Dolazi ljeto - ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ned071
#701 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Samo se vi zaj...te ima test za te gume nazad... Jos ako su unakrsno postavljene...
- Jaha TZ
#702 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
zimi, pozadi će se nalaziti m+s Dunlop stare 5 godina i 7 mm dubine profilamahalas505 wrote:A nikad se ne vozis magistralom zimi gdje imaju krivine?Jaha TZ wrote:većina sile kočenja je na prednjim točkovima
i zimi zbog prednje vuče naravno da je bitnije na tim točkovima imat nove gume
naprijed nove Bridgestone LM 001
ljeti, naprije nove ljetne Fulda
pozadi m+s Dunlop stare 5 godina, dubina profila 7 mm
da se bogdom sa takvom verzijom vozi 20% auta, mi bi bili Njemačka
- Jaha TZ
#703 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ne znam šta ti nije jasnoBetter Man wrote:Majstore idi se malo obrazuj oko guma. Čuj izgubile svojstva zimskih, ali imaju sad svojstva ljetnih. To nigdje nisam čuo ni vidio. Te gume su zrele za otpada i nisu upotrebljive ni zimi, a ni ljeti i bolje ti je kupi sve 4 nove.Jaha TZ wrote:pa nit su potrošene (lijepo naveo da je dubina profila 7 mm) nit je prošo upotrijebni vijek (gume ako se pravilno skladište i održavaju imaju rok trajanja od 10 godina, a ove jesu vozane samo zimi ranije i uredno skladištene preko ljeta)
dakle, one su samo izgubile prvobitna svojstva da bi i dalje bile upotrebljavane kao PREDNJE zimske gume ( i kao što sam rekao pred zimu idu naprijed NOVE zimske Bridgestone LM 001)
ali su i dalje itekako upotrebljive kao ljetne....pozadi, pogotovo, ponavljam, ove Dunlop-ovke koje imaju dizajenirane "kanale" kao bilo koja ljetna kišna guma
naravno, ovo je moje gledanje stvari, a svako ima svoje
zbog starosti zinska guma je izgubila u prvom redu na elastičnosti i mekoći što je najvažnija karakteristika za zinsku gumu, takođe je i donekle potrošena iako još uvjek daleko iznad zakonskih 4 mm
za ljetne je dubina profila dovoljna i 1,6 mm, tako da su ove Dunlop sa svojih 7 mm itekako još upotrebljive kao ljetne, pogotov, evo ponavljam po neki put, što imaju dizajn sličan ljetnoj kišnoj gumi sa dubokim uzdužnim kanalima
- supercali
#704 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
dubina profila moze biti i pola metra al ne su vise ne upotrebljive
- skafiskafsnjak
#705 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ZIMSKA guma izgubila osobine....i sta, izgubi zimske osobine pa dobije ljetne ?
- seoBIH
#706 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
A sto i vi pretjerujete. Da, guma nema 100% ista svojstva, ali ima 70% sto je apsolutno dovoljno. Pa sa kakvim gumama ljudi voze, vi biste se sjebali.
Ne osudjujte, vec razumite neke stvari. Ako je guma u velikoj mjeri upotrebljiva, onda je treba i iskoristiti i nema potrebe za novom gumom.
Ne znate kakve covjek razdaljine prelazi, ne znate koliko osoba se vozi u autu i slicne stvari koje bi opravdale vase napadanje da je guma LOSA!
Ne osudjujte, vec razumite neke stvari. Ako je guma u velikoj mjeri upotrebljiva, onda je treba i iskoristiti i nema potrebe za novom gumom.
Ne znate kakve covjek razdaljine prelazi, ne znate koliko osoba se vozi u autu i slicne stvari koje bi opravdale vase napadanje da je guma LOSA!
- skafiskafsnjak
#707 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ovdje je rasprava da li bi se trebale voziti ili ne. Druga je stvar sta ljudi voze.... Gume ko lubenice na cesti.seoBIH wrote:A sto i vi pretjerujete. Da, guma nema 100% ista svojstva, ali ima 70% sto je apsolutno dovoljno. Pa sa kakvim gumama ljudi voze, vi biste se sjebali.
- seoBIH
#708 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Da, trebale bi se voziti, jer se mogu iskoristiti.
