"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
webby-x

#701 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:odlucili su se na sekularnu, kakva je bih i bila vise od stoljeca... medjutim, neko bi bio sretniji s tri vjerske drzavice koje sam vec opisao... a sto se tice zanimanja srba i hrvata, ne razumijem kako ih moze ne zanimati kako ce biti uredjena drzava u kojoj i sami zive?
Nisu imali ni izbora.
Devedesetih su se pitali Srbi, Hrvati i Bošnjaci,
a nakon rata je nametnuta Dejtonija. Dakle,
Bošnjaci nikada nisu bili u prilici da samostalno
prave državu te ne možemo znati kakva bi bila.
Ja se ne bih baš kladio da to ne bi bila islamska
država.

A govoriti o tom,e da su izabrali sekularnu državu u Jugoslaviji
je smiješno. To kao da kažeš da su Afganistanci izabrali sekularnu
državu onaj period kada je SSSR instalirao komuniste na vlast.

Inače, govorim o tome da ih pretjerano ne zanima
kako će biti uređeni dijelovi gdje njima nema. Koga
briga od Srba ili Hrvata kakva će Kalesija biti u političkom
smislu?
Alfons Kauders

#702 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Alfons Kauders wrote:odlucili su se na sekularnu, kakva je bih i bila vise od stoljeca... medjutim, neko bi bio sretniji s tri vjerske drzavice koje sam vec opisao... a sto se tice zanimanja srba i hrvata, ne razumijem kako ih moze ne zanimati kako ce biti uredjena drzava u kojoj i sami zive?
Nisu imali ni izbora.
Bošnjaci nikada nisu bili u prilici da samostalno
Ja se ne bih baš kladio da to ne bi bila islamska
država.

Inače, govorim o tome da ih pretjerano ne zanima
kako će biti uređeni dijelovi gdje njima nema. Koga
briga od Srba ili Hrvata kakva će Kalesija biti u političkom
smislu?
ti se ne bi kladio da ne bi bila islamska drzava... ovaj padobranac maloprije kaze kako su bosnje najveci fanatici na dunjaluku... dva odlicna primjera vjerovanja u vlastitu propagandu

znam da bi vam pomoglo da je tako, pa je mozda nekome lakse da vjeruje u takve gluposti... ali to bas i nema veze sa stanjem na terenu ko sto rece doktor, osim ukoliko neko ne misli da su nadrealisti zapravo dokumentarni program

a onakva kakva bude kalesija, takva ce biti i capljina ili janja... jer eto, u istoj su drzavi i ima da se postuje isti ustav... sekularni, da ne bude zabune
webby-x

#703 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:ti se ne bi kladio da ne bi bila islamska drzava... ovaj padobranac maloprije kaze kako su bosnje najveci fanatici na dunjaluku... dva odlicna primjera vjerovanja u vlastitu propagandu
Ti zaista misliš da Bošnjaci imaju državu u kojoj nema
Srba i Hrvata da ne bi postojala mogućnost da to postane
islamska država? Pa i sada je među Bošnjacima glavna
stranka SDA čiji je osnivač autor Islamske deklaracije u
kojoj govori da je sekularizam nespojiv sa Islamom i
čiji sin je i danas član Predsjedništva?
Hafis

#704 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: aha, znaci bakirbeg je dobio vise bosnjackih glasova od sekularnog kandidata... iz cega slijedi da su komsica izabrali hrvati... oj logiko jebem te...

a sto se tice stanja na terenu... ja jos uvijek nisam u nekoj drzavnoj, federalnoj, kantonalnoj ili opstinskoj instituciji u recimo tuzli ili sarajevu vidio neko vjersko obiljezje... to naravno nije slucaj u nekim krajevima zemlje... isto tako, iznad sarajeva nije napravljen polumjesec visine 50 metara... niti je umjesto twist towera neko napravio najvisu munaru na balkanu...

ponavljam, dok god pokusavate napraviti vjersku drzavu, nikakav dogovor nije moguc
Sarajevo služi za izlog,da očuva onaj nekadašnji olimpijski 84 razvikani stajling (od kojeg je jako malo ostalo) - džamija, sinagoga, crkva...s tim da su druge dvije gotovo puste. Imamo i mi to u Mostaru u krugu 300 metara, pa džaba. I nisi napravio baš pravu usporedbu. Govorim o drugim područjima i ne vidim baš smjer u pravcu sekularizacije..
Trenutno u BiH religija daleko ima veći upliv među Bošnjacima, nego što ima u druga dva naroda.
macmoodan

