Rehabilitovan Draža Mihailović
- nasa
#701 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Bas, samo se skinulo malo odgovornosti s glavnog i odgovornog, ma sitnica...
-
L u c i f e r
#702 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ma naravno.nasa wrote:Nije cak ni bitno.Nije prica Tito vs Draza niti se diskutuje o licnosti Tita vec se prica o cetnickom pokretu i nekoj nategnutoj usporedbi s NOP, e to poredjenje ne stoji nikako, bez obzira na sve sto se moze zamjeriti i kritikovati glede KPJ i partizana, NOP je imao sve vrijeme iskljucivo oslobodilacki karakter i kao takav osigurao pozitivnu ulogu u Drugom svjetskom ratu.L u c i f e r wrote:Jbg, nije ih prekomandovo što ih voli, nego da stabilizuje vlast...
Ko što rekoh, niko nije savršen...
Riječe je jeftinim pokušajima relativizacije od strane četničkih simpatizera.
-
Walther
#703 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
ko o cemu, kurva o postenju...Putnik ali stvarno wrote:Dva dana, 28 strana.
Nisam siguran je li I na jednoj od tih 28 strana receno uopste na sta se odnosi sudska presuda ?
Ako nije receno, presuda se odnosi na samo sudjenje, koje je oglaseno nevazecim I samim tim presuda je nevazeca, a oduzeta gradjanska prava su
vracena Dragoljubu Mihajlovicu. I to je sve. Politicki process, jedan od hiljada slicnih manje vaznim neprijateljima komunistickog rezima.
U presudi nema reci o cetnickom pokretu, niti o skidanju odgovornosti za zlocine, niti o kakvoj promociji istog. Tako da je ovih 28 strana samo odraz
ispolitizovanosti javnog mnjenja I ovde na web u I u Srbiji I u Hrvatskoj. Puno ostrascenih reci o dogadjajima od pre 60 godina.
Nista o dogadjaju danas...
Treba uociti jednu stvar. Danas je pomen u Blajburgu. Na pomenu u Blajburgu nema nijednog srpskog Vladike nije ga nikada bilo niti ce ga ikada biti.
Ali ima I nadbiskupa Bozanica I uz njega Muftije Aziza Hasanovica.
Bez ikakvih usplahirenih I ostrasvenih misli jednostavno uocite I shvatite to I nemojte tako lako izricati uvredljive reci nikome.
Svima zelim miran I lep vikend.

-
L u c i f e r
#704 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Putnik ali stvarno wrote:Dva dana, 28 strana.
Nisam siguran je li I na jednoj od tih 28 strana receno uopste na sta se odnosi sudska presuda ?
Ako nije receno, presuda se odnosi na samo sudjenje, koje je oglaseno nevazecim I samim tim presuda je nevazeca, a oduzeta gradjanska prava su
vracena Dragoljubu Mihajlovicu. I to je sve. Politicki process, jedan od hiljada slicnih manje vaznim neprijateljima komunistickog rezima.
U presudi nema reci o cetnickom pokretu, niti o skidanju odgovornosti za zlocine, niti o kakvoj promociji istog. Tako da je ovih 28 strana samo odraz
ispolitizovanosti javnog mnjenja I ovde na web u I u Srbiji I u Hrvatskoj. Puno ostrascenih reci o dogadjajima od pre 60 godina.
Treba uociti jednu stvar. Danas je pomen u Blajburgu. Na pomenu u Blajburgu nema nijednog srpskog Vladike nije ga nikada bilo niti ce ga ikada biti.
Bez ikakvih usplahirenih I ostrasvenih misli jednostavno uocite I shvatite to I nemojte tako lako izricati uvredljive reci nikome.

-
L u c i f e r
#705 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Lider SPS-a nakon rehabilitacije Draže Mihailovića
Ispovijest Ivice Dačića: 'Četnici su mi zaklali ujaka i cijeloj Srbiji nanijeli mnogo zla'
Front16.05.15, 11:45h
Ispovijest Ivice Dačića: 'Četnici su mi zaklali ujaka i cijeloj Srbiji nanijeli mnogo zla'
'Borci Draže Mihailovića naneli su mnogo zla mojoj porodici i celoj Srbiji. Čim sam postao premijer skinuo sam sa zida Nedićevu sliku', rekao za Kurir prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić
'Naravno da sam onako oštro reagovao na odluku suda. To jeste sramna odluka. Da se razumemo, ne mešam se u rad institucija, ali imam pravo da iznesem svoj stav. I priznajem, odluka mi je vrlo teško pala i iz ličnih razloga. Četnici su u Drugom svetskom ratu zaklali mog ujaka, maminog brata', kaže Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Srbije i lider SPS.
