Uhapšen Naser Orić!

Post Reply
dr socrates

#701 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by dr socrates »

Ne postoje ni teoretske šanse da Naser Orić bude izručen Srbiji,to je valjda jasno svakome ko trezveno razmišlja.

To međunarodna zajednica ne bi nikada dozvolila jer bi to dovelo do ogromnih međunacionalnih tenzija između Srba i Bošnjaka.Ni Srbija koja je formalno poslala zahtjev za njegovo izručenje skoro sigurno ne priželjkuje takav scenario.

Mislim da ni oni sami ne znali šta da rade sa njim čak i kada bi ga izručili.Srbija je ostvarila svoj cilj samim tim što jedan broj bivših i sadašnjih bošnjačkih i albanskih funkcionera ne mogu da slobodno putuju van svoje zemlje.

Sama činjenica što se ovo hapšenje dogodilo predstavlja uspjeh srbijanskog tužilaštva.Nešto više od toga oni niti očekuju niti su spremni za tako nešto,ovo maltretiranje po ekstradicionim pritvorima je za njih sasvim dovoljno.

Osvrnuo bi se takođe na njegov status heroja koji očigledno uživa kod većine njegovog naroda.Postoji li vojska u svijetu koja ima više heroja a da je manju teritoriju kontrolisala tokom rata?Pa partizanski pokret je tokom Drugog svjetskog rata kontrolisao veću teritoriju u BiH a imali su protiv sebe Njemce, Italijane,ustaše, četnike...

Ako su Naser i njemu slični za vas junaci, otkud tolika frustriranost i ozlojeđenost rezultatima rata?

Sve heroj do heroja, moj do mojega, a na dvije trećine teritorije BiH ne smijete da prošetate recimo u dresu reprezentacije BiH.
Je li to rezultat njihove herojske borbe?
Armija BiH je izgubila rat i što prije shvatite tu činjenicu biće bolje i za vas i za narode oko vas.
dobar osjecaj

#702 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by dobar osjecaj »

hornet wrote:Najobičnije gluposti. Ljudi iz bilo kojeg dijela BiH, Bosnjaci, sve u 'pet deka'. Nema tu nikakve razlike u mentalitetu, čak i ne znam postoji li narod koji ima takvu unificiranost. Pa uporedite samo sa Srbijom i Hrvatskom. Sto se tice IB, pa većina sarajlija, prijeratnih, a i prije 2.svj.rata, ako ćemo gledati pojedinačno po regijama ima porijeklo iz IB, i to ovog djela od Višegrada pa dole. Ništa čudno, u svim upravnim podjelama od turskih sandzaka, kadiluka, pa austrijskih okruga, kasnije kotara taj prostor je pripadao sarajevu, tj. sarajevo je bio centar. Isto kao sto je Mostar bio centar za Hercegovinu, Banja Luka za Krajinu (širu), Tuzla za sjeveroistočnu Bosnu, Travnik, a kasnije Zenica za srednju Bosnu itd. Kad bi ljudi samo imali pojma, recimo u zadnjih 300 godina, kakve su se sve migracije dešavale, porodica ili jedan ogranak je nastanjen u jednom djelu, a porijeklo iz sasvim drugog djela zemlje. Pogotovo gradsko stanovništvo. Pa Sarajevo je 1910 imalo 50 hiljada stanovnika.
Ima smisla dosta toga sto pises. Medjutim, moja iskustva s ljudima iz Podrinja su uglavnom negativna a da i ne spominjem ovaj svjezi primjer uslovljavanja dzenazama i slicnim cirkusima koji se serviraju iz raznih udruzenja koja ubiru profit na racun smrti. Ne brinite se. To je samo moje izolovano misljenje, subjektivno zgrazavanje nad oblicima zivota i ponasanja koji mi nikad nece biti jasni, bliski ni prihvatljivi. Ne suosjecam s ljudima kojima nista, pa ni mrtvi, nisu sveti.
insomnia78

#703 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by insomnia78 »

dr socrates wrote:Ne postoje ni teoretske šanse da Naser Orić bude izručen Srbiji,to je valjda jasno svakome ko trezveno razmišlja.

To međunarodna zajednica ne bi nikada dozvolila jer bi to dovelo do ogromnih međunacionalnih tenzija između Srba i Bošnjaka.Ni Srbija koja je formalno poslala zahtjev za njegovo izručenje skoro sigurno ne priželjkuje takav scenario.

Mislim da ni oni sami ne znali šta da rade sa njim čak i kada bi ga izručili.Srbija je ostvarila svoj cilj samim tim što jedan broj bivših i sadašnjih bošnjačkih i albanskih funkcionera ne mogu da slobodno putuju van svoje zemlje.

