ins wrote:I po meni je najveci problem Konzum. I mislim da je to OZBILJAN problem!![]()
Pricati o "problemu" sa Zarom i stavljati je kontekts sa Belissimom je glupost epskih razmjera, i spada u bisere foruma u 2014.
To je isto kao pricati da je lose sto se otvara Apple shop, jer te stvari moze praviti i Cajavec, kao i da Porsche salon sputava Famos u njegovom usponuToj Zari i Inditex grupaciji se nisu oduprle Talijanska ili Francuska tekstilna industrija, i mi ovdje imamo forumase koje sanjaju da ce se proces globalizacije slomiti ni vise ni manje nego u BiH!
![]()
Sto se domace industrije tice, a da ovako postavimo: otvaranje svakog novog shopping centra snizava cijene zakupa u starim, i ako SCC kod sebe privuce najveca imena, mozda se time otvara sansa domacim brendovima da udju u Importanne ili BBI ili gdje li vec, a gdje do sada nisu imali sanse? A ako tu sansu ne iskoriste, onda im mozda ipak nema pomoci?
Ja sam to uporedio pa me slobodno staviš u bisere.
Ja ću pak da budem ubijeđen u ono što sam napisao , da je Zara i Belisima što se tiče krajnjeg proizvoda na istom nivou.
Meni je biser da ti povlačiš takve glupave paralele kao što je poređenje Apple uređaja sa komadom garderobe.
Komad pamuka je komad pamuka , majicu od njega napravi i Zara i Belisima.
Sve je to već viđeno i samo kopiraju jedni od drugih i meni u majici nema ništa softificirano.
Ta Zara proizvodi po trećim zemljama po svijetu gdje tehnologija ništa ne znači niti je potrebna da se napravi komad garderobe.
Ja sam prije par godina bio u jednoj zemlji u posjeti prijatelju koji me odveo u fabriku koja radi za Disel , ljudi bosi rade , prljavo strašno , ali naprave dnevno 1000-2000 komada jeansa.
Zara je dakako veća firma i tvrdim da između krajnjeg proizvoda ima vrlo malo razlike , sve ostalo je marketing.