ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
jefferson

#701 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by jefferson »

Svider wrote:
bosna boy wrote:ta budžetlijska stoka nas sve košta 13% GDP-a !!!!!!!!!!!!!!!!!!
u EU državama je prosjek 5-7%

samo da se zna u to ulazi vojska sa budzetom od 300 miliona KM godišnje,policije u entitetima oko 500 miliona godišnje,
policije na državnom nivou 150 miliona, obrazovanje u entitetima skoro milijardu KM, u javnu potrosnju ulaze i socijalna davanja o tome ću drugi put
Samo da se zna da u tih 5-7% u EU isto ulazi vojska (a zemlje EU izdvajaju oko 2% GDP-a na vojsku samo i to ulazi u tih 5-7%), policija, administracija itd, i opet kada su pozari, poplave nama druge zemlje gase pozare, evakuisu ljude jer nam helikopteri skupljaju prasinu zbog rezervnog dijela koji kosta 40 dolara, opcine koje su u stalnoj opasnosti od pzoara imaju vatrogasna vozila stara 40 i vise godine i slicno.
Stoga, mojne suplje svega ti.
Svider

#702 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Svider »

bosna boy wrote:
Svider wrote:
bosna boy wrote:ta budžetlijska stoka nas sve košta 13% GDP-a !!!!!!!!!!!!!!!!!!
u EU državama je prosjek 5-7%

samo da se zna u to ulazi vojska sa budzetom od 300 miliona KM godišnje,policije u entitetima oko 500 miliona godišnje,
policije na državnom nivou 150 miliona, obrazovanje u entitetima skoro milijardu KM, u javnu potrosnju ulaze i socijalna davanja o tome ću drugi put
Ajd dalje sa nabrajanjem
13% GDPa je cca 4 milijarde KM
Pola od toga ide na boračke i socijalne kategorije
Svider

#703 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Svider »

jefferson wrote: Samo da se zna da u tih 5-7% u EU isto ulazi vojska (a zemlje EU izdvajaju oko 2% GDP-a na vojsku samo i to ulazi u tih 5-7%), policija, administracija itd, i opet kada su pozari, poplave nama druge zemlje gase pozare, evakuisu ljude jer nam helikopteri skupljaju prasinu zbog rezervnog dijela koji kosta 40 dolara, opcine koje su u stalnoj opasnosti od pzoara imaju vatrogasna vozila stara 40 i vise godine i slicno.
Ma ja to znam. Ovo govorim da ne bude zaabune sto vecina ljudi misli da su to plate samo onih sluzbenika, salterasa itd..
Mi bi sa i ovolikom javnom upravom trebali biti najefikasnija drzava po pitanju izdavanja bilo kakvog papira, dozvole, licne karte itd...

Ovdje je tema zakon o radu i rado bih o tome da diskutujem.

Vlada je uspjela baciti loptu medju narod pa se sad svadjaju ovi sto imaju i ovi sto nemaju ko je kome kriv sto ima ili sto nema..
bosna boy

#704 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Svider wrote:
Pola od toga ide na boračke i socijalne kategorije
A u kurac
Ima li đe plata budžetlijske prekomjerne administrativne stoke
Kolko oni kostaju
prog321

#705 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by prog321 »

Kao da smo mi jedina zemlja u kojoj su policija i vojska ukljuceni u budzetski proracun !?? :-)
Svider

#706 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Svider »

bosna boy wrote: A u kurac
Kolko oni kostaju

Ima naravno... i to se moze lako saznati ali to nije tema.

Novi zakon nece nastetiti budzetlijama nego radnicima privatizovanih bivsih giganata ili giganata koje tek treba privatizovati. Budzetlijama i radnicima kod privatnika ovaj zakon nece donijeti promjene.
jefferson

#707 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by jefferson »

Svider wrote:
jefferson wrote: Samo da se zna da u tih 5-7% u EU isto ulazi vojska (a zemlje EU izdvajaju oko 2% GDP-a na vojsku samo i to ulazi u tih 5-7%), policija, administracija itd, i opet kada su pozari, poplave nama druge zemlje gase pozare, evakuisu ljude jer nam helikopteri skupljaju prasinu zbog rezervnog dijela koji kosta 40 dolara, opcine koje su u stalnoj opasnosti od pzoara imaju vatrogasna vozila stara 40 i vise godine i slicno.
Ma ja to znam. Ovo govorim da ne bude zaabune sto vecina ljudi misli da su to plate samo onih sluzbenika, salterasa itd..
Mi bi sa i ovolikom javnom upravom trebali biti najefikasnija drzava po pitanju izdavanja bilo kakvog papira, dozvole, licne karte itd...

