Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#701 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

dadinjo33 wrote:
patriot_1 wrote: Ta "Evanđelja" su pisana za bas nevjernike da imate čime hraniti svoju nevjeru.Veze sa Bogom nemaju,pazi molim te,Juda se objesio isti dan kad je izdao Isusa,kad je pisao to tkz. vnanđelje?Iz groba ha ha
Nije se objesio kad ga je izdao, nego kad je shvatio da ga je izdao, nakon 30 godina.
Otkud ti to?
patriot_1

#702 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

fatamorgana"

T
o je verzija koju si ti naučio na katekizmu, znamo da reliijska dogma vrlo često ima malo veze sa istorijskom stvarnošću, naravno da ih ti ne želiš pročitati iako su dostupna.a tebe ni ne zanima istina već po mjeri skrojena dogma, standard konfekcija.
[/quote]
Mene ne zanima laž!
dadinjo33

#703 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by dadinjo33 »

patriot_1 wrote:
dadinjo33 wrote:
patriot_1 wrote: Ta "Evanđelja" su pisana za bas nevjernike da imate čime hraniti svoju nevjeru.Veze sa Bogom nemaju,pazi molim te,Juda se objesio isti dan kad je izdao Isusa,kad je pisao to tkz. vnanđelje?Iz groba ha ha
Nije se objesio kad ga je izdao, nego kad je shvatio da ga je izdao, nakon 30 godina.
Otkud ti to?
Prič'o mi Sotona koji je ušao u njeg.
SamoVasGledam

#704 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by SamoVasGledam »

patrioto koliko si osvojio bodova na kvizu?
fatamorgana

#705 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:
To je verzija koju si ti naučio na katekizmu, znamo da reliijska dogma vrlo često ima malo veze sa istorijskom stvarnošću, naravno da ih ti ne želiš pročitati iako su dostupna.a tebe ni ne zanima istina već po mjeri skrojena dogma, standard konfekcija.
Mene ne zanima laž!
Katekizam kojim si ispunjen k'o filovana paprika je laž! :wink:
patriot_1

#706 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

fatamorgana wrote:
patriot_1 wrote:
To je verzija koju si ti naučio na katekizmu, znamo da reliijska dogma vrlo često ima malo veze sa istorijskom stvarnošću, naravno da ih ti ne želiš pročitati iako su dostupna.a tebe ni ne zanima istina već po mjeri skrojena dogma, standard konfekcija.
Mene ne zanima laž!
Katekizam kojim si ispunjen k'o filovana paprika je laž! :wink:
Ja sam Biblijski kršćanina ne katekizamski!
patriot_1

#707 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:patrioto koliko si osvojio bodova na kvizu?
Ne zanima me!
patriot_1

#709 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:Naravno.
Naravno da NARAVNO,nismo u školi,ti profesor a ja đak!
Pitaj što tebe osobno zanima i ja ću ti pokušat odgovoriti,nemoš ti meni testove zadavat.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#710 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Truba »

citam sad matej 17 1-9
sve lazi koje su ovdje iznošene i dalje se iznose u tom pasusu su pobijene
uz Isusa se javlja Mojsije i Ilija
glas s neba kaze Isus je moj sin ljubljeni
a Isus kaze ucenicima sutite dok ne umrem i uskrsnem
SamoVasGledam

#711 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote:
Pitaj što tebe osobno zanima i ja ću ti pokušat odgovoriti,nemoš ti meni testove zadavat.
Kukavice! Rekao si da nema kontradiktornosti i razlike između jevanđelja, a pitanja iz kviza jasno pokazuju da ih ima i previše.
Verovatno si i sam to video, pa se sada praviš lud kao 'ne zanima me', a u stvari si pogubljen, gutaš knedlu i odbijaš da odgovoriš, jer ni sam nemaš odgovore.
SamoVasGledam

#712 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by SamoVasGledam »

Black swan wrote:citam sad matej 17 1-9
Baš me interesuje koje su droge koristili autori jevanđelja pre 2000 godina
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#713 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Truba »

pasa nije u tome stvar
ti mozes vjerovati ili ne

ali ne možeš citirati dijelove biblije da bi nesto dokazao kontra vjerovanja koje je proizaslo iz biblije
patriot_1

