imas pp javi sta ti trebasaraleite wrote:Pozdrav svima, ima li neka dobronamjerna osoba sa adresom u Njemackoj da mi se javi privatno? U pitanju je zdravlje, meni vrlo bitno a toj osobi bi oduzelo par minuta. Hvala unaprijed.
Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
- vjesticanametli
#701 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
- anonimni clan
#702 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
e volio bih vidjeti tog samca koji u staračkom dobije 2200,- na rukeTDK-90 wrote:Vec sam pisao iznad kakva je situacija u Bayern, ako je sestra kod zubara, ocnog lijecnika, ginekologa, doktor opce prakse, plata na ruke je cca 1100,- E do 1300 ,- Eundefined007 wrote:Kolika je plata osobe koja je završila medicinsku školu, opšti smjer 4 godine ?
Na odjelu u bolnici 1500,- E do 1600,- E ako imaju jos nocne smjene moze ici do 1800,- E
Njegovatelji koji su sada izjednaceni sa strucnom spremom med. tehnicar mogu u domu za njegu starih i iznemoglih dobiti cca 2200,- E na ruke
Ove zarade su realne iz zivota mojih poznanika kako nijemaca tako i stranaca i odnose se na poreznu klasu za neozenjene/neudate
- anonimni clan
#703 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Pitaj na PPvjesticanametli wrote:imas pp javi sta ti trebasaraleite wrote:Pozdrav svima, ima li neka dobronamjerna osoba sa adresom u Njemackoj da mi se javi privatno? U pitanju je zdravlje, meni vrlo bitno a toj osobi bi oduzelo par minuta. Hvala unaprijed.
- anonimni clan
#704 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Dobro, zavisi gdje i u kojoj firmi radi jer svaka firma plaća različito ali da je početak težak, itekako jeste. To govorim za ljude sa Balkana koji dođu na Ausbildung/školovanje. Mišljenja sam da se može završiti Ausbildung samo treba prioritete sebi postaviti. Osim što ćeš školu završiti moraš od nekih stvari i odustati jer ne možeš sve finansijski podnijet'.[/quote]Rockefeller wrote:TDK-90 wrote:
I to sam vidio, jedan je jedva primljen na preporuku drugih sa svim je bio upoznat i odustao od skole. Iako je i na pocetku bio samouvjeren i vec se vidio kao strucno lice sa njemackom diplomom i min. 3500,- Euro![]()
![]()
![]()
Skolovanje je tri godine , primanja su cca 500 - 600, - Euro i s tim moras stan, hranu i ostalo financirati. Ako imas auto, tj. zivis na periferiji tesko da mozes opstatijer skola i praksa u obicno udaljeni jedno od drugog
Čuj ideš u školu zaradjuješ 500-600 Eura i imaš Auto
I veliš ako ideš u školu ne mozes opstati? Onda je napustiš i odmah opstaneš? Ili Kako?
-
sarajevo999999
#705 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Stvar je u tome sto si 3 godine vezan za "platu" 500 e. Po meni je bolji izbor vanredno ovdje zavrsiti uporedo sa jezikom ali svako ima svoje
- Rockefeller
#706 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
anonimni clan wrote:Dobro, zavisi gdje i u kojoj firmi radi jer svaka firma plaća različito ali da je početak težak, itekako jeste. To govorim za ljude sa Balkana koji dođu na Ausbildung/školovanje. Mišljenja sam da se može završiti Ausbildung samo treba prioritete sebi postaviti. Osim što ćeš školu završiti moraš od nekih stvari i odustati jer ne možeš sve finansijski podnijet'.Rockefeller wrote:TDK-90 wrote:
I to sam vidio, jedan je jedva primljen na preporuku drugih sa svim je bio upoznat i odustao od skole. Iako je i na pocetku bio samouvjeren i vec se vidio kao strucno lice sa njemackom diplomom i min. 3500,- Euro![]()
![]()
![]()
Skolovanje je tri godine , primanja su cca 500 - 600, - Euro i s tim moras stan, hranu i ostalo financirati. Ako imas auto, tj. zivis na periferiji tesko da mozes opstatijer skola i praksa u obicno udaljeni jedno od drugog
Čuj ideš u školu zaradjuješ 500-600 Eura i imaš Auto
I veliš ako ideš u školu ne mozes opstati? Onda je napustiš i odmah opstaneš? Ili Kako?[/quote]
Ono, pametno od tebe.