Prije dva dana, kad je saopštena odluka da je Viši sud u Beogradu rehabilitovao đenerala Dragoljuba Dražu Mihailovića, političari su iznijeli svoje viđenje o ovoj odluci, ali je Dačić bio najoštriji. Kako kaže, nije mogao drugačije da reaguje zbog ove porodične tragedije.
- Četnici i okupator su mojoj porodici i celoj Srbiji naneli mnogo zla. To su stvari koje se ne zaboravljaju. Zato smatram da je odluka o rehabilitaciji potpuno skandalozna - kaže Dačić.
Zbog ove porodične tragedije, ali i zla koje su četnički pokret, okupatori i oni koji su sarađivali sa njima nanijeli građanima Srbije je, kako kaže, skinuo je Nedićevu sliku kad je ušao u kabinet Mirka Cvetkovića, bivšeg premijera.
- Čim sam ušao u kabinet Mirka Cvetkovića, skinuo sam Nedićevu sliku sa zida na kojem su bile zakačene slike bivših premijera. Nekome ko je sarađivao s Nemcima, učestvovao u gnusnim zločinima nije tu mesto - priča Dačić.
Podsjetimo, čim je sud saopštio odluku o rehabilitaciji Dačić je oštro reagovao.
- Ovo samo produbljuje podele - rekao je između ostalog Ivica Dačić.
- Putnik ali stvarno
#706 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ne mogu da verujem koga ti citirasL u c i f e r wrote:Lider SPS-a nakon rehabilitacije Draže Mihailovića
'Borci Draže Mihailovića naneli su mnogo zla mojoj porodici i celoj Srbiji. Čim sam postao premijer skinuo sam sa zida Nedićevu sliku', rekao za Kurir prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić
'Naravno da sam onako oštro reagovao na odluku suda. To jeste sramna odluka. Da se razumemo, ne mešam se u rad institucija, ali imam pravo da iznesem svoj stav. I priznajem, odluka mi je vrlo teško pala i iz ličnih razloga. Četnici su u Drugom svetskom ratu zaklali mog ujaka, maminog brata', kaže Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Srbije i lider SPS.
Prije dva dana, kad je saopštena odluka da je Viši sud u Beogradu rehabilitovao đenerala Dragoljuba Dražu Mihailovića, političari su iznijeli svoje viđenje o ovoj odluci, ali je Dačić bio najoštriji. Kako kaže, nije mogao drugačije da reaguje zbog ove porodične tragedije.
- Četnici i okupator su mojoj porodici i celoj Srbiji naneli mnogo zla. To su stvari koje se ne zaboravljaju. Zato smatram da je odluka o rehabilitaciji potpuno skandalozna - kaže Dačić.
Zbog ove porodične tragedije, ali i zla koje su četnički pokret, okupatori i oni koji su sarađivali sa njima nanijeli građanima Srbije je, kako kaže, skinuo je Nedićevu sliku kad je ušao u kabinet Mirka Cvetkovića, bivšeg premijera.
- Čim sam ušao u kabinet Mirka Cvetkovića, skinuo sam Nedićevu sliku sa zida na kojem su bile zakačene slike bivših premijera. Nekome ko je sarađivao s Nemcima, učestvovao u gnusnim zločinima nije tu mesto - priča Dačić.
Podsjetimo, čim je sud saopštio odluku o rehabilitaciji Dačić je oštro reagovao.
- nasa
#707 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
@Lucifer
Upravo to, i ne samo od strane cetnickog pokreta vec se to radi generalno kada je rijec o Drugom svjetskom ratu, relativiziranjem, poredjenjima i sl. se zeli najprije prikazati negativno i greske KPJ i NOB te, dalje na taj nacin stvoriti sliku kao da je prihvatljivije zasto su neki drugi birali druge strane, tako na kraju ispadne kao biralo se izmedju dva zla...
Mene vala u sustini boli briga sta neko velica i s cim se identifikuje ali me razalosti da zivimo u drustvu koje gubi vrijednosti pa, tako i oni koji su spremni da osude npr.cetnicki pokret ne zele da istaknu zasluge i sve pozitivno sto jeste napravila KPJ i NOB...
Historija je slojevita, govorimo generalno o posjedicama i rezultatima dok istovremeno treba posmatrati i licna iskustva i ulogu , nekako mislim da kod nas to ljudi slabo shvataju.Kao da se boje reci jeste NOP je bio pozitivan jer misle da tako daju podrsku i onom negativnom sto se desavalo pod vodstvom KPJ.Medjutim to nas je dovelo do toga da idemo u krajnosti i da potpuno bacamo u zaborav ili cak na historijsko smece sve sto ima veze s KPJ.
