjeni da se brane i da napadaju da bi sebe i svoju djecu nahranili. Ostali koje su Naser i lica pod njegovom komandom likvidirali se mogu zavesti pod legitimne mete, kao sto je i objasnjeno u presudi, ili pod kolateralnu stetu. Neumitnost rata: civilne zrtve.
I ti bi to (ljude koji se brane i koji svojoj djeci donose zitarice da prezive) da usporedis s hordama koje su masovno silovale, ubijale, klale, palile i unistavale? Po nalogu onih iz tacke 3. pod b, c, d, e??? Pa kazi mi od ovih crkava koje si nabrojao, koliko ih je djelomice osteceno djelovanjem artiljerije sa polozaja tzv. vrs??? Ja sam osobno svjedocio direktnim pogocima haubicke granate 122 mm u pravoslavnu crkvu. Ni blizu prve linije, ni blizu bilo kakvog vojnog objekta. Slali su po tri komada, onako iz cejfa, poslije rucka, prije vecere, kad im mahnitom mozgu padne na pamet. Jer su imali koliko su htjeli. Granata, raketa, i svega sto su im iz srbije, jugoslavije, crne gore, ili kako su se vec zvali u trenutku agresije, poslali.
Dodji sebi, covjece, nije kasno za tebe, ako ti ovo budu djeca citala, dignut ces ruku na sebe. Kao sinovi i kceri silovatelja i zlocinaca, generala, kapetana i majora. Kako im objasniti da si dao naredbu za strijeljanje djece i trudnih zena, samo zato sto nisu imali isto ime kao ti?
Dzaba ti ovi kerovi koji su dosli na temu da laju i da te brane. Kerovi laju, karavane prolaze, vuce. U jagnjecoj kozi. Nije '92. Nije srusen ni zauzet predajnik TVSA, ima interneta, ima knjiga u bibiliotekama, nisu sve srusili i popalili srbocetnicki agresori. Ima cojstva u Srba, ali ti, vuce, o tome ocito nista ne znas. Ti si, vuce, izabrao liniju manjeg otpora, pises po republickosrpskim kanalizacijskim glasilima, propagandnoj masineriji koja se koristila u Prijedoru kad su ljude poslali u logore, a sada im ne daju da obiljeze stradanje. Stavio si se u njihovu sluzbu, vuce, vuce u jagnjecoj kozi.