Pa izgleda da je tu i zapelo. To jest HDZ je skontao da im nije 100% sigurno. Ali mislim da sigurnije neće dobiti. Kompromis i znači da obje strane malo popuste.cyprus wrote: Hm, shvatio... I šta bi s tim? Gdje je zapelo?
Prijedlog zasigurno jeste jednostavniji, a da li je bolji, nisam siguran... Podložniji je inžinjeringu... Primjer: npr. SDA može kandidovat dva člana: npr. Izetbegovića i Tihića... Onda dat instrukcije svojim glasačima u KS, TK, ZE-DO, USK i PK da glasaju isključivo za Izetbegovića, a u HNK, SBK, BPK i K10 da glasaju isključivo za Tihića... Na taj način postoji realna šansa da bi SDA mogla dobit dva člana predsjedništva... Naravno, nije sigurno da bi uspjelo, ali mislim da bi ovako 'hrvatski predstavnik' itekako bio ugrožen... I to mi je prvo palo na um... Vjerovatno se da zamisliti još dosta caka... A da ne govorim da ovo nije dugoročno rješenje... Demografija kantona se mijenja, a moguće da bi već za 10-tak godina isplivo novi problem, obzirom da je prijedlog vezan za trenutno demografsko stanje...
BTW, najlakši način inžinjeringa je da Bošnjaci USK (na primjer) glasaju za jednog Bošnjaka a drugi Bošnjaci za drugog. Time bi prvi član dobio najviše glasova u KS, TK, ZDK, SBK i HNK čime bi bili eliminisani glavni HDZ kandidati (jer bi HDZ kandidat više dobio u prvom nego u drugom području). U tom slučaju taj Bošnjak za kojeg glasaju u USK lagano uzima drugo mjesto u predsjedništvu.
Ali to ipak podrazumljeva malo zajebaniji izborni inžinjering. Bošnjaci obično isto glasaju nevezano za kanton (onaj kandidat koji dobije najviše glasova u SK dobije najviše i u TK i u USK i itd). Ovo bi zahtjevalo ipak organizovanje da se različito glasa po kantonima. Nije nemoguće ali je baš ofirno. Nije idealno za HDZ-ove ali je bolje od trenutnog rješenja. Puno bolje. A svi trebaju malo popustiti da bude kompromis.