Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
-
prog321
#701 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Upravo to.
Grcka je sinonim za dug. Dobila je nezavisnost kroz dug. Nikad ne plati sve ali nekako skucaju da se rijese kreditora.
Tamo narod nece da radi i tacka. Vino, sokici, turizam i hladjenje m00da.
Grcka je sinonim za dug. Dobila je nezavisnost kroz dug. Nikad ne plati sve ali nekako skucaju da se rijese kreditora.
- GeeTnT
#702 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
...dodaj listi i prazne police, redove kod pumpadzije, a ne bi me zacudilo da Tsipras prekine pressicu radi dojave o pristglom mlijeku u granapu...prog321 wrote:Upravo to.
- ioannes
#703 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
pardon kolega,prog321 wrote:Upravo to.
ovaj post vrvi od predrasuda koje su vise nego sramotne
-
prog321
- Grean
#705 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ali Argentina se izvadila na ovaj nacin.
Njih je takodje srozalo vezanje njihove valute za tada prejak dolar i ekonomija se urusila, ne zato sto su bili rasipni nego sto su bili nekonkurentni ono sto sam ja kao laik mogao pohvatati. Ono jeste lijepo kad ti je valuta stabilna kao nas KM koji je vezan za euro ali to ima svoju cijenu.
Pogledah na Jazeeri komentar nekog ekonomskog eksperta koji je kontra Tsiprasa, njegovo objasnjenje je da se Grcka ne moze nadati argentinskom scenariju iz prostog razloga sto Argentina ima resurse i ti resursi su je izvukli a Grcka sem mora i nesto hrane u vidu maslina i sira nema nista.
Njih je takodje srozalo vezanje njihove valute za tada prejak dolar i ekonomija se urusila, ne zato sto su bili rasipni nego sto su bili nekonkurentni ono sto sam ja kao laik mogao pohvatati. Ono jeste lijepo kad ti je valuta stabilna kao nas KM koji je vezan za euro ali to ima svoju cijenu.
Pogledah na Jazeeri komentar nekog ekonomskog eksperta koji je kontra Tsiprasa, njegovo objasnjenje je da se Grcka ne moze nadati argentinskom scenariju iz prostog razloga sto Argentina ima resurse i ti resursi su je izvukli a Grcka sem mora i nesto hrane u vidu maslina i sira nema nista.
- sinuhe
#706 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Argentina nije eurozemlja i nije uzdrmala povjerenje nikoga. Kod njih to tako svako malo.
Ne pratimo mi ovu temu radi Grcke vec radi EU.
- Sanjarko
#707 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Grcka bankrotirala.
1. Prvo vlada ne da, da narod/gradzani podizu novac iz banaka Eure i devize.
2. Onda narod hrli da kupuje namirnice i izaziva nestasicu proizvoda/robe iz trgovina.
3. Treca faza rast inflacije ogroman zbog prvog i drugoga napisanoga.
U ekstremnom slucaju pojava hiperinflacije.
Ovako bankrot drzave ili ogromna finansijska kriza u drzavi nastupa.
Slicno Jugi 90-tih samo rat fali.
2. Onda narod hrli da kupuje namirnice i izaziva nestasicu proizvoda/robe iz trgovina.
- Sanjarko
#708 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Prva pojava narod/gradzani hoce da podignu novac i devize iz banaka,Vizionar 1985 wrote:Grcka bankrotirala.
a tako stvaraju vecu krizu i produbljuju postojecu,
a onda Vlast odgovara zabranom podizanja novca ili
ogranicenjem podizanja kolicine novca.
Uglavnom fakticki bankrot i depresija ekonomije.
- Grean
#709 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ja sam pratio Argentinu i mislio sam da se nikad nece izvuci.sinuhe wrote:Argentina nije eurozemlja i nije uzdrmala povjerenje nikoga. Kod njih to tako svako malo.
A sto se tice EU, postavlja se pitanje koliko je dobra ova ideja sa zajednickom valutom, tj sve je jasnije da siromasnim, industrijski nerazvijenim zemljama ne donosi puno. Na kraju ce se sve svesti na bogati sjever i siromasni jug a vece sanse da budu medju tim bogatim imaju Slovacka i Estonija nego Portugal i Grcka koje su u uniji skoro od samog pocetka. Mentalitet i podneblje je cudo. Pokusava se spojiti nespojivo.
- kamen spoticanja
#710 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Prazne police i zatvorene banke...strah u ocima nacije...
Dakle pokazatelj sta ih ceka ako na referendumu kazu ne reformama...
I tako cipras ostane rock star snobovskog komunizma
grcka i dalje zivotari,bloodsuckeri zive od kamata i sve ok...
Jos koju godinu
Dakle pokazatelj sta ih ceka ako na referendumu kazu ne reformama...
I tako cipras ostane rock star snobovskog komunizma
grcka i dalje zivotari,bloodsuckeri zive od kamata i sve ok...
