Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#701 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:Ma nemam pojma, vidjeh samo "2", ne pogledah dalje. Ne gledam bas nesto taj zanr, odavno. Tu i tamo kad djeca okrenu onaj SiFi kanal, pa vidim one neke StareGate i to, ili na onom nekom Fox-u upratih par novih epizoda X-Files-a... ali ne ganjam to uopste.

NIje valjda da mislite da sam neki SiFi frik? :lol: :lol: :lol:
Jok ba, daleko od toga. Ovo o cemu pricamo ja to, onako, nekako logicki... A imam i jedan relevantniji izvor, jednog pravog frika za tim, ali koji to radi iz hobija i ganja sve to. Medjutim, o tome ne smijem jer on ne da.
Cuj SiFi kanal...bjez ba, to i jeste za djecu, ja samo predjem preko tog kanala :D
Eno sad frik, pa ovo o cemu ti pricas je upravo tematika za SF filmove, i naravno, mislim na one kvalitetne (eto Prometheus ima ocjenu 7). Gledam i ja rado taj zanr, naravno, ima svakakvih sranja, ali ima i kvalitenih filmova, a opet sam na drugoj strani po pitanju misljenja o vanzemaljskom svijetu u odnosu na tebe.
Dozer

#702 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Peglas me s filmovima, a upravo rekoh da ne pratim taj zanr...
A, nije problem - postoji i mogucnost da nema vanzemaljaca, naravno. Ja nisam ni rekao da ne postoji :D
Ali, ipak su puno vece sanse da to nije tacno, odnosno da postoje. I to ne jedni, nego kamara njih, raznih.

A ovo:
sizifinho wrote:Znas li ti kako izgleda struktura jedne aminokiseline? Peptida? Proteina? I sve to da bude slucajnost? I slucajnost da su svi "blokovi" jednog sistema (svemirskog)
postavljeni tako da promovisu zivot?
Znas li koliko uslova postoji da bi zivot kao na Zemlji bio moguc. Samo da je Jupiter deset kilometara manji, ne bi zivota bilo na Zemlji. Sad hajmo otic u pretpostavku da gore negdje imaju planete koje takodjer podrzavaju zivot. Je li i to slucajnost? Volio bih da znam statistiku izracunat pa da ti bacim sanse koje su da postoji zivot na Zemlji samo. A kamoli nrgdje drugo.
Sta je poenta? Da jesmo ili nismo slucajnost? Ne kontam....
Mislim...u ovom postu si se toliko zapetljao da nisam siguran da i sam znas sta si htio reci...
Tomahawk11
Globalni moderator

#703 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Ja sam samo jedno skontao na ovoj temi: da nista nije sigurno.
Ni da smo nastali od nekoga, necega, ni da smo nastali slucajno.
Sve su teorije, mogucnosti, nista nije posigurno.
Dakle, nema argumenata da bilo ko kaze: tako je bilo.
To bi znacilo da se rasprava moze otegnuti u beskonacnost, jer ce uvijek jedna strana imati argumentaciju zasto je nesto mozda ili bi moglo biti, a druga opet da to ospori jer nije zasigurno ili bi moglo biti drugacije.
Gojeni H

#704 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Gojeni H »

sizifinho wrote:Kako mozes reci da ti je nebulozna kombinacija a nisi ni pogledao film? Ne razumijem.
Meni licno jedan od najboljih sf filmova ikad.
I nema drugi dio, ti bas, ali bas nikad nista ne provjeris kako treba. Drugi dio je trebao biti nekad 2017, ali vjerovatno nece, jer Ridley radi na Alien projektu.
O ukusima nije raspravljati, ali meni je bolji Alien vs Predator. Akcija, nemas sta puno razmisljati i filozofirati.

Jest da Prometeus ima ekstra efekte i zaplet, ali mislim da su razocarali skoro sve fanove. Kako se Alien uplete u onu pricu, to Bog zna.
Mislim da je namjera bila da ljude natjera na razmisljanje i filozofiranje o potencijalnom nastanku zivota, a ispalo je filozofski Alien vs Predator.
Dozer

#705 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Pa i ja to govorim cijelo vrijeme - mi nemamo pojma ni o cemu, a i ono sto znamo je upitno da li je tacno :D

