a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
-
safran
#701 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Jutros smotam na Socijalnom kad tamo stoji Merkator centar. Otpuhao im vjetar onu krpu. 
- OldMayor
#702 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
I meni zvuci kao suplja, ali opet mislim da ima tu nesto.StupskaBitanga wrote:To ona čuvena fraza da lidl preuzima bingo
Dosli su u Srbiju, ne vidim razlog zasto ne bi i u Bosnu.
I jos jedna zanimljivost, domena lidl.ba je registrovana u maju ove godine, dakle pola godine.
Ne mora nista znaciti, ali eto.
-
Umalo popisivac
#703 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Neka su ga kupili.
Jooooj mogu misliti kako je to palo Slovencima, dika i ponos velike drzave Slovenije, Merkatorje, kupili Hrvati, jah.
Inace, Mercator je bio poskup, jedino sto se meni svidjalo je sto su imali odlican frizider i ponudu suhomesnatih proizvoda i sireva, inace lose.
Bingo i Konzum su najjeftini. Bingo je zapusteniji, natrpan i na to se ljudi zale, al zato su i cijene nize, jbg. Konzum je uredjeniji, cisci, veci prostor place radnicima su vece pa od tud i vece cijene proizvoda. U Bingu na Ciglanama ne mozes hodati. Ali Konzum za razliku od Binga ima non stop neke akcije i po njima se itekako isplati kupovati, da se ne isplati ne bi Konzum radio tako kako radi.
Inace, Mercator je bio poskup, jedino sto se meni svidjalo je sto su imali odlican frizider i ponudu suhomesnatih proizvoda i sireva, inace lose.
Bingo i Konzum su najjeftini. Bingo je zapusteniji, natrpan i na to se ljudi zale, al zato su i cijene nize, jbg. Konzum je uredjeniji, cisci, veci prostor place radnicima su vece pa od tud i vece cijene proizvoda. U Bingu na Ciglanama ne mozes hodati. Ali Konzum za razliku od Binga ima non stop neke akcije i po njima se itekako isplati kupovati, da se ne isplati ne bi Konzum radio tako kako radi.
-
StupskaBitanga
#704 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
U Srbiji su kupili zemljište jos nisu počeli graditi objekteOldMayor wrote:I meni zvuci kao suplja, ali opet mislim da ima tu nesto.StupskaBitanga wrote:To ona čuvena fraza da lidl preuzima bingo
Dosli su u Srbiju, ne vidim razlog zasto ne bi i u Bosnu.
I jos jedna zanimljivost, domena lidl.ba je registrovana u maju ove godine, dakle pola godine.
Ne mora nista znaciti, ali eto.
- OldMayor
#705 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Ja sam cuo da lidl u Srbiji krece krajem ove godine, sad ne znam koliko je to tacno.
Inace njihovi objekti nisu neka arhitektonska cuda, mislim da oni one hale sklepaju za mjesec dana.
Inace njihovi objekti nisu neka arhitektonska cuda, mislim da oni one hale sklepaju za mjesec dana.
-
VjecitiStudent
#706 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Bingo definitivno čeka mušteriju.Banksy wrote:Kažu, dogodine stiže Lidl.
- OldMayor
#707 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Zar nije ovdje spomenuto da Lidl ne kupuje objekte, nego zemljista gdje onda pravi svoje objekte?
-
SSemir
#708 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
a po cemu si to zakljucio?VjecitiStudent wrote:Bingo definitivno čeka mušteriju.Banksy wrote:Kažu, dogodine stiže Lidl.
cisto onako, radi diskusije pitam
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#709 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Onda su ekspresno polupali natpis Mercator i sad im stoji tako polupano i vide se neonkesafran wrote:Jutros smotam na Socijalnom kad tamo stoji Merkator centar. Otpuhao im vjetar onu krpu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#710 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Ja sam inace dobro pogodjen ovom pretvorbom Mercatora u Konzum. Kada kazem pogodjen, onda to mislim u smislu da zivim na Malti, te mi je Mercator u Lozionickoj bio alfa i omega
S druge strane radim na Marijin Dvoru, pa sam se hranio u Galeriji Okusa.
Eh sad svako malo neka promijena, uglavnom poskupljenja. Pizza u Mercatoru bila 2,95, sad 3,95, coca cola u limenci 1,20 sad 1,35...
Interex mi je isto blizu i tu ponekad idem, ali eto nazalost nemaju robnu marku kao K plus ili Balea. Odavno sam prestao kupovati skupe Domestose i Ariele kada sam otkrio robne marke
Eh sad svako malo neka promijena, uglavnom poskupljenja. Pizza u Mercatoru bila 2,95, sad 3,95, coca cola u limenci 1,20 sad 1,35...