To je isto kada pitas "Da li da popijem mlijeko ako je otvoreno vec 1 dan, jer su mu svojstva vec losija", a mlijeko si ispravno "skladistio" u frizideru.
To je isto kada pitas "Da li da popijem mlijeko ako je otvoreno vec 1 dan, jer su mu svojstva vec losija", a mlijeko si ispravno "skladistio" u frizideru.
- Danguba
#709 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Gume su ispravne sve dok se ne ubudjaju. 
- Jaha TZ
#710 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Eto ti stari stručnjak znaš jesul upotrebljivesupercali wrote:dubina profila moze biti i pola metra al ne su vise ne upotrebljive
Stare 5 godina u kojima su vožene isključivo zimi a ljeti uredno skladištene
Vijek trajanja gume 10 godina
I koji je tvoj problem onda
- supercali
#711 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Nije moj problem nego tvoj
- skafiskafsnjak
#712 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
supercali wrote:Nije moj problem nego tvoj
najjace ono, ZIMSKA guma izgubila svojstva..... i sad ide LJETI jer je ZIMSKA guma dobila LJETNA svojstva
- Jaha TZ
#713 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Lupas gluposti
O dobijanju "ljetnih svojstava" si se samo TI provaljivo, ja to nisam napisao
Nego samo tvrdio da su zimski uslovi zahtjevniji i da starija zimska guma zbog gubljenja elastičnosti i mekoće nije više dobra za ispunjavanje istih
Ali je i dalje dobra za ispunjavanje manje zahtjevnijih ljetnih uslova vožnje
Bit će samo nešto lošija prilikom upravljivosti od ljetnih i brže se trošit
Ovo zadnje i jeste cilj, da se konačno i potroši i završi svoj radni vijek
O dobijanju "ljetnih svojstava" si se samo TI provaljivo, ja to nisam napisao
Nego samo tvrdio da su zimski uslovi zahtjevniji i da starija zimska guma zbog gubljenja elastičnosti i mekoće nije više dobra za ispunjavanje istih
Ali je i dalje dobra za ispunjavanje manje zahtjevnijih ljetnih uslova vožnje
Bit će samo nešto lošija prilikom upravljivosti od ljetnih i brže se trošit
Ovo zadnje i jeste cilj, da se konačno i potroši i završi svoj radni vijek
- skafiskafsnjak
#714 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Pa rekao si da je izgubila zimska svojstva, pa da moze ici ljeti ... valjda to znaci da je dobila ljetna svojstva.
Ako je zimska, zimska je . Nema tu minimalni ljetni uslovi ili sta vec.
Druga je stvar sta u nas ljudi voze...mozes ti vala novu zimsku kupiti pa ljeti voziti ...
Tebe ce mozda i ta posluziti kako vozis...ali mi ovdje pricamo da tako ne bi trebalo raditi . Ne bi trebalo voziti ni ispod 4mm saru, a ljudi lubenice voze...to je vec druga stvar.
Ako je zimska, zimska je . Nema tu minimalni ljetni uslovi ili sta vec.
Druga je stvar sta u nas ljudi voze...mozes ti vala novu zimsku kupiti pa ljeti voziti ...
Tebe ce mozda i ta posluziti kako vozis...ali mi ovdje pricamo da tako ne bi trebalo raditi . Ne bi trebalo voziti ni ispod 4mm saru, a ljudi lubenice voze...to je vec druga stvar.
- supercali
#715 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Poredjenje uopste nije prikladnoseoBIH wrote:Da, trebale bi se voziti, jer se mogu iskoristiti.
Prije bi se moglo porediti mlijeko kojem je istekao rok par dana pa onda ide pitanje da li piti ili ne piti
Ono moze se piti jos nije izgubilo na okusu al je pitanje koliko je zdravo
Tako i guma mozes ti voziti i na onoj sto ima 20 godina sa sarom ne znam kakvom i dubinom samo je pitanje kako ce se ponasati u voznji posebno jer je guma zimska a ljeti vozis
Pa nije sigurna ni nova zimska ljeti a kamoli stara 5 godina koja je vec izgubila svojstva zimi
- Jaha TZ
#716 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Sve sami znalci, stručnjaci i filozofi
Evo ljudi maksuz napravili test
Gume su pokazale lošiju upravljivost i naravno kočenje
Pošto imam prednje ljetne u principu sam riješio manje više i te probleme
Testirali smo!
