Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
skupljac_zeljeza

#701 Re: Gubitak religije

Post by skupljac_zeljeza »

Plavo-bijeli wrote: Ja danas kad sam ušao na youtube, kao preporuku mi je youtube izbacio ovaj video(bez zajebancije) :
Nije to slučajno. Browser pamti cookije pa ti poslije sugeriše. :wink: Šta je kompleksnije? I za jedno smo ubijeđeni da je imalo kreatora, a za drugo i nije morao biti. :wink:

Image

Image
Kikibombona

#702 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

W0rM wrote: Razlika izmedju onih sto vjeruju i onih sto ne vjeruju je ta sto vjernici imaju puno manje za izgubiti od nevjernika, u smislu, ako je onaj svijet (a jeste) stvaran.
Pa sta trebamo, napisati na papirice svih postojecih 100 000 religija, potrpati u kutiju i izvuci jednu koju cemo slijediti? :D

Imate itekako izgubiti!

Slijedite pravila koja vam je odredio neki covjek. Iako je vas temperament u vecini slucajeva drugaciji, iako su vam afiniteti drugaciji, prisiljeni ste slijediti i kreirati zivot prema uputama jednog covjeka!

To je za mene cista katastrofa! Ubio si sebe, svoju individualnost, prirodu. Strpao si se u okvir koji je neko davno napravio. I tako, mices se pomalo unutar okvira, cijelo vrijeme se plaseci da iz njega ne izadjes. Moze li gore od toga?

Za mene bi bila cista katastrofa da sam vjernik. Ne bih mogao popiti casu vina u posebnim prilikama, ne bih mogao ugasiti zedj hladnim pivom kada ucicvari. Sto sam stariji, sve manje kolicinski pijem, ali sve vise uzivam u ono malo sto popijem. Izbaciti vino iz upotrebe bi bila prava katastrofa. I ne znam zasto sam poceo sa vinom umjesto sa zenama. :D Druzenje sa zenama je najbolje sto zivot nudi. :D Uslove za zenidbu sam stekao negdje sa 26 god... Zamisli brate da se do tada nisam seksao, da sam profuckao te lijepe godine? Pa to bi bio uzas na nivou Hirosime i Nagasakija. Kada se sjetim prvog iskustva, dok sam jos bio maloljetan, a djevojka starija pa skoro deset godina. Ejjj, jebo dobitak na lotu za taj osjecaj. :lol: Muzika? Da zivim bez muzike? Bez rock & metal muzike koja mi dira zice!? Idi bjezi, to bi me bacilo u depresiju! Da ne smijem obuci sorc kada upekne? :D Da se kupam u odjeci? :lol: Da trosim bruku vremena na citanje nekakvih knjiga koje su nekakvi ljudi napisali? Da obavljam silne molitve? Da trosim pola dana misleci na Boga, poslanike, poslanikove havere...? :D

Ma brate, da sam vjernik, ovog mene koji se pod uticajem apsolutne slobode formirao, mozes upucati... to vise ne bih bio ja! Ma taj covjek ne bi imao veze sa mnom! Ni mater rodjena me ne bi mogla prepoznati! :D
zijancer

#703 Re: Gubitak religije

Post by zijancer »

pokusaj zamisliti ovo:
da je sa druge strane zastora nesto toliko lijepo, da ces pozeliti da se mozes vratiti na ovaj svijet bar malo vremena i podnositi rado bilo kakve muke i laka srca se svega odricati :-D
Lopov-eliminator

#704 Re: Gubitak religije

Post by Lopov-eliminator »

Hakiz wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Naravno da ima i takvih primjera poput Aide Begic koja je istrpila razne osude, sto pokazuje da je na Balkanu religija zapravo najmanje religija a najvise objekat koji se koristi za dnevnopoliticke igranke.

Da mi neko ne bi nesto neosnovano spocitavao, nije ovo kritika na racun Aide Begic, nego na racun onih koji su je osudjivali zbog pokrivanja.
Religija i jeste politika.

Da je u vrijeme Isusa ili Muhammeda bilo kao danas, da je religija bila odvojena od politike, mislim da danas ne bi bilo ni hrišćansta ni islama. Njih dvojica bi prije osnovala novu političku partiju i borila se da uzimanjem vlasti promijene dotadašnja pravila umjesto što su osnovali nove religije. Ali kako je u njihovo vrijeme religija bila neodvojiva od svakodnevnog života, pa time i od politike, i kako je religija u to vrijeme određivala i društvena pravila i državne, plemenske i druge zakone, jedini način da promijeniš pravila je bio da osnuješ novu religiju.
Jeste politika u smecu od podneblja kakvo je nase u kojem je vjera izjednacena s nacijom tj. vjerom se dokazuje nacionalni identitet. Mozes vidjeti npr. kako se hinjski rijec musliman zamijeni sa Bosnjak tamo gdje bi trebala biti rijec musliman, kud ces dalje kad se reis-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Ceric u jednoj dzamiji mrtvo hladno predstavio kao reis-ulema u Bosnjaka. Ili pak tekst illahije Kad tekbiri zazubore "Svi Bosnjaci ustaju, Bajram namaz klanjaju". Opet se vidi bolesna potreba da se rijec musliman mijenja sa Bosnjak gdje se stigne. Taj takav zatucani mentalitet pokazuje svoje ruzno lice cak i na ovom forumu.
chupacabra