Ali to nas ne sputava da o tome diskutujemo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#706 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:Pa i ja to govorim cijelo vrijeme - mi nemamo pojma ni o cemu, a i ono sto znamo je upitno da li je tacno :D
Sto bi znacilo da onaj ko zna je visi, bozanski, hajmo tako reci. Kako smo nastali, zasto postojimo, da li, gdje i koliko jos ima zivih svjetova...to su vec teme koje nadilaze sadasnji ljudski nivo. Naravno, mozemo da se pitamo, velike sile ulazu milijarde da dodju do nekih saznanja, ali zasad je to prilicno tanko.
Naravno da mozemo da diskutujemo, tema je itekako zanimljiva za raspravu. O cemu insani sve raspravljaju, ovo je :thumbup:
sizifinho

#707 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Dozer wrote:Peglas me s filmovima, a upravo rekoh da ne pratim taj zanr...
A, nije problem - postoji i mogucnost da nema vanzemaljaca, naravno. Ja nisam ni rekao da ne postoji :D
Ali, ipak su puno vece sanse da to nije tacno, odnosno da postoje. I to ne jedni, nego kamara njih, raznih.
Gojeni H wrote:argumenata da bilo ko kaze
A ovo:
sizifinho wrote:Znas li ti kako izgleda struktura jedne aminokiseline? Peptida? Proteina? I sve to da bude slucajnost? I slucajnost da su svi "blokovi" jednog sistema (svemirskog)
postavljeni tako da promovisu zivot?
Znas li koliko uslova postoji da bi zivot kao na Zemlji bio moguc. Samo da je Jupiter deset kilometara manji, ne bi zivota bilo na Zemlji. Sad hajmo otic u pretpostavku da gore negdje imaju planete koje takodjer podrzavaju zivot. Je li i to slucajnost? Volio bih da znam statistiku izracunat pa da ti bacim sanse koje su da postoji zivot na Zemlji samo. A kamoli nrgdje drugo.
Sta je poenta? Da jesmo ili nismo slucajnost? Ne kontam....
Mislim...u ovom postu si se toliko zapetljao da nisam siguran da i sam znas sta si htio reci...
pa pošto ništa u životu ne pročitaš detaljno, nisi vjerovatno ni ovaj komentar.

Pitanje za druge forumaše. Kad se pročita što sam napisao, šta mislite šta sam htio reći? Da smo slučajnost ili da nismo slučajnost. Ako je do Dozera, ne bi bio prvi put da samo "skimma" nečiji komentar, a ako je do mene, izvinit ću se.
Gojeni H wrote:
sizifinho wrote:Kako mozes reci da ti je nebulozna kombinacija a nisi ni pogledao film? Ne razumijem.
Meni licno jedan od najboljih sf filmova ikad.
I nema drugi dio, ti bas, ali bas nikad nista ne provjeris kako treba. Drugi dio je trebao biti nekad 2017, ali vjerovatno nece, jer Ridley radi na Alien projektu.
O ukusima nije raspravljati, ali meni je bolji Alien vs Predator. Akcija, nemas sta puno razmisljati i filozofirati.

Jest da Prometeus ima ekstra efekte i zaplet, ali mislim da su razocarali skoro sve fanove. Kako se Alien uplete u onu pricu, to Bog zna.
Mislim da je namjera bila da ljude natjera na razmisljanje i filozofiranje o potencijalnom nastanku zivota, a ispalo je filozofski Alien vs Predator.
pa o ukusima se ne da raspravljati zato sam i napisao da je meni lično to najbolji sf.
Kako se Alien uplete u onu priču?
Alien se upleo u onu priču još sredinom devedesetih kad su se Inžinjeri spomenuli u stripu kao kreatori i Predatora i Aliena i Ljudi, tako da njihov koncept nije tek tako bahnuo u film.
Alien vs Predator je uistinu dobra akcija, ali ja sam više za sf filozofiju nego za sf akciju, pruža mi više da razmišljam.

i reći da mi NIŠTA ne znamo i da je upitno ono što znamo, je krajnje ignorantno i malograđanski
Znamo dosta toga.
Samo puno više ne znamo.
Dozer

#708 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

@Tomahawk
Tako nekako :)
Ali, ja sam i dalje prilicno ubijedjen, necu reci da vjerujem u to jer nisam vjernik ni na koji nacin, nego mislim da je ovo sa vanzemaljcima ovdje, na planeti, tacno.
Kada se logicno razmisli, ulozi po covjecanstvo su preveliki, prvenstveno za religiju. Jer, ne bi ti vanzemaljci morali nista reci o nasem postanku, dovoljna bi bila sama spoznaja o tome da postoje druga inteligentna bica koja su dosla iz svemira, ko zna odakle, i da su to radili hiljadama godina unazad.
Po meni, ovo je jedan od osnovnih razloga sakrivanja istine o njima, a svi ostali su sporedni.