#714 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:
patriot_1 wrote:
Kukavice! Rekao si da nema kontradiktornosti i razlike između jevanđelja, a pitanja iz kviza jasno pokazuju da ih ima i previše.
Verovatno si i sam to video, pa se sada praviš lud kao 'ne zanima me', a u stvari si pogubljen, gutaš knedlu i odbijaš da odgovoriš, jer ni sam nemaš odgovore.
Nisam to ni pogledao,ako imaš što reci osobno,što je kontradiktorno a ne preko nekih testova.Uostalom tko je kukavica jasno je,ti koji se BOJIŠ reći kom redu okultnom pripadaš!Bojiš se.Zavjet,,,ha ha
patriot_1

#715 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Black swan wrote:citam sad matej 17 1-9
I?
Što hoćeš time reći?
aurora313

#716 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:Ta "Evanđelja" su pisana za bas nevjernike da imate čime hraniti svoju nevjeru.Veze sa Bogom nemaju,pazi molim te,Juda se objesio isti dan kad je izdao Isusa,kad je pisao to tkz. vnanđelje?Iz groba ha ha
Što katolik može da bude za(b)luđen, to je za nevjerovati. A opet, kakav si ti katolik kada ne znaš ovo o Judi?

Ok, sada ćete čiko naučiti. Kako god postoje i jevanđelja izabranih da uđu u Novi Zavjet, tako postoji i Judino jevanđelje koje je National Geographic u potpunosti objavio 2006.

Dakle, evo tebi nešto iz mog 'Nevanđelja,' Ovo sam prenio iz knjige Chris Hitchensa 'Bog nije veliki':

Ta knjiga je (misli se na Judino Jevanđelje), kao što se i moglo očekivati, spiritualističko blebetanje, ali ona nudi verziju ‘događaja’ koja je tu i tamo uvjerljivija od zvanične. Recimo, u njoj se, kao i u drugim tekstovima te zbirke, tvrdi da navodnog boga Starog Testamenta treba izbjegavati i da je on jeziva emanacija bolesnih umova. To objašnjava zašto je bila tako odlučno zabranjena i kritikovana: ortodoksno hrišćanstvo nije ništa drugo do opravdanje i upotpunjavanje te priče pune zla.
Juda prisustvuje poslednjoj večeri kao što se to inače tvrdi, ali se ne drži propisanih pravila.
Kada Isus kaže kako žali svoje druge učenike jer ne znaju koliki su ulozi u igri, njegov neiskreni slijedbenik hrabro ustaje i kaže da on misli da zna u čemu je poteškoća. “Znam ko si ti i odakle dolaziš,” kaže Juda vođi. “Ti dolaziš iz Barbela, carstva besmrtnosti.” ‘Barbelo’ nije Bog već rajska destinacija, domovina s one strane zvijezda. Isus dolazi iz tog nebeskog područja, ali nije sin nikakvog mojsijevskog Boga. On je zapravo avatar Seta, trećeg i malo poznatog sina Adamovog. On je taj koji će Setijancima pokazati put kući.
Shvativši da Juda jeste slijedbenik tog kulta, Isus ga odvodi u stranu i povjerava mu specijalnu misiju: Juda treba da bude taj koji će mu pomoći da se oslobodi tjelesnog obličja i vrati se u nebesa. Takođe obećava da će mu pokazati zvijezde uz čiju pomoć će moći da krene za njim.
Iako ne predstavlja ništa više od sumanute naučne fantastike, u ovome ipak ima beskrajno više smisla nego u vječitoj kletvi bačenoj na Judu zbog toga što je učinio ono što je neko morao da učini u toj inače pedantno aranžiranoj hronici predskazane smrti. Kao što ima beskrajno više smisla i od okrivljavanja Jevreja za vijek vjekova. Dugo je trajala žestoka debata o tome koje od jevanđelja treba smatrati božanski nadahnutim. Neki su tvrdili da su to ova, a drugi ona, i zbog tih razmirica mnogo je života izgubljeno na najstrašnije načine.
patriot_1

#717 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Ta "Evanđelja" su pisana za bas nevjernike da imate čime hraniti svoju nevjeru.Veze sa Bogom nemaju,pazi molim te,Juda se objesio isti dan kad je izdao Isusa,kad je pisao to tkz. vnanđelje?Iz groba ha ha
Što katolik može da bude za(b)luđen, to je za nevjerovati. A opet, kakav si ti katolik kada ne znaš ovo o Judi?

