Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#701 Re: Demografija

Post by stakasa »

Black swan wrote:čuj odrekli se

ova je dobra

prije će biti da su hercegovački hrvati bili mnogo vojno jači brojniji i samosvjesniji od bosanskih hrvata
pa su se uspjeli održati zbog dobrog geo položaja i t d
Odnosi prije rata: 82 : 18 u koristi bosanskih Hrvata. Izvor: Stjepan Kljuic, intervju prije desetak dana
halo_ba

#702 Re: Demografija

Post by halo_ba »

Black swan wrote: pa su se uspjeli održati zbog dobrog geo položaja i t d
shkripa nas je odrzala, njojzi hvala.
Suzie Q

#703 Re: Demografija

Post by Suzie Q »

stakasa wrote: Jok, ja sam se odrek'o. Protjerani autobusima Autoprevoza iz Mostara preko srpske teritorije
vjerujem da bi ti volio da je istina ovo sto pises ali sigurno i sam znas da je istina mnogo drugacija. btw. Autoprevoz je i vareski lokalni prevoznik, ako je i bilo takvih autobusa sigurno nisu bili iz Mostara. I mogu se raspravljati oko ovoga unedogled jer sam zivi svjedok dogadjaja o kojima si ti ocito lose informiran.
stakasa

#704 Re: Demografija

Post by stakasa »

Suzie Q wrote:
stakasa wrote: Jok, ja sam se odrek'o. Protjerani autobusima Autoprevoza iz Mostara preko srpske teritorije
vjerujem da bi ti volio da je istina ovo sto pises ali sigurno i sam znas da je istina mnogo drugacija. btw. Autoprevoz je i vareski lokalni prevoznik, ako je i bilo takvih autobusa sigurno nisu bili iz Mostara. I mogu se raspravljati oko ovoga unedogled jer sam zivi svjedok dogadjaja o kojima si ti ocito lose informiran.
Evo na 2:44. Nije Vares, jest Kakanj, isti ...

DaffyDuck

#705 Re: Demografija

Post by DaffyDuck »

The BEN10 wrote:
Koja glupost. Pa u proteklih 4-5 godina smo kroz emigracije izgubili oko 100 hiljada ljudi, a samo 2017 preko 30 hiljada!
Pad stanovnika će biti mnogo brži, jer osim ogromnog odliva kroz emigracije uskoro slijedi mnogo veći negativni priraštaj jer kreću umirati generacije rođene nakon 2 svjetskog rata, a novorođenih će biti sve manje jer primat u broju poroda će imati majke rođene tokom i nakon agresije na BiH, kojih je daleko manje nego prijeratnih generacija.
Ako sada imamo 29 000 novorođenih godišnje, za 10 godina možemo očekivati da to bude ispod 25 000. S druge strane, broj umrlih sa sadašnjih 34 hiljade godišnje će otići preko 40 hiljada. I automatski će svake godine samo po osnovu prirodnog priraštaja godišnji minusi biti debelo preko 20 000.
tako je. + umiru puno mladji ljudi koji jos nisu ni dobili potomke.

Opet se ljudi svadjaju oko HR/SR/BS, oko gluposti, a u sustini nece biti ni jednih kako je krenulo. Vec druge generacije "dijaspore" se radjaju gore negdje, i vec treca nece govoriti nas jezik.
Suzie Q

#707 Re: Demografija

Post by Suzie Q »

stakasa wrote:
To sto je tebi isti... nekome je trauma i tragedija i ako vec svoje znanje o ratnim zbivanjima temeljis na snimkama s you tuba onda pokusaj birati rijeci.
stakasa

#708 Re: Demografija

Post by stakasa »

Suzie Q wrote:
stakasa wrote:
To sto je tebi isti... nekome je trauma i tragedija i ako vec svoje znanje o ratnim zbivanjima temeljis na snimkama s you tuba onda pokusaj birati rijeci.
Pricamo o Hrvatima iz Bosne, i Vares i Kakanj se uklapaju, matrica je ista, sigurno nije HDZ BiH imao jednu politiku prema jednima a drugu prema drugima tako da ti patetika nije na mjestu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#709 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Imate podforum istorija za ratne teme pa deder tamo...

Da li se u migaracionim projekcijama uzima broj ljudi koji ce se vratiti po stecenim penzijama?

Masa ljudi izbjeglih u ratu ce u prijevremene penzije zbog nedostatka staza, a penzije su solidne za zivot u BiH.
stakasa

#710 Re: Demografija

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:Imate podforum istorija za ratne teme pa deder tamo...

Da li se u migaracionim projekcijama uzima broj ljudi koji ce se vratiti po stecenim penzijama?

