Filmovi (i knjige) Avde Huseinovića

Post Reply
wolf07

#701 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by wolf07 »

Bilo je za ocekivati da se na temi pojavi par mudrih glava koji ce poceti pricati price o Jasenovcu, Turcima, Austro-Ugarskoj.... Nista neocekivano. Cak sta vise, vjerujem da ce u narednih par dana biti jos vise novajlija na ovoj temi koji ce i pored jasno zadatog naslova za diskusiju nastaviti sa relativizacijom, to je vec toliko puta vidjeno na ovom forumu da ne vrijedi ni pricati vise o tome. Bice tu mozda i sveznalica koji ce se oglasiti samo sad i samo na ovoj temi po principu prijavis se 3-4 puta pod razlicitim nickovima i onda sam sebe hvalis kako si pametan i objektivan i kako "Turci" opet izvrcu istinu! To me jednostavno - NE INTERSUJE!

Imam drugi razlog zbog kojeg sam opet na ovoj temi. Ovo samo pominjem radi drugih formuasa da se ne iznenade kad srpski faktor koji je itekako prisutan na ovom forumu pocne, ili bolje receno nastavi, da realizuje svoj modus operandi na ovom forumu. Ono radi cega ponovo pisem na ovoj temi je to baksuzno poredjenje sa Nijemcima u i nakon 2.Svj.rata. Prije svega vazno je imati u vidu da ni jedan jedini Nijemac koji je osudjen na zatvorsku kaznu nakon pustanja nije imao tzv. "High profile" ili drugim rijecima, nije bio nikakva medijska zvijezda niti je docekivan tako javno i svecano kao sto je slucaj sa zlocincima srpske strane. Samo se sjetite doceka Krajisnika, Plavsicke. Pogledajte slike sa doceka Mitra Vasiljevica. Da li je ono na slikama lice pokajnika za pocinjene grijehe? Da li su oni koji su ga docekali dosli da ga pljunu za sramotu nanesenu njihovom narodu? Da li to govori nesto o karakteru tog naroda?

Sljedeca stvar. I u ovom filmu, a i na ovoj temi par postova iznad, imate fotografije koje je napravio srbijanski novinar u hotelu "Vilina vlas"! Pogledajte kako su fotografije napravljene, ni na jednoj se ne vidi lice zlikovaca! Pored toga, vazno je napomenuti da su te fotografije svjetlo dana ugledale tek prije par mjeseci. Vjerovatno ih je autor masno naplatio. Da li to govori nesto o karakteru tog naroda?

Pljuvanje po Turcima traje od momenta kad su Turci napustili ove prostore, traje do danas i trajace do u beskonacnost! Postavlja se pitanje zasto je to tako? Naravno, kao prvi argument kontra Turaka je status srpskog zivlja pod turskom vlascu. To je po njihovoj prici, literaturi, poeziji, kinematografiji bilo nepodnosljivo! OK, samo sad mi nije jasna jedna stvar! Kako je moguce da je Prvi srpski ustanak dignut tek 1804.g? Ako vam nije jasno sta hocu da kazem naglasicu - PRVI srpski ustanak!!! Pa kako je moguce da je iko ziv ostao od Srba kad je toliki zulum trajao od 1389.g.??? Ti ozloglaseni Turci su bili i za one srednjevjekovne divljacke standarde gospoda prema Srbima iz Visegrada 1992.g.! Onda pogledajte malo najvaznije srpske kulturne, historijske i VJERSKE spomenike, objekte i ustanove. Pa skoro svi su nastali u okrilju Otomanske imperije. U nekoliko navrata sam posjecao neke crkve, manastire i samostane po BiH i van nje. Bar cetiri puta sam cuo pricu o nekom mudrom popu ili sveceniku koji je od nekog pase trazio da mu dopusti izgradnju crkve, manstira, samostana, i u svakoj prici je isti scenario. Pasa je kao bio dobre volje ali... Turcin je to, daje dozvolu za izgradnju vjerskog objekta koji ce biti onoliki koliko se moze razapeti koža jednog veceg vola. I tu stupa na scenu genijalnost nekog popa, prote, fratra koji dolazi na genijalnu ideju da je isijece na usku traku kojom ce opasati prostor dovoljno velik za jednu normalnu crkvu. Majka mu stara mogli su biti malo mastovitiji u tom svom laganju pa izmislit jos koju pricu a ne da jedno te isto slusam od Livna pa do Srbije! Da li to govori nesto o karakteru tog naroda?