Ovdje je tema zakon o radu i rado bih o tome da diskutujem.

Vlada je uspjela baciti loptu medju narod pa se sad svadjaju ovi sto imaju i ovi sto nemaju ko je kome kriv sto ima ili sto nema..
Kakvu bolan kosku?
Napoleon je davno rekao: Vlast je onakva kakav je narod.
Da je naroda "briga" za drzavom i da je pojedinca "briga" za komsijom ili radnim kolegom, davno bi mi rjesili svoje probleme. Ovdje je frka jer svi se boje da slucajno njih nece zakaciti nesto gdje bi mogli izgubiti privilegije.
Oni sto rade za 90% privatnika (cast izuzecima) ce opet sutra na posao bez ikakvih prava.
Svider

#708 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Svider »

jefferson wrote: Kakvu bolan kosku?
Napoleon je davno rekao: Vlast je onakva kakav je narod.
Da je naroda "briga" za drzavom i da je pojedinca "briga" za komsijom ili radnim kolegom, davno bi mi rjesili svoje probleme. Ovdje je frka jer svi se boje da slucajno njih nece zakaciti nesto gdje bi mogli izgubiti privilegije.
Oni sto rade za 90% privatnika (cast izuzecima) ce opet sutra na posao bez ikakvih prava.

Pa vidis na kakav se nacin vrse diskusije.

Slazem se sa ovim boldiranim i dodao bih da ce i ovi sto su na budzetu sutra na posao sa svim pravima i privilegijama. Nazalost, vec sam rekao ko ce platiti cijenu.
bosna boy

#709 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Svider wrote:
Kolko oni kostaju

Ima naravno... i to se moze lako saznati ali to nije tema..
Nemoj zajebavat
A šta ako jeste tema
jefferson

#710 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by jefferson »

Svider wrote:
Kolko oni kostaju

Ima naravno... i to se moze lako saznati ali to nije tema.

Novi zakon nece nastetiti budzetlijama nego radnicima privatizovanih bivsih giganata ili giganata koje tek treba privatizovati. Budzetlijama i radnicima kod privatnika ovaj zakon nece donijeti promjene.
Kakvi ba "giganti?" De stavi to u kontekst globalizacije pa pricaj o tim firmama. Covjece ljudima kasne plate godinama a mi pricamo kao da te firme privredjuju. Prodaj, nek se krene raditi. Ti "giganti" su tu gdje jesu jer su imali uprave po stranackoj strukturi, sindikate koji su htjeli da svi imaju posao iako trebaju imati bar pola od broja radnika koje imaju.
Sta nama danas predstavlja Krivaja u Zavidovicu? Drzava nece napredovati od ljepih uspomena.
Svider

#711 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Svider »

jefferson wrote: Kakvi ba "giganti?" De stavi to u kontekst globalizacije pa pricaj o tim firmama. Covjece ljudima kasne plate godinama a mi pricamo kao da te firme privredjuju. Prodaj, nek se krene raditi. Ti "giganti" su tu gdje jesu jer su imali uprave po stranackoj strukturi, sindikate koji su htjeli da svi imaju posao iako trebaju imati bar pola od broja radnika koje imaju.
Sta nama danas predstavlja Krivaja u Zavidovicu? Drzava nece napredovati od ljepih uspomena.
Rekao sam bivsi giganti.

Sta nama predstavlja Krivaja u Zavidovicima? Naravno da ne predstavlja nista. Da li je ona sistematski dovedena do propasti da bi je neko kupio za 1KM, ja mislim da jes i ne samo krivaja nego i mnogo drugih. Ko garantuje da ce firma poceti raditi kad se proda? Mislim da nije rjesenje ni tek tako te ljude izbaciti na ulicu. Sistematski im unistiti preduzece a onda reci haj vozdra... to je tajkunski. Privatne fabrike mogu dobiti potrebnu kolicinu sirovine za proizvodnju a krivaja u drzavnom vlasnistvu ne moze, i onda neko prica o monopolu drzavnih preduzeca
jefferson

#712 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by jefferson »

Svider wrote:
jefferson wrote: Kakvi ba "giganti?" De stavi to u kontekst globalizacije pa pricaj o tim firmama. Covjece ljudima kasne plate godinama a mi pricamo kao da te firme privredjuju. Prodaj, nek se krene raditi. Ti "giganti" su tu gdje jesu jer su imali uprave po stranackoj strukturi, sindikate koji su htjeli da svi imaju posao iako trebaju imati bar pola od broja radnika koje imaju.
Rekao sam bivsi giganti.