- TDK-90
#707 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
anonimni clan wrote: Čuj ideš u školu zaradjuješ 500-600 Eura i imaš Auto![]()
I veliš ako ideš u školu ne mozes opstati? Onda je napustiš i odmah opstaneš? Ili Kako?
Otisli smo sa Balkana , ali Balkan nikako da ode iz nasanonimni clan wrote: e volio bih vidjeti tog samca koji u staračkom dobije 2200,- na ruke
Nema nikakvog razloga za aroganciju , mrznju, zavist , zelju za beskorisnim raspravljanjem.
"Svi su u krivu samo sam ja u pravu" , pusti to bolan pricamo normalno o svojim iskustvima.
Ko zivi na selu, mora imati auto da bi isao u skolu i na praksu, koje su obicno udaljene - Pricam o malim mjestima (okolina Minhena)
Ko zivi npr. u Minhenu , Frankfurtu, i sl moze koristiti javni prijevoz, ne treba mu auto ( auto imati je vrlo skupo onima koji imaju samo primanja za skolovanje- A i tih Nebenjob nema bas toliko u izobilju i jos da se poklapaju sa smjenama)
Nikog ne nagovaram da napusti zapoceto , sta si se uzrujao, Opusteno samo
Primanja u privatim domovima sa smjenama , i vikendom mogu za samca izaci na ruke 2200,- nije nemoguce.
A opet s druge strane pomocnica/pomocnik kod zubara moze da ima 1200,- na ruke. - Nepojmljivo za mnoge
Sve je iz stvarnog zivota, bas realno onako na licu mjesta.
- anonimni clan
#708 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Reagujem upravo iz tog razloga jer pises o zanimanju u kojem sam 20 godina i opisujes situacije u sredini u kojoj zivim.
Rad u starackom domu podrazumjeva rad u smjenama a ti navodis da onaj ko radi u smjenama moze da dobije na ruke 2200 Eura.
Ne znam o kojem privatnom domu pricas i o kojem Altenpflegeru je rijec koji dobije kao samac toliku platu.
Ako vec pises o svojim iskustvima pisi o stvarno SVOJIM a ne o iskustvima pojedinih rekla-kazala.
Upravo kao sto si rekao balkan nikada iz nas izaci nece. Ja pa ja ...ja zaradjujem ovoliko ....jebo ti svoju firmu ...ja u svom starackom zaradim ovoliko ....i td bla bla bla....
Na ovom Forumu se pokusava dati sto vise korisnih informacija ljudima koji namjeravaju doci ovamo i te informacije mogu pomocu onima koji se spremaju za taj korak.
A ovo sto ti pises nigdje veze .....
Oni koji se odluce ovdje ici u Skolu ne zaradjuju 500-600 Eura .... n
Konkretni podaci sa stranice Njemackog ministarstva za porodicu seniore i zene i omladinu kazu nesto sasvim drugacije.
https://www.altenpflegeausbildung.net/a ... ienst.html
Kazes da neke firme placaju vise ......netacno jer je iznos zarade ucenika regulisan i Tarifom i to najcesce 90% je ili TVöD ili AVR (Richtlichlinie po kojoj su placeni radnici Karitas-a ili oni koji rade kod drugih Kirchliche Träger) a AVR se opet oslanja i orijentira na TVöD. Tako da je u 90% "Firmi" vec unaprijed odredjeno koliko ce ko zaraditi sto zavisi od pozicije ili radnog mjesta. Da li je Pflegehelfer ili Pflegefachkraft ili vodi Station ili je PDL.
Dodaci na platu su za rad Nedjeljom Praznikom i Nocni rad. U praksi to izgleda da radis dvije nedjelje i nekoliko nocnih smjena i eventualno praznik. Ti dodaci ne mogu biti enormno veliki da jedan samac sa Lohnsteuer grupom 1 zaradi 2200 Eura. Ko god drugacije kaze taj LAZE.
S obzirom da su skupi stanovi u regionu Minhena troskovi auta ,(osiguranje,porez za isto, odrzavanje i gorivo ) nekad prelaze razliku i dodje te skuplje nego da zivis u okolini Minhena u WG sa jos jednim ili dvojicom kolega kao sto to obicno mlada raja radi dok ne zavrsi skolovanje i ne pocne zaradjivati punu platu.