Masa ljudi izbjeglih u ratu ce u prijevremene penzije zbog nedostatka staza, a penzije su solidne za zivot u BiH.
Ne vracaju se po stecenim penzijama. Permanentno jako, jako malo. Ti sto dodu budu u BiH sezonski, maks dva tri mjeseca npr kasno ljeto i jesen kad prispije voce i onda nazad. U starosti rastu potrebe za sredenim zivotom, zdravstvenom zastitom itd tako da se od ove grupe ne treba puno ocekivat
filozofija

#711 Re: Demografija

Post by filozofija »

To je većino naša neosnovana priča. Znam bar 30-tak ljudi koji su radili u Austriji i sada su u penziji, a niti jedan se nije vratio za stalno u BiH. Čak ni oni koji nisu radili 15+ godina gore. Primaju zakonski minimalnu penziju, imaju općinske stanove, djeca su im gore isl. Bilo ih je par koji su pokušali, pa se na kraju vratili gore ponovo.
studiorum_tuzlaensis

#712 Re: Demografija

Post by studiorum_tuzlaensis »

Znači da na osnovu tvojih 30tak ljudi koje ti znaš, a btw ne vjerujem da ih znaš 30 u takvoj situaciji, mi možemo zaključiti da se niko ne vraća iz Z. Evrope kad stekne uslove za penziju.

Na hajte, molim Vas. :-)

Evo ja znam 10 osoba koje su se vratile. Šta ćemo sad?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#713 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

I ja ih znam masu sa tim nekim nizim penzijama za evropske uslove...vratili se vamo lafo zov rodne grude bio prejak :D odu gore povremeno, vecinom su ovamo i trose te penzije ovdje.

Naravno to je samo moje iskustvo i ne mora biti nikakav pokazatelj. Od moje blize raje niko nije otisao, a znam ljudi kojima se maltene cijeli razred iz srednje skole odselio.

To samo znaci da se usprkos uvrijezenom misljenju kako odose svi, ipak iseljavaju dominantno odredjene grupacije stanovnistva.
The BEN10

#714 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Ma eto ih lete da ih u starosti, kad se boleščura nakoti, liječi Seka. :evil:
halo_ba

#715 Re: Demografija

Post by halo_ba »

The BEN10 wrote:

Znam mnogo ljudi koji su se vratili. Uglavnom muskarci, uglavnom dobrog zdravlja.
Zene se manje vracaju, a neka cak i primoraju muzeve na ostanak.
Sto se tice njege i zdravstva: eto poslovne prilike za nekoga ko bi to ozbiljno shvatio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#716 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Jbt ljudi pricaju o zdravstvu a nasi zubari i privatne klinike zive od dijaspore.
Sanjarko

#717 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

_BataZiv_0809 wrote:Jbt ljudi pricaju o zdravstvu a nasi zubari i privatne klinike zive od dijaspore.
Tacno.
detroit-mercy

#718 Re: Demografija

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Jbt ljudi pricaju o zdravstvu a nasi zubari i privatne klinike zive od dijaspore.
Ali dijaspora placa cash :mrgreen: a kod domacih kolicina cash-a je ipak upitna.
detroit-mercy

#719 Re: Demografija

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:I ja ih znam masu sa tim nekim nizim penzijama za evropske uslove...vratili se vamo lafo zov rodne grude bio prejak :D odu gore povremeno, vecinom su ovamo i trose te penzije ovdje.

Naravno to je samo moje iskustvo i ne mora biti nikakav pokazatelj. Od moje blize raje niko nije otisao, a znam ljudi kojima se maltene cijeli razred iz srednje skole odselio.

To samo znaci da se usprkos uvrijezenom misljenju kako odose svi, ipak iseljavaju dominantno odredjene grupacije stanovnistva.
Pod navodnicima "mijenjamo mlade za stare" :mrgreen:.
Mislim da nam je demografska politika pravo dobra :mrgreen:
Sanjarko

#720 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Ode mi komsinka u Njemacku izgleda. Izgleda nasla tamo posao jos ce izgleda i na dijete odmah kad dodze primati neko primanje.

Rodica otisla nedavno. To je dvoje znaci iz okruzenja za par mjeseci da odlazi. Naravno kada ode komsinka.

Svi jbt na fejsbuku po inostranstvu. Evo gledam na morima i odmorima bili a ovdje dok su bili slabo su imali naspram sad sto imaju.

Ne zavidim im da ne ispadne tako. Dobro je da imaju a mi koji smo ostali ili stagniramo ili propadamo kao ja primjerice.

Evo na svoju bolest bi cak i u Americi imao neko primanje godinama vec a ovdje upitno hocu li i kad cu ga ostvariti.

Samo pitanje je sta ce se raditi sa silnim njihovim nekretninama. Vecina tih nekretnina po meni zjape citavu skoro godinu. Mislim tako sam cuo i znam par primjera toga.

Ne prodaju jer im se ne da ispod cijene a i drze ih da kada dodzu ovamo imaju gdje biti.
megaman4

#721 Re: Demografija

Post by megaman4 »

Vizionar 1985 wrote:Ode mi komsinka u Njemacku izgleda. Izgleda nasla tamo posao jos ce izgleda i na dijete odmah kad dodze primati neko primanje.

