AMERIKA

Post Reply
prog321

#701 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

jefferson wrote:Cinjenica je da i pored toga sto Exxon lobira (legalno jer se tacno zna na koliko koja kompanija daje para ne nekom politicaru, nego za kampanje, sto ej opet manje od penzionera) prava korupcija je u vecini zemalja na ovoj planeti daleko veca nego u SAD. .
Malo je zemalja na svijetu gdje je korupcija legalna kao u USA.
I naravno da se ne zna koliko lobiisti placaju. Imaju politicke kampanje gdje se izdaci lako kamufliraju.
detroit-mercy

#702 Re: AMERIKA

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:
detroit-mercy wrote: Uopste nije kurcenje, nego samo prikaz kakav je zivot u propaloj ili drugoj ekonomiji svijeta. Po tvome vidjenu stvari, trebao bi biti homeless, ja ti kazem da je ono sto ti podastires o zivotu ovdje dijametralno suprotno od onoga kako mi zivimo. .
NIje bas da se svi koji zive u Americi toliko hvale kao vas par ovdje.
Ono rodbine sto imam tamo i nisu tako euforicni . :-D
Sto onda i dalje sjede tamo jesi ih ikada pitao.
Realno, vecina Bosanaca se prilicno snasla u USA, iskreno oni sto nisu, najvise je do njih a ne do drzave ili sistema.
jefferson

#703 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

prog321 wrote:
jefferson wrote:Cinjenica je da i pored toga sto Exxon lobira (legalno jer se tacno zna na koliko koja kompanija daje para ne nekom politicaru, nego za kampanje, sto ej opet manje od penzionera) prava korupcija je u vecini zemalja na ovoj planeti daleko veca nego u SAD. .
Malo je zemalja na svijetu gdje je korupcija legalna kao u USA.
I naravno da se ne zna koliko lobiisti placaju. Imaju politicke kampanje gdje se izdaci lako kamufliraju.
Kao neko ko radi na takvim stvarima volio bi da mi objasnis kako :D
jefferson

#704 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

prog321 wrote:
detroit-mercy wrote: Uopste nije kurcenje, nego samo prikaz kakav je zivot u propaloj ili drugoj ekonomiji svijeta. Po tvome vidjenu stvari, trebao bi biti homeless, ja ti kazem da je ono sto ti podastires o zivotu ovdje dijametralno suprotno od onoga kako mi zivimo. .
NIje bas da se svi koji zive u Americi toliko hvale kao vas par ovdje.
Ono rodbine sto imam tamo i nisu tako euforicni . :-D
Problem Bosanaca koji se nisu bas najbolje snasli je sto su ocekivali u SAD da drzava vise za njih radi nego bivsa SFRJ. Tako sam ja vidjao ljude koji nakon 17 godina nisu u stanju da odu pivu sami kupiti jer nisu jezi naucili, ali zato ubi kuknjava.
prog321

#705 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

jefferson wrote: Kao neko ko radi na takvim stvarima volio bi da mi objasnis kako :D

Ma ti radis na takvim stvarima .. :lol:
A fali ti osnovno znanje.
Procitaj knjigu Jack Abramoffa - Capitol Punishment.
jefferson

#706 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

prog321 wrote:
jefferson wrote: Kao neko ko radi na takvim stvarima volio bi da mi objasnis kako :D

Ma ti radis na takvim stvarima .. :lol:
A fali ti osnovno znanje.
Procitaj knjigu Jack Abramoffa - Capitol Punishment.
Pa eto vidis fali mi osnovno znanje jbg, zato mnogi nisu u zatvoru, a on je bio.
Pa eto de me prosvjetli kako to legalno raditi a ne zavrsiti kao Abramoff?
prog321

#707 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Da si procitao knjigu znao bi o cemu pricas. Ne samo tu, nego bilo koju drugu knjigu o lobiranju u Americi.
Ovako je tesko objasniti nekome ko drzi glavu u pjesku. :-D
jefferson

#708 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

prog321 wrote:Da si procitao knjigu znao bi o cemu pricas. Ne samo tu, nego bilo koju drugu knjigu o lobiranju u Americi.
Ovako je tesko objasniti nekome ko drzi glavu u pjesku. :-D
Ne drzim ja glavu u pijesku. ja nisam tvrdio da u SAD nema korupcije itd.
Niti jedna zemlja nije imuna na korupciju, samo ima onih koje su manje imune i one koje su vise imune na to.
Razlika je sto u SAD, Njemackoj itd, vrlo cesto se desi da upravo takvi kao Abramof zavrse u zatvoru, a u nekim drzavama se desava da u zatvoru zavrse oni koji na to ukazu (Kina, Rusija itd).
Ispada po tome da je bolji sistem u Kini, Rusiji jer se nista ne zna, ali u SAD gdje se to vrlo cesto otkrije je eto kao veci problem.
Argument nekih pojedinaca je da su SAD problem jer ima problema. Dok druge drzave nisu problem, iako problemi kipte daleko vise nego u SAD. Ali to nema tolike veze sa realnoscu koliko sa ideologijom.
Ti nemas pojma sta je lobiranje i lobiranje je jedno, a korupcija nesto sasvim drugo.
Kada to skontas onda procitaj tu knjigu ponovo.
prog321

#709 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Ti stvarno nemaš dvije čiste.
Kada Monsanto plati novac političarima u USA da hrane djecu sa sumnjivom GMO hranom onda ti to zoveš lobiranjem, dok drugdje u svijetu mi kažemo korupcija. Legalna korupcija :-D
jefferson

