Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post Reply
Helena2014

#701 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Helena2014 »

:shock: :shock:

Čović: SNSD je naš partner iz Republike Srpske

"Mi smo odabrali partnera iz Republike Srpske još prije desetak dana, a to je SNSD i stranke okupljene oko njih", izjavio je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

"Ovaj sporazum što smo danas potpisali nije u suprotnosti sa bilo čim o čemu smo razgovarali sa SNSD-om. Ovo je samo osnova, nije čak ni sporazum, već su samo osnovni pravci našeg djelovanja i ne vidim tu nikakvu razliku u odnosu na ono o čemu smo razgovarali sa SNSD-om”, istakao je Čović za RTRS.
Čović kaže da je zagovornik ideje da se vlasti prvo formiraju na nivou entiteta, pa onda na nivou BiH.

"Treba biti realan jer imamo grupaciju stranaka iz FBiH koja je napravila sporazum sa jednom grupacijom iz RS i drugu sa drugom. Ja sam zagovornik ideje da prvo formiramo vlast u entitetima, pa onda da dogovoraramo nivo BiH", rekao je Čović.

Image

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Co ... 73951.html
BHCluster

#702 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Postojeći daytonski ustav podrazumjeva ovakvo postojeće stanje a u
dokumentu se govori ustavnim promjenama. Znači kako osigurati
institucionalnu ravnopravnost?

Znači imamo one koji misle da su promjene potrebne i one koji ih ne žele, uvijek je tako bilo.
Ja mislim da se te promjene oko Ustava odnose na Ustav Federacije.
I ja sam mislio u početku ali sam vidio da piše na cijeloj teritoriji BiH,
mislim da se ovaj komad paira (zasad) misli ponuditi na potisivanje i srpskoj strani.
Razumijem ali ako uzmemo uvod u Aneks 4 sve polje istog je u kontradikciji sa svim stavkama u uvodu Aneksa 4, zato mislim da se odnosi na ovo drugo.
Lincoln-Burrows

#703 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Lincoln-Burrows »

BHCluster wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:
Ja mislim da se te promjene oko Ustava odnose na Ustav Federacije.
mislim da se ovaj komad paira (zasad) misli ponuditi na potisivanje i srpskoj strani.
Razumijem ali ako uzmemo uvod u Aneks 4 sve polje istog je u kontradikciji sa svim stavkama u uvodu Aneksa 4, zato mislim da se odnosi na ovo drugo.
Moglo bi biti.
spreca

#704 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by spreca »

Lincoln-Burrows wrote:Postojeći daytonski ustav podrazumjeva ovakvo postojeće stanje a u
dokumentu se govori ustavnim promjenama. Znači kako osigurati
institucionalnu ravnopravnost?

Znači imamo one koji misle da su promjene potrebne i one koji ih ne žele, uvijek je tako bilo.
Ne....imamo jedne koji bi htjeli kruha preko pogace
BHCluster

#705 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Moglo bi biti.
Presuda u slucaju S-F je dokaz tome.
detroit-mercy

#706 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by detroit-mercy »

Lincoln-Burrows wrote:
"Prilikom donšenja ustavnih rješenja osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata, i Srba, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), i građana BiH-kako stoji u Ustavu BiH-Aneks lV na cijeloj teritoriji BiH.

U institucijama na svim nivoima osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima. U prihvatljivom roku uskladiti Ustav BiH i lzborni zakon BiH sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)", stoji u dijelu sporazuma koji se odnosi na ovo.
Hoće li mi netko objasniti kako će na pr. Hrvati biti instiucionalno jednakopravni sa Srbima ako Srbi imaju svoju vladu? Hvala unaprijed.
Pa imaju i Hrvati, vladu Federacije :mrgreen: .
Lincoln-Burrows

#707 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

detroit-mercy wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
"Prilikom donšenja ustavnih rješenja osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata, i Srba, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), i građana BiH-kako stoji u Ustavu BiH-Aneks lV na cijeloj teritoriji BiH.