Ok, sada ćete čiko naučiti. Kako god postoje i jevanđelja izabranih da uđu u Novi Zavjet, tako postoji i Judino jevanđelje koje je National Geographic u potpunosti objavio 2006.

Dakle, evo tebi nešto iz mog 'Nevanđelja,' Ovo sam prenio iz knjige Chris Hitchensa 'Bog nije veliki':

Ta knjiga je (misli se na Judino Jevanđelje), kao što se i moglo očekivati, spiritualističko blebetanje, ali ona nudi verziju ‘događaja’ koja je tu i tamo uvjerljivija od zvanične. Recimo, u njoj se, kao i u drugim tekstovima te zbirke, tvrdi da navodnog boga Starog Testamenta treba izbjegavati i da je on jeziva emanacija bolesnih umova. To objašnjava zašto je bila tako odlučno zabranjena i kritikovana: ortodoksno hrišćanstvo nije ništa drugo do opravdanje i upotpunjavanje te priče pune zla.
Juda prisustvuje poslednjoj večeri kao što se to inače tvrdi, ali se ne drži propisanih pravila.
Kada Isus kaže kako žali svoje druge učenike jer ne znaju koliki su ulozi u igri, njegov neiskreni slijedbenik hrabro ustaje i kaže da on misli da zna u čemu je poteškoća. “Znam ko si ti i odakle dolaziš,” kaže Juda vođi. “Ti dolaziš iz Barbela, carstva besmrtnosti.” ‘Barbelo’ nije Bog već rajska destinacija, domovina s one strane zvijezda. Isus dolazi iz tog nebeskog područja, ali nije sin nikakvog mojsijevskog Boga. On je zapravo avatar Seta, trećeg i malo poznatog sina Adamovog. On je taj koji će Setijancima pokazati put kući.
Shvativši da Juda jeste slijedbenik tog kulta, Isus ga odvodi u stranu i povjerava mu specijalnu misiju: Juda treba da bude taj koji će mu pomoći da se oslobodi tjelesnog obličja i vrati se u nebesa. Takođe obećava da će mu pokazati zvijezde uz čiju pomoć će moći da krene za njim.
Iako ne predstavlja ništa više od sumanute naučne fantastike, u ovome ipak ima beskrajno više smisla nego u vječitoj kletvi bačenoj na Judu zbog toga što je učinio ono što je neko morao da učini u toj inače pedantno aranžiranoj hronici predskazane smrti. Kao što ima beskrajno više smisla i od okrivljavanja Jevreja za vijek vjekova. Dugo je trajala žestoka debata o tome koje od jevanđelja treba smatrati božanski nadahnutim. Neki su tvrdili da su to ova, a drugi ona, i zbog tih razmirica mnogo je života izgubljeno na najstrašnije načine.
Kao prvo,ja nisam katolik,to da si pametan(a očito i ovog se vidi da nisi)kao dugo ne zanima ju me kvazievanđelja"
aurora313

#718 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:Kao prvo,ja nisam katolik,to da si pametan(a očito i ovog se vidi da nisi)kao dugo ne zanima ju me kvazievanđelja"
Ama jašta si katolik... dalmatinac. Priznaj i pola ti se prašta. :)
Ali kako ti lično znaš koja su jevanđelja kvazi a koja ona prava? Po čemu bi ih ti razlikovao?
I šta fali ovom objašnjenju kod Jude ko je Isus? Naravno, crkvi je trebao izdajica i da nađe pohlepnog Judu jevreja (a ko od Isusove raje nije bio Jevrej), ali onda ne bi bilo biblijskih 'zapleta'.
Nešto slično je napravljeno sa đavolom. Jer da njega nema, otišlo bi hrišćanstvo u helać!
fatamorgana

#719 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

Za one koje bi moglo zanimati, dokumentarni film od National Geographic - a o Judinom evanđelju, ima i engleski titl pa se lako razumije.

