Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mario16

#701 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mario16 »

stakasa wrote:
Sampion_1921 wrote:Likovi koji precjenjuju sami sebe da su za fakulteta, pa studiraju te neke bezvezne fakultete po 6,7 godina nek rade po pekarama... Nismo svi isti... Ja ne bih radio tamo, ne daj Boze samo nuzde, ali sa svojim znanjem itekako vjerujem da bih se mogao sam snaci...
Ne znam sta bih ti rekao. Dvosjekli mac je ne radit. Otupis. Mozda ne pekara ali onda neko volontiranje u svojoj struci, cisto kao sansa da se dokazes i da nesto naucis
Istina, ali rizik je i prihvatiti bilo šta. Kao prvo i traženje posla je posao. Ako radiš puno radno vrijeme nemaš vremena hodati po razgovorima za posao.
Druga stvar, u neke jake firme je najlakše upasti kao pripravnik, a ako si već odradio pripravnički, ne možeš ponovo. Primjer, u Hrvatskoj HEP prošle godine nije imao praktički nikako natječaje, čovjek se na ljeto zaposli u nekoj firmi u struci (nije zadovoljan, gleda kako će pobjeć xD), sad u 11. i 12. mjesecu u HEP-u brdo natječaja za pripravnike, a on ne može konkurirati ni za jedan jer ima iskustvo rada u struci. :D

Eto čisto dam i jedan drugi pogled na stvari. :thumbup:
BadCopy

#702 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by BadCopy »

Znas sa ti mozes sa svojom diplomom od fakultea?Mozes da napravis fisek i u njega natrpas kospica i prodas za 1KM na poluvremenu Bajramskog turnira Brace gumene glave.

To sto ti imas diplomu sa fakulteta ti nista u zivotu ne garantuje,niti treba da garantuje.
Treba odrzati nivo?Ma nema nista vise nivoa od toga nego ne raditi nista,jer ti se ne radi u prodavnici ili pekari.

I nema to veze sa ne cijenim svoje znanje,al ako nema posla za tvoj bogom dani fakultet sta ces uraditi?
Oces poso u struci onda ga stvori sam sebi i nece ti niko reci nista.
Kosato

#703 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kosato »

Kad se vec toliko spominju pekare imal koja da prima mada nemam iskustva u tome naucit ce se za sahat ili manje zavisi ko me bude ucio :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#704 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

dajte ba ljudi
u pekarama rade cure koje ne znaju šta je sarajevo film festival

ko će te primiti s faxom u pekaru
ne treba njima filozof nego neko da radi i bude sretan što ima poso a ne da se sažaljeva i ganja bolje
modem33

#705 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

Black swan wrote:dajte ba ljudi

ne treba njima filozof nego neko da radi i bude sretan što ima poso a ne da se sažaljeva i ganja bolje

Ja otkako sam u pekarama i slasticarnama trosio po 4 KM ..... i dadnem 10 KM ..... a cure mi vracaju 8 KM ..... Postao sa redovna musterija.

Postao mi je to biznis. Potrosim 4 KM a dobijem 2 KM nazad.
Ekstra. 8-)

Samo sklopij 3 narudzbe od 1 KM, 1 KM i 2 KM ...... jadnice se toliko muce oko sabiranje brojeva da uvijek pogrijese.

Zivjeli SSS-ovci. :lol:
AMMMeRRR

#706 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by AMMMeRRR »

modem33 wrote:
Black swan wrote:dajte ba ljudi

Ja otkako sam u pekarama i slasticarnama trosio po 4 KM ..... i dadnem 10 KM ..... a cure mi vracaju 8 KM ..... Postao sa redovna musterija.

Postao mi je to biznis. Potrosim 4 KM a dobijem 2 KM nazad.
Ekstra. 8-)

Samo sklopij 3 narudzbe od 1 KM, 1 KM i 2 KM ...... jadnice se toliko muce oko sabiranje brojeva da uvijek pogrijese.