Na kraju da kazem jos koju rijec o nasim umjetnicima. Sram da ih bude sto radi cinjenice da su najobicniji srebroljupci sute o takvoj temi kao sto je Visegrad, Foca, Zvornik, Prijedor, Rogatica, Bratunac, Vlasenica, Bijeljina...... Srbi su dobrano relativizirali krivicu za rat filmom "Lepa sela lepo gore" (jbg, za rat je kriv ni manje ni vise nego - drekavac!). A onda kad su iskopali pricu o Srdjanu Aleksicu odmah je napravljen film o tom zaista paznje vrijednom momku! Znam da ce neko reci da ima dosta nasih filmova koji govore o ratu. Tacno! Samo problem je sto su ti filmovi produkt imaginacije rezisera, scenariste i glumaca koji to donose pa onda se treba naduravati s nekim da li je to bilo bas tako ili nije. Na kraju sve zavrsi nekom nagradom na festivalu ovdje ili ondje i pojeo vuk magarca. Kamo filmovi temeljeni na istinitim dogadjajima??? Gdje je nas film recimo o efendiji iz Bratunca i njegovoj golgoti? Gdje je film o Izetu Nanicu, Safetu Zajki, Hajri Mesicu..., a zasto ne i o generalu Dudakovicu! Da li kojim slucajem neka druga drzava ima takve heroje iskakali bi iz pastete s pricom o njima. Englezi totalno neutemeljenu i sumnjivu pricu o Robin Hudu ekranizuju svakih desetak godina!!! Mi sutimo i o dokazanim herojima, to govori o karakteru mog naroda!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#702 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by hrasno38 »

sretjko wrote:
sarajvosa wrote:Do suživota ćemo doći jedino ISTINOM.I naravno da nisu svi Srbi isti.Bio bi ponosan i ja se nadam da je u svim ti nedjelima bilo par Srba koji su osudili te zlocine.
a istina je da su svi srbi zločinci i miševi osim jove divjaka i slaviše šućura. osmanlije, austro-ugare, ndh smo samo sanjali. muslimanski intelektualci pišu deklaraciju 1941. u banjaluci, zašto je pišu? iz čista mira?

istina je samo jedna, a to je da je na ovim prostorima klanje masovan i rasprostranjen sport na koji niko nije imun. a prikazivati samo jedna kao koljače a samo druge kao žrtve je naprosto neistina. eto toliko od mene.
Znas donekle si u pravu na Balkanu ubijanje nevinih je nesto sto je postalo standardno u svakom ratu samo u svemu tome je jako bitna kolicina uradjenih zlocina i u tome u proslom ratu Srbi tj. Cetnici su svjetski sampioni kao sto su u drugom svjetskom ratu u tome bili Hrvati tj. Ustase. Nije isto poklat i pobit 10.000 i 100 mada je i jedno i drugo zlocin. Istina je davno otkrivena i o njoj se ne mora mastati niti se ona mora izmisljati...istina je dokazana i pokazana kao i ona o Jasenovcu, kao i ona o cetnickom klanju i jamama iz WWII u istocnoj Hercegovini, kao i ona o klanjima Handzar divizije ali ono sto su Ustase bile u WWII to su Cetnici, JNA i VRS-a bila u ovom zadnjem ratu. Ustase su htjeli istrijebiti Srbe, Jevreje i Rome a Cetnici su htjeli istrijebiti Muslimane i Hrvate. Svako negiranje ove istine samo pokazuje kukavicluk strana koje su vrsile sve te zlocine. I da vrlo jasno i glasno Srbi (kao vojska ne kao nacija) u proteklom ratu su bili koljaci a Muslimani su bili zrtve i to strasne i nezamislive zrtve svidjalo se to tebi ili ne!!!!
BezDobrogNaslova

#703 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by BezDobrogNaslova »

