Sirija

Locked
sarajevoxxxx

#701 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Sve u svemu FSA je ubacila u drugu brzinu. U zadnje dvije ili tri sedmice uzeli su Meng, Han Asel,razbucali rezimske snage u Deri, pogodili veliko skladiste oruzja u Himsu, zauzeli velika skladista raketa u Kalemunu, i za kraj prodrli u veliku rezimsku Latakiju. Kada su ih svi otpisali, a Asad se vec proglasio pobjednikom, oni naptavili najveci pomak od pocetka rata.

- Cak je i Selim Idris konacno poceo raditi svoj posao. Danas bio na ratistima u Latakiji.
Klavikula

#702 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Osam bataljona Pesmarge stacionirano je na sirijskoj granici i ceka zapovjed za ulazak i pomoc sirijskim Kurdima u borbi protiv terorista NF-a i ISIS-a. poznato je da jedinice FSA se zajedno sa Kurdima bore protiv terorista.

Image

LINK
Klavikula

#703 Re: Sirija

Post by Klavikula »

TheMule wrote:Mozel se postaviti cijela karta sirije sa naznacenim pozicija zaracenih strana?
Image
vivaldi

#704 Re: Sirija

Post by vivaldi »

ukoliko se asad prestane igrati oslobodioca i promjeni taktiku, mislim da ce haos tek tada eskalirati.
Challenger__

#705 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- Od kako sam registrovan ponavljam tezu o Siriji kao "katalizatoru regionalnih i globalnih procesa", od nemira u Turskoj, do smjene u Kataru, pada MB-a i više i dalje od toga... Klubu nezadovoljnih se pridružio (kao što sam pisao na zatvorenoj temi) i mladi saudijski princ Khalid Bin Farhan Al-Saud, "Edvard od Arabije", koji je napustio ovu porodicu.

Image

- U ekskluzivnom intervjuu za Russia Today vladavinu u S. Arabiji je opisao kao "tiransku i brutalnu vladavinu kukavica koje se boje sopstvenog naroda".
Saudi prince defects: 'Brutality, oppression as govt scared of Arab revolts'

“Saudi Arabia has stepped up arrests and trials of peaceful dissidents, and responded with force to demonstrations by citizens,”

“There is no independent judiciary, as both police and the prosecutor’s office are accountable to the Interior Ministry. This ministry’s officials investigate ‘crimes’ (they call them crimes), related to freedom of speech. So they fabricate evidence, don’t allow people to have attorneys”, the prince told RT Arabic. “Even if a court rules to release such a ‘criminal’, the Ministry of Interior keeps him in prison, even though there is a court order to release him. There have even been killings! Killings! And as for the external opposition, Saudi intelligence forces find these people abroad! There is no safety inside or outside the country.”

Čitav intervju možete vidjeti OVDJE.

- Duboko se nadam da ćemo uskoro biti sjedoci AUTENTIČNOG ARAPSKOG USTANKA, nakon prevare zvane "arapsko proljeće", te da će Sirija (narod u Siriji, SAA i vlada u Damasku) u S. Arabiji dobiti prijatelja, a ne vještačkog, neprirodnog neprijatelja.
Challenger__

#706 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Čitajući komentare ispod ovog članka stičem utisak da mainstream, korporacijski mediji ili nisu uopšte javili o ovom prvorazrednom političkom događaju ili su javili šturo, mizerno, pacovski ... :-D

Hahahah...

:zzzz:
jeza u ledja

#707 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:-

Image

Mrsko mi citat, al mi ovaj sa slike pravo ljigavo izgleda. Veze nemam ko je. Jesam li pogodio? :D :D
Objektivni navijac

#708 Re: Sirija

Post by Objektivni navijac »