Za ovaj test koristili smo novi Citroen C-Elysee model na kojem su bili postavljeni najpopularniji zimske gume na ex-jugoslovenskom prostoru, Sava Eskimo S3+. Inače ove gume većina kupuje kao gume „ljeto/zima“, iako to nigdje ne stoji, već naprotiv piše S+M, što znači Snow + Mud = Snijeg + Blato. Nije rijedak slučaj da će vam i prodavac prodati iste pod cjelogodišnje gume. Citroenov novi model na test je stigao u februaru 2013. godine sa novim zimskim gumama, a testni period automobila završen je mjesecu maju. Za vrijeme testnog perioda automobil je prešao oko 10.000 km, od čega je bilo preko 5.000 km u realnim zimskim uslovima. Dolaskom toplih dana stanje guma značajno se promjenilo. Prednje gume gotovo da su se u potpunosti potrošile, a počele su i da stvaraju značajnu buku u kabini automobila. Tako je dubina šare gaznog sloja na gumama prednje osovine došla na svega 3 mm, dok je dubina šare gaznog sloja guma na zadnjoj osovini iznosila 6 mm (dubina šare gaznog sloja na novim gumama iznosi 9 mm). Na osnovu utvrđenog stanja vidimo da su se prednje gume za vrlo kratko vrijeme korištenja u toplim vremenskim uslovima potrošili u značajnoj mjeri.
Poligonski test
Osim povećane potrošnje zimskih guma u ljetnom periodu narušene su i vozne karakteristike automobila. Kako bi što bolje ukazali na sve negativnosti korištenja zimskih guma u ljetnim uslovima, napravili smo i poligonski test u kojem smo pred automobil postavili zahtjevne zadatke. Test se sastojao od tri zadatka; slalom, nagla izmjena pravca (Loss test) i kočenje s preprekom. Za vrijeme provođenja testa na poligonu temperatura zraka iznosila je 30˚C. Tokom testa automobil je u nekoliko navrata rušio čunjeve, što se može vidjeti u video prilogu. Prilikom većih opterećenja prednje osovine gume su izrazito bočno pregibali, žargonski rečeno “gume su se podvijale”, pa proširenje zadane putanje nije bilo neočekivano. Takođe, u naglim izmjenama pravca automobil nije bio dovoljno stabilan zbog bočnog pregibanja guma. Sve navedene negativnosti dodatno su izražene pri visokim temperaturama kada se zimske gume još lakše bočno pregibaju.
Zaključak
Malo je onih koji ozbiljno govore i razmišljaju o problemu korištenja zimskih guma u ljetnom periodu. Iako korištenje zimskih guma u ljetnim uslovima nema opasnost kao što imaju ljetne gume u zimskim uslovima, opasnost je ipak prisutna. Prije 10-tak godina Goodyear je napravio testiranje svojih guma za putnička vozila. Tom prilikom testirali kolika će biti razlika u zastovnom putu između ljetnih i zimskih guma u ljetnim uslovima. Zaustavni put zimskih guma u ljetnim uslovima bio je 70% duži od onog pri kočenju sa ljetnim gumama u istim uslovima. Ovakav podatak treba ozbiljno zabrinuti sve one koji voze sa zimskim gumama tokom ljeta.
http://www.carlander.ba/testovi/gume/zi ... -uslovima/

Evo ljudi maksuz napravili test
Gume su pokazale lošiju upravljivost i naravno kočenje
Pošto imam prednje ljetne u principu sam riješio manje više i te probleme
Testirali smo!