Sta nama predstavlja Krivaja u Zavidovicima? Naravno da ne predstavlja nista. Da li je ona sistematski dovedena do propasti da bi je neko kupio za 1KM, ja mislim da jes i ne samo krivaja nego i mnogo drugih. Ko garantuje da ce firma poceti raditi kad se proda? Mislim da nije rjesenje ni tek tako te ljude izbaciti na ulicu. Sistematski im unistiti preduzece a onda reci haj vozdra... to je tajkunski. Privatne fabrike mogu dobiti potrebnu kolicinu sirovine za proizvodnju a krivaja u drzavnom vlasnistvu ne moze, i onda neko prica o monopolu drzavnih preduzeca
1. Mnogi "giganti" nisu ni prije rata bili konkurentni, nego su zivjeli od firmi koje su privredjivale i kredita koji su uvijek bili dostupni SFRJ zbog geostrateskog poloazaja. Tako je Zeljezara u Zenici zposljavala 22,000 ljudi, a potrebno je bilo maksimalno 9,000.
2. Sta je rjesenje? Ne rade, radnici cekaju, i cekaju, vise ne znam sta cekaju. Sta bi ti?
3. Ovo je sad apsurd. Neka dva tipa iz Zepca su dosli u posjed Krivaje. Nasi ekonomski "magovi" su odlucili Krivaju dati najvecu alokaciju trupaca u Pederaciji, dovodeci u pitanje hiljade radnih mjesta u manjim firmama koje zaposljavaju po 30-40 ljudi koji se bave obradom drveta.
To nije ni kapitalizam ni socijalizam, nego rodjacko-jaranska ekonomija.
ps: ni prije rata to nisu bili giganti, to su bila normalna preduzeca, nebitna u svijetu osim par izuzetaka kao EI i slicno
bosna boy

#713 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

jefferson wrote:
Svider wrote:
Rekao sam bivsi giganti.

1. Mnogi "giganti" nisu ni prije rata bili konkurentni, nego su zivjeli od firmi koje su privredjivale i kredita koji su uvijek bili dostupni SFRJ zbog geostrateskog poloazaja. Tako je Zeljezara u Zenici zposljavala 22,000 ljudi, a potrebno je bilo maksimalno 9,000.
o
Haj ti to objasni ovim budzetlijama i onima iz javih kuća koji su i dan danas isti takvi
Ima ih po 5000 a realno ne treba ni 1000
Eno covjek lijepo postavio da mtel sa 3 puta manje zaposlenih ostvaruje veci profit od uhljupskog bhtelekoma
Što ?
Zato sto se tu uhljebilo od pevaljke Sanele Sijerčić do raznoraznih amidžica i dajdzica te partijskih drugova ili jarana
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#714 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

Svider wrote:Mislim da konstatacija gospođe/ice nijena mjestu. Sindikati Mitala i Gikila su takođe protiv ovog zakona kao i sindikat hemijske industrije i nemetala.

Ovaj zakon neće naštetiti budžetlijama niti će donijeti šta dobro radnicima kod lokalnih privrednika(uglavnom tajkuna)
Ovaj zakon će najviše štetiti radnicima mitala, gikila i drugih preduzeća koja su privatizirana ili tek trebaju da budu privatizirana ali su radnici takvima prevelik teret, jer im trebaju hale, poslovni prostori, zemljišta i druge nekretnine a ne radnici.
Ok, onda je do mene, nisam ih čula ..
Bio je prije pola sata na AJ prilog oko cijelog reformskog paketa i šta sve uključuje. Privatizacije javnih preduzeća i smanjenje administracije. Navodno, ukoliko se ne učini ništa do Nove godine, slijedi povećanje PDV-a. Kvota za opklade nije visoka koji scenarij slijedi..
prog321

#715 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by prog321 »

Po nekim zakljuchcima iz proslosti, mislim da slijedi povecanje pdv.
Parazit ce unistiti citav organizam da bi se napravio ugodnim.
Tako ce i budzetski paraziti sjebati ovu drzavu.
bosna boy