Posalji mi adresu tog privatnog doma da se odmah zaposlim jer ako samac zaraduje toliko kolika ce tek meni biti plata tamo onda .
Ako ti je to pricao ko radi kod Pichlmayer da ti odmah kazem da laze.
Pokusajte pisati ono sto ste vi zaista dozivili i ono sto ste vidjeli a ne sto vam prica "onaj jedan znam ga ja" .....jer ljudi koji namjeravaju doci ovamo nemaju predstavu sta ih ovdje ocekuje .... a i ocekivanja su razlicita i jako puno zavise od onoga sta im vi pisete.
Cuj mnogi odustanu od skolovanja jer je tesko sve financirati od 500-600 Eura. I jos imas Auto ...
Pa jebote kad sam dosao radio sam ko konj i ja i supruga a auto kupili tek poslije 2-3 godine a sad ide u skolu i ne moze bez auta....ima li se biciko, roller....pa bjezi sa sela ako ne mozes na selu bez auta ....a nebenjobova milion barem u Minhenu i okolini..
Rad u starackom domu podrazumjeva rad u smjenama a ti navodis da onaj ko radi u smjenama moze da dobije na ruke 2200 Eura.
Ne znam o kojem privatnom domu pricas i o kojem Altenpflegeru je rijec koji dobije kao samac toliku platu.
Ako vec pises o svojim iskustvima pisi o stvarno SVOJIM a ne o iskustvima pojedinih rekla-kazala.
Upravo kao sto si rekao balkan nikada iz nas izaci nece. Ja pa ja ...ja zaradjujem ovoliko ....jebo ti svoju firmu ...ja u svom starackom zaradim ovoliko ....i td bla bla bla....
Na ovom Forumu se pokusava dati sto vise korisnih informacija ljudima koji namjeravaju doci ovamo i te informacije mogu pomocu onima koji se spremaju za taj korak.
A ovo sto ti pises nigdje veze .....
Oni koji se odluce ovdje ici u Skolu ne zaradjuju 500-600 Eura .... n
Konkretni podaci sa stranice Njemackog ministarstva za porodicu seniore i zene i omladinu kazu nesto sasvim drugacije.
https://www.altenpflegeausbildung.net/a ... ienst.html
Kazes da neke firme placaju vise ......netacno jer je iznos zarade ucenika regulisan i Tarifom i to najcesce 90% je ili TVöD ili AVR (Richtlichlinie po kojoj su placeni radnici Karitas-a ili oni koji rade kod drugih Kirchliche Träger) a AVR se opet oslanja i orijentira na TVöD. Tako da je u 90% "Firmi" vec unaprijed odredjeno koliko ce ko zaraditi sto zavisi od pozicije ili radnog mjesta. Da li je Pflegehelfer ili Pflegefachkraft ili vodi Station ili je PDL.
Dodaci na platu su za rad Nedjeljom Praznikom i Nocni rad. U praksi to izgleda da radis dvije nedjelje i nekoliko nocnih smjena i eventualno praznik. Ti dodaci ne mogu biti enormno veliki da jedan samac sa Lohnsteuer grupom 1 zaradi 2200 Eura. Ko god drugacije kaze taj LAZE.
S obzirom da su skupi stanovi u regionu Minhena troskovi auta ,(osiguranje,porez za isto, odrzavanje i gorivo ) nekad prelaze razliku i dodje te skuplje nego da zivis u okolini Minhena u WG sa jos jednim ili dvojicom kolega kao sto to obicno mlada raja radi dok ne zavrsi skolovanje i ne pocne zaradjivati punu platu.
Posalji mi adresu tog privatnog doma da se odmah zaposlim jer ako samac zaraduje toliko kolika ce tek meni biti plata tamo onda .
Ako ti je to pricao ko radi kod Pichlmayer da ti odmah kazem da laze.
Pokusajte pisati ono sto ste vi zaista dozivili i ono sto ste vidjeli a ne sto vam prica "onaj jedan znam ga ja" .....jer ljudi koji namjeravaju doci ovamo nemaju predstavu sta ih ovdje ocekuje .... a i ocekivanja su razlicita i jako puno zavise od onoga sta im vi pisete.
Cuj mnogi odustanu od skolovanja jer je tesko sve financirati od 500-600 Eura. I jos imas Auto ...