U institucijama na svim nivoima osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima. U prihvatljivom roku uskladiti Ustav BiH i lzborni zakon BiH sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)", stoji u dijelu sporazuma koji se odnosi na ovo.
Hoće li mi netko objasniti kako će na pr. Hrvati biti instiucionalno jednakopravni sa Srbima ako Srbi imaju svoju vladu? Hvala unaprijed.
Imaju ali mislim da je taj nivo vlasti višak, zbog tog nivoa vlasti nije ostvarena institucionalna ravnopravnost.
Taj nivo vlasti je i suvišan za ulazak u EU, ustvari i nije ako će FBiH ući samostalno.
It_is_a_Leclerc

#708 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by It_is_a_Leclerc »

Lincoln-Burrows wrote:
Breathless wrote:
Pod institucionalnom ravnopravnoscu se misli na ukidanje diskriminatorskih odredbi po kojima jedan hrvatski glas vrijedi kao sest bosnjackih?
Institucionalna ravnopravnost je jasan pojam ali je tebi najasan.
Institucionalna ravnopravnost podrazumijeva jednaku zastupljenost konstitutivnih kategorija u institucijama vlasti i državnoj upravi.

Što se ovog danas tiče, puno toga će zavisiti od partnera iz RS-a. Ako to bude Dodik, onda definitivno ne bih bio spreman podržati takvu vlast, jer je Dodik kao destabilizator zemlje, apsolutno neprihvatljiv, za mene kao njenog građanina. Mislim da Dodik nema većinu u RS-u, pogotovo ne bez sedam poslanika koliko imaju Šukalo i Domovina, ali eto.. Sačekajmo.. Ako bi u vlast trebao ući Dodik, ja smatram da bi SDA i DF trebali blokirati njenu uspostavu i Čoviću srušiti vlade u HNK i SBK, i njihovo uspostavljanje usloviti isključivanjem Dodika sa nivoa države. AKo bi u vlast ,pak, ušao Savez za promjene, dao bih takvoj vlasti pola godine, čisto da vidim da li imaju kapaciteta za bolje.
Lug

#709 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Lug »

Lincoln-Burrows wrote: Pa lijepo...Zajedno sa bosnjacima traze promjenu ustava gdje se brisu svi aparthejdski elementi..npr. promjena imena rs-u,izbacivanje pravoslavnog iz institucijalnog...pa kad izbacis vjersko i etnicko iz institucijalnog,TADA nije problem da u BIH imas 3 ili vise entiteta,jer ti entiteti bi bili zasnovano na vecini jednog naroda ,a ne bi bili obojeni aparthejdskim prefiksima koji bi asocirali na jedan narod i omalovazavali druge narode...problem nije sto je 90% srba u manjem entietu,nego je problem sto taj entitet boje jednonacionalnim prefiksima i samo jednom religijom..meni sutra ne bi smetao entitet u cijim granicama bi bili hrvati vecinsko stanovnistvo,ako bi institucije(policija,zdravstvo,skolstvo) bilo jednobrazno kao u u svim ostalim entitetima...

T bi bilo jedno od riješenja međutim moram ti saopćiti da će Srbi ovo tvoje odjebaus u startus a i pregolem je to zahvat.
Mislim da mene ne vrijeđa naziv RS jer su Srbi jedan od naroda u BiH i sami su izabrali naziv, ne vrijeđa me ni jedan naziv
osim tipa :čedo, balija, ujo i sl.
Policija i školstvo su već riješene stvari koje se neće dirati, to će funkcionirati i dalje.
cuj sami izabrali, pa nisu oni sami u manjem entitetu..ima tu vise konstutivaca..slazes se?
U sustini ti nebi nista mjenjao, samo bi dodao HB :zzzz: ..e pa ne moze, hebo bi se a da ti ne udje..
Lincoln-Burrows

#710 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

It_is_a_Leclerc wrote:
Institucionalna ravnopravnost podrazumijeva jednaku zastupljenost konstitutivnih kategorija u institucijama vlasti i državnoj upravi.

Što se ovog danas tiče, puno toga će zavisiti od partnera iz RS-a. Ako to bude Dodik, onda definitivno ne bih bio spreman podržati takvu vlast, jer je Dodik kao destabilizator zemlje, apsolutno neprihvatljiv, za mene kao njenog građanina. Mislim da Dodik nema većinu u RS-u, pogotovo ne bez sedam poslanika koliko imaju Šukalo i Domovina, ali eto.. Sačekajmo.. Ako bi u vlast trebao ući Dodik, ja smatram da bi SDA i DF trebali blokirati njenu uspostavu i Čoviću srušiti vlade u HNK i SBK, i njihovo uspostavljanje usloviti isključivanjem Dodika sa nivoa države. AKo bi u vlast ,pak, ušao Savez za promjene, dao bih takvoj vlasti pola godine, čisto da vidim da li imaju kapaciteta za bolje.
Institucionalna ravnopravnost podrazumijeva isti nivo vlasti na zacrtanom nivou ( to bi entiteti bili ekvivalent u našem slučaju) i
proporcionalnu zastupljenost u institucijama državne vlasti.

