mentalne barijere u mostaru

Post Reply
tandmand

#701 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by tandmand »

OldMayor wrote:Ok,
tandmand wrote:Da je to vid segregacije jeste, ali u etnicki mjesanim sredinama za sada najbolje rjesenje, jer bi bilo kakvo nametanje nekog "zajednickog" plana i programa bilo prihvaceno teska srca. Neznam da li je ikada radjeno neko anketno ispitivanje medju roditeljima bosnjacke djece o ovom pitanju ali siguran sam da bi danas rezultati iznenadili. Malo je tih koji bi zeljeli da se vrate na Novosadski dogovor srpsko-hrvatskog jezika. Sada svako koristi svoj jezik, ima svoju istoriju i zemljopis a cak i sitne razlike smetaju i paraju usi. Primjer: Konjevic polje. Onaj ko je stvarno otvoren, sam ce bez nametanja citati "tudju litaraturu" i upoznavati razlicitosti. Tako i u vezi Starog mosta. Onaj koji zeli doci, provesti vrijeme i vidjeti .. pa ucinice to samoinicijativno da ispuni svoje zahtjeve, ne treba ga tjerati nekim "edukacijama" koje ne mogu ispraviti ono kako ga je ćaća zatesao.Ono sto bi se naski reklo - ovaj Ante porad mene nemora nikad doci na Stari most. Ako je odlucio da zivi u izolaciji u getu, eto mu ga tamo. Sam je sebi najgori, osim ako nekoga ne ugrozava zbog svojih ubjedjenja.
Ok, podjela plana i programa, ja nemam nista protiv toga. Ali jebemu zar geografija nije ista i za hrvata i bosnjaka, zar historija nije ista, zar fizika i hemija nisu iste... Kod nas nisu. Jer hrvati uce tesla njihov, srbi da je njihov, o historijama da ne govorimo itd...

Jezik ajd, neka dijele, mada mi je i to nebulozno, ali ok hoce hrvatski, hoce bosanski, srspki neka ima tu nastavu. Ali zasto dijeliti razrede npr da jedni uce 'hrvatsku' matematiku, jedni 'bosnjacku'...

I onda umjesto da zaposlis samo jednog profesora, ti moras napraviti jednu novu skolu.
Eh, evo recimo na Sveučilištu Mostar sluzbeni jezik - hrvatski. Dakle, bez obzira da li je predmetna nastava vezana za matematiku, fiziku, ekonomiju, ... u procesu edukacije se koristi hrvatski jezik. To znaci da razni seminarski radovi i sl. moraju biti pisani hrvatskim jezikom.
U svakoj oblasti, pa i matematici npr. koristi se zivi jezik kojim se pojave objasnjavaju. Tako da i u naizgled nenacionalnoj grupi predmeta se obraca paznja na jezik. Ovo samo navodim kao primjer - bez komentara da li je uredu ili ne.
Last edited by tandmand on 19/02/2015 16:29, edited 1 time in total.
BHCluster

#702 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by BHCluster »

hizo ramidovic wrote:
House wrote:
Image
:lol:
vidi ante sto je nabacio tetovazu...
I koki se odmah vratio osmjeh na lice.
Brigada Tomislav

#703 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Brigada Tomislav »

Lahko vam je tuđim kurcem gologinje mlatit.. :lol:
Šunj

#704 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Šunj »

Albert Einstein
Image
Albert Einstein (Ajnštajn), njemački fizičar-teoretičar i najistaknutiji stvaratelj novoga doba u fizici
Rođenje
14. mart 1879.
Ulm, Njemačka
Smrt
18. april 1955.
Princeton, SAD

"Ako činjenice ne odgovaraju teoriji, promijenite činjenice."

"Ako je A uspjeh u životu, onda je A jednako x plus y plus z. X je rad, y je igra, z je držanje jezika za zubima."

"Četvrti svjetski rat će se voditi toljagama."

"Jedan savremenik je s pravom rekao da su u ovom materijalistički obojenom dobu, ozbiljni znanstvenici jedini duboko religiozni ljudi."

