RTV taksa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#701 Re: RTV taksa

Post by mali_milojica »

Dozer wrote:Prije rata nije postojala "taksa za JS", nego se placala RTV pretplata.
Medjutim, tada je postojala samo jedna RTV usluga - drzavna. Bile su i gradske RTV kuce, ali su bile takodjer drzavne. Nije bilo privatnih RTV kuca, kao ni kablovskih operatera.
Dakle, tada je postojao samo 1 izbor - drzavni. I kanali i stanice.

Danas postoje razni privatni operateri koji emituju stotine kanala. Dakle, postoji veliki izbor, a entitetski i drzavni RTV servis su samo jedan-dva kanala, a cak vise nisu ni operateri, tj. davaoci usluga.
I tu je sve savrseno jasno - oni bi da preuzmu ondasnji nacin finansiranja, prisilni, a ne da se ukljuce u trzisnu utakmicu.
E - ne moze.

Svi su htjeli demokratiju i kapitalizam, onaj sistem nikome nije valjao, pa eto onda. Bujrum. Neka se uklope u DeKap, ili nestanu.
Simple as that.
Znas li da u bastionima demokratije taksa,pretplata nazovi kako hoces,postoji vec desetljecima. Iako kablovske operatere vjerovatno imaju isto toliko dugo.
Ja sam kablovsku sa 40ak kanala imao u svom naselju i prije rata,ali taksa se opet redovno placala.
Dozer

#702 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Znam. Ali - za jednu drzavnu RTV kucu.
I placaju je svi.

Cim to bude tako i ovdje, placacu i ja. Do tad, stranacka glasila i uhljebi - odjebaus. Ne dam ni pfeninga.
4 godine zivota su mi uzeli pod krinkom borbe "za drzavu". I OK. Borio se za drzavu. Ali - za drzavu, a ne za necije feude.

Cim ta drzava bude ono cime se i naziva, tj. drzava, ja cu postovati sva moguca njena pravila. A svoje stranacko-porodicno-haverske feude neka sami finansiraju feudalci. I kmetovi koji to zele, logicno. Ja niti sam kmet, niti to zelim biti.

Pa, da li ste vi svjesni da je taj famozni Javni RTV servis ovdje danas klasicni parazit?
Kao jedini prijeratni RTV servis, drzavni, oni nisu ulozili ni pfeninga za bilo sta u smislu pristupa korisnicima, tj. gradjanima. Sve sto rade vec 22 godine jeste da se slihtaju kroz infrastrukturu novootvoreniih privatnih TV kuca i Telekoma.

Ja, recimo, koristim Logosoft. I TV, i internet, i fiksni telefon. Ta firma je uredno dosla sa svojim optickim kablom do moje zgrade, uvela ga unutra, i spojila me na njega. I naplacuje svoju uslugu 58 KM, a to podrazumijeva preko 130 TV kanala, neogranicen internet na 50 mbps i skoro besplatne telefonske razgovore u neogranicenoj kolicini.
Sta su uradili BHT ili FTV? Nista. Sve sto hoce jeste da se pod krinkom nekakvog drzavnog servisa, sa svoja cijela 2 TV kanala na kojima je program manje-vise ocajan, uslihtaju kroz postojece tudje infrastrukture i da naplacuju ta svoja 2 kanala sa, ni manje ni vise - 13% cijene jednog paketa usluga kakav navedoh.

Ozbiljno...?
Last edited by Dozer on 22/09/2017 10:26, edited 1 time in total.
mali_milojica

#703 Re: RTV taksa

Post by mali_milojica »

Amerika ima nekoliko drzavnih tv.
Njemacka ima ZDF i ARD.
Ko kaze da je placaju svi i tamo? Ima i tamo pametnjakovica,pa ih se fino tuzi,pa sjede na racun i naplati svako svoje.
Eto ti si se jedini borio za drzavu :-)
A sad je prodajes za jebenih 7.5 KM/mj
Pa toliko svaki dan dajes kroz pdv,poreze na platu i razne akcize i direktno financiras feudalce na vlasti ;-)
Dozer

#704 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Znam ja vrlo dobro na koje sve nacine finansiram feudalce na vlasti, i to mi i te kako smeta. Toliko da maltene jedva cekam nekakav novi rat...

