Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#701 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

titinho wrote:kukaju da im ne bi trazio para i da ih castis

al kakav slucaj imam ot jecudo. lik je nasao dijapsorku preko neta i sad nakon 3 mjeseca veze na daljinu i par njenih dolazaka u Bosnu treba da se zeni. Lik je opste poznat u raji kao tip koji jje zeljan i trci za parama, i sad bio on gore 15 dana i sliko se u bijesnom autu, ona mu kupuje mobitele i neke stvari. salje mu pare. a on sirotinja mrtva. ublehas nije kafe nikom platio nikad a sad se raji koja mu je placala pića, dodavala para kad nije imao ,poceo kurcit sa mobitelom i sa nekim glupostima, kako ce oni ici na more u tursku vamo tamo. Lik je iskoristava a ona valjda nasla bosnjaka pa ga cuva da se uda i da ga vodi gore. (opste poznato da dijasporke traze nase jer rodibna ne da da se udaju za nijemce,dance,svedjane)
eh tu vidim da ipak su gori ovi nasi seljoberi koji dodju do malo tudjih para pa se kurce. jos kad pocne pricat o ljubavi ovo ono haha

kad kazem seljober ne mislim na ljude sa sela vec na gradske seljobere rodjene u gradu koji furaju neku staro gradsku furku a starci im tu od 85-e
Nebi se slozio s tobom. Evo iz mog okruzenja od cca. 20tak djevojaka sa tih prostora samo dvije se udale za Bosance. Jedna za jednog sto isto zivi u DK a druga je sebi dovela muza. Ostale su udate za Dance i nose danska perzimena. Kod muskaraca je pola pola... poznam par sa dankinjama, a ima par i sa drugim strankama, npr. jedan je ozenio jednu meksikanku, drugi ukrainku, jedan cak jednu kanadjanku.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#702 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Velkoski »

al kakav slucaj imam ot jecudo. lik je nasao dijapsorku preko neta i sad nakon 3 mjeseca veze na daljinu i par njenih dolazaka u Bosnu treba da se zeni. Lik je opste poznat u raji kao tip koji jje zeljan i trci za parama, i sad bio on gore 15 dana i sliko se u bijesnom autu, ona mu kupuje mobitele i neke stvari. salje mu pare. a on sirotinja mrtva. ublehas nije kafe nikom platio nikad a sad se raji koja mu je placala pića, dodavala para kad nije imao ,poceo kurcit sa mobitelom i sa nekim glupostima, kako ce oni ici na more u tursku vamo tamo. Lik je iskoristava a ona valjda nasla bosnjaka pa ga cuva da se uda i da ga vodi gore. (opste poznato da dijasporke traze nase jer rodibna ne da da se udaju za nijemce,dance,svedjane)
eh tu vidim da ipak su gori ovi nasi seljoberi koji dodju do malo tudjih para pa se kurce. jos kad pocne pricat o ljubavi ovo ono haha

kad kazem seljober ne mislim na ljude sa sela vec na gradske seljobere rodjene u gradu koji furaju neku staro gradsku furku a starci im tu od 85-e
Pametan dečko.
Ommadawn

#703 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

Lik o kojem pises je samo jedan u moru ljudi koji kukaju a imaju tu privilegiju ili nesrecu da zive u dijaspori. S obzirom da su najglasniji i da se najvise isticu - ljudi koji zive u BiH sticu dojam da su ama bas svi dijasporci takvi. Pricekaj samo malo kad taj isti lik preseli za stalno gore, pa se zaposli i pocne zaradjivati svoju lovu...

Rekao si seljober a ne mislis ljude sa sela. Sta mislis odakle su roditelji tih seljobera i gdje su zivjeli prije 1985?

