Sarajmen wrote:Daj nam, ne bilo ti mrsko neki izvor koji govori u prilog toj tvrdnji, jesmo li se doticali toga tamo na temi o ''UDBI'' i slučaju ''Raduša'' ili kako li već bi kodni naziv?
Ja nisam nigdje našao da je on imao ikakve veze sa tom akcijom, iako nisam čitao knjige Bože Vukušića, koje su, koliko znam, jedina literatura na tu temu u kojoj se navode dokumenti, ostalo je sva publicistika, strogo kontrolisana od strane SDB-a (govorim naravno o napisima i knjigama objavljenim u vrijeme Jugoslavije).
Diverzanti nisu polazili niodakle kao jedinstvena grupa sve do dolaska u kamp u Austriji. Tamo su stigli pojedinačno i u malim grupicama iz država u kojima su živjeli, uglavnom Njemačke, Francuske i same Austrije. Ekipa iz Australije (njih sedam) je u Evropu došla pojedinačno, u različitim periodima tokom prethodne četiri godine.
Naravno, plan je bio da diverzantska grupa bude mnogo veća, i sigurno je da su razgovori obavljani sa raznim hrvatskim iseljenicima (nekolicina koja je na kraju završila u grupi koja se prebacila u Jugoslaviju su bili legalni iseljenici na privremenom radu ili studijama, "pasošari", kako su ih zvali ostali), moguće i sa Kraljevićem, ali ne znam da ima dokaza da je to bilo, ali nije nemoguće.