anes66 wrote:i dali ovo naradzasto sto je na staklu mora tako da bude ili ne?
posto jako tesko se skida sa stakla moram da ribam po 1 sat da bih ocistio staklo kako treba
Hvala Unaprijed na odgovorima
Da lisi ti zadovoljan radom peći na tom peletu, kakva je potrošnja?
Moj ti je savijet da malo testiraš peć sa različitim vrstama-proizvođačima peleta. poslije testa sve će ti se samo kazati

[/quote]
pa odprilike za 1 dan 1 1-pol vreca ode od 15kg ako citav dan upaljeno grijanje sto se tice dali sam zadovoljan pa i ne bas npr ako stavim an PO 7-8 (max je 9) temperatura vode jedva prelazi 53-54stepena uzeo sam nekakav pelet nevjerujem bas da je kvalitetan[/quote]
koji kamin imas (sa koliko kilovata), kolko grijes kvadrata i kakva je izolacija
ja grijem 80 kvadrata sa alfa commo 21 kw (dobra fasada). grijem na 22.5 stepena dnevni gdje kamin (oko 30 kvadrata) i na oko 21 sobe. Trosila je u decembru 1 vrecu na dan. danas je 30-i ubaceno 30 vreca. Sad kad je napolju minus 10 mozda da potrosi 20 kg al ne prelazi vise.
kamin je uplajen od 8 ujutru do 11-12 navece.[/quote]
Imam centroMetal ovaj kamin
http://www.termometal.hr/media/catalog/ ... t-zv14.jpg
evo karakteristike
http://www.centrometal.hr/wp-content/up ... -ZV141.jpg
Fasada je 10stiropol stolarija dobra grijem oko 70kvadrata[/quote]
Potrosnja logicno zavisi od temperature vani. ako je sada oko minus 10 meni je potrosnja 1.5 vreca mozda. (radi od 8 ujutru do 11 navece) temperatura 22.5 gdje kamin a u sobama 21.
Kod mene licno na mom kaminu od 21 kw. iako grijem 80 kvadrata (a kamin je za 150) citav decembar sam potorosio 30 vreca. (napolju je bilo od minus 2-3 do 7-8 stepeni)
Kod mene ima 5 jacina (doziranje peleta) . Najvise se potrosi dok se ugrije voda. Tad mi ide i do 65 stepeni voda onda prebacim na 1-icu pa temp vode opadne za mozda 2 sata na 50 stepeni. Ako bi je drzao na 1-ici voda bi bila oko 49 do 51 stepeni.
Inace ugrijem vodu na oko 60 (sad kad je minus 10, pa je grijem na 70 stepeni) i onda prebacim na 1-icu il 2-icu. neku noc sam negdje citao na forumu da zavisi i koji su ti radijatori. gusani imaju vise vode pa mu terba vise da ih zagrije. kod mene su aluminijski.
Ne znam tacno na tvom kaminu kako ide, al ja sam na svom malo dirao parametre pa sam ih spustio jer mi ne treba maksimalna snaga kamina za ovih 80 kvadrata. kec je cisto za odrzavanje toplote i stednju peleta.
uglavnom potrosnja u novembru je bila po pola vrece na dan. u decembru 1 vreca. ako januar bude ko ova dva zadnja dana bgm morat ce se trositi i vreca i po. Opet ovo je gospodsko grijanje decembar je oko 120 km za grijanje. napomena da nema patnje, u kuci ne smije bit sekunde zima i vruca voda. nemoj da nasjedas na pricu ovih sto trose po 50 km u decembru na girjanje a u kuci mu 19 stepeni.
a sto se tice tog da ti se staklo prlja, to je 100% do kvalitete peleta.