Jos koju godinu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#711 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
U Grčkoj su počele demonstracije
Građani se okupljaju ispred parlamenta. Ujedinjeni pjevaju u glas "Ne Trojci!" Procjenjuje se da se tamo zasad nalazi oko 17 tisuća ljudi.
Grčko "ne" moglo bi značiti pravu katastrofu za Grčku, no prema slikama koje stižu s prosvjeda protiv mjera štednje ispred Parlamenta to se ne bi moglo reći. Tisuće građana, nastup i pjevanje, prosvjed su pretvorili u nešto sličnije karnevalu, građani su napunili stepenice ispred parlamenta. Mladi i stari pjevaju i plešu, pokazujući da ne strahuju od odbijanja europskih prijedloga. "Bit će bolno nekoliko tjedana ili mjeseci, no sve je bolje od sadašnje situacije",rekla je jedna od Atenjanki reporteru BBC-a.
Građani se okupljaju ispred parlamenta. Ujedinjeni pjevaju u glas "Ne Trojci!" Procjenjuje se da se tamo zasad nalazi oko 17 tisuća ljudi.
Grčko "ne" moglo bi značiti pravu katastrofu za Grčku, no prema slikama koje stižu s prosvjeda protiv mjera štednje ispred Parlamenta to se ne bi moglo reći. Tisuće građana, nastup i pjevanje, prosvjed su pretvorili u nešto sličnije karnevalu, građani su napunili stepenice ispred parlamenta. Mladi i stari pjevaju i plešu, pokazujući da ne strahuju od odbijanja europskih prijedloga. "Bit će bolno nekoliko tjedana ili mjeseci, no sve je bolje od sadašnje situacije",rekla je jedna od Atenjanki reporteru BBC-a.
-
prog321
#712 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Bit ce bolno puno duze od nekoliko mjeseci 
- Sanjarko
#713 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Znaju Elite sta rade.Grean wrote:Ja sam pratio Argentinu i mislio sam da se nikad nece izvuci.sinuhe wrote:Argentina nije eurozemlja i nije uzdrmala povjerenje nikoga. Kod njih to tako svako malo.
A sto se tice EU, postavlja se pitanje koliko je dobra ova ideja sa zajednickom valutom, tj sve je jasnije da siromasnim, industrijski nerazvijenim zemljama ne donosi puno. Na kraju ce se sve svesti na bogati sjever i siromasni jug a vece sanse da budu medju tim bogatim imaju Slovacka i Estonija nego Portugal i Grcka koje su u uniji skoro od samog pocetka. Mentalitet i podneblje je cudo. Pokusava se spojiti nespojivo.
Tjeraju Narod sa juga da migrira na sjever i zapad Europe.
Gdje im stanovnistvo izumire i gdje imaju nedostatak radnika primjerice
kao u Njemackoj.
- Leons
#714 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ja bi prije rekao da ce biti obratno. Kratkorocno mozda bude nekih pomaka, a dugorocno su ga najebali strasno. Nista drahma i turizam, nista to.ExNihilo wrote:Kratkoročno će to biti apsolutna finansijska anarhija, neviđena u Evropi dugo vremena. Dugoročno, možda jedino rješenje.
-
prog321
#715 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Euro danas porastao 2.5 % naspram dolar.
I cuj kriza za Euro?
I cuj kriza za Euro?
- Sanjarko
#716 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Vizionar 1985 wrote:Prva pojava narod/gradzani hoce da podignu novac i devize iz banaka,Vizionar 1985 wrote:Grcka bankrotirala.
a tako stvaraju vecu krizu i produbljuju postojecu,
a onda Vlast odgovara zabranom podizanja novca ili
ogranicenjem podizanja kolicine novca.
Uglavnom fakticki bankrot i depresija ekonomije.
Znaju Elite sta rade.
Tjeraju Narod sa juga da migrira na sjever i zapad Europe.
Gdje im stanovnistvo izumire i gdje imaju nedostatak radnika primjerice
kao u Njemackoj.

- DrugaGimnazija
#717 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ja mislim upravo suprotno, da ce ovaj presedan biti dobar kao primjer sta se moze desiti kad vuces za nos i ucjenjujes Evropu. Da Evropa sad spasi Grcku, napravila bi gori presedan poslije kojeg bi je mnogi drugi mogli ucjenjivati na isti nacin, jer bi znali da Evropa blefira.ExNihilo wrote: Grexit je za eurozonu opasan samo u kontekstu postavljanja presedana - svaka buduća kriza mogla bi se rješavati izlaskom. Dakle, opasan je u kontekstu nestanka političkog konsezusa nad zajedničkom valutom. A kriza će svakako biti, jer postoje inheretne greške u dizajnu valute. Međutim, u ekonomskom smislu, brisanje Grčke sa mape ne znači permanentu destabilizaciju eurozone, a kamoli ovaj njihov dug.