Za ovaj test koristili smo novi Citroen C-Elysee model na kojem su bili postavljeni najpopularniji zimske gume na ex-jugoslovenskom prostoru, Sava Eskimo S3+. Inače ove gume većina kupuje kao gume „ljeto/zima“, iako to nigdje ne stoji, već naprotiv piše S+M, što znači Snow + Mud = Snijeg + Blato. Nije rijedak slučaj da će vam i prodavac prodati iste pod cjelogodišnje gume. Citroenov novi model na test je stigao u februaru 2013. godine sa novim zimskim gumama, a testni period automobila završen je mjesecu maju. Za vrijeme testnog perioda automobil je prešao oko 10.000 km, od čega je bilo preko 5.000 km u realnim zimskim uslovima. Dolaskom toplih dana stanje guma značajno se promjenilo. Prednje gume gotovo da su se u potpunosti potrošile, a počele su i da stvaraju značajnu buku u kabini automobila. Tako je dubina šare gaznog sloja na gumama prednje osovine došla na svega 3 mm, dok je dubina šare gaznog sloja guma na zadnjoj osovini iznosila 6 mm (dubina šare gaznog sloja na novim gumama iznosi 9 mm). Na osnovu utvrđenog stanja vidimo da su se prednje gume za vrlo kratko vrijeme korištenja u toplim vremenskim uslovima potrošili u značajnoj mjeri.
Poligonski test
Osim povećane potrošnje zimskih guma u ljetnom periodu narušene su i vozne karakteristike automobila. Kako bi što bolje ukazali na sve negativnosti korištenja zimskih guma u ljetnim uslovima, napravili smo i poligonski test u kojem smo pred automobil postavili zahtjevne zadatke. Test se sastojao od tri zadatka; slalom, nagla izmjena pravca (Loss test) i kočenje s preprekom. Za vrijeme provođenja testa na poligonu temperatura zraka iznosila je 30˚C. Tokom testa automobil je u nekoliko navrata rušio čunjeve, što se može vidjeti u video prilogu. Prilikom većih opterećenja prednje osovine gume su izrazito bočno pregibali, žargonski rečeno “gume su se podvijale”, pa proširenje zadane putanje nije bilo neočekivano. Takođe, u naglim izmjenama pravca automobil nije bio dovoljno stabilan zbog bočnog pregibanja guma. Sve navedene negativnosti dodatno su izražene pri visokim temperaturama kada se zimske gume još lakše bočno pregibaju.
Zaključak
Malo je onih koji ozbiljno govore i razmišljaju o problemu korištenja zimskih guma u ljetnom periodu. Iako korištenje zimskih guma u ljetnim uslovima nema opasnost kao što imaju ljetne gume u zimskim uslovima, opasnost je ipak prisutna. Prije 10-tak godina Goodyear je napravio testiranje svojih guma za putnička vozila. Tom prilikom testirali kolika će biti razlika u zastovnom putu između ljetnih i zimskih guma u ljetnim uslovima. Zaustavni put zimskih guma u ljetnim uslovima bio je 70% duži od onog pri kočenju sa ljetnim gumama u istim uslovima. Ovakav podatak treba ozbiljno zabrinuti sve one koji voze sa zimskim gumama tokom ljeta.
http://www.carlander.ba/testovi/gume/zi ... -uslovima/

- Ned071
#717 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
rekoh ja vama da ima test za ovo...
- supercali
#718 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Jbt jaha sam sebi zabi golcinu ko kolasinac nama protiv argentine
Covjek nam govori sta vi znate i onda postavi tekst upravo o onome o cemu mi govorimo cak je i gori slucaj kod njega
Covjek nam govori sta vi znate i onda postavi tekst upravo o onome o cemu mi govorimo cak je i gori slucaj kod njega
- seoBIH
#719 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Jbga, dzabe je nesto napisati onima koji ne zele da vide. Fino sam objasnio da se zimska guma moze koristiti ako zadovoljava neke uslove, a vi prdite i dalje. Jbga, sta drugo da radite nego da visite po forumu i naprdjujete svoje misljenje?
- Jaha TZ
#720 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
De pročitaj jadan ne bio četvrti red u mojoj uvodnoj rečenici prethodnog posta gdje je testsupercali wrote:Jbt jaha sam sebi zabi golcinu ko kolasinac nama protiv argentine
- supercali
#721 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ma moze se koristiti svaka koja nije poderana nema veze koliko godina kolika je sara i ima li je uopsteseoBIH wrote:Jbga, dzabe je nesto napisati onima koji ne zele da vide. Fino sam objasnio da se zimska guma moze koristiti ako zadovoljava neke uslove, a vi prdite i dalje. Jbga, sta drugo da radite nego da visite po forumu i naprdjujete svoje misljenje?
