_Reds_ wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:_Reds_ wrote:Hajde ona konkretno da pitam.
AKo limam limit 2.000 KM.
I na racunu u trenutnku kupovina imam 500 KM.
Da li ja mogu kupiti nesto od 2600 KM na rate ??
I znaci li to da oni nemni rezervisu sredstva u iznosu kupovine, i ja ta sredstva ne mogu koristiti ? A onda mi pucaju kamatu na minus ??
nerazumljivo pises,izvini
ja kad placam ovom karticom,na rate ili ne,platim istu cijenu artikla kao i da sam kesom platio,na to sam mislio,a ako platim na rate,to ne mora znaciti da cu biti u minusu i da ce mi zbog toga spucati kamatu
Znaci evo opet.
Kupujem stvar od 2600 KM. Imam limit 2000 KM. Na racunu imam 500.
1. Mogu li ja uopce kupiti ovu stvar na rate, lupam 12 rata ??
2. Mogu li ja poslije kupovine otici i sa bankomata dici 2.500 KM, sto sam mogao prije kupovine. Ili ne mora biti 2.500, eto 2.200?
Prvo napisi za sta ti je taj limit? Jel to za odgodjeno placanje (visa classic) ili po tekucem racunu? Novac mozes podizati i sa visom classic i sa visom electron. Razlika je u tome sto ces kad dignes sa classic, platiti proviziju na podizanje kesa i odbit ce ti se sa tekuceg racuna 20tog dana sljedeceg mjeseca.
Ali hajde da probam malo da ti razjasnim... Recimo da ti je limit po visi classic 1.000 KM. Ako kupis proizvod vrijedan 2.600 KM na 12 rata, onda ce ti u ovom mjesecu biti zaracunata jedna rata (216,66 KM), koja ce dospjeti na placanje (odbiti ti se sa tekuceg racuna 20tog sljedeceg mjeseca). Znaci do limita po visi classic imas jos 783,34 KM. Prvog sljedeceg mjeseca ti se od limita odbija jos rata za novi mjesec, tako da do limita imas 566,68. 20tog u mjesecu ce ti se sa tekuceg racuna odbiti 216,66 KM (rata iz prethodnog mjeseca), cime se limit oslobodio za 216,66, odnosno ostalo ti je do limita 783,34 KM. Opet kad dodje sljedeci mjesec, onda ti se odbija opet nova rata pa ti do limita ostaje 566,68, odnosno kad ti 20tog skinu ratu iz proslog mjeseca 783,34 i tako u krug... Svakog 20tog u mjesecu moras na tekucem racunu imati minimalno 216,66 KM koje ce ti se sa njega skinuti da se namiri rata iz prethodnog mjeseca.
Najlakse ti je da racunas ti limit po visa classic kartici mora biti dvostruko veci od zbira rata u jednom mjesecu, odnosno, teoretski limit od 1.000 KM ti je dovoljan za ratu od 500 KM mjesecno, odnosno 6.000 KM na 12 rata. Bitno je naravno da 20tog u mjesecu imas na tekucem racunu bar tih 500 KM koliko ti se treba skinuti sa istog.
Btw. zalosno je sto vecina zaposlenih u banci ili ne zna kako ovo funkcionise ili ne zna objasniti na razumljiv nacin. Ne bi im kruna s glave spala da napisu malu brosuricu ili letak sa objasnjenjem.