jeza u ledja wrote:Kada je skinut Mubarak receno je isto - to je uradjeno iz vana radi cionistickih interesa. Dok je Morsi bio na vlasti takodje je vazilo isto - Morsi je izraelski igrac, a kao primjer se uzimalo zatvaranje granice prema Gazi. Sad kad je Morsi skinut, opet se radi o cionistickim interesima. Sve se objasnjava cionistickim interesima. Presmijesno.Shahab wrote:U Egiptu je izvršen krvavi vojni udar kojim je zbačena demokratski izabrana vlast. Egipatski vojni diktator Sisi udar je izveo uz pomoć porodičnih diktatura iz Saudi Arabije, Kuvajta i UAE. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da zapdne sile ne žele ovaj događaj nazvati pravim imenom, vojnim udarom, nego recikliraju lenjinizam u svome ortdoksnom obliku, nazivajući krvavi vojni udar, "postrevolucionarnom tranzicijom" (post revolutionary transition). Zapad svoje poteze vuče procjenjujući poziciju izraelskih interesa. Oni rade za izraelske interese. Nakon smjene vlasti u Egiptu, Izrael je veliki dobitnik, a Palestina veliki gubitnik. Međutim dugoročna stabilizacija Egipta nije moguća ukoliko se pokušava uništiti politička opcija koju podržava većina stanovništva, a to je MB. Zapadni mediji su satima direktno prenosuli demonstracije protiv Erdogana, a masakru u Egiptu posvećuju minutu-dvije i to relativizirajući krivicu za snajpersko djelovanje po demonstrantima. Ogromna je i dominantna moć cionizma nad zapadnim političkim sistemom. Ta se hipokrizija najbolje vidi na slučaju egipatskog vojnog udara. Kada se dođe do izraleskih interesa svi principi i lažne zapadne ideologije, padaju u vodu.
Egipat (pročitati prvi post)
- Opetja033
#701 Re: Egipat (pročitati prvi post)
-
sarajevoxxxx
#702 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Sutra milionski marš za poginule vojnog puča
- Muslimansko bratstvo u Egiptu poziva narod da sutra naveće izađu na ulicu na milionski marš za poginule vojnog puča.
Trg Rebial Adevije

- Muslimansko bratstvo u Egiptu poziva narod da sutra naveće izađu na ulicu na milionski marš za poginule vojnog puča.
Trg Rebial Adevije
- jeza u ledja
#703 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Rat mitinzima. 
-
sarajevoxxxx
#704 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Egipatska poruka zapadu i teroristima
- Naslov je kolumne novinara saudijskog lista Šerqul Awsat Memun Fendia. U tekstu velića vojni puč i izlazak ''30 miliona'' Egipčana, a demonstrante na Rebiul Adevije naziva ''duat al tetaruf vel irhab'' - ''Zagovornici ekstremizma i terorizma''
http://aawsat.com/leader.asp?section=3& ... faX56zcPQQ
- Naslov je kolumne novinara saudijskog lista Šerqul Awsat Memun Fendia. U tekstu velića vojni puč i izlazak ''30 miliona'' Egipčana, a demonstrante na Rebiul Adevije naziva ''duat al tetaruf vel irhab'' - ''Zagovornici ekstremizma i terorizma''
- Challenger__
#705 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Sa'voxe, zahvaljujem na preporučenom autoru, tekstu i mediju.
A mene za Rusiju i daleki istok, ništa ispod 3 hiljade KM.

To je to, balans u izvještavanju. Nadam se da će tvoje znanje i talenat biti zapaženi i da ćete vlasnici Klix-a angažovati kao eksperta za Bliski istok i muslimansko pitanje u načelu. Ništa ispod dvije milje marona mjesečno...sarajevoxxxx wrote:Egipatska poruka zapadu i teroristima
-
sarajevoxxxx
#706 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Challenger__ wrote:Sa'voxe, zahvaljujem na preporučenom autoru, tekstu i mediju.
To je to, balans u izvještavanju. Nadam se da će tvoje znanje i talenat biti zapaženi i da ćete vlasnici Klix-a angažovati kao eksperta za Bliski istok i muslimansko pitanje u načelu. Ništa ispod dvije milje marona mjesečno...sarajevoxxxx wrote:Egipatska poruka zapadu i teroristima
http://aawsat.com/leader.asp?section=3& ... faX56zcPQQA mene za Rusiju i daleki istok, ništa ispod 3 hiljade KM.