Onda, ako opet ubacimo malo logike, meni licno je zaista smijesno obrazlozenje da smo u samo 100-injak zadnih godina ostvarili toliki napredak zahvaljujuci otkrivanju struje, dok smo prethodne hiljade godina "potrosili" na, karikiram, razvijanje drvenih tockova, pri cemu smo istovremeno i cijelo to vrijeme imali sve prirodne resurse koje imamo i sada. Meni je zaista pomalo tesko povjerovati da smo tek tako dobili toliki napad inteligencije, i to tako iznenada, a da u tome nema "tudjih" prstiju...

A imam pitanje vezano za ovo:
velike sile ulazu milijarde da dodju do nekih saznanja, ali zasad je to prilicno tanko.
Zasto se nikada vise nismo vratili na Mjesec nakon Apollo-a 17 i 1972.? Nije nam interesantan?

@Siza
i reći da mi NIŠTA ne znamo i da je upitno ono što znamo, je krajnje ignorantno i malograđanski
Znamo dosta toga.
Samo puno više ne znamo.
:D Cool :D Pogotovo ovo "malogradjanski" :lol: Gdje to iskopa, ziv bio :-D
Ali, hajde...sta mi to, konkretno, znamo o svom postanku?
Last edited by Dozer on 01/09/2015 15:21, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#709 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:Tako nekako :)
Ali, ja sam i dalje prilicno ubijedjen, necu reci da vjerujem u to jer nisam vjernik ni na koji nacin, nego mislim da je ovo sa vanzemaljcima ovdje, na planeti, tacno.
Kada se logicno razmisli, ulozi po covjecanstvo su preveliki, prvenstveno za religiju. Jer, ne bi ti vanzmealjci morali nista reci o nasem postanku, dovoljna bi bila sama spoznaja o tome da postoje druga inteligentna bica koja su dosla iz svemira, ko zna odakle, i da su to radili hiljadama godina unazad.
Po meni, ovo je jedan od osnovnih razloga sakrivanja istine o njima, a svi ostali su sporedni.

Onda, ako opet ubacimo malo logike, meni licno je zaista smijesno obrazlozenje da smo u samo 100-injak zadnih godina ostvarili toliki napredak zahvaljujuci otkrivanju struje, dok smo prethodne hiljade godina "potrosili" na, karikiram, razvijanje drvenih tockova, pri cemu smo istovremeno i cijelo to vrijeme imali sve prirodne resurse koje imamo i sada. Meni je zaista pomalo tesko povjerovati da smo tek tako dobili toliki napad inteligencije, i to tako iznenada, a da u tome nema "tudjih" prstiju...
Here we go again... :D
Cekaj malo, ako smo utvrdili da smo prilicno slabasni i nemocni sa tehnikom, kakvo sad sakrivanje? I sam si se slozio da smo jos uvijek tehnoloski patuljci po tom pitanju.
sizifinho

#710 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Dozer wrote: @Siza
Znamo dosta toga.
Samo puno više ne znamo.
:D Cool :D Pogotovo ovo "malogradjanski" :lol: Gdje to iskopa, ziv bio :-D
Ali, hajde...sta mi to, konkretno, znamo o svom postanku?
mrsko mi te citirat na ono kad si rekao
"mi nemamo pojma ni o čemu"
nisi rekao
"mi nemamo pojma o svom postanku"

I tu griješiš u izražavanju. Mi znamo skoro sve o svom postanku. Postao sam tako što se jajna ćelija spojila sa spermijem, geni se izmiješali, poprilično komplikovan proces - i ja sam postao.

Ako si mislio na postanak čovjeka- znamo i to, znamo poprilično detaljno svoju evolucijsku lozu, uz par izuzetaka kostura koje nismo mogli naći, a i kako ćeš- nemamo vremensku mašinu. Ali za razliku od psa recimo, koji nema pojma ni o čem (što si ti, zar ne, u onoj konstataciji rekao) mi znamo gdje su nam korjeni.

