Nesporazum u Briselu!

Post Reply
%tacno*

#701 Re: Izdaja u Briselu!

Post by %tacno* »

MuaDib wrote:SDA ofanziva I trolske divizije, postaje presmješna. 8)
evo ja nisam niciji pa mi odgovori ''treba li ovaj sporazum potpisati (ono sto znamo)'' ?
stari grad Visegrad

#702 Re: Izdaja u Briselu!

Post by stari grad Visegrad »

%tacno* wrote:
evo ja nisam niciji pa mi odgovori ''treba li ovaj sporazum potpisati (ono sto znamo)'' ?
Nije smijesno! Nisam ni SDA ni SDP. Prevare ne podnosim!
Trebam te

#703 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Trebam te »

video wrote:Kaze Lidija Korac (parafraziram) - ko glasa protiv ovog Briselskog projedloga, ulazi u antidejtonsko i antidrzavno dijelovanje :shock: :x :x

Po koju cijenu ..... vam kretensku, sami sebi eksere u kovcheg kucate :x
A gdje su GRADJANI uz chiju pomoc ste izbore dobili, bando korumpirana :x

Oziviste jednu sahranjenu stranku(sda), chak joj red bull dadoste, idioti kretenski !!!

.ebesh sbih kako ce sdp proci na sljedecim izborima.

Puuuuu

Ona da ucjenjuje i da spasi Bosnu!?

SDP i ona ce lagano u istriju ako i tamo bude ikakvog mjesta za njih!!!

Boze koja susa se sve politikom bavi, nijeni cudo sto smo dotakli dno sa svake strane.
mikasa

#704 Re: Izdaja u Briselu!

Post by mikasa »

Nisam ni ja, bogami.
MuaDib

#705 Re: Izdaja u Briselu!

Post by MuaDib »

stari grad Visegrad wrote:Da li SDP i SBB znaju da nisu rjesili problem Sejdic-Finci, ali s e prave budale?
Da li je jasan i decidan način rješavanja presude Sejdić-Finci predstavljen javnosti, nije. Sve se svodi na špekulacije SDA, što je razumljivo s obzirom na očaj, koji vlada kako im je Kasumović ispao iz ključne fotelje. O onome što jasno ne znamo, ne možemo ni govoriti.
Da li SDP i SBB znaju da ih narod mrzi zbog greska?
Narod općenito mrzi sve stranke, ništa manje ne mrzi SDA od SBB-a ili SDP-a. Greške SDP i SBB su minorne u odnosu na greške SDA.
Da li SDP i SBB znaju da ce uci u istoriju kao rusioci BiH i otici na smece istorije?
Ne zanosi se. Kad nije Alija pored očigledne izdaje BiH u ime njegove "oslobodilačke stranke" nije otišao na smetljište historije, neće ni oni. A posebno nemoj podcjenjivati Fahru, jer čovjek ima stav, kom ne mogu parirati ove druge političke karikature.
Da li SDP i SBB znaju koliko godina i dekada cemo da ih pljujemo?
Pljuvačete ih do 2015. godine, kada će Tihić HDZ-u da da drugu izbornu jedinicu. Reprizu Silajdžićeve reforme policije, nastaviti će Tihić reformom ustava, po zamisli HDZ-a.
Da li SDP i SBB namecu apartheid bosnjacima, ciji su glasovi bezvrijedni?
Opet, priča o nečemu što još nije jasno predstavljeno javnosti. Pa bošnjački predstavnici prvi gdje su Bošnjaci u manjini traže etnokratiju, koja nije ništa drugo do ušminkani aparthajd. Uzmi Mostar. Pedija su molili da nametne statut, pa kad su skontali da je Hrvata više, protiv su statuta.
Da li SDP i SBB znaju da su mostarci nezadovoljni prijedlogom? Hoce li ih gadjati jajima i cipelama?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/nezadovo ... /130327154
Neće ih Mostarci gađati, jer dolje nisu ni dobili neke glasove. Mostarcima je puna kapa SDA jer insistira na podjeli grada, što se maskira ovim dezinformacijama.
Ako po ovom sistemu bude izbran Sejdic za clana predsjednista umjesto Bosnjaka, sta ce onda biti? Diskriminacija na stotu?
Cilj presude u Strazburu nije, da Ostali obavezno moraju da budu izabrani za člana Predsjedništva, već presuda traži da se mogu kandidovati na tu poziciji. Što Besim Spahić kaže, Sejdić-Finci je ubleha, kada narod potajno govori "da mi cigo ili ćifo bude predsjednik gluho bilo".
Zadnje pitanje je o koeficjenu inteligencije SDP-a i SBB-a?
Hocemo li vas rusiti jer donosite odlike na stetu vecinskog naroda? Hocemo li rusiti vladu??
Ne budali. U BIH nema većinskog naroda, već imaju konstitutivni narodi. Ko da ruši vladu? I koju vladu, legitimnu polovinu Nikšića, ili paralegitimnu Lijanovića. Nemate vi pojma šta je odgovorna državna politika. To nije protiv sam, jer me nema u vlasti.
Baal