Sama činjenica što se ovo hapšenje dogodilo predstavlja uspjeh srbijanskog tužilaštva.Nešto više od toga oni niti očekuju niti su spremni za tako nešto,ovo maltretiranje po ekstradicionim pritvorima je za njih sasvim dovoljno.

Osvrnuo bi se takođe na njegov status heroja koji očigledno uživa kod većine njegovog naroda.Postoji li vojska u svijetu koja ima više heroja a da je manju teritoriju kontrolisala tokom rata?Pa partizanski pokret je tokom Drugog svjetskog rata kontrolisao veću teritoriju u BiH a imali su protiv sebe Njemce, Italijane,ustaše, četnike...

Ako su Naser i njemu slični za vas junaci, otkud tolika frustriranost i ozlojeđenost rezultatima rata?

Sve heroj do heroja, moj do mojega, a na dvije trećine teritorije BiH ne smijete da prošetate recimo u dresu reprezentacije BiH.
Armija BiH je izgubila rat i što prije shvatite tu činjenicu biće bolje i za vas i za narode oko vas.
Isto tako ne postoji vojska na svijetu koja je pocinila genocid a da ima vise 'eroja od VRS
archi_a

#704 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by archi_a »

Svako ko je branio Bosnu i Hercegovinu, svoju porodicu i svoj zivot od agresora, chetnika i secesionista je heroj, pa tako imamo i malo proglasenih heroja koliko bi trebalo biti. :bih:
Ali Kemal

#705 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Ali Kemal »

madner wrote:Rece covjek koji do koji mjesec nije znao osnove.

Tema za supljake, Ali Kemal zvani pojma nema sta je bilo u Srebrenici ali sigurno nije heroj i Imam misljenje, nemam cinjenice mister yes. :D
Hoces reci da ti znas sta se sve dogadjalo sa i sta je sve radio Naser Oric. samo kad bi objasnio kako to ti sve znas?
ILVIIR wrote:ali kemal je dijete sto se lazno prestavlja, ne znam sto mu se tolika paznja daje. jedino sto ga odlikuje da je uporan i pored toga da ga cinjenice pobijaju.
Cuj lazno se predstavljam, a kao ti i ostali se predstavljate sve sa imenom i prezimenom :lol:

Ja bih zaista volio da cujem cinjenice, a umjesto toga sve neki emotivni nastupi.
Npr svako zna da je Naser Oric napustio Srebrenicu i da je nije sacuvao, tako da vecina raje u nekim emotivnim nastupima jednostavno ignoriraju tu cinjenicu i ne zele da je prihvate, kao i cinjenicu da je post-ratni kriminalac, a vjerovatno je uzimao reket i za vrijeme rata, jer nije se on mogao tek tako da promijeni, te ponavljam po ko zna koji put, kako neko moze da se smatra patriotom i herojem, ako krade tu svoju drzavu, eto kako, cekam cinjenice koje spominjes...
hornet

#706 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by hornet »

dobar osjecaj wrote:
hornet wrote:Najobičnije gluposti. Ljudi iz bilo kojeg dijela BiH, Bosnjaci, sve u 'pet deka'. Nema tu nikakve razlike u mentalitetu, čak i ne znam postoji li narod koji ima takvu unificiranost. Pa uporedite samo sa Srbijom i Hrvatskom. Sto se tice IB, pa većina sarajlija, prijeratnih, a i prije 2.svj.rata, ako ćemo gledati pojedinačno po regijama ima porijeklo iz IB, i to ovog djela od Višegrada pa dole. Ništa čudno, u svim upravnim podjelama od turskih sandzaka, kadiluka, pa austrijskih okruga, kasnije kotara taj prostor je pripadao sarajevu, tj. sarajevo je bio centar. Isto kao sto je Mostar bio centar za Hercegovinu, Banja Luka za Krajinu (širu), Tuzla za sjeveroistočnu Bosnu, Travnik, a kasnije Zenica za srednju Bosnu itd. Kad bi ljudi samo imali pojma, recimo u zadnjih 300 godina, kakve su se sve migracije dešavale, porodica ili jedan ogranak je nastanjen u jednom djelu, a porijeklo iz sasvim drugog djela zemlje. Pogotovo gradsko stanovništvo. Pa Sarajevo je 1910 imalo 50 hiljada stanovnika.
Ima smisla dosta toga sto pises. Medjutim, moja iskustva s ljudima iz Podrinja su uglavnom negativna a da i ne spominjem ovaj svjezi primjer uslovljavanja dzenazama i slicnim cirkusima koji se serviraju iz raznih udruzenja koja ubiru profit na racun smrti. Ne brinite se. To je samo moje izolovano misljenje, subjektivno zgrazavanje nad oblicima zivota i ponasanja koji mi nikad nece biti jasni, bliski ni prihvatljivi. Ne suosjecam s ljudima kojima nista, pa ni mrtvi, nisu sveti.
Ja znam da dosta ljudi formiraju mišljenje o IB na osnovu 'Majki Srebrenice' ili načelnika ili sta već, uostalom 'Podrinje' je širok pojam i nije to neka jedinstvena regija. Ne mogu da vjerujem, ako si iz Sarajeva npr., da nisi u društvu imala bar dvoje kojima su roditelji iz IB, ili nana, dedo itd. Ne vidim tu nikakvu razliku u mentalitetu, ili da su nešto različiti od onih čiji su roditelji iz drugih krajeva BiH. Sad, možemo pričati o tome kakav je uopšte prosjek kod nas u Bosni, jesmo li više kulturni ili primitivni, mislim da je prosjek bliži primitivizmu al eto. Šta sad da kažemo, na osnovu Gluhe Bukovice i onih priloga od prije par godina da je čitava Srednja Bosna takva, ili u Krajini gdje je pucao brat na brata, bukvalno, kakav bi to trebao biti mentalitet. Imaš u cijeloj zemlji svakakve ljude, tipove ličnosti, koji presjecaju sve moguće regije, gradove, opštine sa druge strane imaš svugdje finih ljudi. IB tu nije nikakav izuzetak.
travnik