#705 Re: Gubitak religije

Post by chupacabra »

zijancer wrote:pokusaj zamisliti ovo:
da je sa druge strane zastora nesto toliko lijepo, da ces pozeliti da se mozes vratiti na ovaj svijet bar malo vremena i podnositi rado bilo kakve muke i laka srca se svega odricati :-D
Pretpostavka je da "onaj svijet" postoji, sto jos niko nije dokazao. Drevne knjige nepismenih i polupismenih "poslanika" nisu nikakav dokaz. I da postoji, o cijem svijetu i koje religije govorimo? Ima ih hiljade i kako znati ciji je "onaj svijet" ispravan za vjerovanje. Krscanski, islamski, zidovski, hinduisticki...? Sta kad vi vjernici umrete i ispostavi se da ste se da ste u pogresnog boga vjerovali i pogresno se molili. Krene musliman prema vratima raja kad ono tamo stoji Tor sa cekicem :izet: Kaze vam, jebiga, u pogresnog ste vjerovali, hajde na ona druga vrata. :lol: Ili se ustvari vratite na ovaj svijet kao neka zivotinja, u duhu hinduisticke reinkarnacije. Sta onda?
sizifinho

#706 Re: Gubitak religije

Post by sizifinho »

ja se samo pitam kako iko normalan pokusava dokazati evoluciju nekome ko je ne prihvata.
Lopov-eliminator

#707 Re: Gubitak religije

Jedno od pitanja koja su meni privukla paznju dok sam bio vjernik jeste: zasto neko uopste treba biti kaznjen samo zato sto ne vjeruje u Boga ili se ne izjasnjava kao pripadnik odredjene religije?
BHCluster

#708 Re: Gubitak religije

Post by BHCluster »

Cherry-Cherry wrote:
Pojam normalnog je usko vezan za vrijeme, prostor i okolnosti i ne možeš po današnjim aršinima mjerit nešto što se desilo u drugom vremenu, prostoru i okolnostima.
Ali, ali... aaali... zar nije Islam univerzalan? :zoka: U svakom vremenu, prostoru i okolnostima isti... #Samopitam :zoka:
:thumbup:
BHCluster

#709 Re: Gubitak religije

Post by BHCluster »

Cherry-Cherry wrote:
Hakiz wrote:
Cherry-Cherry wrote:"Pojam normalnog je usko vezan za vrijeme, prostor i okolnosti i ne možeš po današnjim aršinima mjerit nešto što se desilo u drugom vremenu, prostoru i okolnostima."
Ali, ali... aaali... zar nije Islam univerzalan? :zoka: U svakom vremenu, prostoru i okolnostima isti... #Samopitam :zoka:
Jeste. Ali ti to ne razumiješ. :wink:
Ma znam, da ne razumijem. Već su mi to rekli, kada sam postavljala logična pitanja i mislila da ću dobiti logične odgovore. Uvijek je uslijedilo ono čuveno: ti to ne razumiješ. A ja bih htjela, da razumijem, da i ja budem kao oni, što razumiju i znaju, ako ikako može. Ali neće da mi objasne. :sad:
;-)
I kada doslovni literalist cita bilo koju svetu knjigu on ili "gluho bilo" ona je ne uzimaju doslovno nego uzimaju sta im odgovara a to rade na nacin koji se sastoji od licni unaprijed stvoreni pojmova i predrasuda a to je zato sto ljudi ne uzimaju proizlazne vrijednosti iz svetih knjiga nego unose SVOJE vrijednosti u ono sto je u svetim knjigama napisano a pri tome ne uzimajuci u obzir historijski kontekst u kojem je svaka to svtih knjiga napisana sto je veoma vazno za razumjevanje istih. Tako je i sa ovima koji bi "nesto" napisali a to "nesto" im se svodi na "Ali ti to ne razumiješ".
Towelie

#710 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

BHCluster wrote:
Cherry-Cherry wrote:
Pojam normalnog je usko vezan za vrijeme, prostor i okolnosti i ne možeš po današnjim aršinima mjerit nešto što se desilo u drugom vremenu, prostoru i okolnostima.
:thumbup:
Jeste univerzalan. Njegovi osnovni stubovi i principi su svakako univerzalni. Drugi detalji trebaju ici u korak s vremenom a sve u okviru islamskih propisa. naravno.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#711 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Kikibombona wrote:
W0rM wrote: Razlika izmedju onih sto vjeruju i onih sto ne vjeruju je ta sto vjernici imaju puno manje za izgubiti od nevjernika, u smislu, ako je onaj svijet (a jeste) stvaran.
Pa sta trebamo, napisati na papirice svih postojecih 100 000 religija, potrpati u kutiju i izvuci jednu koju cemo slijediti? :D

Imate itekako izgubiti!