Ovako cemo svi vidjeti sta se desi kad se previse zaduzis (propast banaka, izgubljena stednja, prazni rafovi, egzodus), pa ce drugim vladama mozda biti lakse sprovesti reforme, jer neces htjeti da zavrsis kao Grcka.
- ExNihilo
#718 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Zapravo, taj "presedan" je mnogo puta napravljen. Koliko je samo puta Grčka već spašena? I ne samo Grčka. Čak je i zaseban fond napravljen za ovakve "krizne" slučajeve. Tako da to više nije presedan, već pravilo.DrugaGimnazija wrote:Ja mislim upravo suprotno, da ce ovaj presedan biti dobar kao primjer sta se moze desiti kad vuces za nos i ucjenjujes Evropu. Da Evropa sad spasi Grcku, napravila bi gori presedan poslije kojeg bi je mnogi drugi mogli ucjenjivati na isti nacin, jer bi znali da Evropa blefira.ExNihilo wrote: Grexit je za eurozonu opasan samo u kontekstu postavljanja presedana - svaka buduća kriza mogla bi se rješavati izlaskom. Dakle, opasan je u kontekstu nestanka političkog konsezusa nad zajedničkom valutom. A kriza će svakako biti, jer postoje inheretne greške u dizajnu valute. Međutim, u ekonomskom smislu, brisanje Grčke sa mape ne znači permanentu destabilizaciju eurozone, a kamoli ovaj njihov dug.
Ovako cemo svi vidjeti sta se desi kad se previse zaduzis (propast banaka, izgubljena stednja, prazni rafovi, egzodus), pa ce drugim vladama mozda biti lakse sprovesti reforme, jer neces htjeti da zavrsis kao Grcka.
-
Bodkin
#719 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
problem je sto izlazak tj izbacivanje grcke ide apsolutno kontra ideje evropske unije i onoga sto je krajni cilj. to je isto kao da izbacis micigen zato sto su probleticni u usa
-
Android Knego
-
drastic
#721 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
dow 350 down ipak sam mislio da ce na kraju dana biti 300 gore iznenadjuje me dobitak eura sto opet moze biti daGojeni H wrote:Evo BBC javlja da azijske berze "sharply" padaju.drastic wrote:idealno vrijeme za vojni udar
kako li ce market reagovati sutra 300 poena gore ili dole?
grcki referendum nece proci
-
drastic
#722 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
najbolje je za grcku da se vrati drahmi gledaj to kao personalni bankrot, banke te ne jebu 5-6 godina ali poslije toga su spremni opet za biznis.Leons wrote:Ja bi prije rekao da ce biti obratno. Kratkorocno mozda bude nekih pomaka, a dugorocno su ga najebali strasno. Nista drahma i turizam, nista to.ExNihilo wrote:Kratkoročno će to biti apsolutna finansijska anarhija, neviđena u Evropi dugo vremena. Dugoročno, možda jedino rješenje.
Grcka treba fresh start, ako pristanu na ucjene bankara za tih 5-6 godina bice duzni vise + rasprodace pola drzave
Od dva zla treba birati manje. Ja bih licno volio da grci kazu ne na referendumu
I jos ako bankrotiraju vrata su im sirom otvorena u BRICKS-u, mogu se opet poceti zaduzivati bez starih opterecenja
- Gojeni H
#723 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Evo ga Rico Hizon veli "azijske berze se oporavljaju nakon jucerasnjeg strmoglavog pada".drastic wrote:dow 350 down ipak sam mislio da ce na kraju dana biti 300 gore iznenadjuje me dobitak eura sto opet moze biti daGojeni H wrote:Evo BBC javlja da azijske berze "sharply" padaju.drastic wrote:idealno vrijeme za vojni udar
kako li ce market reagovati sutra 300 poena gore ili dole?
grcki referendum nece proci
- Gojeni H
#724 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ne mozes to porediti. Ono su Sjedinjene Drzave, EU su drzave u sporazumu.Bodkin wrote:problem je sto izlazak tj izbacivanje grcke ide apsolutno kontra ideje evropske unije i onoga sto je krajni cilj. to je isto kao da izbacis micigen zato sto su probleticni u usa
-
Bodkin
#725 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Pa eu je nastala po uzoru na usa i krajnji cilj je slicno uredjenje. Kriza je to definitivno usporila ali samo tad ce eu nesto vrijediti. Ovo danas je kao grupa zena kad se krenu raspravljati a jedna od njih se ono pravo udebljala i mora smrsatiGojeni H wrote:Ne mozes to porediti. Ono su Sjedinjene Drzave, EU su drzave u sporazumu.Bodkin wrote:problem je sto izlazak tj izbacivanje grcke ide apsolutno kontra ideje evropske unije i onoga sto je krajni cilj. to je isto kao da izbacis micigen zato sto su probleticni u usa