#706 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Baal »

Usvajanje ovakvih HDZ-ovih prijedloga za koje “… smo bliže dogovoru nego ranije,…” bio bi za oba HDZ-a pravi politički trijumf jer bi njima obezbijedili ne samo garantovanu poziciju za svoje stranačke kadrove u Predsjedništvu BiH, već bi time zacrtali i omeđali, naravno, administrativnu crtu ekskluzivne „hrvatske“ izborne jedinice koja bi, uskoro, kao svojevrsna administrativno-teritorijalna zaokruženost postala nukleus željenog „trećeg entiteta“ u koji bi, vremenom, počeli prenositi nadležnosti po znanom receptu iz Srpske Republike. Naravno, ovakva dogovorena realizacija bi pretstavljala nesumnjivo veliki dobitak i za Republiku Srpsku, jer ona dodatno slabi Federaciju BiH a državu BiH približava formi konfederacije triju etničkih teritorija. Povrh toga ovim činom bi oslabio ionako minoran međunarodni pritisak na RS jer je za međunarodnu zajednicu prihvatljivo sve što je rezultat bilo kakvog međustračkog etničkog dogovora, ali bi njihovu pažnju od RS odvukla i krajnje izvjesna (pre)okupiranost problemima koji bi gotovo zakonito izronili, dosadašnja praksa u BiH to zorno potvrđuje, iz tako izvedene decentralizacije unutar Federacije....
Last edited by Baal on 18/12/2013 22:03, edited 1 time in total.
Canton

#707 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Canton »

Baal wrote:Usvajanje ovakvih HDZ-ovih prijedloga za koje “… smo bliže dogovoru nego ranije,…” bio bi za oba HDZ-a pravi politički trijumf jer bi njima obezbijedili ne samo garantovanu poziciju za svoje stranačke kadrove u Predsjedništvu BiH, već bi time zacrtali i omeđali, naravno, administrativnu crtu ekskluzivne „hrvatske“ izborne jedinice koja bi, uskoro, kao svojevrsna administrativno-teritorijalna zaokruženost postala nukleus željenog „trećeg entiteta“ u koji bi, vremenom, počeli prenositi nadležnosti po znanom receptu iz Srpske Republike. Naravno, ovakva dogovorena realizacija bi pretstavljala nesumnjivo veliki dobitak i za Republiku Srpsku, jer ona dodatno slabi Federaciju BiH a državu BiH približava formi konfederacije triju etničkih teritorija. Povrh toga ovim činom bi oslabio ionako minoran međunarodni pritisak na RS jer je za međunarodnu zajednicu prihvatljivo sve što je rezultat bilo kakvog međustračkog etničkog dogovora, ali bi njihovu pažnju od RS odvukla i krajnje izvjesna (pre)okupiranost problemima koji bi gotovo zakonito izronili, dosadašnja praksa u BiH to zorno potvrđuje, iz tako izvedene decentralizacije unutar Federacije....

http://politico.blogger.ba/arhiva/2013/03/28/3512560
Praviš konstrukcije bez ikakvih uporišta i činjenicama.
Canton

#708 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Canton »

stari grad Visegrad wrote:Da li SDP i SBB znaju da nisu rjesili problem Sejdic-Finci, ali s e prave budale?
Da li SDP i SBB znaju da ce uci u istoriju kao rusioci BiH i otici na smece istorije?
Da li SDP i SBB znaju da su mostarci nezadovoljni prijedlogom? Hoce li ih gadjati jajima i cipelama?