Slijedite pravila koja vam je odredio neki covjek. Iako je vas temperament u vecini slucajeva drugaciji, iako su vam afiniteti drugaciji, prisiljeni ste slijediti i kreirati zivot prema uputama jednog covjeka!

To je za mene cista katastrofa! Ubio si sebe, svoju individualnost, prirodu. Strpao si se u okvir koji je neko davno napravio. I tako, mices se pomalo unutar okvira, cijelo vrijeme se plaseci da iz njega ne izadjes. Moze li gore od toga?

Za mene bi bila cista katastrofa da sam vjernik. Ne bih mogao popiti casu vina u posebnim prilikama, ne bih mogao ugasiti zedj hladnim pivom kada ucicvari. Sto sam stariji, sve manje kolicinski pijem, ali sve vise uzivam u ono malo sto popijem. Izbaciti vino iz upotrebe bi bila prava katastrofa. I ne znam zasto sam poceo sa vinom umjesto sa zenama. :D Druzenje sa zenama je najbolje sto zivot nudi. :D Uslove za zenidbu sam stekao negdje sa 26 god... Zamisli brate da se do tada nisam seksao, da sam profuckao te lijepe godine? Pa to bi bio uzas na nivou Hirosime i Nagasakija. Kada se sjetim prvog iskustva, dok sam jos bio maloljetan, a djevojka starija pa skoro deset godina. Ejjj, jebo dobitak na lotu za taj osjecaj. :lol: Muzika? Da zivim bez muzike? Bez rock & metal muzike koja mi dira zice!? Idi bjezi, to bi me bacilo u depresiju! Da ne smijem obuci sorc kada upekne? :D Da se kupam u odjeci? :lol: Da trosim bruku vremena na citanje nekakvih knjiga koje su nekakvi ljudi napisali? Da obavljam silne molitve? Da trosim pola dana misleci na Boga, poslanike, poslanikove havere...? :D

Ma brate, da sam vjernik, ovog mene koji se pod uticajem apsolutne slobode formirao, mozes upucati... to vise ne bih bio ja! Ma taj covjek ne bi imao veze sa mnom! Ni mater rodjena me ne bi mogla prepoznati! :D
Ti mislis da je katastrofa da si se odrekao tih poroka, ja mislim da bi bilo dobro da si se odrekao istih. Zamisli, zar ti se ne gadi ni malo ako je djevojka bila prije tebe sa n brojem muskaraca? Zar to nije odmah razlog za ljubomoru i svadju? Zasto da se kupas u odjeci? Muskarcu je dozvoljeno od pasa do ispod koljena da se pokrije. Da trosis vijeme na knjige koje su "nekakvi" ljudi napisali? U pravu si, bolje ga je trositi na gluposti. Ja ako sam musliman, ne mora značiti da čitam isključivo Islamsko štivo.
Ti gledaš na vjeru kao da ti baca okove, dok ja gledam na istu kao smjernice u životu. Bolje uciti na tudjim greskama nego na svojim, pa zasto onda sam sebe da bacam u ambis.
Silne molitve kazes? 5 namaza, 40 minuta u toku 24h vremena... Odlično dodje i dobro je kako za srce tako i za dusu i tijelo, razbistri um, rastereti od svih problema. Isto vazi i za post, gdje dokazano da poboljsava rad organizma te jaca imunitet.
Zekat, porez da na luksuz gdje se izdvaja 2,5% i udjeljuje siromasima, nevoljnicima i ostalima kojima je pomoc potrebna, da bise izjednacio drustveni status, i pomoglo zajednici.
Hadždž, obred koji bi se trebao izvršiti ako je musliman u mogućnosti.
Islam nikog ne opterećuje preko njegovih mogućnosti.
Kikibombona

#712 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

W0rM wrote:
Ti mislis da je katastrofa da si se odrekao tih poroka, ja mislim da bi bilo dobro da si se odrekao istih. Zamisli, zar ti se ne gadi ni malo ako je djevojka bila prije tebe sa n brojem muskaraca? Zar to nije odmah razlog za ljubomoru i svadju? Zasto da se kupas u odjeci? Muskarcu je dozvoljeno od pasa do ispod koljena da se pokrije. Da trosis vijeme na knjige koje su "nekakvi" ljudi napisali? U pravu si, bolje ga je trositi na gluposti. Ja ako sam musliman, ne mora značiti da čitam isključivo Islamsko štivo.
Ti gledaš na vjeru kao da ti baca okove, dok ja gledam na istu kao smjernice u životu. Bolje uciti na tudjim greskama nego na svojim, pa zasto onda sam sebe da bacam u ambis.
Silne molitve kazes? 5 namaza, 40 minuta u toku 24h vremena... Odlično dodje i dobro je kako za srce tako i za dusu i tijelo, razbistri um, rastereti od svih problema. Isto vazi i za post, gdje dokazano da poboljsava rad organizma te jaca imunitet.
Zekat, porez da na luksuz gdje se izdvaja 2,5% i udjeljuje siromasima, nevoljnicima i ostalima kojima je pomoc potrebna, da bise izjednacio drustveni status, i pomoglo zajednici.
Pitam te, sta cemo sa ljudima koji nemaju uslove za brak? U ovoj drzavi pun q omladine ne radi. Trebaju apstinirati od seksa u najboljim godinama?