#707 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by travnik »

zenit dozic wrote:
travnik wrote:Ovo sa Orićem nije prvi, a neće sigurno biti ni posljednji put. Sve dok naše institucije ne mrdnu i ne počnu radito po pitanju ratnih zločina da se odgovorni procesuiraju, umjesto što materijali stoje u ladicama, skupljaju prašinu i sl., ovo će se događati. Na desetine zločina nije rasvjetljeno, uključujući i zločine poslije rata (ubojstva povratnika), stotine zločinaca slobodno hoda po BiH i sl. Kao rezultat toga imamo ovakva hapšenja, prepucavanja i političke spektakle. Izostanak rada naših institucija i izostanak spremnosti naših političara da se konačno završi priča o ratu, jedan od uzroka novog bujanja nacionalne netrepeljivosti, veličanja zločinaca, opravdavanja zločina itd.
Koliko ja znam njemu je Hag presudio da nije kriv, tako da više ni naše sudstvo i tužilaštvo ne mogu pokretat optužnice za dijela za koje je oslobođen.
A to da ima na hiljade onih koji su činili zločine a nisu do sada procesuirani ima, posebno ovih što su djelili BiH i ubjali po Ahmićima, Prozoru i Stupnom dolu, slali u logore u Dretelju i Heliodromu itd.
A što se tiče povratnika samo u Mostaru je ubijeno 30 povratnika Bošnjaka i niko za to nije odgovarao.

Pa navedenom ja i pričam....samo što ne treba pretjerivati sa brojkama. Mnogo zločinaca hoda slobodno i za mnoge zločine nitko nije odgovarao ili su mizerne kazne. Zašto? Zato što tamo rade ljudi poput tebe koji bi selektivno pristupali zločinima po prinicpu: "moji" su dobri, a "oni" nisu. To znači, ganjat ćemo one koji su počinili zločine nad "mojima", a za zaločine koje su počinili "moji" ili koji su počinjeni nad "drugima" boli nas briga. Dokle god se tako pristupa zločincima i zločinima, imat ćemo ovo što imamo u BiH. Dakle, tvoj spisak i zločine koji su se desili treba proširiti za mnoge druge kao što su ubjeni civili u Stocu, Čapljini, Vrbanji i sl., ALI I npr. ubojstva povratnike u Travnik gdje je ubijene desetak povratnika civila, ubijenu djecu u Vitezu koji su ubijeni vjerojatno jer su kao opasni desetogodišnjaci dijelili BiH, nestale u Bugojnu za koje se 20 godina još ništa ne zna, streljanih 30 ljudi na Bikošama, ubijene civile u Maletićima, ubijene u Uzdolu, Križančevom selu itd.
madner

#708 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by madner »

Ali Kemal wrote:

Tema za supljake, Ali Kemal zvani pojma nema sta je bilo u Srebrenici ali sigurno nije heroj i Imam misljenje, nemam cinjenice mister yes. :D
Hoces reci da ti znas sta se sve dogadjalo sa i sta je sve radio Naser Oric. samo kad bi objasnio kako to ti sve znas?
Znam puno vise od tebe, od toga sta je zauzeo 92 do toga sta je VRS pokreno 93 da slomi ove enklave.