"Kad čovjek sjedi jedan sat s lijepom djevojkom, to vam se čini kao jedna minuta. Ali kada sjedi jednu minutu na vrućoj peći - to je duže od jednog sata. To je relativnost."

"Koliko je neki čovjek vrijedan za svoju zajednicu ovisi, u prvom redu, o tome koliko su njegovi osjećaji, misli i djela usmjereni na unapređivanje života drugih ljudi..."

"Lakše je razbiti atom nego predrasude."

"Ludost: raditi istu stvar iznova x puta i očekivati drukčije rezultate."

"Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran."

"Mašta je važnija od znanja."

"Moj politički ideal je demokratija. Poštujmo svakog čovjeka kao biće i ne pravimo ni od koga idola."

"Nacionalizam je dječija bolest. To su ospice čovječanstva."

"Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je temeljni osjećaj koji stoji u zametku svake umjetnosti i nauke..."

"Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem djelovanju. Naša unutarnja ravnoteža, čak i naša egzistencija ovisi o tome. Jedino moralnost u našem djelovanju može dati ljepotu i dostojanstvo našem životu."

"Nauka bez religije je šepava, a religija bez nauke slijepa."

"Ne činite nikad ništa što se protivi vašoj savjesti, pa čak ako to od vas i država traži."

"Ne vjerujem u teološkog Boga koji nagrađuje dobro a kažnjava zlo."

"Ne možemo riješiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili."

"Nepostojanost stava postaje nepostojanost karaktera."

"Nikada do otkrića nisam došao isključivo racionalnim razmišljanjem."

"Otkriće atomske lančane reakcije ne treba dovesti do uništenja ljudskoga roda, jednako kao što to nije ni otkriće šibica. Potrebno je samo učiniti sve da spriječimo zloupotrebu sredstva. Pri sadašnjem stepenu tehničkog razvoja mogu nas zaštititi samo nadnacionalne organizacije povezane sa zadovoljavajuće jakom izvršnom moći. Uvidim li to, naći ćemo i snage za žrtve potrebne za osiguranje budućnosti čovječanstva. Svako od nas bio bi kriv ukoliko se do tog cilja ne dođe na vrijeme. Postoji i opasnost da svako besposleno čeka na to da drugi djeluje za njega..."

"Perfekcija misli i konfuzija ciljeva je izgleda naš najveći problem."

"Prava vrijednost čovjeka sastoji se u tome, u kojoj mjeri je i u kom smislu mogao da se oslobodi svoga ja."

"Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo što za svemir nisam siguran."

"Savršenstvo sredstava i zbrka ciljeva čini se, po mom mišljenju, obilježavaju naše doba."

"Sila je oduvijek privlačila ljude niska morala, i vjerujem da - bez izuzetka - genijalne tirane nasljeđuju nitkovi."

"Svijet je opasno mjesto za život ne zbog ljudi koji čine zlo, nego zbog ljudi koji sjede i dopuštaju da se ono dogodi."

"Svijetu ne prijeti opasnost od ljudi koji čine zlo nego od onih koji to dopuštaju."

"Šteta što nisam bolje znao matematiku."

"U moralnosti nema ničeg božanskog, to je posve ljudska stvar..."

"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren".

"Večer u kojoj se svi prisutni sasvim slažu izgubljena je."

"Za rješenje problema, moramo prestati razmišljati na onaj način kao kada je problem nastao."

"Zdrav razum je samo pregršt predrasuda koje smo usvojili do osamnaeste."