Black swan wrote:meni nisu jasni ovi alaviti
država u ratu 2 godine
jeste li se ukopali
imate li bunkere i tranšee oko svake kuće te podzemna skrovišta

svaka alavitska kuća bi trebala imati kalaš, ručne bombe i nekoliko zolja
žene i djeca po jednu pilulu koja te bezbolno ubija za nekoliko desetina sekundi
a muškarci pištolj koji ne može zakočiti s jednim metkom minimalno
ako ne želite da snime snuf film s vama i vašim dijelovima tijela
upadaju vam u sela i vode ljude

fakat mi nisu jasni probiju im se u najjaču regiju :roll:
Arapi nisu na tom civilizacijskom nivou i neche biti jos ni za 100 godina. Evropska vojna doktrina,bazirana na Napoleonu,Bizmarku je za njih nesto alienski ,SF cisti. Pa vidis da nema u cijeloj Siriji ,kod ni jedne stane mobilizacije,niti su je sposobni provesti. Oni su drustveno gdje je Bosna bila prije otomanskih reformi i Omer Pashe Latasa, 1830-e . Gdje se Bosna,dodushe i vracha.
sarajevoxxxx

#709 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Objektivni navijac wrote:
Black swan wrote:meni nisu jasni ovi alaviti
država u ratu 2 godine
jeste li se ukopali
imate li bunkere i tranšee oko svake kuće te podzemna skrovišta

svaka alavitska kuća bi trebala imati kalaš, ručne bombe i nekoliko zolja
žene i djeca po jednu pilulu koja te bezbolno ubija za nekoliko desetina sekundi
a muškarci pištolj koji ne može zakočiti s jednim metkom minimalno
ako ne želite da snime snuf film s vama i vašim dijelovima tijela

upadaju vam u sela i vode ljude

fakat mi nisu jasni probiju im se u najjaču regiju :roll:
Arapi nisu na tom civilizacijskom nivou i neche biti jos ni za 100 godina. Evropska vojna doktrina,bazirana na Napoleonu,Bizmarku je za njih nesto alienski ,SF cisti. Pa vidis da nema u cijeloj Siriji ,kod ni jedne stane mobilizacije,niti su je sposobni provesti. Oni su drustveno gdje je Bosna bila prije otomanskih reformi i Omer Pashe Latasa, 1830-e . Gdje se Bosna,dodushe i vracha.
- Kad je FSA uzela Meng, kontam vidjet ces sad silnih transea, betonskih utvrda, kad tamo nekakav bezvezni transe jedva pola metra, i onaj neki zid. Ljudi godinu dana u okruzenju rova jednog nisu iskopali. Isto tako oni osvojeni bataljoni u Deri, samo nekakve kucice se vide, kao da se radilo o nekom ljetnom kampu a ne o vojnoj utvtdi.

- U Bosni nije ni puklo kako treba imao si kilometre dubokih transea na svim ratistima.
matematicar_teski

#710 Re: Sirija

Post by matematicar_teski »

mudzahidi su na nivou arbih iz 94 god, od defanzive prelaze u zestoku ofanzivu. koja ce kuliminirati konferencijom u zenevi kao u dejtonu 95
madner

#711 Re: Sirija

Post by madner »

jeza u ledja wrote:
UltrasNaBaterije wrote:Ovi se baš gnjetu, ovaj rat je gori i čini mi se konfuzniji od jugoslovenskih. Malo vjere, malo politike, malo novca, malo oružja, malo zapadnih sila, slika i prilika dobrog tla za rat.

p.s.

ovako bi sutra i kod nas buknulo u sekundi, ne treba se zavaravati. :twisted:
I ja bas tako nesto kontam.
Gledam ovo u Siriji i mislim se, na sta bi Bosna licila da su nas cetnici svako malo drmali iz zraka? :-? Ovo u Siriji je katastrofa. Podsjeca me na slike iz Bejruta onomad.
Cetnici su u Bosni imali puno vise za drmanje po glavi stanovnika nego Asadovi.
S tim da nisu ni blizu ni jedni ni drugi nama sto se tice tehnike drmanja.
TheMule

#712 Re: Sirija

Post by TheMule »

ARBIH bi pomela i jedne i druge, jost bi se domogli onih Migova i t73ci.
TheMule

#713 Re: Sirija

Post by TheMule »

Jeli ima iko kompletnu mapu stanja na terenu?
AleksoMKD

#714 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Sudan salje oruzje za FSA, mada posle prvih uspeha protivavionskih raketa Kineske proizvodnje neki pobunjenici se zale na kvalitet http://www.nytimes.com/2013/08/13/world ... ss&emc=rss i pouzdanost istih.