Sta kazes...prodajem je za 7,5 KM mjesecno? Da ti znas koliko oni meni uzimaju poreza od i na platu, kao i za PIO i ZO, vjerovatno bi ti bilo zlo...
A zdravstvene usluge - kanta... 0 boba.
PIO - jos veca kanta, i pitanje je da li cu imati i 5% mjesecnog povrata kada odem u penziju, a u odnosu na ovo sto mi vec 20 godina mjesecno uzimaju za to, i uzimace jos 10...
Last edited by Dozer on 22/09/2017 10:36, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#705 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Pa ne uzimaju samo tebi, uzimaju i ostalim.
Dozer

#706 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Sebi ne uzimaju, ne brini. Nego i njima placamo ti i ja (osim ako i ti nisi "oni")
Tomahawk11
Globalni moderator

#707 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Znam ja to da plaćamo.
Bojkot sistema bi bio da ne plaćaš ništa.
mali_milojica

#708 Re: RTV taksa

Post by mali_milojica »

Pa uzimaju i meni i za PIO/MIO,za ovo za ono. Nisi jedini. Samo je licemjerno placati sto moras,a Qrcit se i glumit baju na nekoj smjesnoj pretplati,pardon,taksi od 7.5 KM.
Tomahawk11
Globalni moderator

#709 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

A onda se čudimo što je kifla ovakav, što je Bakir...pa nisu ni oni Kinezi, u pet deka je to.
Dozer

#710 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Ne kurcim se i ne glumim nista, pogotovo ne nekakvog baju.
Naprosto im ne dam sve sto ne moram, jer vec uzimaju daleko vise nego sto bi trebali i sto je bilo gdje u normalnim drzavama. I tu je tacka.
Tomahawk11
Globalni moderator

#711 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Ja negdje vidjeh da navedoše za Njemačku, kad već spominjemo uređenu zemlju.
Oko 20 eura mjesečno, tako nešto.
Ko ne plati - zna se. Skine mu se s računa, pa glumi koliko hoćeš.
Tu bih ja najviše državi prigovorio.
Skoro je kolega bio u frci s nekim papkom, ovaj mu otvorio vrata auta, pokoškali se i došlo mu 500 KM.
Otišao da registruje auto - ne može. Mora platiti kaznu.
Tako i ovo treba. Ako je taksa obavezna, kad ti nešto treba, neki dokument - ne može.
Što nisi plaćao, onda ćeš sve odjednom.
Tako da je s jedne strane Dozer u pravu. Kad je nakaradno, nek ne plaća.
Pogotovo ako ne regulišu dužnike. Onda smo mi koji plaćamo stvarno budale.
Dozer

#712 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

O tome i pricam.
Ako je nesto drzavno, i placa se - OK. Ali - da placamo svi u drzavi, a ko ne placa da bude nekako sankcionisan i prisiljen da plati.

Ovako kako je sada, treba da placam nesto sto placa oko 20-25% ljudi u zemlji, i da ispadam budaletina na kvadrat radi toga jer time samo direktno finansiram nekakve stranacke uhljebe? Ne, hvala.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#713 Re: RTV taksa

Post by sabina1 »

Tomahawk11 wrote:Ja negdje vidjeh da navedoše za Njemačku, kad već spominjemo uređenu zemlju.
Oko 20 eura mjesečno, tako nešto.
Ko ne plati - zna se. Skine mu se s računa, pa glumi koliko hoćeš.
Tu bih ja najviše državi prigovorio.
Skoro je kolega bio u frci s nekim papkom, ovaj mu otvorio vrata auta, pokoškali se i došlo mu 500 KM.
Otišao da registruje auto - ne može. Mora platiti kaznu.
Tako i ovo treba. Ako je taksa obavezna, kad ti nešto treba, neki dokument - ne može.
Što nisi plaćao, onda ćeš sve odjednom.
Tako da je s jedne strane Dozer u pravu. Kad je nakaradno, nek ne plaća.
Pogotovo ako ne regulišu dužnike. Onda smo mi koji plaćamo stvarno budale.
Problem je sto smo u pravu SVI i dozer i i milojica i vi.
Da , skinuti sa racuna i gotovo....
A sta sa onim koji je pruzio ljetnju bastu preko cijele ulice punih deset godina , ostao duzan za to i niko mu ne smije nista..kakva naplata i bakraci inspekcije ga zaobilaze u sirokom luku ?
Sta je sa onim koji je to ucinio isto tamo gdje po cijenu zivota ne bi smio - protivpozarni put ili zelena povrsina ?

Da ne pricamo o jadnim normama u zastiti ispravnih regulacionih planova koji banditima i kriminalcima promjenama donose silnu zaradu dok covjel radnik , sluzbenik koji zivi od svog rada ne smije ni kljuceve da spusti mimo propisanog...

Mafija vodi drzavu. Zrtva je covjek koji zivi od svog rada , prosjecnog primanja , koji nema gdje da se lijeci , skoluje i posluje , na njemu se implementiraju politicki zakoni.