Opste je poznato da dijasporke traze nase jer rodbina ne zeli da im se kcerka uda za Danca, Nijemca ili Svedjana - nije istina. Ima i nasih momaka koji zive u dijaspori, mogu se i za njih udati.
stakasa

#704 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:

Lik o kojem pises je samo jedan u moru ljudi koji kukaju a imaju tu privilegiju ili nesrecu da zive u dijaspori. S obzirom da su najglasniji i da se najvise isticu - ljudi koji zive u BiH sticu dojam da su ama bas svi dijasporci takvi. Pricekaj samo malo kad taj isti lik preseli za stalno gore, pa se zaposli i pocne zaradjivati svoju lovu...

Rekao si seljober a ne mislis ljude sa sela. Sta mislis odakle su roditelji tih seljobera i gdje su zivjeli prije 1985?

Opste je poznato da dijasporke traze nase jer rodbina ne zeli da im se kcerka uda za Danca, Nijemca ili Svedjana - nije istina. Ima i nasih momaka koji zive u dijaspori, mogu se i za njih udati.
Daba objasnjavas... Red primitivizma, red kompleksa, ceka se forumska princeza pa da se zavrsi kljucem i redom baniranja
exliberal-ex

#705 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by exliberal-ex »

Ja znam kad odem da obidjem starce u Sarajevu nemogu oci otvorit od kukanja ljudi sto su ostali, par prijatelja imam sa kojima se nadjem I od njih nista neces cuti, rade ljudi , snalaze sa ko I svi I nema kukanja ali ostali....e to je strasno.
Jednom se desilo da sam dosao dole I mater oprala ves I prostla ga da se osusi I dolazi jedan da me vidi I pozdravi I gleda u ves I kaze " e vidi fini gaca bermuda ja takve trazim znas odkad " ...I gleda u mene...ja neznam sta da mu kazem...srecom stara me izvadi ajte evo kafa....nekazem da ima dosta ljudi koji dodju dole pa kukaju kako im je tesko na zapadu ali ja sam u vecini slucajeva neprijatno zatecen kad mi ne samo kukaju nego otvoreno traze pare...cak I preko facebook-a...ej jarane moze sli mi pozajmit milju...vratit cu ti...kad kazem da nesaljem pare dole skinu me sa liste prijatelja ..... :?
Šveđanin

#706 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Šveđanin »

Vadafak neko ti trazi pare preko fejsbuka da mu pozajmis? Jeste vi bliski?

Kakav je to nacin covjece.. ja bi ga odmah brisao iz prijatelja i prije nego on mene.

Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
Ommadawn

#707 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

Desavalo se i meni (i desava) da mi "prijatelji" pa cak i rodbina koji se ama bas nikada ne javljaju niti da upitaju za zdravlje - bum! odjednom poruka u inboxu "da li bi mi mogao da posaljes para, toliko i toliko, znas ovaj..." Naravno, nista od toga.

Ali opet sam znao da dam ljudima nesto para kada dodjem dole, iako nikada ne traze i ne kukaju - a znam da nemaju. Ti ljudi znaju poslati poruku tek da pitaju gdje sam, sta sam, kako sam - pa i nazvati telefonom da mi cuju glas.
Šveđanin

#708 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Šveđanin »

Nije problem dati, uvijek ce se dati za ljude koji mi znace a za koje znam da nemaju, problem je ko trazi i nacin na koji trazi a nacin je koma..

Cuj da mi neko u inboks salje poruke da mu treba para..

matic.ivan

#709 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by matic.ivan »

Šveđanin wrote:Nije problem dati, uvijek ce se dati za ljude koji mi znace a za koje znam da nemaju, problem je ko trazi i nacin na koji trazi a nacin je koma..

Cuj da mi neko u inboks salje poruke da mu treba para..

U pravu si, tu totalno
Zviz

#710 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

Kukaju ovi koju su 2003 mislili, da su zajebali sistem a danas su skontali da je njih sistem zajebo.

To su pretezno prijevremenski penzioneri koji sad stoje u sitaciji kad predju u staracku mogu da sami sebi prst negdje gurnu!