#705 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by macmoodan »

webby-x wrote: Nisu imali ni izbora.
Bosanski Srbi nikada nisu bili u prilici da samostalno
Ja se ne bih baš kladio da to ne bi bila fašistička
država.
Pa ne bih se ni ja kladio da me neće auto satrat na sljedećem pješačkom... Čuj ne bi se kladio :-)
Last edited by macmoodan on 03/08/2014 12:50, edited 1 time in total.
webby-x

#706 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

macmoodan wrote:Pa ne bih se ni ja kladio da me neće auto satrat na sljedećem pješačkom... Čuj ne bi se kladio
Pa ne možemo znati, a ne mogu ja to tvrditi.
Alfons Kauders

#707 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Alfons Kauders wrote:ti se ne bi kladio da ne bi bila islamska drzava... ovaj padobranac maloprije kaze kako su bosnje najveci fanatici na dunjaluku... dva odlicna primjera vjerovanja u vlastitu propagandu
Ti zaista misliš da Bošnjaci imaju državu u kojoj nema
Srba i Hrvata da ne bi postojala mogućnost da to postane
islamska država? Pa i sada je među Bošnjacima glavna
stranka SDA čiji je osnivač autor Islamske deklaracije u
kojoj govori da je sekularizam nespojiv sa Islamom i
čiji sin je i danas član Predsjedništva?
naravno da mislim da je nemoguce... nisam siguran da li je potrebno obrazlozenje... ali evo jedno jednostavno - nisam mentalno retardiran :D
webby-x

#708 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

A dobro, valjda ćemo poživiti da dočekamo bošnjačku državu.
Možda i vidimo kakva će biti.
Alfons Kauders

#709 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: aha, znaci bakirbeg je dobio vise bosnjackih glasova od sekularnog kandidata... iz cega slijedi da su komsica izabrali hrvati... oj logiko jebem te...

a sto se tice stanja na terenu... ja jos uvijek nisam u nekoj drzavnoj, federalnoj, kantonalnoj ili opstinskoj instituciji u recimo tuzli ili sarajevu vidio neko vjersko obiljezje... to naravno nije slucaj u nekim krajevima zemlje... isto tako, iznad sarajeva nije napravljen polumjesec visine 50 metara... niti je umjesto twist towera neko napravio najvisu munaru na balkanu...

ponavljam, dok god pokusavate napraviti vjersku drzavu, nikakav dogovor nije moguc
Sarajevo služi za izlog,da očuva onaj nekadašnji olimpijski 84 razvikani stajling (od kojeg je jako malo ostalo) - džamija, sinagoga, crkva...s tim da su druge dvije gotovo puste. Imamo i mi to u Mostaru u krugu 300 metara, pa džaba. I nisi napravio baš pravu usporedbu. Govorim o drugim područjima i ne vidim baš smjer u pravcu sekularizacije..
Trenutno u BiH religija daleko ima veći upliv među Bošnjacima, nego što ima u druga dva naroda.
i doktor se odlucio da vjeruje u vlastitu propagandu

daleko od toga imam nesto protiv... dobro je kada je protivnik potcjenjuje... stoga sto se mene tice, drago mi je da vjerujete tipovima poput galijasevica :D iz vise razloga :D
webby-x

#710 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:daleko od toga imam nesto protiv... dobro je kada je protivnik potcjenjuje...
Po čemu je to potcjenjivanje?
Alfons Kauders

#711 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

opcija wrote:
Alfons Kauders wrote: ti se ne bi kladio da ne bi bila islamska drzava... ovaj padobranac maloprije kaze kako su bosnje najveci fanatici na dunjaluku... dva odlicna primjera vjerovanja u vlastitu propagandu

znam da bi vam pomoglo da je tako, pa je mozda nekome lakse da vjeruje u takve gluposti... ali to bas i nema veze sa stanjem na terenu ko sto rece doktor, osim ukoliko neko ne misli da su nadrealisti zapravo dokumentarni program
Gdje god se skupi 10 ili vise Bosnjaka cuje se Alahu ekber. Nebitno da li je u pitanju utakmica, protesti ili susret sa policajcem manjeg BH entiteta. Takav vid vjerskog fanatizma neces viditi ni kod jednog drugog evropskog naroda.
prilicno sam siguran da u zivotu nisi vidio grupu od 10 bosnjaka :D ali mi je drago da imas takvo misljenje :D lakse cemo s takvim
Alfons Kauders