Interex mi je isto blizu i tu ponekad idem, ali eto nazalost nemaju robnu marku kao K plus ili Balea. Odavno sam prestao kupovati skupe Domestose i Ariele kada sam otkrio robne marke
-
bull21
#711 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Molite Boga da Lidl ne dođe i preuzme Bingo... gledao sam šta rade na Zapadu... robovlasnici doslovno
- Banksy
#712 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Jasno. Ali tek nakon što kupe koliko ono (obaveznih) prodajnih objekata?VjecitiStudent wrote:Bingo definitivno čeka mušteriju.Banksy wrote:Kažu, dogodine stiže Lidl.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#713 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Lidl je meni fkt odron, ali bas. Spar mi se cini dosta boljim.
- Banksy
#714 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
I meni, ali bolje od Binga, kakogod.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#715 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Pa jeste, ali ako i Bingo ode strancima, stvarno ce nasi proizvodjaci nagrabusiti.Banksy wrote:I meni, ali bolje od Binga, kakogod.
- Banksy
#716 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Imali su odličnu priliku da nakon odlaska Mercatora poboljšaju uslugu i ponudu i privuku kupce koji su, revoltirani, zaobilazili Konzum.
Prodaja strancima je njihov izbor.
-
StupskaBitanga
#717 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Da mi je samo znati odakle crpite ovo oko prodaje lidluBanksy wrote:Imali su odličnu priliku da nakon odlaska Mercatora poboljšaju uslugu i ponudu i privuku kupce koji su, revoltirani, zaobilazili Konzum.
- karanana
#718 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
kad se desi spin pa kad konzum svoje objekte i poslovanje proda lidlu....
iz nekog prethodnog iskustva sa bosnjackim poduzetnicima i njihovim strategijama, ako stranci uopste budu dolazili i gledali da sta kupe, to ce biti bingo.
iz nekog prethodnog iskustva sa bosnjackim poduzetnicima i njihovim strategijama, ako stranci uopste budu dolazili i gledali da sta kupe, to ce biti bingo.
- Banksy
#719 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Priča se. Navodno, zato Bingo ubrzano kupuje tuđe prodajne objekte ...StupskaBitanga wrote:Da mi je samo znati odakle crpite ovo oko prodaje lidluBanksy wrote:Imali su odličnu priliku da nakon odlaska Mercatora poboljšaju uslugu i ponudu i privuku kupce koji su, revoltirani, zaobilazili Konzum.
-
StupskaBitanga
#720 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
da ali hajmo malo mozak upotrijebiti
Bingove prodavnice su različitog karaktera i kreću se od granapa do hipermarketa
Niti u jednom segmentu se ne poklapa sa Lidlom a sa Kuflandom se može jedno 30 od 150 podudariti po površini
Bingove prodavnice su različitog karaktera i kreću se od granapa do hipermarketa
Niti u jednom segmentu se ne poklapa sa Lidlom a sa Kuflandom se može jedno 30 od 150 podudariti po površini
- Banksy
#721 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
E, dobro, te finese ne znam ... 
-
Umalo popisivac
#722 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Robne marke su ugl. smece i cesto su u biti skuplje, odnosno manje isplative, nego orginal proizvodi. Primjera radi Domestos koji spominjes ima aktivne tvari n. hipoklorita 4.9% (tu negdje) a Konzumov Dax (ili kako se vec zove) ima 2.4% n. hipoklorita. Domestos u Konzumu je neke 4.10 (drugdje je i jeftiniji) recimo a Dax oko 3 KM. Domestos ima oko 50% vise aktivne tvari a skuplji je cca 25%, sto znaci da je Domestos zapravo isplativiji nego njihov Dax jer s manjom kolicinom mozes vise dezinficirati. To je samo jedan primjer, a tako je ugl. slucaj od sapuna, krema pa dalje... Nivea soft npr. ima deklariran vit. E na sredini deklaracije dok Olea soft ima deklariran isti vitamin na kraju deklaracije. Sto je dalje na deklaraciji znaci da te tvari ima manje... U K plus cokolade ti se stavlja hidrogenizirana biljna mast (jako nezdravo) umjesto kakao maslaca koji se vadi i ide u kvalitetnije proizvode._BataZiv_0809 wrote:Ja sam inace dobro pogodjen ovom pretvorbom Mercatora u Konzum. Kada kazem pogodjen, onda to mislim u smislu da zivim na Malti, te mi je Mercator u Lozionickoj bio alfa i omega![]()