Ljudi za kriminalce ne glasaju radi promjena zakona nego iz straha ili manipulacije - neznanja.

Lijep pozdrav.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#714 Re: RTV taksa

Post by un1ted »

Ne morate ici toliko siroko :) Taksu ce da placa samo onaj ko koristi EP. Koliko je to? 23% stanovništva?

Kako neko obrazovan i normalan da pristane na to pa i da je 1KM u pitanju?
Tomahawk11
Globalni moderator

#715 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

un1ted wrote:Ne morate ici toliko siroko :) Taksu ce da placa samo onaj ko koristi EP. Koliko je to? 23% stanovništva?

Nisi u toku, taksu plaćaju i građani sa područja RS.
Jedino ovi sa hrvatskom većinom nisu regulisani.
Tomahawk11
Globalni moderator

#716 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

sabina1 wrote:
Problem je sto smo u pravu SVI i dozer i i milojica i vi.
Da , skinuti sa racuna i gotovo....
A sta sa onim koji je pruzio ljetnju bastu preko cijele ulice punih deset godina , ostao duzan za to i niko mu ne smije nista..kakva naplata i bakraci inspekcije ga zaobilaze u sirokom luku ?
Sta je sa onim koji je to ucinio isto tamo gdje po cijenu zivota ne bi smio - protivpozarni put ili zelena povrsina ?

Da ne pricamo o jadnim normama u zastiti ispravnih regulacionih planova koji banditima i kriminalcima promjenama donose silnu zaradu dok covjel radnik , sluzbenik koji zivi od svog rada ne smije ni kljuceve da spusti mimo propisanog...

Mafija vodi drzavu. Zrtva je covjek koji zivi od svog rada , prosjecnog primanja , koji nema gdje da se lijeci , skoluje i posluje , na njemu se implementiraju politicki zakoni.

Ljudi za kriminalce ne glasaju radi promjena zakona nego iz straha ili manipulacije - neznanja.

Lijep pozdrav.
Naravno, sve su to primjeri državnog neuređenja.
Samo, pošten čovjek ne može biti kriminalac, a ni obrnuto.

Lijep pozdrav.
malamirha

#717 Re: RTV taksa

Post by malamirha »

channel10 wrote:Dozeru, kad ćeš shvatit da ti euridika radi u EP i sve sto ti on/ ona napise je tačno. Na svakom računu će pisati 7,5 KM, a ti plati ako hoćeš.
upravo platila struju bez tv taxe.moj stav je jasan, ili cemo svi placati pretplatu u bih ili niko.ako EP u hercegovini ne naplacuje rtv taxu(obaveza inkasanata) zasto onda nas u ostatku federacije zaskacu. :?
malamirha

#718 Re: RTV taksa

Post by malamirha »

Tomahawk11 wrote:
un1ted wrote:Ne morate ici toliko siroko :) Taksu ce da placa samo onaj ko koristi EP. Koliko je to? 23% stanovništva?

da,ali njihova dugovanja prema bhrt su povisoka.ocito ubiru pretplatu(postotak im je povisok) koju koriste samo za svoje potrebe.pa ti se opet sve svede na obavezu 23%.stanovnistva. :roll:
Tomahawk11
Globalni moderator

#719 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

malamirha wrote:
Tomahawk11 wrote:

da,ali njihova dugovanja prema bhrt su povisoka.ocito ubiru pretplatu(postotak im je povisok) koju koriste samo za svoje potrebe.pa ti se opet sve svede na obavezu 23%.stanovnistva. :roll:
Što je opet propust države.
Ako je to RTV taksa javnog servisa, onda bi se trebalo tako i tretirati.
Nek BHT potražuje od RTRS.
Nek regulišu to ili nek gase sve.
Nema druge.
malamirha

#720 Re: RTV taksa

Post by malamirha »

Tomahawk11 wrote:
malamirha wrote:
Tomahawk11 wrote:
Što je opet propust države.
Ako je to RTV taksa javnog servisa, onda bi se trebalo tako i tretirati.
Nek BHT potražuje od RTRS.
Nek regulišu to ili nek gase sve.
Nema druge.
upravo tako.
channel10