Nema mi se sta gaditi. Seks sa djevojkom koja je imala prethodna iskustva je obicno bolji. A sta mislis belaja, ozenis se, pa vec nakon par dana skontate da u krevetu niste nimalo kompatibilni. Brak nije zajebancija. Glupost je naslijepo krenuti na tako ozbiljan put. I ne, nisam ljubomoran. Ljubomora = iskompleksiranost, sebicnost...

A u cemu zena da se kupa?

Dovoljno je Kuran i Bibliju procitati jednom. Citati svakodnevno je gubljenje vremena. Jedina knjiga koju sa procitao dva puta je Dervis i smrt. Prilikom prvog citanja sam bio dosta mlad, pa sam smatrao da mozda nisam najbolje shvatio. Ne pada mi na pamet da citam treci put. Ima toliko knjiga koje cekaju, a ja u prosjeku godisnje procitam max 10-12 knjiga. Jebiga, imam i druga interesovanja koja mi uzimaju vrijeme.

Namaz? Jucer sam istrcao 10km i uz to uradio oko 200 sklekova, te se kvalitetno razgibao... Ako je namaz tvoja jedina vjezba, garantujem da je tvoja fizicka sprema ocajna u odnosu na moju. Pored trcanja, rekreativno se bavim jos mnogim sportovima. Namaz bi u svemu tome bio vise nego suvisan.

Sta mi ima upute davati bilo ko?
I to da se fokusiram upute na jednog covjeka?

Ako vec uzimam upute, radije bih uzeo nesto od Muhamda, nesto od Isusa, nesto od Konfucija, nesto od Dostojevskog, nesto o Bob Marlija...

Gubis druze moj jako kuponu. Gubis sebe, gubis dragocjeno vrijeme na izmisljenu stvar.
W0rM

#713 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Kikibombona wrote:
W0rM wrote:
Pitam te, sta cemo sa ljudima koji nemaju uslove za brak? U ovoj drzavi pun q omladine ne radi. Trebaju apstinirati od seksa u najboljim godinama?

Nema mi se sta gaditi. Seks sa djevojkom koja je imala prethodna iskustva je obicno bolji. A sta mislis belaja, ozenis se, pa vec nakon par dana skontate da u krevetu niste nimalo kompatibilni. Brak nije zajebancija. Glupost je naslijepo krenuti na tako ozbiljan put. I ne, nisam ljubomoran. Ljubomora = iskompleksiranost, sebicnost...

A u cemu zena da se kupa?

Dovoljno je Kuran i Bibliju procitati jednom. Citati svakodnevno je gubljenje vremena. Jedina knjiga koju sa procitao dva puta je Dervis i smrt. Prilikom prvog citanja sam bio dosta mlad, pa sam smatrao da mozda nisam najbolje shvatio. Ne pada mi na pamet da citam treci put. Ima toliko knjiga koje cekaju, a ja u prosjeku godisnje procitam max 10-12 knjiga. Jebiga, imam i druga interesovanja koja mi uzimaju vrijeme.

Namaz? Jucer sam istrcao 10km i uz to uradio oko 200 sklekova, te se kvalitetno razgibao... Ako je namaz tvoja jedina vjezba, garantujem da je tvoja fizicka sprema ocajna u odnosu na moju. Pored trcanja, rekreativno se bavim jos mnogim sportovima. Namaz bi u svemu tome bio vise nego suvisan.

Sta mi ima upute davati bilo ko?
I to da se fokusiram upute na jednog covjeka?

Ako vec uzimam upute, radije bih uzeo nesto od Muhamda, nesto od Isusa, nesto od Konfucija, nesto od Dostojevskog, nesto o Bob Marlija...

Gubis druze moj jako kuponu. Gubis sebe, gubis dragocjeno vrijeme na izmisljenu stvar.
A nasi su roditelji imali uslove za brak? Uzimali se ljudi i mali jedan tanjir i dvije kasike, pa su uspjeli u zivotu, naravno treba imati strpljenja, ali ne, danas bi svi odmah sve da imaju, i svakom je drzava kriva,a nista ne radi protiv toga. Sto se tice kompatibilnosti u krevetu, vodim se onom, vjezbom do perfekcije.
U danasnjem svijetu postoji kupaci za zene (muslimanska verzija).
Namaz ako gledas samo kao fizicku vjezbu onda grijesis. To je molitva, gdje ljudi koji za razliku npr. od tebe nemaju vremena da idu u teretanu imaju neki vid vjezbe, fokusiraju svoje misli i odlazu svoje brige. To je stanje uma,duse i tijela gdje se fokusiras samo na jedno i oslobajdas svakodnevnog stresa.