![]()
![]()
- Nije kralj Saudije glup. Skontali su sta se iza brda valja. U Egiptu su zabili 2 gola. Jedan sebi jedan neprijatelju. Donirane miljarde egipatskoj vojnoj hunti, ja se nadam da je to njihov autogol. Ihvanije su bijesne, mislim da su zadnji dogadjaji u Egiptu prekretnica i da su milijardama elita u KSA samo ubrzali procese kojih su se pribojavali
- Challenger__
#707 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ne mislim da je tako, napisao sam. Mislim da ih je Sisi samo dobro iskoristio da višestruko kompenziraju (sada uskraćene) američke donacije.
Ponavljam, mislim da je stvar mnogo dublja.
Ponavljam, mislim da je stvar mnogo dublja.
- Kikibombona
#708 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ofanziva na Sinaj (poznato uporiste ekstremista)
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=736752
Ocekujem da ce vojska biti blaga prema civilizovanim demonstrantima i rigorozna prema ekstremistima.
Egipat nece biti nova Sirija. Egipatska vojska nije isto sto i sirijska ili libijska. Neki bi mozda voljeli da bukne gradjanski rat, ali to se nece desiti.
Vojska ce pregaziti ekstremiste, a demonstranti ce brzo odustati, kao sto su odustale Mubarakove pristalice.
Ocekujem da ce vojska biti blaga prema civilizovanim demonstrantima i rigorozna prema ekstremistima.
Egipat nece biti nova Sirija. Egipatska vojska nije isto sto i sirijska ili libijska. Neki bi mozda voljeli da bukne gradjanski rat, ali to se nece desiti.
Vojska ce pregaziti ekstremiste, a demonstranti ce brzo odustati, kao sto su odustale Mubarakove pristalice.
-
Avetinho
#709 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Sta kazes? Nece biti rata, ali ce vojska gaziti ekstremiste? Kako ti zamisljas rat?Kikibombona wrote:Ofanziva na Sinaj (poznato uporiste ekstremista)
- Kikibombona
#710 Re: Egipat (pročitati prvi post)
/Ja sam odavle
Jesi procitao clanak?
Vojsci zelim da sto prije eliminise naoruzane grupe ekstremista i terorista. To egipatska vojska moze pomesti za par dana. Dakle, radi se o protu-teroristickim akcijama a ne o ratu. Rata nece biti, vojska je prejaka da bi ekstrmisti nesto pokusali. Ostaju samo male grupice vjerskih fanatika koje ce vojska brzo eliminisati.
Prema civilizovanim demonstrantima treba biti maksimalno korektan. Svaku upotrebu sile protiv mirnih demonstranata ostro osudjujem i prezirem.
Najveci izazov za vojsku je sto se medju masu nenasilnih pristalica Mursija ubaci pokoji naoruzani ekstremist. Vojska je cuvajuci svoje guzice u par navrata upotrijebila prekomjernu silu i ugrozila desetine nevinih ljudi. To se ne smije ponavljati. Sigurno ni vojska nije sretna kada je prisiljena intervenistati. Ubijanjem i ranjavanjem neduznih navlace gnjev na sebe.
Jesi procitao clanak?
Vojsci zelim da sto prije eliminise naoruzane grupe ekstremista i terorista. To egipatska vojska moze pomesti za par dana. Dakle, radi se o protu-teroristickim akcijama a ne o ratu. Rata nece biti, vojska je prejaka da bi ekstrmisti nesto pokusali. Ostaju samo male grupice vjerskih fanatika koje ce vojska brzo eliminisati.
Prema civilizovanim demonstrantima treba biti maksimalno korektan. Svaku upotrebu sile protiv mirnih demonstranata ostro osudjujem i prezirem.
Najveci izazov za vojsku je sto se medju masu nenasilnih pristalica Mursija ubaci pokoji naoruzani ekstremist. Vojska je cuvajuci svoje guzice u par navrata upotrijebila prekomjernu silu i ugrozila desetine nevinih ljudi. To se ne smije ponavljati. Sigurno ni vojska nije sretna kada je prisiljena intervenistati. Ubijanjem i ranjavanjem neduznih navlace gnjev na sebe.