#716 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

prog321 wrote:Po nekim zakljuchcima iz proslosti, mislim da slijedi povecanje pdv.
Parazit ce unistiti citav organizam da bi se napravio ugodnim.
Tako ce i budzetski paraziti sjebati ovu drzavu.
Sudeci po situaciji u grckoj, nažalost tako ce vjerovatno biti
Čak je sad debilima dato zeleno svjetlo pa mogu komotno imat filozofiju: boli nas kurac zaduživat ćemo se a kad uđemo u krizu kao grčka odobrit će nam povećanje pdv-a
I njima opet dobro
prog321

#717 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by prog321 »

Nije se pogresno zaduziti ako uradis nesto sa tim parama, ako kreiras novu vrijednost, stvoris nesto sto dotad nije postojalo.
Ako spickas te pare u budzetske guzice, onda je problem. A Grcka jeste dobar primjer.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#718 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

Ma, naravno da vladajući neće sjeći granu na kojoj sjede. Pa 20 godina uzgajaju svoja javna preduzeća, svoje državne službenike i da sad to kao dobrovoljno sjeku. Ne samo da gube kasu uzajamne pomoći i poslušnike, gube i svo, bukvalno 95% biračkog tijela. Tako da će po PDV-u, dakle, opet po sirotinji. Zato i napisah da kvota za klađenje nije visoka...
Nevjerojatno je šta sve čine i kako to rade iz petnih žila da čovjek zamrzi svoju Domovinu, jer jasno i cereći se (čitaj Bakir U tranziciji se neko snašao, neko ne), dijele građane na one privilegirane i one bez šansi. Oni bez šansi su oni kojih je sramota dati nekome kovertu ili sagnuti glavu pitajući za uhljebljenje.
bosna boy

#719 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Evo Novalić gost na ftv dnevniku

Joj cara kaže placat ce se rad po učinku a ne po ovim novim diplomama kojih je poplava

Izgleda da je i to ta bolna tačka sindikalaca, javnih kuća i budžetlija jer kamara je upravo takvih diplomaca tamo

Kaže da su tužbe budžetskih govnara već dosegla milijardu km i da tome hoce da dohaka
Bodkin

#720 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Bodkin »

inace je novalic karina obicna ali ovaj komentar sa diplomama mu je izrazito glup. svugdje na svijetu imas poplavu lijevih diploma. ali kod nas je to problem jer drzava parazite placa puno vise nego privreda. tako imamo situaciju da se najvise isplati dat pare za stelu i diplomu iz vojkovica nego zavrsiti faks u sarajevu i pokusati naci posao u realnom sektoru. znaci frajer ne razumije srz problema. svugdje na svijetu trziste procisti pve pacijenta sa lijevim diplomama i ove sa dobrim. kod nas nema te resetke da hvata mulj jer nema uslova postavljenih uslova da budes budzetski parazit.

a i trebao ga je neko pitati koliko bi on platio i gdje bi zaposlio nekoga sa diplomom sa LBS-a u cimosu. debil
walk_M-A-N

#721 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by walk_M-A-N »

Ofanziva;

http://m.klix.ba/vijesti/bih/zukic-savj ... /150726032
.. dok su mladi i zdravi i mogu raditi 120% - a šta kad stari ili bolesni mognu 80% a tamo red nezaposlenih, noga..

http://m.klix.ba/biznis/privreda/cengic ... /150726048
Ne slažem se da "stvara uvjete za veća zapošljavanja i nova ulaganja" već da stvara uvjete za nova zapošljavanja umjesto postojećih i veća ulaganja.

http://m.klix.ba/biznis/mehic-novi-zako ... /150725057
Mehić se baš nalupao. Zna da narod ne zna. On je naravno pametan ali je u toj priči, mora se uklopiti u društvo.

Johnnie87
"Ono što je bitno jeste da u prošlom zakonu uopšte nije postojala nužnost pismenog obrazloženja ugovora o radu. Novi zakon to jasno propisuje." - LAŽ! Čl. 21. i 21a. važećeg Zakona o radu!
"Također, prema novom zakonu svi radnici će morati imati ugovor o radu. Prije to nije bio slučaj, jer je poslodavac mogao primiti radnika, dogovoriti neku osnovnu platu i nije bio dužan detaljno regulisati radni odnos sa uposlenikom" - LAŽ! Uvijek mora postojati ugovor o radu, ako ga poslodavac ne zaključi sa zaposlenikom (rad na crno), i dalje postoji fikcija da ugovor postoji i radnik na crno ima sva prava koja ima zaposlenik koji radi na osnovu ugovora o radu

daleko je sunce
Lažu i da će smanjiti nezaposlenost. Osnova ovog zakona je robovlasnički odbnos poslodavaca prema radnicima (robovima). I trenutno važeči zakon je bio dobar samo da je država kontrolisala da li se sprovodi i sankcionisala poslodavce koji ga se ne pridržavaju.
Nek objave podatak koliko poslodavaca ne plaća doprinose, ne prijavljuje radnika prijavljuje godišnje prihode od firme od par stotina do 5 hiljada maraka, a kupuje kuće, stanove, automobile, jahte od prihoda koje je trebao dati državi