I naravno imam siroko opste znanje da mogu povuci paralelu sa drugim vojskovodjama i opravdavno tvrditi da jeste bio heroj tog kraja.
Ali Kemal

#709 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Ali Kemal »

madner wrote:
Ali Kemal wrote:

Znam puno vise od tebe, od toga sta je zauzeo 92 do toga sta je VRS pokreno 93 da slomi ove enklave.

I naravno imam siroko opste znanje da mogu povuci paralelu sa drugim vojskovodjama i opravdavno tvrditi da jeste bio heroj tog kraja.
Ma pusti ofanzive, kako ti znas sta je on osobno radio?
Btw 93 je Srebrenicu spasio Morion, a ne Naser.
luckylaka

#710 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by luckylaka »

BLIC,, Bez obzira na to što Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ima dva nova svjedoka, inače Bošnjaka"Citajuci neke komentare ocito je da su ova dva tzv.Bosnjaka-cetnika mozda i ovdje na ovoj temi 100%
zenit dozic

#711 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by zenit dozic »

travnik wrote:
zenit dozic wrote:
travnik wrote:Ovo sa Orićem nije prvi, a neće sigurno biti ni posljednji put. Sve dok naše institucije ne mrdnu i ne počnu radito po pitanju ratnih zločina da se odgovorni procesuiraju, umjesto što materijali stoje u ladicama, skupljaju prašinu i sl., ovo će se događati. Na desetine zločina nije rasvjetljeno, uključujući i zločine poslije rata (ubojstva povratnika), stotine zločinaca slobodno hoda po BiH i sl. Kao rezultat toga imamo ovakva hapšenja, prepucavanja i političke spektakle. Izostanak rada naših institucija i izostanak spremnosti naših političara da se konačno završi priča o ratu, jedan od uzroka novog bujanja nacionalne netrepeljivosti, veličanja zločinaca, opravdavanja zločina itd.
Koliko ja znam njemu je Hag presudio da nije kriv, tako da više ni naše sudstvo i tužilaštvo ne mogu pokretat optužnice za dijela za koje je oslobođen.
A to da ima na hiljade onih koji su činili zločine a nisu do sada procesuirani ima, posebno ovih što su djelili BiH i ubjali po Ahmićima, Prozoru i Stupnom dolu, slali u logore u Dretelju i Heliodromu itd.
A što se tiče povratnika samo u Mostaru je ubijeno 30 povratnika Bošnjaka i niko za to nije odgovarao.

Pa navedenom ja i pričam....samo što ne treba pretjerivati sa brojkama. Mnogo zločinaca hoda slobodno i za mnoge zločine nitko nije odgovarao ili su mizerne kazne. Zašto? Zato što tamo rade ljudi poput tebe koji bi selektivno pristupali zločinima po prinicpu: "moji" su dobri, a "oni" nisu. To znači, ganjat ćemo one koji su počinili zločine nad "mojima", a za zaločine koje su počinili "moji" ili koji su počinjeni nad "drugima" boli nas briga. Dokle god se tako pristupa zločincima i zločinima, imat ćemo ovo što imamo u BiH. Dakle, tvoj spisak i zločine koji su se desili treba proširiti za mnoge druge kao što su ubjeni civili u Stocu, Čapljini, Vrbanji i sl., ALI I npr. ubojstva povratnike u Travnik gdje je ubijene desetak povratnika civila, ubijenu djecu u Vitezu koji su ubijeni vjerojatno jer su kao opasni desetogodišnjaci dijelili BiH, nestale u Bugojnu za koje se 20 godina još ništa ne zna, streljanih 30 ljudi na Bikošama, ubijene civile u Maletićima, ubijene u Uzdolu, Križančevom selu itd.

:thumbup:

12.11.1991. hrvatski lideri u BiH potpisuju izjavu o hrvatskoj državi.

18.11.1991. proglašena 'Hrvatska Republika Herceg-Bosna'.

april 1992. Anto Valenta u Vitezu naređuje Muslimanima da prihvate 'Herceg-Bosnu'.

10.4.1992. Mate Boban proglašava TO RBiH nelegalnom na teritoriji 'Herceg-Bosne'

21.4.1992. Krizni štab HDZ preuzeo vlast u Kiseljaku po uzoru na SDS.

6.5.1992. Dogovor u Gracu, Boban-Karadžić; konkretni koraci u podjeli BiH i ¨ratu protiv Muslimana¨.

10.5.1992. HVO naredio Muslimanima u Kiseljaku da predaju oružje.

11.5.1992. Tihomir Blaškić proglasio TO RBiH ilegalnom u Kiseljaku.

22.5.1992. HVO ukida institucije RBiH u Busovači.

juni 1992. HVO preuzeo kontrolu nad opštinskim vijećem u Vitezu.

