Dozer wrote:
@Siza
i reći da mi NIŠTA ne znamo i da je upitno ono što znamo, je krajnje ignorantno i malograđanski
Znamo dosta toga.
Samo puno više ne znamo.

Cool

Pogotovo ovo "malogradjanski"

Gdje to iskopa, ziv bio
Ali, hajde...sta mi to, konkretno, znamo o svom postanku?
mrsko mi te citirat na ono kad si rekao
"mi nemamo pojma ni o čemu"
nisi rekao
"mi nemamo pojma o svom postanku"
I tu griješiš u izražavanju. Mi znamo skoro sve o svom postanku. Postao sam tako što se jajna ćelija spojila sa spermijem, geni se izmiješali, poprilično komplikovan proces - i ja sam postao.
Ako si mislio na postanak čovjeka- znamo i to, znamo poprilično detaljno svoju evolucijsku lozu, uz par izuzetaka kostura koje nismo mogli naći, a i kako ćeš- nemamo vremensku mašinu. Ali za razliku od psa recimo, koji nema pojma ni o čem (što si ti, zar ne, u onoj konstataciji rekao) mi znamo gdje su nam korjeni.
mi ne znamo kako je svemir nastao, kako je
život nastao. To su stvari koje mi ne znamo. Možda nikad nećemo ni znati, jer tempom kojim idemo vrlo vjerovatno je da ćemo pojesti sami sebe prije nego otkrijemo odgovor na to.
Ali to su pitanja koja su daleko izvan našeg poimanja, i zar nije "malograđanski" reći da mi nemamo pojma ni o čem, kad znamo toliko toga, puno više nego što smo znali prije sto godina, daleko manje nego što ćemo znati za 10 godina. Znači znamo dosta , imamo pojma o mnogo stvari. Iako cijenim tvoje vizionarstvo, treba nekad dići glavu i biti zahvalan što neko provede život uučeći.
pitanje:
Zamisli čovjek u laboratorij stvori život. Stvori mali mikrouniverzum i u tom mikrouniverzumu se sve odvije kao i što se u našem univerzumu odvilo. Da li bi čovjek u tom slučaju bio bog, vanzemaljac ili?
Tomahaw wrote:...
znaš, nismo baš ni tehnološki patuljci.
Sve zavisi odakle gledaš.
Ako gledaš iz perspektive čovjeka iz 1980- mi smo tehnološki giganti, utopija.
Ako gledaš iz perspektive aliena ( o kojima samo nagađamo) ili čovjeka iz budućnosti, mi jesmo patuljci.
Ali jedno je postojalo, a to je čovjek iz 1980-te, a za drugo dvoje ne znamo.
Mi smo giganti naspram nekad, a mravi naspram nečeg što ne znamo.
Jer je vrlo moguće da su vanzemaljci primitivni... ko kaže da mi moramo biti primitivci? SF filmovi?
Možda smo mi najnaprednija rasa u svemiru, što je i razlog zašto nas niko nije posjetio... strašno zar ne?
U tom slučaju bi se svi filmovi u kojima planetu napadaju vanzemaljci ostvarili fakat, samo u drugim ulogama. Mi smo agresori i mi bismo pokorili sve.