#721 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

malamirha wrote:
channel10 wrote:Dozeru, kad ćeš shvatit da ti euridika radi u EP i sve sto ti on/ ona napise je tačno. Na svakom računu će pisati 7,5 KM, a ti plati ako hoćeš.
upravo platila struju bez tv taxe.moj stav je jasan, ili cemo svi placati pretplatu u bih ili niko.ako EP u hercegovini ne naplacuje rtv taxu(obaveza inkasanata) zasto onda nas u ostatku federacije zaskacu. :?
Apsolutno se slazem sa tobom i zato sam na jednoj drugoj temi o rtv taksi napisao da udruzenje potrosaca treba da tuzi EPBIH-a i RTVBIH za ovo sto rade korisnicima EPBIH-a.
Grof

#722 Re: RTV taksa

Post by Grof »

Da vidim šta vi mislite:

Ako recimo do sada nisam nikada plaćao RTV taksu (u novogradnji u kojoj nisam imao fiksni telefon, niti je ikad iko od inkasatora dolazio da istu naplati), te samim tim se ne nalazim ni u kakvoj evidenciji Javnog RTV servisa BiH, i sada kad se RTV taksa fakturira uz račune za struju i ako istu ne platim, može li me od sada Javni RTV servis imati u evidenciji kao neplatišu s obzirom na Zakon o zaštiti ličnih podataka na osnovu kojeg npr. Elektroprivreda nema ovlaštenja da daje informacije o svojim kupcima trećim pravnim subjektima?

Prenosim dio teksta sa klix-a gdje se govori o sporazumu između Elektroprivrede i Javnog RTV servisa o naplati RTV takse koji upravo ovo spominje:

"Spisak obveznika RTV takse EPBiH će preuzimati od Javnog servisa jer, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka kompanija nema ovlaštenja da informacije o svojim kupcima dijeli (ili ih ustupa) sa trećim osobama. Vršit će se mjesečno ažuriranje spiskova, a po osnovu dostavljenih podataka Javnog RTV servisa. Također, evidenciju o ostvarenim uplatama će voditi Javni RTV servisi te u skladu s tim, poduzimati pravne radnje u smislu prinudne naplate RTV takse", stoji u saopćenju Elektroprivrede BiH.
Maraschino

#723 Re: RTV taksa

Post by Maraschino »

Grof wrote:Da vidim šta vi mislite:

Ako recimo do sada nisam nikada plaćao RTV taksu (u novogradnji u kojoj nisam imao fiksni telefon, niti je ikad iko od inkasatora dolazio da istu naplati), te samim tim se ne nalazim ni u kakvoj evidenciji Javnog RTV servisa BiH, i sada kad se RTV taksa fakturira uz račune za struju i ako istu ne platim, može li me od sada Javni RTV servis imati u evidenciji kao neplatišu s obzirom na Zakon o zaštiti ličnih podataka na osnovu kojeg npr. Elektroprivreda nema ovlaštenja da daje informacije o svojim kupcima trećim pravnim subjektima?

Prenosim dio teksta sa klix-a gdje se govori o sporazumu između Elektroprivrede i Javnog RTV servisa o naplati RTV takse koji upravo ovo spominje:

"Spisak obveznika RTV takse EPBiH će preuzimati od Javnog servisa jer, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka kompanija nema ovlaštenja da informacije o svojim kupcima dijeli (ili ih ustupa) sa trećim osobama. Vršit će se mjesečno ažuriranje spiskova, a po osnovu dostavljenih podataka Javnog RTV servisa. Također, evidenciju o ostvarenim uplatama će voditi Javni RTV servisi te u skladu s tim, poduzimati pravne radnje u smislu prinudne naplate RTV takse", stoji u saopćenju Elektroprivrede BiH.
Isti slucaj.
To znaci da je EP iskoristila svoje spiskove a na tebi je da dokazujes ostalo.

Nije istina da JS dostavlja spiskove jer ni mene tamo ne bi bilo a sada sam na dva racuna od EP.
Vidio sam obavjestenje na salteru EP da ce spiskove dostaviti JS sto nije tacno.
Rugafet

#724 Re: RTV taksa

Post by Rugafet »

Da li postoji mogucnost (nigdje nisam procitao) da se 'prebija razlika' u krompiru? Ne znam, da li bi Alf pristao na ovakav vid placanja?
bumerangss

#725 Re: RTV taksa

Post by bumerangss »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Sepultura wrote:Na uplatnim mjestima elektroprivrede odbijaju naplatu računa za struju ako se ne plati i tv taksa, kažu naređeno im da tako rade.

uzmes njihovu uplatnicu i platius struje koliko hoces,to se moglo i do sada
Nije tacno da se ne moze platiti samo struja! Ja juce bio u glavnoj Elektroprivredi na Socijalnom i na onim pultovima ima svezano 5 6 hemiskih kojima ljudi masovno ispunjavaju uplatnice tj masovno NE PLACAJU RTV taksu!
Post Reply