Image

As the missiles were put to wider use, rebels began to complain, saying that more often than not they failed to fire or to lock on targets. One rebel commander, Abu Bashar, who coordinates fighting in Aleppo and Idlib Provinces, called the missiles, which he said had gone to Turkey from Sudan and had been provided to rebels by a Qatari intelligence officer, a disappointment.

“Most of the FN-6s that we got didn’t work,” he said. He said two of them had exploded as they were fired, killing two rebels and wounding four others.

Detailed photos of one of the FN-6 missile tubes, provided by a Syrian with access to the weapons, showed that someone had taken steps to obscure its origin. Stenciled markings, the photos showed, had been covered with spray paint. Such markings typically include a missile’s serial number, lot number, manufacturer code and year of production.

Rebels said that before they were provided with the missiles, months ago, they had already been painted, either by the seller, shipper or middlemen, in a crude effort to make tracing the missiles more difficult.
Kikibombona

#715 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

madner wrote: Cetnici su u Bosni imali puno vise za drmanje po glavi stanovnika nego Asadovi.
Meni se ovaj sirijski rat cini neuporedivo gorim od naseg. Vise razaranja ako nista :-) .

I pored nestrucnosti, ne bih podcjenio pobunjenike. Zafrkano je ratovati protiv protivnika koji se ne plase za zivot, posebno ako obojica ratujete sa puskom u ruci.
Herr Flick

#716 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Sta reci tek za ovu propagandu,odnosno lazi :lol: :lol:
Uvod u nuklearni rat: Bačena mini nuklearna bomba na Homs u Siriji
http://vijestiummeta.com/uvod-u-nuklear ... -u-siriji/ :skoljka: :skoljka:
TheMule

#717 Re: Sirija

Post by TheMule »

Image
Klavikula

#718 Re: Sirija

Post by Klavikula »

TheMule wrote:Jeli ima iko kompletnu mapu stanja na terenu?
imas na vrhu stranice mapu.
Kikibombona

#719 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Kalavikula

Imas li informacije za Homs?
Klavikula

#720 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Kikibombona wrote:Kalavikula

Imas li informacije za Homs?
traju borbe ali jos nije potpuno zavrseno.

polako, vjerovatno ce do kraja mjeseca Homs biti gotov. sumnjam da ce brze ici.
Kikibombona

#721 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Imas li 'pri ruci' mapu sa cetvrtima koje trenutno drze pobunjenici?

Izvini na smaranju i hvala unaprijed :mrgreen: .
madner

#722 Re: Sirija

Post by madner »

Kikibombona wrote:
madner wrote: Cetnici su u Bosni imali puno vise za drmanje po glavi stanovnika nego Asadovi.
Meni se ovaj sirijski rat cini neuporedivo gorim od naseg. Vise razaranja ako nista :-) .

I pored nestrucnosti, ne bih podcjenio pobunjenike. Zafrkano je ratovati protiv protivnika koji se ne plase za zivot, posebno ako obojica ratujete sa puskom u ruci.
Sta ima vise razaranja.

Ne podcjenjujem pobunjenike nego ove Asadove. Toliko godina spremanja za rat protiv Izreala a tek prije pola godine je to pocelo liciti na vojsku koja ima tehnicko materijalnu prednost.

Da ne govorim o stepenu mobilizacije, Bosna je za ove bila totalni rat.
Klavikula

#723 Re: Sirija

Post by Klavikula »

nije problem ;-)
Image

drze jos cetvrt Bab Houd
Kikibombona

#724 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Madner

Ne pamtim da je kod nas neki grad razoren kao Kusajr, kao cetvrt Haladija, pojedini dijelovi Alepa itd. Sve je to sastavljeno sa zemljom.

U pravu si za SAA. Ni to sa mobilizacijom mi nije jasno. Postoji li kod njih nesto slicno TO?

Kalavikula

Mora se nesto veliko desiti da se pobunjenici izvuku iz ove situacije u Homsu.

Hvala.
jeza u ledja

#725 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

madner wrote: Sta ima vise razaranja.

Ne podcjenjujem pobunjenike nego ove Asadove. Toliko godina spremanja za rat protiv Izreala a tek prije pola godine je to pocelo liciti na vojsku koja ima tehnicko materijalnu prednost.

Da ne govorim o stepenu mobilizacije, Bosna je za ove bila totalni rat.
Pogledaj na sta lice neki gradovi u Siriji.
Locked