"Rat se sastoji u tome, da se ljudi, mada jedni druge ne poznaju, međusobno ubijaju na zapovijed ljudi koji se vrlo dobro poznaju, a uzajamno se ne ubijaju."
Sanjarko

#705 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Sanjarko »

BHCluster wrote:
hizo ramidovic wrote:
House wrote:
Image
Hasani prirodno obdareni.
:izet:
spreca

#706 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

sto ga onaj tuzno gleda :lol:
raoul duke

#707 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by raoul duke »

spreca wrote:sto ga onaj tuzno gleda :lol:
Ma onom su sve ladje potonule :lol:
spreca

#708 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

raoul duke wrote:
spreca wrote:sto ga onaj tuzno gleda :lol:
Ma onom su sve ladje potonule :lol:
kad je vidio i ono malo cune mu se prepalo i skupilo :lol: :lol: :lol:
PapakizSarajeva

#709 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by PapakizSarajeva »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/srednja- ... /150219126

Smjesno, cisto sumnjam da se iko nasao uvrijedjen, ali mnogi jesu RAZOCARANI ...
Hafis

#710 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

tandmand wrote:[

Eh, evo recimo na Sveučilištu Mostar sluzbeni jezik - hrvatski. Dakle, bez obzira da li je predmetna nastava vezana za matematiku, fiziku, ekonomiju, ... u procesu edukacije se koristi hrvatski jezik. To znaci da razni seminarski radovi i sl. moraju biti pisani hrvatskim jezikom.
U svakoj oblasti, pa i matematici npr. koristi se zivi jezik kojim se pojave objasnjavaju. Tako da i u naizgled nenacionalnoj grupi predmeta se obraca paznja na jezik. Ovo samo navodim kao primjer - bez komentara da li je uredu ili ne.
S malom razlikom da se baš i ne insistira na dosljednosti. Hoću reći, niti jednom studentu neće biti skrenuta pozornost na jezik kojim govori ili piše.
Te su se špice davno prestale koristiti, obzirom da je Sveučilište poprimilo međunarodni karakter, jer imamo stvarno studente iz gotovo svih država u okružju, ali i iz drugih dijelova BiH kojima hrvatski jezik nije maternji.
Glupo bi bilo da jednu studenticu iz Novog Pazara sada netko ''uči'' hrvatskom jeziku...Slučajno znam da je cura uradila diplomski rad na svom maternjem jeziku...i to s ekavicom (provjereno znam).
Znači, ne postoji baš samo jedan ''zvanični'' jezik...to je izbačeno iz statuta ima više od deset godina.
zrakomlat

#711 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zrakomlat »

Image
bleee_sa

#712 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Eno i Pike, pocrnio u Neumu. ;-)

Vidim u zadnjem redu Forca i Vaha, valjda skontali za koga su do rata navijali pa se vratili...

A ova mala s naočalama, Ivana iz Cima, došla da vidi štO je to taj Velež.
zrakomlat

#713 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zrakomlat »

Hafis wrote:
tandmand wrote:[

S malom razlikom da se baš i ne insistira na dosljednosti. Hoću reći, niti jednom studentu neće biti skrenuta pozornost na jezik kojim govori ili piše.
Te su se špice davno prestale koristiti, obzirom da je Sveučilište poprimilo međunarodni karakter, jer imamo stvarno studente iz gotovo svih država u okružju, ali i iz drugih dijelova BiH kojima hrvatski jezik nije maternji.
Glupo bi bilo da jednu studenticu iz Novog Pazara sada netko ''uči'' hrvatskom jeziku...Slučajno znam da je cura uradila diplomski rad na svom maternjem jeziku...i to s ekavicom (provjereno znam).
Znači, ne postoji baš samo jedan ''zvanični'' jezik...to je izbačeno iz statuta ima više od deset godina.
U pravu je Hafa ovdje. Isto vrijedi i na Džemi Bijediću, nema niko problema što se tiče jezika, imena i slično. Mojih par prijatelja je studiralo na Sveučilištu, dok lično a i osobno poznajem neke Hrvate koji su studirali/studiraju na istočnoj strani. I veliki broj Srba iz Istočne Hercegovine studira na obe ustanove.
BHCluster

#714 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by BHCluster »

PapakizSarajeva wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/srednja- ... /150219126