Ti masovno kukaju ne samo kad dodju dole nego i ovdje. Ja kad sam ljudima trubijo 2002 nemojte ici u te penzije ono ovo, svi su mi se msijali, jooj ti si lud, isfoliras za sekundu, imam ja malo manje nego ti a ti radis ja uzivam ono ovo... ups! danas 2013 njemu 58 godina! Tada samo imao 45 ;) Blizi se staracka, ima izbor A: da zivi na grbaci djece (to ce tesko biti pogotovo kod ovih sto su u braku s dancem) ili da ga smjeste u staracki dom i da tamo provodi dane dok ne rikne (inace su ti staracki domovi kao otvoreni zatvori) ili da se vrati u BiH prihvati jedan maleni dio penzije starace i onda nek prica ljudima kako mu je bilo dok je zivio u Danskoj.

Ti kukaju kao da im zdrave zube vadis.

U Danskoj da bi imao pravo na 100% drzavnu staracku penziju koja se daje i bez jednog radnog dana, moras da imas bar 40 godina stalnog boravka (po novom zakonu 47 god.) od 15 godine starosti! Ta infomacija je mimoisla nase. A svi su letili za prijevjremenskim penzijama jer su imali penziju cca. 70% plate plus bonus isplatu od 120.000kr tj. 43.000KM
Korisničkoime

#711 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Korisničkoime »

Jah gluposti majko mila u BiH pa ja sam u BiH pa ljudi od mene znaju traziti novac ako niste znali mala novost za vas u BiH nema bas para ono kriza sto bi se reklo. Znaci nisam dijaspor ali hvala dragom Bogu posao ide fino nije da se razbacujem cak sto vise gledam da ne upadam u oci medutim sredina je mala manje vise svako o svakom zna. Ljudi traze u zajam jbg mislite da je njima to lako, da to nije stid, nuzda ljudi ne budite nerazumni. Razumijem ja da neko nece da pozajmi ali sta se cudite i ibretite ko cuuuuj mooolim te on mene cuj mene pita za pare pa sta on sebi umislja. Jbt.koji vam je niste vi nista specijalno pa da se ne smije pitat.
Kazem vam ja sam u BiH i mene stalno neko pita nekad odbijem nekad pozajmim nekad halalim skroz.
Jbt. vi se ljudi nekad stvarno ponasate kao da ste s Marsa a ne sa Zapada pa ne znate kakvo je stanje, zato znate srati o politici ko da ste ovdje po cijelu godinu, znate koga birati, ko je dobar Bosnjak itd. Znate sve kako bi se trebalo uraditi u nas u Dojclandu to se vako radi. Pa jbt kad sve tako znate kako vam je promaklo da je u nas kriza i da svijet nema para pa nekad nekome zagusti.
Ima i baksuza koji bi samo pare na lak nacin ali takvih je veoma malo i za njih se unaprijed zna sta su i kakvi su.

Sent from my GT-I9070 using Tapatalk 2
gagy06

#712 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by gagy06 »

Mene ne nervira dijaspora koja kuka, mene nervira dijaspora koja dodje i ponasa se kao da sam idiot: znas kod nas u njemackoj..., kod nas u swedskoj, kod nas na floridi....pa je..te nije '93...
Zviz

#713 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

gagy06 wrote:Mene ne nervira dijaspora koja kuka, mene nervira dijaspora koja dodje i ponasa se kao da sam idiot: znas kod nas u njemackoj..., kod nas u swedskoj, kod nas na floridi....pa je..te nije '93...
Cuj, on je tamo 20 i kusur godina, slabo ko pamti ali ljudi koji su 70 i 80ih otisli pa su posjecivali te prostore prije rata, su isto pricali. Tad je pretezno bilo kod nas u Austriji, Francuskoj, Svicarskoj, Svedskoj ili Njemackoj... ja sam dosta godina prije rata skoro pa zivo u okruzenju gdje je vecina domacinstava zivila vani SFRJ grancia. Jbt, davali su dojam da gore jasu na konjima, danas su vani 40 i kusur godina vani! I nisu nista od mene bolji ni losiji koji je 30tak godina.