Zivjeli SSS-ovci. :lol:
Koja pekara ? Da navratim :izet:
Breathless

#707 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Breathless »

Ljudi sa VSS u pekare i slasticarne, a oni sa SSS u ekonomsku elitu. Jos se neki ovdje satrase da ubijede kako je to normalno i prizivaju kao argument zakone trzista, dok za to trziste vise naravno ne postoje nikakvi zakoni ni ogranicenja, da ne govorimo o tom vrijednovanju fakulteta, gdje se sve sto ne donosi cisti profit potpuno nipodastava, pa tako jedan dipl. ekonomista ili pravnik ciji su vidici omedjeni brdima kojima je omedjena sarajevska kotlina, vrijedi vise nego dr. filozofije ili neke od trzisno "nekonkuretnih" nauka, koje samo ovdje nemaju svoje mjesto i samo ovdje nicemu ne sluze. Zato i jesmo zapuseno debelo crijevo, ne Evrope, vec Balkana. I bit ce nam jos gore.
topcam
Vozim: uzbrdo

#708 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by topcam »

mali_balon wrote:
stakasa wrote: Uh jebote, ono bas imo pa ne imo. Ima li sanse za vadionu, koliko ti je godina? Sve najbolje
@mirza vjerovao ili ne boli me uvce, uglavnom nek je tebi sa srecom.

Upravo to imo pa ne imo i kazu tako u zivotu 3x. Ma nema vadione valja ponovo sve iz pocetka, ali eto ima nekih 20ak godina nekog iskustva pa cemo vidjeti. Nije probelm raditi bilo sta, problem je naci odgovarajucu platu da nisam u minusu, moze se naci posao za 400 ili 500KM mjesecno, djaba kad meni treba najmanje 600KM da sam na nuli, znaci nista ne zaradjuem nego samo obrcem.

Ne znam sta si po struci i svakako mislim da se ne treba prodavati
ispod nekog nivoa. Daj da radim i zaradim barem toliko da uz zongliranje
racunima skrpim mjesec dignute glave.

I sam sam zaradivao 3x vise nego sad sto dobijem, a manje radio i laksi
posao bio.

Sad je opet 3x vise, tj. 3x vise radim.

Kad skontam: godine, iskustvo, kvalitet, kvantitet, trebao bih imati barem
1/3 vecu platu (na nivou firme gdje sam) mimo ove firme 50-60% vise, a nemam.

Sto valja je stabilnost i mogucnost rada do penzije. Sto me i najvise drzi u firmi
nazvati cu to "povjerenje u buducnost". Mada danas nista nije sigurno, osim smrti,
a ovim tempom rada mogu otpisati penziju.

Ovaj mjesec je 8 ljudi otislo iz firme. 5 dobilo otkaz, a 3-je naslo bolje mjesto
(od ovo troje, dvoje se vratilo u firme odakle su dosli).

Radio sam svasta i svugdje, davno sam izbacio iz rjecnika -nema goreg radnog mjesta od ovog.
Sad sam optimista - ima i gore. Uvjerio sam se par puta.

Necu ovdje supljirat, ko hoce uvijek ce naci posao, hoce ali kakav.
Podrzavam sve one koji da sutra izadju mogu naci posao, a nece
(fala bogu i ne moraju) jer ce biti placeni toliko da je to vec uvreda!

Da je lakse promjeniti radno mjesto nego od kuce naci posao, jeste!
(ponekad je lose placeno mjesto odskocna daska za bolje, i sve dok je
to stvar licnog izbora (pa i jedan vid investicije) ne vidim problem)

Na kraju, najbitniji je transparentan dogovor, da covjek zna sta ga ceka
i sta moze ocekivati, pa kad pristane na takav ugovor bar se nece osjecati
prevarenim.

Sto se tice pekare, ako nista ljepse mirise nego cvjecara.

@mali balon citira ja tebe ni krivog ni duznog :mrgreen:
Sampion_1921

#709 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sampion_1921 »

U Kanadi, rad u pekari vikendom po 4h se placa 600 dolara, pa vi vidite... :D
Potočna pastrmka

#710 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Potočna pastrmka »

Kako se vi nosite sa pritiskom okoline, porodice itd vezano za nezaposlenost, danas su nezaposleni ko crne ovce, lijeni, glupi, nesposobni, neambiciozni, ne traže posao, neće da se trude itd itd. :?
mali_balon

#711 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Potočna pastrmka wrote:Kako se vi nosite sa pritiskom okoline, porodice itd vezano za nezaposlenost, danas su nezaposleni ko crne ovce, lijeni, glupi, nesposobni, neambiciozni, ne traže posao, neće da se trude itd itd. :?