Ako po ovom sistemu bude izbran Sejdic za clana predsjednista umjesto Bosnjaka, sta ce onda biti? Diskriminacija na stotU?
Hocemo li vas rusiti jer donosite odlike na stetu vecinskog naroda? Hocemo li rusiti vladu??
Ako Alija nije ušao u historiju kao rušitelj zemlje, neće niko od Bošnjaka.

Kakav apartheid...
Pusti se velikih riječi iz udobnosti dijasporskog doma....
LaBomba

#709 Re: Izdaja u Briselu!

Post by LaBomba »

Canton wrote:

Ako po ovom sistemu bude izbran Sejdic za clana predsjednista umjesto Bosnjaka, sta ce onda biti? Diskriminacija na stotU?
Ako Alija nije ušao u historiju kao rušitelj zemlje, neće niko od Bošnjaka.

Kakav apartheid...
Pusti se velikih riječi iz udobnosti dijasporskog doma....

Alija nije usao u ovu dejtonsku zvanicnu istoriju kao rusitelj BiH, ali u glavama ljudi itekako jeste. A sta iz dijasporkih domova se nikako nesmiju davati po tebi " velike rijeci"? Dokle ce se po pro-bosanskim forumima tolerisati ovo konstantno vrijedjanje dijaspore? Dokle ce se tolerisati cetnicko nametnuto a od balija prihvaceno pravilo da se na dijasporu treba gledati samo kao na glupe baustelce i cistace klozeta koji ne treba da se petljaju u politiku, i koji treba da se ponasaju kao da ih je dijasporom napravila neka prirodna katastrofa a ne cetnicka politika i ideologija?
veljaca

#710 Re: Izdaja u Briselu!

Post by veljaca »

U moru iznesenih nebuloza :
MuaDib wrote:
Ne budali. U BIH nema većinskog naroda, već imaju konstitutivni narodi. Ko da ruši vladu? I koju vladu, legitimnu polovinu Nikšića, ili paralegitimnu Lijanovića. Nemate vi pojma šta je odgovorna državna politika. To nije protiv sam, jer me nema u vlasti.
:(

Ti trebas izgleda ( bez uvrede ) obnoviti gradivo iz matematike - o skupovima i velicini istih ....
rajv0sa

#711 Re: Izdaja u Briselu!

Post by rajv0sa »

SDA nema pravo da sere, ono što su oni potpisali 1995. je rak rana ove drzave, i bit ce do bog zna kada.
veljaca

#712 Re: Izdaja u Briselu!

Post by veljaca »

bELMIN_666 wrote:SDA nema pravo da sere, ono što su oni potpisali 1995. je rak rana ove drzave, i bit ce do bog zna kada.
Ne branim SDA, cak mislim da su oni jedni od glavnih krivaca za zadnjih 17 godina, ali za tebe pitanje:

- Da li si bio u Armiji RBiH ?

Ovo pitam zbog toga da vidim da li znas kakvo je stanje bilo u istoj od 92-96 godine, kakve su okolnosti dovele do Deytona i ko se tamo za sta pitao ....

Nadam se odgovoru.

Btw - ovim ne zelim umanjiti nikoga ko nije bio u Armiji RBiH, ali ima ona cuvena " Lako je tudjim k.u.r .... gloginje mlatiti ...."
Fudo Bosna

#713 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Fudo Bosna »

MuaDib wrote:

Narod općenito mrzi sve stranke, ništa manje ne mrzi SDA od SBB-a ili SDP-a. Greške SDP i SBB su minorne u odnosu na greške SDA.
Ne zanosi se. Kad nije Alija pored očigledne izdaje BiH u ime njegove "oslobodilačke stranke" nije otišao na smetljište historije, neće ni oni. A posebno nemoj podcjenjivati Fahru, jer čovjek ima stav, kom ne mogu parirati ove druge političke karikature.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Postao sam ranije i ja i mnogi drugi forumaši i na ovoj ali i na drugim temama. Laž je da je Alija rah „izdao“ 1995. godine. Da je Alija “ izdao „, do Daytona uopće ne bi ni došlo, jer smo 1992 godine imali 7 korpusa JNA protiv sebe sa stotinama tenkova, hiljdama minobacača, hiuljadama haubica... imali smo od strane JNA naoružane „jadne“, SDS „civile“, svako srpsko mjesto/selo u okolini Sarajeva, (Vojkovići, Mrkovići, Barice itd...), je imalo količinski više naoružanja i kvalitetnijeg nego jedna profesionalna policijska stanica u gradu Sarajevu. Znači, imali smo 100% okupiranu BiH. Samo u Sarajevu 10-tak kasarni, prepunih naoružanja i nevine „JNA“ vojske/rezervista, svaki veći grad u BiH je na brdima ili svojoj okolini imao ukopane haubice, zvanične, jugoslovenske vojske, čije je oružje samo prešlo u ruke VRS-Vojske R. Srpske ! Zašto se o tim činjenicama ne govori , zašto se laže o Alijinoj“ izdaji? Ta je „izdaja“ išla tako, sada nemam pri ruci zvanične podatke, ali nije ih problem nači ih, da je naspram takve, 4 –te po redu velesile taj Alija pokušao organizovati, kakav –takav otpor, i obezbijediti nekoliko hiljada komada lakog naoružanja, a koliko je „lahko“ bilo u tom vremenu pred agresiju organizovati T. Odbranu a kasnije, početkom agresije i samu ARBIH, najbolje znaju oni koji su tada bili suvremenici tih događaja. Sekretarijati mnogih općina su bili pod kontrolom SDS-ovog petokolonaškog kadra, u svako doba su bilo kojeg patriotu mogli mobilisati u „bratsku“ JNA, veliki broj policijskih uprava je bio pod kontrolom srspskih SDS secesionista i u svaka doba su mogli presresti svaki automobil koji je eventualno želio prenijeti koji komad naoružanja za odbranu Domovine... Faktički na terenu nisi imao vlast ili kontrolu sobračajnica i nisi imao ovlaštenje , policija, zaustaviti 10-tine kamiona koje su dijelile oružje SDS-ovcima. A samo 3,5 godine kasnije taj „izdajnik“ Alija, i pored međunarodnog embarga i pored te silne sile koja se srušila na Bosnu , Bošnjake i sve ostale patriote, uspijeva, u ofanzivama u drugoj polovici 1995. godine, sačuvati ranije okružene/čitaj –maltene okupirane, sve veče BiH gradove, Sarajevo, od kraja1992 nisu ni 50-metara četnici prodrli unutar gradske fronte, Tuzla nije pala pored sve sile JNA u njoj i oko tog područja, Zenica, Travnik, Bugojno, itd.itd... U snažnoj ofanzivi oslobađamo, Donji Vakuf, Vlašički plato, Kupres –koji kasnije predajemo HVO-u, Bosanski Petrovac, Ripač i Grabež,Cazin i V.Kladušu od Abdićevaca, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Bosansku Krupu, Kulen Vakuf, Sanski Most, Grmeč itd ...itd... Ali smo morali stati i pristati na Dayton! Imaš svjedočenje Alije, svjedočenje Mire Lazovića ,da se o ovom odnosu,51/49, uopće nije moglo raspravljati /imaš svjedočenje generala Dudakovića, da je MORAO stati sa ofanzivom, imaš svedočenje Holbruka, o PRIJETNJAMA BOSANSKOJ STRANI, general Atif Dudakovič govori o direktnim pretnjama njemu od NATO oficira na terenu !To sam več ranije postao, evo samo dio , da se podsjetiš:

http://www.youtube.com/watch?v=mJbUjJo3v8w

Poslije Amerikanci kažu stop, zabranjuju dalje napredovanje Armije R BiH, imamo Dayton na kome je unaprijed, uslov svih uslova bio entitetska podjela i 51/49 % i šta je Alija „izdao“? Trebao je reči ko vas šiša , ne pristajemo na Dayton, nastaviti ofanzivu, osloboditi još 3-4 grada i Banja Luku do 1996 godine pa to sve lijepo vratiti kada opet Amerikanci kažu imaš zcrtanih 51/49 post,o pa se u okviru toga prilagodi i imačeš mir i međunarodno priznanje/podršku takvom sporazumu.?