Pitanje je koliko je ona sigurna prvo za tebe pa onda i za ostale
Pa kod nas ljudi voze bez kocnica maltene o cemu mi pisemo
- seoBIH
#722 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Sigurna je, ima barem 70% svojstava kao i zimi. Rekoh vec, ne znate razdaljine koje lik prelazi, ne znate max brzinu i broj osoba u automobilu.
Kako mozete BEZ TOGA raspravljati da li je guma odgovarajuca ili ne?
Kako mozete BEZ TOGA raspravljati da li je guma odgovarajuca ili ne?
-
maxwest
#723 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Mislim da je skuplja guma i kvalitetnija i tu se ne može pogriješiti osim kod ljetne Save koja je stvarno preskupa s obzirom na kvalitetu. Ja sam nedavno stavio Conti CPC5 i prezadovoljan sam, cijena je malo veća ali će u kombinaciji sa zimskim gumama dulje i trajati. http://vibardoo.com/ Kod ove firme gume su dostupne odmah, mislim da su glavni za BiH za Conti grupu 
- Jaha TZ
#724 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Nisi naveo dimenziju tvojih guma
Ali conti CPC nije uopšte dobra u najraširenijoj dimenziji 195/65 R 15
Čak šta više u kočenju po suhom izuzetno loša

Ali conti CPC nije uopšte dobra u najraširenijoj dimenziji 195/65 R 15
Čak šta više u kočenju po suhom izuzetno loša

-
ado-šampion
#725 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Da se malo ukljucim, kome gume nakon 5-6 godina u BiH budu dobre ja mu skidam kapu. To mozda u automagazinima i u Njemackoj da je 10 godina. U BiH je 5-6 godina maksimum u praksi, jer nema te gume koja ce na rupama, ivicnjacima i slicno odrzati svoju strukturu stabilnom duze od tog perioda. Imao sam takve gume na autu, imale sare, bile pozadi, auto se s njima na autoputu trese ko da ima parkinsona. Vizuelno savrsene bile. Dodje zima, stavim zimske, nista. Fino u smece i kupim sebi nove gume ovog proljeca.
Sto se mene tice, kad guma napuni 5 godina prvi znak slabosti odmah idu u smece. To je pravilno sa sigurnosnog aspekta. To sta se sve god nas voza je druga prica, i u ovom kontekstu je apsolutno nerelevatno jer sutra kad ne daj Boze zgazis dijete zbog losih guma, vjeruj da ti nece pomoci to saznanje da pola Bosne vozi na losim gumama. Pola Bosne vozi dijete van sjedalice, pa opet svako ko ima imalo pameti stavi dijete u sjedalicu.
Sto se tice testova, opet da ponovim. Ko ganja V indeks za njega je SportContact sto se tice Continentala. U H indeksu, pa ne mogu tvrditi da je najbolja jer nisam sve probao, ali iz iskustva, imam sve 4 te gume na svom autu, i objektivno po testovima, Continental PremiumContact su fantasticne gume, gotovo bez premca. Jbg sad vjerovati meni, vjerovati vecini testova, ili vjerovati nekom ko je vidio na slici te gume, a kaze lose kocenje na suhom, to ostavljam svakom da procijeni.
Sto se mene tice, kad guma napuni 5 godina prvi znak slabosti odmah idu u smece. To je pravilno sa sigurnosnog aspekta. To sta se sve god nas voza je druga prica, i u ovom kontekstu je apsolutno nerelevatno jer sutra kad ne daj Boze zgazis dijete zbog losih guma, vjeruj da ti nece pomoci to saznanje da pola Bosne vozi na losim gumama. Pola Bosne vozi dijete van sjedalice, pa opet svako ko ima imalo pameti stavi dijete u sjedalicu.
Sto se tice testova, opet da ponovim. Ko ganja V indeks za njega je SportContact sto se tice Continentala. U H indeksu, pa ne mogu tvrditi da je najbolja jer nisam sve probao, ali iz iskustva, imam sve 4 te gume na svom autu, i objektivno po testovima, Continental PremiumContact su fantasticne gume, gotovo bez premca. Jbg sad vjerovati meni, vjerovati vecini testova, ili vjerovati nekom ko je vidio na slici te gume, a kaze lose kocenje na suhom, to ostavljam svakom da procijeni.