I sam znam lično poslodavace, privatnike koji su platu davali u kešu, pa ljudi imaju minimalnu penziju, a od tih para su brzo ostvarili milionsku dobit koju su izvukli iz firme. Rezultat, njima vile i imanja, radnici bez plate, ako hoće radnu knjižicu moraju potpisati da se odriču otpremnine. I sve to i sa starim zakonom samo zato jer se nije poštovao

Kaže Fadil na TV1 da novi zakon donosi nove mjere protiv rada na crno hahaha. Kakva priča za ograničene. Pa sve je u neprimjeni postojećeg.
http://m.avaz.ba/clanak/188302/u-medugo ... u-godisnje

Taman kontam samo fali samoproglašeni ekonomski stručnjak Hurtić, inače vlasnik uvozne firme, kad evo ga na TV1,da priča šuplje kako novi zakon radnicima daje veća prava.

NE novom zakonu, DA izmjenama postojećeg sa analizom i obrazloženjem. Zašto ne? Pa ovo je išta kampanja kao kod "reformi" prije nakon kojih je bilo gore: reforma policije, sudstva, privatizacija.
Žalim što neki ne shvataju da je javno/privatno zaposlenje u ovom kontekstu samo koska za svađu, a da je stvarno riječ o radu/kapitalu, na najgori, već poznati neoliberalni način, koji vodi ka iznajmljivanju radne snage, bez ikakve sigurnosti za radnika.

Nevjerovatno: http://m.avaz.ba/clanak/188223/osmanovi ... vo-uradila
Last edited by walk_M-A-N on 26/07/2015 20:17, edited 1 time in total.
Drinski

#722 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Drinski »

Vokmen, ma svima je to jasno, nego se izmotavaju.
bosna boy

#723 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

walk_M-A-N wrote: Žalim što neki ne shvataju da je javno/privatno zaposlenje u ovom kontekstu samo koska za svađu, a da je stvarno riječ o radu/kapitalu, na najgori, već poznati neoliberalni način, koji vodi ka iznajmljivanju radne snage, bez ikakve sigurnosti za radnika.
dobrojutro, sabah hajrosum, još jedan do kojeg nije stigo telegram da je SFRJ prestala postojat...jebem ti tu socijalističku poštu
žali se kardelju i titu što su vas sjebali prodavajući vam maglu 50 godina pa ste (za)ostali u razvoju i globalnom ekonomskom pozicioniranju, te ste sada tamo gdje i jeste i što zaslužujete takvi kakvi ste...neradnici i ljenčuge a filozof do filozofa, daj i dalje dinar u hladu umjesto 3 u radu, pa ste u rangu sa Tanzanijom i Tunuzijom po razvijenosti koje su zajedno s vama privlačne jedino zbog jeftine radne snage, samo što tamo ne pametuju, pa će kapital i investicije otić vjerovatno tamo, a vi ćete propast još više u bunar u koji vas vuće to sidro mentalnog socijalističkog (za)ostalog sklopa
sani1985

#724 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by sani1985 »

Zakon o radu i stranački lufteri

Zakon o radu i rasprave o zakonu dolaze od onih koji su na sve mislili samo ne na tuđe dobro. Tako smo nakon silnog kriminala, pljačke neviđenih razmjera, nakon dvije decenije dugog ugodnog meškoljenja po liderskim pozicijama došli do rasprave o radnicima i neradnicima i novom Zakonu o radu.

Nema danas štednje, nema ni pokušaja odricanja i smanjenja javne potrošnje. To što se država zadužuje od finansijskih moćnika da isplati goleme sinekure svojim stranačkim lufterima, to neće stajati niti u jednom Zakonu o radu. Šta su stranačke umišljene spodobe u ovih dvadeset godina učinili da podijele i umanje nevolje običnog i napaćenog dijela naroda?

Šta su uradili da kazne golemu pljačku državne imovine?