Rodica otisla nedavno. To je dvoje znaci iz okruzenja za par mjeseci da odlazi. Naravno kada ode komsinka.

Svi jbt na fejsbuku po inostranstvu. Evo gledam na morima i odmorima bili a ovdje dok su bili slabo su imali naspram sad sto imaju.

Ne zavidim im da ne ispadne tako. Dobro je da imaju a mi koji smo ostali ili stagniramo ili propadamo kao ja primjerice.

Evo na svoju bolest bi cak i u Americi imao neko primanje godinama vec a ovdje upitno hocu li i kad cu ga ostvariti.

Samo pitanje je sta ce se raditi sa silnim njihovim nekretninama. Vecina tih nekretnina po meni zjape citavu skoro godinu. Mislim tako sam cuo i znam par primjera toga.

Ne prodaju jer im se ne da ispod cijene a i drze ih da kada dodzu ovamo imaju gdje biti.

Iz mog okruzenja nedavno otislo 15 momaka za Njemacku. Ne zele se nikada vise vratiti u BiH.

Nisu jedini. Ima ih jos koji uskoro odose.

Niko nije lud da vise ceka na boljitak ovdje. Vozdra.
klosar pravi

#722 Re: Demografija

Post by klosar pravi »

megaman4 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ode mi komsinka u Njemacku izgleda. Izgleda nasla tamo posao jos ce izgleda i na dijete odmah kad dodze primati neko primanje.

Iz mog okruzenja nedavno otislo 15 momaka za Njemacku. Ne zele se nikada vise vratiti u BiH.

Nisu jedini. Ima ih jos koji uskoro odose.

Niko nije lud da vise ceka na boljitak ovdje. Vozdra.
Ovdje ce biti boljitak bukvalno za nekih 100 godina kad se zaborave ratni ožiljci.

Pod uslovom da u međuvremenu ne pukne novi, a puci ce.
Nastasia

#723 Re: Demografija

Post by Nastasia »

halo_ba wrote:
The BEN10 wrote:

Znam mnogo ljudi koji su se vratili. Uglavnom muskarci, uglavnom dobrog zdravlja.
Sto se tice njege i zdravstva: eto poslovne prilike za nekoga ko bi to ozbiljno shvatio.
I ja sam ovo primjetila.
Da li to znači da žene imaju manje osjećanja prema rodnoj grudi, ili pak imaju više razuma pa ostaju gdje im je bolje :hm:
halo_ba

#724 Re: Demografija

Post by halo_ba »

Nastasia wrote:
halo_ba wrote:
The BEN10 wrote: Ma eto ih lete da ih u starosti, kad se boleščura nakoti, liječi Seka. :evil:
I ja sam ovo primjetila.
Da li to znači da žene imaju manje osjećanja prema rodnoj grudi, ili pak imaju više razuma pa ostaju gdje im je bolje :hm:
Udajom zena napusta kucu u kojoj je odrasla, a cesto mijenja i mjesto boravka, tako da je povezanost zena sa mjestom rodjenja manja.
E, sad, koliko im je "bolje"... znam nekoliko zena koje jedva znaju citati i pisati, a njemacki im je do danas ostao kompletna misterija.
Ne uzimaju nikakvog ucesca u zivotu nove domovine, ne interesuje ih sport ni kultura, uglavnom poznaju dvije-tri ulice u gradu u kojem zive.
Ako tome dodas da bi sa zaradjenom penzijom sebi mogli priustiti daleko vise u Bosni, onda se postavlja pitanje sta je to "bolje".
Dakle, ima tu dosta seljacke pokondirenosti, a neki vjerovatno ostaju da bi bili blize djeci i unucima.
Nastasia

#725 Re: Demografija

Post by Nastasia »

halo_ba wrote: Udajom zena napusta kucu u kojoj je odrasla, a cesto mijenja i mjesto boravka, tako da je povezanost zena sa mjestom rodjenja manja.
E, sad, koliko im je "bolje"... znam nekoliko zena koje jedva znaju citati i pisati, a njemacki im je do danas ostao kompletna misterija.
Ne uzimaju nikakvog ucesca u zivotu nove domovine, ne interesuje ih sport ni kultura, uglavnom poznaju dvije-tri ulice u gradu u kojem zive.
Ako tome dodas da bi sa zaradjenom penzijom sebi mogli priustiti daleko vise u Bosni, onda se postavlja pitanje sta je to "bolje".
Dakle, ima tu dosta seljacke pokondirenosti, a neki vjerovatno ostaju da bi bili blize djeci i unucima.
Moguće da zbog prirode odnosa žene sa vlastitom kućom na početku (koju napusti kad se uda) lakše joj je i napustit domovinu i šta ja znam.

Znam i ja jedan par koji je vani, ne pričaju jezik države u kojoj su, ne rade, žive od socijale, po čitav dan sjede u stanu i gledaju Bosanske TV programe. Znači ljudi bukvalno žive još uvijek u Bosni :chmoljava:
Post Reply