A koliko sam te shvatio ti misliš da ima ravnopravnijih koji će diktirati ove promjene,
ja sam recimo uvjeren ako SzP formira vlast u RS da će ga Čović prihvatiti u vladi.

Ako SDA i DF mogu blokirati SNSD to bi značilo da mogu drmati zemljom kako ih volja.
detroit-mercy

#711 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by detroit-mercy »

Lincoln-Burrows wrote:
detroit-mercy wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Imaju ali mislim da je taj nivo vlasti višak, zbog tog nivoa vlasti nije ostvarena institucionalna ravnopravnost.
Taj nivo vlasti je i suvišan za ulazak u EU, ustvari i nije ako će FBiH ući samostalno.
Pa dobro onda, vladaju u kantonima gdje su vecina, opstinama gdje su vecina :mrgreen: nalaze se u vijecu ministara. Jel treba jos :mrgreen: .
Kikibombona

#712 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Kikibombona »

pici wrote:
N.N. - 19.11.2014 16:43

"Mi smo odabrali partnera iz Republike Srpske još prije desetak dana, a to je SNSD i stranke okupljene oko njih", izjavio je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

"Ovaj sporazum što smo danas potpisali nije u suprotnosti sa bilo čim o čemu smo razgovarali sa SNSD-om. Ovo je samo osnova, nije čak ni sporazum, već su samo osnovni pravci našeg djelovanja i ne vidim tu nikakvu razliku u odnosu na ono o čemu smo razgovarali sa SNSD-om”, istakao je Čović za RTRS.

Čović kaže da je zagovornik ideje da se vlasti prvo formiraju na nivou entiteta, pa onda na nivou BiH.

"Treba biti realan jer imamo grupaciju stranaka iz FBiH koja je napravila sporazum sa jednom grupacijom iz RS i drugu sa drugom. Ja sam zagovornik ideje da prvo formiramo vlast u entitetima, pa onda da dogovoraramo nivo BiH", rekao je Čović.

:mrgreen:

Metodije kupuj te glasove vidišH da te Ćakaju za upad u vlaK :mrgreen:
Isto kao i prosle godine.

SDA i SNSD povalise SDP a sada ce po svemu sudeci i DF. Stvarno idiotzam. Bice da Lagumdzija i Komsic uopste nemaju mozga. Da se zgadi covjeku.

Jos cetri godine opstrukcije i ratne retorike...... sve preko ledja sirotinje!
detroit-mercy

#713 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by detroit-mercy »

Lincoln-Burrows wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Institucionalna ravnopravnost podrazumijeva isti nivo vlasti na zacrtanom nivou ( to bi entiteti bili ekvivalent u našem slučaju) i
proporcionalnu zastupljenost u institucijama državne vlasti.

A koliko sam te shvatio ti misliš da ima ravnopravnijih koji će diktirati ove promjene,
ja sam recimo uvjeren ako SzP formira vlast u RS da će ga Čović prihvatiti u vladi.

Ako SDA i DF mogu blokirati SNSD to bi značilo da mogu drmati zemljom kako ih volja.
Nemogu, potreban im je jak partner na srpskoj strani :mrgreen: . Vidis da je tamo bare/bare, da nije takva situacija, Micko bi opet bio u igri.
It_is_a_Leclerc

#714 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Opet greška. Ja ne znam u kojem momentu je to konkretno počelo, ali mi u BiH iz dana u dan vidimo jednu te istu sliku, koja se svodi na to da Srbi i Hrvati Bošnjake (u političkom smislu) dovode pred svršen čin i govore - "Uzmi ili ostavi". To ne može tako. Naš partner je Savez za promjene, a HDZ-ov je SNSD. I ne znam zašto bi, npr. SDA i DF trebali prihvatiti SNSD, kao HDZ-ovog parazita, a ne obratno - HDZ prihvatiti SzP ?!
Lincoln-Burrows

#715 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Mislim da je ključno tko će imati tri člana u Domu naroda u srpskom klubu.
Tko to bude može blokirati sve odluke koje donese neka druga vlast koja im ne odgovara.