15.6.1992. Hrvatski krizni stožer uvodi hrvatski dinar kao platežno sredstvo u Kiseljaku.

18.6.1992. HVO-ov ultimatum TO RBiH u Novom Travniku: ¨Predajte oružje, potčinite se Herceg-Bosni!¨

19.6.1992. HVO napao Novi Travnik odn. Muslimane Novog Travnika.

15-20.6.1992. Prve jedinice iz Republike Hrvatske, Garavi i Frankopani, stigle kod Gornjeg Vakufa.

20.6.1992. HV i HVO pokušavaju zauzeti Gornji Vakuf.

1.7.1992. HVO zabranio postojanje TO RBiH na teritoriji Vareša.

august 1992. HVO napao sela Duhri, Potkraj, Radanovići i Topole kod Kiseljaka.

9.8.1992. HVO izvršio atentat na generala Armije RBiH Blaža Kraljevića i njegov štab.

5.9.1992. HDZ iz Travnika saopćio da ne prihvata vlast RBiH, nego samo 'Herceg-Bosne'.

19.10.1992. HVO preuzeo kontrolu u Prozoru.

19-26.10.1992. Drugi napad HVO, pokušaj zauzimanja Novog Travnika.

20.10.1992. Prvi napad na Ahmiće.

22.10.1992. HVO napao selo Paljike kod Prozora još uvijek pod kontrolom RBiH.

24.10.1992. komandant HVO iz Prozora proglasio Prozor "očišćenim od Muslimana".

24-25.10.1992. Drugi pokušaj zauzimanja Gornjeg Vakufa.

i tako dalje i tako više :zzzz:
BHCluster

#712 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by BHCluster »

Ali Kemal wrote:
Ja bih zaista volio da cujem cinjenice, a umjesto toga sve neki emotivni nastupi.
Npr svako zna da je Naser Oric napustio Srebrenicu i da je nije sacuvao, tako da vecina raje u nekim emotivnim nastupima jednostavno ignoriraju tu cinjenicu i ne zele da je prihvate, kao i cinjenicu da je post-ratni kriminalac, a vjerovatno je uzimao reket i za vrijeme rata, jer nije se on mogao tek tako da promijeni, te ponavljam po ko zna koji put, kako neko moze da se smatra patriotom i herojem, ako krade tu svoju drzavu, eto kako, cekam cinjenice koje spominjes...
Ako te cinjenice zanimaju u slucaju koji je vodjen pred Haskim tribunalom protiv orice je sve izneseno a Oric oslobodjen. Imas i presude u slucajevima: Radislav Krstić, Ljubiša Beara, Vujadin Popović, Drago Nikolić, Novislav Džajić itd, itd...

Iz tvogapisanja vbidi se da te cinjenice ne zanimaju. Nastavi trollati.
ILVIIR

#713 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by ILVIIR »

dr socrates wrote:Ne postoje ni teoretske šanse da Naser Orić bude izručen Srbiji,to je valjda jasno svakome ko trezveno razmišlja.

na dvije trecine teritorije bih ne smije niko da proseta, jer tamo glavno rijec vode medvjedi.

PS: da, mislim na one zivotinje
madner

#714 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by madner »

Ali Kemal wrote:
madner wrote:
Ali Kemal wrote: Hoces reci da ti znas sta se sve dogadjalo sa i sta je sve radio Naser Oric. samo kad bi objasnio kako to ti sve znas?

Ma pusti ofanzive, kako ti znas sta je on osobno radio?
Btw 93 je Srebrenicu spasio Morion, a ne Naser.
Knjige, svjedoci, knjige svjedoci.

Naser je razlog za ofanizvu, toliko je prosirio slobodnu teritoriju da je VRS bila primorana koncentrisati vece snage. Oko 12 brigada.
Danguba

#715 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Danguba »

Nas opstanak je nasa pobjeda. Na tvoju zalost.

...i da, Naser je nas heroj.
Mister Yes

#716 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Mister Yes »

madner wrote:Dakle u najmanju ruku mora znati i vojni vrh.
Pa naravno
madner wrote:Srebrenica je komperativno mala operacija, sa gotovo nebitnom koncentracijom snaga. Nije to velika ofanziva, nije fokus ni jedne strane. Jednostavno vise ne mogu sebi priustiti da imaju dzep u pozadini koji im veze ljudstvo.
Mala operacija osvajanja džepa ali ne mogu sebi priuštiti da im džep veže ljudstvo :-) Pa više ljudstva im je trebalo za akciju osvajanja džepa nego da su ga pustili na miru. A to rade baš kad im ljudstvo najviše treba jer se već mjesecima dešava ofanziva na Glamoč i Grahovo koji i padaju 2 dana nakon Žepe. Pa ako ništa drugo, komandant vojske je trebao biti na tom tamo ratištu kod Glamoča a ne u Srebrenici i Žepi :-)