Ne znam kakve veze uopšte imaju ovi pregovori u Briselu u kojima Bošnjačko Bosanska strana, SDP i SNSD, samo što se nije još naguz...,jer je na sve što ne odgovara bosanskoj strani dala pristanak Čoviću i Dodiku. Da li je to izdaja, po tebi nije? Da li je izdaja kada sutra budeš imao treći entitet, a Bosnu kao konfederaciju tri državice i Sarajevo kao distrikt, po tebi očito nije? A šta je sve dogovoreno od strane šestorke , ono očemu javnost zna a tek ono o čemu se nagađa? Podsjetimo se :

http://www.facetv.ba/component/content/ ... 8-bih.html

“Umjesto da se ukloni diskriminacija u odnosu na Ostale građane kako je to predviđeno presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Briselskim sporazumom sačinjenim pod pokroviteljstvom Evropske komisije, uvedena je diskriminacija Bošnjaka muslimana u Federaciji i građana Distrikta Brčko bošnjačke nacionalnosti. U raspodjeli kompenzacijskih elektora jedan glas u Posavskom kantonu sa hrvatskom većinom vrijedi više od deset glasova u kantonu Sarajevo sa bošnjačkom većinom.”
rajv0sa

#714 Re: Izdaja u Briselu!

Post by rajv0sa »

veljaca wrote:
bELMIN_666 wrote:SDA nema pravo da sere, ono što su oni potpisali 1995. je rak rana ove drzave, i bit ce do bog zna kada.
Ne branim SDA, cak mislim da su oni jedni od glavnih krivaca za zadnjih 17 godina, ali za tebe pitanje:

Ovo pitam zbog toga da vidim da li znas kakvo je stanje bilo u istoj od 92-96 godine, kakve su okolnosti dovele do Deytona i ko se tamo za sta pitao ....

Nadam se odgovoru.

Btw - ovim ne zelim umanjiti nikoga ko nije bio u Armiji RBiH, ali ima ona cuvena " Lako je tudjim k.u.r .... gloginje mlatiti ...."
Nisam teoretski mogao biti jer sam imao 4-5 godina, al' bio je stari koji se slaze sa mojom tvrdnjom.
veljaca

#715 Re: Izdaja u Briselu!

Post by veljaca »

bELMIN_666 wrote:
veljaca wrote:

Nadam se odgovoru.

Nisam teoretski mogao biti jer sam imao 4-5 godina, al' bio je stari koji se slaze sa mojom tvrdnjom.
Interesantno najvise se bune oni koji nisu bili aktivni ucesnici ovoga ....

Volio bih sa tvojim starim licno porazgovarati o svemu ovome .... I ja sam razocaran stanjem u Drzavi BiH trenutno i krivim SDA za to, ali treba neke stvari u svezi Deytona gledati, ne NAVIJACKI, nego realnoscu toga trenutka ...

I da me pogresno ne shvatis - ja se zalazem za Drzavu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih Bosnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, na cijem ce svakom njenom pedlju prava svih biti ista, a ne kao sto je sada, i pogotovo ako bude glas jedne osobe vrijedio kao 5 glasova drugih osoba - to nije demokratija ... pa makar nas u to uvjeravali ovi iz Brisela ....

:bih:
MuaDib

#716 Re: Izdaja u Briselu!

Post by MuaDib »

Kako Alija nije izdao državu. Pa nije on bio samo 1995. godine predsjednik. Bio je i 1993. i 1994. godine, u vrijeme kada je dopustio megalomanska pljačku sredstava za Armiju, koja je zbog toga na jedvite jade branila teritoriju pod svojom kontrolom. Upravo ta pljačka sredstava za Armiju je dovela do sporazuma 51:49%, koji je 1995. godine zaustavio Armiju u Sanskom Mostu. I nemojte se praviti ludi, jer su puške, haubice i topovi danas ugrađeni u temlje BBI-a, SCC-a, IMC-a i drugih betonskih skalamerija po Sarajevu i drugim gradovima.