Eto sam si naucio, abecedu, nije ti niko pokazao, pa tablicu mnozenja, pa kako da radis bench press... Sta cete ko upucivat, ti si to znao?!
Eh sad, to je druga stvar ako si ti neodlucan.

Ne, ne gubim. Oni koji vjeruju su zaista na dobitku.
Plavo-bijeli

#714 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

Worm znaš li ti koje su pozitivne stvari od sunčanja i jel misliš da ono ženama nije potrenbo :)?
W0rM

#715 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:Worm znaš li ti koje su pozitivne stvari od sunčanja i jel misliš da ono ženama nije potrenbo :)?
Zato postoje i plaze iskljucivo za zene, a moze i kod kuce.
Kikibombona

#716 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

W0rM wrote:
A nasi su roditelji imali uslove za brak? Uzimali se ljudi i mali jedan tanjir i dvije kasike, pa su uspjeli u zivotu, naravno treba imati strpljenja, ali ne, danas bi svi odmah sve da imaju, i svakom je drzava kriva,a nista ne radi protiv toga. Sto se tice kompatibilnosti u krevetu, vodim se onom, vjezbom do perfekcije.
Namaz ako gledas samo kao fizicku vjezbu onda grijesis. To je molitva, gdje ljudi koji za razliku npr. od tebe nemaju vremena da idu u teretanu imaju neki vid vjezbe, fokusiraju svoje misli i odlazu svoje brige. To je stanje uma,duse i tijela gdje se fokusiras samo na jedno i oslobajdas svakodnevnog stresa.

Eto sam si naucio, abecedu, nije ti niko pokazao, pa tablicu mnozenja, pa kako da radis bench press... Sta cete ko upucivat, ti si to znao?!

Naravno da su imali.

Evo, uzet cu kao primjer komsiju Armina. Otac radi, majka ne radi. Zivi sa roditeljima i sestrom u jednosobnom stanu. Kako ce se on ozeniti, kada ne radi ni on ni djevojka? A znas koliko je takvih? Veliki, veliki broj...

Nema tu vjezbe stari moj. Mozda si mlad i nemas dovoljno iskustva. Dzaba ti sve ako nema hemije. A kako se slazete, to jednostavno ne znate dok ne probate.

Kvalitetno istezanje je neuporedivo korisnije od namaza. A za istezanje ti treba manje vremena nego za namaz. Inace, u teretanu nikada nisam usao, iako to nije toliko vazno za ovu pricu. :D Priroda majka!

Pa kazem ti, radije bih da me usmjerava vise ljudi nego samo jedan. Meni je Konfucije bio prilicno inspirativan. Radi njega sam citao dosta o Kinezima. Perl Bak je medju favoritima. :D Ima i Muhamed dosta pametnih, Dzelaludin Rumi isto, Ibn Sina isto, Karl Marks, Frojd itd itd. Od svakoga nesto, rob nikome!
W0rM

#717 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Kikibombona wrote:
W0rM wrote:

Naravno da su imali.

Evo, uzet cu kao primjer komsiju Armina. Otac radi, majka ne radi. Zivi sa roditeljima i sestrom u jednosobnom stanu. Kako ce se on ozeniti, kada ne radi ni on ni djevojka? A znas koliko je takvih? Veliki, veliki broj...

Nema tu vjezbe stari moj. Mozda si mlad i nemas dovoljno iskustva. Dzaba ti sve ako nema hemije. A kako se slazete, to jednostavno ne znate dok ne probate.

Kvalitetno istezanje je neuporedivo korisnije od namaza. A za istezanje ti treba manje vremena nego za namaz. Inace, u teretanu nikada nisam usao, iako to nije toliko vazno za ovu pricu. :D Priroda majka!

Pa kazem ti, radije bih da me usmjerava vise ljudi nego samo jedan. Meni je Konfucije bio prilicno inspirativan. Radi njega sam citao dosta o Kinezima. Perl Bak je medju favoritima. :D Ima i Muhamed dosta pametnih, Dzelaludin Rumi isto, Ibn Sina isto, Karl Marks, Frojd itd itd. Od svakoga nesto, rob nikome!
Jasta su, svi imali stanove, kuce i mogli se odmah zeniti, ma daj, haj sto mene muljas nego sebe.
Gdje ima volje ima i nacina, jel sad treba pasti u ocaj? Aman sta je fulio ako nije imao odnos :/ Kako je to kod nas jadno predstavljeno kao nesto sto se mora, kao cool si u raji sto si vise djevojki "povalio". Pa imate li vi majke i sestre, kako biste se osjecali da one hodaju s nekim, mjesec dva i iskoristi je i sutne?

Sve se da u zivotu nauciti. Ako se par voli, pricat ce jedno s drugim, vidjeti sta koje voli, cisto, bez kompleksa.