- citadela
#711 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ma to je standardna prica... Sve sto se desava u arapskom svijetu se pokusava objasniti nekim vanjskim reziranjem svega sa nezaobilaznim teorijama zavjera, nikako nekim prirodnim kretanjima, koja se u stvarnosti najvise ticu samih Arapa.jeza u ledja wrote:Kada je skinut Mubarak receno je isto - to je uradjeno iz vana radi cionistickih interesa. Dok je Morsi bio na vlasti takodje je vazilo isto - Morsi je izraelski igrac, a kao primjer se uzimalo zatvaranje granice prema Gazi. Sad kad je Morsi skinut, opet se radi o cionistickim interesima. Sve se objasnjava cionistickim interesima. Presmijesno.Shahab wrote:U Egiptu je izvršen krvavi vojni udar kojim je zbačena demokratski izabrana vlast. Egipatski vojni diktator Sisi udar je izveo uz pomoć porodičnih diktatura iz Saudi Arabije, Kuvajta i UAE. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da zapdne sile ne žele ovaj događaj nazvati pravim imenom, vojnim udarom, nego recikliraju lenjinizam u svome ortdoksnom obliku, nazivajući krvavi vojni udar, "postrevolucionarnom tranzicijom" (post revolutionary transition). Zapad svoje poteze vuče procjenjujući poziciju izraelskih interesa. Oni rade za izraelske interese. Nakon smjene vlasti u Egiptu, Izrael je veliki dobitnik, a Palestina veliki gubitnik. Međutim dugoročna stabilizacija Egipta nije moguća ukoliko se pokušava uništiti politička opcija koju podržava većina stanovništva, a to je MB. Zapadni mediji su satima direktno prenosuli demonstracije protiv Erdogana, a masakru u Egiptu posvećuju minutu-dvije i to relativizirajući krivicu za snajpersko djelovanje po demonstrantima. Ogromna je i dominantna moć cionizma nad zapadnim političkim sistemom. Ta se hipokrizija najbolje vidi na slučaju egipatskog vojnog udara. Kada se dođe do izraleskih interesa svi principi i lažne zapadne ideologije, padaju u vodu.
-
Avetinho
#712 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Vojska je vec poubijala desetine (stotine?) demonstranata. Kako mislis da ce izbjeci gradjanski rat nastave li tako? Ne radi se o "sacici Morsijevih pristalica" nego o homogenom bloku biraca koji su pobijedili na izborima. Ta je organizacija provela decenije totalno marginalizovana od strane Mubarakove mafije (tu ukljucujem i vojnu vrhusku). Sada kad su dobili izbore, i nakon sto je vojska izvela vojni udar, sumnjam da ce se vratiti u misije rupe.Kikibombona wrote:/Ja sam odavle
Jesi procitao clanak?
- jeza u ledja
#713 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Tako su i Amerikanci mislili da ce lako sa ekstremistima u Iraku.Kikibombona wrote:/Ja sam odavle
Jesi procitao clanak?
Mislim ne kazem, mozda si u pravu, ali ako imas dovoljno veliki broj ljudi spremnih na sve, onda djaba i vojska i sve.
-
udrch
#714 Re: Egipat (pročitati prvi post)
ovako ispade onako kako jeste u Egiptu..Kikibombona wrote:Egipat nece biti nova Sirija. Egipatska vojska nije isto sto i sirijska ili libijska. Neki bi mozda voljeli da bukne gradjanski rat, ali to se nece desiti.
do građanskog rata neće doći, jer su demonstranti civilizovani i vole svoj Egipat, pa i egipatsku vojsku..
inače da se pita vojska do rata je već trebalo doći..već su nekoliko puta masakrirali ljude da bi oni uzvratili oružjem..
- Challenger__
#715 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ko je u prilici, neka prebaci na "OBN", tema "arapsko proljeće", Egipat itd
-
MMM1977
#716 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Sta je zajednicko za sve teme o arapskom proljecu? KSA i kraljevska porodica su uvijek tu a ostale uloge se mijenjaju.
Nabijem ja na jednu stvar sve bezmude Arape iz KSA, ljude koji su maltene najblizi izvoru Islama a od njega im nije ostalo gotovo nista kada ovo sve sutke gledaju i tolerisu.
Treba se fino pokrenuti revolucija u KSA i to za vrijeme Hadzdza i ocistiti svetu zemlju od ovih govana. Saudi su veci problem muslimanima nego Izrael.
Sent using Tapatalk2
Nabijem ja na jednu stvar sve bezmude Arape iz KSA, ljude koji su maltene najblizi izvoru Islama a od njega im nije ostalo gotovo nista kada ovo sve sutke gledaju i tolerisu.