#712 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:A dobro, valjda ćemo poživiti da dočekamo bošnjačku državu.
be careful what you wish for
webby-x

#713 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:
Zašto? Ja zaista iskreno želim da Bošnjaci dobiju
nacionalnu državu jer nikada neće doživjeti istinski
nacionalni preporod (kakav su drugi narodi davno
prošli) bez toga. Isto kao što i mislim da je velika
nepravda što Kurdi nemaju svoju državu. To je uvijek
izvor nestabilnosti i budućkih ratova.
Alfons Kauders

#714 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Alfons Kauders wrote:daleko od toga imam nesto protiv... dobro je kada je protivnik potcjenjuje...
po tome sto su vam toliko razvlacili pamet da sada klinci po hercegovini, koji nikad nisu dobacili ni do pola mostara, kamoli sarajeva, uistinu vjeruju da su bosnje nekakvi nazadni talibani... ono, da su zene pokrivene, muzjaci bradati i opasani bombama

kao sto rekoh, to je dobro... jako, jako dobro za nas... :)
spreca

#715 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by spreca »

opcija wrote:
Gdje god se skupi 10 ili vise Bosnjaka cuje se Alahu ekber. Nebitno da li je u pitanju utakmica, protesti ili susret sa policajcem manjeg BH entiteta. Takav vid vjerskog fanatizma neces viditi ni kod jednog drugog evropskog naroda.
Uzmi Imodium...kazu da odmah pomaze/presijece......diareju
webby-x

#716 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:po tome sto su vam toliko razvlacili pamet da sada klinci po hercegovini, koji nikad nisu dobacili ni do pola mostara, kamoli sarajeva, uistinu vjeruju da su bosnje nekakvi nazadni talibani... ono, da su zene pokrivene, muzjaci bradati i opasani bombama
To ne misli nitko, barem ne u Mostaru.
Da ima popriličan broj zamotanih, ima, ali njihov izbor.
Meni ne smeta, dok god taj netko nema mogućnost da
meni to nametne.
Alfons Kauders

#717 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Alfons Kauders wrote:
Zašto? Ja zaista iskreno želim da Bošnjaci dobiju
nacionalnu državu jer nikada neće doživjeti istinski
nacionalni preporod (kakav su drugi narodi davno
prošli) bez toga. Isto kao što i mislim da je velika
nepravda što Kurdi nemaju svoju državu. To je uvijek
izvor nestabilnosti i budućkih ratova.
moj komentar se odnosio na granice te fantomske drzave

ne mozes nametati svoje stavove drugima... vecina hrvata na forumu nije za sekularnu drzavu - zato bi i bosnjaci trebali biti islamisti... a nece ljudi, jednostavno nece... vecina hrvata na forumu hoce etnicki homogen teritorij uz razmjenu stanovnistva - bosnjaci nece ni to... vecina hrvata na forumu hoce jednopartijski sistem - bosnjaci nece

kako natjerati bosnje da bilo sta od navedenog prihvate... bez prizivanja rata, molim lijepo?

mislim, mozemo sada prilagoditi stvarnost kako bi se bolje uklopila u nase zelje i vidjenje svijeta... ali mislim da nema potrebe, jer vidim da su mnogi sebe vec uvjerili da je tako... (rece, ocisti epolete, stavi napoleonovu kapu i uvuce ruku ispod kaputa)
Hafis

#718 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
webby-x wrote:
po tome sto su vam toliko razvlacili pamet da sada klinci po hercegovini, koji nikad nisu dobacili ni do pola mostara, kamoli sarajeva, uistinu vjeruju da su bosnje nekakvi nazadni talibani... ono, da su zene pokrivene, muzjaci bradati i opasani bombama
Pa vide klinci to i ovdje, ne trebaju nigdje daleko ići. Samo nekoliko stotina metara i kao da si kontinent promijenio a ne dio grada.