A sto su bili bogatiji tada nego danas, pa dinar devaliro ko temperatura vanjska kad ide sa ljetnog u zimski period! Ali su zato trpali u auta vise hrane nego danas sto cine ljudi. Kad se samo sjetim po 40kg paprike. 20kg graha, suhog mesa po 50kg :-)
mO k3

#714 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by mO k3 »

A ne jednu stvar cu vam reci ona dijaspora koja kuka da nema oni imaju , dok oni koji ne kukaju nemaju .
Tako je i u bosni skoro smo imali jedan telefosnki pazovi gdje nam je receno od rijeci do rijeci srednjo bliza familija , ona "jadna " ne radi pa rece mojoj zeni " zasto moram uvijek da te nazovem i da ti kazem da mi posaljes , zasto ne posaljes sama od sebe " :mrgreen:
A ta jadnica skoro mojoj zeni ispricala kako je isla kod jednog covjeka da cisti pa su joj suze tekle sta "ona" mora da cisti , pa ona jadna ode kod drugog da ocisti zaradi u dva dana 100 KM a te pare potrosi kupi sebi torbu a cumura u podrumu nema . :mrgreen:
Reko sam zeni imamo zemlje dole 60 duluma niko do tih nasih nece da obradzuje pa smo dali komsijama srbima da oni odrzavaju tu zemlju dok nas covjek nece , ja im vise pare ama bas nikome ne saljem
Zviz

#715 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

mO k3 wrote:A ne jednu stvar cu vam reci ona dijaspora koja kuka da nema oni imaju , dok oni koji ne kukaju nemaju .
Tako je i u bosni skoro smo imali jedan telefosnki pazovi gdje nam je receno od rijeci do rijeci srednjo bliza familija , ona "jadna " ne radi pa rece mojoj zeni " zasto moram uvijek da te nazovem i da ti kazem da mi posaljes , zasto ne posaljes sama od sebe " :mrgreen:
A ta jadnica skoro mojoj zeni ispricala kako je isla kod jednog covjeka da cisti pa su joj suze tekle sta "ona" mora da cisti , pa ona jadna ode kod drugog da ocisti zaradi u dva dana 100 KM a te pare potrosi kupi sebi torbu a cumura u podrumu nema . :mrgreen:
Reko sam zeni imamo zemlje dole 60 duluma niko do tih nasih nece da obradzuje pa smo dali komsijama srbima da oni odrzavaju tu zemlju dok nas covjek nece , ja im vise pare ama bas nikome ne saljem
Moji su roditelji 90ih poslje rata slali sakom i kapom, ne samo svojim nego i ostalim. Najbolji je jednom komentar bio za posiljku od 1.600KM "ajde bolan nisi se pretego" :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#716 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Truba »

problemi na dvije strane...
mislim da je u redu pomoći da se kuća završi, da se stan dovede u red za život, da se malom pogura za vozački ili za fakultet...

ne znam ostalo koliko vrijediti

što se prije prestane pomagati prije će se riješiti stvari
1996. da se nije pomagalo možda bi sad bili švica :D
exliberal-ex

#717 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by exliberal-ex »

Šveđanin wrote:Vadafak neko ti trazi pare preko fejsbuka da mu pozajmis? Jeste vi bliski?

Kakav je to nacin covjece.. ja bi ga odmah brisao iz prijatelja i prije nego on mene.