Ali to nije samo za robne marke. Recimo majoneza. Thomy ima 7.6 posto zumanjca mala pakiranja i one srednje tegle. Velike (kao isplativije) tegle imaju samo 5% zumanjca a vise ulja. Sl. rade i drugi proizvodjaci. Cesto mi se cinilo da su manja pakiranja ukusnija, vec sam poceo misliti da sam lud.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#723 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
[quote="Umalo popisivac"
Robne marke su ugl. smece i cesto su u biti skuplje, odnosno manje isplative, nego orginal proizvodi. Primjera radi Domestos koji spominjes ima aktivne tvari n. hipoklorita 4.9% (tu negdje) a Konzumov Dax (ili kako se vec zove) ima 2.4% n. hipoklorita. Domestos u Konzumu je neke 4.10 (drugdje je i jeftiniji) recimo a Dax oko 3 KM. Domestos ima oko 50% vise aktivne tvari a skuplji je cca 25%, sto znaci da je Domestos zapravo isplativiji nego njihov Dax jer s manjom kolicinom mozes vise dezinficirati. To je samo jedan primjer, a tako je ugl. slucaj od sapuna, krema pa dalje... Nivea soft npr. ima deklariran vit. E na sredini deklaracije dok Olea soft ima deklariran isti vitamin na kraju deklaracije. Sto je dalje na deklaraciji znaci da te tvari ima manje... U K plus cokolade ti se stavlja hidrogenizirana biljna mast (jako nezdravo) umjesto kakao maslaca koji se vadi i ide u kvalitetnije proizvode.
Ali to nije samo za robne marke. Recimo majoneza. Thomy ima 7.6 posto zumanjca mala pakiranja i one srednje tegle. Velike (kao isplativije) tegle imaju samo 5% zumanjca a vise ulja. Sl. rade i drugi proizvodjaci. Cesto mi se cinilo da su manja pakiranja ukusnija, vec sam poceo misliti da sam lud.
[/quote]
Pa dobro drug nisam bas toliko upucen kao ti, ali kod robnih marki uglavnom gledam ko je proizvodjac i ukoliko je Labud Zagreb, Saponia Osijek i slicno, uzmem, jer smo nekad samo to i imali, nije bilo Domestosa, pa se ipak pralo i cistilo
Hvala na zanimljivom postu, obratit cu paznju
Robne marke su ugl. smece i cesto su u biti skuplje, odnosno manje isplative, nego orginal proizvodi. Primjera radi Domestos koji spominjes ima aktivne tvari n. hipoklorita 4.9% (tu negdje) a Konzumov Dax (ili kako se vec zove) ima 2.4% n. hipoklorita. Domestos u Konzumu je neke 4.10 (drugdje je i jeftiniji) recimo a Dax oko 3 KM. Domestos ima oko 50% vise aktivne tvari a skuplji je cca 25%, sto znaci da je Domestos zapravo isplativiji nego njihov Dax jer s manjom kolicinom mozes vise dezinficirati. To je samo jedan primjer, a tako je ugl. slucaj od sapuna, krema pa dalje... Nivea soft npr. ima deklariran vit. E na sredini deklaracije dok Olea soft ima deklariran isti vitamin na kraju deklaracije. Sto je dalje na deklaraciji znaci da te tvari ima manje... U K plus cokolade ti se stavlja hidrogenizirana biljna mast (jako nezdravo) umjesto kakao maslaca koji se vadi i ide u kvalitetnije proizvode.
Pa dobro drug nisam bas toliko upucen kao ti, ali kod robnih marki uglavnom gledam ko je proizvodjac i ukoliko je Labud Zagreb, Saponia Osijek i slicno, uzmem, jer smo nekad samo to i imali, nije bilo Domestosa, pa se ipak pralo i cistilo
Hvala na zanimljivom postu, obratit cu paznju
-
el_Norte
#724 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
Svi mi koji pametujemo po forumu, nek se kolektivno prebacimo u Bingo i ne moramo misliti o tom Lidlu...
-
SSemir
#725 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....
po cemu je bolji? vise ce od binga forsirati domace proizvodjace? nasi dobavljaci ce imati vecu prednost na policama Lidl-a u odnosu na uvozne, austrijske i njemacke? a? stvarno ne mogu da skontam koji to mozak moze navijati da domaci brend se proda nekom strancu...Banksy wrote:I meni, ali bolje od Binga, kakogod.
i de mi jos recite, kako se sa prodajom binga uklapa ovo masovno kupovanje i izgradnja fabrika od strane binga? nesto nisam cuo da Lidl ima tu politiku poslovanja?