Bosanski jezik

Post Reply
area51

#701 Re: Bosanski jezik

Post by area51 »

Havatar wrote:
area51 wrote:Na zemaljskoj kugli postoji više hiljada jezika i samo jedan nosi naziv po geografskom pojmu a to je Bosanski
Jezik=narod
Bosanski jezik se tako zvao i to sto ste vi pokusali da ga svojatanjem pretvorite u srpski i hrvatski ne govori da taj jezik ne postoji nego govori o vasim zlim namjerama
Ništa ja nisam pokušao niti me to toliko interesuje samo raspravljamo.Svugdje u svijetu je jezik=narod osim u slučaju bosanskog jezika gdje zvanično u ustavu države BiH niti u u ustavu bilo koje druge države narod pod imenom Bosanci ne postoji .Kad i ako budu u ustavu to će biti sasvim druga priča
chill001

#702 Re: Bosanski jezik

Post by chill001 »

area51 wrote:
Havatar wrote:
area51 wrote:Na zemaljskoj kugli postoji više hiljada jezika i samo jedan nosi naziv po geografskom pojmu a to je Bosanski
Jezik=narod
Bosanski jezik se tako zvao i to sto ste vi pokusali da ga svojatanjem pretvorite u srpski i hrvatski ne govori da taj jezik ne postoji nego govori o vasim zlim namjerama
Ništa ja nisam pokušao niti me to toliko interesuje samo raspravljamo.Svugdje u svijetu je jezik=narod osim u slučaju bosanskog jezika gdje zvanično u ustavu države BiH niti u u ustavu bilo koje druge države narod pod imenom Bosanci ne postoji .Kad i ako budu u ustavu to će biti sasvim druga priča
Jezik Bosnjaka je bosanski jezik. I Bosnjaci i naziv "bosanski" vode porijeklo od imena Bosna.

Znaci Bosnjaci=bosanski jezik.
area51

#703 Re: Bosanski jezik

Post by area51 »

chill001 wrote:
Jezik=narod
:-)

Sta ovdje negiras nije mi jasno... Bosnjake ili bosanski jezik?

:zzzz:
Ne negiram ništa,i Bošnjaci i bosanski jezik su u ustavu države u kojoj živim.
Opetja033

#704 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Havatar wrote:
Opetja033 wrote:
Havatar wrote: Bili bi Bosnjaci.
Ovdje je u pravu, barem djelomicno. Upravo i jedino ce se zbog procesa koji on spominje na popisu izjasniti kao - Hrvat.
Nije u pravu posto je vecina Srba napustila Sandzak i krenula na sjever tako da oni nikako ne bi mogli biti Srbi i da nisu bili muslimani .
Ma naravno da nije. Poenta je bila u ironiji da o tome kako religija utice na formiranje narod prica osoba iz BiH koja ce se na popisu izjasniti kao Hrvat.
area51

#705 Re: Bosanski jezik

Post by area51 »

Havatar wrote:
Black111 wrote:A koga ces intelektualca ti meni dati? Tunju? :D Ma daj molim te.

Tvrditi da govoris imenom jednog naroda, dok istodobno za isti taj narod tvrdis da ne postoji, negiras ga, je van svake pameti. Npr. ja govorim engleskim jezikom, a englezi su izmisljena nacija a ja sam Amerikanac. To je ta "logika".

Pa ti tvrdis da je jedno modificirano, a da drugo nije, i temeljeno ni na cemu osim na tvojoj nekoj slobodnoj ocjeni, tocnije zelji. Daj mi te dokaze za koje tvrdis.
A postoji li britanska nacija :?: ;-)
A kojim jezikom govore ?
Opetja033

#706 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

area51 wrote:
Havatar wrote:
Jezik=narod
Nikada se u historiji ove drzave jezik njenog naroda nije nazivao "bosnjackim" vec samo i iskljucivo bosanskim. Dakle jos od prvog pomena bosanskog jezika koji datira iz 15 stoljeca. Isto kao sto se narod ove zemlje nikada nije nazivao tzv "bosancima" vec samo i iskljucivo Bosnjanima, odnosno kasnije Bosnjacima.
bdzs

#707 Re: Bosanski jezik

Post by bdzs »

chill001 wrote:Jezik Bosnjaka je bosanski jezik. I Bosnjaci i naziv "bosanski" vode porijeklo od imena Bosna.

Jasno i precizno :thumbup:
chill001

#708 Re: Bosanski jezik

Post by chill001 »

Ne znam sto se raspravljamo sa ovim srpskim i hrvatskim trolovima. :roll:

Umjesto da ih ignorisemo mi sebe ponizavamo odgovarajuci na njihova idiotska pitanja i pravdamo im se jos.
LBVIEW

#709 Re: Bosanski jezik

Post by LBVIEW »

chill001 wrote:
area51 wrote: Ništa ja nisam pokušao niti me to toliko interesuje samo raspravljamo.Svugdje u svijetu je jezik=narod osim u slučaju bosanskog jezika gdje zvanično u ustavu države BiH niti u u ustavu bilo koje druge države narod pod imenom Bosanci ne postoji .Kad i ako budu u ustavu to će biti sasvim druga priča
Jezik Bosnjaka je bosanski jezik. I Bosnjaci i naziv "bosanski" vode porijeklo od imena Bosna.

