ao je zemlja ravna zasto nas lazu ??
Zemlja je ustvari ravna?
- mO k3
#701 Re: Zemlja je ustvari ravna?
pitanje 
-
Ci-Nick
#702 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Zašto su okrugla, ili bolje rečeno loptasta ?

Odgovor je jednostavan,..gravitacija, što je tijelo veće, veće mase,.. to je pravilnija lopta.
Mala nebeska tijela ne moraju biti okrugla jer sile nisu dovoljno jake da oblikuju tijelo.
Zemlja je uz to još i elipsasta zbog centrifugalne sile.

Odgovor je jednostavan,..gravitacija, što je tijelo veće, veće mase,.. to je pravilnija lopta.
Mala nebeska tijela ne moraju biti okrugla jer sile nisu dovoljno jake da oblikuju tijelo.
- mO k3
#703 Re: Zemlja je ustvari ravna?
da tebe priupitam , jeli ravna ili #??Ci-Nick wrote:Zašto su okrugla, ili bolje rečeno loptasta ?
-
Ci-Nick
#704 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Sve i da nikad nije snimljena iz zraka samo na osnovu znanja zakona fizike bilo bi jasno da mora biti loptasta.mO k3 wrote:da tebe priupitam , jeli ravna ili #??Ci-Nick wrote:Zašto su okrugla, ili bolje rečeno loptasta ?
Da je tečna,.. npr. kugla žive, i da se ne vrti, bila bi skoro savršena lopta.
Ne bi bila savršena samo zbog utjecaja gravitacije Mjeseca, Sunca i ostalih planeta koje bi na tu tečnu loptu svojom gravitacijom utjecale.
- mO k3
#705 Re: Zemlja je ustvari ravna?
@clnick ... ok
mjesec , sunce okrukla??
mjesec , sunce okrukla??
-
Ci-Nick
#706 Re: Zemlja je ustvari ravna?
loptasta,.. oblik određuje odnos svih sila.mO k3 wrote:@clnick ... ok
mjesec , sunce okrukla??
- mO k3
#707 Re: Zemlja je ustvari ravna?
bem li ga kada je mjesec pun meni izgleda okrugloCi-Nick wrote:loptasta,.. oblik određuje odnos svih sila.mO k3 wrote:@clnick ... ok
mjesec , sunce okrukla??
mozda je do mene da ne razlikujem okruglo i loptasto ...
-
Ci-Nick
#708 Re: Zemlja je ustvari ravna?
mO k3 wrote:bem li ga kada je mjesec pun meni izgleda okrugloCi-Nick wrote:loptasta,.. oblik određuje odnos svih sila.mO k3 wrote:@clnick ... ok
mjesec , sunce okrukla??nidze loptast ...

okruglo dolazi od riječi krug a lopta je tijelo, trodimenzionalno i ne mora biti savršeno, može biti felšava lopta,..
Doduše za Mjesec i Sunce se može reći da su okrugli
- mO k3
#709 Re: Zemlja je ustvari ravna?
aha okrugli 
- seln
#710 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Mjesec se ne okrece oko svoje ose.mO k3 wrote:bem li ga kada je mjesec pun meni izgleda okrugloCi-Nick wrote:loptasta,.. oblik određuje odnos svih sila.mO k3 wrote:@clnick ... ok
mjesec , sunce okrukla??nidze loptast ...
- alibegoa
#711 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Okrece, okreceseln wrote:
Mjesec se ne okrece oko svoje ose.
The moon orbits the Earth once every 27.322 days. It also takes approximately 27 days for the moon to rotate once on its axis. As a result, the moon does not seem to be spinning but appears to observers from Earth to be keeping almost perfectly still. Scientists call this synchronous rotation
- mO k3
#712 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Tamna stana mjeseca 
-
Ci-Nick
#713 Re: Zemlja je ustvari ravna?
mO k3 wrote:Tamna stana mjeseca
- Sanjarko
#715 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Sinonimi. Loptasto, sfericno, kuglasto, okruglo.mO k3 wrote:aha okrugli
- mO k3
#716 Re: Zemlja je ustvari ravna?
iskreno vas pitam , jeli stvarno mislite da je zemlja "ravna"-???
- Sanjarko
#717 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Kako cu to misliti kad sam tezom u radu svom prije deceniju skoro objasnio sto je vecina nebeskih tijela okruglog oblika.mO k3 wrote:iskreno vas pitam , jeli stvarno mislite da je zemlja "ravna"-???
Ovo je patka izbacena iz ko zna kojih razloga. Najprije mozda zbog zarade od klikova na internetu.
-
Ramsey8
#718 Re: Zemlja je ustvari ravna?
a jest lik zapeo za taj neki svoj rad

-
Nivelacija
#719 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Ljudina ima radove za bilo koji problem. Evo npr Zagadjenje je on rjesio kroz rad itd.Ramsey8 wrote:a jest lik zapeo za taj neki svoj rad![]()
Ne znam sto krije, vjerovatno bi bio Steve Jobs da objavi
- Sanjarko
#720 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Pa eto neko je jos izgleda mozda i prije mene objasnio da su nebeska tijela okrugla zbog gravitacije.
- Sanjarko
#721 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Pa stavio sam tezu svoju zasto je tako. Prethodno samo necitate. A neke stvari nemogu iz nekih razloga drugih, raznih. Gravitacija i masa cine da nebeska tijela budu okrugla, sto imaju vecu gravitaciju i masu to su vise okrugla, pa tako po tome bi Crna Rupa trebala da bude skoro savrsena sfera.Nivelacija wrote:Ljudina ima radove za bilo koji problem. Evo npr Zagadjenje je on rjesio kroz rad itd.Ramsey8 wrote:a jest lik zapeo za taj neki svoj rad![]()
Dze problem u objasnjenju.
-
Nivelacija
#722 Re: Zemlja je ustvari ravna?
daj nam rad o zagadjenju i sve oprostenoVizionar 1985 wrote:Pa stavio sam tezu svoju zasto je tako. Prethodno samo necitate. A neke stvari nemogu iz nekih razloga drugih, raznih. Gravitacija i masa cine da nebeska tijela budu okrugla, sto imaju vecu gravitaciju i masu to su vise okrugla, pa tako po tome bi Crna Rupa trebala da bude skoro savrsena sfera.Nivelacija wrote:Ljudina ima radove za bilo koji problem. Evo npr Zagadjenje je on rjesio kroz rad itd.Ramsey8 wrote:a jest lik zapeo za taj neki svoj rad![]()
Dze problem u objasnjenju.
- Sanjarko
#723 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Jbg ne znam dze. To je problem. U nekoj je svesci samo ne znam kojoj. Trebalo bi traziti po sveskama i pronaci. Ne znam najgore ni kako bi se rijesio problem jer se nesjecam sta sam pisao o tome tad.Nivelacija wrote:
daj nam rad o zagadjenju i sve oprosteno
Ima veze sa izduvnim gasovima nesto, samo to znam. Ali se nesjecam sta se raditi trebalo sa njima. Nisu filteri uglavnom.
- SmokingMan
#724 Re: Zemlja je ustvari ravna?
Nisu sva tijela savršenog okruglog oblika (ako uopšte postoji 100% savršeni okrugli oblik),posebice zvijezde,primjerice Vega (sazviježđe Lira),čiji je spljošteni oblik uzrokovan velikom rotacionom brzinom koja se razlikuje na njenim polovima i Ekvatoru,gdje se nalazi i glavno ispupčenje....