Znači akcija na tom tamo dijelu praktično počinje oslobađanjem Kupresa trećeg novembra 94-te. Koliko je Kupres strateški značajan ne treba ni govoriti i jasno je da ko kontroliše Kupres ima stratešku prednost nad cijelim tim dijelom BiH. Zatim 29.11.1994 počinje operacija Zima koja nije imala samo cilj rasteretiti Bihać (kako ti kažeš) već i stvoriti preduslove za oslobađanje RSK u čemu je na kraju i uspjela. 06.06.1995. hrvatske snage su zauzele ključne kote na planini Šator i odatle sada već i artijerijom pokrivale Glamoč, Drvar i Grahovo.

Ako Mladić do tog momenta nije skontao šta mu je prioritet i odakle mu prijeti najveća opasnost onda je potpuno bio nesposoban za razmišljanje. Svako normalan (da mu je stalo) bi tu liniju napravio najvećim mogućim prioritetom. Ne samo za VRS već za svekoliko srpstvo. OSIM ako nije dogovoreno da RSK i taj dio padnu u ruke Hrvata.

U toj situaciji, gdje mu vise Drvar, Grahovo, Glamoč i RSK on pokreće ofanzivu na Srebrenicu "jer mu veže ljudstvo" :lol: I taman dva dana nakon što uzima Srebrenicu i Žepu padaju mu Grahovo i Glamoč par dana kasnije i RSK. Ako stvrano vjeruješ da je to racionalno onda ti nisi normalan insan.
madner wrote:Dakle vojni vrh VRS se ponasa sasvim racionalno i nema naznake da zna za dogovor. (Ofanziva na Bihac nema nikakvog smisla ako postoji dogovor)
Ofanziva na Bihać nema nikakvog smisla svakako. To je šesti najveći grad u BiH. To je grad od 46.000 stanovnika. Ne može se to porediti sa Srebrenicom na primjer koja je kasaba sa 6.000 stanovnika. Propagandu na stranu, niko pametan ne može misliti da je Bihać ikada bio opcija za Srbe u bilo kakvom smislu. Sve je to samo predstava za naivne štrebere poput tebe koji vjeruju u sve što pročitaju :lol:
ILVIIR

#717 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by ILVIIR »

Ali Kemal wrote:

ILVIIR wrote:ali kemal je dijete sto se lazno prestavlja, ne znam sto mu se tolika paznja daje. jedino sto ga odlikuje da je uporan i pored toga da ga cinjenice pobijaju.
Cuj lazno se predstavljam, a kao ti i ostali se predstavljate sve sa imenom i prezimenom :lol:

ne zelim previse da ti objasnjavam, jer znam da si resistentan na argumente. ako te stvarno interesuje, ima dosta literature (knjiga), intervjua, itd na tu temu, pa se informisi. prije svega, zasto je napustio srebrenicu. i kani se nekih nagadjanja i rijeci tipa "vjerovatno"...

nego evo samo jedno prosto pitanje: kako je to moguce, da upravo ti ljudi (koje je po tebi naser "napustio i pobjegao") nasera najvise cijene, postuju i vole. upravo tamo odakle je navodno pobjegao je najveci heroj. zar ne bi bilo logicno, da ti ljudi, koji su sa njim ratovali i bili u tom okruzenju, njega ustvari najvise krive i smatraju izdajicom, zato sto ih je eto navodno ostavio i pobjegao?
madner

#718 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by madner »

Osnovna vojna logika jeste da koncentrises snage kako bi oslobodio snage. Dakle ako VRS za malu operaciju skupi ojacanu brigadu sa strane i ima lokalnu brigadu, ako akcija bude uspjesna, imat ce brigadu vise nakon akcije. Tako se oslobadja ljudstvo koje je prijeko potrebno. Znam da pojma nemas, ali ovo je bas cista logika za srednjoskolca. Ako uradis danas zadacu, ne moras je raditi sutra i imas vise slobodnog vremena.

Drugi covjek VRSa, prvi covjek VRSK i DBa su bili kod Bihaca od sredine 94. Branjene Kupresa dugorocno ne rjesava nepovoljnu situaciju Krajine. Zauzimanje Bihaca, stvara sve preduslove za odbranu RSKa. Shodno tome, sasvim ispravno se sredstva usmjeravaju na strategiju koja daje dugorocne rezultate. No 5. korpus, mada je bio na ivici sloma, nije dozivio sudbinu 28. divizije.