mi ne znamo kako je svemir nastao, kako je život nastao. To su stvari koje mi ne znamo. Možda nikad nećemo ni znati, jer tempom kojim idemo vrlo vjerovatno je da ćemo pojesti sami sebe prije nego otkrijemo odgovor na to.
Ali to su pitanja koja su daleko izvan našeg poimanja, i zar nije "malograđanski" reći da mi nemamo pojma ni o čem, kad znamo toliko toga, puno više nego što smo znali prije sto godina, daleko manje nego što ćemo znati za 10 godina. Znači znamo dosta , imamo pojma o mnogo stvari. Iako cijenim tvoje vizionarstvo, treba nekad dići glavu i biti zahvalan što neko provede život uučeći.

pitanje:
Zamisli čovjek u laboratorij stvori život. Stvori mali mikrouniverzum i u tom mikrouniverzumu se sve odvije kao i što se u našem univerzumu odvilo. Da li bi čovjek u tom slučaju bio bog, vanzemaljac ili?
Tomahaw wrote:...
znaš, nismo baš ni tehnološki patuljci.
Sve zavisi odakle gledaš.
Ako gledaš iz perspektive čovjeka iz 1980- mi smo tehnološki giganti, utopija.
Ako gledaš iz perspektive aliena ( o kojima samo nagađamo) ili čovjeka iz budućnosti, mi jesmo patuljci.
Ali jedno je postojalo, a to je čovjek iz 1980-te, a za drugo dvoje ne znamo.
Mi smo giganti naspram nekad, a mravi naspram nečeg što ne znamo.
Jer je vrlo moguće da su vanzemaljci primitivni... ko kaže da mi moramo biti primitivci? SF filmovi?
Možda smo mi najnaprednija rasa u svemiru, što je i razlog zašto nas niko nije posjetio... strašno zar ne?
U tom slučaju bi se svi filmovi u kojima planetu napadaju vanzemaljci ostvarili fakat, samo u drugim ulogama. Mi smo agresori i mi bismo pokorili sve.
Last edited by sizifinho on 01/09/2015 15:27, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#711 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

A imam pitanje vezano za ovo:

velike sile ulazu milijarde da dodju do nekih saznanja, ali zasad je to prilicno tanko.

Zasto se nikada vise nismo vratili na Mjesec nakon Apollo-a 17 i 1972.? Nije nam interesantan?
Ili, zasto nemamo puno vise satelitskih snimaka tamne strane Mjeseca, ako vec nece/ne mogu da dodju tamo Shatlom?
Hm, ti postavljas pitanje kao da vec znas odgovor.
Ne znam. Nemam predstavu. Znas i sam koliko je bilo frke oko (ne)istine o slikama sa Mjeseca.
Dozer

#712 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Mislio sam na zataskavanje njihovog prisustva.

A evo jos malo NASA-e...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?t=135&v=wssOgRaUGwE[/youtube]
sizifinho

#713 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Odgovorit ću aj na to pitanje o mjesecu.
Putovanje na mjesec je bilo isključivo geopolitički potez Amerike da pretekne Ruse u svemirskoj eksploraciji. Mjesec nema ništa ponuditi zemlji što bi koristilo, sem površine. Kad su ameri došli na mjesec, oni su osvojili tu trku sa sovjetskim savezom.
Trebao si @Dozeru samo malo šnjuhat internetom da bi pročitao planove Nase koji obuhvataju dugotrajne misije na mjesecu, zato se i nije otišlo gore skoro 40 godina. Jer su planirali.
Zašto bi gore išli, samo da prohodaju. kad već planiraju, nek i ostanu malo.
http://www.space.com/7015-40-years-moon ... -hard.html

a za mračnu stranu mjeseca, ne kontam te, ima tona i sijaset slika, tako da fkt ne kontam
joint union

#714 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

sizifinho wrote: Jer je vrlo moguće da su vanzemaljci primitivni... ko kaže da mi moramo biti primitivci? SF filmovi?
Možda smo mi najnaprednija rasa u svemiru, što je i razlog zašto nas niko nije posjetio... strašno zar ne?
U tom slučaju bi se svi filmovi u kojima planetu napadaju vanzemaljci ostvarili fakat, samo u drugim ulogama. Mi smo agresori i mi bismo pokorili sve.
Kukala im majka.
Ne moras ici daleko u ljudsku istoriju da bi vidio kako bi prosli ti vanzemaljci, ako smo mi napredniji od njih.
Ne bi od njih pipak ost'o.
sizifinho

#715 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

joint union wrote:
sizifinho wrote: Jer je vrlo moguće da su vanzemaljci primitivni... ko kaže da mi moramo biti primitivci? SF filmovi?
Kukala im majka.
Ne moras ici daleko u ljudsku istoriju da bi vidio kako bi prosli ti vanzemaljci, ako smo mi napredniji od njih.
napisao sam davno jednu priču na tu temu, i bit će ih aBd još, pa zar par godina ih na foru podijelim sa kolegama, tamam podrška vaša hahah
joint union