:https://youtu.be/ZayZK7KLhJ4
patriot_1

#720 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Kao prvo,ja nisam katolik,to da si pametan(a očito i ovog se vidi da nisi)kao dugo ne zanima ju me kvazievanđelja"
Ali kako ti lično znaš koja su jevanđelja kvazi a koja ona prava? Po čemu bi ih ti razlikovao?
I šta fali ovom objašnjenju kod Jude ko je Isus? Naravno, crkvi je trebao izdajica i da nađe pohlepnog Judu jevreja (a ko od Isusove raje nije bio Jevrej), ali onda ne bi bilo biblijskih 'zapleta'.
Nešto slično je napravljeno sa đavolom. Jer da njega nema, otišlo bi hrišćanstvo u helać!
Što se pak tiče apokrifnih spisa - evanđelja i poslanica o kojima pitate - njih je doista bilo više (Tomino, Petrovo, Judino, Marijino, itd. već prema imenu osobe o kojoj govori ili koju se naziva autorom) i znamo da donose događaje iz Isusova života, koji ne moraju biti neprihvatljivi i nisu potpuno »u neskladu« s četiri kanonska priznata evanđelja i drugim svetopisamskim tekstovima, no njihova poruka nema snagu cjelovitosti i nezamjenjivosti za spasenje pa ih Crkva nije uvrstila u kanon. Apokrifni spisi, slažu se bibličari, u neku ruku zadovoljavaju ljudsku znatiželju kojom se želi »znati nešto više« o, naprimjer Isusovu djetinjstvu o kojemu nam pak vjerodostojno piše samo evanđelist Luka, a neautentično naprimjer »Marijino evanđelje« kao pokušaj pisanja Isusova životopisa. Pojedine su sljedbe u ranom kršćanstvu nekim apokrifima pripisivale veliko značenje, no Crkva je brzo prepoznala nedostatak božanskoga nadahnuća («inspiracije«) u njihovu nastanku, pa su tako već u drugom stoljeću samo četiri evanđelja uvrštena u katolički kanon (istovjetan je i kod drugih nekatoličkih zajednica i Crkava).

Apokrifni spisi - među kojima su i apokrifna evanđelja - ime vuku od grčkoga pojma »apokryphoi«, što znači - tajni, skriveni, nedostupni javnosti, namijenjeni samo onima koji su sposobni shvatiti njihov nauk (gnostici). Vrlo je važan i kontekst i vrijeme njihova nastanka, još od prvoga stoljeća, u doba kada se kršćanstvo širi od Palestine, preko Male Azije pa sve do krajnjih granica Rimskoga Carstva. Kako ističe dr. Ivan Bodrožić, jedni nastaju prigodno (poslanice), drugima je cilj popratiti usmeni navještaj - kerigmu (evanđelja), koji je u tom razdoblju još uvijek povlašteni način prenošenja radosne vijesti. Kako se kršćanstvo sve više širilo, osjećala se sve veća potreba takvih spisa koji će potkrijepiti, dokumentirati i argumentirati navještaj. Apostolima nije bio potreban pismeni zapis da potkrijepi autentičnost njihova propovijedanja, ali kako se Crkva širila te oni nisu više uspijevali biti prisutni na svim mjestima, njihovim učenicima i nasljednicima se činilo vrlo korisno zapisati, koliko je to bilo moguće i potrebno, sadržaj njihova propovijedanja. Na poseban se način to odnosi na evanđelja u kojima je sadržan Isusov život, riječi i djela, središnji sadržaj evanđeoskog navještaja. Nastao je tako izvor Isusovih izreka (logia), najprije usmeno pa onda i pismeno, da kršćanskim misionarima posluži kao priručno sredstvo.

Apokrifi su uglavnom »romansirano prošireni, katkad pak skraćeni ili iskrivljeni biblijski kanonski tekstovi. Radi očuvanja čistoće kanonskih knjiga Biblije, Crkva ih je zabranjivala, ali su se oni ipak širili i zbog svoje romansiranosti bili su omiljeni kod puka te su prerastali u legende, koji su postajale vrlo često motiv umjetničkog stvaralaštva jer su veoma pogodni za narativne scene«, ističe Leksikon ikonografije, liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva, a slično ali opširnije tumačenje donosi i Biblijski leksikon (pogledajte pod pojmom »kanon«). Zbog različitih pogrešnih, tj. krivih učenja, Crkva je odredila kanon - službeni popis - svetopisamskih spisa Staroga i Novoga zavjeta, te su apokrifi smatrani i danas se smatraju lažnim, krivovjernim i tendencioznim spisima. Međutim, kako tumači dr. Bodrožić, po sebi ova riječ ne znači da se radi o heretičnoj književnosti, jer su mnogi od apokrifa sadržavali valjane doktrinarne elemente koji nisu bili zapisani u kanonskim knjigama, ali zbog mnoštva legendarnih natruha, kao i nerazumljivih opisa čuda, nisu bile prihvaćene u kanon.
http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=16224
fatamorgana