A što se tiće izdaje u Briselu, to je priča za malu djecu. Jer SDP i SBB jako dobro znaju, da je jedina alternativa elektorskom sistemu, slijedeća formula:

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu Predsjedništvo BiH) se sastoji od tri člana: dva člana koji se neposredno biraju iz Federacije Bosne i Hercegovine u dvije izborne jedinice (koje će biti utvrđene izbornim zakonom) i jednim članom koji se neposredno bira iz Republike Srpske, s tim da članovi Predsjedništva ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda."

A elektorski sistem smeta samo onima koji žele da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva. Što je udar na konstitutivnost u BiH, koja je i uspostavljena da svaki narod na ključnim pozicijama zemlje ima predstavnike po svojoj volji. Što se ovim problemom rješava, a usput i otklanja diskriminacija, kojom se iz izborne utrke isključuju pripadnici Ostalih, kao i entitetskih konstitutivnih manjina. Iako se nastoji ovdje prezentirati da presuda Sejdić-Finci zahtjeva izbor člana predsjedništva iz reda Ostalih, to nije zahtjev presude. A ako već žele svog člana Predsjedništva, onda nek traže manjinsku listu na državnom nivou. Što opet može stvoriti smetnje, već viđenom SDA manjinskom manipulacijom nominiranjem kadrova Muslimana ili Bosanaca ili SNSD manjinskom manipulacijom nominiranjem kadrova Jugoslavena ili Crnogoraca, te nešto rjeđe manipulacije HDZ nominiranjem Slovenaca ili Čeha.
Čak šta više, ja lično smatram da Dodik u ovom svemu ima drugi cilj, tj. iskoristiti već planirano SDA obaranje ovog paketa, a potom tražiti da se omogući da po mandatu iz svakog entiteta Ostali manjinskim listama nominiraju kandidate. Pa da imamo s vremena na vrijeme dva kandidata iz RS većinskom srpskog i manjinskog prosrpskog. Vlajki je živi primjer za to.
Mister Yes

#717 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

Na osnovu onoga što danas znamo to bi trebalo biti ovako nekako:

Image

To samo po sebi nije katastrofa jer HDZ-ovima po ovom rješenju ipak NIJE zagarantovano da će imati člana predsjedništva. Naime, ako bosanske stranke kandidiraju samo 2 jaka kandidata i ako ta dva ravnopravno podijele kantone sa Bošnjačkom većinom (recimo jedan pobjedi u Sarajevskom, Tuzlanskom i Goraždanskom a drugi u Zeničkom, USK i SBK) onda će opet Bošnjaci birati 2 člana predsjedništva. Ali ako bosanske stranke kandidiraju više jakih kandidata pri čemu je jedan dominantan (pobjedi u svim ili skoro svim "bošnjačkim" kantonima) a HDZ-ovi imaju jednog dominantnog kandidata onda će HDZ-ovi imati člana predsjendištva. Recimo, ako bi situacija bila kao na prošlim opštim izborima onda bi po ovom prijedlogu u predsjedništvo ušli Komšić i Krišto.

Dakle HDZ-ovima nije teoretski zagarantovan član predsjedništva ali imaju dobre šanse.

Naravno, ovo sve pod uslovom da ne dodaju neku dodatnu klauzulu poput one iz zadnjeg prijedloga HDZ-a ali ne bi trebalo jer ako je elektorski sistem onda je to to.
Paranoid

#718 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Paranoid »

Pravo na elektorsko glasanje u BiH mogu imati samo glasači iz reda "ostalih"...kraj priče!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#719 Re: Izdaja u Briselu!