El_comadante wrote:
BezDobrogNaslova wrote:Ja sam za to da svako ko je cinio necovjecna djela i zlocine, a ubijanje zena i djece jeste strasan zlocin, odgovara za to. Uopste mi nije namjera bila da uvrijedim porodice nevino nastradalih, i iskreno mi je zao svake nevine zrtve u ovom ratu. Ovde dobar komentara insistira na kolektivnoj odgovornosti, a to jednostavno nije istina. Sad bih ja, trebao da mrzim citavo Sarajevo, jer je moja otac prosao golgotu Viktor Bubnja, samo zato sto je Srbin? Meni, to ne pada na pamet.
Murat Sabanovic je prijetio da ce dici hidroelektranu u vazduh sto je zesca nebuloza, jer se ona brana ne moze tek tako lako dici u vazduh. Ono sto je uradio je da je ispustio jezero prema Visegradu, i ogromna bujica je odnijela pjesacki most u Duscu, a dobrano ostetila Cupriju. Sreca, pa doticni nije znao da istovremeno digne sve propuste na hidroelektrani, jer bi u tom slucaju od Cuprije ostala samo uspomena na mjesto gdje je stajala. On nije samo prijetio da ce dici branu u vazduh, nego je i pokusao da potopi citav grad. Da ne ulazim u to, kako je macolom srusio spomenik Andricu i bacio u ga u Drinu.
Btw. nije istina da nema Bosnjaka u skupstini, ima ih predsjednik Skupstine je jedan od ovih sto govore na ovom filmu, Suljo Fejzic.
znaći jedan Bošnjak u skupštini opštine gdje je bilo prije rata oko 60% bošnjaka eto na šta su spali
SDA je dobila 2 mandata na poslednjim lokalnim izborima. U Opstini radi sigurno 5 Bosnjaka, naravno, oni sa stelom, koji vikendom putuju kuci u Sarajevo. Ovi sto su se vratili da zive ovde, se zlopate, kao i vecina ljudi ovde. Sto se tice, toga da je bilo 60 posto Bosnjaka prije rata, odnos je mozda i koji procenat veci, prema popisu iz 1991. u Visegradu je zivilo 13471 Bosnjak i 6743 Srba. U Sarajevu je prema istom popisu bilo 157 000 Srba, koliko ih ima sad?
Sarajevkica

#704 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

BezDobrogNaslova wrote: SDA je dobila 2 mandata na poslednjim lokalnim izborima. U Opstini radi sigurno 5 Bosnjaka, naravno, oni sa stelom, koji vikendom putuju kuci u Sarajevo. Ovi sto su se vratili da zive ovde, se zlopate, kao i vecina ljudi ovde. Sto se tice, toga da je bilo 60 posto Bosnjaka prije rata, odnos je mozda i koji procenat veci, prema popisu iz 1991. u Visegradu je zivilo 13471 Bosnjak i 6743 Srba. U Sarajevu je prema istom popisu bilo 157 000 Srba, koliko ih ima sad?
Jel imas ti stida i srama u zivotu uopste? Kako mozes porediti sudbinu sarajevskih Srba (od kojih je ogromna vecina napustila Sarajevo NAKON REINTEGRACIJE) sa sudbinom Bosnjaka istocne Bosne??? FUJ
agnostic_front

#705 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by agnostic_front »

157000 srba poginulo u dobrovoljačkoj.
Sarajevkica

#706 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

Najgora zvjerstva, najgori, najodvratniji, najnehumaniji zlocini su pocinili Srbi iz Istocne Bosne. A onda nam dolazi smrad iz Visegrada i kaze da je hiljade zena silovano, djeca ziva spaljena, muskarci naravno skoro svi redom streljani na najzvjerskiji nacin i baceni niz Drinu, zbog Murata Sabanovica.

I kaze da se sudbina sarajevskih Srba moze porediti s tim. FUJ
sretjko

#707 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by sretjko »

joint union wrote:
sretjko wrote:
sarajvosa wrote:Do suživota ćemo doći jedino ISTINOM.I naravno da nisu svi Srbi isti.Bio bi ponosan i ja se nadam da je u svim ti nedjelima bilo par Srba koji su osudili te zlocine.
a istina je da su svi srbi zločinci i miševi osim jove divjaka i slaviše šućura. osmanlije, austro-ugare, ndh smo samo sanjali. muslimanski intelektualci pišu deklaraciju 1941. u banjaluci, zašto je pišu? iz čista mira?