Pa jebote kad sam dosao radio sam ko konj i ja i supruga a auto kupili tek poslije 2-3 godine a sad ide u skolu i ne moze bez auta....ima li se biciko, roller....pa bjezi sa sela ako ne mozes na selu bez auta ....a nebenjobova milion barem u Minhenu i okolini..
- ćiribiribela
#709 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
I meni adresa za taj dom gdje je 2200, selim se odmah, to bi mi bilo knap. 
-
Sheyi
#710 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ma nemojte da vas plaše s pričama kako je to plata na Ausbildungu malo. Nije malo. Ja živim u Müncuenu, neto imam 850-950, u zavisnosti od smjena i nedjelja. Stan dobio od doma, 25 kvadrata(kupatilo, kuhinja+dnevni boravak, te odvojena prostorija za ostavu) plaćam 350 eura. Hranu kuham sebi, imam ručak u domu kad radim, potrošim mjesečno cca 130-170 eura, ne oskudjevam, śto je najbitnije. Karta za dva ringa mi je 40 eura(iako je nisam kupio od oktobra, ali hajde piči se na crno). Dakle, kad se odbije stan i hrana ostane neki cca 400 eura. Tih 400 eura su na raspolaganje za sve ostalo(internet, kredit, izlasci, kladionica, odjeća...). I kad se sve sagleda uspije se i uštedjeti stotinjak eura mjesečno. I to sve bez nebenjoba, kada se to nađe onda si na konju śto bi rekli, dodatnih 400-450 eura bi bila velika injekcija. :DMeni se na samom Ausbildungu kvalitet života popravio.
Posao, ne mogu reći da je težak, s obzirom šta sam sve radio u Bosni, ovo je doktorski.
Posao, ne mogu reći da je težak, s obzirom šta sam sve radio u Bosni, ovo je doktorski.
- mousstapha
#711 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Pogodil se šta na kladionici? 
- Rockefeller
#712 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ma moze se. I ja pored Ausbildunga Nebenjob pucam pa nekad u cugu dvije sedmice radim plus skola

- ranger
#713 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
pozdrav,
u zadnje vrijeme opasno razmisljam da razjebem sve ovdje i odem zapadno. zena je svakako pola zivota provela u de.
završio sam nekad davno zubotehničku školu. (jel ima posla za to uopste gore?) gledam ove konkurse uglavnom se traži položen stručni/državni il koji već ispit. ja to nikad nisam odradio jer sam nakon srednje otišao na fakultet pa s fakulteta na posao u drugoj bransi i et... sad je malo tesko zbog trenutnog posla uraditi staziranje il pripravnicki... cuo sam da likovi s pola njemackog i s tamo nekim lijevim skolama odu radit ko njegovatelji, pa kontam sta onda oni pisu na konkursima?
dakle konkretno me zanima, mora li se imat uradjen staz i drzavni?
kakva je situacija za stomatoloske tehnicare?
mora li se imati diploma Goethe-a? ili moze neka domaca skola npr.Poliglot?
u zadnje vrijeme opasno razmisljam da razjebem sve ovdje i odem zapadno. zena je svakako pola zivota provela u de.
završio sam nekad davno zubotehničku školu. (jel ima posla za to uopste gore?) gledam ove konkurse uglavnom se traži položen stručni/državni il koji već ispit. ja to nikad nisam odradio jer sam nakon srednje otišao na fakultet pa s fakulteta na posao u drugoj bransi i et... sad je malo tesko zbog trenutnog posla uraditi staziranje il pripravnicki... cuo sam da likovi s pola njemackog i s tamo nekim lijevim skolama odu radit ko njegovatelji, pa kontam sta onda oni pisu na konkursima?
-
sarajevo999999
#714 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Nisam do kraja upucen za zubne. Ono sto znam je da se priznaje Goethe, OSD i Telc nekakav. Bas za poziv njegovatelja i dalje medicinske sestre ne bi prosao jet treba medicinska skola.ranger wrote:pozdrav,
To za lijeve srednje skole, sad ima neka kategorija kao pomocnik pa ide raja sa gimnazijom i sl. Tu valjda ne mozes napredovati kako sam shvatio.