#721 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

Da malo ponovimo gradivo, nije "Crkva" (koju sačinjavaju danas kao i onda relativni vjerski i teološki autorteti kad je riječ o crkvenoj hijerarhiji) odredila šta je kanonski prihvatljivo i u skladu sa tad odabranom dogmom već Irenej, lionski biskup oko 180 godine, koji je bio protivan gnostičkoj struji ranog kršćanstva pa time i evanđeljima gnostičke inspiracije kao npr. ono Tomino, on se otvoreno borio protiv gnostičke vizije i tumačenja Isusovog učenja, autor je djela Adversus Haereses (Protiv hereze).
Evanđelja koja su izostavljena iz kanona kao heretička, Tomino, Judino, Filipovo, Marijino itd. nisu apokrifna niti istorijski manje vjerodostojna od tzv. kanonskih, apokrifnim se mogu smatrati mnogo kasnije nastala evanđelja od kojih većina u srednjem vijeku, romantičnog i nadasve maštovitog sadržaja.
aurora313

#722 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:
aurora313 wrote:
Što se pak tiče apokrifnih spisa - evanđelja i poslanica o kojima pitate - njih je doista bilo više (Tomino, Petrovo, Judino, Marijino, itd. već prema imenu osobe o kojoj govori ili koju se naziva autorom) i znamo da donose događaje iz Isusova života, koji ne moraju biti neprihvatljivi i nisu potpuno »u neskladu« s četiri ...
Samo si nam servirao copy/paste materijal koji nema veze sa tvojim načinom i stilom pisanja, a da nisi uopšte naveo da koristiš taj način odgovora. Jadno i bijedno.
fatamorgana

#723 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

aurora313 wrote:
Samo si nam servirao copy/paste materijal koji nema veze sa tvojim načinom i stilom pisanja, a da nisi uopšte naveo da koristiš taj način odgovora. Jadno i bijedno.
A nije ni opsovao kao što povremeno ima običaj ....

.
patriot_1

#724 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

"aurora313"]
Samo si nam servirao copy/paste materijal koji nema veze sa tvojim načinom i stilom pisanja, a da nisi uopšte naveo da koristiš taj način odgovora. Jadno i bijedno
.

Jesi li ti imalo pismen?
Ne piše li na dnu C/P -a Izvor?
Apokrifi su uglavnom »romansirano prošireni, katkad pak skraćeni ili iskrivljeni biblijski kanonski tekstovi. Radi očuvanja čistoće kanonskih knjiga Biblije, Crkva ih je zabranjivala, ali su se oni ipak širili i zbog svoje romansiranosti bili su omiljeni kod puka te su prerastali u legende, koji su postajale vrlo često motiv umjetničkog stvaralaštva jer su veoma pogodni za narativne scene«, ističe Leksikon ikonografije, liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva, a slično ali opširnije tumačenje donosi i Biblijski leksikon (pogledajte pod pojmom »kanon«). Zbog različitih pogrešnih, tj. krivih učenja, Crkva je odredila kanon - službeni popis - svetopisamskih spisa Staroga i Novoga zavjeta, te su apokrifi smatrani i danas se smatraju lažnim, krivovjernim i tendencioznim spisima. Međutim, kako tumači dr. Bodrožić, po sebi ova riječ ne znači da se radi o heretičnoj književnosti, jer su mnogi od apokrifa sadržavali valjane doktrinarne elemente koji nisu bili zapisani u kanonskim knjigama, ali zbog mnoštva legendarnih natruha, kao i nerazumljivih opisa čuda, nisu bile prihvaćene u kanon.
http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=16224
patriot_1

#725 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

fatamorgana wrote:Da malo ponovimo gradivo, nije "Crkva" (koju sačinjavaju danas kao i onda relativni vjerski i teološki autorteti kad je riječ o crkvenoj hijerarhiji) odredila šta je kanonski prihvatljivo i u skladu sa tad odabranom dogmom već Irenej, lionski biskup oko 180 godine, koji je bio protivan gnostičkoj struji ranog kršćanstva pa time i evanđeljima gnostičke inspiracije kao npr. ono Tomino, on se otvoreno borio protiv gnostičke vizije i tumačenja Isusovog učenja, autor je djela Adversus Haereses (Protiv hereze).
Evanđelja koja su izostavljena iz kanona kao heretička, Tomino, Judino, Filipovo, Marijino itd. nisu apokrifna niti istorijski manje vjerodostojna od tzv. kanonskih, apokrifnim se mogu smatrati mnogo kasnije nastala evanđelja od kojih većina u srednjem vijeku, romantičnog i nadasve maštovitog sadržaja.
I to su po tebi Evanđelja?
Apokrifna Evanđelja