istina je samo jedna, a to je da je na ovim prostorima klanje masovan i rasprostranjen sport na koji niko nije imun. a prikazivati samo jedna kao koljače a samo druge kao žrtve je naprosto neistina. eto toliko od mene.
Sratjko, daj jednu deklaraciju srpskih intelektualaca. Jos vrijeme civilizacije, telefona, TV-a...
Jbg, kol'ko god se upiro, nije isto da ga hebes...
zarko korac, natasa kandic, sonja biserko, srdja popovic, nebojsa popov, bogdan bogdanovic vesna pesic, sonja liht, petar lukovic, nenad canak, cak i vuk draskovic... i mnogi drugi. sve su to srpski intelektualci koji su jasno i glasno osudjivali zlocine nad bosnjacima cijelo vrijeme rata ali njihova se pikala kao i ona banjaluckih intelektualaca 1941.
wolf07

#708 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by wolf07 »

BezDobrogNaslova wrote:
El_comadante wrote:
BezDobrogNaslova wrote:Ja sam za to da svako ko je cinio necovjecna djela i zlocine, a ubijanje zena i djece jeste strasan zlocin, odgovara za to. Uopste mi nije namjera bila da uvrijedim porodice nevino nastradalih, i iskreno mi je zao svake nevine zrtve u ovom ratu. Ovde dobar komentara insistira na kolektivnoj odgovornosti, a to jednostavno nije istina. Sad bih ja, trebao da mrzim citavo Sarajevo, jer je moja otac prosao golgotu Viktor Bubnja, samo zato sto je Srbin? Meni, to ne pada na pamet.
Murat Sabanovic je prijetio da ce dici hidroelektranu u vazduh sto je zesca nebuloza, jer se ona brana ne moze tek tako lako dici u vazduh. Ono sto je uradio je da je ispustio jezero prema Visegradu, i ogromna bujica je odnijela pjesacki most u Duscu, a dobrano ostetila Cupriju. Sreca, pa doticni nije znao da istovremeno digne sve propuste na hidroelektrani, jer bi u tom slucaju od Cuprije ostala samo uspomena na mjesto gdje je stajala. On nije samo prijetio da ce dici branu u vazduh, nego je i pokusao da potopi citav grad. Da ne ulazim u to, kako je macolom srusio spomenik Andricu i bacio u ga u Drinu.
Btw. nije istina da nema Bosnjaka u skupstini, ima ih predsjednik Skupstine je jedan od ovih sto govore na ovom filmu, Suljo Fejzic.
znaći jedan Bošnjak u skupštini opštine gdje je bilo prije rata oko 60% bošnjaka eto na šta su spali
SDA je dobila 2 mandata na poslednjim lokalnim izborima. U Opstini radi sigurno 5 Bosnjaka, naravno, oni sa stelom, koji vikendom putuju kuci u Sarajevo. Ovi sto su se vratili da zive ovde, se zlopate, kao i vecina ljudi ovde. Sto se tice, toga da je bilo 60 posto Bosnjaka prije rata, odnos je mozda i koji procenat veci, prema popisu iz 1991. u Visegradu je zivilo 13471 Bosnjak i 6743 Srba. U Sarajevu je prema istom popisu bilo 157 000 Srba, koliko ih ima sad?
Za te sarajevske Srbe prvo pitaj Krajisnika! Osim toga, ono sto je nekad prije rata bilo Sarajevo probaj posmatrati i danas kao Srajevo pa ces vidjeti da ih i ne fali bas puno (Pale, tzv. Istocno Sarajevo itd.). U najkracem, poredjenje ti je bezveze!
Banksy

#709 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Banksy »

Šta uradiste od teme ...
julisiz es grant

#710 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by julisiz es grant »

Banksy wrote:Šta uradiste od teme ...
Šta? Treba da oćutimo saloncima?
Toffee karamela

#711 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Toffee karamela »

BezDobrogNaslova wrote:

Neki otišli tik pred rat blagovremeno upozoreni na blitzkrieg, da sačekaju tih 7-10 dana dok borbe ne prođu pa da se onda vrate. Otišli većinom sa najlon kesama i štednim knjižicama i kako se rat nije odvijao kako su im iz SDS-a garantovali ostali zanavijek u izbjeglištvu.

Neki otišli prilikom reintegracije, što milom što silom (tjerani od svojih). Urbana legenda kaže da je Momčilo Krajišnik tu odigrao ključnu ulogu. Zapravo većina prije rata popisanih Srba tada je i otišla.

Poenta je da niko od njih nije završio preklanih vratova u Miljacki i to u hrpama kao u Podrinju.