Ako bi takva trebala izgledti ta sekularna BiH o kojoj pričaš, onda hvala lijepo.
Alfons Kauders

#719 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Alfons Kauders wrote:po tome sto su vam toliko razvlacili pamet da sada klinci po hercegovini, koji nikad nisu dobacili ni do pola mostara, kamoli sarajeva, uistinu vjeruju da su bosnje nekakvi nazadni talibani... ono, da su zene pokrivene, muzjaci bradati i opasani bombama
To ne misli nitko, barem ne u Mostaru.
Da ima popriličan broj zamotanih, ima, ali njihov izbor.
Meni ne smeta, dok god taj netko nema mogućnost da
meni to nametne.
misli, misli... i kao sto sam bezbroj puta rekao - drago mi je radi toga

paralelni svijet u kojem ljudi vjeruju u ono sto im odgovara umjesto u cinjenice... i to je u konacnici dobro za mene i politicke opcije koje su blize mojim stavovima nego tvojim... da ne gubim vrijeme objasnjavajuci zasto :D
webby-x

#720 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:ne mozes nametati svoje stavove drugima... vecina hrvata na forumu nije za sekularnu drzavu - zato bi i bosnjaci trebali biti islamisti... a nece ljudi, jednostavno nece... vecina hrvata na forumu hoce etnicki homogen teritorij uz razmjenu stanovnistva - bosnjaci nece ni to... vecina hrvata na forumu hoce jednopartijski sistem - bosnjaci nece
Hrvati su dokazali da su za sekularnu državu.
Također, ne vidim da netko traži nekakvu razmjenu stanovništva,
a ovo da Hrvati hoće jednopartijski sustav ... e to već i sam znaš
da pišeš gluposti.

:D
Alfons Kauders wrote:kako natjerati bosnje da bilo sta od navedenog prihvate... bez prizivanja rata, molim lijepo?
Kako su natjerali Srbe da prihvate Brčko, konvertibilnu marku,
jedinstvenu vojsku? Sve se može. Ne pregovara narod nego političari.
webby-x

#721 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:misli, misli... i kao sto sam bezbroj puta rekao - drago mi je radi toga
Dvije strane Mostara jesu dva svijeta, ali mislim da
nitko ne vidi te ljude kao mudžahedine sa bombama.

:roll:
Alfons Kauders

#722 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
webby-x wrote:
Pa vide klinci to i ovdje, ne trebaju nigdje daleko ići. Samo nekoliko stotina metara i kao da si kontinent promijenio a ne dio grada.

Ako bi takva trebala izgledti ta sekularna BiH o kojoj pričaš, onda hvala lijepo.
pa naravno da vide kada ste ih naucili da to vide i da se tako osjecaju... nisam vam ja kriv sto ste odgojili generaciju zadojenih idiota

ja bas ne primjetim takve razlike kada sam u mostaru... doduse najcesce se zadrzavam u starom gradu, turisticki... ali nekad budem i na zapadu, koji ne bi bas opisao kao drugi kontinent... ne primjetim neke ogromne razlike ni kada predjem crtu u sarajevu, mada ih cirilica izda vrlo brzo

a to sto se nekima gadi pogled na kamena dvorista, stare kuce, dzamije i mostove... tja to vec nije moj problem... imaju zato mitteleuropski mepas, da im kakva munara ne sjebe pogled... civilizacijsko dostignuce i dokaz progresa, nema sta :D
Alfons Kauders

#723 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Alfons Kauders wrote:ne mozes nametati svoje stavove drugima... vecina hrvata na forumu nije za sekularnu drzavu - zato bi i bosnjaci trebali biti islamisti... a nece ljudi, jednostavno nece... vecina hrvata na forumu hoce etnicki homogen teritorij uz razmjenu stanovnistva - bosnjaci nece ni to... vecina hrvata na forumu hoce jednopartijski sistem - bosnjaci nece
Hrvati su dokazali da su za sekularnu državu.
Također, ne vidim da netko traži nekakvu razmjenu stanovništva,
a ovo da Hrvati hoće jednopartijski sustav ... e to već i sam znaš
da pišeš gluposti.