Obično se dijele na :

1. Evanđelja o Isusovim roditeljima i Isusovom djetinjstvu, kojima se želi nadomjestiti šturi opis ovih tema u Mateju, Marku i Luki (Jovan nema ništa o tome). Najpoznatija su Protoevanđelje Jakovljevo, Tomino evanđelje djetinjstva, Pseudo-Matejevo evanđelje, Uznesenje Marijino, Istorija Josipa tesara i Arapsko-armenijska jevanđelja o Isusovom djetinjstvu.

Protoevanđelje Jakovljevo govori o Marijinom rođenju od ostarjele majke Ane i bogatog Joakima. Slično malom Samuilu, trogodišnju Mariju dovode u hram, gdje je hrane anđeli sve do dvanaeste godine, kada je po čudesnom izboru zaručena za Josipa. Josip je udovac sa sinovima iz prethodnog braka. Kada Josip otkrije da je Marija u šestom mjesecu trudnoće, poju vodu očišćenja (vidi Brojevi 5,11-31). Isus se rađa u pećini, Mariju porađa jevrejska babica a Saloma potvrđuje da je Marija djevica. U posljednjim poglavljima Irod ubija Zahariju, oca Jovana Krstitelja, a sam Krstitelj izbjegava tu sudbinu bijegom u planine.

Tomino jevanđelje djetinjstva prikazuje Isusa u dobu od pet do dvanaest godina. Petogodišnji Isus uspijeva napraviti 12 glinenih vrabaca koji čudesno polijeću. Kada mu sin Ane pisara prolije vodu iz posude, Isus ga proklinje: “Ti drski, bezbožni glupane!”. Dječak koji se slučajno sudario s Isusom pada mrtav. Oni koji ga optužuju gube vid. Mali Isus pomaže poočimu tesaru čudesno proširujući grede do željene veličine.

Pseudo-Matejevo evanđelje donosi neke anegdote iz puta po Egiptu: palmino drvo se saginje da bi Marija uzabrala plodove, put od trideset dana oni uspijevaju prevaliti za jedan dan, 365 idola u poganskom hramu padaju pri ulasku Marije i djeteta.

U drugim jevanđeljima o Isusovom djetinjstvu navodi se svjedočanstvo babice s Isusovog rođenja da Isus nije imao težinu kao druge bebe i nije plakao; na putu u Egipat Marija i Isus susreću dva razbojnika, Tita i Dimaha, kojima beba Isus proriče da će za trideset godina biti razapeti s njim, i to koji na kojoj strani (Dimah je onaj koji je priznao Isusa). Vaznesenje Marijino donosi izvještaj o čudima vezanim uz tijelo mrtve Marije, koje kasnije oživljuje i biva preneseno u raj.

2. Jevanđelja Isusove muke i vaskrsenja

Najvažnije je Petrovo jevanđelje, koje je bilo u širokoj upotrebi kod ranih hrišćana krajem II. vijeka. Isus je prikazan kao onaj koji nije osjećao nikakav bol prilikom raspeća. Stražari na grobu ujedno su svjedoci vaskrsenja: dvojica čije glave sežu do neba vode jednoga čija glava nadrasta nebesa. Jevanđelje Nikodimovo govori da je Veliko vijeće nakon vaskrsenja priznalo da je Isus vaskrsao; rimske zastave se klanjaju pri Isusovom ulasku kod Pilata; Isusu u prilog svjedoče Nikodim i Berenika (Veronika), koju je Isus izliječio od tečenja krvi; razbojnici razapeti s Isusom jesu Disma i Gesta, a vojnik koji je kopljem probô Isusa jeste Longin. Isus silazi u donji svijet, strašeći Sotonu i odvevši sa sobom vjernike, uključujući Adama i pokajanog razbojnika Dismu. Neki detalji ovog jevanđelja doveli su do kanonizacije Pilatove žene Prokle u Grčkoj pravoslavnoj crkvi i do proslave Dana svetog Pilata u Etiopskoj pravoslavnoj crkvi.
http://www.svetlostistine.com/Knjige/Sa ... %20(9).htm
Post Reply