A to što je Višegrađana Bošnjaka bilo duplo više od Srba a nad njima je izvršeno skoro 100%-no etničko čišćenje zaista mnogo šta govori. U Ruandi su Hutui bili većinski narod u odnosu na pobijene Tutsije, Nijemci nad Jevrejima itd. Valjda je ovo prvi put u historiji da manjinski narod genocidiše većinski. Tu je činjenicu dobro uočio Aca Stanković u emisiji u kojoj mu je bio gost Mile Dodik. Koga interesuje kako je Mile objasnio taj fenomen neka potraži taj Nu2 na youtubeu. Vaistinu će imati šta da čuje.
forel

#712 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by forel »

BezDobrogNaslova wrote:
El_comadante wrote:
1996 godina, onaj papak iz Zabrdja Krajisnik apeluje na sav srpski zivanj u Sarajevu da se iseli, iz grada jer mu je bilo krivo sto je Slobo ''dao Sarajevo''.Nemozes porediti nasilno protjerivanje sa odlaskom, i ne zaboravi, Grbavica, Vogosca, Ilidja, nisu ''osvojeni'' nego su reintegrirani u Sarajevo.Dok je iz RS i gradova u RS su ljudi deportovani i protjerivani.Pitam ja tebe eto posto si srbin, moze li se porediti kad u Visegrad upadnu ''Beli orlovi'' pobiju 3000 ljudi, i protjeraju stranovnistvo i poredit to sto je Krajisnik ispunio glavu sarajevskim srbima da idu iz Sarajeva?ARBiH nije kontrolisala podrucja Ilidje, Vogosce, Grbavice ali odatle su Srbi sami ostisli, cak sta vise je bilo poziva sa bosanske strane poziv sarajevskim srbima ''ko nije okrvario ruke neka ostane''.Prvi povratnici u RS su ubijani, koji je to srpski povratnik u Sarajevo ubijen?Neces naci ni jednog, mnogi su se vracali i prodavali stanove i odlazili iz Sarajeva.Ako se vec hocemo na to pozivat.Moja porodica je dobila stan u Olimpijskoj ulici, srbin koji je zivio u tom stanu je jos prije rata otisao, mi smo stan dobili tek 94 godine.2000 te godine je podnio zahtijev za povrat, moja porodica delozacija.Taj je covjek vratio se, za 2 mjeseca prodao stan i otisao.To svi vi znate, da kad je bila aktivna ta ''povrat'' novine su bile pune oglasa ''mjenjam stan u Sarajevu za stan u B.Luci''.Ponovno ti govorim ako zelimo razgovarat na postenoj razin i cistog obraza moramo tako nastupit.Danas u Vogosci malo ima Srba, a sve do 96 godine taj prostor je kontrolisao VRS.Postavlja se pitanje, zasto su ti ljudi odlazili, ako se zna da je za svo vrijeme reintegracije Umprofor konstanto bio prisutan u tim djelovima.Dobro se sjecas snimaka gdje na Ilidjanskom groblju srbi koji odlaze iz Sarajeva iskopavaju koste svojum umrlih.Prvi povratnik na Pale je ubijen, prvi povratnici u RS su zivljeli u konstantnom strahu.Zamisli ti ko srbin, vratis se u Sarajevo, i da su vrseni masovni zlocini u 2 rata kao nad bosnjacima Visegrada, da su ucinili recimo bosnjaci i tebi u prvom komsiluku, bosnjaci naprave teferic sa arapskom muzikom, tekbirima, bas kao sto ravnogorski cetnicki pokret šenluci u Visegradu.Daj nemojmo biti licemjerni, to su cinjenice preko kojih niko ne moze preci.Ti i dan danas imas sva srpska kulturno umjetnicka drustva u Sarajevu, u Srebrenici je pokrenuto da se pravi bosnjacki centar pola srba iz Srebrenice se uzdiglo protiv toga.Ali se nisu uzdigli protiv toga sto u avliji zene koja je u srebrenickom genocidu izgubila svu porodicu izgradi crkva, koja ni dan danas se ne mice.Sta mislis da ja tebi u avliju napravim đamiju, sa jedno 2 munare da li bi ti to trpio?Prema tome suzivot, oprost i neki mir se moze postic jedino ako razgovaramo na realnim cinjenicama.Na Trebevicu postoje Kazani, gdje su bolesnici pokupili srbe iz kuca i pobili ih i pobacali u jamu, ploca i simbol stradanja je obiljezen i nazvan pravim imenom zlocin.U Visegradu desetkovano stanovnistvo i nekome smeta rijec genocid?Jel mozda trebalo sve da pobiju pa da se onda nazove genocid?Hocete razgovarat na fer osnovama moramo prihvatit stvari onakve kakve jesu.Zlocina je bilo na sve strane, ali samo srpski narod i dan danas one koji su cinili te zlocine nazivaju herojima i velicaju ih.Svi sarajevski Srbi su dobili nazad svoju imovinu ili su u procesu da dobiju, u RS -u ta nakaradna gradjevina Andric grad gradjena na imovini bosnjaka.To je realnost, srbi (cast pojedincima) uvijek su tezili tome da vladaju nad nekim, a ne da sa njim zive kucu uz kucu.