#710 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

prog321 wrote:Ti stvarno nemaš dvije čiste.
Kada Monsanto plati novac političarima u USA da hrane djecu sa sumnjivom GMO hranom onda ti to zoveš lobiranjem, dok drugdje u svijetu mi kažemo korupcija. Legalna korupcija :-D
Kao sto ti kazes procitaj knjigu, tako ti i ja kazem procitaj knjigu "Democracy in America."
I na bosanskom i na engleskom jeziku lobiranje je jedno a korupcija nesto sasvim drugo.
Tvoj problem nije lobiranje, korupcija. Tvoj problem je generalno Amerika.
Last edited by jefferson on 21/11/2014 02:32, edited 1 time in total.
jefferson

#711 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

.
razonoda

#712 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

prog321 wrote:Ti stvarno nemaš dvije čiste.
Mozes pogledati od G. Milica -putovanje usa, u jednoj od tih je objesnjeno sta je ''lobiranje;' ziva rijec. E sad jel to neko vjeruje je druga prica,
prog321

#713 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Lobiranje je legalna korupcija.
Platis nekome da uradi nesto. Ko najvise plati taj se zakon i usvoji. :-D
razonoda

#714 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

prog321 wrote:Lobiranje je legalna korupcija.
Nije tacno. :-D
prog321

#715 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Gdje nije ?
nosara

#716 Re: AMERIKA

Post by nosara »

Lobiranje, lobotomija... usa... :D

Image
jefferson

#717 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Veze ti nemas!
Lobiranje označava način zastupanja interesu politici, u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti te utjecaj kroz osobne kontakte na javno mnijenje preko medija. Primjerice sindikati, nevladine organizacije i druge udruge kao i veće tvrtke koriste svoj utjecaj na donošenje specifičnih zakona koju su u njihovom interesu. Isto tako članovi udruga dobivaju za njih relevantne informacije pomoću kojih se u pravilu mogu predvidjeti neke odluke koje imaju utjecaj na udruge i njihove članove. Lobiranje je metoda utjecaja na donositelje odluka i procese donošenja odluka uz odredenu strategiju. Radi se o selektivnim utjecajima na donošenje određenih odluka, ali ne i o suradnji na oblikovanju državno-političkih koncepcija.
Po tebi ispade u bivsoj SFRJ bilo lobista na svakom kroaku, samo si trebao u sindikat uci :D
Jbt Iamia, kamion ostavio jebene posljedice :lol:
augustini45

#718 Re: AMERIKA

Post by augustini45 »

....zar nije jeffy uzivo na "prvoj liniji", .....sta je ovo tema u zapecku....!!!!!.....jal' sad jeffyima ulogu goluba pored stlujz sebilja....
Rob_Atl

#719 Re: AMERIKA

Post by Rob_Atl »

Da je titina milicija ovo bi rastjerali za 5 minuta, jebo te njih 300-400 zapalise grad citav, kakvu su paniku digli da su cak i aerodrom zatvorili :lol: :run:
DoZeN

#720 Re: AMERIKA

Post by DoZeN »

Fasisti pobjedili

VELIKA porota američke savezne države Missouri donijela je odluku da se ne podiže optužnica protiv bijelog policajca za ubojstvo afroameričkog mladića u gradu Fergusonu, u području Saint Louisa, a ta je odluka prouzročila val prosvjeda i nasilnih sukoba građana s policijom.

Nenaoružanog 18-godišnjeg Afroamerikanca Michaela Browna u Fergusonu je u kolovozu ubio policajac Darren Wilson ispalivši u njega više hitaca što je potaknulo dugogodišnju rasnu napetost u gradu u kojemu su Afroamerikanci u većini, ali bijelci dominiraju u strukturama vlasti.

Zbog odluke porote da nema osnove za podizanje optužnice protiv Wilsona stanovnici su zauzeli ulice oko policijske postaje, kojima odjekuje pucnjava. U prosvjedima su razbijeni izlozi okolnih trgovina, a najmanje dva automobila na ulici su zapaljena, na što je policija odgovorila suzavcem i plastičnim mecima.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je građane da mirno prihvate odluku porote, a policiju da bude suzdržana prema prosvjednicima koji već tjednima izražavaju nezadovoljstvo na ulicama Fergusona, ali i u drugim gradovima SAD-a.
DoZeN

#721 Re: AMERIKA

Post by DoZeN »

Rob_Atl wrote:Da je titina milicija ovo bi rastjerali za 5 minuta, jebo te njih 300-400 zapalise grad citav, kakvu su paniku digli da su cak i aerodrom zatvorili :lol: :run:
Sreca im je sto crnci nisu slozni,i sto se ovde sve moze kupiti novcem
LDLT

#722 Re: AMERIKA

Post by LDLT »

DoZeN wrote:Fasisti pobjedili

Pobjedili ?
Zar nije "pobedili" ? :D
splinter

#723 Re: AMERIKA

Post by splinter »

Evo počelo je tamburanje i preko bare, haj ništa srašno http://edition.cnn.com/2014/11/24/justi ... ?hpt=hp_t1
God Bless America
Mister Yes

#724 Re: AMERIKA

Post by Mister Yes »

Paljevine, požari, neredi?

Možda da ukinu kantone? Ili da uvedu treći entitet? :lol:
graue_maus

#725 Re: AMERIKA

Post by graue_maus »

potpuno se slazem .......u njemackoj lobisti napisu zakon i onda ga predaju u parlament na usvajanje ......i to je legalno i demokratija ........
Post Reply