Moze se obiljeziti i treba se obiljeziti Bleiburg ali treba obiljeziti i sjetiti se Sutjeske, Kozare Neretve...i svih oonih koji se jesu borili protiv fasizma i stranog i domaceg.
Upravo to, i ne samo od strane cetnickog pokreta vec se to radi generalno kada je rijec o Drugom svjetskom ratu, relativiziranjem, poredjenjima i sl. se zeli najprije prikazati negativno i greske KPJ i NOB te, dalje na taj nacin stvoriti sliku kao da je prihvatljivije zasto su neki drugi birali druge strane, tako na kraju ispadne kao biralo se izmedju dva zla...
Mene vala u sustini boli briga sta neko velica i s cim se identifikuje ali me razalosti da zivimo u drustvu koje gubi vrijednosti pa, tako i oni koji su spremni da osude npr.cetnicki pokret ne zele da istaknu zasluge i sve pozitivno sto jeste napravila KPJ i NOB...
Historija je slojevita, govorimo generalno o posjedicama i rezultatima dok istovremeno treba posmatrati i licna iskustva i ulogu , nekako mislim da kod nas to ljudi slabo shvataju.Kao da se boje reci jeste NOP je bio pozitivan jer misle da tako daju podrsku i onom negativnom sto se desavalo pod vodstvom KPJ.Medjutim to nas je dovelo do toga da idemo u krajnosti i da potpuno bacamo u zaborav ili cak na historijsko smece sve sto ima veze s KPJ.
Moze se obiljeziti i treba se obiljeziti Bleiburg ali treba obiljeziti i sjetiti se Sutjeske, Kozare Neretve...i svih oonih koji se jesu borili protiv fasizma i stranog i domaceg.
- Point.
#708 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Prdi sta hoces i gdje hoces, za mene je svako ko napise da je Draza bolji covjek od Tita jer ima ljepse crte lica, bolesnik i cetnik sa dna kace. Pa taman se ti zvao Jusuf Abu Hamdija Karasuljubasic. Nije ti ovo prvi put da pises pro Serbo, tako da bezveze ne kacis tvoje konverzacije na drugim, dusevno bolesnim forumima. Bitno je sta ovdje pises, odnosno seres, a seres brate mnogo.Mister Yes wrote:Point. wrote:Pravdaj se kome hoces, al si procitan.![]()
Pročitaj moje djelovanje recimo na ovoj temi na HB forumu:
http://--- NO LINKS ---/forum/politika/u ... 1-125.html
Ja sam ovaj sa grbom BiH u avataru
Ili na ovoj temi:
http://--- NO LINKS ---/forum/politika/n ... 12793.html
Mora da sam se i tada tebi pravdao. Onako unaprijed
- area51
#709 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
+1Putnik ali stvarno wrote:Dva dana, 28 strana.
- sinuhe
#710 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Sta rade hodze na Blajburgu iz godine u godinu i zasto niko ne postavlja nikakva pitanja?
-
L u c i f e r
#711 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Zašto?Putnik ali stvarno wrote:Ne mogu da verujem koga ti citirasL u c i f e r wrote:Lider SPS-a nakon rehabilitacije Draže Mihailovića
- area51
#712 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Šta se tu ima pitati ?sinuhe wrote:Sta rade hodze na Blajburgu iz godine u godinu i zasto niko ne postavlja nikakva pitanja?
-
L u c i f e r
#713 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
A šta rade popovi, osim kad ne karaju dečkiće...?sinuhe wrote:Sta rade hodze na Blajburgu iz godine u godinu i zasto niko ne postavlja nikakva pitanja?
- Edin H.
#714 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Cuj sta rade, odaju pocast pobijenim ustasama, muslimanske vjeroispovjesti.sinuhe wrote:Sta rade hodze na Blajburgu iz godine u godinu i zasto niko ne postavlja nikakva pitanja?
- Kih
-
Walther
#716 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
porediti Blajburg i Drazu je konkretna glupost btw...area51 wrote:Šta se tu ima pitati ?sinuhe wrote:Sta rade hodze na Blajburgu iz godine u godinu i zasto niko ne postavlja nikakva pitanja?
- area51
#717 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Slažem seWalther wrote:porediti Blajburg i Drazu je konkretna glupost btw...area51 wrote:Šta se tu ima pitati ?sinuhe wrote:Sta rade hodze na Blajburgu iz godine u godinu i zasto niko ne postavlja nikakva pitanja?