Ja ti opet kazem, neki ljudi nemaju vremena za to, na kraju, namaz daje onaj minimum fizicke aktivnosti koji je potreban covjeku, procirkulisat ce krv, savit ces se, istegnuti, plus sto si rasterecen od problema. Osjecaj je fenomenalan, onaj ko prakticira, zna o cemu pricam koliko se insan bolje osjeca nakon namaza.
Kikibombona

#718 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

W0rM wrote:
Jasta su, svi imali stanove, kuce i mogli se odmah zeniti, ma daj, haj sto mene muljas nego sebe.
Gdje ima volje ima i nacina, jel sad treba pasti u ocaj? Aman sta je fulio ako nije imao odnos :/ Kako je to kod nas jadno predstavljeno kao nesto sto se mora, kao cool si u raji sto si vise djevojki "povalio". Pa imate li vi majke i sestre, kako biste se osjecali da one hodaju s nekim, mjesec dva i iskoristi je i sutne?

Sve se da u zivotu nauciti. Ako se par voli, pricat ce jedno s drugim, vidjeti sta koje voli, cisto, bez kompleksa.

Ja ti opet kazem, neki ljudi nemaju vremena za to, na kraju, namaz daje onaj minimum fizicke aktivnosti koji je potreban covjeku, procirkulisat ce krv, savit ces se, istegnuti, plus sto si rasterecen od problema. Osjecaj je fenomenalan, onaj ko prakticira, zna o cemu pricam koliko se insan bolje osjeca nakon namaza.
Objasni mi kako ce sestoclana porodica zivjeti o 800km. Otac i majka imaju svoje potrebe, sestra se skoluje... I jos mladi bracni par sa svojim potrebama? Ne lupaj zivota ti! Da bi se ozenio, moras steci uslove za zenidbu. Cak i islam o tome govori. Bilo bi krajnje bezobrazno od malog Armina da se ozeni i natovari starom na grbacu, kada im ni sada nije jednostavno.

Pogledaj recimo Egipat. I tamo je veliki broj momaka koji nemaju uslove za zenidbu. Kada vide zenu obucenu po zapadnjackoj modi, povampire se. Stipanje na ulici je sasvim normalna pojava. Kada su bili protesti, svjedocili smo grupnim silovanjima. Velika seksualna frustracija.

U cemu je problem ako se sestra seksa? Zasto bi mi bilo krivo ako uziva u zivotu? Stavise, bilo bi nenormalno i neprirodno da nema momka. To ne znaci da treba biti ofajla.

Ti ako mislis da se hemija moze postici razgovorom grdno se varas. Svaka zena je prica za sebe i ko je imao priliku biti sa nekoliko, dobro zna da su razlike dosta velike. Sa nekom izvrsno, sa nekom 'nako, sa nekom solidno itd..

Da li u teretanama ljudi klanjaju? Mislim, stvarno... Svako ima 3-5min dnevno da istegne tijelo. Kvalitetno petominutno istezanje je korisnije od 40 minuta namaza, ako se radi svaki dan. Namaz je primarno duhovna vjezba. Fizicki je potpuno beskorisna u odnosu na druge. Kada bi 40min dnevno izdvajao na trening umjesto namaz, bio bi zdrav ko drijen, kako fizicki - tako i psihicki.

Bas jucer vidim poznanika koji je bio na trcanju. Kaze da ga sasvim oslobodi stresa i negativne energije, da ga nakon trcanja nista ne moze iznervirati. I fakat je tako. Fudbal, recimo, pruza prilicno zadovoljstvo. Lijepo ne igrati kolektivnu igru. Mada, zna covjeka prilicno psihicki potrositi, jer bude tenzije, kako rezultatske - tako i medjuljudske. Trcati sam je cisto opustanje. Jos kad te pogodi stvar, tipa Child in time, u blagi trans padas. Dakle, to sto ti crpis iz knjige, ja crpim iz prirode, rekreacije, muzike itd...
irac300

#719 Re: Gubitak religije

Post by irac300 »

Iz nekog ličnog iskustva znam da većina vjernika nema pojma o evoluciji, što ovaj @worm i dokazuje. Znači, ljudimo je to strogo zabranjena literatura jer se kosi sa svim onim čime ih filuju od malih nogu. Vjerovatno je svako od nas uživo probao povesti diskusiju u vezi toga i kladim se u šta god hoćete da je uvijek odgovor s druge strane ''hehe čuj od majmuna hehe''. Na forumu se čak i suzdržavaju, jer ispadnu da kažem klocevi, uživo je skroz drugačija situacija. Zažmiriti na podatak da sa čimpanzama, gorilama i orangutanima tzv. čovjekolikim majmunima dijelimo skoro 98% DNK, može samo neobrazovana osoba ili osoba toliko ispranog mozga da će žmiriti, staviti ruke na uši i govoriti :lala:
Ovdje uopšte ne ulazim u postojanje boga. Iako sam ateista, mogućnost da je neka veća sila intervenisala u stvaranju života, koji se kasnije razvio kako se razvio je svakako moguća. Ali opovrgavati evoluciju može samo ignorant.
W0rM