Treba se fino pokrenuti revolucija u KSA i to za vrijeme Hadzdza i ocistiti svetu zemlju od ovih govana. Saudi su veci problem muslimanima nego Izrael.
Sent using Tapatalk2
-
MMM1977
#717 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Zaboravih: Allahu dragi, iskreno te molim da vec sutra presusi sva nafta na arabijskom poluotoku i da se potomci onih prvih i pravih muslimana konacno probude iz ove naftne letargije.
Sent using Tapatalk2
Sent using Tapatalk2
- jeza u ledja
#718 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Velike su pare u pitanju, ogromne razlike. Sto neko rece Saudijcima je dovoljno da isplate svakog stanovnika zemlje s odredjenom sumom da svi budu zadovoljni. S tim parama dalje mogu kontrolisati i desavanja i u drugim zemljama. Opet kazem to su tolike pare da se tesko protiv toga boriti.MMM1977 wrote:Sta je zajednicko za sve teme o arapskom proljecu? KSA i kraljevska porodica su uvijek tu a ostale uloge se mijenjaju.
Sent using Tapatalk2
-
Avetinho
#719 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Sta? I on je ovdje? Koji mu je nik?MMM1977 wrote:Zaboravih: Allahu dragi, iskreno te molim da vec sutra presusi sva nafta na arabijskom poluotoku i da se potomci onih prvih i pravih muslimana konacno probude iz ove naftne letargije.
-
MMM1977
#720 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Svugdje pa i ovdje 
Sent using Tapatalk2
Sent using Tapatalk2
- Kikibombona
#721 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ja sam odavle
Sto nasilje duze traje, vece su sanse da sukob eskalira. To je jasno. Ipak vjerujem da ce vojska u razumnom vremenu suzbiti nasilje i vratiti zivot u normalu.
Jeza u ledja
Kako je Sadam uspjevao suzbiti ekstremizam? Bice da vojna vrhuska arapskih drzava ima bolje metode od Amerike
. Brutalni i beskompromisni. Vjerujem da se arapski narod puno vise plasi domace policije nego stranih okupatora. Jbg, godinama zive pod sapom okrutnih diktatora.
Nema sumnje da ce i egipatska vojska udariti zestoko na sve one koji pokusaju ugroziti njihove interese. Nemam ja o njima dobro misljenje, samo konstatujem cinjenicu... Njihov interes se poklapa sa interesom drzave. Nacionalna sigurnost i mir je imperativ za egipatsku vojsku. Da sutra izadju milioni protestvovati protiv akutelne vlasti, imam razlog vjerovati da bi vojska postupila isto kao u dva prethodna slucaja. Ovi sada ne protestvuju protiv vlast, vec protestvuju protiv vojske. Iluzorno je ocekivati da ce oni raditi u korist svoje stete, a u ovom slucaju, njihova steta = produbljenje krize, novi masovni protesti i mozda eskalacija.
Zanimljivo je da od pristalica Mursija niko nije odgovorio na sljedece...
Zasto bi vojska branila Mursija kada se doveo u situaciju da milioni protestvuju protiv njega?
Da li bi ijedna civilizovana vlada ignorisala onako masovne proteste?
Kada sagledate sve cinjenice, shvatit ce te da je Mursi prisilio vojsku da ga skolni. Nije im dao drugu mogucnost. Vojska nije zeljela gnjev sa njega preusmjeriti na sebe (isto kao u slucaju sa Mubarakom). Isli su linijom manjeg otpora i sacuvali mir.
Udrch
Egipatska vojska je snazna i moderna armija za arapske prilike. Slomili bi otpor ekstremista za 10 dana. Nemoj se zavaravati i misliti da pristalice Mursija imaju sansu parirati vojsci.
MMM1977
Predvodnici islamskog svijeta mogu biti samo Turska i Iran. Nijedna druga drazava nema perspektivu/predispozicije da u bilo kakvim uslovima bude predvodnik sireg pokreta. Saudija bi bila gora od Afganistana da nema naftu. Vrijeme Muhameda je davna proslost. Saudija nikad i ni u kakvim uslovima ne moze predvoditi Tursku. Moze biti smo obratno.
Sto nasilje duze traje, vece su sanse da sukob eskalira. To je jasno. Ipak vjerujem da ce vojska u razumnom vremenu suzbiti nasilje i vratiti zivot u normalu.