Mali edit : Molio bih ponovno da se umjesto relativiziranja zlocina pocinjenih nad nevinim ljudima Visegrad i iz postovanja prema zrtvama okrenemo TEMI, a ne da okrecemo pricu kako nama cejf.
sretjko

#713 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by sretjko »

Toffee karamela wrote:
BezDobrogNaslova wrote:

Neki otišli tik pred rat blagovremeno upozoreni na blitzkrieg, da sačekaju tih 7-10 dana dok borbe ne prođu pa da se onda vrate. Otišli većinom sa najlon kesama i štednim knjižicama i kako se rat nije odvijao kako su im iz SDS-a garantovali ostali zanavijek u izbjeglištvu.

Neki otišli prilikom reintegracije, što milom što silom (tjerani od svojih). Urbana legenda kaže da je Momčilo Krajišnik tu odigrao ključnu ulogu. Zapravo većina prije rata popisanih Srba tada je i otišla.

Poenta je da niko od njih nije završio preklanih vratova u Miljacki i to u hrpama kao u Podrinju.

A to što je Višegrađana Bošnjaka bilo duplo više od Srba a nad njima je izvršeno skoro 100%-no etničko čišćenje zaista mnogo šta govori. U Ruandi su Hutui bili većinski narod u odnosu na pobijene Tutsije, Nijemci nad Jevrejima itd. Valjda je ovo prvi put u historiji da manjinski narod genocidiše većinski. Tu je činjenicu dobro uočio Aca Stanković u emisiji u kojoj mu je bio gost Mile Dodik. Koga interesuje kako je Mile objasnio taj fenomen neka potraži taj Nu2 na youtubeu. Vaistinu će imati šta da čuje.
"blietzkrieg"? :D vrlo rado bih ti odgovorio na ovaj prvi pasus ali onda baš odosomo u debeli off. uglavnom, pričaš napamet naučene fraze.
Romanista 101%

#714 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Romanista 101% »

meni nije jasno sta rade cetnici na ovoj temi, postoji li ovdje moderacija :roll:
Arsenal Royal

#715 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Arsenal Royal »

Sa srbijom se uopšte nije obračunalo kako treba.Nisu prošli kao nacisti u WWII.Zadržali su genocidnu tvorevinu PC,izvukli se bez ratne odštete,te nisu proglašeni agresorom već su amnestirani.Narod se i dalje tamo hrani propagandom,nastoji se relativizirati zločin te srbe pokazati kao najveće žrtve u prošlom ratu.

Isti recept da se sve ovo opet ponovi samo ne u Višegradu već u Sarajevu,Tuzli i Zenici za jedno 30 godina.
BezDobrogNaslova

#716 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by BezDobrogNaslova »

Ja sam jedan od ljudi koji je zbog vlastitog hira napustio Sarajevo, iz istog onog hira,zbog kog su Bosnjaci napustili Visegrad. Ne umanjujem zrtve, u ovom ratu su najvise nastradali oni koji su najmanje krivi, niti sam negdje napisao da je neko trebao biti ubijen zbog toga sto je Murat Sabanovic radio ono sto je radio. Kriminalaca i neljudi je bilo na svim stranama u ovom ratu.
Sto se tice promjene etnicke slike, evo primjer Gorazda, 9800 Srba prije rata, sad ako ih ima 300 dobro je. Rat je jedno veliko zlo, i obicnom svijetu nije nista dobro donio, osim onima koji su se zdusno borili da do njega dodje. Pitajte Sabanovice, Murata i Avdiju. sta su imali prije rata, a sta imaju sad i kako su to zaradili, a i ovamo ih ima koliko hoces posleratnih bogatasa.
Ocigledno je da se ovi moji postovi shvataju kao provokacija, a nije mi bila namjera, da vrijedjam porodice nevino nastradalih,pa cu se povuci iz dalje diskusije.
Sarajevkica