#720 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

irac300 wrote:Iz nekog ličnog iskustva znam da većina vjernika nema pojma o evoluciji, što ovaj @worm i dokazuje. Znači, ljudimo je to strogo zabranjena literatura jer se kosi sa svim onim čime ih filuju od malih nogu. Vjerovatno je svako od nas uživo probao povesti diskusiju u vezi toga i kladim se u šta god hoćete da je uvijek odgovor s druge strane ''hehe čuj od majmuna hehe''. Na forumu se čak i suzdržavaju, jer ispadnu da kažem klocevi, uživo je skroz drugačija situacija. Zažmiriti na podatak da sa čimpanzama, gorilama i orangutanima tzv. čovjekolikim majmunima dijelimo skoro 98% DNK, može samo neobrazovana osoba ili osoba toliko ispranog mozga da će žmiriti, staviti ruke na uši i govoriti :lala:
Ovdje uopšte ne ulazim u postojanje boga. Iako sam ateista, mogućnost da je neka veća sila intervenisala u stvaranju života, koji se kasnije razvio kako se razvio je svakako moguća. Ali opovrgavati evoluciju može samo ignorant.
Pa dijelis 50% DNA sa bananom, jel to znači da ti je predak bio nekad čovjek-banana?
Hakiz

#721 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

W0rM wrote:
irac300 wrote:Iz nekog ličnog iskustva znam da većina vjernika nema pojma o evoluciji, što ovaj @worm i dokazuje. Znači, ljudimo je to strogo zabranjena literatura jer se kosi sa svim onim čime ih filuju od malih nogu. Vjerovatno je svako od nas uživo probao povesti diskusiju u vezi toga i kladim se u šta god hoćete da je uvijek odgovor s druge strane ''hehe čuj od majmuna hehe''. Na forumu se čak i suzdržavaju, jer ispadnu da kažem klocevi, uživo je skroz drugačija situacija. Zažmiriti na podatak da sa čimpanzama, gorilama i orangutanima tzv. čovjekolikim majmunima dijelimo skoro 98% DNK, može samo neobrazovana osoba ili osoba toliko ispranog mozga da će žmiriti, staviti ruke na uši i govoriti :lala:
Pa dijelis 50% DNA sa bananom, jel to znači da ti je predak bio nekad čovjek-banana?
Ne, nego ste i ti i banana imali istog pretka.

Već sam ti rekao, to što se tebi nešto ne sviđa ne znači da nije tačno.
irac300

#722 Re: Gubitak religije

Post by irac300 »

W0rM wrote:
Iako poukušavaš da ga meni ''šukaš'' samo potvrđuješ teoriju evolucije, tj. razvoj života od nižeg ka višem. Ja, ti i banana imamo istog pretka, u pravu si.
wickerman

#723 Re: Gubitak religije

Post by wickerman »

Worm je Chagalj, nebi lose bilo da nam prica o naucnoj strani Kurana, i kako je on predvidio naucna dostignuca. :D mislim kako je covjek to mogao znati prije 1500 godina.
W0rM

#724 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Kikibombona wrote:
W0rM wrote:

Objasni mi kako ce sestoclana porodica zivjeti o 800km. Otac i majka imaju svoje potrebe, sestra se skoluje... I jos mladi bracni par sa svojim potrebama? Ne lupaj zivota ti! Da bi se ozenio, moras steci uslove za zenidbu. Cak i islam o tome govori. Bilo bi krajnje bezobrazno od malog Armina da se ozeni i natovari starom na grbacu, kada im ni sada nije jednostavno.

Pogledaj recimo Egipat. I tamo je veliki broj momaka koji nemaju uslove za zenidbu. Kada vide zenu obucenu po zapadnjackoj modi, povampire se. Stipanje na ulici je sasvim normalna pojava. Kada su bili protesti, svjedocili smo grupnim silovanjima. Velika seksualna frustracija.

U cemu je problem ako se sestra seksa? Zasto bi mi bilo krivo ako uziva u zivotu? Stavise, bilo bi nenormalno i neprirodno da nema momka. To ne znaci da treba biti ofajla.

Ti ako mislis da se hemija moze postici razgovorom grdno se varas. Svaka zena je prica za sebe i ko je imao priliku biti sa nekoliko, dobro zna da su razlike dosta velike. Sa nekom izvrsno, sa nekom 'nako, sa nekom solidno itd..

Da li u teretanama ljudi klanjaju? Mislim, stvarno... Svako ima 3-5min dnevno da istegne tijelo. Kvalitetno petominutno istezanje je korisnije od 40 minuta namaza, ako se radi svaki dan. Namaz je primarno duhovna vjezba. Fizicki je potpuno beskorisna u odnosu na druge. Kada bi 40min dnevno izdvajao na trening umjesto namaz, bio bi zdrav ko drijen, kako fizicki - tako i psihicki.