Kod Srebrenice on oslobadja dvije slabije brigade, koje ce nakon toga pokrivati dio fronta boljih brigada koje su pak koristene u kontranapadu kod Banja Luke.

Srebrenica i Zepa su puni izbjeglica i broj ljudi je znatno veci. Kod ovih preko 8000 mrtvih, bi ti bar to trebalo biti jasno. :roll:
Ali Kemal

#719 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Ali Kemal »

ILVIIR wrote:nego evo samo jedno prosto pitanje: kako je to moguce, da upravo ti ljudi (koje je po tebi naser "napustio i pobjegao") nasera najvise cijene, postuju i vole. upravo tamo odakle je navodno pobjegao je najveci heroj. zar ne bi bilo logicno, da ti ljudi, koji su sa njim ratovali i bili u tom okruzenju, njega ustvari najvise krive i smatraju izdajicom, zato sto ih je eto navodno ostavio i pobjegao?
Kako ti znas da ga cijene? Ima li neka anketa, istrazivanje da se vidi koliko ga ljudi cijeni, a koliko ne cijeni?
Zar ti mislis da bi mogao da se objavi bilo gdje u BiH neki clanak, intervju da kaze nesto protiv Orica?

Pa evo ovdje na vijest da postoje dva svjedoka Bosnjaka, automatska reakcije je cetnici :?
Ko ne voli Orica, odmah je neprijatelj Bosnjaka. Nidje veze.

Da li zaista iskreno mislis da ne postoji propaganda, cenzura i slicno? Da li iskreno mislis da ne postoji plansko drzanje naroda pod konstantnim pritiskom medija o samo jednoj, nasoj istini, a od toga moze samo da bude steta, jer se oblikuje jedno drustvo koje ne prihvata prije svega razlicitosti, drugacije misljenje, mitomaniju i netoleranciju, prije svega na religijskom nivuo, jer to se kod nas ne moze zaobici.
Đinajlu

#720 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Đinajlu »

Hoće da odgode dženazu jer ova ratna profiterčina trune u zatvoru... hahahahha... ovde zaista žive najgluplji ljudi na svijetu.
zenit dozic

#721 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by zenit dozic »

Mister Yes wrote:
madner wrote:Dakle u najmanju ruku mora znati i vojni vrh.
Pa naravno
madner wrote:Srebrenica je komperativno mala operacija, sa gotovo nebitnom koncentracijom snaga. Nije to velika ofanziva, nije fokus ni jedne strane. Jednostavno vise ne mogu sebi priustiti da imaju dzep u pozadini koji im veze ljudstvo.
Mala operacija osvajanja džepa ali ne mogu sebi priuštiti da im džep veže ljudstvo :-) Pa više ljudstva im je trebalo za akciju osvajanja džepa nego da su ga pustili na miru. A to rade baš kad im ljudstvo najviše treba jer se već mjesecima dešava ofanziva na Glamoč i Grahovo koji i padaju 2 dana nakon Žepe. Pa ako ništa drugo, komandant vojske je trebao biti na tom tamo ratištu kod Glamoča a ne u Srebrenici i Žepi :-)

Znači akcija na tom tamo dijelu praktično počinje oslobađanjem Kupresa trećeg novembra 94-te. Koliko je Kupres strateški značajan ne treba ni govoriti i jasno je da ko kontroliše Kupres ima stratešku prednost nad cijelim tim dijelom BiH. Zatim 29.11.1994 počinje operacija Zima koja nije imala samo cilj rasteretiti Bihać (kako ti kažeš) već i stvoriti preduslove za oslobađanje RSK u čemu je na kraju i uspjela. 06.06.1995. hrvatske snage su zauzele ključne kote na planini Šator i odatle sada već i artijerijom pokrivale Glamoč, Drvar i Grahovo.

Ako Mladić do tog momenta nije skontao šta mu je prioritet i odakle mu prijeti najveća opasnost onda je potpuno bio nesposoban za razmišljanje. Svako normalan (da mu je stalo) bi tu liniju napravio najvećim mogućim prioritetom. Ne samo za VRS već za svekoliko srpstvo. OSIM ako nije dogovoreno da RSK i taj dio padnu u ruke Hrvata.