Smjesno, cisto sumnjam da se iko nasao uvrijedjen, ali mnogi jesu RAZOCARANI ...
Izgleda Ante nije razumjeo da se u javnosti to (ne)govori to je samo za odabrane krugove, a Ante mlad naivan pun ponosa i svoje bijele kože ko Maksim po diviziji... i naravno na kraju su NOVINARI krivi a ne drustvo, porodica u kojem ovakvi kao nas Ante odrasataju.
York Light 100`s

#715 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by York Light 100`s »

Šteta što ovo nije neka malo veća zemlje pa da se od ovog idiota napravi neka internet senzacija. Dobre su ove fore i photoshopovi sa crncima ali da je ovo Amerika dosada bi se od ovoga napravio neki remix na YouTube što bi u roku 2 dana imalo 1,5 miliona pregleda
Nomo

#716 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Nomo »

BHCluster wrote:
hizo ramidovic wrote:
House wrote:
Image

ovo je foto montaza ili kako se danas moderno kaze foto shop
hizo ramidovic

#717 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by hizo ramidovic »

Vizionar 1985 wrote:
BHCluster wrote: I koki se odmah vratio osmjeh na lice.
Hasani prirodno obdareni.
:izet:
tacno se vidi po glavama (i gore i dole) razlika izmedju hasana i ante.
ova slika je najegzaktniji dokaz teorije velikog ante... tema moze pod katanac.
PapakizSarajeva

#718 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by PapakizSarajeva »

Nomo wrote:
BHCluster wrote: Image

ovo je foto montaza ili kako se danas moderno kaze foto shop[/quote]

I meni se cini da je fotomontaza ... Nije u pitanju Hasan, ovo je Meho ...
jao_situacije

#719 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by jao_situacije »

Nomo wrote:
jao_situacije wrote:
Stjui wrote:Image

mladunče bobanovog četnika.
Ja se izvinjavam što ulijećem drugi put u raspravu koja me se ne tiče ali ja koliko vidim ovo je do škole, možda i do roditelja.
Na slici iznad lijevog ramena vidim knjige sa naslovom al-qaida kakvo je to štivo i zašto u srednjoj prometnoj školi izučavaju takve teme :?:
Kakva je to srednja škola, šta se tu izučava, ko su profesori :?:
Zbog čega takve knjige :?:
to sam se ja pitao ? nisam ni znao da postoji takva knjiga ! Ko je autor :? dodik milorad ili smiljko sagolj 8)
pa fakat je budalaština, treba i njima sipu poslati šta to oni podučavaju djecu :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#720 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by _BataZiv_0809 »

Ante, SUDE TI :serbo:
mudrac2

#721 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mudrac2 »

ultima_palabra wrote: Zato što pojma nemaš o Bosni i o stvarima koje se ovdje dešavaju, a hoćeš da komentarišeš i ispadneš pametna... dijagnoza Zviz :D
rođak ili ovaj domaći?
Hafis

#722 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

_BataZiv_0809 wrote:Ante, SUDE TI :serbo:

Sude mi zato što svoje volim, volim najviše
što sam branio moje najdraže

Sude mi dušmani moja ljube,
al' ne znaju da je istina voda duboka

:kontrabas:
Point.

#723 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Point. »

Jao teme, ima da prevazidje onu o Miloradu. Ima dobrih provala. :lol:
bleee_sa

#724 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Šta si bola branio?

Pa ABIH nikad nije došla do Ilića, nisi im'o šta branit'.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#725 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by _BataZiv_0809 »

Hafis wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ante, SUDE TI :serbo:

Sude mi zato što svoje volim, volim najviše
što sam branio moje najdraže

Sude mi dušmani moja ljube,
al' ne znaju da je istina voda duboka

:kontrabas:
I ajmo braco i sestre ka'o jedan! Hej! Hej"!

(Scena Doma Sportova se zamracuje, pusta se dim, pojavljuje se poznati fasista pjevac i promuklim glasom uz ovacije publike nastavlja pjevat)

Sudeeee mi, zato sto svoje volim, volim najviseee :D
Post Reply