#716 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

sizifinho wrote:
joint union wrote:
Kukala im majka.
napisao sam davno jednu priču na tu temu, i bit će ih aBd još, pa zar par godina ih na foru podijelim sa kolegama, tamam podrška vaša hahah
E jbg, prestig'o te Avatar :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#717 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Da, zanimljiva je ova teza - sto ne bi mi, ljudi, bili najnaprednija vrsta u univerzumu? Odakle pretpostavka da i ako postoje vanzemaljci, moraju biti pametniji od nas, napredniji? Mislim, ona slika vanzemaljca koji izgleda kao otpadak, mali zeleni, sa buljavim ocima, zakrzljalim udovima, a ono superpametan....ne ide.
sizifinho

#718 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

joint union wrote: E jbg, prestig'o te Avatar :D
ih to ko da kažeš da je Tolkien prestigao Rowlingovu :P :P
U knjževnosti su se svi koncepti mogući iskorišteni. Od današnjice pa u budućnost neće biti originalnog pisca, bar što se tiče tema.
Tako npr. o putovanju i civilizaciji marsa ima desetine knjiga... Ali svaka ima drugačiji stil pisanja, drugačiji razvoj priče, tako da..
Tomahawk11 wrote:Da, zanimljiva je ova teza - sto ne bi mi, ljudi, bili najnaprednija vrsta u univerzumu? Odakle pretpostavka da i ako postoje vanzemaljci, moraju biti pametniji od nas, napredniji? Mislim, ona slika vanzemaljca koji izgleda kao otpadak, mali zeleni, sa buljavim ocima, zakrzljalim udovima, a ono superpametan....ne ide.
pazi pretpostavku naučnika.

Ako čovječija rasa preživi 100 000 godina, doći će do evolucijskog jaza između lijepih i pametnih, bogatijih i onih manje lijepih i manje pametnih i siromašnijih.
Činjenica da će lijepi i pametni tražiti identične će uzrokkovati izolaciju tih gena, tako da će se navjerovatnije ljudska rasa podijeliti u dvije grane. Jednu će činiti visoki i lijepi ljudi, pametni, a drugu goblini, mali niski, ružni ljudi.
Činjenica da će ovi visoki biti pametniji znači da će imati bolju tehnologiju, ali i previše oslanjanje na tehnologiju vodi gubitku fizičke snage i imuniteta, dok će ovi manji imati sve to.
Onda je lagano pretpostaviti da će inteligentni koristiti snažen kao radnu snagu.
Kao takvi ćemo se zaputiti na neku planetu, naći život i poslati ove male snažne da istraže.
Uhvatiti će jednog oni, i istraživati na njemu.
Ostat će u njihovoj bazi... baza se zove area 51 :P :P
Tomahawk11
Globalni moderator

#719 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Uh, teorije :mrgreen:
sizifinho

#720 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Tomahawk11 wrote:Uh, teorije :mrgreen:
Teoriju su postavili stvarni naučnici, na osnovu dosadašnjeg evolucijskog procesa.

Sve ostalo je samo fikcija.
joint union

#721 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

sizifinho wrote:
joint union wrote: E jbg, prestig'o te Avatar :D
ih to ko da kažeš da je Tolkien prestigao Rowlingovu :P :P
U knjževnosti su se svi koncepti mogući iskorišteni. Od današnjice pa u budućnost neće biti originalnog pisca, bar što se tiče tema.
Tako npr. o putovanju i civilizaciji marsa ima desetine knjiga... Ali svaka ima drugačiji stil pisanja, drugačiji razvoj priče, tako da..
Ovo tvoje ima vise dodirnih tacaka sa Avatarom, nego Tolkien sa Rowlingovicom (osim onih golemih pauka :-D ), no slazem se, cak bih dodao da
je jako malo i bilo originalnih pisaca, ako tako gledas.

sizifinho wrote:
Tomahawk11 wrote:Da, zanimljiva je ova teza - sto ne bi mi, ljudi, bili najnaprednija vrsta u univerzumu? Odakle pretpostavka da i ako postoje vanzemaljci, moraju biti pametniji od nas, napredniji? Mislim, ona slika vanzemaljca koji izgleda kao otpadak, mali zeleni, sa buljavim ocima, zakrzljalim udovima, a ono superpametan....ne ide.
pazi pretpostavku naučnika.