U toj situaciji, gdje mu vise Drvar, Grahovo, Glamoč i RSK on pokreće ofanzivu na Srebrenicu "jer mu veže ljudstvo" :lol: I taman dva dana nakon što uzima Srebrenicu i Žepu padaju mu Grahovo i Glamoč par dana kasnije i RSK. Ako stvrano vjeruješ da je to racionalno onda ti nisi normalan insan.
madner wrote:Dakle vojni vrh VRS se ponasa sasvim racionalno i nema naznake da zna za dogovor. (Ofanziva na Bihac nema nikakvog smisla ako postoji dogovor)
Ofanziva na Bihać nema nikakvog smisla svakako. To je šesti najveći grad u BiH. To je grad od 46.000 stanovnika. Ne može se to porediti sa Srebrenicom na primjer koja je kasaba sa 6.000 stanovnika. Propagandu na stranu, niko pametan ne može misliti da je Bihać ikada bio opcija za Srbe u bilo kakvom smislu. Sve je to samo predstava za naivne štrebere poput tebe koji vjeruju u sve što pročitaju :lol:
Oj bisera, četalji pobili više od 8000 ljudi a grad ukupno ima 6000. :roll: :lol:
xenforo

#722 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by xenforo »

kao što rekoh amerika i EU su ovo sve zakuhali a evo i dokaza odjeknu i ova vijest ko iftarski top.Još malo pa će radi SDA ARBiH biti proglašena ISIL_om

Direktor Američkog federalnog istražnog biroa (FBI) James Corney i srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarali su u utorak o najvažnijim sigurnosnim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma i visokotehnološkog kriminala.

Stefanović je nakon sastanka izjavio kako Srbija hoće pokazati kako je ozbiljan i pouzdan partner u borbi protiv terorizma te da "od prve povijesne posjete direktora FBI Srbiji" očekuje, da će kroz razmjenu iskustava doprijeti uspješnijoj borbi protiv svih vidova kriminala.

Po njegovim riječima, na sastanku se razgovaralo i o dolasku američkih stručnjaka u Srbiju koji bi pomogli u obuci, kao i otvaranju regionalnog ureda FBI-a u Beogradu.

"Zamolio sam direktora FBI-a da razmisli o otvaranju stalnog regionalnog ureda FBI-a u Beogradu...i mislim da će to biti dobar korak u ostvarivanju bolje i konkretnije suradnje između MUP i FBI-a", rekao je Stefanović.

Naglasio je kako bi otvaranje tog ureda doprinijelo još efikasnijoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, javlja Tanjug.

Direktor Corney je istaknuo kako FBI-a planira otvoriti stalni ured u Beogradu, naglasivši kako će o tome odluka biti donesena vrlo brzo.
It_is_a_Leclerc

#723 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by It_is_a_Leclerc »

luckylaka wrote:BLIC,, Bez obzira na to što Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ima dva nova svjedoka, inače Bošnjaka"Citajuci neke komentare ocito je da su ova dva tzv.Bosnjaka-cetnika mozda i ovdje na ovoj temi 100%
Ne lupaj.

Ako imaju svjedoke, neka ih ustupe Tužilaštvu BiH koje za isti zločin vodi istragu protiv Orića.
ILVIIR

#724 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by ILVIIR »

dobar osjecaj wrote:
ocigledno nekakvo negativno ljubavno iskustvo, slomljeno srce, neuspjela veza ili tako nesto. inace zaista ne mogu shvatiti odakle tolika doza sovinizma :O
BHCluster

#725 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by BHCluster »

Ali Kemal wrote:
ILVIIR wrote:nego evo samo jedno prosto pitanje: kako je to moguce, da upravo ti ljudi (koje je po tebi naser "napustio i pobjegao") nasera najvise cijene, postuju i vole. upravo tamo odakle je navodno pobjegao je najveci heroj. zar ne bi bilo logicno, da ti ljudi, koji su sa njim ratovali i bili u tom okruzenju, njega ustvari najvise krive i smatraju izdajicom, zato sto ih je eto navodno ostavio i pobjegao?
Kako ti znas da ga cijene? Ima li neka anketa, istrazivanje da se vidi koliko ga ljudi cijeni, a koliko ne cijeni?
Zar ti mislis da bi mogao da se objavi bilo gdje u BiH neki clanak, intervju da kaze nesto protiv Orica?

Pa evo ovdje na vijest da postoje dva svjedoka Bosnjaka, automatska reakcije je cetnici :?
Ko ne voli Orica, odmah je neprijatelj Bosnjaka. Nidje veze.

Da li zaista iskreno mislis da ne postoji propaganda, cenzura i slicno? Da li iskreno mislis da ne postoji plansko drzanje naroda pod konstantnim pritiskom medija o samo jednoj, nasoj istini, a od toga moze samo da bude steta, jer se oblikuje jedno drustvo koje ne prihvata prije svega razlicitosti, drugacije misljenje, mitomaniju i netoleranciju, prije svega na religijskom nivuo, jer to se kod nas ne moze zaobici.
Sva vojna arhiva 28. divizije je pala u ruke vojske Ratka Mladica, i ti mislis da do sada to nebih bilo iskoristono protiv Orica. Al' hajde pisi ti bajke.
Post Reply