Sta trolu ciji su preci propagandom SPC i Vase Pelagica zvani "krajcar" :D odjednom postali samosvjesni Srbi i progovorili srpski da ih "ceo svet razume", objasnjavas bilo sto? S takvima nema nikakve rasprave , to su unutarbosnjacke stvari, dosta su nam nametali i kako cemo se zvati i kojim cemo jezikom govoriti otkako je drzavna zahebnica nasih "naroda i narodnosti" nastala. Ako mu je do diskusije,nek malo raspreda o etnickom porijeklu sunarodnjaka mu, ono kad su s Osmanlijama dosli u Bosnu,kako su se nazivali, koji su jezik govorili sl. :D , ha ja.
BHCluster

#710 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

Jezik=narod
Image
Kojim jezikom pricaju Dalmatinci, Istrani, Zagorci???
area51

#711 Re: Bosanski jezik

Post by area51 »

BHCluster wrote:
Jezik=narod
Image
Jezikom hrvatskog naroda,uglavnom.
ioannes

#712 Re: Bosanski jezik

Post by ioannes »

Bosnjanin,Bosnjak,Bosanac su jedan te isti pojam,to je ocigledno
BHCluster

#713 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

area51 wrote:
BHCluster wrote:
Jezik=narod
Image
Jezikom hrvatskog naroda,uglavnom.
Znaci teorija Jezik=Natod nije tacna.
area51

#714 Re: Bosanski jezik

Post by area51 »

ioannes wrote:Bosnjanin,Bosnjak,Bosanac su jedan te isti pojam,to je ocigledno
Ko su Bošnjani i Bosanci ?
Hedg

#715 Re: Bosanski jezik

Post by Hedg »

Da si ikad slušao Besima Spahića, znao bi.
ioannes

#716 Re: Bosanski jezik

Post by ioannes »

@BHCluster

nisu dalmatinci,Istrani i zagorci narod
area51

#717 Re: Bosanski jezik

Post by area51 »

@BH Cluster
Jesu li Zagorci,Dalmatinci,Istrani narodi ?
area51

#718 Re: Bosanski jezik

Post by area51 »

Hedg wrote:Da si ikad slušao Besima Spahića, znao bi.
Ja isključivo govorim o ustavnim kategorijama a ne o sembercima,krajišnicima,bosancima,hercegovcima,drinjacima,romanijcima...
BHCluster

#719 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

ioannes wrote:@BHCluster

Dalmatinci i Istrani kao narod postoje i prije dolaska Hrvata ako na to ciljas.
SmokingMan

#720 Re: Bosanski jezik

Post by SmokingMan »

chill001 wrote:Ne znam sto se raspravljamo sa ovim srpskim i hrvatskim trolovima. :roll:

Umjesto da ih ignorisemo mi sebe ponizavamo odgovarajuci na njihova idiotska pitanja i pravdamo im se jos.
Ma njihov je problem što mi živimo u realnosti,nismo nebeski narod opterećen lažima... :D
ioannes

#721 Re: Bosanski jezik

Post by ioannes »

area51 wrote:
ioannes wrote:Bosnjanin,Bosnjak,Bosanac su jedan te isti pojam,to je ocigledno
Ko su Bošnjani i Bosanci ?

da se ne zavaravamo previse.....
Bosnjanin,Bosnjak,Bosanac aludiraju na jedan te isti pojam

sto je to poslje politicki,drzavotvorno ,regionalno itd. dobilo razliku....je nebitno
BHCluster

#722 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

area51 wrote:sembercima,krajišnicima,bosancima,hercegovcima,drinjacima,romanijcima...
Ako govoris o ustavnim kategorijama po Ustavu Bosne i Hercegovine, Bosanski jezik i Bosnjaci su Ustavna kategorija.
area51

#723 Re: Bosanski jezik

Post by area51 »

BHCluster wrote:

Jesu li sad u ustavu Hrvatske narodi ili nacionalne manjine ? Koliko ih je bilo na zadnjem popisu u HR,i jednih i drugih i trećih ? :-)
ioannes

#724 Re: Bosanski jezik

Post by ioannes »

BHCluster wrote:

da, ali nisu vise u etnickom i drzavotvornom smislu niti narod niti etnija
Last edited by ioannes on 25/09/2013 13:22, edited 1 time in total.
area51

#725 Re: Bosanski jezik

Post by area51 »

BHCluster wrote:
area51 wrote:sembercima,krajišnicima,bosancima,hercegovcima,drinjacima,romanijcima...
Ako govoris o ustavnim kategorijama po Ustavu Bosne i Hercegovine, Bosanski jezik i Bosnjaci su Ustavna kategorija.
Pa ko to spori pobogu si brate ?
Ja samo pokušavam da ti objasnim da se u BiH govori jezikom naroda a da taj narod ne postoji ( da ne postoji u ustavu BiH).
Post Reply