Koliko smo bliski..isli u osnovnu skolu , drugi slucaj zajedno radili poslije rata par godina ...ni jedno mi nije clan familije cak ni blizi....to je preko facebook-a
Familija je trazila kad sam bio dole zadnji put I to je bilo eto nemamo para da registrujemo auto ( imaju 3 !) a znas djeca se pozelila mora pa ako mozes...rekoh prodaj jedno auto koji ce ti k..c tri...uvrijedili se...ako zaboli me neka stvar , vise se nejavljaju :D
broj dva

#718 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by broj dva »

Imam dajdžu ovde (van BiH), dusa od covjeka.Plemenit, posten, jednostavan, voli popit cokalj-dva, zivi za dan kada ce se vratit u BiH. Prije neki 10ak godina je poceo obnavljat svoju srusenu kucu i svom rodnom gradu, i prica mi kako je inace prvom komsiji svake godine kad dodje dole davao po sto-dvjesto maraka. A kad je kreno sa obnavljanjem kuce, presto davat komsiji - jednostavno nema toliko love. I prica mi kako je komsija doso na rakijicu, po obicaju, i nakon nekog vremena ode prica na darove i slicno i on komsiji objasni kako mu je zao ali ove godine mu ne moze dati lovi jer renovira kucu, a komsija mrtav hladan odgovori "dobro, ali sto je preko moji ledja"
Pol_Pot

#719 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Pol_Pot »

broj dva wrote:Imam dajdžu ovde (van BiH), dusa od covjeka.Plemenit, posten, jednostavan, voli popit cokalj-dva, zivi za dan kada ce se vratit u BiH. Prije neki 10ak godina je poceo obnavljat svoju srusenu kucu i svom rodnom gradu, i prica mi kako je inace prvom komsiji svake godine kad dodje dole davao po sto-dvjesto maraka. A kad je kreno sa obnavljanjem kuce, presto davat komsiji - jednostavno nema toliko love. I prica mi kako je komsija doso na rakijicu, po obicaju, i nakon nekog vremena ode prica na darove i slicno i on komsiji objasni kako mu je zao ali ove godine mu ne moze dati lovi jer renovira kucu, a komsija mrtav hladan odgovori "dobro, ali sto je preko moji ledja"
Dobri, stari vic :D U Bosni odavno profuran :D
broj dva

#720 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by broj dva »

Sad znas i porjeklo vica :D
(istinita prica - u stvari ne znam je li istinita, nisam bio tu ali mi je predstavljeno kao istina od covjeka kojem vjerujem...)
Last edited by broj dva on 31/07/2014 11:44, edited 1 time in total.
Pol_Pot

#721 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Pol_Pot »

broj dva wrote:Sad znas i porjeklo vica :D
(istinita prica - u stvari ne znam je li istinita, nisam bio tu ali mi je predstavljeno kao istina od covjeka kojeg vjerujem...)
Sad mu komotno možeš manje vjerovat :D
Bluemore

#722 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Bluemore »

Pol_Pot wrote:
(istinita prica - u stvari ne znam je li istinita, nisam bio tu ali mi je predstavljeno kao istina od covjeka kojeg vjerujem...)
vic iz doba socijalizma, samo sto je komsija bio prosjak na ulici, a tvoj daidja plemeniti dijasporac, obicni gradjanin
Pol_Pot

#723 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Pol_Pot »

Bluemore wrote:
Pol_Pot wrote:
vic iz doba socijalizma, samo sto je komsija bio prosjak na ulici, a tvoj daidja plemeniti dijasporac, obicni gradjanin
:thumbup:
lua

#724 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by lua »

Ja ne živim vani, a opet mi traže pare. :D Čak mi se desilo da mi se rodica iz dijaspore javi i traži stoju eura. Prema tome sve je to do insana, kad je glupi uhljup prosijačit će đe stigne.
Pol_Pot

#725 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Pol_Pot »

lua wrote:Ja ne živim vani, a opet mi traže pare. :D Čak mi se desilo da mi se rodica iz dijaspore javi i traži stoju eura. Prema tome sve je to do insana, kad je glupi uhljup prosijačit će đe stigne.
:D :D :D

mislio sam da se ovo samo meni desilo
Locked