Sačekajmo te podatke pa ako se kome blokira nek blokira.
Kikibombona

#716 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Kikibombona »

It_is_a_Leclerc wrote:Opet greška. Ja ne znam u kojem momentu je to konkretno počelo, ali mi u BiH iz dana u dan vidimo jednu te istu sliku, koja se svodi na to da Srbi i Hrvati Bošnjake (u političkom smislu) dovode pred svršen čin i govore - "Uzmi ili ostavi". To ne može tako. Naš partner je Savez za promjene, a HDZ-ov je SNSD. I ne znam zašto bi, npr. SDA i DF trebali prihvatiti SNSD, kao HDZ-ovog parazita, a ne obratno - HDZ prihvatiti SzP ?!
Radi jebene entitetske vlasti. Ako SNSD dobije entitetsku vlast, DF i SDA nemaju osnova insistirati na Savezu za promjene. Covic ima izgovor da kao partnera zeli vladajucu stranku u entitetu kako bi sistem bolje funkcionisao i kako bi se izbjegle opstrukcije. Da je Dodik popusio u RS, Covic bi morao pristati na koaliciju sa SDS i ostalim. Ovako, tesko..... U najboljem slucaju opstrukcije i tavorenje u naredne cetri godine.

Ja mislim da je sve ovo jako pogresno......

Ovdje niko nista ne dobija, samo gubi jadna sirotinja. Bosna se ne brani tako sto ce se uvaliti Dodiku i Covicu, pa radi toga cetri godine tapkati u mjestu. Bosna ce se braniti ako se SDA i DF na teritoriju koji kontrolisu izbore sa kriminalnom i korupcijom, razviju koliko-toliko posrnulu privredu. Kada plate u Zenici, Tuzli i Bihacu budu duplo vece nego u Bijeljini i Capljini, tada cemo imati drzavu.
Helena2014

#717 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Helena2014 »

Kikibombona wrote:
pici wrote:
N.N. - 19.11.2014 16:43

:mrgreen:

Metodije kupuj te glasove vidišH da te Ćakaju za upad u vlaK :mrgreen:
Isto kao i prosle godine.

SDA i SNSD povalise SDP a sada ce po svemu sudeci i DF. Stvarno idiotzam. Bice da Lagumdzija i Komsic uopste nemaju mozga. Da se zgadi covjeku.

Jos cetri godine opstrukcije i ratne retorike...... sve preko ledja sirotinje!

Ako je SNSD partner HDZ, to nikako ne znači da je i partner SDA. SDA je sa DF-om potpisao sporazum sa SzP i tačka.

Možda prođe Čović-Dodik-Radončić i ostali sa njima na državnom nivou, ali SDA neće ići u ovu koaliciju sa HDZ-SNSD-om bez DF-a samo radi fotelja. Vidjet ćeš

A utakmica se još igra za državni nivo.
Kikibombona

#718 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Kikibombona »

Helena2014 wrote:

Ako je SNSD partner HDZ, to nikako ne znači da je i partner SDA. SDA je sa DF-om potpisao sporazum sa SzP i tačka.

Možda prođe Čović-Dodik-Radončić i ostali sa njima na državnom nivou, ali SDA neće ići u ovu koaliciju sa HDZ-SNSD-om bez DF-a samo radi fotelja. Vidjet ćeš

A utakmica se još igra za državni nivo.
Pa sta bi to znacilo za BiH ako bi SNSD iz RS kocio svaki moguci proces?
Sta ako budu imali dovoljno u Domu naroda da blokiraju sve procese?

Realno, njihova moc je visestruko veca u odnosu na SzP u ovom trenutku. Zbog toga bi odgovornost bila na SDA i DF jer su iz politikantskih razloga uzeli manjeg a zaobisli jaceg igraca. Taj igrac ima pravo kociti sve procese kao sto je kocila SDA kada su bili u opoziciji. To nije dobro za drzavu.

Ja bih volio da je SDS formirao vlast u RS, cisto radi promjene, da vise ne gledam onog bizona...... al jbg.........

U krajnjem slucaju, neka SDA i DF uvedu SDS a Covic SNSD u drzavnu vlast. :D Eto komprimis.....

Ludnica od drzave. Najvise mi zao raje koja prezivljava u ovom zatvoru. Boli kurac ove koji imaju, mogu se nadmudrivati i navijati. Onaj koji nema bi sve ovo kolektivno polio benzinom i zapalio. Prolaze godine uludo, bez ikakve perspektive.
Danguba

#719 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Danguba »

Maaaglaaa svuda, magla oko nas...