Kod mene konkretno to nije problem jer sam radio i dobio otkaz zbog viska. Kod mene svi bjeze od mene strah ih da moj peh ne predje na njih :D .
A na te komentare se ne treba obazitati ti znas svoje, svakim danom se ona stara narodna "Sit gladnom ne vjeruje" sve vise i vise dokazuje i potvrdjuje. Tako da prst u uho i libo te neka stvar sta ko misli o tebi ne zamajr se s tim, nego tu energiju sto bi potrosio na zamaranje usmjeri na dodatnu edukaciju.

@topcam
ma not a problem :D
Ali kad smo vec kod tog nivoa neprodavanja ja to gledam koliko je koga muka pritisla, neko nece ispod 1000KM a neko jedva doceka i 500KM, ne mozemo generalizovati.
Kao sto rekoh ja ako prifatim posao ispod 600KM vec gubim pare, sa 600KM ne zaradjujem nego radim samo za doprinose, a sa platom od 700 ili 800KM vec ostaje stoja dvije za nekog steka ili da si kupim tene ili cipale.
mirzet87sa

#712 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirzet87sa »

mali_balon wrote: Kod mene konkretno to nije problem jer sam radio i dobio otkaz zbog viska. Kod mene svi bjeze od mene strah ih da moj peh ne predje na njih :D .
A na te komentare se ne treba obazitati ti znas svoje, svakim danom se ona stara narodna "Sit gladnom ne vjeruje" sve vise i vise dokazuje i potvrdjuje. Tako da prst u uho i libo te neka stvar sta ko misli o tebi ne zamajr se s tim, nego tu energiju sto bi potrosio na zamaranje usmjeri na dodatnu edukaciju.

@topcam
Ali kad smo vec kod tog nivoa neprodavanja ja to gledam koliko je koga muka pritisla, neko nece ispod 1000KM a neko jedva doceka i 500KM, ne mozemo generalizovati.
Kao sto rekoh ja ako prifatim posao ispod 600KM vec gubim pare, sa 600KM ne zaradjujem nego radim samo za doprinose, a sa platom od 700 ili 800KM vec ostaje stoja dvije za nekog steka ili da si kupim tene ili cipale.
Haj majke ti mi reci gdje si to radio za 8000km i dobio otkaz jer si visak, eto samo mi odgovori pa da zavrsimo sa off`om. Objasni i ovoj sitnoj raji gdje se tolike pare uzimaju, a moze se otkaz dobit :lol:
Sto vise citam tvoje postove, sto vise uvidim da lazes.
mali_balon

#713 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

mirzet87sa wrote:
mali_balon wrote: Kod mene konkretno to nije problem jer sam radio i dobio otkaz zbog viska. Kod mene svi bjeze od mene strah ih da moj peh ne predje na njih :D .

@topcam
Haj majke ti mi reci gdje si to radio za 8000km i dobio otkaz jer si visak, eto samo mi odgovori pa da zavrsimo sa off`om. Objasni i ovoj sitnoj raji gdje se tolike pare uzimaju, a moze se otkaz dobit :lol:
Sto vise citam tvoje postove, sto vise uvidim da lazes.
Pa ti si inzinjer skontat ces. Et zavrsili smo sa offom
mirzet87sa

#714 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirzet87sa »

mali_balon wrote:
Pa ti si inzinjer skontat ces. Et zavrsili smo sa offom
Pa sto ne kazete odma da pricam sa Hajrudinom Pezom, cast mi je direktore. Mada ni on nema 8milja, al otom potom.
be highirly

#715 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by be highirly »

vi bi da vas u pekari prijave sa sss :D kurca graha, tamo prijavljuju osnovnu :P pa vi prikazali sss ili vss, boli gazdu kurko za tim cagama, samo kaze da si prekvalifikovan I ako hoces da te prijavi onda moze al sa osnovnom :-)
Melanholik

#716 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Melanholik »