#717 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

BezDobrogNaslova wrote:Ja sam jedan od ljudi koji je zbog vlastitog hira napustio Sarajevo, iz istog onog hira,zbog kog su Bosnjaci napustili Visegrad. Ne umanjujem zrtve, u ovom ratu su najvise nastradali oni koji su najmanje krivi, niti sam negdje napisao da je neko trebao biti ubijen zbog toga sto je Murat Sabanovic radio ono sto je radio. Kriminalaca i neljudi je bilo na svim stranama u ovom ratu.
Sto se tice promjene etnicke slike, evo primjer Gorazda, 9800 Srba prije rata, sad ako ih ima 300 dobro je. Rat je jedno veliko zlo, i obicnom svijetu nije nista dobro donio, osim onima koji su se zdusno borili da do njega dodje. Pitajte Sabanovice, Murata i Avdiju. sta su imali prije rata, a sta imaju sad i kako su to zaradili, a i ovamo ih ima koliko hoces posleratnih bogatasa.
Ocigledno je da se ovi moji postovi shvataju kao provokacija, a nije mi bila namjera, da vrijedjam porodice nevino nastradalih,pa cu se povuci iz dalje diskusije.
Zasto ignoriras argumente forela? Zasto ne odgovaras konkretno na njegov post nego samo onako hinjavo i salonski komentiras? Zasto te I DALJE nije sramota porediti subdinu sarajevskih Srba sa sudbinom visegradskih Bosnjaka? Jel ti znas koliko bi Bosnjaci Visegrada bili sretni da su imali sudbinu sarajevskih Srba?

I na kraju: kako uopste mozes zivjeti u tom gradu nakon onog sto se dogodilo? Tamo je zlocin bukvalno u zraku, najdepresivnije i najtuznije i najogavnije mjesto u BiH.
Arsenal Royal

#718 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Arsenal Royal »

Da sam se ja pitao 95 kao neki međunarodni faktor prvo bi dopustio završetak oslobađanja Bosne do strane koalicije ARBIH i HR isto onako kako su Hrvatima dopustili da oslobode svoju zemlju.Ako bi se Milošević umješo slanjem korpusa iz Srbije izbombardovo bi oca boga od Srbije tako da bi je vratio u predindustrijsko doba.

Potom bi sudio kao u Nurembergu političkom vrhu Srba i u roku od jedne godine iznjeo presude doživotne robije.A ne ko sad da im se sudi po 20 godina i da jedan Šešelj može cirkus praviti od Suda.Potom bi Srbija trebala plaćati odštetu za ratove u ex yugoslaviji i tačka!Vjerujte da je ovako urađeno ni jednom Saloncu ne bi palo napamet da dolazi na ovakve teme i soli nam pamet o muslimanskim lavovima koji su jeli srbe za doručak u pionirskog dolini..Već bi zurili u pod svi crveni i izvinjavali bi se 100 puta na dan svim bošnjačkim žrtvama u prošlom ratu.
negredo

#719 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by negredo »

BezDobrogNaslova wrote:Ja sam jedan od ljudi koji je zbog vlastitog hira napustio Sarajevo, iz istog onog hira,zbog kog su Bosnjaci napustili Visegrad. Ne umanjujem zrtve, u ovom ratu su najvise nastradali oni koji su najmanje krivi, niti sam negdje napisao da je neko trebao biti ubijen zbog toga sto je Murat Sabanovic radio ono sto je radio. Kriminalaca i neljudi je bilo na svim stranama u ovom ratu.
mislim da je boldirano sustina price.... Da su Bogdo bosanski muslimani iz Visegrada napustili Visegrad....zivi :)
sretjko

#720 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by sretjko »

Arsenal Royal wrote:Sa srbijom se uopšte nije obračunalo kako treba.Nisu prošli kao nacisti u WWII.Zadržali su genocidnu tvorevinu PC,izvukli se bez ratne odštete,te nisu proglašeni agresorom već su amnestirani.Narod se i dalje tamo hrani propagandom,nastoji se relativizirati zločin te srbe pokazati kao najveće žrtve u prošlom ratu.