- Edin H.
#718 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ista je koncepcija, gdje se od zlocinaca prave zrtve.Walther wrote:porediti Blajburg i Drazu je konkretna glupost btw...area51 wrote:Šta se tu ima pitati ?sinuhe wrote:Sta rade hodze na Blajburgu iz godine u godinu i zasto niko ne postavlja nikakva pitanja?
-
Walther
#719 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
pa nije bas...Edin H. wrote:Ista je koncepcija, gdje se od zlocinaca prave zrtve.
U Blajburgu sigurno ima nevinih.... Kod Draze te mogucnosti nema. Drazu bi u svakoj zapadnoj drzavi objesili na glavnom trgu glavnog grada odma poslije zavrsetka rata.. Biti domobran u toku WWII i biti nije bilo bas isto... Pogotovo za Bosnjake.
-
breuer
#720 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Samo se čekalo relativiziranje ustaškije mladeži, cvijeća, domobrana i veterana 
Za relativiziranje spremni!
Za relativiziranje spremni!
Last edited by breuer on 16/05/2015 14:03, edited 1 time in total.
- area51
#721 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
sinuhe wrote:Sta rade hodze na Blajburgu iz godine u godinu i zasto niko ne postavlja nikakva pitanja?

- Putnik ali stvarno
#722 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Zašto?[/quote]
Ne mogu da verujem koga ti citiras
Koja je svrha citirati Dacica ?
-
L u c i f e r
#723 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Putnik ali stvarno wrote:Zašto?
Ne mogu da verujem koga ti citiras
Koja je svrha citirati Dacica ?[/quote]
Šta ti misliš?
-
Breathless
#724 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ovo sto se desilo u Srbiji nije nista neocekivano. Rehabilitiranje fasistickog pokreta odgovornog za genocid i najsvirepije zlocine protiv covjecnosti, te za saradnju sa fasistickim okupatorom, od strane institucija jedne drzave, govori da ta drzava jeste fasisticka. Svaki revizionizam o ulozi cetnickog pokreta jeste rehabilitiranje fasizma. Tu se sva prica zavrsava. Ovim je Srbija sama sebe definitivno iskljucila iz civilizovanog svijeta. Ne bi me iznenadilo da susjedi s Kolidom i Crnim Markom na celu i zvanicno rehabilitiraju Pavelica i i ustaski pokret.
Last edited by Breathless on 16/05/2015 14:12, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#725 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ama naravno. Sud samo rekao da je suđenje bilo neregularno. Ništa drugo. Nisu rekli da je Draža fin čovjek niti da nije zločinac. Samo da je suđenje bilo neregularno.Putnik ali stvarno wrote: Ako nije receno, presuda se odnosi na samo sudjenje, koje je oglaseno nevazecim I samim tim presuda je nevazeca
I je li bilo neregularno? Naravno da jeste.
I u čemu je onda problem? Problem je u tome što su dežurni moralisti i podstrekači mržnje jedva dočekali da još malo šire mržnju prema Srbiji i da je proglase fašističkom zemljom pa čak i srpski narod fašističkim narodom uz počast izuzecima
Znači Srbija je fašistička zemlja jer je sud donio presudu da je suđenje koje je bilo neregularno stvarno bilo neregularno. A USA nije fašistička zemlja a dali orden tom istom čovjeku.
E samo zato sam se uključio na temu. Jer temu pokreće lik koji je pokrenuo i temu gdje veliča USA. I onda taj lik, veliki fan USA, naziva Srbiju fašističkom jer je sud u Beogradu presudio da je suđenje Draži bilo neregularno (a svi znamo da jeste) a veliki fan USA koja je tom istom Draži dala orden
Nije jedini. Imamo i lika Pici koji isto tako onaniše na USA a ovdje se ibreti što se sud rekao da je neregularno suđenje neregularno
Ma praktično 90% onih koji su šokirani odlukom suda da je suđenje neregularno ujedno su veliki fanovi USA koja je tom čovjeku dala orden.
Znači, očigledno se samo čeka kakav razlog da se prosipa mržnja prema Srbiji i Srbima. Nevjerovatno kada se zna da u isto vrijeme želimo da živimo u zajedničkoj državi upravu sa tim Srbima. Pa razmišlja li tu iko? Ima li iko od ovih bolesnika porodicu i djecu? Zašto namjerno produbljuju mržnju između Bošnjaka i Srba ako znaju da će njihova djeca i unučad živjeti u ovoj zemlji sa Srbima? Bolesno smo društvo. Jako bolesno.