Kosato wrote:Kad se vec toliko spominju pekare imal koja da prima mada nemam iskustva u tome naucit ce se za sahat ili manje zavisi ko me bude ucio :D
:lol:

ja sam radila u pekarama i slastičarnama, ali isto jer mi je bila nužda, jedno vrijeme nikako da iskoči nešto bolje. ali nisam rekla da imam završen fakultet, baš iz tog razloga jer ne bih ni to mogla dobiti. ne moram ni pričati kako je bajno na takvim mjestima, kad ti čovjek s tri osnovne kaže da si glupača.

ali hvala Bogu sve se isplati, kad-tad.
stakasa

#717 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

Ima ona izreka, menscini jevrejska, slagacu sad: nije vazno koji poso radis nego kako ga radis. I stvarno je to tako. I kao pekar i kao agronom i kao ... se mogu pravit karijere i mlatit pare. Ako se radi od srca i ozbiljno. Protivnik sam kulta fakulteta. Fino je obrazovat se. Najvise obrazovanja radi. A studirat da bi se reklo imam fakultet je jos jedna od zaostavstina starog sistema i to je nesto sto je jako rasprostranjeno u BiH
Djubre_

#718 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Djubre_ »

Ja sam radio u pekari mjesec dana. Najgori posao ikada koji sam radio. Na gradjevini na plus 40 nisam se onako sjebao. Noge ne osjecam. Trcim po pekari navece od 18-07 ujutru.. nedo Bog nikome!

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#719 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Radio ko klinac u pekari....sve ove nadobudne akademike bi ja malo u noćnu smjenu :evil: ti onako podbuo u 6 ujutro, a majstor tebi: stani malo sad će brašno stići pa da se istovari :-)
stakasa

#720 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

Lajavikrelac wrote:Radio ko klinac u pekari....sve ove nadobudne akademike bi ja malo u noćnu smjenu :evil: ti onako podbuo u 6 ujutro, a majstor tebi: stani malo sad će brašno stići pa da se istovari :-)
Ja sam rano u kafanu uso. Radio uporedo citavu srednju skolu. Tu su mi se iskristalisale odluke sta hocu, a jos vise, sta necu da radim u zivotu :D
Djubre_

#721 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Djubre_ »

Hehe meni dodje ujutro u 4 taj pekar majstor.. i od 4 ujutro do pola 7 se pravili tepsijasi hljebovi domaci kao.. jaooo po 1000 tepsijica namazi uljem pa pravi.. kad vadis ruka ti se ispece.. akcija kao da si tek dosao na posao.. sjebe te ko budalu.. i kuci na koljenima idem.. i dodje plata.. daje mi one tri bijedne novcanice od 100 km.. ja gledam u njih.. i kuci legnem spavati.. ustanem posaljem poruku, adio! I nisam vise nikada otisao.

Domaci izdajnik

#722 Re: Jadi nas nezaposlenih

Kafana je rudnik. Ako ne dobiješ vene na nogama propićeš se garantovano kroz koju godinu... :janpi:
Meni u pekari nije bilo loše, šef je bio legenda i gotivio me a ja i glavni majstor bi svaku platu zarakijali :mrgreen:
I danas se čujemo i dobri smo privatno :)
Djubre_

#723 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Djubre_ »

Imao sam i ja gazdu koji je svaki mjesec janje okretao sa radnicima.. ali kad tebe zapadne smjena donji si hehe.. ok su oni, plata je tolika pa izvoli ako hoces.. jbg.. ali je posao nula. Praviti hljebove i ostalo za cijeli grad a imas 3 covjrka na tome.. ne ide..

Domaci izdajnik

#724 Re: Jadi nas nezaposlenih

U ovoj mojoj pekari je čitava smjena je dala otkaz isti dan :) posla bilo preko glave, narudžbi da nisi mogao nanijeti, a kad je trebalo još ljudi - Uh! Ne može! Tražili onda veću dnevnicu, gazdarici opet puno :-? I cijela smjena joj mahne i niz put 8-)
Jao tarapane i kukanja iste :lol:
Sampion_1921

#725 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sampion_1921 »

Heheheheh, smijesno fkt... :D

Image
Post Reply