Ima grupa na fejsu Med. radnici u inostranstvu tu ces dobiti najprije najtacniji odgovor
- ranger
#715 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
dankesarajevo999999 wrote:
Nisam do kraja upucen za zubne. Ono sto znam je da se priznaje Goethe, OSD i Telc nekakav. Bas za poziv njegovatelja i dalje medicinske sestre ne bi prosao jet treba medicinska skola.ranger wrote:pozdrav,
To za lijeve srednje skole, sad ima neka kategorija kao pomocnik pa ide raja sa gimnazijom i sl. Tu valjda ne mozes napredovati kako sam shvatio.
Ima grupa na fejsu Med. radnici u inostranstvu tu ces dobiti najprije najtacniji odgovor
-
Bossnian
#716 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Pozdrav forumaši, imao bih par pitanja pa ako je neko voljan da odgovori bio bih mu zahvalan.
Šta je sve potrebno prevesti od dokumenata:diploma( jel treba i svjedođbe od sva 4 razreda ili samo diploma), uvjerenje o položenom dr. ispitu, šta mi još treba, treba li potvrda od škole o broju sati ( kako se to tačno zove), i još jedna potvrda o broju sati prakse (gdje to dobijem).Inače sam medicinar, imam i B1 njemači, ubrzo i B2.
Hvala unaprijed!
Šta je sve potrebno prevesti od dokumenata:diploma( jel treba i svjedođbe od sva 4 razreda ili samo diploma), uvjerenje o položenom dr. ispitu, šta mi još treba, treba li potvrda od škole o broju sati ( kako se to tačno zove), i još jedna potvrda o broju sati prakse (gdje to dobijem).Inače sam medicinar, imam i B1 njemači, ubrzo i B2.
Hvala unaprijed!
-
sarajevo999999
#717 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
U skoli ti daju na zahtjev o broju casova i prakse, cvaja kosta. Otidji do sekretarice.Bossnian wrote:Pozdrav forumaši, imao bih par pitanja pa ako je neko voljan da odgovori bio bih mu zahvalan.
Hvala unaprijed!
Za diplomu ne znam, ja cu ici na siguricu i prevesti sve. Jest skuplje ali jebi ga.
Kako si za posao, jesi nasao sta? Moze i na pp
- Edin H.
#718 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ne vjerujem da bi tebe pokrilo.ćiribiribela wrote:I meni adresa za taj dom gdje je 2200, selim se odmah, to bi mi bilo knap.
-
sarajevo999999
#719 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Jedno pitanje za ove sto su vec to prosli. Znaci imam medicinska skola, pripravnicki, drzavni. Sad mi je na redu trazenje posla. Ako sam dobro razumio, od njega dobivam ugovor o radu. Sta dalje? Zustimmumg, kako doci do njega? Sta mi jos treba da ne dobijem odbionicu?
- anonimni clan
#720 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Strpljenja ... i malo srece.sarajevo999999 wrote:Jedno pitanje za ove sto su vec to prosli. Znaci imam medicinska skola, pripravnicki, drzavni. Sad mi je na redu trazenje posla. Ako sam dobro razumio, od njega dobivam ugovor o radu. Sta dalje? Zustimmumg, kako doci do njega? Sta mi jos treba da ne dobijem odbionicu?
-
sarajevo999999
#721 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Imam ja strpljenja a i na kladionici sam dobivao. Zanima me ovo sto sam pitao
- vazi
#722 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Moja prijateljica trazi luchem 10 med sestara sa poloz drzavnim i znanje jezika B, hitno joj treba.sarajevo999999 wrote:Jedno pitanje za ove sto su vec to prosli. Znaci imam medicinska skola, pripravnicki, drzavni. Sad mi je na redu trazenje posla. Ako sam dobro razumio, od njega dobivam ugovor o radu. Sta dalje? Zustimmumg, kako doci do njega? Sta mi jos treba da ne dobijem odbionicu?
Edit: okolina frankfurta
- vazi
#723 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Zeni treba 10 sestara/tehnicara, ovo dvoje kojima sam poslala pp, javite se jedno drugom, ako bude posla lakse vam je ici zajedno. Recite ako hocete da vam posaljem medjusobno nickove 
naravno, preduslov ovo gore navedeno, jezik niv b i polozen drzavni, cini mi se 6 mjeseci staza u bolnici..
naravno, preduslov ovo gore navedeno, jezik niv b i polozen drzavni, cini mi se 6 mjeseci staza u bolnici..
Last edited by vazi on 03/03/2017 23:51, edited 1 time in total.
- vazi
#724 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
greska u koracima