Banksy

#720 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Banksy »

Banksy wrote: 09/11

Nekoliko muha jednim udarcem ...

jačanje Čovića kao odlučujućeg igrača,

jače uplitanje BG-a,

trošenje i potapanje DF-a,

jačanje Radončića kao jedine istinske, aktivne opozicije,

povratak SDP-a,

uz napomenu, pisali smo: Izbor Suljagića, odnosno smjena Marjanovića Suljagićem je bila katastrofalan potez koji je faktički ostavio Bakira u fotelji,
pitanje o kojem vrijedi promisliti: je li u pitanju bila slučajnost?

Čović dobio povratak u federalnu vlast, sva hrvatska ministarstva i pozicije u agencijama, treći kanal, drži ključeve državne vlasti :thumbup:

sponsored by DF :bih:
nikad_vise

#721 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by nikad_vise »

Pustite ba pricu za RSRS :D
Nije Covic uopste glup da ne vidi da je SNSD skoro pa pusten niz vodu i mislim da je ovo samo kupovanje vremena.
It_is_a_Leclerc

#722 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Kikibombona wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Opet greška. Ja ne znam u kojem momentu je to konkretno počelo, ali mi u BiH iz dana u dan vidimo jednu te istu sliku, koja se svodi na to da Srbi i Hrvati Bošnjake (u političkom smislu) dovode pred svršen čin i govore - "Uzmi ili ostavi". To ne može tako. Naš partner je Savez za promjene, a HDZ-ov je SNSD. I ne znam zašto bi, npr. SDA i DF trebali prihvatiti SNSD, kao HDZ-ovog parazita, a ne obratno - HDZ prihvatiti SzP ?!
Radi jebene entitetske vlasti. Ako SNSD dobije entitetsku vlast, DF i SDA nemaju osnova insistirati na Savezu za promjene. Covic ima izgovor da kao partnera zeli vladajucu stranku u entitetu kako bi sistem bolje funkcionisao i kako bi se izbjegle opstrukcije. Da je Dodik popusio u RS, Covic bi morao pristati na koaliciju sa SDS i ostalim. Ovako, tesko..... U najboljem slucaju opstrukcije i tavorenje u naredne cetri godine.

Ovdje niko nista ne dobija, samo gubi jadna sirotinja. Bosna se ne brani tako sto ce se uvaliti Dodiku i Covicu, pa radi toga cetri godine tapkati u mjestu. Bosna ce se braniti ako se SDA i DF na teritoriju koji kontrolisu izbore sa kriminalnom i korupcijom, razviju koliko-toliko posrnulu privredu. Kada plate u Zenici, Tuzli i Bihacu budu duplo vece nego u Bijeljini i Capljini, tada cemo imati drzavu.
Pa eto, s obzirom da Domovina nije prihvatljiva Dodiku, onda ni Dodik nije prihvatljiv SDA-u i DF-u. Pa nek vlast pravi sa Radončićem i Lagumdžijom.

Ćao đaci !
Helena2014

#723 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Helena2014 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Kikibombona wrote:

Pa eto, s obzirom da Domovina nije prihvatljiva Dodiku, onda ni Dodik nije prihvatljiv SDA-u i DF-u. Pa nek vlast pravi sa Radončićem i Lagumdžijom.

Ćao đaci !

:thumbup: :thumbup: :bih: :bih:
Banksy

#724 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by Banksy »

Kikibombona wrote:
Bosna ce se braniti ako se SDA i DF na teritoriju koji kontrolisu izbore sa kriminalnom i korupcijom, razviju koliko-toliko posrnulu privredu.
:lol:
Kikibombona wrote: Ja mislim da je sve ovo jako pogresno......
Naravno da je pogrešno. Neko je, prije nego se bućnuo u ovu budalaštinu, trebao, bar na prste, obaviti osnovne matematičke operacije. Mada, SDA ni iz džepa ni u džep. Gloginje su mlatili DF-om.
bdzs

#725 Re: Kolika je cijena Dragane Čoviću hrvatskih legitimnih prestavnika?

Post by bdzs »

Čović nikada neće ostaviti Dodika, imaju isti cilj i iste interese. Koalicije sa SDA i DF je najobičnija farsa, Komšić i izetbegović samo navlače Čovića na tanak led. Nadam se da će mu naplatiti sve za ovih zadnjh 8 godina mraka.
Post Reply