Jeza u ledja
Kako je Sadam uspjevao suzbiti ekstremizam? Bice da vojna vrhuska arapskih drzava ima bolje metode od Amerike
Nema sumnje da ce i egipatska vojska udariti zestoko na sve one koji pokusaju ugroziti njihove interese. Nemam ja o njima dobro misljenje, samo konstatujem cinjenicu... Njihov interes se poklapa sa interesom drzave. Nacionalna sigurnost i mir je imperativ za egipatsku vojsku. Da sutra izadju milioni protestvovati protiv akutelne vlasti, imam razlog vjerovati da bi vojska postupila isto kao u dva prethodna slucaja. Ovi sada ne protestvuju protiv vlast, vec protestvuju protiv vojske. Iluzorno je ocekivati da ce oni raditi u korist svoje stete, a u ovom slucaju, njihova steta = produbljenje krize, novi masovni protesti i mozda eskalacija.
Zasto bi vojska branila Mursija kada se doveo u situaciju da milioni protestvuju protiv njega?
Kada sagledate sve cinjenice, shvatit ce te da je Mursi prisilio vojsku da ga skolni. Nije im dao drugu mogucnost. Vojska nije zeljela gnjev sa njega preusmjeriti na sebe (isto kao u slucaju sa Mubarakom). Isli su linijom manjeg otpora i sacuvali mir.
Udrch
Egipatska vojska je snazna i moderna armija za arapske prilike. Slomili bi otpor ekstremista za 10 dana. Nemoj se zavaravati i misliti da pristalice Mursija imaju sansu parirati vojsci.
MMM1977
Predvodnici islamskog svijeta mogu biti samo Turska i Iran. Nijedna druga drazava nema perspektivu/predispozicije da u bilo kakvim uslovima bude predvodnik sireg pokreta. Saudija bi bila gora od Afganistana da nema naftu. Vrijeme Muhameda je davna proslost. Saudija nikad i ni u kakvim uslovima ne moze predvoditi Tursku. Moze biti smo obratno.
- vatrogasac
#722 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Pa ima logike ovo....dva koraka naprijed....jedan nazad.Challenger__ wrote:Ko je u prilici, neka prebaci na "OBN", tema "arapsko proljeće", Egipat itd
-
Avetinho
#723 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Pa evo sad protestvuju protiv vojnog udara. Da li bi ijedna civilizovana vlada ignorisala ovako masovne proteste?Kikibombona wrote:...
...
Predlazem generalima egipatske vojske da izvrse masovno samohapsenje.
- Challenger__
#724 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Da. Te ocjene gostiju da je ovo PRVENSTVENO egipatski događaj, nad kojim SAD i Izrael nisu imali nikakav uticaj, ali jesu neke zemalje iz regiona (Arabijsko poluostrvo).
Takođe, drago mi je da su gosti potvrdili moje ocjene da su sada svi politički subjekti u Egiptu - antiamerički orijentisani.
Takođe, drago mi je da su gosti potvrdili moje ocjene da su sada svi politički subjekti u Egiptu - antiamerički orijentisani.
Last edited by Challenger__ on 29/07/2013 23:44, edited 1 time in total.
-
HM 2011
#725 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Kontinuirano gledate na taj svijet kao da u njemu ne postoji Avangarda svakodnevnici.....Kikibombona wrote:Ja sam odavle
Jeza u ledja
Kako je Sadam uspjevao suzbiti ekstremizam? Bice da vojna vrhuska arapskih drzava ima bolje metode od Amerike. Brutalni i beskompromisni. Vjerujem da se arapski narod puno vise plasi domace policije nego stranih okupatora. Jbg, godinama zive pod sapom okrutnih diktatora.
Udrch
MMM1977
Pošto je to Islamski svijet - ta Avangarda je 100 na sat čudna za naše pojmove i naša shvatanja društvenih kretanja - ali nesporno je da postoji - istoj se ne dozvoljava da diše, da živi i ista će htjeli mi to ili ne, kad tad morati doći da naplati svoje dugove....
Svakim danom prave se dugovi u krvi, masnicama i modricama, i na kraju balade ostaje samo dug u krvi - a mržnja među narodom, bilo kojim u takvoj situaciji - samo raste iz dana u dan.... i tako će se to vrtiti u krug sve do jednom .....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Interesuje me kako definišete Ihvanije - pta je sad to ? Jesu to neki suniti ili šiiti ?