:D
Alfons Kauders wrote:kako natjerati bosnje da bilo sta od navedenog prihvate... bez prizivanja rata, molim lijepo?
Kako su natjerali Srbe da prihvate Brčko, konvertibilnu marku,
jedinstvenu vojsku? Sve se može. Ne pregovara narod nego političari.
jah dokazali ste tako sto ste gradili krizeve gdje god ste mogli... da smo napravili onoliko vjetroelektrana u hercegovini, vjerovatno bi imali jos 500mw za izvoz...

razmjena stanovnistva se trazi, jer se trazi etnicki cist teritorij - a trenutno na prostorima koji bi trebali uci u tu tvorevinu zivi par stotina hiljada bosnja... doduse te imaginarne granice se mijenjaju kako se kome digne kurac, ali kako god da se nacrtaju - ima viska nepodobnih unutar njih

srbi su prihvatili sve navedeno jer su morali i jer je prisustvo mz bilo dosta jace... plus nista od tih pizdarija koje su prihvatili nije ukljucivalo crtanje novih granica i prebacivanje par stotina hiljada ljudi na drugu stranu... tako da je to tesko i uporediti...

mislis da bi srbi prihvatili da se odreknu poteza od bijeljine do gorazda? ne budi smijesan

a ako vam se planovi okrecu oko intervencije MZ i pronalazenja politicara koji bi nesto slicno potpisali - tek onda ne znam sta da kazem, jer mi to zvuci malcice nerealno...

a za jednopartijski sistem... kad prestanete palicama mlatiti ljude koji govore protiv stozerne stranke, mozda i povjerujem... vecina hrvata podrzava hdz koji hoce da bude ekskluzivni predstavnik naroda... ozbiljnoj opoziciji tu nema mjesta niti ce kad biti
webby-x

#724 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:jah dokazali ste tako sto ste gradili krizeve gdje god ste mogli... da smo napravili onoliko vjetroelektrana u hercegovini, vjerovatno bi imali jos 500mw za izvoz...
Križ nije protiv sekularizma.
Pa imaš ga na dobrom dijelu europskih zastava.
Hrvati su napravili sekularnu državu, Bošnjaci još nisu imali priliku.
Alfons Kauders wrote:razmjena stanovnistva se trazi, jer se trazi etnicki cist teritorij - a trenutno na prostorima koji bi trebali uci u tu tvorevinu zivi par stotina hiljada bosnja...
Tko to traži teritoriju gdje žive Bošnjaci?
Ne vidim niti jednu ozbiljnu političku stranku u Hrvata koja je
izbacila bilo kakvu kartu.
Alfons Kauders wrote:srbi su prihvatili sve navedeno jer su morali i jer je prisustvo mz bilo dosta jace... plus nista od tih pizdarija koje su prihvatili nije ukljucivalo crtanje novih granica i prebacivanje par stotina hiljada ljudi na drugu stranu... tako da je to tesko i uporediti...
Jedino ti pričaš o nekakvoj razmjeni stanovništva.
Demamogogija u stilu Zlatka Lagumdžije.
Alfons Kauders wrote:a za jednopartijski sistem... kad prestanete palicama mlatiti ljude koji govore protiv stozerne stranke, mozda i povjerujem... vecina hrvata podrzava hdz koji hoce da bude ekskluzivni predstavnik naroda... ozbiljnoj opoziciji tu nema mjesta niti ce kad biti
Jeste, eto neki lik premlatio vješalicom Kukića i to je dokaz nečega,
a recimo kada se ubiju na Bajram neki koji piju alkohol od strane vehabije,
to je "izolirani incident" kako mu volite tepati.

Inače, Slavo još uvijek zarađuje preko 5000 KM mjesečno na tom "fašističkom Sveučilištu".
Eto kako je zeznut taj jednopartijski sustav po Slavu.

:roll:

To što većina Hrvata podržava HDZ je više do Bošnjaka nego do HDZ-a.
Ja ću te provesti malo po Mostaru, čak i po Širokom ako hoćeš, i teško
ćeš naći lijepe riječi za HDZ. Oni su nužno zlo nažalost, nema boljih za sada.
Pokušali smo sa HDZ90 i HSP pa se pokazali još gori.

Ima, Slaven Raguž, eto barem imam za koga glasovati, barem na kantonalnom nivou.
Last edited by webby-x on 03/08/2014 13:29, edited 1 time in total.
joli

#725 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by joli »

Naletih na neku kolmunu sa zapadno hercegovacki portala koju je napisao izvjesni dr Drzen Pehar.Lik poziva na nasilje,narod na ulice,masovne prosvjede,izvaninstitucionalno djelovane itd za ostvarenje ideje o nekakvom trecem na teritoriji federacije Bosne.
Koji ocaj i kmecanje kad se sudare sa istinom da nema nista od toga,i da je to nemoguca misija koju nemogu ostvarit
Post Reply