Ako čovječija rasa preživi 100 000 godina, doći će do evolucijskog jaza između lijepih i pametnih, bogatijih i onih manje lijepih i manje pametnih i siromašnijih.
Činjenica da će lijepi i pametni tražiti identične će uzrokkovati izolaciju tih gena, tako da će se navjerovatnije ljudska rasa podijeliti u dvije grane. Jednu će činiti visoki i lijepi ljudi, pametni, a drugu goblini, mali niski, ružni ljudi.
Činjenica da će ovi visoki biti pametniji znači da će imati bolju tehnologiju, ali i previše oslanjanje na tehnologiju vodi gubitku fizičke snage i imuniteta, dok će ovi manji imati sve to.
Onda je lagano pretpostaviti da će inteligentni koristiti snažen kao radnu snagu.
Kao takvi ćemo se zaputiti na neku planetu, naći život i poslati ove male snažne da istraže.
Uhvatiti će jednog oni, i istraživati na njemu.
Ostat će u njihovoj bazi... baza se zove area 51 :P :P
Ovdje ih samo zeza teza da visoki, lijepi i pametni = bogati i suprotno. Hawking ti je, onako, reprezentativan primjer.
sizifinho

#722 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

joint union wrote:
Ovo tvoje ima vise dodirnih tacaka sa Avatarom, nego Tolkien sa Rowlingovicom (osim onih golemih pauka :-D ), no slazem se, cak bih dodao da
je jako malo i bilo originalnih pisaca, ako tako gledas.
:P osim što harry potter i lord of the rings počinju isto, na rođendan protagoniste koji je siroče i živi kod ujaka
pa im avanture počinju tako što na vrata dođe jedan visok, dlakav čupav čiko
Ali priče se u suštini odvijaju oko nekog nakita- jeste da Harry to spozna tek pred kraj, ali pazi ovo: prsten u lotr je glavna tema... u potteru je prsten prvi horkruks koji je voldemort napravio. Oba prstena su neuništiva.
Također, glavni likovi u oba djela često su nevidljivi. Potter sa svojim plaštom, Frodo s prstenom. Istina na drugačije načine, ali sličnost je tu jbg.
Trolova ima dovoljno u oba filma, da napravimo ručak oko kamp vatre (referenca namjerna)
Pazi sad- oba zlikovca u obje knjige nemaju svoje tijelo. Oba zlikovca ostvaruju dugoročnu konekciju s protagonistom, tako da ovaj gotovo uvijek osjeća prisustvo zlog. Ni saurona ni voldemorta podanici nikad ne zovu imenom. Oba umiru kada se uništu predmet s kojim su povezani.

Nazguli i dementori- kopija jedni drugih
Goblini
Oh, da, tu su i oni ogromni pauci, u obje knjige...

i naravno, čarobnjaci. Dumbledor i Gandalf... identični..
Priznat ćeš da ima dosta dodirnih tački.

malo više od onog: ljudi napadaju vanzemaljce ko u avataru

U ostalom se slažemo naravnooo
asker

#723 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by asker »

Sizifinho, dao si jednu novu dimenziju ovoj temi, svaka cast :thumbup: (btw nemislim na komentare o filmovima).

Mislim da ukoliko postoji zivot na nekoj drugoj planeti, a da je u obliku nekih buba, zohara ili samo bakterija da bi to bilo veoma razocaravajuce. Kakva bi korist za covjecanstvo bila od toga? Ok, zanimljivo i vjerovatno bi razvilo neke nove teze o univerzumu i to je to. Ako nekad i nadjemo ovakav oblik zivota na nekoj planeti, uzeti uzorak i pici dalje, ne trosit pare na bezvezne planete :D

Ukoliko bi pak negdje pronasli inteligentan zivot, mislim da je velika sansa da bi ta bica bila slicna nama. Richard Dawkins kaze da je ovaj oblik, forma zivota kao nasa, kao najpogodnija za funkcionisanje i dalje razvijanje. Tu govori o hodanju na dvije noge, nasem vidu, iskoristivosti udova itd.

Znaci ako postoje inteligentni alieni, pa eto i da naprave brod kojim putuju kosmosom, veca je vjerovatnoca da slice nama nego recimo paucima.
kerima1

#724 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by kerima1 »

Image
Last edited by kerima1 on 01/09/2015 21:05, edited 2 times in total.
Post Reply