Isti recept da se sve ovo opet ponovi samo ne u Višegradu već u Sarajevu,Tuzli i Zenici za jedno 30 godina.
ti porediš nijemce koji su dva puta cijeli svijet zavili u crno i pobili milione i milione ljudi sa srbima koji su ubili, po mirsadu tokači, 60.000 bosnjaka u gradjanskom ratu u bih a samih srba ubijeno 30.000. posto se pozivate na sudske presude, sud u hagu je rekao da nije bila agresija a dejton kaze tragican sukob zaracenih strana.

stvarno nisi normalan.
Sarajevkica

#721 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

Pokusavam i ne mogu da razumijem kako ljudi, obicni ljudi, nisu reagirali na ono sto se desilo njihovim komsijama? Procitala sam svjedocenja silovanih djevojaka i djevojcica Istocne Bosne i opstepoznato je bilo u Zvorniku i Foci recimo da su djevojke redovno i masovno silovane - zene Srpkinje u tim gradovima su znale. A ne samo da nisu uradile nista nego tokom i poslije rata svjedocile u korist silovatelja. Isto kao ovi iz Tomasica koji su cijelo vrijeme znali gdje su lesevi, kao sto ih vjerovatno ima jos Bog zna koliko po Bosni...ta generalna, siroka podrska obicnog naroda ovim zlocincima. Tesko je to objasniti "multikulti" ljudima u Sarajevu koji jednostavno ne znaju taj mentalitet, koji ne znaju o kojim je "ljudima" rijec.
Sarajevkica

#722 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

sretjko wrote:
ti porediš nijemce koji su dva puta cijeli svijet zavili u crno i pobili milione i milione ljudi sa srbima koji su ubili, po mirsadu tokači, 60.000 bosnjaka u gradjanskom ratu u bih a samih srba ubijeno 30.000. posto se pozivate na sudske presude, sud u hagu je rekao da nije bila agresija a dejton kaze tragican sukob zaracenih strana.

stvarno nisi normalan.
Cetnice, prije nego sto dobijes ban (a dobices, budi siguran), daj mi reci kako je to tako da je od tih 30 000 ubijenih Srba, samo 4000 civla, a od 60 000 Bosnjaka 33 000 civila? Imas li uopste odgovor na to? Kako ste to mogli? Zasto ? Zasto toliko civila?
PM72

#723 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by PM72 »

Na ovoj temi je trebalo pustiti par klipova iz filma i zahvalnost Avdi na trudu prilikom pravljenja ovako potresnog dokumantaraca.Sve ostalo je naprđivanje,čačkanje nezacjeljenih rana i iživljavanje pročetnika,dijasporaca i Alijinih vehabijica.
Prava navala friško registrovanih balavundera od kojih dosta nije bilo rođeno 1992 a ima i onih banovanih pa ponovo registrovanih.

Chmoljo,zaključaj temu radi pijeteta prema žrtvama.
spreca

#724 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by spreca »

sretjko wrote:
Arsenal Royal wrote:Sa srbijom se uopšte nije obračunalo kako treba.Nisu prošli kao nacisti u WWII.Zadržali su genocidnu tvorevinu PC,izvukli se bez ratne odštete,te nisu proglašeni agresorom već su amnestirani.Narod se i dalje tamo hrani propagandom,nastoji se relativizirati zločin te srbe pokazati kao najveće žrtve u prošlom ratu.

stvarno nisi normalan.
Tebi ovo malo? :shock: .....a koliko bi ih uopste pobili da ste imali tu vojnu snagu koju je imao hitler vas brat po ideologiji i taktiki.......u BiH nije bio gradjanski rat nego velikosrpska agresija na suverenu drzavu......tebe uopste nije sramota omalovazavati sve te zrtve?
spreca

#725 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by spreca »

PM72 wrote:Na ovoj temi je trebalo pustiti par klipova iz filma i zahvalnost Avdi na trudu prilikom pravljenja ovako potresnog dokumantaraca.Sve ostalo je naprđivanje,čačkanje nezacjeljenih rana i iživljavanje pročetnika,dijasporaca i Alijinih vehabijica.
Prava navala friško registrovanih balavundera od kojih dosta nije bilo rođeno 1992 a ima i onih banovanih pa ponovo registrovanih.

Chmoljo,zaključaj temu radi pijeteta prema žrtvama.
:thumbup:
Post Reply