Šetnja po ivici

O Zakonu o radu raspravljaju oni koji su iza sebe ostavili užas, najveću armiju nezaposlenih u jednom evropskom narodu, a danas se pokušavaju amnestirati šupljim i jeftinim analizama. Kao da im je Zakon o radu bio smetnja da zapošljavaju i time jačaju svoju državu. Oni će vam uvijek reći: Mi ne zapošljavamo, mi stvaramo uslove za zapošljavanje. I vidimo kakve su uslove stvorili i posljedice tog njihovog djelovanja. Ovdje se ne parkira niti jedan ozbiljan investitor, samo se podižu skupi potrošački krediti za krpljenje budžeta. Šetnja po ivici se nastavlja. Rasprava vladajućih stranačkih luftera o Zakonu o radu djeluje kao zadnji ekser u kovčegu ove države sa dodatnim govorom nad mrtvacem.

Ni radnika ni proizvodnje na vidiku, nego smo zemlja koja ima najviše nezaposlenih i najmanje zaposlenih po broju stanovnika u Evropi. Ali zato imamo vrhunske stranačke teoretičare Zakona o radu.

Je li Zakon o radu kriv pa su pažljivo odabrani stranački investitori kriminalnom privatizacijom uništili svakog mogućeg državnog giganta, kojim se ovaj narod ponosio?

Oni koji su na čela državnih firmi, prije svih SDA i HDZ, dvadeset godina postavljali svoje stranački podobne neznalice i luftere, danas se čude što je iza njihovih provjerenih kadrova ostala pustinja. Stranački pozicionirani direktori primali su goleme plaće, jer je iza njih stajala stranačka bratija. Sistematizacija je i pravljenja za njihova rokfelerska primanja. Neki od njih sebi su davali visoke menadžerske dodatke i neopisive privilegije, poput onih onih koje su upropastile Grčku i doveli je pred potpun slom.

Oni danas pričaju o radnicima i neradnicima. Čovjeku bubrezi poplave od tih lupetanja. Oni koji su nogama gurali u državne firme svoje stranačke navijače i rodbinu ili one koji su skupo plaćali takva izmišljena mjesta, gdje je po sistematizaciji trebalo ubaciti krevete umjesto stolica, ti danas samouvjereno govore o radnicima i neradnicima.

Reforma morala

Stvorena je jedna moćna stranačka kasta i glasačka mašinerija, pa je na sceni neviđeni klijentelizam. Socijalne podjele su nezaustavljive. Jedan dio naroda je na dijelu broda koji tone, drugi dio pjeva. Potpuna socijalna neostjeljivost tog dijela bošnjačkog naroda potvrđena je ovih dana. Jedni se ne odriču ni deset posto od svoje državne sinekure, onima koji nemaju ni tih deset posto da prežive egzistencijalne užase. U Elektroprivredi BiH ne žele smanjenja plata za veću sigurnost rudara i prijete štrajkom, kao da oni masovno ginu i bivaju zatrpavani pod zemljom svake dvije tri-godine.

Suočeni smo odavno sa ozbiljnim socijalnim podjelama, posebno unutar bošnjačkog korpusa, a danas se suočavamo sa neosjetljivošću onih koji imaju privilegiju radnog mjesta i plaće, prema onima koji žive u očajanju i bijedi. Jednima je država dala sve, drugima je otela pravo na rad i pristojan život. Kako oni vide novi Zakon o radu? Sva priča o reformi javne uprave bila je uvijek i samo jeftin predizobrni trik. Bezobzirnost je glavna karakterna osobina stranačkih lidera i njih se ničiji očaj ne tiče.

Nakon genocida i strašnih zločina, čovjek se mora upitati: Ima li iko u ovom narodu pravo na socijalnu neosjetljivost, samoživost i moralnu bijedu? Izgleda da ima. Stranački namještenici se definitivno predstavljaju kao bolest ovog društva i države. Na vlasti je dvije decenije jedna sramna sturktura uvezana u halku, koja živi u svom oklopu pohlepe i koja nije u stanju ni zamisliti da nečija djeca gladna tonu u san.

Nema štednje, ne smanjuju se privilegije vladajuće kaste, ne vidi se na pomolu pokušaj spasa onoga što se spasiti može. Da postoji bilo kakva osjetljivost zar bi ta bratija napravila ovoliko nezaposlenih i svjesno kreirala ovoliko nepravde u svakom segmentu ovog društva i na svakom koraku ove zemlje?
http://nap.ba/new/kolumna.php?id=54
bosna boy

#725 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

o budžetlija ša ima
frka, ha ?
hoćel pomoć sindikat državnih službenika i namještenika
čuj samo naziva, sunce te jebalo
Locked