Bas jucer vidim poznanika koji je bio na trcanju. Kaze da ga sasvim oslobodi stresa i negativne energije, da ga nakon trcanja nista ne moze iznervirati. I fakat je tako. Fudbal, recimo, pruza prilicno zadovoljstvo. Lijepo ne igrati kolektivnu igru. Mada, zna covjeka prilicno psihicki potrositi, jer bude tenzije, kako rezultatske - tako i medjuljudske. Trcati sam je cisto opustanje. Jos kad te pogodi stvar, tipa Child in time, u blagi trans padas. Dakle, to sto ti crpis iz knjige, ja crpim iz prirode, rekreacije, muzike itd...
Ja nigdje nisam spomenuo da on mora biti na grbači roditeljima. Postoje načini, naći će se posao, treba ga aktivno i tražiti, kako on tako i žena mu.
Baš se pitam kako drugi ljudi nisu seksualno isfrustrirani. Od dva zla izaberes manje, ako ti je bas takav nagon, otidji baci ga s desankom i vozdra.

Sta je definicija ofajle? Zar nije ocajno kad se desi da muskarac iskoristi zenska osjecanja, kad npr. vidi da se ona fkt zaljubila u nj. i on onda vadi (ako to prezirem i kako mi se to gadi) as iz rukava u vidu "ako hoces da budem s tobom spavat ces samnom", daje joj neku vrstu ultimatuma, kojoj vecina djevojki zbog sljepoce od ljubavi podlijeze, i na kraju dobije "pedalu".
Ja znam dosta primejra gdje se to desilo. To je tako tuzno, treba samo zamisliti u kakvoj je depresiji ta djevojka i kako je povrijedjena, te koliko je ona izgubila povjerenja u muski rod, samo zato sto je naletila na debila. Ja ne kazem da se ne treabju ljudi druziti, ali sam protiv tog vanbracnog seksualnog odnosa, jer dovodi do toliko komlikacija, do toliko abortusa. Na kraju koliko se samo time širi veneričnih bolesti.

Ti imas argument kojim mozes potvrditi da je isteznaje od 5 min. bolje od namaza? Bujrum, predoci.
ja ti opet kazem imas ljudi koji ne vole teretanu, ne mogu iz x razloga da vjezbaju, pa im namaz dobro dodje makar kao neki minimum vjezbe.namaz je svakako prvenstveno molitva i slazem se daje potrebno tijeli fizicki naprezati (trenirati). S tim da ako jos uz to 5 puta dnevno molis ne vjerujem da ces puno izgubiti, 40minuta nekad bezveze lezis i gledas u plafon, pa zasto onda ne iskoristiti to vrijeme.

Btw. moramo dodati ovaj tvoj post
Pa to je ista prica kao odnos diktorica - zidar. Poznajem jedan takav par i sigurno je jedan od dopadljivijih koje sam ikada vidio. Makar takav utisak ostavise na mene kao posmatraca...

Medjutim, slazem se sa onima koji kazu da takva veza sa sobom povlaci odredjene rizike i da su sanse za fiasko vece nego u odnosu doktorica - pravnik. Pravila ne postoje, vece sanse za neuspjeh u odredjenim uslovima sigurno da.

Imam jedan primjer iz licnog iskustva. Prije 'nekoliko' :mrgreen: godina, kada sam bio dvadesotogodisnjak, imao sam posao izvan rodnog grada. Upoznao sam jednu djevojku, koja je, objektivno receno, izgledom bolja od mene. Mozda je i intelektualno veci potencijal, iako je tada bila neiskusna i naivna, jer je tri godina mladja. Svega sam bio svjestan jos tada, da si malo komplimentiram. Ugl, djevojka se zalijepila za mene. Naglasak drugaciji, to je posebno dojmilo. Veoma brzo sam shvatio da je nevjerovatno ambiciozna i da masta o zivotu na 'visokoj nozi'. Odmah sam odlucio da ce to biti veza iskljucivo seksualne prirode. :D U raji su se cudili na moju ravnodusnost, hladnokrvnost... i ona je negodovala... Ugl, sekunde se nisam zaljubio iako je seks bio prvoklasan za te klinacke standarde. Raji sam govorio da ce se udati za milionera. I vidi, tako je i bilo. Poslije sam cuo da se udala za fudbalera Nantesa i da voza Ferari. :mrgreen: Cura je tada bila dosta naivna, mogao sam je vezati za sebe. Mogli smo imati dijete. I zamisli, kada bi sazrijela, kada bi ocekivanja nezajstavljivo nadirala. Pa to bi bio pakao i sigurna propast.
sa podforuma veze/seks, zar nije jadno sto si iskoristio al bukvalno tu sirotu djevojku, kao si bio u poziciji da je savjetujes, sto nisi? Zar nije jadno sto si iskoristio njenu naivnost?
Last edited by W0rM on 16/09/2015 10:25, edited 1 time in total.
Lopov-eliminator

#725 Re: Gubitak religije

wickerman wrote:Worm je Chagalj, nebi lose bilo da nam prica o naucnoj strani Kurana, i kako je on predvidio naucna dostignuca. :D mislim kako je covjek to mogao znati prije 1500 godina.
Ja sam pomislio da je Klix dobio novog Chagalja. Ne mislim da je Worm sam Chagalj jer Chagalj nije bio toliko pismen, a i do sada bi sigurno postavio flagelu.
Post Reply