Post by JoseMujica »

najprostije ispunjenje presude Sejdic-Finci vs. BiH, cilj je cilj ukidanje etničke diskriminacije, bio bi da se kod Članova Predsjedništva BiH i njihova izbora, ukine etnička odrednica.

ovo igranje s izbornim jedinicama u FBiH je pokušaj da se u paketu riješi i hercegovačko pitanje, ili HDZ-ovsko pitanje, koje se pogrešno naziva hrvatskim pitanjem. Nemre biti hrvatsko pitanje jer Hrvat svakako biva izabran, već je hercegovačko jer ne biva izabran Željeni kandidat hercegovačkog HDZ-a i mislim da ce nas ovo predloženo dovesti u još gore sranje, jer se ne smije naČinom izbora prejudicirati pobjednik, sto se ovdje pokušava postići.

cak je Laktasenkovo prvobitno rješenje zdravije od ove avanture
veljaca

#720 Re: Izdaja u Briselu!

Post by veljaca »

JoseMujica wrote:najprostije ispunjenje presude Sejdic-Finci vs. BiH, cilj je cilj ukidanje etničke diskriminacije, bio bi da se kod Članova Predsjedništva BiH i njihova izbora, ukine etnička odrednica.

ovo igranje s izbornim jedinicama u FBiH je pokušaj da se u paketu riješi i hercegovačko pitanje, ili HDZ-ovsko pitanje, koje se pogrešno naziva hrvatskim pitanjem. Nemre biti hrvatsko pitanje jer Hrvat svakako biva izabran, već je hercegovačko jer ne biva izabran Željeni kandidat hercegovačkog HDZ-a i mislim da ce nas ovo predloženo dovesti u još gore sranje, jer se ne smije naČinom izbora prejudicirati pobjednik, sto se ovdje pokušava postići.

:thumbup:

Mudro receno .... svaka cast ... :D
Banksy

#721 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Banksy »

Dejtonski model ne daje mogućnost rješenja statusa ostalih. To je model koji napravljen tako da multiplicira socijalne konflikte. Loša je perspektiva BiH kada se govori o integraciji u Evropsku uniju. Još će se sljedećih 4-5 godina voditi rasprava o tome je li RS država, postoji li država BiH ili postoje zajedničke institucije.
Kratkoročno gledano - izgledi su vrlo loši, zaključio je Šarčević.

Obavezno pogledati:

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/5958 ... od-daytona
sredoje

#722 Re: Izdaja u Briselu!

Post by sredoje »

JoseMujica wrote:najprostije ispunjenje presude Sejdic-Finci vs. BiH, cilj je cilj ukidanje etničke diskriminacije, bio bi da se kod Članova Predsjedništva BiH i njihova izbora, ukine etnička odrednica.

Ali je činjenica da Komšića biraju Bošnjaci.

Dakle Bošnjaci imaju pravo izabrati 2 predstavnika a Hrvati niti jednog.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#723 Re: Izdaja u Briselu!

Post by JoseMujica »

to nije cinjenica nego hercegovački konstruirana laz

u BiH ne postoji etnički sistem glasanja tako da je nemoguće egzaktno utvrditi ko za koga glasa po etničkom kljucu
madner

#724 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Ne moze jer je jedan od uslova da novi model obezbjedi da oba kandidata nisu iz istog naroda.
Canton

#725 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Canton »

LaBomba wrote:
Alija nije usao u ovu dejtonsku zvanicnu istoriju kao rusitelj BiH, ali u glavama ljudi itekako jeste. A sta iz dijasporkih domova se nikako nesmiju davati po tebi " velike rijeci"? Dokle ce se po pro-bosanskim forumima tolerisati ovo konstantno vrijedjanje dijaspore? Dokle ce se tolerisati cetnicko nametnuto a od balija prihvaceno pravilo da se na dijasporu treba gledati samo kao na glupe baustelce i cistace klozeta koji ne treba da se petljaju u politiku, i koji treba da se ponasaju kao da ih je dijasporom napravila neka prirodna katastrofa a ne cetnicka politika i ideologija?
Dokle? Dokle god se bude mudrovalo bez pokrića i svakoga ko je ostao ovdje i ko se bori da popravi situaciju koliko-toliko i dok se te ljude bude nazivalo izdajnicima dotle će se ovako gledati na dijasporu. Kontaš?
To što neko ne može ispunjavati želje dijaspore ne znači da je izdajnik.
Post Reply